2011-03-16 7 views
其實一直都想去這間餐廳試試,因為看門外的介紹都很吸引但上網搜索,發現很多都是差評但小女就不信邪的跟友人去試試還記得當時點了個七十幾塊的鐵板牛肉飯,還說是什麼本店招牌產品另外點了個甜品,冰淇淋番薯,四十幾塊那個飯外形是挺好看的,但吃下去,牛肉超(un)飯又硬,完全不值這價錢,所以吃了一半就沒吃了至於甜品,那個冰淇淋比m記的好吃一點,但也是很著通,番薯天是難吃,在街邊買的都比它要好吃所以絕對不會再去一次啦!!!
其實一直都想去這間餐廳試試,因為看門外的介紹都很吸引
但上網搜索,發現很多都是差評
但小女就不信邪的跟友人去試試
另外點了個甜品,冰淇淋番薯,四十幾塊

所以絕對不會再去一次啦!!!
2011-03-05
2011-03-12 10 views
我從來都唔寫食評,就係為因為太難食。一定要寫低佢,告知天下。我點左牛肉冷面,賣相都算唔差,d面都ok,但係個汁同肉就咸到不得了。 過左水都咸到死。大家為左自己同朋友既健康着想,少食少食
$60 (Tea)
2011-02-06 9 views
兔年與友人的第一餐, 唸住去the one 食餐好少, 但吉列專門店早早就last order.. 見門口d 雪糕好似唔錯就入佐o黎食叫佐2樣野+2杯野飲:1. 吉列豚肉定食 - around 110- 學人地專門店有得自己磨芝麻, 但d 芝麻磨完得一小茶匙都冇- 豚肉好重雪味2. 泡菜冷麵 - around 50- d 麵水汪汪.. - 有肉爛爛的...- 泡菜有怪味... 3. 2杯奶昔唯一可取的是奶昔, 味道不錯我地2個share 食, 所以要佐2隻碗, 但果d 碗上面竟然"痴"住有tissue!好可怕總括而言.. 要bad list...

叫佐2樣野+2杯野飲:
1. 吉列豚肉定食 - around 110
- 豚肉好重雪味

2. 泡菜冷麵 - around 50
- d 麵水汪汪..

- 有肉爛爛的...
- 泡菜有怪味...

3. 2杯奶昔
唯一可取的是奶昔, 味道不錯

好可怕

總括而言.. 要bad list...
2011-02-06
2011-02-06 1 views
諗著日式西餐唔差得去邊啦。。。原來係錯嘅。媽媽點左個咖喱牛肉烏東, 點知D麵都未煮熟,黐埋一齊。 D牛都未煮熟, 根多到咩咁, 完全咬唔到, 最終要換過第兩樣野, 點左個三文魚鐵板飯。 兩個鐵板飯, 牛比較OK,最小D肉食到, 但係個番茄醬無咩味。 三文魚個個, D魚得好小。。。總之兩個都無咩特別, Pepper Lunch 好好多, 又平好多。跟餐個湯, 好難飲,唔知點形容, 又好似面豉湯但係又唔係。。。另外,間野裡面D檯,上面咩都無咖,好似canteen咁, 牙籤,調味醬,紙巾都無。 埋單嘅時候,of course 忘記左個三文魚飯係換嘅,計左我地三樣野,又攪一大掄。 服務認真麻麻. 重有,熱茶都無,飲清水,從來未去過香港嘅日本餐廳無熱茶比顧客。。。本來想要雪糕,睇落去都幾OK,但係食完個餐之後,真係唔想再點第二D野啦。The One 大把選擇,下次唔會再黎。
諗著日式西餐唔差得去邊啦。。。原來係錯嘅。

