2023-06-27 495 views
❤️ 薔紅📍灣仔灣仔商業中心1樓------------------------------1️⃣ 脆皮燒春雞 $86推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻皮脆肉嫩 超級好食😋大推🤩雞皮香脆 吃下去零負擔 完全不油膩😆雞肉鮮嫩多汁 超級多汁 用手撕開半隻雞 大啖吃肉 完全滿足到食肉獸的樂趣😆2️⃣ 羅宋湯 +$8 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻味道偏甜 辣味不足 惟用料豐富😍很多蔬菜 還有少許牛肉絲 份量足 最有趣是湯裏有薯條😂薯條未經油炸 口感特別😂3️⃣ 西冷牛扒鐵板餐 $90推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻牛扒肉嫩 大片厚肉 惟牛肉過熟😂本身加入黑胡椒煎熟 略嫌缺乏牛味 4️⃣ 老火湯 +$8推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超級足料的中湯☺️粟米紅蘿蔔煲雞腳 味道非常濃郁 不是坊間的味精湯😂還有很多湯料在裏面 讚😍------------------------------餐廳的燒春雞值得一食再食🥰其他可免😂位置較隱蔽 位於一樓 午飯時段要等位 環境嘈吵😆是次有幸坐到卡位 還算舒適總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️
❤️ 薔紅

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
2023-06-20
$96 (Lunch)
  • 脆皮燒春雞
2023-06-27 308 views
係我學生時期的飯堂🥰淋上蒜蓉汁即刻jarjar聲🥹勁吸引燒春雞啖啖肉🍗🍖薯條係傳統快餐店嘅紐紋薯條嚟🍟———————————————————-歐陸鐵板餐 美式雜扒 $82🥩招牌脆皮燒春雞🍗配薯條🍟 $86平民指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟好食指數:🌟🌟🌟———————————————————-薔紅地址:灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心1樓營業時間:星期一至六 07:00 - 00:00星期日 11:00 - 00:00
係我學生時期的飯堂🥰
地址:灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心1樓
營業時間:星期一至六 07:00 - 00:00
星期日 11:00 - 00:00
2023-06-26 319 views
今晚想食金牌燒鵝,但好多人排隊決定放棄。轉移陣地去食薔紅食燒雞!呢間茶餐廳,我應該有幫襯左有10年。絕大部份時候我都會係食燒雞餐。無他,$100有找有半隻熱辣辣嘅燒雞加飲品/餐湯,仲想點。燒雞依然幾大隻,同埋keep到好Juice。沙律入邊有青瓜,薯仔,紅蘿蔔,椰果同菠蘿粒,交足功課㗎喇. 如果唔食沙律,可以選擇要意粉/飯/薯條。服務員喺你點完餐之後將餐具連同手套同埋濕紙巾俾你陣間用。個人意見:一定要用手撕隻雞(唔建議用刀叉)先至會保留到啲肉汁。不過俾定心理準備睇緊食評嘅你哋先。呢度基本上時時都好多人,不過因為地方大,我每次都唔使話等好耐就有得入去. 不過,服務質素就唔好咁高要求喇,比到你要嘅嘢同埋有個位你坐就當合格。

2023-06-26 411 views
今日一個人食飯就嚟到灣仔, 試一試呢個脆皮燒春雞首先一坐低侍應已經好細心咁放低膠手套, 另外仲畀咗張凳我放袋,服務要加一加分畀佢目測好多人都係食呢個餐咁當然我就叫呢個餐啦咁我今次就揀咗意粉雞脾拎上手勁大隻真正做到皮脆肉嫩有酒樓炸子雞嘅感覺跟餐羅宋湯不過不失意粉用蒜蓉炒過,食落香口,都算係用心製造整體唯一係覺得餐廳環境比較迫夾另外加錢就唔算特別平又唔算話太貴,加埋凍檸茶整最後埋單104作為一支公男人的浪漫,感到非常滿意
今日一個人食飯就嚟到灣仔, 試一試呢個脆皮燒春雞

