2021-06-09 81 views
一直都鍾情於酸菜魚嘅我,見到海港城都有一間而且仲要係而家好出名嘅西廚開的,當然唔需要諗第一件事就入去試下主打嘅酸菜魚。酸菜魚套餐,包咗三小碟涼菜,涼拌拍青瓜,尖椒皮蛋,雲南白切肉再加上一格紅油,賣相已經有十分,味道都唔錯,最好味係白切肉入邊卷住青瓜,食落爽脆不肥膩,有創意,而且好好味。而主角酸菜魚,雖然麻辣湯底夠野味,但實在太太酸,魚片鮮嫩無骨都唔錯,最好味應該係個酸菜,竟然係爽脆。海鮮炒拉麵,賣相一流,長長嘅魷魚鬚加蝦仁,本來應該好好味,但唔知係咪大廚,心情唔好落調味重手得滯,鹹到不得了,我哋仲要用酸菜魚湯過咗D鹹味先入到口。之後見到隔兩張枱嘅兩公婆結賬嘅時候都投訴海鮮炒麵超級鹹,經理唯有係咁講唔好意思唔好意思。手撕包心菜真係好香好好味,唯一美中不足係實在太多太多油~浸菜

酸菜魚套餐,包咗三小碟涼菜,涼拌拍青瓜,

海鮮炒拉麵

手撕包心菜

2021-06-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$165 (Lunch)
手撕包心菜
2021-06-08 60 views
🔥🔥🔥夏天熱辣辣🔥🔥🔥日日都35度以上,搞到個人無咩食慾,咁就不如以毒攻毒,辣一辣刺激下佢🤪,之前聽過有間fusion川菜🔥祥仔辣辣🔥收工就即刻去試下🏃🏻‍♀️店舖位於海港城嘅Lcx3樓,有部份坐位可以欣賞到維多利亞港優美嘅景色,下次有機會去一定要坐喺窗邊😗🌶️辣辣招牌二人套餐 ($488/2人)前菜有兩樣🐟酸辣紅海蜇花海蜇啱啱好唔會太淋唔會太硬,食完之後有種清新感覺辣味反而唔係太重🐔招牌口水雞唔好俾佢嘅外觀嚇親,雖然係有好多紅油唔算辣,雞肉嫩滑無雪味🐟招牌祥仔酸菜魚主菜有川菜嘅精髓酸菜魚,今次我哋揀咗微辣,新鮮嘅鱸嫩滑易入口,自家製嘅酸菜酸爽醒胃開神,再飲埋吸收左所有精華嘅湯底,真喺太好味啦🍤宮保蝦仁新鮮嘅蝦仁,配上恰到好處嘅甜酸醬,簡直係食指大動☝🏻🫓自家製酸菜炒肉末配薄餅薄餅軟硬適中,肉碎入味,將兩樣加埋一齊食,好惹味😋🥦干鍋福建椰菜花干鍋椰菜花抽乾咗椰菜花本身嘅水份,入味之如,又令入口比較爽,配上少少辣椒絲,香口惹味🍧酒釀桂花丸子清新嘅桂花味道配合埋口感煙韌嘅湯圓,將成晚食辣嘅麻辣感覺中和返😋
🔥🔥🔥夏天熱辣辣🔥🔥🔥

🌶️辣辣招牌二人套餐 ($488/2人)

