2022-12-08 21 views
久吾久都會去大坑食下野,果度收埋左吾少出色既餐廳🤡細細地既地方,都有好多間餐廳可以揀,呢間新開既泰國餐廳門面同入面都裝修得幾靚,野食都幾有特色.👁‍🗨椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵(7/10)💲114.➰本身都幾期待既黃咖喱芝士雞肉短管麵,但係食落冇想像中咁吸引🥺黃咖喱味係香既,食落帶點香茅味,但係個人覺得整體味道有啲單調咁,食食下覺得有啲寡😬芝士熱既時候都仲做倒拉絲效果,但冇咩芝士味,不過短管麵就做得幾有咬口,吾會太腍,整體算係正常發揮,係幾有特式既一個麵🥲.👁‍🗨 泰式冬陰功蝦炒飯(7.5/10) 💲109.➰其實本身冇打算叫呢個炒飯,因為冇得叫泰式殻飼牛船河先叫佢😂但係又估吾倒原來咁有驚喜😆炒飯上面有兩大隻彈牙既大蝦,炒飯好惹味,淡淡冬陰功既味索哂落飯粒度,又吾會太辣,入面仲有啲蛋碎幾有層次,值得一試🤡.👁‍🗨蝶豆花荳奶(7/10) 💲45.➰蝶豆花既藍色一向好岩打卡,荳奶既奶味都幾濃郁,蝶豆花就冇咩味,甜度都岩岩好🤪.👁‍🗨泰式檸檬茶(7/10) 💲45.➰本身想要椰青波波,點知又係因為呢日暫停供應既緣故🥹就揀呢個都係比較清新既檸檬茶啦🥲話明係泰式飲落真係同平時吾同,檸檬吾係用黃色檸

👁‍🗨椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵(7/10)💲114

👁‍🗨 泰式冬陰功蝦炒飯(7.5/10) 💲109

👁‍🗨蝶豆花荳奶(7/10) 💲45

👁‍🗨泰式檸檬茶(7/10) 💲45

➰本身想要椰青波波,點知又係因為呢日暫停供應既緣故🥹就揀呢個都係比較清新既檸檬茶啦🥲話明係泰式飲落真係同平時吾同,檸檬吾係用黃色檸檬,而係用青檸仔,個茶底都有啲分別,味道有啲飲泰式奶茶咁,吾會苦澀又吾會太甜
🔛 整體評分(7/10)
2022-12-07 29 views
Ron Mak Mak 🇹🇭本身好少去大坑,因為唔係好熟嗰頭🫠之後睇左啲片發現大坑都有幾多餐廳,而第一站就係Ron Mak Mak,之後都會陸陸續續去發掘新嘅嘢食🤭泰式肉碎脆球:$108泰式肉碎生菜包就食得多啦,今次都係第一次用碎肉塞爆個脆球😂肉碎香辣,好惹味🤓XO醬炒金邊粉:$112香港fusion泰式嘅金邊粉第一次試,好香口嘅XO醬,金邊粉都煮得好彈牙🙌覺得係一個幾好嘅嘗試,想配合返香港人嘅口味,但覺得會失去咗少少泰式金邊粉嘅特色😋椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵:$114好香嘅咖喱同椰香味,仲有拉絲嘅效果😆唔會好辣所以食唔到辣嘅朋友,可以放心!短管面煮得啱啱好,好煙韌🥰蝶豆花荳奶:$45漸變色好靚,好適宜打卡!豆奶唔會太甜,感覺幾健康!🤓泰式奶茶:$45飲開泰式奶茶嘅朋友應該都知道係比較甜嘅,依款都差唔多,但係個人鍾意甜嘢,所以覺得好好飲!如果唔係太鍾意甜嘢嘅話可以等啲冰融咗一陣之後先開始飲🙌覺得係一間幾有心思嘅泰式餐廳,都有幾款嘅fusion菜式俾大家揀,如果大街家去到大坑又想食泰式野嘅話可以去試一試。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。餐廳:Ron Mak Mak地址:大坑京
Ron Mak Mak 🇹🇭