目測好多人都係食呢個餐
咁當然我就叫呢個餐啦
咁我今次就揀咗意粉

雞脾拎上手勁大隻
真正做到皮脆肉嫩
酒樓炸子雞嘅感覺

跟餐羅宋湯不過不失

意粉用蒜蓉炒過,食落香口,都算係用心製造

整體唯一係覺得餐廳環境比較迫夾
作為一支公男人的浪漫,感到非常滿意
  • 脆皮燒春雞
2023-06-24 273 views
因為今日同同事去灣仔出job,同事介紹我黎食呢到既燒春雞,我係新鴻基個邊出job,附近野食都比較貴,不如就行返出灣仔市區。點知呢個燒春雞一個星期食左2次,佢有得配飯,意粉同薯條,我覺得配薯條比較配啦,可以直接用手食,又唔駛轉手又轉餐具,呢隻燒春雞真係大大隻,食個時仲好熱tim,要撻凍啲佢,佢出面啲皮好脆,入面啲肉一啲都唔鞋,仲好滑,佢仲有醬比你點真係超正。我點解唔係係灣仔返工,唔係我真係一個禮拜至少會食2次。
2023-05-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2023-06-24 337 views
☞ 灣仔 薔紅 ☜———————————————舊式茶餐廳,一到午餐時間就好多人嚟食🫡———————————————◊ 午餐-黑椒汁牛脷雞扒煎蛋配薯條 ◊港式茶餐廳嘅黑椒汁,永遠都係最正,黑椒味重,辣辣地。牛脷同雞扒都煎得幾香,但就有少少乾。薯條係港式茶餐廳會食到嘅嗰種。味道上不過不失,但食嘅係懷舊嘅味道🙈美味程度: ㊣㊣㊣/5———————————————📍:薔紅灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心1樓#為食豬在灣仔 #灣仔美食#foodblog #茶餐廳#茶記 #雞扒 #牛脷 #薯條 #香港美食 #香港餐廳
☞ 灣仔 薔紅 ☜
———————————————
舊式茶餐廳,一到午餐時間就好多人嚟食🫡
◊ 午餐-黑椒汁牛脷雞扒煎蛋配薯條 ◊
美味程度: ㊣㊣㊣/5
📍:
薔紅
灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心1樓

#為食豬在灣仔 #灣仔美食
2023-05-15
$60 (Lunch)
之前碌IG比依隻燒春雞燒到了🔥薔紅茶餐廳都非常有歷史 1999年已經開業燒春雞賣左20幾年 睇相已經好吸引🤩約埋朋友一齊去試試佢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)8點去到已經座無虛席 埋單都仲有好多人等緊位原來依間茶記係咁受歡迎!!!!!!!!!!📍脆皮燒春雞HKD86可以配飯🍚/茄汁意粉🍝/薯仔沙律🥗/炸薯條🍟老火湯🍲加8蚊 凍飲就加10蚊🍹跟椒鹽同泰式辣醬~一上碟四隻熱辣辣既燒春雞好香🙆🏻‍♀️侍應會俾埋手套同濕紙巾 方便用手撕開雞肉🙌🏻燒春雞燒到外皮金黃色 個皮燒到好薄脆個味道同口感都幾似茶樓會有既炸子雞✨雞肉幾鮮嫩 雞胸位肉質會比較實正唔點佢跟既調味醬料都已經好夠味唔建議揀茄汁意粉 係無味的唔太好食🤣薯仔沙律份量超多薯仔蘋果青瓜爽口沙律味足~薯條必嗌 炸到脆卜卜又夠熱💕86蚊係好抵食~
之前碌IG比依隻燒春雞燒到了🔥
薔紅茶餐廳都非常有歷史 1999年已經開業
燒春雞賣左20幾年 睇相已經好吸引🤩
約埋朋友一齊去試試佢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
8點去到已經座無虛席 埋單都仲有好多人等緊位
原來依間茶記係咁受歡迎!!!!!!!!!!

