2021-09-12 173 views
想食酸菜魚,今次就去左祥仔辣辣到食。午餐有午市套餐價錢抵食好多,join埋會員仲可以用會員價惠顧,仲可以加配飲品👍午餐奉送三小碟,可以任選三款前菜,特別鍾意佢地涼拌拍青瓜、香辣山木耳同埋雲南白切肉。  1️⃣招牌祥仔酸菜魚配拉麵($108) 酸菜魚份量都幾多,魚肉有好多片,大大片冇骨而且幾嫩滑。酸菜魚湯底唔會得個酸字,味道唔錯😋配拉麵食都好夠飽。不過呢度既辣比較輕微,嗌左中辣其實都冇乜料到,我諗唔係好食得辣既人啱曬黎食。  2⃣️成都水煮牛肉配拉麵($108)水煮牛肉唔會太過油膩,湯底唔會太鹹,除左辣味之外食得出啲香料香,配拉麵食都唔會覺得太重口味👍牛肉有好多片,肉質唔錯有少少咬口。另外入面中仲有啲芽菜、生菜、豆卜。都係嗌左中辣但係冇想像中咁辣。  3⃣️青蘋果梳打(午餐+$10)好refreshing☺️食川菜配翻杯清新既梳打一流。青蘋果味酸酸甜甜好解渴🤤

1️⃣招牌祥仔酸菜魚配拉麵($108)

2⃣️成都水煮牛肉配拉麵($108)

3⃣️青蘋果梳打(午餐+$10)
2021-08-25 214 views
自從海港城、 海運、 港威有coupon之後, 去食飯, 間間都要人排隊罰企, 要等好耐, 真係勁討厭。 見呢間「祥仔辣辣」可以係網上book檯, 於是就試下。 但真係唔好食, 酸菜魚仲話係招牌菜, 我覺得佢哋直情係唔識煮, 我哋叫咗4樣嘢, 其中一樣有好重雪味, 連蒜蓉都掩飾唔到, 我直情叫佢哋自己試下, 跟住到子然牛肉, 原來係炒嘅, 咁我以為佢上錯, 就問佢哋係咪啱, 有冇落錯單,點知啲waitress竟然冇答我, 私自攞比廚師再翻炒過, 完全九唔搭八, 完全冇飲食文化 ! 總之呢間嘢一定冇下次!!!
2021-08-24 146 views
張錦祥 這名字 相信也不會陌生 對於曾學習 法國料理的廚師來說 他總在烹調上 加入各種創意 從他的工作履歷 媒體上 得知是個 相當有趣的人 廚藝更是非常傑出 他主理的川菜館 祥仔辣辣 口碑亦受相當肯定的 🫑🫑這天和老媽到了 海港城分店 點了兩份午餐 媽不吃辣 選擇沒有很多 點了去骨 海南雞飯 不帶有很高期望 結果 也沒有很失望 雞肉較乾 味道還可以 但沾醬却出色 不錯吃 👌👌水煮牛肉麵 要個少辣 已經可以好辣 湯頭濃郁 滿滿四川香麻辣風味 牛肉份量超多 麵也煮得恰當 爽滑 配三小碟涼菜 美味可口 🌶🌶加10元有大大杯凍飲 炎炎夏日無得彈 🧋🧋現場即加會員 餐食優惠很多 二人 200多元吃個午餐 在海港城來說 其他食肆做不到的 😍😍

