2020-05-05 515 views
Came for dinner. Remembered this place from the States. The fish was undercooked. They did bring a new one that was okay, but took forever. The staff is nice, but very inattentive. We tried to flag someone for a while but were ignored. The manager came an apologized before we left which was nice. It’s newly open so we may give it a second chance.
話晒係加拿大住左咁多年,點都一定會食過Red Lobster嘅~ 今日決定挑戰香港分店睇吓水準同外國差幾遠 😜首先值得一讚嘅係店舖環境非常乾淨亦有好充足嘅太陽光☀️ 令人心情舒暢食物方面~ 第一碟嘅牛扒確實有少少失望不過畢竟人哋係red lobster 唔係red steak所以就放過佢啦~呢個拼盤好適合鍾意小食嘅你同我🤣特別欣賞佢嘅龍蝦意粉~龍蝦確實有水準~肉質鮮甜又多汁 🦞 個pizza都好唔錯不過份量就細咗少少,啱大概兩至三個人食總括來講都幾滿意😋😋

首先值得一讚嘅係店舖環境非常乾淨
亦有好充足嘅太陽光☀️ 令人心情舒暢

食物方面~ 第一碟嘅牛扒確實有少少失望
所以就放過佢啦~

呢個拼盤好適合鍾意小食嘅你同我🤣
特別欣賞佢嘅龍蝦意粉~

龍蝦確實有水準~肉質鮮甜又多汁 🦞

個pizza都好唔錯
不過份量就細咗少少,啱大概兩至三個人食

總括來講都幾滿意😋😋
2020-04-29 583 views
鬆餅送,應是自家出品鬆軟美味龍蝦沙律($98) 大份龍蝦juice, 推薦龍蝦pizza($118) 不推薦,比沙律貴但龍蝦很少(有嗎?) 但pizza味道是佳的,皮鬆軟juice較喜歡食pizza的人不妨點最平?點這個龍蝦pizza極少龍蝦會失望整體美味,是pizza蝦不足,會再揾機會食呢間埋單$216無加一本想唔飽再已order, 但就咁2碟2人食已好飽ps. 客多服務員少,建議先book位,同服務員好忙唔太得閒理你最好1次過點曬野飲/菜
鬆餅送,應是自家出品鬆軟美味
龍蝦沙律($98) 大份龍蝦juice, 推薦
整體美味,是pizza蝦不足,會再揾機會食呢間
埋單$216無加一
本想唔飽再已order, 但就咁2碟2人食已好飽

