2021-03-17 88 views
今日心情靚靚,所以就去咗阿爺燒鵝斬料加餸 😝 鋪頭廚窗掛滿燒鵝、叉燒、乳豬同雞。燒味望落肥美有光澤,燒味師傅亦都有帶口罩做嘢 👍🏻 叫咗阿爺燒鵝下庒同金鐘罩叉燒半斤。阿爺燒鵝下庄 ($148/下庄) : 識食一定係食燒鵝髀,一盒鵝髀都要 $120 蚊,咁梗係要下庄啦 😝 燒鵝肉汁豐富,甘香惹味,而且食落無鵝膻味,加上油香滿溢既肥膏,真係好鬼正。🤤金鐘罩叉燒 ($65/半斤) : 叉燒每片都幾大塊,口感啖啖肉非常正,加上肥瘦比例恰到好處,亦無太多燶邊既情況。

2021-03-07 107 views
一個人食嘢,有時想食得簡單啲。突然間諗起大圍有間食燒味,平時門口都有唔少人等外賣,堂食亦都滿座。假日去都等咗一陣先入座。睇吓有午餐有一人餐,相對地吸引,所以我揀咗一人餐$128。揀咗雙拼燒味:燒鵝及油雞。呢度嘅燒鵝夠熱,而且有油香,外皮微微嘅脆。油雞夠滑,而且味道夠,雞嘅肉質唔錯。一人餐嘅份量相當足夠,除咗個飯仲有一碟油菜油菜,一碟好夠食。另外仲配有飲品。一個人食,夠快上菜;而且味道又唔錯,價錢合理。

2021-03-06 72 views
多款燒味午餐,相當平。餐廳較平民,所以價錢經濟又抵食!鍾意食燒味嘅朋友、嚟呢度真係好多選擇,有午餐、有散叫餐牌~叫咗霹靂燒腩飯$58,燒腩飯份量都多,燒腩皮香脆、肉質夠林、肥瘦適中,飯嘅份量又夠多。午餐仲可以揀兩款小食,揀咗麻辣雲耳及燻蹄。雲耳爽口辣辣地,燻蹄份量亦都多,午餐仲包免費熱飲。另外,散叫咗乳豬雙拼飯$78。乳豬又係好脆,好好食!雙拼揀咗叉燒,叉燒夠蜜汁。另外加咗鹹蛋好好食!兩個人食相當足夠!

多款燒味午餐,相當平。餐廳較平民,所以價錢經濟又抵食!

鍾意食燒味嘅朋友、嚟呢度真係好多選擇,有午餐、有散叫餐牌~

兩個人食相當足夠!
2021-03-04 75 views
週末外出過後,買外賣回家。 當時已經是下午茶時段,兩口子一個想吃午餐, 一個卻想吃下午茶,走到阿爺燒鵝餐室, 一次過滿足兩個不同的願望。先看一看乳豬五寶飯有什麼用料。 當中包括乳豬、貴妃雞、叉燒、紅腸和半隻鹹蛋。叉燒半肥瘦,而且很勻循,食起來口感一流。雖然是外賣,但乳豬皮仍然帶脆 ,肥瘦適中,實在難得。鹹蛋鹹淡得宜,味道恰到好處。從來很怕吃好鹹的紅腸,但這一款調味還算不錯。貴妃雞的雞油香,肉質可口。下午茶是一口西多士,可以選配奶醬、咖央或紅豆。這次選擇了奶醬。一口西多士較傳統西多士更勝一籌之處,在於香脆的炸面更多,食起來更加香口。配合了奶醬 ,甜度更加香濃,比起只加糖漿的普通西多士味道層次更加豐富。下午茶包括奶茶或咖啡,熱飲無需額外收費,味道還不錯啊。