加10元有大大杯凍飲 炎炎夏日無得彈 🧋🧋

2021-08-19
$100 (Lunch)
  • 水煮牛肉麵
2021-08-08 177 views
近期喜愛在youtube上看美食介紹 見到著名西厨Ricky 開了間新店 專攻四川菜 當然要去試下我選了海港城店 因沒有訂位 便早了30分鐘在等它開門 環境裝修都不錯 朋友登記做了會員 所以享用會員價 但她説不明白同一集團 為何旺角店有BB椅 而這店沒有4大1小 我點了午市酸菜魚米線套餐微辣 除了主菜 還有3款小吃 加10元要了杯鹹檸七 酸菜魚份量正常 味道也頗正宗 而小吃中最欣賞是雲南白肉 另一款午餐是紅燒牛腩石鍋飯 可能不是川菜 就強差人意 白飯內有粟米粒 牛腩很硬 賣相不好 味道怪怪的還要了客2人辣辣套餐 3款小吃中 海蜇頭也不錯 主菜是酸菜魚一大鍋 可惜有幾塊魚片帶有小骨 師傅的刀功有進步空間 辣子雞炸得有點過火 菠蘿咕嚕肉就ok 酸辣土豆絲味道較淡 反而甜品仙草凍就不錯 衹是不明白為何套餐沒有跟白飯🙄有期待而達不到 自然就有點失望 光顧一次已足夠了
有期待而達不到 自然就有點失望 光顧一次已足夠了
2021-08-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$198 (Lunch)
2021-08-05 2464 views
近期經常到尖沙咀海港城shopping, 就是因為有消費券🎟️🏷️, 今天下晝也來了逛一逛🛒, 順便到祥仔辣辣吃午餐🥢,招牌祥仔酸菜魚米線+ 特色三小碟( 涼拌拍青瓜、尖椒皮蛋和雲南白切肉)$138、 紅燒牛腩石鍋飯$108。🔺招牌祥仔酸菜魚米線~ 點了微辣, 酸酸辣辣很適合我口味,魚塊又嫩又滑😋,沒有骨的, 吃得很方便, 越食越開胃。🔺特色三小碟✨( 涼拌拍青瓜、尖椒皮蛋和雲南白切肉) ~ 涼拌拍青瓜口感爽口, 尖椒皮蛋好惹味,但皮蛋沒有流心, 口感硬實實的, 雲南白切肉味道濃帶點微辣。🔺紅燒牛腩石鍋飯~ 紅燒牛肉質感太韌😅, 比較難咬, 顏色深但味道偏淡, 石鍋飯味道普通。兩個人大約二百幾💴, 再用海港城兩張50蚊消費券🎟️, 埋單$171, 不過其實餐廳另外可以scan q r code做會員, 有會員專享的價錢點餐,還可以用優惠價換飲品,可能更加抵🤔, 所以消費券對於這間餐廳的午市套餐來說是沒有用的,兩者價錢都是差不多, 做會員還有飲品所以比較好。🤣🤣🤣

招牌祥仔酸菜魚米線

特色三小碟( 涼拌拍青瓜、尖椒皮蛋和雲南白切肉)

紅燒牛腩石鍋飯

2021-08-04
Type of Meal
Lunch
Dining Offer
Coupon
招牌祥仔酸菜魚米線
特色三小碟( 涼拌拍青瓜、尖椒皮蛋和雲南白切肉)
  • 特色三小碟(涼拌拍青瓜、尖椒皮蛋和雲南白切肉)
2021-07-31 142 views
我朋友嗰碗麻辣拉麵,啲麵林到無質感不特止,小辣仲要好辣,成碗都係味精味!!我嗰碗酸菜魚米線,個湯底好大浸醋味,好酸,啲魚同米線還好,但湯底唔好都好影響到成個味,好彩唔太貴,$266 兩個人,但唔會再去。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2021-07-31 133 views
預訂了中午12點同朋友午餐,12:02才開始拉閘開門,再慢條斯理安排入座。純粹想試吓酸菜魚,服務就不算入評分標準。點了酸菜魚米線和海南雞飯午餐酸菜魚米線湯不夠熱,點中辣來了小辣,湯偏淡,只有酸菜有點味,魚片過熟要放棄(相片也看得出),感受完全冇用心的制作🤦🏻‍♀️海南雞飯,油飯欠香味又偏硬,雞皮爽口但雞肉竟然冇雞味又唔滑,真心唔合口味😵‍💫總括來說,一定不會再光顧,也不會推介給朋友😔😔

點了酸菜魚米線和海南雞飯午餐

總括來說,一定不會再光顧,也不會推介給朋友😔😔
酸菜魚米線
2021-07-28 161 views
好開心可以同鐘意食辣既朋友仔一齊去食辣野😚我地嗌左個2人餐,有前菜、主菜同甜品,好豐富食到超滿足😍▫️不得不讚餐廳既酸菜魚整得好出色👍🏻魚肉無骨,煮得好滑,而且份量都吾少😚 上面放左好多辣椒乾,不過吾會太辣😋 酸菜魚中有大量既酸菜、蓮藕、菇,索晒啲酸辣湯底,真係超級惹味🤤▫️餐廳仲有好多其他出色既菜式,下次一定要再黎試😋
好開心可以同鐘意食辣既朋友仔一齊去食辣野😚
我地嗌左個2人餐,有前菜、主菜同甜品,好豐富食到超滿足😍
▫️
▫️
餐廳仲有好多其他出色既菜式,下次一定要再黎試😋

2021-07-27 96 views
真是我在香港吃過最難吃的海南雞飯,雞肉很硬很乾,冷凍拿來的,米飯也很硬不香,蘸料很多種,沒有一種是正宗或者搭的味道後面還聞到奇怪的腥臭味,不知道哪裡來的。服務員態度一般般