好好多, 又平好多。

The One 大把選擇,下次唔會再黎。
2011-02-04
$80 (Dinner)
  • nothing
年初一 , 第1次同男朋友一齊過 , 誤打誤撞去了THE ONE , 又誤打誤撞入左黎食野._.(其實係我見到個名叫六本木茶房 , 覺得好得意)入到去坐卡位 , 都幾正幾舒服^3^位置夠闊..不過都見其實位有點兒逼._.我地叫左個$288的二人套餐 , 頭盤主菜甜品野飲都包哂=Dappetizer :蜜瓜煙三文魚沙津個汁好好食 , 蜜瓜配煙三文魚好match最緊要係d沙津汁, 酸酸甜甜好開胃main dish :係鐵板飯黎 , 都係lee間野最出名的dish ^_^有牛、雞同三文魚揀 , 我地要左牛同雞汁就有燒汁同黑椒汁揀waiter上菜果陣會問你駛唔駛撈埋撈果陣雖然冇鐵板果陣出哂煙既震撼但真係好香 , 雖然撈完個賣相稍為遜色._.食落去味道岩岩好 , 男朋友既黑椒牛微辣不失黑椒香我既燒汁雞甜甜地 , 撈飯一流! 份量又岩岩好 , 我比較細食都食得哂男朋友需求大都覺得飽肚^_^dessert :朱古力mousse我自問超食得甜 , chocoholic黎^_^lee個mousse真係唔話得 , texture夠heavy夠creamy朱古力味夠純夠濃 , 好屈機我男朋友就覺得甜到頂唔順

(其實係我見到個名叫六本木茶房 , 覺得好得意

入到去坐卡位 , 都幾正幾舒服^3^
位置夠闊..不過都見其實位有點兒逼._.

appetizer :
蜜瓜煙三文魚沙津
個汁好好食 , 蜜瓜配煙三文魚好match
最緊要係d沙津汁, 酸酸甜甜好開胃

main dish :
係鐵板飯黎 , 都係lee間野最出名的dish ^_^
有牛、雞同三文魚揀 , 我地要左牛同雞
汁就有燒汁同黑椒汁揀
waiter上菜果陣會問你駛唔駛撈埋
撈果陣雖然冇鐵板果陣出哂煙既震撼
但真係好香 , 雖然撈完個賣相稍為遜色._.

食落去味道岩岩好 , 男朋友既黑椒牛微辣不失黑椒香
我既燒汁雞甜甜地 , 撈飯一流!
份量又岩岩好 , 我比較細食都食得哂
男朋友需求大都覺得飽肚^_^

dessert :
朱古力mousse

我自問超食得甜 , chocoholic黎^_^
朱古力味夠純夠濃 , 好屈機
我男朋友就覺得甜到頂唔順
嗜甜者必食!!!
是日甜品

男朋友要的雪糕+士多啤梨醬
雪糕唔係太滑 , 但都ok
配埋士多啤梨醬 , 想凍下個口都不失為好選擇=]

如果真係要我批評 , 我諗係門面成日冇人serve囉._.
不過佢地走黎走去好似好忙咁 , 都值得體諒既=]

generally speaking今餐真係好好食^_^
其他人對該店既炸物d comment都幾negative
不如下次試下鐵板飯丫=D
2011-02-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$156 (Lunch)
  • 鐵板飯
2011-01-19 3 views
跟友人去 The One 睇完戲之後, 已經是午飯時間, 沿著扶手電梯走下去, 回到了食店林立的 5 樓, 照計正常情況下我是很少會選擇這類日式西餐廳 (尤其是這裡的風評也不是極好的那種), 不過既然是我說趕時間的, 是但就入來吧。門外長期擺著空城計, 我們探頭入內才見有人出來帶位。老實說地方又不差的, 喜歡陽光的, 坐窗邊不錯喔。我想也不用想, 吃冷麵. 點了梅子汁雞絲冷拉麵 ($65.8); 朋友們一人要了一碗拉麵, 不記得是什麼。另點了牛油果沙拉 ($42.8) 分吃。我的冷麵賣相不俗, 跟餐牌的照片相當近似, 色彩繽紛引人食欲。麵上鋪滿了雞絲、蛋皮絲、甘筍絲、紫菜、木耳和沒記錯應是蘆筍的東西, 五色食物正好符合健康飲食原則。拉麵底因為是凍的所以都幾爽口, 而有點帶酸的梅子汁就起了吊味的作用, 沒有熱湯就可以快快趣將之消滅也。(我都知這樣太不尊重食物了, 而且味道也算是不錯, 但我只有 15 分鐘吃飯便得走了又有什麼辦法...)也吃了幾口牛油果沙拉, 就是牛油果粒加上沙律菜和蕃茄, 拌醬是和風醬油汁。這樣的配搭基本上不會難吃。原來滾水淥腳那個是我, 吃完放下 $80 就辭別友人,

