2024-06-18 216 views
當我想食粥,我就會去“榮利粥店”,主要係店舖光猛整潔,員工友善,今日午飯時到,好多食客,揾到位後就點一碗免治牛肉粥及油炸鬼,需要天氣好熱,粥要滾熱才好味,食後好滿足,價錢相宜,會繼續幫襯。
2024-06-17
$34 (Lunch)
2024-05-22 204 views
之前搭巴士時,見過有個男人一落車就行入呢間粥店,今日放假自己一個行街,附近好多店都好多人,呢間冇乜人,就決定試一次。店入面好多位,唔會好迫,呢區黎講算有驚喜!只有電視聲,客人都好安靜默默吃!我亂點食物,好快就送到。皮蛋瘦肉粥都幾多料,同埋唔會比半碗粥水你果種。不過味道就冇話有咩特別,很普通。蝦米腸都係好普通,本人都唔知係咪即整,不過是但啦。甜豉油係隨碟上,檯上面有其他醬汁自己加。兩樣加埋唔駛四十蚊,都好划算。埋單時,見到部機接受好多種付款方法,又幾摩登。仲有一樣值得讚,就係竟然有男女廁提供,本人借了女廁,雖然細,但唔會好污糟!竟然分開男女廁,本人很感動!

皮蛋瘦肉粥

蝦米腸

兩樣加埋唔駛四十蚊,都好划算。

埋單時,見到部機接受好多種付款方法,又幾摩登。

2024-05-11
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$39 (Lunch)
2024-05-12 198 views
想食d甜野😁 見到佢有糖水, 不如入去幫襯下, 叫左碗熱綠豆沙, 加多個蒸蝦米腸粉, 等左一陣碗綠豆沙先到😋份量都幾多, 一定抵過糖水舖🤣 再等埋碟蒸蝦米腸粉, 份量都幾多, 有好多蔥同蝦米, 自己加左少少麻醬同甜醬, 食左腸粉先😬 一早落定的豉油可以比少d😌如果分開上更理想, 我個人食野偏淡😄 腸粉係熱的😜有d蔥有d蝦米, 食落幾香🥰 再食綠豆沙, 都係熱的👍好沙煲得好香, 有d海帶香草味, 最重要是唔會好甜, 真係啱晒我🤭🤭😍好味, 有下次😊
2024-05-12
Tea
2024-02-14 278 views
收工懶懶地又去行陣街, 不如唔好煮, 去左依度食粥, 不過太多選擇, 想食有d料的粥, 不過又唔想食好多肉, 叫左柴魚花生髮菜粥和炸両, 炸両先來, 不過我想配埋粥先食😅,, 碗粥d生蔥先倒起, 食啖粥其實粥底ok, 唔會好結,不過柴魚唔係好有香味😅, 而且都有d骨, 花生食落幾香👍, 髮菜當然食唔到乜嘢, 不過入面太多蔥短和薑絲, 我個人覺得有d怪, 唔係太鍾意🤣佢的炸両就唔錯, 份量好足夠, 件件大大舊, 腸粉皮唔會好厚亦好滑👍, 入面油炸鬼都有d脆, 依個可以再食💓👍不過建議二人以上share會好d😚😚因為一個人太多了🤣🤣

2024-02-02
Dinner
2023-11-22 421 views
旺角寶藏 榮利粥店。當今時今日求其食碗面都要40+嘅時候。榮利仲可以33蚊及第公仔面送豆漿。尤其係富記光榮退休之後,旺角豬雜界已經買少見少。足料,味精就一定有架啦,但起碼飲到豬雜底位,仲有幾條薑絲,唔係普通嘅鹽水湯底,對得起價錢有凸。
旺角寶藏 榮利粥店。

尤其係富記光榮退休之後,旺角豬雜界已經買少見少。
及底公仔面
及底公仔面
食完真係忍唔住 開過ac留評語嗌咗個三餸湯飯湯冬菇,蠔仔,丸一食蠔仔好似發霉既味道 腥到想嘔啲冬菇一咬有勁大浸雪味 又係勁想嘔得個丸係正常講真已經餓咗成日 但見到都唔想食之後仲仲有個糖水明明帶咗綠豆沙 變咗紅色上網一查 又係不良品 成碗野好似得水咁如果綠豆變成褪色,一般是不能吃的,通常是由於儲存不當,或者是長時間放在潮濕的環境中所導致的情況。有可能會產生霉菌,如果被人體吸收以後,就可能會產生脹氣過多,或者是出現腹脹、腹瀉的情況
食完真係忍唔住 開過ac留評語