📍脆皮燒春雞HKD86
可以配飯🍚/茄汁意粉🍝/薯仔沙律🥗/炸薯條🍟
老火湯🍲加8蚊 凍飲就加10蚊🍹
跟椒鹽同泰式辣醬~

一上碟四隻熱辣辣既燒春雞好香🙆🏻‍♀️
侍應會俾埋手套同濕紙巾 方便用手撕開雞肉🙌🏻
燒春雞燒到外皮金黃色 個皮燒到好薄脆
個味道同口感都幾似茶樓會有既炸子雞✨
雞肉幾鮮嫩 雞胸位肉質會比較實正
唔點佢跟既調味醬料都已經好夠味
唔建議揀茄汁意粉 係無味的唔太好食🤣
薯仔沙律份量超多薯仔蘋果青瓜爽口沙律味足~
薯條必嗌 炸到脆卜卜又夠熱💕
86蚊係好抵食~
2023-06-15
$86 (Dinner)
2023-06-17 849 views
話說睇完黃色鴨鴨就去埋銅鑼灣灣仔行街咁以前係灣仔附近讀書就帶左女友去呢間薔紅算係我以前隱世飯堂 因為佢係一樓今次就無叫到最出名既燒春雞或者鐵板餐反而試左小菜咖啡牛腩飯 加 xo醬海鮮粉絲煲d咖哩勁香 微辣 牛腩剛剛好 唔會‘’鞋”可惜今次牛筋欠奉粉絲煲 超熱辣辣上d粉絲加埋洋蔥芽菜一齊食 仲好食過d海鮮🤣🤣上菜速度快 冷氣又勁 又多電視睇掂呀
話說睇完黃色鴨鴨就去埋銅鑼灣灣仔行街
咁以前係灣仔附近讀書
就帶左女友去呢間薔紅
算係我以前隱世飯堂 因為佢係一樓

今次就無叫到最出名既燒春雞或者鐵板餐
反而試左小菜
咖啡牛腩飯 加 xo醬海鮮粉絲煲
d咖哩勁香 微辣 牛腩剛剛好 唔會‘’鞋”
可惜今次牛筋欠奉

粉絲煲 超熱辣辣上
d粉絲加埋洋蔥芽菜一齊食
仲好食過d海鮮🤣🤣

上菜速度快 冷氣又勁 又多電視睇
掂呀
相信大家都有聽過灣仔薔紅,無論午餐、晚餐時間都一定高朋滿座,仲要坐到密質質,上菜速度好快,同埋有名物燒春雞,根本上10個有8個都order燒春雞。《脆皮燒春雞》$86哇,一上檯已經覺得好吸引,啲雞皮燒到金黃色!上菜嘅時候侍應會送上手套同濕紙巾,方便我地用手食,而且餐廳官方都建議我地用手食會更好味。撕開隻雞嘅時候,要小心d,因為熱辣辣,而且仲有雞油流出黎,咬落去好juicy,啲皮炸得金黃酥脆,咬落去有啲滋滋嘅聲音,外脆內嫩,真係大滿足!配菜方面,可以揀飯/茄汁意粉/炸薯條/薯仔沙律,我同朋友分別揀左茄汁意粉同薯仔沙律,味道就一般般,唔夠燒雞出色。如果比較細食嘅,唔建議揀飯or意粉,燒春雞有半隻咁多,食雞都已經好飽。

《脆皮燒春雞》$86

2023-06-14
$94 (Dinner)
2023-06-02 868 views
晚市長期都爆滿10台有九台都食嘅燒春雞個個食完都必定推介第一次嚟食燒春雞,之前都係食其他嘢雞肉,肉質嫩滑多汁師傅火候控制得好好不過對我嚟講有少少鹹,唔知係咪師傅落鹽嗰陣重手咗