門外長期擺著空城計, 我們探頭入內才見有人出來帶位。

老實說地方又不差的, 喜歡陽光的, 坐窗邊不錯喔。
另點了牛油果沙拉 ($42.8) 分吃。

原來滾水淥腳那個是我, 吃完放下 $80 就辭別友人, 趕路去了, 真的要對朋友們說聲不好意思。
2011-01-11 1 views
響尖沙咀想搵個地方靜靜地又可以比我地幾個女仔晚飯傾偈可以坐耐D嘅地方真係唔容易。經過THE ONE見 Roppongi 價錢唔貴又有卡位坐,所以入去一試。叫了咖喱吉列雞扒飯,炸粉太厚,雞扒太博,咖喱味道唔夠香濃,真係自己整得好過佢。另外叫了牛油果沙律,嘩!D牛油果響邊呀?得幾塊點分呀? 真失望。不過由於冇乜人,所以我哋可以坐足三個鐘慢慢傾。值得一讚的是店員服務不錯,不停幫我哋加水。

2011-01-04
2010-12-30 8 views
聖誕節期間周圍都做套餐,唉。胡里胡塗見d雪糕幾吸引,就黎左幫襯,點知出事。 要個炸魚日式咖喱飯定食,要個小食係炸芝士火腿。炸芝士火腿,唔係幾見有芝士,果個豬扒汁預先幫我落左,如果我唔鐘意點算呢?我見有唔少炸野,好似吉列豬扒,唔通d豬扒汁都幫我預先落定。 炸魚日式咖喱飯,個魚唔知係唔係翻炸過,好硬下,快餐店早餐深海魚柳既水準都無,係有d失望。定食跟個湯,幾鹹下。原先想食雪糕,已經失左信心,埋單唔該。

要個炸魚日式咖喱飯定食,要個小食係炸芝士火腿。

原先想食雪糕,已經失左信心,埋單唔該。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2010-12-28
因為要睇戲,所以開場前就到了這裡來個快 dinner。6:30入座不用等位,但是,又是老問題,坐位非常的逼,其實,每個section應移走一張檯就會好好多,但是,可能或者又賺小好多叫了~~咖喱漢堡扒飯、鐵板雞飯+牛肝菌汁、咖喱薯餅一來就是薯餅.....等等等......漢堡飯到......等等等....30分鐘之後,鐵板飯才到薯餅,都算正路好味咖喱漢堡扒飯,個汁好味,但是,漢堡扒很細件,普通料子最想試的鐵板飯超級把鬼,only had 5件跟1蚊大細size的雞肉,零零星星的青、紅椒,再加上一個唔知乜野味0既汁還有,那2碗水了了的麵豉湯,dish water結賬 206蚊,絕對絕對一定不會再幫襯
因為要睇戲,所以開場前就到了這裡來個快 dinner。