前菜有兩樣

🐟酸辣紅海蜇花

🐔招牌口水雞
唔好俾佢嘅外觀嚇親,雖然係有好多紅油唔算辣,雞肉嫩滑無雪味

🐟招牌祥仔酸菜魚

🍤宮保蝦仁
新鮮嘅蝦仁,配上恰到好處嘅甜酸醬,簡直係食指大動☝🏻

🫓自家製酸菜炒肉末配薄餅
薄餅軟硬適中,肉碎入味,將兩樣加埋一齊食,好惹味😋

🥦干鍋福建椰菜花

🍧酒釀桂花丸子

2021-06-08 66 views
之前聽朋友講呢間川菜餐廳喺由名廚Ricky主理,所以特登去試吓。今次就試左佢嘅辣辣招牌二人套餐 ($488/2位)(●’◡’●)ノ.前菜🌶酸辣紅海蜇花🌺涼伴海蜇及萵荀口感爽脆,酸辣味唔重。.招牌口水雞🐥以前菜來講,呢碟口水雞份量都唔細,雖然有滿滿嘅紅油但唔算好辣,麻香味更重。雞肉嫩滑仲去咗骨,啖啖雞肉配上麻辣香味,層次非常豐富。.主菜🌶招牌祥仔酸菜魚🐟兩人份嘅酸菜魚份量好足,呢度嘅酸菜魚係用去骨鱸魚片,魚片厚薄適中,鮮味嫩滑。配菜都幾豐富,有芽菜、蓮藕和萵荀。因為我唔食得辣所以揀咗唔辣,自家製的酸菜味道天然,唔會死咸或死酸,湯底除咗酸菜味道仲有迷迭香嘅香氣,非常開胃醒神。不過男朋友覺得有辣味應該會更加好味。.宮保蝦仁🦐蝦仁算新鮮爽口,醬汁味道酸甜微辣,開胃惹味。因為有酸甜味中和咗啲辣味,所以我唔食得辣都覺得唔太辣。.干鍋福建椰菜花🥦炒得夠火候,椰菜花爽脆入味帶麻香。.自家酸菜炒肉末配薄餅🫓呢個有驚喜,肉末充滿鹹香,炒得乾身唔油膩,加埋酸菜令味道更加豐富,薄餅類似北京填鴨嗰種餅皮,幾薄身煙韌,上枱時仲暖暖地,包住肉末食,非常好味。.甜品🌶酒釀桂花湯圓🌼芝麻餡湯圓口感軟糯,酒釀糖水嘅質地比
前菜🌶
酸辣紅海蜇花🌺
涼伴海蜇及萵荀口感爽脆,酸辣味唔重。
招牌口水雞🐥

主菜🌶
招牌祥仔酸菜魚🐟

宮保蝦仁🦐
干鍋福建椰菜花🥦
炒得夠火候,椰菜花爽脆入味帶麻香。

自家酸菜炒肉末配薄餅🫓

甜品🌶
酒釀桂花湯圓🌼
芝麻餡湯圓口感軟糯,酒釀糖水嘅質地比之前食過嘅要濃稠,淡淡酒香配上桂花清香,甜而不膩,食完辣嘢食呢個甜品真係好舒服。

情迷百香 $48🍹
其實即係百香果梳打,味道清新唔會太甜,有助解膩。
總括而言:餐廳環境舒適,坐得幾舒服。食物質素及味道都唔錯,以二人餐嘅價錢來講都值得一試。菜式辣味後勁不算太強,適合怕辣又想食辣的朋友。
2021-06-08 49 views
由名廚張錦祥以惹味香辣元素作主題嘅「祥仔辣辣」👨🏻‍🍳見到有午市套餐,忍唔住去試😝.招牌祥仔酸菜魚🐟鱸魚鮮甜無骨,而湯底用上雞骨和豬骨熬製的高湯🐖叫咗中辣都唔太辣🤣配料有大量芽菜、萵筍、菇菌等🍄食落好惹味🤤.去骨海南雞飯🐓雞件嫩滑,啖啖肉😋油飯充滿雞油香,拌上薑蓉食幾特別😙而酸辣汁好麻🌶黑醬油就普通😉.農家小炒肉石鍋飯🔥似係辣椒炒肉🫑香辣但唔重口味😌配上石鍋蛋飯🍳🍚整體幾好味.日式紅豆豆漿🥤香甜紅豆同豆漿好夾👍🏻.百香果菠蘿茶🍹百香果同菠蘿比例適中🍍仲飲到幾濃嘅茶味
日式紅豆豆漿🥤香甜紅豆同豆漿好夾👍🏻
百香果菠蘿茶🍹百香果同菠蘿比例適中🍍仲飲到幾濃嘅茶味
  • 酸菜魚
每次去尖沙咀行街都會經過哩間餐廳,一直都好想試下,今次終於搵到鍾意食川菜既朋友同我一齊試啦!餐廳環境非常闊落,坐裏面既話仲可以望住超正海景食嘢🌊😍值得一讚既係餐廳所有食物都可以自己選擇辣度(走辣、微辣、中辣、大辣),就算唔食得辣嘅人都食到。而今次我同朋友就叫左一個二人套餐。辣辣招牌二人套餐 $488/2位 (微辣)前菜👇🏻🎈酸辣紅海蜇花海蜇花同萵荀都非常爽脆,帶有麻油香,味道微辣,開胃好食!🎈招牌口水雞紅油同辣椒既份量十足,所以食落夠麻香,而雞肉就非常嫩滑,仲有啲花生可以咬下。招牌菜👇🏻🎈招牌祥仔酸菜魚或功夫毛血旺(二選一)酸菜魚份量勁多,真係滿滿一大盤!配料有筍、自家製酸菜、爽脆既芽菜同蓮藕片,仲有煮得好腍既菇片,非常豐富,而魚肉滑溜,重點係完全冇骨!啱晒我哩啲最怕魚骨既人。🎈宮保蝦仁🍤好多粒蝦仁,而且蝦肉新鮮彈牙,醬汁甜甜地,都幾特別。🎈自家酸菜炒肉末配薄餅薄餅煙韌,肉碎加左花椒同酸菜,食落香口惹味,食之前先將薄餅打開,再放上肉碎,有啲似食生菜包咁,一啖食落去勁Juicy。🎈干鍋福建椰菜花🥦估唔到椰菜花竟然有驚喜!食落去好有鑊氣,口感爽脆,而且帶有麻香,意想不到既好食推薦👍🏻甜品

