紅館

RaRe Restaurant
2024-03-22 41 views
今日就去左中環既Rare Restaurant嘆下午茶,價錢係$298/2人,定價喺中環地區來講不算太貴,全部鹹甜點都幾精緻。三層架總共有六款咸點同四款甜點:✨M8 Wagyu Tartare唔食生牛肉既我都食到!調味得幾好。✨Teriyaki Chicken SandwhichFocaccia包包夾住嫩滑入味既chicken breast,加上葱絲同mayonnaise好夾!✨Parma ham & emmental cheese呢隻Nutty帶少少回甘既芝士reminds me of 澳洲既Jarlsberg cheese,幾正!火腿鮮味咸香。✨Spicy Pork Skewer豬柳辣辣地幾惹味!食到有d Smoked paprika的味道✨Cherry tomato with parmesan應該係Sun dried tomatoes,個蕃茄味夠晒pack a punch! 加上脆脆撻底同grated Cheese,口感豐富。✨salmon roe tart三文魚籽加上海葡萄鮮上加鮮,底部仲有薯仔蛋沙律同脆脆,食落好有層次。✨Cheese fruit tartShortbread

✨M8 Wagyu Tartare
唔食生牛肉既我都食到!調味得幾好。
✨Teriyaki Chicken Sandwhich
✨Parma ham & emmental cheese
✨Spicy Pork Skewer
✨Cherry tomato with parmesan
✨salmon roe tart
✨Cheese fruit tart
Shortbread crust鬆化,牛油味香,芝士似吉士醬濃郁有蛋香,藍莓香甜。
✨Mille Fueille
千層酥好flaky酥脆,中間夾住士多啤梨同吉士醬,無得輸!
✨chocolate cake
似brownie外脆入面chewy!好濃朱古力味!仲有果仁增加口感。
✨macarons
有兩種味,朱古力同開心果,口感鬆化好有杏仁香!

唯一要挑剔既係,high tea無scone差咁d野
and cream and jam !但除此之外所有野都不錯
舊舖原在擺花街,現在干諾道中重開,雖然没有了紅色格調,但木色設計更添一份異國風情·三月推廣兩款晚市二人套餐,分別是$599和$699,我們想吃牛便選了$699的套餐·🥗巴馬火腿沙律有很多片Parma Ham,而且鹹味適中,不會死鹹,配搭的沙律菜和車厘茄很清新·🍄新鮮黑松露蘑菇忌廉湯湯上有幾片新鮮黑松露,蘑菇忌廉湯味道香口濃郁,口感幼滑🤤·🍝新鮮青口扁意麵青口很新鮮,不會有一種雪藏的味,扁意麵第一啖會覺得有點淡味,但繼續食又會覺得有種鮮味慢慢滲透出來,有種淡淡的牛油香😚·🥩澳洲M9和牛肩胛肉眼扒上枱時已切好一片片,想不到細細一件都有好重牛味😳不過部分位置會有一點點韌·🍓士多啤梨拿破崙拿破崙皮超級酥脆,牛油香令人食唔停口🤭🤭中間的士多啤梨和吉士醬很夾,完全不會死甜,士多啤梨都很香甜·🍫朱古力蛋糕原來是Brownie,濃郁朱古力味·套餐還包兩杯飲品,性價比真的好高我們六點半左右去到,已經坐滿了一半座位😆果然好西係無論幾時都咁多人食嘅
🥗巴馬火腿沙律
🍄新鮮黑松露蘑菇忌廉湯
湯上有幾片新鮮黑松露,蘑菇忌廉湯味道香口濃郁,口感幼滑🤤
🍝新鮮青口扁意麵
🥩澳洲M9和牛肩胛肉眼扒
🍓士多啤梨拿破崙
🍫朱古力蛋糕
原來是Brownie,濃郁朱古力味
套餐還包兩杯飲品,性價比真的好高
2024-03-21 11 views
今日同細妹去左中環行街😍☺️去左呢間係干諾道中嘅RaRe到醫肚,見到佢嘅下午茶set兩位$298好抵😍擺盤同餐廳環境都好靚✨💖佢嘅三層下午茶TEA SET有鹹點同甜點,我地先食鹹點😍件件都好精緻,睇得又食得😋甜點好有驚喜,濃郁又甜而不膩,我同細妹都好鍾意😊*****AFTERNOON TEA SET $298 / for two🥧SAVOURIES 咸點小吃✨澳洲M8和牛他他日式照燒雞三文治巴馬火腿配艾曼塔芝士香辣豬肉串油漬車厘茄配巴馬臣芝士日本三文魚籽撻🍮SWEETS 精選甜點✨鮮果芝士撻拿破崙朱古力蛋糕馬卡龍*****