下午茶包括奶茶或咖啡,熱飲無需額外收費,味道還不錯啊。
TakeAway
2021-03-02 48 views
當日踩完單車經過大圍好肚餓,我想食一些熱辣辣又有益,尤其是燒味。我自己同男朋友最愛嘅就是燒肉同埋乳豬, lemon tea..主要是乳豬佢皮脆脆好得意好好食。皮薄餡靚又有肉香。另外燒肉最得意都係嗰塊皮而且佢哋採用最新鮮的豬肉。冇加味精亦無其他防腐劑。裏邊服務侍應生服務一流。環境比較適中大圍地鐵站走過來五分鐘。加上又凍飲凍檸茶凍奶茶我覺得真係唔錯。而且佢哋有好多新鮮嘅靚油菜。唔怕食肉太多可以好平衡。its good

主要是乳豬佢皮脆脆好得意好好食。皮薄餡靚又有肉香。
加上又凍飲凍檸茶凍奶茶我覺得真係唔錯。
2021-03-02 78 views
我就好少食燒味既,但係呢一間連我呢個唔太鍾意食啖啖肉既都愛上左,因為真係太好食時值佳節,見到好多人斬料,證明佢水準之高,係信心保證我就點左必食既燒鵝同叉燒係咪見到都流晒口水呢外皮充滿油光一開盒仲已經聞到陣陣既燒鵝香最正係咩呀? 係你食落口會食到陣陣燒煙燻香味道有D似平時去食BBQ既香味咁好特別正到基本上連點酸梅醬或者醬油都已經唔太需要真係必食!叉燒!斬大舊叉燒!叉燒件件都係半肥瘦,令佢食落又軟熟,但又唔會因為太多脂肪而變得肥膩而且個汁甜甜地咸咸地,勁開胃勁正!

時值佳節,見到好多人斬料,證明佢水準之高,係信心保證

我就點左必食既燒鵝同叉燒

味道有D似平時去食BBQ既香味咁
好特別
正到基本上連點酸梅醬或者醬油都已經唔太需要
真係必食!

叉燒!斬大舊叉燒!
而且個汁甜甜地咸咸地,勁開胃勁正!
2021-03-02 61 views
又係過時過節,又係要斬料既時候,呢個時候我既必然首選真係一定係呢一間——阿爺燒鵝淨係見到吊左係門口既明爐燒味,已經流晒口水可以見到隻隻鵝都係咁大隻以咁高質既燒味黎講,價錢唔算貴仲會有唔同既套餐揀,更實惠必點的當然係招牌燒鵝呢到只係半隻,已經咁大隻,誇張!呢到既燒鵝外皮燒得好香脆又唔油膩鵝油既香氣必晒出黎,配埋如薯片香脆既鵝皮,簡直一流即使你食既係胸,都唔會鞋口或者霉霉爛爛證明係靚野呢到$40叉燒已經有呢個量,唔算貴喎識食一定係食燶邊叉燒,香口又惹味半肥瘦,香而不膩,正!

淨係見到吊左係門口既明爐燒味,已經流晒口水
可以見到隻隻鵝都係咁大隻

以咁高質既燒味黎講,價錢唔算貴
仲會有唔同既套餐揀,更實惠
必點的當然係招牌燒鵝
呢到只係半隻,已經咁大隻,誇張!
呢到既燒鵝外皮燒得好香脆又唔油膩
鵝油既香氣必晒出黎,配埋如薯片香脆既鵝皮,簡直一流
即使你食既係胸,都唔會鞋口或者霉霉爛爛
證明係靚野
呢到$40叉燒已經有呢個量,唔算貴喎
識食一定係食燶邊叉燒,香口又惹味
半肥瘦,香而不膩,正!
2021-02-25 3186 views
今日約咗朋友行上獅子山,由大圍出發,直接行上「紅梅谷」起步,由於今日嘅拍檔都喺行山好手,所以,一股作氣上到獅頭,比預計嘅時間快。起步前就約埋一齊先食個晏,揀咗「阿爺燒鵝餐室」,因為老友推介佢哋嘅鵝油撈麵。 門面有啲似中菜館,但入到去其實同茶記差唔多,左右兩邊喺卡位,中間就一張張4人枱,餐廳尾牆上印有個大大隻「阿爺」嘅招牌,此外,裝修都喺走簡約路線,最緊要喺地方乾淨企理。仲唔喺茶記模式,所有餐具、紙巾、調味包就放晒晌枱下嘅橫拉櫃桶,比起就咁放晌枱面衛生啲。短短半個鐘頭嘅用餐,見到唔少街坊幫襯,翻枱轉數都幾快、幾密。食物方面,除晌茶記常見嘅常餐、特餐、一人餐、二人餐……等等之外,其餘嘅就哋碟頭飯,不過,就以自家製燒味作唔同組合。 仲有一款超值套餐,包小食、主食、蔬菜及餐飲,只喺$58,真喺好划算。但一心一意嚟食燒鵝,但呢個餐無得揀,所以,就選番另外啲碟頭嘢。阿爺燒鵝火腩仔雙拼飯 $62老友要「浪漫」,所以,揀咗燒鵝拼火腩仔,由於一陣食完就起步,故此改為少飯,嚟到嘅碟頭真喺餸多過飯。燒鵝嘅味道等陣由我分享,但佢話啲燒腩仔真心唔錯,切成細細嚿,一口一嚿啱啱好,肥瘦相間得嚟,又唔會太多見膏,鹹香
。
阿爺燒鵝火腩仔雙拼飯 $62

