2022-05-25 523 views
近排係海港城做嘢,可以試下唔同既餐廳,今日lunch就去左食祥仔辣辣。叫左一個二人餐同一份麻婆豆腐,二人餐既份量比想像中大份。~二人餐~~前菜>酸辣萵筍紅海蜇花海蜇冇乜味道,但爽口。>香辣山木耳木耳入味,好香既辣味同蒜頭味,非常開胃。>辣辣脆鱔甜甜地,帶少少既辣味,鱔炸到非常脆,帶有焦香。~招牌菜>招牌祥仔酸菜魚夠酸,魚肉都係爽脆,夾起身唔會斷。入面仲有萵筍、芽菜同酸菜。>絕味辣子雞雞肉炸都香脆可口。>乾燒大虎蝦蝦有少少梅,但整體都爽口,醬汁甜辣,非常入味。>酸辣燴炒土豆絲土豆絲唔夠幼細,但夠酸。~甜品-仙草凍~加點~~麻婆豆腐豆腐嫩滑,加埋肉醬,非常香口,拌飯一流。總體黎講,CP值幾高,唔想淨係食酸菜魚,食下其他野,酸菜魚既份量唔太大,可以叫下其他野食。坐既位置都幾舒服。

~二人餐~
~前菜
>酸辣萵筍紅海蜇花
海蜇冇乜味道,但爽口。
>香辣山木耳
木耳入味,好香既辣味同蒜頭味,非常開胃。
>辣辣脆鱔
甜甜地,帶少少既辣味,鱔炸到非常脆,帶有焦香。

~招牌菜
>招牌祥仔酸菜魚
>絕味辣子雞
雞肉炸都香脆可口。
>乾燒大虎蝦
蝦有少少梅,但整體都爽口,醬汁甜辣,非常入味。
>酸辣燴炒土豆絲
土豆絲唔夠幼細,但夠酸。

~甜品-仙草凍

~加點~
~麻婆豆腐
豆腐嫩滑,加埋肉醬,非常香口,拌飯一流。

前菜
Lunch
前菜
招牌祥仔酸菜魚
仙草凍
等左3個月終於重開晚市堂食🤩🤩真係好!開!心!呀!終於唔洗6點前趕頭趕命起身走人.週末又去海港城行街順便用下啲商場coupon晚餐揀咗係lcx入面嘅祥仔辣辣🌶.5點半左右坐低當時餐廳冇乜人 坐得好舒服👍🏻同媽咪2個人食 叫左 涼拌萵荀(無辣)$48絕味辣子雞 小辣 $168雲南椒炒豬肚 小辣 $88.餐廳冇乜人所以上菜都好快👍🏻👍🏻先講左前菜萵荀先因為媽咪唔想食咁辣所以叫左無辣上面有少少芝麻粒做點綴份量都好多👍🏻食落好爽口 涼涼地幾開胃🤣🤣之後就到辣子雞🌶🐔上枱嘅時候超大一碟食辣子雞最怕嘅就係辣椒多過雞🙈但呢度冇呢個問題🤣辣椒同雞嘅份量都好平均雞都有小小骨 雞肉好嫩滑 完全唔老唔會炸到乾爭爭👍🏻👍🏻超級好送飯最後就到雲南椒炒豬肚成碟菜嘅辣味係來自於尖椒嗰度至於豬肚 每舊都切得幾大 如果切成絲會更加好如果就咁食豬肚係唔辣嘅但美中不足嘅係個醬汁有啲鹹如果冇咁鹹就好啦🙈🙈舖頭入面播住廣東歌成餐飯都係度哼歌哈哈🤣店員態度都好好👍🏻價錢方面 即使係正價都唔算貴會再回訪~
等左3個月
終於重開晚市堂食🤩🤩
真係好!開!心!呀!
終於唔洗6點前趕頭趕命起身走人