*****

*****
TakeAway
  • Afternoon  tea
2024-03-21 25 views
週末既下午約左朋友去久圍既下午茶, 今次搵到間幾平既下午茶Set去試下, 份量對於下午茶黎講剛剛好, 裝修都幾有心思😎Tea Set Menu 🍰 ($158/$198)呢個下午茶分左單人同雙人兩個價錢, 二人份既每人每款一件, 係一個輕盈既下午茶😌 味道正常, 鹹點既款式比甜點多, 係個人覺得比較平衡既一個下午茶😎 另外仲可以揀咖啡或茶去襯托返, 食完下午茶飲返杯熱茶幫助消化都唔錯🤓✨鹹點澳洲M8和牛他他, 日式照燒雞三文治, 巴馬火腿配艾曼塔芝士, 香辣豬肉串, 日本三文魚籽撻, 油漬車厘茄配巴馬臣芝士✨甜點鮮果芝士撻, 芒果拿破崙, 朱古力蛋糕, Macaron呢度既環境幾舒服好坐, 幾適合同朋友傾計, 上菜既速度都好快🙂

Tea Set Menu 🍰 ($158/$198)

✨鹹點

✨甜點
鮮果芝士撻, 芒果拿破崙, 朱古力蛋糕, Macaron

2024-03-21 16 views
放假就要去chill下,同女朋友去high tea😆之前知道Rare紅館闊別兩年再喺中環重開,仲要有個賣相精緻嘅afternoon tea set,只係$298/2ppl✨大眾化價錢就有高級享受!Tea set有6款醎點,4款甜點同2杯飲品☕️先講醎點🍴澳洲M8和牛他他🐮質感軟嫩,有啲酸瓜粒,配脆多士增添口感。日式照燒雞三文治🐔搭配薄薄一層沙律醬,口味清新。巴馬火腿配艾曼塔芝士🧀艾曼塔芝士口感實在帶香氣,同微醎嘅parma ham好匹配。香辣豬肉串🐷辣味比想像突出,帶點麻辣幾惹味。油漬車厘茄配巴馬臣芝士🍅上面鋪嘅係白色芝士碎,好似雪咁,賣相可愛。日本三文魚籽撻🐟配車厘茄同海葡萄,味道有層次,粒粒三文魚籽帶醎香又有口感。到甜點啦🍴藍莓芝士撻🫐加上金箔份外矜貴,味道香甜清新。士多啤梨拿破崙🍓酥皮頗脆,吉士creamy,甜而不膩。朱古力蛋糕入面有合桃🍫唔會太甜,質感實在又綿密。而馬卡龍就係榛子口味,外層帶有檸檬香🍋下次再去試下晚餐先,我哋都幾鍾意呢度,環境都幾好,復古得嚟又清雅,晚上氣氛應該都好唔錯✨
放假就要去chill下,同女朋友去high tea😆