餐廳環境非常闊落,坐裏面既話仲可以望住超正海景食嘢🌊😍

辣辣招牌二人套餐 $488/2位 (微辣)
前菜👇🏻
🎈酸辣紅海蜇花
海蜇花同萵荀都非常爽脆,帶有麻油香,味道微辣,開胃好食!

🎈招牌口水雞

招牌菜👇🏻
🎈招牌祥仔酸菜魚或功夫毛血旺(二選一)

🎈宮保蝦仁🍤
好多粒蝦仁,而且蝦肉新鮮彈牙,醬汁甜甜地,都幾特別。

🎈自家酸菜炒肉末配薄餅

🎈干鍋福建椰菜花🥦

甜品👇🏻
🎈酒釀桂花湯圓
湯圓係流心芝麻餡,唔會好重酒味,質地較濃稠。

整體黎講,哩個二人餐性價比都真係幾高,人均二百幾蚊就食到咁多嘢,而且食物質素唔錯,大家有機會都可以試下。

Type of Meal
Dinner
2021-06-06 157 views
假日相約朋友尖沙咀海港城行街 行街前要餵飽個肚仔先 🤭經過 LCX 祥仔辣辣  見裝修都幾吸引 見唔算太多人等位 就決定入去試試 麻辣藕片$48 麻辣十分惹味, 蓮藕爽口, 吸哂麻辣汁精華, 出乎意料地好味 🤤(但一碟只有十小塊左右, 偏貴😖😖)雞軟骨 $78即叫即炸, 粒粒都熱辣辣, 香脆惹味螞蟻上樹 $68店員極力推薦, 我地就決定試下上菜一刻, 香味撲鼻 雖然賣相平平無奇, 但細軟粉絲 味道鹹辣, 令人停唔到口  🥢乾煸四季豆 $78四季豆焦香爽脆 惹味蒜香既肉碎 超開胃招牌祥仔酸菜魚 🐟 $248我地選擇小辣 辣度剛剛好薄薄去骨鱸魚片好嫩滑甜美, 酸菜酸香可口, 附上大量芽菜蓮藕  👍🏻埋單加一後 $572, 整體來講都好滿意 希望下次可以安排住近窗口位, 咁就可以望住無敵維港海景
假日相約朋友尖沙咀海港城行街 行街前要餵飽個肚仔先 🤭
經過 LCX 祥仔辣辣
見裝修都幾吸引
見唔算太多人等位 就決定入去試試