老友要「浪漫」,所以,揀咗燒鵝拼火腩仔,由於一陣食完就起步,故此改為少飯,嚟到嘅碟頭真喺餸多過飯。燒鵝嘅味道等陣由我分享,但佢話啲燒腩仔真心唔錯,切成細細嚿,一口一嚿啱啱好,肥瘦相間得嚟,又唔會太多見膏,鹹香而鬆化,外皮仲喺卜卜脆。
阿爺燒鵝火腩仔雙拼飯
阿爺燒鵝叉燒雙拼鵝油撈麵 $72

小弟就揀咗叉燒拼燒鵝,如一般麵店咁,嗌撈麵都會奉送一碗清湯,但呢碗絕對唔喺清湯,雖然唔知喺乜,但濃而不濁。先試啲燒味,叉燒唔太肥,啱我,既有蜜糖香,又加少少濃邊,好食。燒鵝果然喺主打,外皮有光澤,咬落皮脆肉嫩,仲帶點點煙燻感嘅油香,沾點酸梅醬,令燒鵝食起嚟更有風味。蠔油撈麵食得多,鵝油撈麵就第一次,麵條撈咗鵝油,出奇地唔覺話好「油淋淋」,反而,又真哋香咗好多,聽人講話鵝油有益,真喺未查證過,唔知堅定流。
熱奶茶、熱齋啡

