2021-08-31 677 views
好近MTR 一出b 出口,多個搵食地方啦,門口有麵包,大大個飽滿即時吸引左我同男朋友仔去食個tea 再shopping 地方好大,落左basement 層,叫了份$30 菠蘿油加紅豆冰,椰汁紅豆冰唔會太甜,塊牛油用冰冷住,食時自己夾入菠蘿包入面,個層曲奇面夠曬脆同酥香,極之邪惡美味我唔太餓就只點了流心雞尾飽,流中就唔算啦,個餡加多左油,食落鹹中帶點甜,相信是鹹牛油混椰絲做餡,個飽大大個,但餡料唔夠多,但都抵食架$9 only

2021-08-19 432 views
每逢星期五就會去食個靚早餐提一提神尖沙咀新開左紅茶冰室,等我試吓keep 唔keep到水準先!(以前係油麻地紅茶冰室食開早餐,真心覺得好食!)聽講冰室以前用開隻丹麥多士轉左Top one 丹麥之後冇咁好食,食落又真係爭啲!以前用開嗰隻密度高啲奶味重啲同好香噴噴,而家呢款真係差啲,密度疏,而且食落太乾太脆!炒蛋保持一貫水準!沙嗲牛肉麵個汁同牛肉都好味,牛肉亦淋身!但個麵無油麻地嗰間軟硬度拿捏得剛剛好,煮得淋左啲!希望之後會有改善!否則質素跟唔上價錢!
每逢星期五就會去食個靚早餐提一提神

炒蛋保持一貫水準!

沙嗲牛肉麵
個汁同牛肉都好味,牛肉亦淋身!
但個麵無油麻地嗰間軟硬度拿捏得剛剛好,煮得淋左啲!

希望之後會有改善!否則質素跟唔上價錢!

2021-08-03
Type of Meal
Breakfast
2021-08-07 207 views
今日去試尖沙咀新開的紅茶冰室, 咖哩汁裏面出現咗兩條頭髮, 感到極度嘔心, 店員解釋有陣時煮嘢食不是有心事頭髮落去的,我問佢廚師煮飯的時候不是戴上帽子以防頭髮丟到食物上嗎? 店員說,這情況是非常難以避免的!!!!

2021-08-07
$158 (Lunch)
在大雨中看到這店門的多個花牌, 有新餐廳, 所以試下. 就座後, 點了嗲牛米配熱奶茶. 因為自己不喜歡公仔麵, 反而比較喜歡米粉. 另外米粉夠幼細, 易掛汁, 可以嚐到嗲牛原味. 圓形的炒蛋, 是預先炒好的炒蛋, 較濕潤, 是炒桂花的前身. 習慣將炒蛋放到粉麵上保溫. 而丹麥酥表面有一層黃色的油, 很大機會是人造牛油MARGARINE馬芝蓮. 好邪惡呀! 還未計每層酥皮之間的油份呢! 於是以紙巾墊底, 希望能吸走多餘的油份.   沙嗲汁以甜為主, 不太辣, 有微微的花生香. 牛肉紋理清晰, 鹼水味不濃, 有質感要多加咀嚼, 不是勁啤水的貨色.   把嗲牛浸在米粉之中, 好讓每條米粉都沾上沙嗲汁.  然後就要有儀態, 以叉子享用沙嗲味的米粉了.   最後來一杯熱奶茶做早餐的句號.   呢杯熱奶茶的附加功能, 真係好勁呀! 總之好順暢啦!  個人覺得: 奶茶不愧係地表最強的X藥!
在大雨中看到這店門的多個花牌, 有新餐廳, 所以試下.
就座後, 點了嗲牛米配熱奶茶.
因為自己不喜歡公仔麵, 反而比較喜歡米粉.
另外米粉夠幼細, 易掛汁, 可以嚐到嗲牛原味.
習慣將炒蛋放到粉麵上保溫.
丹麥酥
而丹麥酥表面有一層黃色的油,
很大機會是人造牛油MARGARINE馬芝蓮. 好邪惡呀!
還未計每層酥皮之間的油份呢!
於是以紙巾墊底, 希望能吸走多餘的油份.
嗲牛米
沙嗲汁以甜為主, 不太辣, 有微微的花生香.
把嗲牛浸在米粉之中, 好讓每條米粉都沾上沙嗲汁.
然後就要有儀態, 以叉子享用沙嗲味的米粉了.
熱奶茶
最後來一杯熱奶茶做早餐的句號.
呢杯熱奶茶的附加功能, 真係好勁呀!
總之好順暢啦!
個人覺得: 奶茶不愧係地表最強的X藥!
$39 (Breakfast)
2021-08-02 487 views
最近公司附近開左間新茶餐廳,每天返工都見門外有人排隊買新鮮出爐的麵包🥯返工做早餐。今日,飯腳提議去試食呢間乾淨企理的新裝修茶餐廳,平日甚少光顧茶餐廳的我,也點頭默允✅餐廳除左乾淨企理外,更重要‼️的是價錢非常大眾化,💲6️⃣0️⃣左右就有個「有餐湯」同「餐飲」的午餐,簡直係冠絕尖沙咀,更難得的是,食物質素及水準大大超越了呢個大眾化價錢,簡直係超班🤩🤩🤩難怪餐廳🍴任何時候都有人排隊,要幫襯的話,記住預點時間排隊啦,為左抵食,花少少時間排一陣也值得😚😚

薄荷特飲
2021-07-30