麻辣藕片$48

麻辣十分惹味, 蓮藕爽口,
吸哂麻辣汁精華, 出乎意料地好味 🤤
(但一碟只有十小塊左右, 偏貴😖😖)
麻辣藕片

雞軟骨 $78
即叫即炸, 粒粒都熱辣辣, 香脆惹味
雞軟骨

螞蟻上樹 $68

店員極力推薦, 我地就決定試下
上菜一刻, 香味撲鼻 雖然賣相平平無奇,
但細軟粉絲 味道鹹辣, 令人停唔到口  🥢
螞蟻上樹

乾煸四季豆 $78
四季豆焦香爽脆 惹味蒜香既肉碎 超開胃
乾煸四季豆

招牌祥仔酸菜魚 🐟 $248

我地選擇小辣 辣度剛剛好
招牌祥仔酸菜魚

埋單加一後 $572, 整體來講都好滿意
希望下次可以安排住近窗口位, 咁就可以望住無敵維港海景
2021-05-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
麻辣藕片
雞軟骨
螞蟻上樹
乾煸四季豆
招牌祥仔酸菜魚
2021-06-05 56 views
祥仔辣辣辣辣招牌二人套餐價錢💲: $488好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 4/5環境🗾: 4.3/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-好耐都冇食酸菜魚了,今次去到祥仔辣辣試下佢地的川菜🥳 呢個大廚聽就聽得多,梗係要試下係咪咁得!餐廳用左紅黑色做主調,幾型格,最入仲有幾張枱係對住大海景架!呢個2人套餐都幾多野食,食完好飽😂-🆗酸辣紅海蜇花。海蜇好爽,呢個部分係海蜇最爽的!仲有d萵筍一樣係爽口。不過個汁就比較淡口。-✅招牌口水雞。雞好嫩滑,冇骨😍 皮層都幾厚,所以咬左出來比較好。味道唔錯,有大量醬料,辣同麻的味道好平均😋-✅招牌祥仔酸菜魚。呢個味道都幾正宗,酸湯夠酸,同有花椒個啲香料的味道🤪 底下有大量的酸菜、蓮藕、萵筍、大豆芽,全部都好索味。魚肉雖然唔重魚味,但好滑冇骨,會一啖接一啖食。-✅宮保蝦仁。呢個我覺得似咕嚕🍤多d,因為酸酸甜甜😂蝦仁細細粒,啲醬包住,入口好滑,咬落都彈牙。-🆗自家酸菜超肉末配薄餅。炒肉末好鹹香,配埋酸菜清爽d。餅皮好薄,偏韌,但略嫌乾左啲,如果可以熱啲同濕潤小小會好d🤔-✅干鍋福建椰菜花。呢個好惹味,有🌶️乾一齊炒。食落都唔算油膩。但因為應該將d菜烚
祥仔辣辣
辣辣招牌二人套餐
價錢💲: $488
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 4.3/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅干鍋福建椰菜花。呢個好惹味,有🌶️乾一齊炒。食落都唔算油膩。但因為應該將d菜烚過,所以有d軟身,同個醬汁太水🧐如果再乾d會惹味好多!

🆗酒釀桂花湯圓。湯圓正常,入面係芝麻餡。糖水食落味道好清香,有淡淡的酒釀味😌 不過我覺得太濃稠,真係好杰,有啲去到漿糊的杰度,如果稀返小小會更易入口。

酸菜魚味道有驚喜,頭盤都唔錯。如果可以加埋海景位就加分啦!

食辣追求嘅係一個字『爽』,有咩爽得過對住個維港景食辣嘢🔥餐廳環境唔走尋常路線,一黎就型格黑白瓷磚撞深紅色餐椅🏁😎食川菜都可以新潮又有趣。其實小編已經黎過一次,今次試左佢既二人套餐😙辣辣招牌二人套餐 ($488/2位)🌟 酸辣紅海蜇花🌶海蜇爽脆好開胃👍🏻裡面仲有幾塊青筍 口感豐富咗之餘中和咗辣味,作為開胃前菜啱啱好。🌟 招牌口水雞🌶🌶第二個前菜立刻為呢次嗜辣旅程拉開序幕🥳口水雞肉質夠滑呢個就基本啦~ 一黎就辣味十足亦都頗有層次👍🏻啱晒食辣一族!🌟 招牌祥仔酸菜魚(微辣)🌶🌶今餐嘅目標當然係酸菜魚啦🐟!酸菜魚個麻辣keep住咁正😽魚片食得出好新鮮 面頭仲撒咗迷迭香,真係同平時食開嘅酸菜魚好唔同😳只係略嫌蓮藕唔夠爽口。🌟 宮保蝦仁味道酸甜唔辣 蝦仁新鮮爽口,不過不失嘅惹味小菜 送飯/酒一流😙🌟 自家酸菜炒肉末配薄餅食完辣嘢想take個break🥵 除左蝦仁仲有呢個肉末配薄餅。餅皮好薄唔乾 配埋啲酸菜肉碎,真係幾好味😋🌟 乾鍋福建椰菜花🌶無諗過椰菜花都可以咁爽脆惹味😋雖然裡面加咗辣椒乾一齊炒但唔算好辣。🌟 酒釀桂花湯圓食完咁多重口味嘅嘢食😏用桂花湯圓結束都算係一個不俗嘅結尾😋芝麻湯圓配上桂花甜