綠豆沙
TakeAway
Breakfast
2023-05-17 427 views
可能店鋪裝潢一般, 而且只售賣普通粥品, 所以食評稿件不多。但這間店鋪為了滿足大眾口味同胃口都推出了粥品以外的食物, 如湯飯, 而且一間出色的粥店也並非容易尋到, 所以我決定要給一點力!師傅會用沙煲將粥滾熟再加入其他材料, 即叫即做, 是真正的生滾粥。粥上枱時碎牛還是生牛肉, 撈一撈粥𥚃的生肉, 透過粥的熱力剛好把牛肉熟透了。牛肉量很多, 所以每一啖粥都含濃郁的牛肉味, 事實上從其他客人的食物看來, 材料方面師傅是亳不吝嗇👍🏻 粥品是半綿狀態, 所以多了點口感。碎牛粥 $22蒸蘿蔔糕 $15不愛吃蒸蘿蔔糕的我不得不讚這件蘿蔔糕, 它是真蘿蔔糕, 咬一口可以吃到入面有一條條蘿蔔絲 🤗 蘿蔔絲很甜, 已蒸到軟身很容易咀嚼, 蘿蔔絲除了增加口感之餘, 它的甜同時豐富了整個味道, 鼓油只是錦上添花。我覺得香港出色的粥店實在不多, 這間絕對是其中一間, 而且價錢也大眾化, 想簡單一餐又不用一流環境絕對可以考慮榮利粥店 😊

碎牛粥 $22
蒸蘿蔔糕 $15
蒸蘿蔔糕
2023-05-14
$30 (Lunch)
蒸蘿蔔糕
2022-12-19 573 views
凍冰冰想食碗熱辣辣嘅粥,來開旺角東,搵到呢間粥店,叫咗個優惠時段套餐10點幾唔算多人,一人都可以坐car 位。入到來睇睇餐牌原來佢有公仔麵餐,粉麵都有,仲有牛腩飯、牛筋腩腸粉。今次我叫咗魚片豬紅粥配蝦米腸粥嘅配料非常充足,食極都有豬紅同魚片。豬紅有啲啲咸味,質地好好👍🏻 魚片唔腥但有少少骨,要慢慢食。粥地食到尾都唔會變水,有功架👍🏻👍🏻👍🏻 蝦米腸就油咗啲,有好多蝦米,味道ok, 質地係有啲彈牙嘅感覺,幾特別😆

今次我叫咗魚片豬紅粥配蝦米腸

粥地食到尾都唔會變水,有功架👍🏻👍🏻👍🏻

魚片豬紅粥
魚片豬紅粥
2022-01-20 818 views
有驚喜嘅一間小店,今日路經買咗碎牛粥,再加多一條炸麵⋯碎牛粥好足料,粥底又夠熱夠棉,攞咗15分鐘返屋企先食,仍然好夠暖,粥底味道唔錯,食到底都唔會水汪汪,一個字「「正」」👍🏻但成個亮點竟然係條炸麵,非常脆口,用嚟配熱辣辣嘅粥,絕對係不二之選⋯ ✌🏻一定會再幫襯✌🏻
有驚喜嘅一間小店,今日路經買咗碎牛粥,再加多一條炸麵⋯
✌🏻一定會再幫襯✌🏻
2021-11-02 696 views
同朋友想食得清淡d,於是就嚟食粥la~入到嚟睇餐牌 覺得食物d價錢都幾平!! 好難得係旺角都可以一間搵到咁平嘅粥店!!我哋一人叫左一碗粥, 再叫左牛脷酥share.我就叫咗艇仔粥,啲料都幾足gei,而且都幾熱gei...朋友叫個碗粥 佢覺得味道都ok gei~不過我哋叫個牛脷酥真係就不了!!!牛脷酥淋曬 食落就好油...食咗一小件就覺得都幾伏 唔想再食 ...
同朋友想食得清淡d,於是就嚟食粥la~
入到嚟睇餐牌 覺得食物d價錢都幾平!!
好難得係旺角都可以一間搵到咁平嘅粥店!!

我哋一人叫左一碗粥, 再叫左牛脷酥share.
我就叫咗艇仔粥,啲料都幾足gei,而且都幾熱gei...
朋友叫個碗粥 佢覺得味道都ok gei~

不過我哋叫個牛脷酥真係就不了!!!

牛脷酥淋曬 食落就好油...

食咗一小件就覺得都幾伏 唔想再食 ...