叫了~~咖喱漢堡扒飯、鐵板雞飯+牛肝菌汁、咖喱薯餅

薯餅,都算正路好味

咖喱漢堡扒飯,個汁好味,但是,漢堡扒很細件,普通料子

最想試的鐵板飯

還有,那2碗水了了的麵豉湯,dish water

結賬 206蚊,絕對絕對一定不會再幫襯
2010-12-26
$103.- (Dinner)
食完飯想去食甜品, 無甜品邊算聖誕飯嫁!原本想去食自助雪糕, 到最尾都係轉食第二間。見到好似麻布茶房既六本木茶房, 貢左入去, 服務好好, 侍應都好有禮貌。我地叫左4個甜品, 六本木海鹽焦糖霜淇淋、燒蕃薯霜淇淋金時、芒果雨寒聖代同埋抹茶雨寒聖代。六本木海鹽焦糖霜淇淋用杯上, 同事話ok啦, 無咩特別。我要既燒蕃薯霜淇淋金時, 雪糕唔夠滑, 味道都一般je…燒蕃薯唔甜…我覺得麻布茶房好食好多。芒果雨寒聖代同埋抹茶雨寒聖代就好似許留山o個d芒果西米撈咁…不過貴d囉。聖誕快樂呀^^

食完飯想去食甜品, 無甜品邊算聖誕飯嫁!
原本想去食自助雪糕, 到最尾都係轉食第二間。
六本木海鹽焦糖霜淇淋用杯上, 同事話ok啦, 無咩特別。
聖誕快樂呀^^
2010-12-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
Celebration
Christmas
2010-12-21 4 views
今晚叫左兩個鐵板餐,一個鐵板牛舌飯,一個鐵板肉眼扒飯5成熟,不過不失兩個都可以用優惠價$16.8叫多個租品,個燒蕃薯雪糕真係正,真正期待既原來係個甜品服務都幾好,有任何要求都會"冇問題"唔知係咪好多鐵板餐既關係,桌面有d油滑既感覺
服務都幾好,有任何要求都會"冇問題"
唔知係咪好多鐵板餐既關係,桌面有d油滑既感覺
2010-12-20
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$125 (Dinner)
  • 燒蕃薯雪糕(咩味都好)
2010-12-12
尖咀好難搵嘢食,處處都勁多人,成日排隊,個胃都爛咗啦。今日早咗放工就即去食飯,見六本木有位即入,其實比個甜品吸引咗。咖哩牛肉烏冬一般,海鮮烏冬又有驚喜,最驚喜係見到有線娛樂女主播,幾靚又幾stylish,我杯茶呀!加$16.8有宇治金時,賣相好正,食落都唔錯,一面食甜品,一面飲啖茶,一面又睇吓杯茶,幾好!幾好!

尖咀好難搵嘢食,處處都勁多人,成日排隊,個胃都爛咗啦。
2010-09-28
$120 (Dinner)
  • 宇治金時
2010-12-09 5 views
Wei Wei is tatty wearing uniform had lunch with cushyj again.1. Beef rice on iron pan: this dish came very fast to fill my hungry bobo, raw beef and fried rice served on hot hot iron pan, some rice become rice cracker, good in taste    2. Cheese ball: fill with hot cheese inside, be careful will burn your mouth 3. Prawn tempura: flour too thick4. Curry deep fried pork chop rice: cushy was super hungry, but it came late, waited for nearly 20 min, need to chase waiter for the order.  Pork chop was