晚市長期都爆滿
10台有九台都食嘅燒春雞
個個食完都必定推介
第一次嚟食燒春雞,之前都係食其他嘢
雞肉,肉質嫩滑多汁
師傅火候控制得好好
不過對我嚟講有少少鹹,唔知係咪師傅落鹽嗰陣重手咗
前排見到雜誌介意依間餐廳,經過見到就沖左上黎食,黎到緊係試佢大家都推介嘅燒春雞啦,佢可以揀要飯定意粉,而且食飯果陣仲提供埋手套,超方便同衛生,等左一陣,飯隻雞終於黎到,熱辣辣,一睇就知係岩岩整好,而且皮都好脆,隻雞仲好大,食完隻雞都有8成飽了,正!
2023-05-24
2023-05-23 722 views
朋友話好想試灣仔燒雞好耐,終於搵到機會去試吓啦!首先講吓服務,我哋去到嗰陣時都已經滿2/3,我哋同侍應講話想等卡位,佢哋都好幫忙,叫我哋坐其他位等不過因為一路有人入嚟,我哋都唔敢齋坐,一人叫咗隻燒雞先!上網見到人話可以揀沙律同埋薯條,我鍾意食熱氣嘢,就揀咗薯條🍟係經典嘅波浪薯條呀!份量好夠,燒雞下面都收埋咗啲薯條!至於朋友就叫咗薯仔沙律,味道係好港式果種沙律,好懷舊呀講返隻燒雞先!真係估唔到咁大隻!個皮香脆到似去飲果啲炸子雞隻雞外脆內嫩,分量大到我食唔晒要打包添!大家唔使擔心唔識點樣食,因為佢哋好貼心,有膠手套提供,仲好勤快咁幫忙收雞骨好好服務!我哋仲加錢要咗個湯,係經典嘅羅宋湯後尾同其他朋友傾偈,佢都話呢間係去灣仔必食名菜
朋友話好想試灣仔燒雞好耐,終於搵到機會去試吓啦!

不過因為一路有人入嚟,我哋都唔敢齋坐,一人叫咗隻燒雞先!

份量好夠,燒雞下面都收埋咗啲薯條!

至於朋友就叫咗薯仔沙律,味道係好港式果種沙律,好懷舊呀

講返隻燒雞先!真係估唔到咁大隻!個皮香脆到似去飲果啲炸子雞
隻雞外脆內嫩,分量大到我食唔晒要打包添!

好好服務!

我哋仲加錢要咗個湯,係經典嘅羅宋湯

後尾同其他朋友傾偈,佢都話呢間係去灣仔必食名菜
2023-05-11 859 views
灣仔地道茶餐廳‼️一定會回來,價錢便宜,而且好好吃👍🏻 食物質量好,價格經濟,有20多年歷史的餐廳 😂那些很有經驗的服務員的服務態度可能很苛刻,而且很匆忙,要快快選擇吃什麼呀!🈹週末,下午茶的折扣從下午2點開始,而平日則從下午2點半開始(下午的折扣:食品的15%,不包括飲料)脆皮燒春雞連薯條 🍟 $86 - 脆皮烤半只雞,現烤現賣,熱辣多汁,肉質細嫩柔軟,果然是招牌菜。- 新鮮即炸的薯條,好吃到不停口 🤤
灣仔地道茶餐廳

‼️一定會回來,價錢便宜,而且好好吃

👍🏻 食物質量好,價格經濟,有20多年歷史的餐廳

脆皮燒春雞連薯條 🍟 $86

- 新鮮即炸的薯條,好吃到不停口 🤤
2023-05-10 754 views
呢間位於灣仔類似茶餐廳嘅店舖舖頭嘅名字有啲難讀😅燈火鼎盛經常都好墟冚簡直係揸車人士愛好嘅用餐地方有個大電視機可以睇到出邊有冇人抄牌去得呢度真係唔好諗咁多嘢啦直接叫燒雞算數質素一定有保証大大隻,熱辣辣,個皮有鬆脆冇得輸價錢又相宜其他嘢就…. 真係麻麻哋叫咗牛腩唔係好掂
呢間位於灣仔
可以睇到出邊有冇人抄牌
去得呢度真係唔好諗咁多嘢啦
直接叫燒雞算數
質素一定有保証
大大隻,熱辣辣,個皮有鬆脆
冇得輸價錢又相宜
其他嘢就…. 真係麻麻哋
叫咗牛腩唔係好掂

2023-04-30 890 views
不得了燒雞,皮脆肉嫩,港島區搵唔到咁正嘅雞食!100唔使一個餐,新鮮出爐,仲有鹹豬手!一定要食咖喱飯。環境就好似去左細個去鋸扒既快餐店咁,好有情懷。我地5個人去仲比左間私家房,包廳好懷舊同滿滿童年回憶!
2023-04-30