2016-03-19 510 views
上年食過一次晚餐,感覺不錯,價錢合理,選擇種類多。今次再食感覺質素稍為下降了,尤其是衛生程度。餐廳係半自助形式(?) ,係門口攞位後自己到cashier叫野食付錢,再由店員送上食物。今次點了:熱水果茶 $36凍紅石榴茶 $34芝士薄餅 $34香蕉抹茶pancake $48熱水果茶較好味,但稍為偏甜,最重要係茶壺好似未洗乾淨,好多跡!芝士薄餅很香脆,份量唔多,但勝在新鮮。pancake不算鬆厚,香蕉同抹茶好似唔太夾。總括而言,坐得ok舒服,沒有用餐時限,食物種類多,但味道一般。
熱水果茶 $36
凍紅石榴茶 $34
芝士薄餅 $34
香蕉抹茶pancake $48

芝士薄餅很香脆,份量唔多,但勝在新鮮。
pancake不算鬆厚,香蕉同抹茶好似唔太夾。
2016-03-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
  • 新鮮水果熱茶
2016-03-11 536 views
Openrice 上找太子附近有什麼吃的,盲摸摸的找到了這家,反正沒吃過就試看看。菜單看到這個黑椒牛肉鬆餅好像蠻特別的就點看看,另外多點了杯紅石榴草莓紅茶朋友就點了香草野菌意粉其實鬆餅是ok的,各種配料都ok, 可是mustard味太重,把所有的味道都蓋過,真的很可惜飲料。。。歐賣尬。。。真的是有夠難喝的!!意粉的話,如果有加鹽巴的話我相信會是好吃的。。。

朋友就點了香草野菌意粉

飲料。。。歐賣尬。。。真的是有夠難喝的!!

意粉的話,如果有加鹽巴的話我相信會是好吃的。。。
2016-02-24 958 views
好耐之前知道呢度有珍珠奶茶pancake,一直都好好奇會系點樣,今日終有時間黎試下啦😬呢度有d lunch set,不過小妹同朋友就選擇左A La Carte.我地叫左兩樣咸食,一個pancake同一杯野飲share. 首先系呢個烤芝士薄脆 ($34),下午茶時間小食有半價,所以只系17蚊咋。一上台已經聞到好香芝士味😍 個薄脆口感吾錯,好脆👍🏻(好廢話,但呢個系事實😂),上面有d basil同灑有芝士粉,個人吾太中意basil 陣味,所以挑走晒佢🙈食落都重芝士味,不過作為芝士控,如果可以再多d芝士就好啦😄 跟住就系煙鴨胸鬆餅三文治 ($56),用窩夫代替面包呢個idea 幾新鮮,賣相都幾靚。中間夾有蕃茄,生菜同三片鴨胸,仲有d沙律醬同芥末醬添。中間d餡都系現成既野黎,所以味道就冇咩必要講啦。不過呢個窩夫就覺得太過軟,表面冇咩脆既感覺,好似整完攤左好耐先拎黎用咁🤔🤔 呢個芒果冰雪樂 ($52),上面有一球雲呢拿雪糕,幾大杯,但定價略高。芒果味都幾重,但應該就吾會系新鮮芒果打成啦,不過佢入面都有d細細既芒果粒既。 最後系個甜品-----珍珠奶茶班戟 ($48)呢個panca

我地叫左兩樣咸食,一個pancake同一杯野飲share.
烤芝士薄脆

食落都重芝士味,不過作為芝士控,如果可以再多d芝士就好啦😄
煙鴨胸鬆餅三文治

芒果冰雪樂

珍珠奶茶班戟

最後系個甜品-----珍珠奶茶班戟 ($48)