泰式肉碎脆球:$108

XO醬炒金邊粉:$112

椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵:$114

蝶豆花荳奶:$45
漸變色好靚,好適宜打卡!豆奶唔會太甜,感覺幾健康!🤓

泰式奶茶:$45

家去到大坑又想食泰式野嘅話可以去試一試
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
餐廳:Ron Mak Mak
地址:大坑京街22號地舖
Ron Mak Mak價錢💲: $119/ $109/ $45/ $45好味程度😋: 3/5服務🍴: 3/5環境🗾: 3.4/5性價比🥢: 3/5回頭率😚: 2.5/5-大坑開左呢間泰國小店,相信好多post都介紹過。橙色做主調的裝修非常搶眼+民族風的擺設,一入去就覺得好東南亞感覺。當日的店員只有一個,態度比較懶散,要問先有水/碗,又唔會主動收起食完的🙈 同埋當日星期日7點去到,飲品已經6樣無3樣,主菜都有一兩樣無曬… -🆗泰式蝦油大蝦炒金邊粉。從來都未見過咁濕的金邊粉😳 好似好多蛋漿裹住咁🫠口感正常,不過入面無咩餸,只有好多豆腐乾同菇菌。味道正常,都係酸酸甜甜,麵條煙韌。加小小青檸汁同花生碎更有風味🥳 隻蝦都ok,肉質唔霉。特別之處係真係有蝦油的味道,但可惜個人唔鍾意好似有醬汁的金邊粉…-🆗泰式冬蔭公蝦炒飯。炒飯乾身,算係粒粒分明。但鑊氣比較弱🥺 食落味道真係有冬蔭公的神粹,重香料味,亦都帶小小酸。飯入面都有好多香茅粒,味道好正宗。面頭有2隻大蝦同金邊粉一樣,都係肉質紮實的,但皮比較薄,有d難mit🫢-🆗蝶豆花豆奶。蝶豆花只係要佢的顏色,但當日的藍色比較…蝶豆花其實無咩味,所以飲落就
Ron Mak Mak
價錢💲: $119/ $109/ $45/ $45
好味程度😋: 3/5
服務🍴: 3/5
環境🗾: 3.4/5
性價比🥢: 3/5
回頭率😚: 2.5/5

🆗蝶豆花豆奶。蝶豆花只係要佢的顏色,但當日的藍色比較…蝶豆花其實無咩味,所以飲落就係低糖好淡的維他豆奶🤯
✅泰國奶茶。最滿意的一個item🥹 滑+有奶香+茶底香濃,未算太甜,唔錯😌

覺得店家可以改善下,一般一般。雖然有泰國風情,但質素仲有d距離🥶

同區美食🍧: #piggyfoodiein天后
專程為精美擺盤而到訪嘅新派泰菜🇹🇭望落色彩繽紛~好岩打卡餐廳位置有點隱世 座位唔算多 所以用餐環境都幾寧靜啊 算係港島區嘅小綠洲🏝️𝙼𝚎𝚗𝚞選擇唔算多 但係每碟賣相都好靚 睇得出有花心思(❁´◡`❁).♡ 泰式蝦油大蝦炒金邊粉 $①①⑨♡ 芫茜什菌炒金邊粉 $①⓪⑧一口氣試左兩款𝙋𝙖𝙙 𝙏𝙝𝙖𝙞🍝最𝚒𝚖𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜係無一般泰菜咁油膩啊出面嘅泰式炒粉麵通常油淋淋(」°ロ°)但呢間感覺似家常泰菜 唔會太重口味大蝦嗰款鮮味突出 蝦味香✨芫茜什菌就比較輕盈 同時帶蒜味~各有特色.♡ 泰式炙燒穀飼牛船河 $①②⑧湯底濃而不鹹🍲燒牛肉非常香口 肉質鮮嫩 富油脂香 屬加分之作(*^.^*)肉丸彈牙亦帶牛味 推薦比牛魔王🐮.♡ 蝶豆花豆奶 $④⑤藍白漸層太美了💙飲落有淡淡嘅碟豆花香 味道有d似低糖版嘅維他奶 打卡必備啊.