呢幾日腸胃不適,又要到旺角工作,今日就選了呢間,點了皮蛋牛肉粥和炸腸, 2分鐘左右粥便有不,不竟碎牛和皮蛋不用返滾,用匙了兩下,有委多牛肉,真的要了很多下才可以焯熟D 醉牛,炸腸等了5分鐘左右,看入廚房,完來是即拉的,上碟後食,很多,不會是一般多熱,但油條冰冰冷冷那種,態度一般老店,冇多餘的朝呼又冇講唔應該講既野,正正常常,一定會再去!
2020-12-15
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$25 (Tea)
  • 炸腸
  • 粥品
2020-11-08 764 views
今早起床,帶兒子落洗衣街食粥。首先當然是點炒麵及炸兩。這兩樣是入粥店基本食物,水準不俗。然後叫了白粥。小時候不喜歡白粥,長大了到這年紀覺得白粥很正氣。當然,有肉類伴粥比較有營養,齋白粥是夠清淡。最後叫了牛脷酥及一杯豆漿。牛脷酥吃不下惟有帶走,膠袋沒有收我亳。豆漿有點營養,雖然無糖會更加好。
今早起床,帶兒子落洗衣街食粥。

首先當然是點炒麵及炸兩。這兩樣是入粥店基本食物,水準不俗。

呢日某外賣自取app又做$8優惠,今次係位於旺角火車站隔離的粥舖🥣。粥舖大大個招牌,一定唔會睇漏!粥舖門口貼咗好多餐牌,主要賣各式各樣嘅粥同即蒸腸粉,仲有油炸鬼、蘿蔔糕、粽同糖水等。價錢都幾大眾化😊。粥舖裝修同傳統嘅都幾唔同,似茶餐廳格局多啲,好闊落、好光猛,而且座位超多。店員對於拎外賣流程都尚算熟手,粥就即刻新鮮滾熱辣喺個鍋到撈起,大大碗的👍。其實都幾多人買外賣同堂食。🥬生菜豬肉丸粥,呢碗好好食喎!首先,豬肉丸有成六粒,而且非常彈牙,第到食唔到的。粥就正正常常啦,正皮係畀啲豬肉丸嘅😋。🐔新鮮滑雞粥,呢碗我自己就麻麻地,因為滑雞煲粥,多數都斬開啲雞件,但又斬到有啲碎骨🦴。而呢碗亦有少少呢個情況,味道就無咩特別。總括嚟講,呢間粥舖係行街坊路線,唔係好fancy嗰種,粥舖嚟講好好坐。我嗰兩碗粥原價就$30一碗都ok啦,如果加埋個腸粉又可以當一餐,經濟實惠。而我特別推介佢碗生菜豬肉丸粥🐷。

生菜豬肉丸粥

新鮮滑雞粥

2020-01-15
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$30 (Dinner)
生菜豬肉丸粥
2020-01-04 623 views
平時都中意食粥,閒時會經常挖掘不同粥鋪嘗試。呢間榮利粥鋪,對比隔離街嘅粥店,粥底綿軟,材料新鮮,可以睇住老闆用沙煲先滾白粥,再落生肉同其他材料,呢個時候材料嘅味道會同白粥融合,成個粥出黎啖啖有味,呢種先係真正滾熱辣生滾粥。最後亦係關鍵,價格親民!榮利只係難怪去左幾次店內堂食發現都幾旺場。有次夜晚9點近10點去買外賣宵夜,店員話今日粥已經賣嗮,可見佢嘅粥係每日新鮮每日清,若經過旺角真係可以不妨一試。呢間榮利粥鋪真係街坊之選。

• 生滾肉片粥
  • 新鮮骨腩粥
2019-07-18 605 views
新開張的傳統粥店,坐落在洗衣街近花園街及金魚街附近。見到地方寬闊,光猛清潔,坐落舒服!今晚就去試下味道究竟如何。叫咗個皮蛋艇仔粥+叉燒腸+蘿蔔糕。先講碗粥,估唔到平價粥個粥底都咁綿,下次要試下其他生滾的魚腩、及第等粥品,相信會更有驚喜!腸粉也是即叫即製的布拉腸,味道ok!再叫舊Robert 糕多色,蘿蔔絲仲現在眼前,合格!可惜一個人食唔到咁多嘢!未叫傳統粥店的炒麵及油器,有點可惜。食飽飽之際,也不忘再𥄫𥄫個餐牌,有腰潤公仔麵,又有自選湯飯。之後慢慢再試下!價格方面,以上一粥一腸一糕都只係盛惠50元!在旺角太子一帶,夫復何求!抵食!但今次無拍照,下次補回!

腸粉也是即叫即製的布拉腸,味道ok!
再叫舊Robert 糕多色,蘿蔔絲仲現在眼前,合格!
但今次無拍照,下次補回!