Tea set有6款醎點,4款甜點同2杯飲品☕️
先講醎點🍴
澳洲M8和牛他他🐮質感軟嫩,有啲酸瓜粒,配脆多士增添口感。
日式照燒雞三文治🐔搭配薄薄一層沙律醬,口味清新。
香辣豬肉串🐷辣味比想像突出,帶點麻辣幾惹味。
到甜點啦🍴
藍莓芝士撻🫐加上金箔份外矜貴,味道香甜清新。
士多啤梨拿破崙🍓酥皮頗脆,吉士creamy,甜而不膩。
朱古力蛋糕入面有合桃🍫唔會太甜,質感實在又綿密。
而馬卡龍就係榛子口味,外層帶有檸檬香🍋

2024-03-21 26 views
.中環·高性價比休閒HighTea.紅館📍中環干諾道中50號地下B號舖.➰今日與好友於中環閒逛,走到累了便到訪了這間餐廳,看見推介的下午茶set非常高性價比,便決定一試。.餐廳樓底很高,空間感十足,佈置裝潢似酒吧格局,亦有播放著影片,整體環境熱鬧開揚。.➰𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐧𝐮  💲298/2➿Savouries✥澳洲M8和牛他他 ⭐️4.1/5⭐️✥日式照燒雞三文治 ⭐️4/5⭐️✥巴馬火腿配艾曼塔芝士 ⭐️3.9/5⭐️✥油漬車厘茄配巴馬臣芝士⭐️3.9/5⭐️✥香辣豬肉串 ⭐️3.9/5⭐️✥日本三文魚籽撻 ⭐️4/5⭐️➿Sweets𖥕鮮果芝士撻 ⭐️4/5⭐️𖥕拿破崙 ⭐️4/5⭐️𖥕朱古力蛋糕 ⭐️4/5⭐️𖥕馬卡龍 ⭐️4/5⭐️.下午茶三層架擺盤精緻,由上至下擺放咸甜點,咸點最愛是和牛他他,味道咸鮮之中有黑醋調味,更為開胃,但豬肉串略嫌乾身。甜點方面拿破崙脆口吉士醬濃郁,令人印象深刻。最後以套餐的兩份餐茶作結,為這休閒下午畫上完美句號。.➰總結餐廳除了下午茶外還有各式的餐飲提供,在中環寸金尺土的環境中,有這性價比高的套餐及休息環境作為寫意休閒的休息站非常不錯,下次經過的朋友不妨到訪一試。➿➿➿#紅館#中環美
中環·高性價比休閒HighTea

𖥕馬卡龍 ⭐️4/5⭐️
➰總結
➿➿➿
#紅館
#中環美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#好西 #相機食先 #香港美食
#下午茶TeaSet
#澳洲M8和牛他他
#拿破崙
2024-03-19 44 views
Set Dinner for 2 $1024 March promo at just $699+-Parma Ham Rocket SaladParma Ham, a cured meat with a sweet taste, no additives other than salt. Flavourful and full of texture Mixed with Rocket, Cherry Tomato, Olive, Crouton and Parmesan Cheese-Black Truffle Mushroom Soup X 2Loaded with Fresh Black Truffle, which is nutty, rich, deep flavor that is somewhat mushroomy, seasoned with Truffle Pate and Parmesan Cheese to enhance the flavours-Fresh Mussels LinguineFresh Mussels with mild, briny taste
Set Dinner for 2 $1024
March promo at just $699+

-Parma Ham Rocket Salad

-Fresh Mussels Linguine
Fresh Mussels with mild, briny taste with a hint of sweetness, tender yet chewy in texture
Love the classic White Wine and Butter sauce.

-M9 AUS Beef Chuck Eye Roll (200g)
It’s well-marbled and flavorful , well known for its tenderness and rich beefy flavor, served with French Bean, Mix Green, Cherry Tomato and Red Wine jus