$108 (Dinner)
  • 紅龍蝦招牌沙律
2020-04-28 553 views
疫情當前再加上home office閉關了好一陣子星期天衝破心理關口踏出門過兩條隧道不得不嚴選食店在open rice 打龍蝦兩個字彈出Red Lobster決心一試地址方便1130開門做第一個客人因為一個人被安排了一個面向街的角落作為一個低調的人高調地面向街坊狂吞龍蝦是我另一心理關口冷靜下來環看四週相信冇一個位置比這個更適合因為在途上經openrice做了功課很快決定了龍蝦湯,紅龍蝦沙律及一磅清蒸龍蝦店員很快送上兩件芝士scone我不愛scone 的texture但這兩個名物真的帶領我進入了新世界很香口跟龍蝦湯絕配龍蝦湯順滑香口亦有不少龍蝦肉紅龍蝦沙律很大很大的一份到主菜蒸龍蝦心心眼登時跑出來店員問需不需要幫忙拆肉先生不在身旁當然say yes龍蝦肉很彈牙不得不講附上三盤汁蒜油汁,蝦膏油及醋蝦膏油完完全全跑出我是全乾了那盤蝦膏油沾龍蝦多士西蘭花事到如今經己飽上心口餘下半隻龍蝦沾醋幫助消化整體價錢環境服務我覺得合理亦很舒心感謝主錫我食糧踏出店那一刻感覺人生再次充滿希望馬上跟要過三條隧道快生日的龜蜜約Table for two
疫情當前再加上home office
是我另一心理關口
冷靜下來環看四週
相信冇一個位置比這個更適合
因為在途上經openrice做了功課
很快決定了龍蝦湯,紅龍蝦沙律及一磅清蒸龍蝦
店員很快送上兩件芝士scone
感覺人生再次充滿希望
馬上跟要過三條隧道快生日的龜蜜約
Table for two
2020-04-26 458 views
在red lobster 剛開的時間,食過一次,雖然味道普通,但非常足料,芝士鬆餅也十分好味,沙律都好大份..今次見red lobster 有外賣自取,還有優惠,就買回家食,味道不但只麻麻,賣相唔吸引,份量更是連堂食一半都無,尤其招牌龍蝦沙律,入面得一粒好細粒的牛油果,龍蝦肉得一舊,少得可憐,最後要再煮野食先夠飽,唔知係食物質素下降,定係因為外賣關係,下次食red lobster 還是堂食好了..不過很大機會應該唔會再幫襯...
2020-04-25 379 views
之前經過就已經覺得呢間餐廳好特別,一間西餐廳有一個好似中式酒樓嘅龍蝦海鮮展示櫃,行過都覺得好吸引眼球😂今次慶祝特別日子就決定呢間餐廳試一試叫咗一個意粉再加一個海鮮套餐,有蝦又有蟹腳再加龍蝦,兩個人食呢個份量都算頗多😂覺得佢嘅龍蝦都幾新鮮,可能係個電視櫃即時捉出嚟嘅🙊叫咗一枱嘢食,估唔到買單$500都唔需要,海鮮來講都算抵食😋😋呢間餐廳景色都算唔錯,望住銅鑼灣避風塘,環境都好舒服,情侶值得黎試一試👍🏻

2020-04-13
$250 (Lunch)
Celebration
Anniversary
2020-04-21 377 views
上星期約咗朋友去食red lobster!。十幾年前喺美國食過一次, 覺得佢好好食, 但食完香港呢間完全改觀(可能叫唔啱野食?!?!)兩條友, 叫咗龍蝦湯, 龍蝦大蝦牛油果盞, 龍蝦海鮮窩。 個人認為個龍蝦湯連麥當勞嘅都比唔上, 味道唔夠濃, 龍蝦肉得一粒。 海鮮窩食落完全冇味, 極淡口味, 但就好足料! 個牛油果盞就叫做好食返小小。 另外餐廳仲仲有任食嘅鬆餅, 鬆餅個味道正常嘅, 但咬一啖有味, 一啖冇味, 可以做得更好! 價錢嚟講算正常, 冇話特別貴, 服務亦十分好, 但應該唔會再幫襯!
兩條友, 叫咗龍蝦湯, 龍蝦大蝦牛油果盞, 龍蝦海鮮窩。
2020-04-18 404 views
平時經過見到餐廳好sharp既紅色裝潢同魚缸入面既新鮮龍蝦都覺得好吸引終於有日lunch去左試因為疫情關係 每張檯隔得好開 環境好舒服 店員都好nice坐既位咁岩有陽光曬入黎好似置身外國咁寫意食物方面 個mandatory既芝士鬆餅 配上跟餐既南瓜湯非常唔錯大蝦龍蝦汁意粉都好食而海鮮拼盤有龍蝦尾 長腳蟹 炸蝦 同油浸蝦 自選配左黑松露薯條其實可以加$200由龍蝦尾轉活龍蝦(大隻好多)不過因為都係普通食個lunch所以今次無加 都覺有d可惜 下次應該會直接叫個活龍蝦雖然黑松露薯條同油浸大蝦略無咁出色 但整體都非常推薦兩個人都係$450左右
終於有日lunch去左試