專程為精美擺盤而到訪嘅新派泰菜🇹🇭望落色彩繽紛~好岩打卡

♡ 蝶豆花豆奶 $④⑤
蝶豆花豆奶

芫茜什菌炒金邊粉
蝶豆花豆奶
喺大坑閒逛見到呢間新開嘅泰國餐廳,菜式偏 fusion 都幾特別所以試試佢。小店感覺好簡潔 cozy,店內主要木系設計,餐具都係用大自然嘅材料,例如椰子殼碗、用蘆葦製成嘅飲管,好有去渡假 Feel 又環保✔✔ 椰 香 黃 咖 喱 芝 士 雞 肉 短 管 麵 // $114上枱已經聞到濃烈椰香咖喱味, 表面鋪上拉絲芝士炙燒, 有焦香✨配短管麵 rigatoni,泰西 fusion 都幾有驚喜。雞肉同雜菇索嗮微辣醬汁好惹味,無違和感。✔ 泰 式 蝦 油 大 蝦 炒 金 邊 粉 // $96橙黃色金邊粉 + 兩隻大蝦,酸酸甜甜幾開胃,金邊粉炒得乾身唔油膩,加埋蝦油炒更香。✔ 蝶 豆 花 荳 奶 // $45充滿夢幻感嘅漸變藍白色,藍天白雲渡假 feel 好 IG-ableMix 埋飲豆奶味重,清爽唔會過甜。✔ 泰 式 奶 茶 // $45泰式風味嘅奶茶飲落順滑,唔係死甜。見到人地打卡仲有個雙色芒果糯米甜品好靚~不過太飽冇點到,下次再黎試下先‎✄ - - - - - - - - - -

✔ 泰 式 蝦 油 大 蝦 炒 金 邊 粉 // $96

✔ 蝶 豆 花 荳 奶 // $45
Mix 埋飲豆奶味重,清爽唔會過甜。

✔ 泰 式 奶 茶 // $45
泰式風味嘅奶茶飲落順滑,唔係死甜。

見到人地打卡仲有個雙色芒果糯米甜品好靚~
不過太飽冇點到,下次再黎試下先
‎✄ - - - - - - - - - -

• 椰香黃咖哩芝士雞肉短管麵
2022-12-05 13 views
今次嚟到依間隱世大坑小店食泰國菜☺️ 店面唔算大,但裝修擺設充滿異國風情✨ 橙紅色牆身配搭木系傢具,加上採用特色餐具,如椰子殼碗及泰國錫杯等,好有泰式風味😍❀ 泰式蝦油大蝦炒金邊粉 🍝食泰國野次次都會叫pad thai😝 依度既金邊粉係用蝦油炒,口感偏濕潤但唔會油膩~面頭有兩隻新鮮彈牙既大蝦,撈埋花生碎及餡料食,酸酸甜甜幾開胃☺️ ❀ 椰香黃咖哩芝士雞肉短管麵 🥘好少見依個配搭✨ 入口已經有香濃既黃咖哩味,加埋拉絲芝士,食落好惹味👍🏻 短管麵蘸滿濃郁既醬汁,雞肉亦好嫩滑~❀ 蝶豆花荳奶 🥛荳奶加入蝶豆花,形成好靚既藍白色漸層,打卡一流👍🏻 豆奶味道突出,飲落好清甜❀ 泰式奶茶 🥤泰奶既茶味及奶味都調配得唔錯,唔會太甜膩