呢個pancake有三塊,個外表有d頹,不過pancake幾鬆軟既😬 而珍珠都好多,煮得吾會太淋,幾煙韌😏

個珍珠奶茶醬就咁食就好甜,不過夾埋本身冇咩味既pancake 就會中和左番甜味。

小妹同朋友系接近下午茶既時間黎,客人數目吾多,所以坐耐d都吾怕,消磨時間一流。
2016-02-21
$85 (Tea)
烤芝士薄脆
芒果冰雪樂
珍珠奶茶班戟
很喜歡到太子旺角一帶逛街, 有比較多的小店, 特別的衣飾, 女生最喜歡的了, 可是吃這個問題總令我們傷腦筋, 不是不好吃, 就是大排長龍。這天和好友逛完聯合後, 到始創去洗手間, 無意間發現RBTea這間店, 見坐滿了人, 應該不錯吧, 好友又喜歡兔仔, 就決定在這進餐了。RBTea是台式的cafe店圍繞著商場通天位而成的餐廳, 以原木簡約風格, 配以日式木製的樹幹, 柔和的綠色作主調, 讓顧客置身於自然森系的環境裡。 台式cafe總有提供不同的花果茶, 這裡有供試~聞~可愛的兔子擺設裝飾有溫暖的家的感覺搜尋各地漂亮的杯碟, 及各種兔子飾物。這裡點餐是先在餐紙上劃選, 再自行出去付款, 稍後會有餐點送到。餐點全都是新鮮製作, 所以需要一點耐性去等候啊。鬆餅似乎是賣點, 我們最有興趣是鬆餅三文治, 看樣子好好吃般。熱新鮮水果茶 $38水果茶是熱辣辣的, 在這凍冰冰天氣下喝, 特別的適合。份量滿多的, 可以兩個人分享, 這裡比人氣排隊台式cafe店好的地方, 就是沒硬性規定每人點選一款飲品, 一直不明白也不太贊同這個規矩。雖然茶壺裡沒有水果在, 但有新鮮水果製成的味道, 而且不會太甜, 像
RBTea是台式的cafe店
台式cafe總有提供不同的花果茶, 這裡有供試~聞~
可愛的兔子擺設裝飾
有溫暖的家的感覺
搜尋各地漂亮的杯碟, 及各種兔子飾物。
餐點全都是新鮮製作, 所以需要一點耐性去等候啊。
熱新鮮水果茶
熱新鮮水果茶 $38

水果茶是熱辣辣的, 在這凍冰冰天氣下喝, 特別的適合。

雖然茶壺裡沒有水果在, 但有新鮮水果製成的味道, 而且不會太甜, 像是橙、熱情果汁等的味道。而小杯內預先放置一小片薄荷葉和青檸, 更能提升其味道的層次, 增加清新感及多變性, 這很有心思呢。
盤栽朱古力奶凍 $28

想不到這價錢買到的奶凍也蠻大杯的, 同樣可以和朋友一起分享。
面層是大大塊的orea碎及朱古力醬
奶凍幾滑溜, 奶味香濃, 加上朱古力醬, 也不損其風味, 反而朱古力的味道幾純, 加起來吃蠻討好的, 當然不少得orea餅, 香脆的口感令我們吃這杯甜品更覺豐富滿足。
厚切吉列豬扒三文治 $56
厚切吉列豬扒三文治
通常餐牌的圖文只供參考, 實物大概只有其七成。
但這個吉列豬扒三文治卻令人驚喜, 實物比圖片更靚更吸引呢!
用窩夫來代替三文治的麵包皮, 很有創意呢, 至少我之前沒有吃過。
窩夫果然是名物, 做得很鬆脆, 帶著蛋香味, 夾著的吉列豬扒是厚切的, 很有口感, 新鮮炸起好脆口, 咬落好多肉汁, 又好嫩滑, 非常出色! 最下層有新鮮蕃茄和生菜, 附有少許沙律醬, 恰到好處, 平衡當中的油膩感。
本身身餐牌都沒見到附有薯角的, 所以見到這好像賺到了一樣。
裝在一個杯子上, 賣相有加分。

薯條也是新鮮炸起, 香脆可口, 香草味濃郁, 已另外附上茄汁, 可沾來吃。
香腸西蘭花芝士薄脆 $42
芝士的份量比我想像中少, 可能我真是芝士大怪魔, 一般的芝士滿足不了我, 要很多很多才夠。