-Strawberry Mille Feuille

-Chocolate Cake

-Coffee or Tea
2024-03-18 52 views
平時去中環都覺得啲餐廳比較貴 又唔係好抵食今次竟然比揾到間CP值幾高既啱晒同閨蜜👭🏼另一半👩🏼‍🤝‍👨🏽撐下枱腳🤭由前菜餐湯🥣主食到甜品全部都有驚喜以呢個價錢就食到😯3月限定啊‼️————————————————————————🍴晚市2人套餐($599)🍴日式雞肉串燒串燒面頭有海量蔥絲同木魚而且份量都幾多下 有5串雞肉肉質唔”鞋” 仲有啲肉汁添👍🏻🍴新鮮黑松露忌廉蘑菇湯呢個蘑菇湯上碟已經聞到好香🥹面頭有一片片既黑松露 好香黑松露味湯都偏濃稠 入面仲有少許磨菇粒呢個湯真係大推😆 🍴澳洲虎蝦手打闊麵伴龍蝦汁呢個意粉同樣大推!龍蝦汁🦞係極香闊麵🍝係手打關係食落好有咬口成個麵都好掛汁👍🏻而虎蝦都好彈牙🦐真係會忍唔住一啖接一啖咁食🤣🍴紅館特色薑母鴨估唔到食西餐都有台式既薑母鴨食🦆食落就唔算好重薑味 反而有些少藥材味肉質唔算好乾 但點橙味果醬一齊食就好夾👍🏻感覺似係代替左正常食鴨既酸梅醬咁🍴芒果拿破崙🍴鮮果芝士撻甜品好有驚喜❗️先講下拿破崙酥皮係激脆 芒果超甜🥭吉士醬唔膩唔算甜整體配合都好好😌芝士撻係有些少流心既芝士撻🧀芝士味好香面頭有滿滿既士多啤梨粒🍓呢個食完又係會想encore🤭
平時去中環都覺得啲餐廳比較貴 又唔係好抵食
今次竟然比揾到間CP值幾高既
啱晒同閨蜜👭🏼另一半👩🏼‍🤝‍👨🏽撐下枱腳🤭
由前菜餐湯🥣主食到甜品全部都有驚喜
以呢個價錢就食到😯3月限定啊‼️
————————————————————————
🍴晚市2人套餐($599)

🍴日式雞肉串燒

芝士撻係有些少流心既芝士撻🧀芝士味好香
面頭有滿滿既士多啤梨粒🍓
呢個食完又係會想encore🤭
2024-03-17 61 views
朋友告訴我中環這間餐廳最近重開了,見到門口已經感覺不錯,於是去試一試。價錢來說,在中環地區不算太貴!還有Happy Hour。設計古典又帶點簡約,有一點英倫風的感覺。裡面還有一個projector,相信是可作多用途空間之用。今次點了他們的high tea,個set裡面有很多款式。澳洲M8 Wagyu Tartare肉質嫩滑, 配合醬汁超級惹味!!日式Salmon Egg Tartlet ,魚子鋪滿整個撻, 裡面有幼滑的三文魚沙律。油漬車厘茄with Parmesan,車厘茄以橄欖油和香料浸泡, 酸甜爽脆,加上上面有芝士絲!!好吸引。日式Teriyaki Chicken Sandwhich雞肉保留到肉汁, 煮得剛剛好, 而且sandwich用了酸種, 很有口感。Parma Ham + Emmental Cheese,Ham不會太厚, 而瑞士Cheese帶濃郁的奶香, 厚實的口感和Ham 產生微妙的對比。Spicy Pork Skewer,微辣的豬肉串燒真的很開胃,而且不會油膩!!甜點有Cheese Fruit Tartlet,裡面有乳酪和新鮮水果,酸甜得黎又有果香, 個皮亦都不厚。Mil

價錢來說,在中環地區不算太貴!還有Happy Hour。

設計古典又帶點簡約,有一點英倫風的感覺。

裡面還有一個projector,相信是可作多用途空間之用。

今次點了他們的high tea,個set裡面有很多款式。

甜點有Cheese Fruit Tartlet,裡面有乳酪和新鮮水果,酸甜得黎又有果香, 個皮亦都不厚。Mille Feuille,千層酥酥脆香甜,層次相當豐富, 吉士醬份量剛剛好!Chocolate Cake,濃郁的朱古力!! 而且一口不會太多, 口感很有層次!!Macaron 外脆內軟,有朱古力及焦糖味兩種。

