2020-01-12 1526 views
呢間茶餐廳响荃灣開左半年,之前行过見有人龍都冇入去,昨天早晨终於去吃早餐,兩个人入到去坐低在四人卡位,对面有另兩人,張枱較窄,見隔離有張大枱有人離座,我們未叫嘢,便自行轉位,有個似係老細嘅男人即刻用不友善眼光望實,可能太好生意唔憂做啩。叫左兩個早餐,等左一輪後其中一份的部分食物到了,另一份就遲遲未到,大枱上另有人遲过我叫,但食物也已到先,肯定落單亂左,我催了後再等左一陣先到。進食其間大概十分鐘內,有幾個阿蟬(中年女侍應)不停問有冇叫呢樣果樣,D單好似亂哂龍,好影響心情,座位已經太寬敞(其實係窄),重請埋D冇水準嘅啊蟬,唔睇單淨係識問食客,真趕客!食物水準屬可以,但價錢算便宜,荃灣區有此水準之茶記大把,價錢服務優勝者不少也。臨走前一名女服務員見我走時移開椅子有点困難地離座,細心地同我講地方窄要小心,我忍不住回了句: 唔緊要,冇下次了。
2019-12-13 1032 views
早兩天到紅茶食早餐,見隔籬食客叫咗個牛扒早餐,份早餐好大份,所以今早決定試下牛扒早餐蒜蓉板燒牛扒拌德國腸,仲有牛乳炒蛋,半件厚多士蒜蓉牛扒,都幾厚同大件,蒜蓉汁就較咸,牛扒就根位太多,扒邊的油脂較厚,肉質入口都有嚼口,唔會醃到鬆晒,但食完份牛扒早餐,碟底都幾多油德國腸,好大條同皮好脆,香腸味就普通牛乳炒蛋,好滑,都有啲蛋味,叫咗杯檸蜜,檸檬🍋有成四片,甜度剛剛好總括來說,這個早餐,只需要$39,都幾扺

蒜蓉板燒牛扒拌德國腸,仲有牛乳炒蛋,半件厚多士

德國腸,好大條同皮好脆,香腸味就普通

總括來說,這個早餐,只需要$39,都幾扺
2019-12-03 710 views
紅茶畀我感覺係茶餐廳得黎又會有特別野食既地方,多人食到係後面街都開左分店。。。今次叫左個肉眼排蜂蜜芥末汁,跟蜆湯,飲熱檸水。賣相確實係非常唔錯既,有一塊半,份量都多,而且係焗薯,幾有誠意,健康 d 不過個牛排就勁多筋,好難咬,好似有少少過熟咁。個湯就幾 creamy 都 ok 既。而個飲品我就一啖都無飲了,因為杯邊全部都係白點既粉,而且手柄都係笠到不得之了,所以最後我自然就唔想飲啦。價錢唔貴,性價比都 ok 綜合衛生程度,美味程度,畀個 Ok 啦。。
紅茶畀我感覺係茶餐廳得黎又會有特別野食既地方,
多人食到係後面街都開左分店。。。
今次叫左個肉眼排蜂蜜芥末汁,跟蜆湯,飲熱檸水。
賣相確實係非常唔錯既,
有一塊半,份量都多,
而且係焗薯,幾有誠意,健康 d
不過個牛排就勁多筋,好難咬,
好似有少少過熟咁。
個湯就幾 creamy 都 ok 既。
而個飲品我就一啖都無飲了,
因為杯邊全部都係白點既粉,
而且手柄都係笠到不得之了,
所以最後我自然就唔想飲啦。
價錢唔貴,性價比都 ok
綜合衛生程度,美味程度,畀個 Ok 啦。。
2019-11-30 615 views
好久沒寫食評了、呢間都食了三次了於lunch時,其中一個我想encore 原因是佢個丹麥餐飽。我一食難忘,再配炒蛋,都係能夠與旺記平排之列,不過要趁熱食免凍左豬扒通粉配茶走,去3次都係點呢個餐。下次去會試埋其他讚👍🏻