4. Curry deep fried pork chop rice: cushy was super hungry, but it came late, waited for nearly 20 min, need to chase waiter for the order.  Pork chop was hard, dry, no succulent
5. Sweet potato with ice cream x 2: special offer $16.8 per one, great experience of hot sweet potato plus cold ice cream, but the ice cream just like Mc Donald's quality.
Not many customer there, but the white face waiter still missed our order of drinks!
2010-12-04
$150 (Lunch)
  • Beef rice
  • cheese ball
2010-12-03 3 views
同小學同學聚會,聽朋友講呢間唔錯又坐得耐就試下啦~果然環境唔錯尤其側邊有好足夠0既空間放野,如果係血拼之後黎食都一定有充足地方放戰利品呢我地都差不多7點先到,但客人只有3、4檯咋,完全唔需要顧慮到坐太長時間而被趕。我地叫左以下食物:炸蝦餅:一致認為蝦太少而粉太多,唔夠脆。雞腎串:幾爽脆,但完全唔記得係咩味叉燒拉麵:好奇怪,我食0個塊叉燒係爽脆得似燒豬頸肉咁架~但同學都話佢地食0既唔係呢種感覺,拉麵就因為浸得比較耐先食腍哂喇~豬軟骨烏冬:豬軟骨d骨一d都唔軟,不過總算咬得開,再食埋落肚,d肉都唔會太腍,有嚼勁,烏冬意外地滑,湯底偏鹹,飲左一啖即停手。吉列豬扒咖哩飯:絕對唔食辣的我試左一啖所謂唔辣0既日式咖哩汁都接受唔到,只係食吉列豬扒,外面夠乾身,連入面都乾埋,肉汁欠奉。由於每樣甜品都只係加$16.8,我地叫左兩個都係冷與熱混合0既蕃薯雪糕,一個抹茶紅豆,一個朱古力+果仁(定杏子?有d失憶添)基本上呢.....兩個0既味道係差唔多架,因為都係熱熱0既蕃薯在下,冷冷0既雪糕在上,再淋上唔同0既汁呀、醬呀咁,所以係食個又冷又熱0既混合感覺咁樣囉呢度d店員都幾殷勤,最初幫我地斟0既係普通溫度0
同小學同學聚會,聽朋友講呢間唔錯又坐得耐就試下啦~

果然環境唔錯

我地叫左以下食物:

炸蝦餅:一致認為蝦太少而粉太多,唔夠脆。

雞腎串:幾爽脆,但完全唔記得係咩味

兩客$16.8甜品

呢度d店員都幾殷勤,最初幫我地斟0既係普通溫度0既水,之後有位朋友要求暖水後,每次都識斟番暖水俾我地,而且唔駛我地叫佢地添,而係佢地睇到我地飲到剩番dd就識黎添,幾nice~

所以,都好可能會再黎食,因為坐得幾舒服,同埋都有幾多野未試。
2010-11-29
今晚,首次來到尖沙咀-The One最主要目的便是約了朋友睇戲. 睇戲之前,我們先到戲院樓下的餐廳搵食,由於我們只有40分鐘,所以也不敢找一些人太多的餐廳,因怕等得太耐.在考慮揀選那一間餐廳時,看見六本木茶房的門外,擺放了很多吸引的美食模型,加上看見餐廳的環境也不錯,就是這樣,我們便決定入去試試吧!入到來餐廳,眼見menu很多美食圖片很靚,當中,最吸引我的便是這一個1) 牛油帶子冷麵-$60講真,這一碟牛油帶子冷麵需要$60,又真的貴了點. 但心想,這餐廳矗立在The ONE,租金也不平的,而且又坐得舒舒服服,也明白的. 不過,這一碟牛油帶子冷麵味道又真的很普通,特別是醬料,本人覺得冷麵最緊要的,便是醬汁,可惜醬汁少少,而且味道淡淡,不能給我留下深刻印象.加上這一碟冷麵的份量真的太少了, 雖然我現在是減肥當中,但如果這一個份量,相信一個不是在減肥中的女生或是普通身型的男生,一定覺得份量不夠,還需要加多一點小食,而減肥中的我,當然不需再添上任何小食啦.2) 炸豬扒烏冬這一碟炸豬扒烏冬是我朋友order的,由於我沒有試過,所以不能評價,不過眼見朋友也把這一碟烏冬吃光,相信也是不錯的.雖然這

1) 牛油帶子冷麵-$60

牛油帶子冷麵

2) 炸豬扒烏冬

炸豬扒烏冬

雖然這餐廳環境很優雅,給我很舒服的感覺,但我們只能逗留40分鐘也要趕到戲院睇戲了. 下一次,有機會的話,便要帶朋友在下午茶時段,一邊和朋友舒服地坐在窗邊,一邊談天吃著這餐廳的甜品,相信也是一大享受.
2010-10-25
炸豬扒烏冬