Match & Espresso Fusion第一次飲這款咖啡, 抹茶的濃郁及咖啡的香氣組成這杯濃厚的飲品, 挺有新鮮感。

Strawberry Latte以Strawberry Shake做底的一杯咖啡, 這杯都比較少飲, 也不會太甜。

總括而言,每一道菜式都超級精緻而且高質,而且性價比好高,是週末high tea好選擇。
2024-03-16 559 views
由法國藍帶主廚主理👨🏻‍🍳, 於充滿異國風情嘅環境中🇫🇷享受全新法式下午茶🫖, 好寫意呢~以三層架盛上鹹甜點, 鹹食方面, 澳洲M8和牛他他肉汁豐富, 鮮嫩又唔太膩; 日式照燒雞三文治🥪好軟熟, 雞肉幾嫩; 日本三文魚籽撻結合海葡萄、三文魚籽、薯仔蛋沙律, 層次分明; Parma ham 配搭芝士, 帶鹹香, 味道好 match!甜食方面, 朱古力蛋糕食落有Brownie嘅口感, 朱古力味香醇🍫, 裏面仲有杏仁碎增添香氣同口感; 芒果拿破崙層層鬆化, 🥭芒果配上幼滑嘅吉士忌廉, 好夾!草莓芝士撻一口size, 撻皮鬆脆, 芝士味香濃, 配上士多啤梨🍓, 味道唔錯~ Macaron咬落鬆脆, 唔會太甜𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐧𝐮 ($298 兩位用)𝓢𝓪𝓿𝓸𝓾𝓻𝓲𝓮𝓼🔸澳洲M8和牛他他🔸日式照燒雞三文治🔸巴馬火腿配艾曼塔芝士🔸油漬車厘茄配巴馬臣芝士🔸香辣豬肉串🔸日本三文魚籽撻𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽𝓼🍰鮮果芝士撻🍰拿破崙🍰朱古力蛋糕🍰馬卡龍

𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐧𝐮 ($298 兩位用)
𝓢𝓪𝓿𝓸𝓾𝓻𝓲𝓮𝓼

🍰朱古力蛋糕
🍰馬卡龍
Type of Meal
Tea
📍中環由法國藍帶廚師主廚的西餐,環境優美,服務態度超級好!見到佢做緊優惠,$699就食到超級豐盛嘅二人餐。巴馬火腿沙律Parma Ham Rocket SaladParma Ham, Rocket, Cherry Tomato, Olive, Crouton,Parmesan Cheese超級多Parma ham ,火箭菜新鮮,仲要有好少普通餐廳會有嘅黑醋、油,非常之傳統。我超鍾意食黑醋汁,可以自己落勁多。仲配上咗新鮮熱辣嘅麵包,麵包脆口,中間麵包非常之軟🤭新鮮黑松露蘑菇忌廉湯Black Truffle Mushroom Soup X 2Fresh Black Truffle, Truffle Pate, Parmesan Cheese有好多新鮮黑松露喺湯嘅上面,仲有松露油。成個湯有超級新鮮嘅黑松露味,又creamy,係我飲過最好飲嘅黑松露湯!新鮮青口扁意麵Fresh Mussels LinguineFresh Mussels, White Wine, Butter, Herbs男朋友好鍾意食青口,但佢話唔係度度嘅青口都好食。而呢度嘅青口係好出色,新鮮,配埋意粉好鮮味🤤。意粉煮得啱啱好
📍中環

由法國藍帶廚師主廚的西餐,環境優美,服務態度超級好!