店員態度都好好👍🏻
價錢方面 即使係正價都唔算貴
會再回訪~

2022-05-03 530 views
間中都有睇 Ricky san 嘅 channel, 但就無試過佢嘅野,今日試下呢間先,之後再開始試埋其他餐廳!今日叫咗兩個lunch set!嚟到梗係要叫辣辣野,叫咗一個水煮魚拉麵,一個辣辣鍋。水煮魚:小辣,已好夠味,夠辣,湯底夠濃,魚嫩滑份量多,唯個麵淋咗少少。辣辣鍋:有豬大腸,祥仔餐肉,雞粒,重口味,略咸,但配白飯好夾。真係要叫返杯特飲降下溫openrice 訂位,無request,但好好彩安排咗海景位埋單300大元,呢個景加唔錯嘅set lunch。。。。抵喇BTW, 呢度嘅姨姨服務員幾nice。

BTW, 呢度嘅姨姨服務員幾nice。

2022-04-28 480 views
經過見有酸菜魚,又唔算太多人排隊就入嚟試下。如果想對住海景食,最好就訂定枱留定先😄午市套餐都有好多選擇,想試多啲野,所以就嗌咗午餐set,第一次食完酸菜魚米線後就上癮😋但係因為小食食唔到’祥仔午餐豚肉’ 職員話因為疫情工廠停咗,所以冇午餐豚肉供應。過咗一排之後晏晝再過嚟食,終於試到’祥仔午餐豚肉’(偏肥)試完買咗兩包返屋企用氣炸鍋整嚟食😋有原味同麻辣味——————————————————————————麻辣燒鴨血🦆🩸$88 份量都算多,鴨血切到細細粒,都幾入味,唔會太咸,會不斷咁食,停唔到口😋👍🏻⭐️招牌祥仔酸菜魚配米線🐟🍜$138(會員價$108) 第一次食就愛上,湯底好濃郁,少少辣少少酸,食完米線係會想飲咗啲湯果隻,唔會口渴。不過魚就有少少泥味同好細嘅骨,個人覺得麻麻地,酸菜魚湯底真係冇得頂👍🏻👍🏻•鮮辣水煮魚配米線🌶🍜$138(會員價$108)湯底冇乜特別,只係少少辣油,都有辣味但個人覺得麻麻地•成都水煮牛肉配米線🐮🍜 $138(會員價$108)湯底同水煮魚一樣,不過比較油膩,牛肉份量都唔少,唔會韌,好淋身*米線套餐均配特色三小碟 (6款都唔錯👍🏻)*米線入面均有配菜: 枝竹,豆卜

祥仔午餐豚肉

——————————————————————————

麻辣燒鴨血

招牌祥仔酸菜魚米線

鮮辣水煮魚米線

成都水煮牛肉米線

*米線套餐均配特色三小碟 (6款都唔錯👍🏻)
*米線入面均有配菜: 枝竹,豆卜,萵筍,大豆芽,雜菌
特色三小碟

辣辣海南雞飯

飲品跟餐+$10 鹹青檸,蜜桃梳打

整體來講,岀菜速度都算快,主食份量唔算太多,食物選擇款式多,價錢中上
**做會員會抵食啲,簡單登記後,報電話號碼就可享優惠價
——————————————————————————

祥仔午餐豚肉
麻辣燒鴨血
招牌祥仔酸菜魚米線
特色三小碟
辣辣海南雞飯
  • 招牌祥仔酸菜魚
2022-04-23 423 views
lunch想用左啲coupon 又間間都排隊本身想食隔離韓國野 等左好耐 睇到menu價錢又貴又細碟😣即刻轉場呢間無人排 唔理啦 直入祥仔辣辣 緊係要叫辣野叫左個辣辣海南雞飯 睇下有咩咁把炮哇原來比多左碟美極麻辣鮮露👍🏼👍🏼唔好以為加粒青檸我就食唔出喎試左一舊雞唔點野 有陣隔夜味啲飯又乾又剩不過有一樣野值得加分 有位短頭髮四眼姨姨好好人👍🏼主動講番點做會員 用coupon點樣抵又有耐性 有問必答💯值得加許
lunch想用左啲coupon 又間間都排隊