辣辣招牌二人套餐 ($488/2位)
🌟 酸辣紅海蜇花🌶

🌟 招牌口水雞🌶🌶

🌟 招牌祥仔酸菜魚(微辣)🌶🌶

🌟 宮保蝦仁

🌟 自家酸菜炒肉末配薄餅

🌟 乾鍋福建椰菜花🌶

🌟 酒釀桂花湯圓
食完咁多重口味嘅嘢食😏用桂花湯圓結束都算係一個不俗嘅結尾😋芝麻湯圓配上桂花甜酒釀 味道清甜幽香,唔錯👍🏻

想讚一讚嘅地方係每樣嘢份量都夠大同足料🤩兩個人絕對夠食。另外,大家亦都可以根據自己食辣嘅程度去選擇辣度🌶🔥唔食得辣嘅朋友可以揀唔辣添㗎!不過如果想打卡海景嘅話 個人覺得日頭去會正啲😆

*另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:🌕🌕🌕🌗🌑
2021-06-05 25 views
朋友成日話掛住酸菜魚所以就lunch一齊去食-🐟 招牌酸菜魚第一次食酸菜魚酸酸甜甜再加上辣味🌶不會太辣惹味又好食~-🍖 紅燒牛腩石鍋飯🍹 百香果菠蘿茶牛腩入味細細件容易入口炒蛋飯有蛋香味仲可以撈少少牛腩汁更加餸飯~百香果加菠蘿味不會太甜少少酸幾開胃-🍲 麻婆豆腐石鍋飯🧃 青蘋果梳打麻婆豆腐夠辣夠香撈飯一流青蘋果味幾清爽可以中和下辣味-#尖沙咀 #飲飲食食#hk #hkfoodie #hkfood#hkfoodblogger hkig#酸菜魚 #牛腩 #麻婆豆腐
朋友成日話掛住酸菜魚
所以就lunch一齊去食
🐟 招牌酸菜魚
第一次食酸菜魚酸酸甜甜再加上辣味🌶
不會太辣惹味又好食~
🍖 紅燒牛腩石鍋飯
🍹 百香果菠蘿茶
牛腩入味細細件容易入口
炒蛋飯有蛋香味仲可以撈少少牛腩汁更加餸飯~
百香果加菠蘿味不會太甜

#hk #hkfoodie #hkfood
#hkfoodblogger hkig
#酸菜魚 #牛腩 #麻婆豆腐
2021-06-05 42 views
今日同朋友約咗去海港城食lunch,見到有間餐廳食川菜午市套餐叫祥仔辣辣都幾多人,就走入去試下。叫咗香菇海鮮泡飯、去骨海南雞飯同埋招牌祥仔酸菜魚。香菇海鮮泡飯入面嘅海鮮超多而且有好多大蝦,超有鮮味,而飯底亦都軟硬度適中,好有泡飯嘅感覺,香菇粒就絕對可以提起曬成個泡飯嘅味道,非常甜美。去骨海南雞飯就啖啖肉,配特製嘅海南雞飯醬汁食,個油飯香而不膩。招牌酸菜魚就好有傳統川菜味道,而且特別醒胃,魚塊亦都有好多而且食得出係用上品魚鮮嚟煮,必食推介。下次去開尖沙咀食lunch,我一定會再試祥仔辣辣...