見到佢做緊優惠,$699就食到超級豐盛嘅二人餐。

巴馬火腿沙律
Parma Ham Rocket Salad
巴馬火腿沙律 Parma Ham Rocket Salad

新鮮黑松露蘑菇忌廉湯
新鮮黑松露蘑菇忌廉湯 Black Truffle Mushroom Soup

新鮮青口扁意麵
Fresh Mussels Linguine
男朋友好鍾意食青口,但佢話唔係度度嘅青口都好食。而呢度嘅青口係好出色,新鮮,配埋意粉好鮮味🤤。意粉煮得啱啱好,仲有小小洋蔥,鮮甜。
新鮮青口扁意麵 Fresh Mussels Linguine

澳洲M9和牛肩胛肉眼扒
French Bean, Mix Green, Cherry Tomato, Red Wine Sauce
濃郁嘅牛肉味,好欣賞呢度嘅調味唔會太濃,啱啱好,可以食到所有原材料嘅鮮味。肉眼一片片切好,入口鮮嫩,冇筋,仲有沙律菜,啱啱好。
澳洲M9和牛肩胛肉眼扒 M9 AUS Beef Chuck Eye Roll (200g)

Strawberry Mille Feuille
士多啤梨拿破崙
係我最期待嘅甜品,士多啤梨一啲都唔酸,配埋薄脆的拿破崙皮,Creamy吉士醬,都係一個好出色嘅拿破崙。
Strawberry Mille Feuille 士多啤梨拿破崙

Chocolate Cake
朱古力蛋糕
原本以為係朱古力慕絲蛋糕,但原來係brownie😳。唔會係好甜嘅朱古力味道,食晒成個都唔會覺得漏。仲有金箔,紅豆,內裏有nuts,估佢吾到。
Chocolate Cake 朱古力蛋糕

跟餐同配埋餐飲,一杯凍檸茶,另外要熱檸茶,都估唔到好有誠意係一整壺,連埋茶包😳
巴馬火腿沙律 Parma Ham Rocket Salad
Chocolate Cake 朱古力蛋糕
2024-03-15 39 views
/真係好耐都冇岀去黎個high tea ☕️ 近排搵到間幾抵食既餐廳係中環地區都只係要 $298兩位!-咸點有:🥢澳洲M8和牛他他對生肉一直都有一種鍾情😍 肉質好嫩肉汁豐富,肉味都好重,食落其實唔似食緊生肉咁!好特別🥢日式照燒雞三文治麵包非常鬆軟,但照燒雞味道較為普通,味道比較淡。🥢巴馬火腿配艾曼塔芝士咸咸地既巴馬火腿配芝士呢個配搭第一次試!佢哋用到世界上最大芝士之一既艾曼塔芝士,好濃好香😋🥢香辣豬肉串辣辣地又有肉汁,好啱我呢啲中意食辣既胃口!🥢油漬車厘茄配巴馬臣芝士呢個食落好清甜清新,一口落去爆哂車厘茄汁,酸酸甜甜好開胃🤩🥢日本三文魚籽撻面頭有串海葡萄同大量三文魚籽,口感層次好豐富!甜點有:🥢鮮果芝士撻芝士撻一啲都唔漏,面頭有藍莓同紅莓🥢拿破崙鮮甜既芒果🥭搭配超酥脆既酥皮 啱啱好一啖一個😋🥢朱古力蛋糕入面有少少堅果粒,表層好脆,入面係黑朱古力,些少黑朱古力既苦味又唔會好甜😍🥢馬卡龍有抹茶同檸檬味,馬卡龍比我既印象一直都係好鬼甜😖 但呢個反而好清新唔會超級甜!-另外order左兩杯Latte味道都唔錯😋係呢個地區咁chill又呢個價錢真係好難得!
真係好耐都冇岀去黎個high tea ☕️
近排搵到間幾抵食既餐廳
係中環地區都只係要 $298兩位!
咸點有:
🥢澳洲M8和牛他他
🥢日式照燒雞三文治
麵包非常鬆軟,但照燒雞味道較為普通,味道比較淡。
🥢巴馬火腿配艾曼塔芝士
🥢香辣豬肉串
辣辣地又有肉汁,好啱我呢啲中意食辣既胃口!
🥢油漬車厘茄配巴馬臣芝士
呢個食落好清甜清新,一口落去爆哂車厘茄汁,酸酸甜甜好開胃🤩
🥢日本三文魚籽撻
面頭有串海葡萄同大量三文魚籽,口感層次好豐富!