不過有一樣野值得加分 有位短頭髮四眼姨姨好好人👍🏼
主動講番點做會員 用coupon點樣抵
又有耐性 有問必答💯值得加許
2022-04-09 428 views
身邊d朋友都食過上次經過見20幾人排隊,我即刻排埋一份等左30分鐘就入到去咁多野食最好食係酸菜魚同午餐肉份量多,魚滑,辣味亦夠午餐肉係佢哋自家,煎得香口又吾油膩個小食拼盤都好食其他三款菜式我覺得吾合格其實間餐廳麻麻,但全場坐滿😆
身邊d朋友都食過
上次經過見20幾人排隊,我即刻排埋一份
等左30分鐘就入到去
咁多野食最好食係酸菜魚同午餐肉
份量多,魚滑,辣味亦夠
午餐肉係佢哋自家,煎得香口又吾油膩
個小食拼盤都好食
其他三款菜式我覺得吾合格
其實間餐廳麻麻,但全場坐滿😆
⧑ 精選二人套餐 $298呢間祥仔辣辣喺海港城LCX入面 book枱既話記得book窗邊位 咁就可以欣賞住海景食川菜lu🌊呢個二人餐有兩個前菜、三個主菜同甜品真係好抵食👅 兩個人食真係飽到上心口 酸菜魚既調味唔會好濃好辣咁 好啱我口味~✿ 前菜 - 涼拌拍青瓜🥒- 香辣山木耳✿ 主菜- 招牌祥仔酸菜魚🐟- 絕味辣子雞🐔- 酸辣燴炒土豆絲🥔✿ 甜品- 仙草凍兩款前菜冇咩特別 調味同譚仔既分別不大⚗︎·̫⚗︎主菜就值得試下喇~ 酸菜魚既份量好慷概 鱸魚既魚肉好嫩滑🐟唔係咁食得辣既我揀咗微辣 唔想食辣食到咁辛苦 酸菜好入味食唔停口 用黎餸飯好好味 佢地既湯底唔會太濃太油 行比較清淡既路線 唯一係配料得芽菜同萵筍 無得自己揀配料 如果有得揀既話我就一定會揀土豆片同蓮藕(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ)辣子雞比滿滿既辣椒粒覆蓋住 好惹味🌶🐔 好彩避開啲辣椒食既話食落都唔算好辣 雞粒炸到好香脆 係大部份既雞粒都比較細比較少肉 如果雞粒可以得大塊啲相信會更加好味( •̀ ω •́ )p.s.短短時間已經去食咗兩次lu~ 圖一同圖二 一張係旺角分店 一張係尖沙咀分店黎 *゚⌖˚˖* 評分𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 ˖*⌖˚◌ *゚👅美味值:♥
⧑ 精選二人套餐 $298

- 酸辣燴炒土豆絲🥔

甜品
- 仙草凍

兩款前菜冇咩特別 調味同譚仔既分別不大⚗︎·̫⚗︎

主菜就值得試下喇~
酸菜魚既份量好慷概 鱸魚既魚肉好嫩滑🐟
唔係咁食得辣既我揀咗微辣 唔想食辣食到咁辛苦
酸菜好入味食唔停口 用黎餸飯好好味
佢地既湯底唔會太濃太油 行比較清淡既路線
唯一係配料得芽菜同萵筍 無得自己揀配料

辣子雞比滿滿既辣椒粒覆蓋住 好惹味🌶🐔
好彩避開啲辣椒食既話食落都唔算好辣
雞粒炸到好香脆 係大部份既雞粒都比較細比較少肉
如果雞粒可以得大塊啲相信會更加好味( •̀ ω •́ )

*゚⌖˚˖* 評分𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 ˖*⌖˚◌ *゚
👅美味值:♥♥♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
💸性價比:♥♥♥♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
🤟🏻回頭率:♥♥♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
  • 招牌祥仔酸菜魚
  • 招牌酸菜魚
祥仔辣辣外賣 1 招牌酸菜魚午市套餐 HKD 138(尖沙咀限定)尖沙咀店推出嘅招牌午市套餐主食可以選擇米線或拉麵,共有3款:酸菜魚,水煮魚及水煮牛。今次食嘅係酸菜魚拉麵,呢到嘅拉麵食落嘅口感爽滑,冇睇清楚以為自己食緊米線,感覺幾有趣,本以為拉麵會吸下湯,但食落又唔太覺。湯底嘅酸同辣相互平衡,但香味方面就稍稍遜色。魚片方面,份量及嫩滑度都可以,但魚片可以再處理得好啲,食到有淡水魚嘅泥腥味。套餐仲有3款小食送,呢到係午餐肉,青瓜,白切肉。共有6款小食可以選擇,其餘3款係豬耳,木耳,雞珍。成個套餐用埋優惠卷,平均落嚟要HKD 7X ,都算會飽肚,不過不失。
祥仔辣辣外賣 1
招牌酸菜魚午市套餐 HKD 138(尖沙咀限定)
外賣招牌酸菜魚套餐