香腸粒粒很軟腍, 像是我們平常吃的零食腸一樣, pizza上有西蘭花從沒試過, 蔬果拿去焗有點冒險吧, 很容易抽乾其水份。但想不到西蘭花很濕潤, 竟令整體味道加分而不是減分, 有蔬菜的pizza也比較健康, 能吸收纖維。
烤雞翼
烤雞翼 $36

四隻雞翼, 再附上青檸汁、西芹、混了酸瓜的沙律醬, 雞翼往往容易給人很頹的感覺, 但這小食都被隆重其事, 一點也不簡單呢。

西芹去了外皮, 留下了最脆嫩的部分, 一點也沒有渣, 保留水份, 很爽口清新, 沙律醬應該是給西芹蘸上的, 可是我覺得單食已很好了, 就用了薯角蘸上沙律醬吃, 效果也很好。
雞翼烤得外脆內軟, 裡面的肉真的很嫩滑, 實在烤得很好呢, 想給他十個讚!!
調味也剛剛好, 咸淡適宜, 若加點青檸汁酸酸微微的更加惹味。

偶然在始創發現的餐廳, 竟然是這樣的驚喜, 雖然等食物是花多了一點時間, 但絕對值得, 每樣東西都是新鮮熱辣辣的, 好處是不會食物同一時間送上, 中間會有時間逐一處理食物, 不會放涼了不脆了不好吃。特別推介厚切吉列豬扒三文治, 質素之高越超自己的想象, 令人回味無窮, 烤雞翼亦很出色, 比很多店做得好, 而很重要的是, 價錢都很相宜啊, 期待下次再品嚐其他菜式。

2016-01-24
$100 (Lunch)
熱新鮮水果茶
厚切吉列豬扒三文治
烤雞翼
2016-01-21 756 views
又到和藏友相約出來一聚的時間了,今次不吃晚飯,改吃下午茶,選擇去了RBTea,食個飽肚的甜品。第1次進來,發現自已選擇坐位,然後到收銀處下單付費,再回坐位等服務員把食物送來,以半自助形式經營的RBTea,感覺也不錯。地方也算大,就在商場之內,坐的都很舒適。除了甜品,還有意粉,和其他飲品選擇,價錢有點偏高一點,最重要是食物味道也不差。能和朋友坐下來不限時間,享受著美食,坐著閒談了一個下午也沒給人趕著離開,確實是一個很舒服的餐廳。**********************約了朋友14點集合,感恩來到還有空枱幾張,便快快選好了坐位。再決定選上自己想吃的食物,便去收銀處付款,便會給你一個有數子的兔子牌,便回坐位坐下等著食物由服務員送來。這是我和朋友的號碼牌,正面是兔子,原來背面是帶數子,綠色的牌子。今天還沒吃午飯,所以要了魚柳脆香鬆餅,HKD62,另外再配一杯飲品鮮檸冰吉茶,HKD32,不用加一之下總共HKD94,真的有點偏貴。魚柳脆香鬆餅,除了有糖漿配鬆餅,還有炸魚柳、薯蓉和雜菜,還有啫喱。魚柳炸的外脆內軟,魚肉也滑口不錯。雜菜也很新鮮甜美,薯蓉做的牛油香,但不算很幼滑的口感。糖漿配鬆餅是