豬扒通粉配茶走,去3次都係點呢個餐。

下次去會試埋其他

讚👍🏻
坎坷的港爸,已很久沒買過新衣服,又是轉季的時候,良心發現的港媽終於帶我去商場血拼。拼了幾件每件幾十塊的Tee和褲子,商場幾乎打烊了,於是往街上的茶餐廳打主意。這角落本來是寵物店,不知何時變了茶餐廳,於是抱著「新屎坑」的心態進去了。我們點了普通的不可再普的“常餐豬扒通”及“鐵板西冷牛扒” … 但結果 …“常餐豬扒通”的炸豬扒火喉掌握得很好,外脆內軟,但畢竟是茶餐廳,師傅做手也不輕,不過,還算是茶餐廳水準以上。港媽問,為什麼豬扒通我不點平常的公仔麵,而是通粉,我說因為這塊是豬扒,不會整塊舉起來一口一口的吃,我會用刀叉把它切成粒,於是就可用羹一口通粉加一口豬扒一齊吃,這不是更美味嗎?常餐的那份滑蛋和多士(土司)也很特別,那多士不是普通的麵包,是丹麥酥做的,塗了牛油,好邪惡呀!“鐵板西冷牛扒”很有心思,不是隨便放一堆青豆粟米雜菜,而是整齊的兩塊翠玉瓜托著牛扒,牛扒下還有一隻有錫紙包住的焗薯,簡簡單單的一個茶餐廳鐵板牛扒,擺盤也這麼講究,很有心思,值得一讚,這間茶餐廳一定要翻兜!

2019-11-02
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$55 (Last Night Supper)
2019-11-13 304 views
荃灣除咗有好多小食店,茶記都唔少。紅茶冰室長期都幾多人幫襯,成日去荃灣嘅我點都要試一次嘅。-招牌冰火脆皮菠蘿油第一次見菠蘿包同牛油會分開放,牛油特別以冰塊冰鎮住,可以避免菠蘿包熱度太高令牛油太早融化,幾貼心。入口酥脆,外皮唔算過厚。熱辣辣嘅包,加上微涼嘅牛油更添油潤香。-焗鮮茄豬扒意粉意粉水準正常,未至於令我驚喜。豬扒質感尚算腍軟,芝士有加乘作用。醬汁份量唔係好足夠,多啲會更好。-招牌沙嗲牛肉麵特餐+火腿奄列+牛油多士呢個套餐唔係我點選,所以只係試咗我最愛嘅奄列同多士。奄列幾好食,蛋皮都係偏薄,但蛋香依舊,加上火腿絲一流。牛油多士個賣相幾新鮮,同坊間嘅多士好唔同,整體顏色偏啡。食落都好驚喜,鬆軟帶濃厚麵包香。-熱鮮檸柑桔蜜味道唔錯,有潤喉之用,唔會過甜。