後面還聞到奇怪的腥臭味,不知道哪裡來的。服務員態度一般般
海南雞飯
【🌶尖沙咀海港城辣味二人餐 - 祥仔辣辣】原來呢間祥仔辣辣係由名廚Ricky開嘅餐廳😮本來以為一定好貴,但估唔到咁嘅價錢可以食到。#shirley帶你去尖沙咀今次揀左自選套餐嘅二人餐,總共都有成六道菜架👏🏻jojn左Food Story會員尊享優惠$398🥒前菜:涼拌拍青瓜、雲南白切肉個人幾推介雲南白切肉,口感好豐富有層次,但最少辣都好辣🥵🐂招牌菜:成都水煮牛肉見隔離枱全部都揀酸菜魚,但因為我唔食魚嘅關係叫左牛肉。意想唔到牛肉係厚得黎又超腍身,最正係湯底仲有蓮藕片,食落香甜爽脆。🐓主菜:絕味辣子雞、酸辣燴炒土豆絲辣子雞相對失望少少,都係好辣,不過不失。反而土豆絲酸酸辣辣幾食落好開胃。🍧甜品:仙草凍好味指數係十粒星🌟食完一輪辣野突然有個甜品真係好有衝擊!仙草澆上花奶,消暑退火一流👏🏻建議真係平時食得辣嘅朋友去試,因為真係好辣🥵🥵🥵🥵-📍祥仔辣辣地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖
【🌶尖沙咀海港城辣味二人餐 - 祥仔辣辣】
#shirley帶你去尖沙咀

🥒前菜:涼拌拍青瓜、雲南白切肉
個人幾推介雲南白切肉,口感好豐富有層次,但最少辣都好辣🥵

🐂招牌菜:成都水煮牛肉

🐓主菜:絕味辣子雞、酸辣燴炒土豆絲
辣子雞相對失望少少,都係好辣,不過不失。
反而土豆絲酸酸辣辣幾食落好開胃。

🍧甜品:仙草凍

建議真係平時食得辣嘅朋友去試,
因為真係好辣🥵🥵🥵🥵

📍祥仔辣辣
2021-07-24 97 views
上次食過祥仔辣辣的水煮魚 今次試新推出的三款期間限定 - 灣仔碼頭餃子系列今次嘅crossover重新演繹左川菜 係意想不到幾好食!屋企好難會煮到🤭🤭期間限定去到31/7 only! 想食記得把握最後機會😍..🔸棒棒黃瓜辣子雞餃 $88🔸🔸酸辣三鮮小雲吞 $68🔸🔸干鍋椒香鮮辣白菜豚肉炸餃 $138🔸三款餃子中最喜歡是干鍋炸餃當日干鍋追加了三樣配料 (追加 $38/款)- 牛肉片- 牛柏葉- 出前一丁整個鍋超香超惹味 大量辣椒 聞到啲口水已經係咁分泌出黎😳本身餃皮不算太薄 但炸過後整個皮都是脆脆的 十分有咬口✨ 外脆內多汁!內裡的餡肉均鎖住了肉汁 超正雖然很辣 但把口仍然忍唔住繼續食🤣
期間限定去到31/7 only! 想食記得把握最後機會😍
🔸棒棒黃瓜辣子雞餃 $88🔸

🔸酸辣三鮮小雲吞 $68🔸

🔸干鍋椒香鮮辣白菜豚肉炸餃 $138🔸
三款餃子中最喜歡是干鍋炸餃

當日干鍋追加了三樣配料 (追加 $38/款)
- 牛肉片
- 牛柏葉
- 出前一丁

整個鍋超香超惹味 大量辣椒 聞到啲口水已經係咁分泌出黎😳
內裡的餡肉均鎖住了肉汁 超正
雖然很辣 但把口仍然忍唔住繼續食🤣
1️⃣ 棒棒黃瓜辣子雞餃 $88 呢個餃子用嘅已經係辣子雞餃🤭 所以味道都係偏辣🥵 除咗辣仲會帶有少少麻感😚 唔鐘意食麻辣嘅朋友要留意返啦😝2️⃣ 酸辣三鮮小雲吞 $68呢個小雲吞皮比較薄同細粒🤓 一口雲吞幾得意😚 因為係酸辣,所以都幾開胃😛 仲有好多芽菜仔係底👍🏻 平衡下辣味😏 不過如果凍食當頭盤應該仲正🤤3️⃣ 干鍋椒香鮮辣白菜豚肉炸餃 $138🔹另加魷魚+雞軟骨+枝竹一睇就知有幾惹味🤤 相對之下呢碟就真係好大碟啦🤭 主角餃子用炸嘅煮法,外皮香脆可口😋 而啲配菜都好香口,味道偏辣🥵 中意重口味嘅人一定啱🤣 加咗雞軟骨好夾,香脆得黎又有啲咬口🤓 魷魚都彈牙,加埋辣味勁香口🥳