❀ 泰式蝦油大蝦炒金邊粉 🍝

❀ 椰香黃咖哩芝士雞肉短管麵 🥘

❀ 蝶豆花荳奶 🥛

❀ 泰式奶茶 🥤
泰奶既茶味及奶味都調配得唔錯,唔會太甜膩
Type of Meal
Dinner
.大坑特色fusion 泰菜🇹🇭經常去銅鑼灣行街🛍都諗唔到食咩好😂😳今次同朋友🧑🏻行遠小小過左大坑覓食🤩😎大坑多左好多新餐廳又多左打卡coffee shop😚又係銅鑼灣咁多人假期想行下銅鑼灣又想搵個靜小小嘅社區食下野😗我諗大坑就最適合不過了!!……….今次搵到間泰國餐廳,我地叫左💕泰式蝦油大蝦炒金邊粉($119) & 💕椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵($114)………..泰式蝦油大蝦炒金邊粉酸酸甜甜好開胃,亦帶有小小魚露咸香😆大蝦有4-5隻🦐大蝦彈牙👍🏻開邊已去腸,可加小小乾辣椒片,增加辣味😆。餐廳對於擺盤好有要求!! 不論飲品/食物都加上花🌸🌼伴碟🤭…………椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵泰式fusion 菜😆好香椰香味🥥短管麵烹煮時間剛剛好,煙煙韌韌,黃咖喱甜甜地,雖然係fusion菜,餐飲都悉心加入左泰式香葉,提升泰國嘅味道👍🏻🤩……….飲品方面,我地叫左💕蝶豆花豆奶🌸&💕泰式奶茶餐飲就連最簡單嘅泰式奶茶都可以裝飾得好靚👍🏻蝶豆花豆奶就更加靚😆蝶豆花嘅藍色+豆奶嘅白色形成咗兩層🤩上面仲加上橙色嘅花朵🌺………..餐廳除咗味道一流,外表打卡都好適合🤩好值得去食下………….味道:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5
大坑特色fusion 泰菜🇹🇭
經常去銅鑼灣行街🛍
都諗唔到食咩好😂😳今次同朋友🧑🏻行遠小小過左大坑覓食🤩😎
……….
酸酸甜甜好開胃,亦帶有小小魚露咸香😆大蝦有4-5隻🦐
…………
……….
飲品方面,我地叫左💕蝶豆花豆奶🌸&💕泰式奶茶
餐飲就連最簡單嘅泰式奶茶都可以裝飾得好靚👍🏻
………..
餐廳除咗味道一流,外表打卡都好適合🤩好值得去食下
………….
味道:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5
性價比:🌕🌕🌕🌕🌑4/5
服務:🌕🌕🌕🌕🌑4/5
環境:🌕🌕🌕🌕🌑4/5
整體:🌕🌕🌕🌕🌘4.1/5
2022-11-27
$150 (Lunch)
  • 蝶豆花荳奶
2022-12-04 25 views
港島區大坑一向多好野食,今個Happy Friday收工就去咗呢間新開嘅「Ron Mak Mak」泰國菜餐廳吃晚餐🇹🇭小店座位雖然不多,但裝潢格調滿有泰國風味泰式蝦油大蝦炒金邊粉金邊粉口感幼滑爽口,與蝦油、雞蛋、豆乾、菇菌等等一齊炒香,好足料,整體比較濕潤泰式冬蔭公蝦炒飯米飯炒得粒粒分明,加咗香葉、雞蛋、香茅、冬蔭功醬料、雜菌及辣椒等等一齊炒,香辣惹味,充滿泰式風味。仲有兩隻大蝦,鮮甜味美泰式奶茶&檸檬茶檸檬茶係泰式口味,風味獨特✨奶茶口感絲滑,泰茶味濃,甜而不膩

泰式冬蔭公蝦炒飯

泰式奶茶&檸檬茶

$150 (Dinner)
⸝⸝⸝⸝泰式冬蔭公蝦炒飯|𝟭𝟬𝟵 𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁午市套包飲品 款式幾特別我哋揀咗食泰國菜不能缺少嘅泰式奶茶打卡一流嘅蝶豆花豆奶平時冬蔭公湯粉就常見 炒飯確實幾新鮮味道酸酸辣辣 幾開胃(*ฅ́˘ฅ̀*)♡炒得有鑊氣 粒粒分明⸝⸝⸝⸝椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵|𝟭𝟭𝟰 𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁一上枱已經飄來陣陣香濃咖喱椰香有層火灸芝士舖面 短管麵是個好配搭勝在口味好煙韌 其中一個加分位(๑ơ₃ơ)

⸝⸝⸝⸝

椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵|𝟭𝟭𝟰 𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁
一上枱已經飄來陣陣香濃咖喱椰香
有層火灸芝士舖面
短管麵是個好配搭
勝在口味好煙韌 其中一個加分位(๑ơ₃ơ)
2022-12-03 11 views
🌞周末來到大坑既泰國餐廳Ron Mak Mak,附近多是車房,有點隱世感覺。💞餐廳不算大,但環境企理,布置有泰式風情。🦐泰式蝦油大蝦炒金邊粉 $119大蝦肉質彈牙,金邊粉炒得香口,麵條Q彈,吾油膩。味道微微酸辣,好開胃。🥥椰香黃咖哩芝士雞肉短管麵 $114咖哩香濃,吾太辣,🧀芝士有拉絲效果,亦令菜式味道更香。短管麵有咬口,沾滿咖哩食,味道好夾。🥤泰式奶茶 $45茶底濃郁,入口滑溜,味道香甜。🍋泰式檸檬茶 $45冰凍清新,散發淡淡茶香。