-招牌冰火脆皮菠蘿油

招牌冰火脆皮菠蘿油

-焗鮮茄豬扒意粉
鮮茄焗豬扒意粉

-招牌沙嗲牛肉麵特餐+火腿奄列+牛油多士
呢個套餐唔係我點選,所以只係試咗我最愛嘅奄列同多士。

奄列幾好食,蛋皮都係偏薄,但蛋香依舊,加上火腿絲一流。

特餐
-熱鮮檸柑桔蜜
味道唔錯,有潤喉之用,唔會過甜。
2019-10-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
招牌冰火脆皮菠蘿油
鮮茄焗豬扒意粉
特餐
2019-11-11 151 views
星期六時間又放假,就落了去大窩口的紅茶食早餐,幸好早少少不用等就可以入去,今次叫了一個沙爹米粉配炒蛋和多士,飲熱奶茶,最後再加一個蛋撻和芝士撻外賣,不過可能太忙,待應有少少亂但都可接受。米粉來到見到牛肉勁大片,但整碗都只有微溫,米粉份量比較少,牛肉有三片但十分大片,炒蛋都是凍的但好彩食到有蛋味同幾滑身,多士是整個早餐最去食物,厚身又脆有牛油香。奶茶味都夠,奶如果再多少少仲好味,不過因為十分多人,坐得不太舒服,食完就離開了,到下午再食撻,不再熱但不油身同帶酥香好味道。
2019-11-04 192 views
每早經過這冰室,門口都有長龍買佢地的新鮮出爐麵包今早我就食哩度既早餐,蒜蓉秘燒牛扒伴德國腸蒜蓉牛扒,好有蒜蓉味,但較咸,牛扒幾厚身,但較淋,北海道牛乳炒蛋,唔滑,德國腸,係脆皮,唔錯,牛油厚多士,好脆口,牛油唔多,熱檸蜜,唔駛加錢既,都幾重手,檸檬🍋有成四片,甜度也剛剛好
每早經過這冰室,門口都有長龍買佢地的新鮮出爐麵包

今早我就食哩度既早餐,蒜蓉秘燒牛扒伴德國腸

2019-10-27 297 views
紅茶冰室呢個B餐,沙嗲牛肉麵餐,沙嗲味算重,牛肉都好腍滑,麵質都可以,最重要係份量足、大大碗。煎蛋多士,多士黎到仲係熱辣辣,脆卜卜,好正,蛋有蛋香。奶茶☕️香濃滑口,總括黎講$34蚊食倒呢個質素好抵食👍🏻
又口痕🙊又唔知死咁想食菠蘿油🙊⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀但今次食到超好味!超抵食!嘅菠蘿油呀😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次我唔係堂食,外賣返左公司食⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀等我逐層拆解紅茶冰室嘅菠蘿油有幾正啦!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🥳菠蘿包:依個係滿滿菠蘿嘅菠蘿包呀😍面頭嘅脆脆覆蓋晒成個包面,每一啖都咬到脆脆!🤩而佢個包都好扎實,絕對唔係空氣包啊👍🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🥳牛油:睇外露嘅部分都幾大塊,但!papa唔係咁膚淺,齋睇表面就定奪嘅人😎由於太想食嘅關係🙊加熱前唔記得影相,但加熱左後仲見到有牛油未融,同根據牛油滲透嘅範圍,就知牛油嘅份量好足啦😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🥳價錢:依個一定要歌頌下!咁扎實、咁好味嘅菠蘿油,只售$9🕺🏼🕺🏼🕺🏼⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🤦🏻‍♂️又係美中不足環節,我見其他堂食嘅人話佢地嘅包都係暖暖地,所以同件牛油有冰火交融🤔嘅感覺,但可能我嘅係外賣,佢唔想牛油咁快融晒,所以我拎到嘅時候係全凍嘅,要自己返到公叮下佢,冇得一邊行一邊食😭⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀睇其他foodie嘅相發現,好似堂食會將件牛油冰鎮上,可能會比外賣好食😋下次要試下先得!🤩
又口痕🙊又唔知死咁想食菠蘿油🙊
但今次食到超好味!超抵食!嘅菠蘿油呀😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
今次我唔係堂食,外賣返左公司食
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
等我逐層拆解紅茶冰室嘅菠蘿油有幾正啦!
菠蘿油
菠蘿油
2019-10-18 190 views
有日跑完步,去食早餐,搭枱卡位,坐抵後見張枱有湯汁,於是唔該個女侍應抹一抹枱,態度超差,邊抹邊講,點抹都係咁既啦,塊布濕的,抹完我覺得係無問題既,仲有件事就係,最後又有個侍應行經掃掉左我地張單,回頭一望就走左,感覺真係不太好,人多都唔使咁。野食又不是特別好食。
2019-10-16
Type of Meal
Breakfast
星期日去食真系多人到爆 但就證明有幾受歡迎。😁11:30去到已經排長龍我哋2個人入去坐卡位 張枱細又同人搭枱叫餐都等左幾分鐘嗌左今日嘅午餐a 黑椒汁肉眼扒 有紅湯/中湯/白湯揀 亦有飯/薯菜/意粉選擇由於張枱太窄 飲品都冇位放 驚阻到對面食客進餐整體上食物質素可以的 而且價錢合理 值得一試
星期日去食真系多人到爆 但就證明有幾受歡迎。😁
11:30去到已經排長龍
我哋2個人入去坐卡位 張枱細又同人搭枱
叫餐都等左幾分鐘