叫咗香菇海鮮泡飯、去骨海南雞飯同埋招牌祥仔酸菜魚。

下次去開尖沙咀食lunch,我一定會再試祥仔辣辣...
2021-06-05 26 views
門口見到有個辣辣招牌二人套餐,$488/2人,有6道菜,好夠食之餘,仲有大海景睇!🔸前菜-酸辣紅海哲花、招牌口水雞見到啲紅油浸住啲雞,以為應該辣到喊🥲點知又食到喎!麻辣兼備,仲有花生🥜,增加口感!另外海哲好重膠質,食落「嗦嗦」聲!🔸招牌菜酸菜魚香料創新,加入rosemary,辟除魚腥味~配料絕不吝嗇,有芽菜、蓮藕、萵荀等,非常足料!魚肉嫩滑,配上香濃的湯底,惹味十足,係我最喜歡的川菜之一!🔸宮保蝦仁另一款海鮮類就係蝦仁!一口蝦仁都有好多粒,味道偏酸多過辣,非常開胃🔸自家酸菜炒肉末配薄餅肉粒帶有酸菜的香氣,自己動手放入薄薄嘅薄餅,十分有趣😙🔸干鍋福建椰菜花椰菜花焦香爽脆💚🔸酒釀桂花湯圓酒味清淡,桂花蜜突出💝 加入湯圓,就變身香氣十足的桂花酒釀湯圓!

🔸前菜-酸辣紅海哲花、招牌口水雞

🔸招牌菜酸菜魚

🔸宮保蝦仁

🔸自家酸菜炒肉末配薄餅
肉粒帶有酸菜的香氣,自己動手放入薄薄嘅薄餅,十分有趣😙

🔸干鍋福建椰菜花
椰菜花焦香爽脆💚

🔸酒釀桂花湯圓

2021-06-04 45 views
剛好可以坐到窗邊位, 放工後見到個景😎已經唔想諗食乜,所以就點了個二人餐。二人餐什麼都有一些😋,所以非常方便!又夠飽😎重點係餐內已經包括自己最想食的~酸菜魚😊不過酸菜魚湯底味道是不錯~但魚的質素就一般般~有啲好利好細的骨頭😅要好小心食服務員態度很好~也非常熱情👍埋單時忘記了有甜品~服務員仲小心提醒🙏送上食完先走👍👍
二人餐什麼都有一些😋,所以非常方便!
又夠飽😎
重點係餐內已經包括自己最想食的~
酸菜魚😊
不過酸菜魚湯底味道是不錯~
但魚的質素就一般般~
有啲好利好細的骨頭😅要好小心食
服務員態度很好~也非常熱情👍
埋單時忘記了有甜品
服務員仲小心提醒🙏送上食完先走👍👍
2021-06-04 33 views
襯生日去酒店前先食個lunch,我哋冇諗過平日都咁多人😱海景位都比人book哂,安慰自己唔緊要啦,影下都開心😂🍴食物🍴午市套餐(加$10可配指定4款飲品)1️⃣去骨海南雞飯$128: 冇骨的情況下可以大大啖咁食😏雞都幾滑,連皮食都唔會有油膩感,份量都唔少。2️⃣福建炒蝦麵$128: 福建炒飯食得多,炒蝦麵真係未食過😯麵口感彈牙,唔會炒到過軟,蝦大大隻而且都幾爽口既😋3️⃣招牌祥仔酸菜魚$248: 來到主角酸菜魚,我覺得份量夠3位女仔食❣️辣度方面可以有得選擇,而我哋就揀少辣🌶湯飲落去有少少麻辣,岩岩好唔會過辣,湯睇落好清唔油,飲到有少少魚味;而鱸魚最好係冇骨,配料都幾豐富~有菇,蓮藕,芽菜,當然唔少得酸菜都好好食。💥環境💥揀呢間分店會原因係主要有海景,另外裝修主要用紅黑白做主題,感覺比較型格❣️空間感都幾大,咩位置都坐得好舒服😌💥服務💥門口職員都好有禮貌,其他店員服務都唔錯,幾主動;雖然lunch都幾多人,但係上菜都好快。

🍴食物🍴
午市套餐(加$10可配指定4款飲品)