💞餐廳不算大,但環境企理,布置有泰式風情。

🦐泰式蝦油大蝦炒金邊粉 $119

🥥椰香黃咖哩芝士雞肉短管麵 $114

🥤泰式奶茶 $45

茶底濃郁,入口滑溜,味道香甜。

🍋泰式檸檬茶 $45

冰凍清新,散發淡淡茶香。

2022-12-03
2022-12-02 15 views
📍TAI HANG - HONG KONG 📍大坑不嬲都出名多嘢食,今次就嚟試吓呢一間泰國小店🤤#泰式冬蔭公炒飯寫到明即叫即煮要等即刻勁期待🥹味道辣辣地,好重香料味,入面重有碎嘅香茅飯炒得乾身得黎又唔硬,呢隻質地幾正👍🏻👍🏻怕辣嘅重可以用蝦片送黎食🦐都幾有獲氣又大份🥰#泰式Xo醬炒金邊粉呢個係店員推介嘅新野黎,menu都重未有🫣佢仲話係廚師自己調校嘅醬汁,講到咁冇得唔試啦🤤入面有雞肉,豆乾,少少菇🍄味道係少少魚露加埋Xo 醬嘅味😍即叫即炒熱辣辣,粉都炒到入左味,整體濕濕地咁樣,我個人幾鍾意呢一個🥰#泰式檸檬茶我覺得好似咸檸檬嘅味道,茶底係我哋平時飲泰國奶茶嗰種😉😉#蝶豆花荳奶好香豆奶味,加埋打卡一流嘅藍色蝶豆花,又無話好甜,勁靚☺️整體來講又冇話好貴份量又大大份,味道都幾泰國,仲要碟碟個樣都好靚打到下卡😝提提大家新鋪開張仲未收信用卡,過黎食要準備現金喇🤪______________________________#泰式冬蔭公炒飯💰 HKD:109#泰式Xo醬炒金邊粉💰 HKD:119#泰式檸檬茶💰 HKD:45#蝶豆花荳奶💰 HKD:45📍 Ron Mak Mak 大坑京街22號地舖#h
📍TAI HANG - HONG KONG 📍
大坑不嬲都出名多嘢食,今次就嚟試吓呢一間泰國小店🤤

#泰式冬蔭公炒飯
寫到明即叫即煮要等即刻勁期待🥹
味道辣辣地,好重香料味,入面重有碎嘅香茅
飯炒得乾身得黎又唔硬,呢隻質地幾正👍🏻👍🏻
怕辣嘅重可以用蝦片送黎食🦐
都幾有獲氣又大份🥰

#泰式Xo醬炒金邊粉
呢個係店員推介嘅新野黎,menu都重未有🫣
佢仲話係廚師自己調校嘅醬汁,講到咁冇得唔試啦🤤
入面有雞肉,豆乾,少少菇🍄
味道係少少魚露加埋Xo 醬嘅味😍