睇餐牌啲碟頭嘢無話包嘢飲,問問阿姐,其實喺包基本熱飲,轉凍飲或特飲就慣例加錢。諗住喺「茶記」,熱奶茶喺穩膽,但今次例外,杯奶茶一般般,茶底未夠香,反而,友人話佢杯齋啡幾好,香醇唔帶酸味,合佢心水。
熱奶茶、熱齋啡
見佢哋午市真喺客似雲來,所以,都費事抖大耐阻人做生意,食飽真起行,向獅山進發。
$67 (Lunch)
2021-02-24 40 views
上次食過這間阿爺燒鵝,他的燒鵝非常好食,今天再嚟買外賣櫥窗內掛滿很多燒味,每一樣我都很想試,但他的燒鵝十分出色,所以今天都是買燒鵝和燒腩仔細看餐牌有很多選擇,每一樣我都很想是入到店內空間寛倘,因為疫情關係所以每台只可以坐兩人,所以今天我買外賣回家食食一口燒鵝,燒鵝皮脆甘香,加上他的油脂在口腔內帶甘香,燒鵝肉嫩滑帶汁燒鵝髀肥瘦均勻皮脆,食一口非常好味鵝肉帶有微微的蘇味而且燒腩仔也一絕,食一口燒腩他的皮卜卜脆,肉嫩,看見他的五花腩,表皮金黃卜卜脆一層脂肪一層肉,真的非常吸引燒腩仔真的很好食
上次食過這間阿爺燒鵝,他的燒鵝非常好食,今天再嚟買外賣
細看餐牌有很多選擇,每一樣我都很想是
燒鵝髀肥瘦均勻皮脆,食一口非常好味鵝肉帶有微微的蘇味
燒腩仔真的很好食
2021-02-24 40 views
今日揸車去咗大圍嗰邊,成條街都係餐廳同好多嘅燒味檔,去到呢間新開嘅阿爺燒鵝,見到人流👀門口又比較乾淨,望入去職員都着得非常整齊,整潔,所以決定喺呢度試吓啲燒味買咗少量嘅叉燒同埋燒肉試吓好多燒味都係剛剛出爐,非常新鮮👅望到我都花多眼亂🤗門口做特價清遠雞$88隻,性價比非常高,喺出邊啲燒味舖平均都大約$100,下次先買來試吓餐廳入面人流都坐滿門口亦有人排隊等位所以我就買上車燒肉非常大嚿,見到個皮都燒到卜卜脆叉燒帶有少許肥,食落非常爽口,叉燒上面塗上一層甜甜的醬汁,肉質鮮嫩食落冇楂🤗燒肉一層肥一層肉一啖咬落去個口感非常正燒到好脆口平時出邊食嘅燒肉都比較鹹呢間燒肉來講味道較為淡但口感同味道我都非常滿意望落去都知道個皮好脆,食過返尋味師傅不斷掛出新鮮嘅雞同燒肉太多人外賣食物嘅質素都保持到非常良好
買咗少量嘅叉燒同埋燒肉試吓
好多燒味都係剛剛出爐,非常新鮮👅望到我都花多眼亂🤗
餐廳入面人流都坐滿
門口亦有人排隊等位
所以我就買上車
燒肉非常大嚿,見到個皮都燒到卜卜脆
食落冇楂🤗
燒肉一層肥一層肉
一啖咬落去個口感非常正
燒到好脆口
平時出邊食嘅燒肉都比較鹹
呢間燒肉來講味道較為淡
但口感同味道我都非常滿意
望落去都知道個皮好脆,食過返尋味
師傅不斷掛出新鮮嘅雞同燒肉
太多人外賣
食物嘅質素都保持到非常良好
2021-02-22 47 views
新春斬料加餸晚飯是常識吧!阿爺燒鵝餐室是筆者的首選。餐廳近門口位置的櫥窗掛滿各式各樣的燒味,非常吸睛。外賣燒味回家加餸,師傅細心將燒肉外賣盒𠝹了一小角,以免燒肉皮回潮變軟。📍霹靂火燒腩 $65半斤燒腩仔會比一般燒肉較肥膩,但餐廳選用瘦似比例較高的位置,豬皮燒得香脆可口,燒肉不會過咸。📍飛天頭抽雞 $78/半隻豉油雞烹調時間得宜,即使雞胸肉位置亦非常嫩滑,豉油雞豉油香甜味濃,送飯一流。👅 味道:4.5/5💰CP值:4.5/5🕴🏻服務:4.5/5🔰餐廳環境:4/5🍽 餐廳:阿爺燒鵝餐室🌐地址:大圍道1-35號金山樓地下11A2號鋪
新春斬料加餸晚飯是常識吧!阿爺燒鵝餐室是筆者的首選。

餐廳近門口位置的櫥窗掛滿各式各樣的燒味,非常吸睛。

📍霹靂火燒腩 $65半斤

🍽 餐廳:阿爺燒鵝餐室
🌐地址:大圍道1-35號金山樓地下11A2號鋪
2021-02-22
2021-02-18 64 views
疫情關係,食店冇夜市,就買外賣。近排愛吃燒鵝,剛巧家附近有一間賣燒鵝,今晚就在這店外賣燒鵝回家吃 廚窗掛滿燒鵝、叉燒等,令人垂涎欲滴 食店有超值套餐及外賣飯盒等。我們選擇買燒味,買了「阿爺燒鵝下庄」及「瑤柱清遠雞」。阿爺燒鵝,我們只點了下庄,因為半隻太多,仲想食其他野。燒鵝皮脆肉香,豐腴的肉汁,每啖都油香四射,好味 瑤柱清遠雞,外賣推介,抵食!清遠雞,肉質嫩滑、鮮香味美!這一餐邪惡得來,卻令人非常滿足。
疫情關係,食店冇夜市,就買外賣。
近排愛吃燒鵝,剛巧家附近有一間賣燒鵝,
今晚就在這店外賣燒鵝回家吃