TakeAway
某日興起想同朋友食酸菜魚,於是揀咗海港城嘅祥仔辣辣。店員幫我哋安排咗窗邊位,真係 嘩 一聲,個海景view冇得輸,即刻成個人開心咗佢哋嘅上菜速度係十分之快,order完十分鐘內就開始上菜🤭但出品喺海景嘅映襯之下就似乎被比下去了😬雖然位於海港城,但擺盤似大排檔,味道亦未達到正宗川菜嘅水準。🤧乾煸包菜偏濕,令到原本應有嘅香氣同乾爽減弱;酸菜魚係正常發揮,算嫩滑、冇魚骨,份量足夠兩人食用,酸辣平均但味道唔突出,亦缺少咗啲香氣,未去到值得再訪嘅地步。

某日興起想同朋友食酸菜魚,於是揀咗海港城嘅祥仔辣辣。

佢哋嘅上菜速度係十分之快,order完十分鐘內就開始上菜🤭

但出品喺海景嘅映襯之下就似乎被比下去了😬

乾煸包菜偏濕,令到原本應有嘅香氣同乾爽減弱;
2022-02-19 234 views
祥仔辣辣成日都排長龍架,見時間仲早,小仙子同小🐷就試下排啦😛等咗20分鐘左右就有位啦。首先叫定樽竹蔗茅根($6x)解辣先🤪涼拌萵筍 ($4x): 萵筍好清甜,涼拌好開胃麻辣藕條 ($4x): 蓮藕係一條條,好少見😂出奇地爽成都水煮牛肉 ($26x): 食水煮牛,好怕牛肉煮到好硬,呢款又唔會wo,牛肉唔太薄但淋🥵送飯一流櫻花蝦炒飯 ($8x): 炒得好乾身,炒飯一粒粒,加入櫻花蝦好香👍🏻食物質素都唔錯,如果坐到窗邊的話仲可以望到海景,唔使等太耐會更好😂

涼拌萵筍 ($4x): 萵筍好清甜,涼拌好開胃

麻辣藕條 ($4x): 蓮藕係一條條,好少見😂出奇地爽

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$270 (Dinner)
2022-02-07 215 views
誰跟我一樣喜歡吃麻辣菜?其實身邊可以跟我一起吃辣的朋友不多,所以與口味相合的人一起吃辣就覺得特別滿足。最近去了祥仔辣辣吃川菜,當晚每款小炒都選了勁辣程度,肉品很入味,吸附了又麻又辣的醬汁但也不會蓋過本身的味道,我覺得這點值得一讚,他們的麻勁很強,惹味之餘亦很下飯,佐酒是一流!整體來說調味很不錯,美中不足的是每款肉品都欠缺肉汁,有點煮過頭了,而辣子雞質感也特別的乾,但是我還是會再訪
2022-01-26 224 views
1. 招牌祥仔酸菜魚米線因為我唔食得太辣,揀咗微辣,湯底少少麻辣幾開胃,但我始終覺得酸味唔夠突出。魚塊係非常滑嘅!而且起骨好乾淨完整又唔會整到爛曬,整體感覺好新鮮!米線正常水平,唔會太腍或太硬。2. 特色小碟可能主打川菜,坦白講揀咗呢幾款配菜味道都差唔多,就係重花椒八角嘅麻辣口味,唔算特別有驚喜。個人比較鍾意藕片同口水雞,藕片夠曬入味爽脆,口水雞雖然肉唔多但非常嫩滑!至於脆香芋絲就相對失色,味道有啲淡而且唔算脆口。整體嚟講食物水準正常,我去嘅係尖沙咀分店,對住維港都真係幾爽。
1. 招牌祥仔酸菜魚米線
米線正常水平,唔會太腍或太硬。