**********************

糖漿配鬆餅是另一吸引之作,因為鬆餅真的外脆,口感不錯,配上糖漿實在好吃。還有啫喱作最後甜品,也是一個不錯的餐。
朋友所叫的咖啡,拉花已經散開了,朋友說味道好喝。
朋友所叫的咖啡,拉花已經散開了,朋友說味道好喝。
$94 (Tea)
2016-01-20 641 views
Dinner前的空檔,和朋友想找家café 坐坐吹吹水想起始創仙跡岩 (原諒我太耐冇黎)來到赫然發現變成了呢間全舖都係兔仔的RBTeaMenu頗為豐富,又不用等位,於是入左黎作為吐司控,見到佢有得食吐司盒係吸引我入黎的主因「蜜糖雪糕吐司」本身味道都ok,上面好多藍莓,但藍莓有d乾和硬融落雪糕之後仲有陣古怪的藥水味朋友話:點解d藍莓食落咁奇怪ge?我:(講笑mode)可能係放得耐。你有冇睇新聞呀?稻x放左成年的桶蠔照俾人打邊爐。哈!朋友聽罷,靜靜地撥開晒d藍莓……甘菊荔枝烏龍茶都幾大壺正常味,無甚特別反而新鮮水果茶(熱)較好飲Ps.呢間野員工服務都幾好
Dinner前的空檔,和朋友想找家café 坐坐吹吹水
想起始創仙跡岩 (原諒我太耐冇黎)
來到赫然發現變成了呢間全舖都係兔仔的RBTea
Menu頗為豐富,又不用等位,於是入左黎
作為吐司控,見到佢有得食吐司盒係吸引我入黎的主因
「蜜糖雪糕吐司」本身味道都ok,
上面好多藍莓,但藍莓有d乾和硬
融落雪糕之後仲有陣古怪的藥水味
密糖雪糕吐司
朋友話:點解d藍莓食落咁奇怪ge?
朋友聽罷,靜靜地撥開晒d藍莓……
甘菊荔枝烏龍茶
甘菊荔枝烏龍茶
都幾大壺
正常味,無甚特別
反而新鮮水果茶(熱)較好飲
Ps.呢間野員工服務都幾好
2016-01-17
$68 (Tea)
2016-01-10 583 views
今天要考試的關係,需要靜靜地坐下溫書,本身想去始創中心的Starbucks,但竟然爆棚無位,唯有一試旁邊的台式Cafe,竟然一試愛上,下次可以encore 朋友來試其他食物😍😍門面開揚,採用自助點餐形式店內有個區域放了不同的小擺設,小巧精美,為餐廳增加不少輕鬆氣氛,cafe 味道先點了一個水果茶,冰凍解渴,而且亦有蘋果、橙、香蕉、火龍果伴飲,Yummy,健康之選!碰巧亦有點肚餓,點了一個雞肉沙律窩夫,沙律份量不會太多,作為小吃醫肚是很好的選擇,窩夫蛋漿足料,烘得香脆內軟,是出乎意料之外的好味呢!而且店員服務有禮,我在店內坐了三個多小時亦毫無驅趕之意,而且還會幫你收拾杯碟,值得稱讚!店內氣氛輕鬆優閒,一班朋友小聚傾心,也是一個很好的地方呢!下次就約班姊妹到場gathering

門面開揚,採用自助點餐形式

雞肉凱撒沙律
冰凍水果茶

雞肉凱撒沙律
2015-12-29 717 views
放假帶兩個細路出去行街 睇魚睇狗睇玩具行到腳軟 搵個地方歇一歇 食D野先繼續逛哥哥就發現我地上次去過的RBTEA佢仲記得超正薄脆同埋冰冰 所以我地就上左去入到去 環境一樣咁好 乾淨整潔而且ORDER亦都方便左因為之前ORDER後要拎個兔仔牌放在檯面而家只要講檯號 食物預備好就會送過來 客人又少左一樣功夫我地打開餐牌 發現多左好多新食品同埋飲品當中最吸引我 一定係呢款鬆餅三文治見到圖片都流口水先講講兩杯飲品抹茶紅豆冰雪 $52唯一一樣我堅持要order的 因為其他野食都被兩個細路爭住叫我點都要叫返一樣其實 講到底都係要繼續讚下佢球香草雪糕 super yummy飲到一半 雪糕melt melt地的時候 感覺有點似飲緊 green tea latte 嘻嘻Oreo & Chocolate Smoothie $52朱古力味夠濃 而且邊飲又有oreo碎可以咬下 都幾過癮 唔錯唔錯跟住就係我地為佢而來的香腸西蘭花薄脆 $42真係好好味架!今次食都一樣好香芝士味 夠香夠脆又開胃呢款真係追住食日式唐揚雞塊 $38細路仔都係首選呢類炸物味道係唔錯 不過真係唔好放涼左先食因為個皮感覺會厚實左咁 食落都油
放假帶兩個細路出去行街 睇魚睇狗睇玩具