#泰式檸檬茶
我覺得好似咸檸檬嘅味道,茶底係我哋平時飲泰國奶茶嗰種😉😉

#蝶豆花荳奶
好香豆奶味,加埋打卡一流嘅藍色蝶豆花,又無話好甜,勁靚☺️

提提大家新鋪開張仲未收信用卡,過黎食要準備現金喇🤪

#泰式冬蔭公炒飯

#蝶豆花荳奶
💰 HKD:45

📍 Ron Mak Mak
大坑京街22號地舖

#hongkong#hkig#hkfoodie#cwb#taihung#tanhau#foodstagram#foodiehk#foodphotography#ronmakmak#padthai#香港#天后美食#銅鑼灣美食#大坑#大坑美食#泰國菜#炒金邊粉#冬陰功#大坑小店#泰菜#食評#分享#天后#打卡餐廳#fusion菜
2022-12-02 18 views
📍Ron Mak Mak大坑京街22號地舖放工黎到大坑搵食,行吓行吓發現開咗一間新泰國餐廳,望落感覺都唔錯所以就入去試下😙間鋪唔算大,大約有八張枱左右。不過大坑嘅餐廳好多都係細細間Menu款式唔算話太多選擇,但大部分泰國菜受歡迎嘅款式都有可惜今次食唔到船麵已經賣哂🔸Thai Milk Tea $45泰式奶茶我每次食泰國菜都一定會嗌!不過有時遇到啲太甜嘅泰式奶茶都覺得好膩,反而更甜度剛剛好唔會太甜!唔錯👍🏻🔹蝶豆花荳奶 $45如果唔鍾意飲泰式奶茶怕太甜嘅你可以試吓依杯豆奶,因為真係冇其他荳奶咁甜!📸同時依杯都係一杯打卡飲品😊藍白色漸變層幾靚🍝椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵 $114依款係Fusion菜,比較少見黃咖喱mix短管麵。熱辣辣嘅短管麵用砂煲上菜更能保溫,而且黃咖喱好香,配上拉絲芝士配搭都幾好👍🏻🍝泰式雞肉炒金邊粉 $119本身諗住叫PhadThai食,不過服務員推介我試下Chef'selection secret menu係soy sauce配雞肉炒金邊粉既然係廚師推介咁我就試吓啦!都炒得幾夠穫氣👍🏻如果可以濃味d會更好!。。❤️多謝大家支持 Eyefoodfood喜歡呢個post就記
📍Ron Mak Mak

大坑京街22號地舖

放工黎到大坑搵食,
行吓行吓發現開咗一間新泰國餐廳,
望落感覺都唔錯所以就入去試下😙
間鋪唔算大,大約有八張枱左右。
不過大坑嘅餐廳好多都係細細間

Menu款式唔算話太多選擇,但大部分泰國菜受歡迎嘅款式都有
可惜今次食唔到船麵已經賣哂

🔸Thai Milk Tea $45
泰式奶茶我每次食泰國菜都一定會嗌!

🔹蝶豆花荳奶 $45
📸同時依杯都係一杯打卡飲品😊藍白色漸變層幾靚

🍝椰香黃咖喱芝士雞肉短管麵 $114
依款係Fusion菜,比較少見黃咖喱mix短管麵。
熱辣辣嘅短管麵用砂煲上菜更能保溫,
而且黃咖喱好香,配上拉絲芝士配搭都幾好👍🏻

🍝泰式雞肉炒金邊粉 $119
既然係廚師推介咁我就試吓啦!
都炒得幾夠穫氣👍🏻如果可以濃味d會更好!

❤️多謝大家支持 Eyefoodfood
喜歡呢個post就記得要like同收藏啦💛

#hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #食好西 #食好西系列 #hkinfluencer #hkig #hkigshop #eyefoodfood#eyefoodfood_大坑
今日來到大坑搵咖啡店無意中發現了這間新開泰菜小店就食個泰式lunch 先去飲咖啡 由泰國人主理 招牌也是泰文無論裝修以至碗碟擺設都是泰國風背景音樂播著舒服的泰國音樂好有氣氛彷彿已經飛咗去泰國一樣 //泰式蝦油大蝦炒金邊粉 $96//食泰菜一定要食PAD THAI,即叫即整,用蝦油及泰式香料去炒好香好夠鑊氣,不太濕亦不太乾,酸酸甜甜口感剛好,炒金邊粉上擺了兩隻已開邊的大蝦,蝦肉新鮮彈牙,確實係好似去泰國旅行食到嘅口味。 //泰式冬陰功蝦炒飯 $98//原隻已割開邊的大蝦放在飯上,影相靚靚之餘又唔駛客人用手剝蝦,炒飯炒得好香,飯粒粒分明。冬陰功味很出,酸酸辣辣好惹味,只是小辣就算不太吃辣也能吃到,而且口感香口。旁邊還有新鮮炸起的蝦片做伴碟,蝦片炸得相當鬆脆,味道帶有胡椒味非常香口。 //蝶豆花豆奶 $45//蝶豆花同豆奶層次分明,顏色吸睛非常適合打卡,豆奶口感不算太甜剛剛好。 //凍泰式奶茶 $45//久違了的泰奶,每次去泰國任何地方基本上每日都要飲一杯。這杯泰式奶茶調教得相當唔錯,不算太甜,奶同茶的比例平均,茶味好出之餘亦飲到泰式奶茶的口味。
今日來到大坑搵咖啡店