兩個人都係$450左右
南瓜忌廉湯
海鮮拼盤&大蝦龍蝦汁扁意粉
2020-04-13
$220 (Lunch)
南瓜忌廉湯
海鮮拼盤&大蝦龍蝦汁扁意粉
2020-04-12 12956 views
疫情下,當然不主張大家經常外出流連;然而吃了2個多月的自家煮及外賣,真的人都癲,超偶爾人少少輕聚,也是美事。難得出去,當然不會選 網上外賣平台/網上外賣平台 常點的餐廳;個多月前(又是要過2個隔離期才敢post)甜魔媽媽就到訪了來自美國的連鎖海鮮餐廳 Red Lobster,留下不錯印象。新餐廳總予人較乾淨企理之感,加上以甜魔媽媽最愛的龍蝦為主打,不作他選了!Red Lobster 位於銅鑼灣加寧街一角,感覺寧靜安逸;入座後馬上奉上熱暖可口的車打芝士鬆餅,好吃得忍不住要打包兩個帶回家裡,慢慢回味!既然來自美國,食物份量大也是意料中事,只是想不到這麼巨大一份、用上四整件龍蝦鉗的 紅龍蝦招牌沙律,定價只是$98,極有賣大包之嫌!由於太久沒吃沙律,很快就清得一乾二淨。這裡的龍蝦濃湯 ($58) 也鮮濃美味,這次份量則是剛好一人份,不用面臨要分湯引致溫度流失的問題,挺喜歡這安排的。主菜也試了幾款,花心一族推介選點 Ultimate Feast 無敵海鮮大餐 ($338),同時可得肉嫩鮮甜的原條北美龍蝦尾、蒸煮雪蟹腳、招牌蒜蓉蝦及酥脆炸蝦,除了搭配海鮮醬和熱牛油醬,還附上香甜美味的燒南瓜;其中個
主菜也試了幾款,花心一族推介選點 Ultimate Feast 無敵海鮮大餐 ($338),同時可得肉嫩鮮甜的原條北美龍蝦尾、蒸煮雪蟹腳、招牌蒜蓉蝦及酥脆炸蝦,除了搭配海鮮醬和熱牛油醬,還附上香甜美味的燒南瓜;其中個人高度推介先趁熱享用龍蝦,配上熱牛油醬滋味無限!
喜歡 Surf-n-Turf 的牛魔王則可以選 Land and sea 海陸雙鮮 ($368),肉眼扒雖不是 Morton's 級數,但也肉味香濃好吃,配上鮮甜龍蝦尾,以及香脆薯條,讓人滿足非常!

最後如大家像甜魔媽媽一樣,是專心一意的龍蝦仇人,就要挑戰 Live Maine Lobster Steamed 美式蒸活龍蝦 ($318/磅),這晚圖中的龍蝦約2磅。這樣蒸煮的龍蝦,除了鮮甜讓人神暈顛到,由龍蝦頭取出的豐富蝦膏也美味令人傾心,龍蝦迷不要錯過!
如單吃海鮮不夠飽肚的話,來一盤鮮濃美味、份量十足的大蝦意粉配龍蝦醬,包保吃到捧著肚子走~
當然,作為甜魔還是建議大家留一點胃納,因為這裡的甜品也挺精彩:這是香港分店限定的 奶茶意式鮮奶凍 ($38),份量十足不過甜,喜歡珍奶的應會愛屋及烏。
但甜魔媽媽還是喜歡經典美式口味的 Chocolate Tidal Wave 巨浪朱古力蛋糕 ($78),又巨大又仙氣又甜蜜,有點邪惡卻充份地滿足了甜胃。
由於個人報讀的網上課程開始了,所以未必常上來 update,但還是無限祝福大家,祝福香港,最希望疫情可以盡快過去!
2020-02-27
2020-04-12 507 views
1. 烤龍蝦丼飯 - HK$1582. 黃金炸大蝦 - HK$483. 龍蝦湯 - HK$58Red Lobster係黎自美國,全球都好多地方都有分店,當然係出名食龍蝦。烤龍蝦丼飯嘅米有藜麥加其他穀米,又有好多菜如南瓜,女士欣物,又有龍蝦食又可以幫左腸臟蠕動😜。黃金炸大蝦,蛋黃炸得香,唔係一坺嘢,蝦亦好脆。但我就飲到龍蝦湯苦苦地,係咪太濃關係?男友話我係我個口問題,如果有人試完可話我知係咪都係苦苦地?🤔餐廳環境闊落,坐得舒服,價錢適中,推介呀。原來佢嘅龍蝦尾配姜飯係好出名,下次去要試下。同埋值得一提係佢嘅餐前包係芝士鬆餅,好好味😋