甜點有:
🥢鮮果芝士撻
芝士撻一啲都唔漏,面頭有藍莓同紅莓
🥢拿破崙
鮮甜既芒果🥭搭配超酥脆既酥皮 啱啱好一啖一個😋
🥢朱古力蛋糕
🥢馬卡龍
另外order左兩杯Latte
味道都唔錯😋
係呢個地區咁chill又呢個價錢真係好難得!
  • Tea  set
2024-03-12 78 views
⁂⁎◝#中環🇭🇰 中環抵食豐富tea set⁎◜⁂.早幾年因為樓宇重建而被逼結業嘅法式餐廳,最近喺中環重開返🎊 比佢地嘅tea set吸引左去試吓,價錢唔貴 覺得幾抵食😽.🔸𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 𝐟𝐨𝐫 𝐓𝐰𝐨 $𝟐𝟗𝟖•ᴍ8 ᴡᴀɢʏᴜ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ•ᴛᴇʀɪʏᴀᴋɪ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ sᴀɴᴅᴡɪᴄʜ•ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ ᴇᴍᴍᴇɴᴛᴀʟ ᴄʜᴇᴇsᴇ•sᴘɪᴄʏ ᴘᴏʀᴋ sᴋᴇᴡᴇʀ•ᴄʜᴇʀʀʏ ᴛᴏᴍ ᴡɪᴛʜ ᴘᴀʀᴍᴇsᴀɴ•sᴀʟᴍᴏɴ ᴇɢɢ ᴛᴀʀᴛ•ᴄʜᴇᴇsᴇ ғʀᴜɪᴛ ᴛᴀʀᴛ•ᴍɪʟʟᴇ ғᴜᴇɪʟʟᴇ•ᴍᴀᴄᴀʀᴏɴ•ᴄʜᴏᴄᴏ ᴄᴀᴋᴇ•ʟᴀᴛᴛᴇ•ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴛᴇᴀ.整體來講呢個tea set我覺得幾抵食,$298兩個人,下午茶食都好夠飽🤰🏻鹹點比甜點出色,可能我自己本身都比較鍾意食鹹點(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)鹹點最鍾意:M8和牛他他 & salmon egg tartM8和牛他他taste so good! 和牛肉汁豐富,完全唔膩,一啖放入口好滿足💯salmon egg tart都好食,薯仔沙律+三文魚籽+海葡萄都好夾😽甜點就覺得cheese fruit
⁂⁎◝#中環🇭🇰 中環抵食豐富tea set⁎◜⁂

•ᴍᴀᴄᴀʀᴏɴ
•ᴄʜᴏᴄᴏ ᴄᴀᴋᴇ
•ʟᴀᴛᴛᴇ
•ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴛᴇᴀ
甜點就覺得cheese fruit tart & Mille fueille都好好食
Cheese fruit tart 芝士同芒果果肉加埋牛油撻皮,拿破崙夾集住士多啤梨🍓唔會太甜岩岩好