跟住就係我地為佢而來的
香腸西蘭花薄脆 $42
真係好好味架!今次食都一樣好香芝士味 夠香夠脆又開胃
呢款真係追住食
香腸西蘭花薄脆,抹茶紅豆冰雪,Oreo & Choco Smoothie
日式唐揚雞塊 $38
細路仔都係首選呢類炸物
味道係唔錯 不過真係唔好放涼左先食
因為個皮感覺會厚實左咁 食落都油膩d

香草忌廉三文魚意粉 -$72
原本以為會細細碟 原來個碟都幾深 最終係食唔哂
creamy度ok 煙三文魚的咸香味又剛好 而且無太軟太硬 不錯呢!

最後就係我最期待的
厚切吉列豬扒鬆餅三文治 $56
真係好好味呀!尤其佢個醬汁 如果無錯的話 應該係蜜糖芥末醬
呢個醬令到整鬆餅同吉列豬扒夾哂味 好正! 下次都會encore
係進食時會有少少「呢hea」 但絕對可接受的 哈哈
日式唐揚雞塊,厚切吉列豬扒鬆餅三文治,香草忌廉三文魚意粉
食飽飽hea多陣,我地又繼續行程了!
大滿足~ ^__________________^
2015-12-06
$80 (Lunch)
日式唐揚雞塊,厚切吉列豬扒鬆餅三文治,香草忌廉三文魚意粉
  • 厚切吉列豬扒鬆餅三文治
  • 香腸西蘭花薄脆
  • 抹茶紅豆冰雪
2015-12-28 661 views
每次乘扶手電梯來到這個商場二樓時都會聞到一陣陣誘人的香味,也知道這種香味是來自一間食店,今次就是來到這間食店「RB Tea」來進餐。「RB Tea」就是在太子始創中心二樓,一乘扶手電梯來到二樓就一眼看見這店,每一次來到都會被店內食物的香氣和店外食物裝飾吸引著,不過有時心中害怕這些可口的食物對健康不太好而卻步,但今次都衝破心中的誡條放縱自己一次了。來到這店是五時半多一些,店內還有很多的人客,要在店外等了十分鐘才在位,店內的空間感不太大,椅子和桌子都是用木製成,而店最內處有兩張的吊椅,適合這些喜歡搖搖下感覺輕鬆人士,店內的裝潢不太多,而在進餐期間的工作人員不太多,令好像遞食物和收拾東西的速度有少許不足夠,都是一點點失色的地方。餐牌上都有很多的選擇,主要都是一些招牌的鬆餅類食物,其他的例如吐司類、班戟類、意粉類、咖哩類、薄脆類、甜品類和小食類。而飲品都有三十多種,主要都是一些花茶和果茶類的,其他還有冰雪類和咖啡類等等,小店來說食物選擇都幾多。由於不是太肚餓的關係,只是叫了泡水果果茶、焦蕉朱古力脆香鬆餅和日式咖哩豬扒飯。泡水果果茶($35) 第一個來的就是這個泡茶,一來已經聞到十分之重的
「RB Tea」就是在太子始創中心二樓,
餐牌上都有很多的選擇,主要都是一些招牌的鬆餅類食物

由於不是太肚餓的關係,只是叫了泡水果果茶、焦蕉朱古力脆香鬆餅日式咖哩豬扒飯
泡水果果茶
泡水果果茶
泡水果果茶($35)

第一個來的就是這個泡茶,一來已經聞到十分之重的香味,飲落沒有什麼的甜感,反而有淡淡的酸味,而這種的味道隨著時間更和重了,但食了一些膩口的食物用來開胃和消滯來說就用途十足。
焦蕉朱古力脆香鬆餅
焦蕉朱古力脆香鬆餅($78)