1. 烤龍蝦丼飯 - HK$158

2. 黃金炸大蝦 - HK$48

3. 龍蝦湯 - HK$58

2020-04-07
$250 (Dinner)
  • 烤龍蝦丼飯
  • 炸黃金大蝦
2020-04-07 383 views
上次熊貓到美國旅行,其實一直很想嘗試這一家餐廳,可是因行程不能配合,最後沒有前往吃飯。恰巧地這一間餐廳竟然在香港開分店,熊貓當然急不及待要去嘗試一下啦!熊貓今次沒有訂位關係,所以差不多等了1小時才能入座,不過附近有其他東西可以逛一下,差不多有座位的時候店員就會致電給你。所以要前往吃飯的朋友,建議大家可以早一點攞位,然後再喺附近行一下。食物方面,價錢竟然比我們想像中便宜,食物質素也非常高。特別推介大家要點這個龍蝦湯,配料非常充足。除了龍蝦,這裏的蟹腳和牛扒也很好吃。

2020-04-04 410 views
之前睇到飲食台食評,「海鮮專家」唔識Live Lobster Thermidor ,蘑菇忌廉焗活龍蝦喺經典法國菜,龍蝦肉同白酒,蘑菇煑再放入原隻龍蝦焗,好似拿破倫都好鍾意食。算啦,信「專家」不如信自己。 午餐食唔到太多,Cheddar Bay Biscuits 全世界 Red Lobster 都係任食,新鮮熱辣辣,次次都要叫自己唔好食太多。叫雙蟹大餐,黃帝蟹加雪場蟹,好多地方都用雪場蟹扮黃帝蟹,一次上,清清楚楚。重有濃味蟹肉意粉。再加蟹肉薄脆同紅龍蝦沙律,滿足。
2020-04-04
$150 (Lunch)
  • 皇帝蟹
  • 紅龍蝦沙律
  • 雪埸蟹
銅鑼灣新開的美國過江龍「Red Lobster」主打龍蝦、大蝦同蟹等菜式。我哋就揀咗食龍蝦同蟹!「美式蒸活龍蝦 」Live Maine Lobster, Steamed簡單製作先能夠食到龍蝦嘅鮮味,龍蝦肉質鮮嫩可口,配上熱牛油同吃,加添油香口感更滑、味道更滋味!限量「蟹肉餅」,蟹肉鮮甜,加埋配料同食口感層次更加豐富!「雙蟹大餐」Crab Lover's Dream有齊帝王蟹腳同雪蟹腳,鮮味十足,肉質嫩而多汁,意粉味道濃厚帶蝦香味!
我哋就揀咗食龍蝦同蟹!
限量「蟹肉餅」,蟹肉鮮甜,加埋配料同食口感層次更加豐富!