💥環境💥

💥服務💥
去骨海南雞
  • 招牌祥仔酸菜魚
食辣專員又帶大家去食辣野啦😈😈今次同男朋友去左海港城行街 見到有川菜食😋就梗係試下啦✅祥仔辣辣以川辣為主題既餐廳🤣基本上餐牌上好多道菜都係有辣椒元素😝啱哂我呢啲無辣不歡既人❤️🔆辣辣招牌二人套餐 $488如果係會員 仲可以享受會員價$398呢個餐入面有兩款前菜四款招牌菜 同一款甜品仲可以自選辣度👍🏻🔆酸辣紅海蜇花佢係以海蜇頭為主 但完全唔會咬唔開反而仲好爽口 就咁食都好夠味仲有啲萵荀 加埋個汁辣辣地好香! 🔆招牌口水雞雞件大概有5-6件個醬汁好濃花生味 食落帶點麻辣既感覺雞肉全部都去晒骨 肉質好滑👍🏻🔆招牌酸菜魚唔食酸菜魚都可以揀功夫毛血旺我咁鐘意食酸菜魚梗係食酸菜魚啦😆小辣既辣度真係好微辣但就啱啱好 唔會蓋過酸既味道魚片既份量都幾多 唔會鯹 而且好滑個湯底好夠酸!幾啱我口味👍🏻仲有其他配料 蓮藕片 大豆芽 萵荀 菇菌 好遺憾冇薯粉🥲如果有既話就更加完美!🔆宮保蝦仁 一上枱個陣酸酸好似咕嚕肉既味好強但食落又唔會好似咕嚕肉咁酸反而帶甜味多啲啲蝦仁細細隻 好嫩滑🔆自家酸菜炒肉末配薄餅呢個就好似食片皮鴨咁🤣薄餅一份有4塊 酸菜肉末既份量都好多 包哂薄餅都仲有剩🤣酸菜既味道就好似雲南個隻酸

✅祥仔辣辣

仲可以自選辣度👍🏻

🔆酸辣紅海蜇花
佢係以海蜇頭為主 但完全唔會咬唔開
反而仲好爽口 就咁食都好夠味
仲有啲萵荀 加埋個汁辣辣地好香!

🔆招牌口水雞

但就啱啱好 唔會蓋過酸既味道
魚片既份量都幾多 唔會鯹 而且好滑
個湯底好夠酸!幾啱我口味👍🏻
仲有其他配料 蓮藕片 大豆芽 萵荀 菇菌
好遺憾冇薯粉🥲如果有既話就更加完美!

🔆宮保蝦仁

🔆熱情之谷 $58
呢杯係香蕉 芒果汁 鳳梨汁 牛奶沙冰
但飲落香蕉味比較特出
好有熱帶風情既感覺👍🏻🤣
唔會太甜幾好!幾解渴!

味道: 3.3/5
賣相: 3/5

地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖
2021-06-04 34 views
平時好鍾意食中菜係啦,我鐘意食酸辣野其實我係唔太食得辣,但係又鍾意食呢度午餐有套餐,比較抵食,又包野飲水煮牛肉湯麵🍜仲可以跟4款配菜有4款都夠過口癮,口水雞、尖椒皮蛋、麻辣豬耳仲有海蜇水煮牛肉要左少辣,都真係幾辣,但夠刺激,牛肉夠多夠滑,絕對唔敷衍呢個酸菜魚就適合我,呢種唔係超級食得辣,但又想過癮鍾意食呢間酸菜魚,好多間一係湯底味道唔濃郁,一係酸菜太少或者魚太鞋⋯⋯酸味夠而且夠多魚,仲加上配菜有芽菜、蓮藕等,夠豐富!如果酸菜再多D就好~食得太快了麻婆豆腐石鍋飯,一大碗石鍋飯而且麻婆豆腐熱辣辣,唔會好辣,夠香而且足料!
平時好鍾意食中菜
係啦,我鐘意食酸辣野

其實我係唔太食得辣,但係又鍾意食
呢度午餐有套餐,比較抵食,又包野飲
水煮牛肉湯麵🍜仲可以跟4款配菜

有4款都夠過口癮,口水雞、尖椒皮蛋、麻辣豬耳仲有海蜇

呢個酸菜魚就適合我,呢種唔係超級食得辣,但又想過癮

麻婆豆腐石鍋飯,一大碗石鍋飯
而且麻婆豆腐熱辣辣,唔會好辣,夠香而且足料!