由於張枱太窄 飲品都冇位放 驚阻到對面食客進餐

整體上食物質素可以的 而且價錢合理 值得一試
2019-09-29
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
🔻又到lunchtime 食乜好?🤔今日就帶大家去到依間同同事成日食嘅 #紅茶冰室 睇一睇佢有咩正嘢食🧐👍🏻👍🏻 芝士撻 $8紅茶冰室嘅芝士撻冇得頂呀🤩佢啲芝士好creamy 係流質狀嘅 個撻皮好大陣牛油味 食完一個會再想食一個🥰佢嘅質素同XX工房有得fight 但係價錢就平XX工房一半以上 所以有時返工放工見到啱啱出爐一定會買一個嚟食㗎🥰👍🏻焗腸仔肉醬意粉 $54紅茶冰室嘅焗類一直都有質素😎 唔會話焗得太乾 又或者火候唔夠 而依個意粉好足料 每一啖意粉都可以沾到肉醬 加埋啲腸仔有咬口之餘 又唔會令個意粉太寡 可以一試再試👍🏻夏威夷燒雞扒配薯菜(是日午餐) $47依度嘅午餐真係好抵食😇唔使$50就可以食到塊扒 而塊雞扒都唔會將貨就價 細細份咁 雞肉嫩口🐣 唯一美中不足嘅係午餐嘅醬汁已經規定咗 唔可以揀自己想要嘅醬⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀👅好味(5粒最高):👅👅👅👅👅🕍環境(5粒最高):⭐⭐⭐⭐⭐🍡抵食(5粒最高):🍡🍡🍡🍡🍡💵人均消費:$50🚗地址:紅茶冰室 (荃灣)荃灣德士古道47號⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔻

👅好味(5粒最高):👅👅👅👅👅
🕍環境(5粒最高):⭐⭐⭐⭐⭐
🍡抵食(5粒最高):🍡🍡🍡🍡🍡
💵人均消費:$50
🚗地址:紅茶冰室 (荃灣)
荃灣德士古道47號

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
$50 (Lunch)
芝士撻
焗腸仔肉醬意粉
夏威夷雞扒配薯菜
2019-09-21 266 views
茶餐廳最吸引人之處就係佢杯香滑濃郁嘅奶茶!呢間紅茶嘅呢杯地道港式奶茶算是佢嘅signature 👍👍👍加埋熱乎乎新鮮出爐嘅麵包,簡直係下午茶嘅首選! High Tea唔一定要去酒店嘅
茶餐廳最吸引人之處就係佢杯香滑濃郁嘅奶茶!

加埋熱乎乎新鮮出爐嘅麵包,簡直係下午茶嘅首選!

High Tea唔一定要去酒店嘅
2019-09-12 291 views
行返公司路過,本應係坐下食個tea,點知爆滿又唔想係條街等,所以就買個包返公司食.唔知係咪新鮮出爐,但圓碌碌又暖暖地,所以就吸引左我一路行一路食.味道係我曾經係深水步一間叫黃x冰室的同一味道,都有d杏仁味。但龜裂的包皮,我一路食唔會一路散開 ,值得讚架。我最怕就係一咬,上面果層脆散開灑。不過個包就有d乾囉。期待下次入去坐抵嘆下午茶
行返公司路過,本應係坐下食個tea,點知爆滿
又唔想係條街等,所以就買個包返公司食.

期待下次入去坐抵嘆下午茶