1️⃣ 棒棒黃瓜辣子雞餃 $88

2️⃣ 酸辣三鮮小雲吞 $68

3️⃣ 干鍋椒香鮮辣白菜豚肉炸餃 $138
🔹另加魷魚+雞軟骨+枝竹
2021-07-22 76 views
❤️ 祥仔辣辣❤️今次再次食咗祥仔辣辣🥳 今次食咗佢新出嘅餃子🤩===========================招牌酸菜魚🐟($248)8/10酸菜魚之前都有介紹過🥰又唔同辣度可以選擇🤩 魚片都係咁滑 冇骨😋 好大鍋 😝夠4人分量🤣-棒棒黃瓜辣子雞餃 (套餐+$44 加配)7/10面頭有好多雞絲同青瓜🥳 有成八粒餃子🤣 皮唔算太厚👍🏻呢個價錢幾抵食😋-酸辣三鮮小雲吞 (套餐+$34 加配)7/10小雲吞酸酸辣辣好好味😝而且唔算太辣👍🏻食落落就好開胃👍🏻-干鍋椒香鮮辣白菜豚肉炸餃 ($98)7/10白菜豚肉炸餃炸得好脆 😍我哋加咗萵筍金錢肚同豬耳 🤩即係冇啦我哋揀咗微辣唔算好辣不過食食吓都幾油膩 建議可以多啲人share🤪===========================
❤️ 祥仔辣辣❤️
小雲吞酸酸辣辣好好味😝而且唔算太辣👍🏻食落落就好開胃👍🏻
干鍋椒香鮮辣白菜豚肉炸餃 ($98)7/10
===========================
2021-07-21 84 views
每次經過位於海港城的祥仔辣辣,門外必定很多人排隊,今日四點左右,算係少少人,終於可以入內品嚐位置寬躺,可能是下午茶時段,服務員比較少,要等有人閑經過才落單!😩當然,必食酸菜魚米缐,魚肉質非常嫩滑,米線又煮得剛好,不會過淋,好有口感,好煙韌👍點咗個海南雞,賣相唔差,但係我喜歡細雞D,肉身都幾滑,味道一般,醬汁較失色,又話係前菜,但是主菜到齊,要搵服務員追,才到的前菜,這份蒜蓉白肉個樣麻麻,但食落好味😋會再來的
週末同屋企人行完街,就諗住喺 LCX附近揀間餐廳,坐得舒服嘅早早哋食個晚,見呢間酸菜魚門面唔錯就嚟咗食。環境方面|位置多,布置以中式為主,好彩嘅話有海景睇,不過我就唔係坐海景位,幾多卡位坐,Setting唔太迫,啲餐具好似幾精緻幾靚咁食物方面,同屋企人二人叫咗個辣辣招牌晚餐,我哋都係兩個人食。有兩款前菜、四款招牌菜同一款甜品,如果可以包埋飲品就感覺再抵啲前菜有口水雞同酸辣紅哲花,我就特別鍾意酸辣紅哲花,超級爽口同開胃,如果俾多碟都可以清得晒,口水雞都唔錯,雞肉嫩滑入味食完前菜,隔咗陣就嚟咗酸菜魚,都幾大盆,酸菜魚份量都唔少,而且特別多酸菜同芽菜配,仲好似有我最愛嘅萵荀,算幾豐富聽店員講呢度酸菜魚比較特別嘅係加咗迷迭香,我又真係搵到﹗之後就有3款酸菜,特別惹味嘅川辣小菜我會話係干鍋福建椰菜花,好想拎嚟送飯另外自家酸菜炒肉末薄餅都幾特別。最後係酒釀桂花湯圓,酒釀桂花嘅糖水底比較稠,唔同平時食嘅上海傳統嘅桂花釀,湯圓味道不錯

環境方面|
位置多,布置以中式為主,好彩嘅話有海景睇

酸辣紅哲花
招牌祥仔酸菜魚
聽店員講呢度酸菜魚比較特別嘅係加咗迷迭香,我又真係搵到﹗
招牌祥仔酸菜魚
另外自家酸菜炒肉末薄餅都幾特別。
干鍋福建椰菜花
自家酸菜炒肉末薄餅