2. 特色小碟
至於脆香芋絲就相對失色,味道有啲淡而且唔算脆口。

2021-04-17
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2022-01-21 225 views
一直都好想試呢間嘅酸菜魚,今次嚟到海港食呢間分店試,如果坐近窗邊啲位仲有今日望到海景添🌊酸菜魚米線🐟 ($138)佢呢個酸菜魚嘅好處係可以自選辣度,揀咗小辣🌶,啱曬我呢啲食唔到太辣嘅朋友,味度都偏酸唔會太咸👍🏻,最欣賞佢個湯比較清唔會好似坊間個啲咁油👍🏻👍🏻👍🏻,而且有好多酸菜同魚肉👏🏻,份量十足,而且個魚都有鮮味🐟,仲有冇骨, 食起上嚟夠曬方便。跟餐小食拍黃瓜🥒,涼拌雲耳都係比較酸辣嘅開胃小食,紅油味比較重脆炸祥仔午餐豚肉🐷呢個係一個必食小食,同出面啲午餐肉唔同嘅係佢係真係加多左豬肉嘅比例,食落有好香嘅肉味,而且質地做到好滑,可以找到外脆內軟,面頭仲有啲辣椒粉做調味,增加小食嘅風味。糖醋排骨飯🍚 ($88)呢個糖醋排骨飯就不敢恭維😐,首先佢上台係唔熱嘅,只係微暖,重要嘅外層唔脆,同d 粉癡到一嚿嚿,應該係整咗好耐,唯一可取嘅係佢會有啲肉味,隨時雙送飯嘅質素都會好過佢😪仲要呢間餐廳啲服務態度係好差嘅,問吓侍應少少嘢,佢哋都一臉不耐煩,態度麻麻❌📍 祥仔辣辣 (海運大廈) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖

酸菜魚米線🐟 ($138)

跟餐小食
拍黃瓜🥒,涼拌雲耳
都係比較酸辣嘅開胃小食,紅油味比較重

脆炸祥仔午餐豚肉🐷

糖醋排骨飯🍚 ($88)

📍 祥仔辣辣 (海運大廈) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖
2022-01-21 216 views
從電視見到ricky san做節目,再到自己撞到傾計,真人同expect 係一樣咁nice同貼地👍所以今日特意嚟支持下食店。見到個dinner menu2人套餐嚇咗一跳😱咁多嘢食嘅?!仲有$398咁平?!唔使 諗 ,就叫dinner set for 2前菜最特別係ricky師傅自己研發的豚肉午餐肉,唔鹹又食到肉粒口感酸菜魚-同出面好多餐廳一樣,都係唔夠酸阿...😔😔話雖如此,魚塊非常滑而且份量多,覺得對得住個價錢辣子雞-本人覺得乾咗D牛肉撈飯可以食幾碗海南雞係最好食連雞胸都好滑

辣子雞-本人覺得乾咗D

牛肉撈飯可以食幾碗

海南雞係最好食
連雞胸都好滑
海南雞

2021-12-21
$200 (Dinner)
海南雞
2022-01-18 173 views
祥仔辣辣 @ Tsim Sha Tsui 尖沙咀📍Shop 32, 3/F, LCX, Ocean Terminal, Harbour City, 3-27 Canton Road, Tsim Sha Tsui見仲有幾張海港城DINING COUPON就到期,就決定去海港城搵下食由於係到期前最後一個WEEKEND,成個海港城用得既餐廳都排滿晒人最後揀左辣仔辣辣好好彩,等左大概半個鐘就有得食因為之前已經試過酸菜魚,所以今次揀辣辣香鍋食可揀5個配菜,我就揀左魷魚鬚,牛柏葉,雞軟骨,福建菜花,茄子,另外再+$80 鮑魚6隻鮑魚,魷魚鬚同牛柏葉呢三樣都屬於好易過熟既食材但好好地三樣都煮到岩岩好紅火多多 $58荔枝物語 $48辣辣香鍋 $368 + $80 (鮑魚)Sony A7ii + Sony FE 40mm f2.5G
祥仔辣辣 @ Tsim Sha Tsui 尖沙咀

最後揀左辣仔辣辣

好好彩,等左大概半個鐘就有得食
因為之前已經試過酸菜魚,所以今次揀辣辣香鍋食

鮑魚,魷魚鬚同牛柏葉呢三樣都屬於好易過熟既食材
但好好地三樣都煮到岩岩好

紅火多多 $58
荔枝物語 $48
辣辣香鍋 $368 + $80 (鮑魚)