*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*
𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:
📍紅館 (中環)
🗺️中環干諾道中50號地下B號舖
#mytaste_中環
#mytaste_tea
2024-03-11 69 views
難得今個星期六阿仔唔洗反興趣班終於可以同老公去high tea 🥰🥰🥰真係好開心🤗而師奶仔既我,當然搵左間又可以滿足我打卡,價錢又抵,食物又有水準既靚靚餐廳😆餐廳肉環境好靚,真係岩曬我😍🔆精美既high tea 2層set (6款咸點小吃 + 4款精選甜點)一黎先食咸點😋⭐️巴馬火腿配艾曼塔芝士Parma Ham 咸咸地但又唔會over ,配埋唔太濃厚既芝士,味道好match!⭐️日本三文魚籽撻味道層次分明,先有海葡萄既清新,之後有濃郁既三文魚籽,最後仲有薯仔蛋沙律既口感包底,真係好豐富!⭐️澳洲M8和牛他他一向唔好生牛肉既,但朋友話只要夠新鮮,你就會食到不一樣的味道,最後一試,佢和牛肉汁豐富,嫩滑得來又太膩既感覺,都幾特別!⭐️油漬車厘茄配巴馬臣芝士啲個好好味,車厘茄處理過,配埋面頭啲巴馬臣芝士,一啖入口,酸甜多汁,真係令人有回味既感覺!⭐️日式照燒雞三文治個燒雞淡味左小小,麵包就好軟熟,但佢係無配任何醬汁,所以我就配埋枱上既醋食就岩岩好!⭐️香辣豬肉串小小辣味既燒烤豬肉串,有豬汁,都不錯!跟住到甜點😋🍯朱古力蛋糕成件brownie咁樣,朱古力味好濃郁,好味!🍯鮮果芝士撻芝士餅底唔算好濃,同上層
難得今個星期六阿仔唔洗反興趣班
終於可以同老公去high tea 🥰🥰🥰
真係好開心🤗

餐廳肉環境好靚,真係岩曬我😍

🔆精美既high tea 2層set
(6款咸點小吃 + 4款精選甜點)

一黎先食咸點😋

⭐️巴馬火腿配艾曼塔芝士

⭐️日本三文魚籽撻

⭐️澳洲M8和牛他他

⭐️油漬車厘茄配巴馬臣芝士

⭐️日式照燒雞三文治

⭐️香辣豬肉串
小小辣味既燒烤豬肉串,有豬汁,都不錯!

跟住到甜點😋

🍯朱古力蛋糕
成件brownie咁樣,朱古力味好濃郁,好味!

🍯鮮果芝士撻
芝士餅底唔算好濃,同上層啲芒果果肉好夾!

🍯拿破崙
拿破崙層層分明,餅皮好酥脆,中間係士多啤梨片同吉士cream ,好好味!

🍯馬卡龍
甜度岩岩好,唔算好甜,口感鬆化!

連飲品2杯,可選多款茶品或者咖啡
而我選擇左
🔆 熱茉莉花茶及熱黑咖啡

因為淨係啲個tea set 有小小唔夠喉
所以額外order 多樣

🔆芝士火腿牛角包

牛角包一向我至愛,啲到個包焗到超級酥脆,再配上火腿、芝士、菜,夾埋一齊食真係清新得來又有小小味邊,真係好正!

❣️紅館 (中環)
中環干諾道中50號地下B號舖
☎️23330186
今次介紹Tea Set並非位於酒店,但質素不俗,而價錢相當吸引🤑兩人只需$298就可以享用6鹹4甜下午茶,餐廳位於中環干諾道中,設有戶外座位,如果天氣好都幾chill🥂Tea Set|$298/2人🌟咸點小吃澳洲M8和牛他他日式照燒雞三文治巴馬火腿配艾曼塔芝士香辣豬肉串油漬車厘茄配巴馬臣芝士日本三文魚籽撻💁🏻‍♀️有別於一般勁多碳水、勁飽肚既咸點,反而以精緻為主,其中我喜歡是日本三文魚籽撻😋口感豐富之餘,口味清新;照燒雞三文治比較乾,如果多點醬汁會更好🌟精選甜點鮮果芝士撻拿破崙朱古力蛋糕馬卡龍💁🏻‍♀️甜點4款都很滿意,重質不重量,其中鮮果芝士撻更達到酒店級數😍外型吸引,脆口撻皮,濃郁軟滑的忌廉芝士,面層鋪上芒果,味道酸酸甜甜,味道平衡幾好;拿破崙可以一口食幾鬆脆,草莓清甜👍🏻🌟飲料Mocha

Tea Set|$298/2人

🌟咸點小吃