//蝶豆花豆奶 $45//

//凍泰式奶茶 $45//

• 泰式蝦油大蝦炒金邊粉
2022-12-01 21 views
 今次黎到大坑呢間Ron Mak Mak,天后站B出口行多幾分鐘就會到,位置算係比較偏僻啲但係小店質素有驚喜🤩菜式除左傳統泰菜之外,仲有啲fusion野都幾值得一試。另外店員都係泰國人,去到感覺好正宗~ 1️⃣XO醬炒金邊粉($112) 呢款店員話係chef recommended既,menu上面未有既item。XO醬味道惹味而且炒得唔會油🤤食到瑤柱蝦米既香,配埋pad thai炒,有種港式料理既feel,好特別。入面仲有啲豆乾、雞肉、芽菜等等。有少少辣但係絕對唔會話好辣,係惹味既。  2⃣️椰香黃咖哩芝士雞肉短管麵($114) 呢個都係好特別!咖哩椰香味夠香,咖哩配上芝士,好香好好食!另外配上短管麵掛汁能力更加強!短管麵啲窿窿位可以入曬啲汁~好正~另外短管麵食落口唔會過淋,煮得啱啱好😌  3⃣️蝶豆花荳奶($45) 呢款既漸層效果好靚😍不過其實蝶豆花本身冇乜味,所以飲落都係有啲似飲緊普通豆奶,不過佢飲落唔會係好甜既,解渴一流👍  4⃣️泰式奶茶($45) 食泰國野點可以唔嗌泰式奶茶!呢度既泰式奶茶都幾香,我自己幾鍾意😋
1️⃣XO醬炒金邊粉($112)
  2⃣️椰香黃咖哩芝士雞肉短管麵($114)
3⃣️蝶豆花荳奶($45)
4⃣️泰式奶茶($45)
2022-11-30 18 views
大坑一向都多好野食~ 今次發現有間新開既泰菜非常高質,值得推介!Ron Mak Mak比較隱世,位於大坑既小巷之中。餐廳店面唔大,枱凳以木系為主,裝修充滿異國風情,仲會播埋泰文歌~ 好似去左轉泰國咁地道!♢ 🐓泰式XO醬雞肉PAD THAI $112哇~ 洗唔洗咁靚呀? 第一次食Pad Thai見到有朵花仔係上面,夠哂精緻!Menu上有幾款pad thai揀,店員話大廚推薦有款新既雞肉pad thai,果然有驚喜!泰式XO醬味道酸甜,帶點微辣,食落好開胃~ 除左XO醬,仲落左好多櫻花蝦去炒,帶點鹹香好好味!金邊粉炒得乾身,雞肉份量都唔少,性價比OK!♢ 🥥椰香黃咖哩芝士雞肉短管麵 $114呢個菜式比較fusion,用泰式方法煮意粉,原來幾唔錯~ 一上菜已經聞到好香濃既咖哩味,食落椰香同芝士味都幾重,忍唔住每塊麵都要點一下個汁!黃咖哩係唔辣既,岩哂唔食辣既朋友仔~ 值得一試!♢ 🍦雙色芒果黑白糯米脆筒 $89黎得呢到都係為左呢個甜品,用左好多可食用既花花擺盤,非常精美!餐廳用左黑白兩色糯米去整,口感軟糯,撈埋椰汁一齊食更加香口,甜而不膩!配埋新鮮既芒果粒﹑生花碎﹑脆筒一齊食,口感好豐富,

♢ 🐓泰式XO醬雞肉PAD THAI $112

♢ 🥥椰香黃咖哩芝士雞肉短管麵 $114

♢ 🍦雙色芒果黑白糯米脆筒 $89
黎得呢到都係為左呢個甜品,用左好多可食用既花花擺盤,非常精美!餐廳用左黑白兩色糯米去整,口感軟糯,撈埋椰汁一齊食更加香口,甜而不膩!配埋新鮮既芒果粒﹑生花碎﹑脆筒一齊食,口感好豐富,又一次刺激味蕾!

♢ 🥤蝶豆花荳奶 $45
蝶豆花其實係無乜味道架,不過溝左奶之後個顏色就變得非常夢幻,岩哂打卡!味道就好似飲緊維他奶咁~

♢ 🧋泰式奶茶 $45
幾正宗既泰式奶茶,唔會太甜,口感順滑。

Ron Mak Mak麻雀雖小,但色香味俱全~ 由食材至擺盤,都睇得出餐廳非常用心,幾有驚喜!餐廳仲有唔少小食都好吸引,下次要再訪!如果有多D甜品揀就更加好喇~

@dineoutla.hk
密密更新☀️ 歡迎追蹤👋🏻