這店招牌食物之一,又是鬆餅類中最出名的一種,因為香蕉和朱古力這兩種食物和鬆餅非常配合,兩者食物一同加起來的結果當然是非常理想。賣相就是有一條的切開了一半和一些切粒了的香蕉,中間有一球雲呢拿的雪糕,還放滿了朱古力粒、合桃粒和數粒的棉花糖,下面就有四片塗了一些的朱古力醬和糖漿的鬆餅。鬆餅非常之香脆,配合了朱古力醬和糖漿來食更加香口,上面的香蕉雖然也有一些的糖漿但糖感不太重,感覺上罪惡感少了很多,就算食多了也不感到膩口,而其他的配料例如朱古力粒、合桃粒、棉花糖和薄荷葉增加了味道的層次和不同的口感,香味十足,味道十分配合的甜品
日式咖哩豬扒飯
日式咖哩豬扒飯($72)

要等了一段時間才到的食物,但也能帶到一些的驚喜,看見是一個獨立裝著的咖哩汁醬,入面有一些的紅蘿蔔和西蘭花在內。豬扒的份量不太多,炸漿的厚度普通,旁邊的飯上面有一些的炒蛋在上面。食落豬扒的的外皮鬆脆,不太厚的豬扒食落質感上仍然滑身,豬的味道也是淡淡的,咖哩的汁醬做得剛剛好,甜度不太重但剛剛好,日式咖哩汁醬也做得不太杰身,入了味的紅蘿蔔拌著旁邊的飯來食味道一流,本來只是叫這個食物都是一味用來飽肚的食物變成了可口的美食,最後食到半點兒也沒有剩下來。
這店的叫食物型式是先有位置坐下,再記下自已的枱號然後到店近門口的位置點食物,可能是這個原因店內的員工不多,但數量少到有時連食物的傳遞和收拾食完的枱子都好像不太足夠,可能時間上是剛剛在下午茶和晚餐的中間時間,有些員工正在進餐,雖然店員的態度十分有禮,但看到在廚房外一些食物未能傳遞和一些未收拾好的枱時感覺始終會有些不好。
食物的資素可以,招牌的食物當然做得不錯
,而一些沒有期望的食物也做得十分之好,價錢方面也十分之合宜,絕對有機會令我再來。

招牌和其他的食物都做得出色,香氣和香味十足的食店「RB Tea」。
2015-12-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$93 (Dinner)
2015-12-21 453 views
有時候老人家喜歡懷舊,因為兒時時光總是值得口味。當人踏入三十之年,會開始嘆息景物依舊,可是人面全非。中學時沒有太多零用,下午茶吃個大家樂已經十分奢侈。儲起一點錢會與友人去仙跡岩飲台式飲品。慢慢地老地方都結業了,要口味當年想必要去太子。我一個人點了香濃忌廉蛤蜊意粉,綠茶及忌廉湯。老實說味道很普通,忌廉汁味淡,蛤蜊該是雪臧品,綠茶是茶包開的,但處處令人回想起往事。就讓我這篇食評深情一下、回味一下及陶醉一下。

就讓我這篇食評深情一下、回味一下及陶醉一下。
2015-12-11 483 views
珍珠奶茶班戟$48話說前幾日去 rbtea尖東新文華 分店 朋友比服務員不友善對待 今次再比機會rbtea珍珠奶茶班戟milkteapancake :吾好以為自己睇錯哦堅係幾奇怪我覺得似成杯珍珠奶茶 扔落班戟上面咁班戟 :外表吾太靚 上次尖東個間靚好多 依間整到好頹咁 也不太夠熱 但係鬆軟好食既珍珠 :好多 但全部痴住晒 吾知無水係米會咁奶茶 :味道夠濃既 果然係台灣 餐廳