「雙蟹大餐」Crab Lover's Dream
  • 美式蒸活龍蝦
銅鑼灣Red Lobster是來自美國的龍蝦主題餐廳,同時供應各款海鮮,如雪蟹、大蝦同埋冰島比目魚等等,在全球各地有750間分店。龍蝦均由美國直送,即叫即撈,保證新鮮。餐廳以龍蝦入饌,烹調方法眾多,例如美式蒸原隻龍蝦、爆餡龍蝦包、芝士焗龍蝦、龍蝦意粉等,招牌菜必數無敵海鮮大餐,一份有原條北美龍蝦尾、蒸煮雪蟹腳、招牌蒜蓉蝦及酥脆炸蝦,非常豐富,必定能滿足一眾海鮮迷的胃!我地今晚叫左好多野食,以下幾樣最得我心:-1. 美式蒸活龍蝦: 蒸法最能夠食到龍蝦嘅鮮味,搭配熱牛油醬更滋味!同埋佢有個龍蝦膏沾麵包或者龍蝦肉黎食,十分鮮甜美味。2. 黃金炸大蝦: 酥炸大蝦沾上香濃鹹蛋黃,味道濃郁。3. 焗冰島比目魚: 估唔到佢係我今晚最鐘意食嘅一樣主菜。佢嘅份量超出左我個 expectation,侍應一放上枱,我不禁嘩左一聲。條比目魚有成隻碟咁大!!!4. 招牌車打芝士鬆餅: 當然唔少得佢嘅芝士鬆餅啦!佢嘅鬆餅係即叫即焗,熱辣辣,好香蒜蓉牛油味,十分十分十分滋味。鬆軟綿密的口感讓人忍不住一個接一個。

我地今晚叫左好多野食,以下幾樣最得我心:-

2. 黃金炸大蝦: 酥炸大蝦沾上香濃鹹蛋黃,味道濃郁。

• 美式蒸活龍蝦
本來今晚男朋友想帶我去南丫島模達個邊食生日晚飯,但點知去到勁多蚊,於是臨時改地點,決定出返銅鑼灣食。我呢排想食Red Lobster,所以當晚walk in去食。結果成餐飯,無論服務態度定食物質素,我地都好滿意,滿肚而歸!首先會送上車打芝士鬆餅,第一次食鹹味既鬆餅,都幾夾,夠鬆軟。本來想refill架,但真係好飽,放棄左。松露、芝士、蘑菇手工薄餅,屬於薄脆既餅底,好足料,熱辣辣,就算擺耐左,都唔會影響口感,勁。我地揀左兩款主菜,原來包餐湯或沙律,再可以揀兩款side dish。我地要左南瓜湯,充滿甜味既南瓜湯。大蝦三重滋味拼盤配黑松露薯條同薯蓉。拼盤有酥脆炸蝦、蒜蓉焗大蝦及龍蝦醬大蝦意粉,好豐富!酥脆炸蝦超好食,好香脆,連唔鍾意食炸物既男朋友都讚不絕口。龍蝦醬大蝦意粉既龍蝦醬令你好似飲緊龍蝦湯甘,好入味,係食過最好食既龍蝦醬意粉。蒜蓉焗大蝦相對普通,但只係因為有比較姐,都好食架。西冷牛排(7安士)配北美龍蝦尾配烤迷你薯仔同雜錦蔬菜。西冷好厚身,有肉味。用薯仔整既side dish都好食,食完好飽。最後生日梗係要食甜品啦,我揀左愛溢布朗尼。我地臨時問可唔可以寫Happy Birthday
車打芝士鬆餅

松露、芝士、蘑菇手工薄餅

我地要左南瓜湯,充滿甜味既南瓜湯。
南瓜湯

酥脆炸蝦超好食,好香脆,連唔鍾意食炸物既男朋友都讚不絕口。
蒜蓉焗大蝦相對普通,但只係因為有比較姐,都好食架。
大蝦三重滋味拼盤

用薯仔整既side dish都好食,食完好飽。
西冷牛排(7安士)配北美龍蝦尾

最後生日梗係要食甜品啦,我揀左愛溢布朗尼。
愛溢布朗尼

我地臨時問可唔可以寫Happy Birthday,都可以呀,仲送左張即晒既相片俾我地添呀~好開心!
佢會額外將一舊布朗尼放係生日碟到,再送上真正既愛溢布朗尼,好有心!
2020-03-28
Type of Meal