廚窗掛滿燒鵝、叉燒等,令人垂涎欲滴

食店有超值套餐及外賣飯盒等。
我們選擇買燒味,買了「阿爺燒鵝下庄」及「瑤柱清遠雞」。

阿爺燒鵝(下庄)
阿爺燒鵝,我們只點了下庄,因為半隻太多,仲想食其他野。
燒鵝皮脆肉香,豐腴的肉汁,每啖都油香四射,好味

瑤柱清遠雞
瑤柱清遠雞,外賣推介,抵食!
清遠雞,肉質嫩滑、鮮香味美!

這一餐邪惡得來,卻令人非常滿足。
Dinner
阿爺燒鵝(下庄)
2021-02-12 73 views
新年前好多嘢忙,忙到飯都唔想煮唯有出街買餸斬料!經過見到呢間燒臘舖$78有隻雞,好抵食,依家去凍肉舖買隻冰鮮雞都幾十蚊!見佢掛晒啲雞同燒肉出嚟,個樣都好靚仔!斬料價錢合理,一於幫襯佢唔使煮餸~佢隻瑤柱清遠雞份量都幾多!滿滿一大盒,師傅斬開大大件,唔會好多碎骨!清遠雞皮香肉滑,味道清淡,點薑蓉食啱啱好!見佢啲燒肉咁靚,又要多半斤!燒肉外皮香脆,肥瘦分明,幾好食,而且唔會好鹹!我哋見佢呢度啲燒鵝都幾靚,可以過年嘅時候買隻加餸
新年前好多嘢忙,忙到飯都唔想煮

見佢掛晒啲雞同燒肉出嚟,個樣都好靚仔!

斬料價錢合理,一於幫襯佢唔使煮餸~

佢隻瑤柱清遠雞份量都幾多!

見佢啲燒肉咁靚,又要多半斤!

燒肉外皮香脆,肥瘦分明,幾好食,而且唔會好鹹!

我哋見佢呢度啲燒鵝都幾靚,可以過年嘅時候買隻加餸
2021-02-07
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Dinner
燒焦 燒鵝外觀偏黑,本身以為是醬料問題,點知食落有濃濃的燒焦味,苦味,D肉仲要好鞋,不推薦.價錢又貴  我專登坐車去買 真係又曬錢又曬時間 真係一肚氣arDont go plx
價錢又貴
我專登坐車去買 真係又曬錢又曬時間 真係一肚氣ar
Dont go plx

垃圾燒鵝
2021-02-07
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$148 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2021-02-09 65 views
$58 套餐阿爺燒鵝餐室 網址: 地址: 大圍大圍道1-35號金山樓地下11A2號舖電話: 28100138$58 超值套餐,有飯小食蔬菜同飲品,一個人點己有齊肉菜,照顧埋屋企人買了兩份做晚餐小食要了燒排同燻蹄,燒排夠香,燻蹄爽口。蔬菜要了手拍青瓜同木耳。兩個當成前菜,2份餐就試到4款了。主食有飯麵可搭,迎合不同人。五香牛展飯,牛展我寧舍喜歡半透明的膠質,食落口感特別,qq 地同事有肉架層次,用左五香粉醃添。大眾的選擇义燒飯,從小偏食阿媽買义燒淋豉油,我幾歲人仔可以食到兩碗飯,大個左先長得咁高大。有甜度架义燒加鹹豉油,甜同鹹交匯。多食菜健康,額外點多入份油菜$20一大袋晚餐,屋企人話燒味餐有小食跟,餐廳好細心。
$58 套餐

阿爺燒鵝餐室

網址:
地址: 大圍大圍道1-35號金山樓地下11A2號舖
電話: 28100138

小食要了燒排同燻蹄,燒排夠香,燻蹄爽口。

蔬菜要了手拍青瓜同木耳。

兩個當成前菜,2份餐就試到4款了。

主食有飯麵可搭,迎合不同人。

多食菜健康,額外點多入份油菜$20

一大袋晚餐,屋企人話燒味餐有小食跟,餐廳好細心。