珍珠奶茶班戟$48

珍珠 :好多 但全部痴住晒 吾知無水係米會咁
奶茶 :味道夠濃既 果然係台灣 餐廳
Celebration
Christmas
約左2點半太子整頭髮~ 但因為要等~ 就去附近搵啲野食啦~ 睇水牌見有台式野~ 一於食呢間啦~蕃茄大蝦意粉$72食到一半先記得影,個味唔錯,意粉唔會太軟,係啲蝦比較無乜味珍珠奶茶pancake$48一睇到個名就覺得好新奇~~ 食落好清新!個cream唔會太甜太奶,有茶味!pancake唔會好硬!又夠熱!好味道~~另外叫多個tea set(一杯正價飲品,可以半價配某幾種小食),揀左個菊花荔枝烏龍茶$36,同埋香草香腸拚薯條$21(原價$42)~其實我飲唔到荔枝味,亦唔知呢杯有橙同火龍果既係咪菊花荔枝茶??但反正幾好味!就無理了~~ 個底有啲啫喱~~ 有啲咬口~個腸仔拚薯條份量幾夠!有六七條腸,薯條好味!扺食!仲有啲西芹,無咁油~~健康啲~兩個人食,好飽呀~~

蕃茄大蝦意粉$72
食到一半先記得影,個味唔錯,意粉唔會太軟,係啲蝦比較無乜味
珍珠奶茶pancake$48
珍珠奶茶pancake

兩個人食,好飽呀~~
Other Info. : 無需加一~~~
2015-10-27
珍珠奶茶pancake
2015-10-25 706 views
仲記得幾年前RB Tea係始創開店時, 吸引好多人, 直到今日,人仍是多, 但味道已經變了好多炸雞翼脆香鬆, $68仲記得呢度雞翼味道不錯, 好彩雞翼味道仍保持水準, 雞皮尚算香脆,唔會太乾, 而其他食物都好一般, 尤其雞蛋, 溝了好多水, 無咩味, 等野食等了接近20分鐘,但黎到的食物全都是凍, 有點失望紅石榴草莓冰, $36單叫飲品黎講, 算係貴, 亦都唔係好清楚係咪黎錯飲品, 唔見石榴同草莓, 只係見到兩片橙, 同埋師傳無落糖, 影響到杯茶好苦

炸雞翼脆香鬆, $68
炸雞翼脆香鬆

紅石榴草莓冰, $36
紅石榴草莓冰
2015-10-24
$104 (Tea)
2015-10-17 688 views
烤芝士薄脆:口感OK,香草在面,薄餅邊起焦炸雞翼香鬆餅:蕃茄酸,蛋冇味,鬆餅太霖,雞翼好味香煎香草配薯條+BBQ燒雞翼:腸仔普通,薯條ok,雞翼好味,吞拿魚醬好味草莓冰雪樂:草莓醬沙冰不太甜,配上雪糕味道剛好芒果冰雪樂:芒果沙冰太酸,雪糕溶化後仍是酸酸地水果梳打:好似飲藥水
烤芝士薄脆:口感OK,香草在面,薄餅邊起焦
炸雞翼香鬆餅:蕃茄酸,蛋冇味,鬆餅太霖,雞翼好味

草莓冰雪樂:草莓醬沙冰不太甜,配上雪糕味道剛好
芒果冰雪樂:芒果沙冰太酸,雪糕溶化後仍是酸酸地
水果梳打:好似飲藥水
2015-10-09
$100 (Dinner)
  • 草莓冰雪樂
2015-10-10 581 views
這間在始創中心的RB tea經常也很多人,因為這兒是自己找座位的,所以不會見到有人排隊,而是有人站在店內等位。因為在那兒吃東西的人都喜歡吃完後坐著傾計,所以等位也不易住在附近也只是去過兩次。這次叫的是雞翼加窩夫(好像是大約$70)。每樣東西也幾好味特別鐘意舊蕃茄,甜甜哋酸酸哋又凍凍哋炒蛋好滑,窩夫既蜜糖好甜,雞翼就好難唔好食既~不過我坐個位好大冷氣,令到個窩夫同啲薯角好都快凍晒整體食得都舒適服,如果唔係要等位同埋等食物等咁奈,我應該會成日去的。(嗰度好似唔係好夠人手,啲侍應好忙,成日趕唔切收執枱)
住在附近也只是去過兩次。

雞翼窩夫

這次叫的是雞翼加窩夫(好像是大約$70)。每樣東西也幾好味
特別鐘意舊蕃茄,甜甜哋酸酸哋又凍凍哋

$70 (Lunch)