Restaurant: ROYAL INN
Terms & Details:
2024-12-16 446 views
法式打卡Cafe「INN - I'm Not Nothing」,集合法式美食、浪漫主義、打卡於一身,來到門口已經有大量白花、雕塑、華麗奪目!法式鴨肉野莓沙律以新鮮嘅沙律菜搭埋脆卜卜嘅青瓜,加上甜甜嘅藍莓,健康又清新,喺個炎炎冬日簡直係開胃良伴!鮮海膽意粉伴10年海博瑞鱘魚子醬係必試菜式,魚子醬有陣陣既魚油既甘甜味,濃郁嘅鹹鮮味,意粉拌上海膽醬,好掛汁!海博瑞鱘(達氏鰉和史氏鱘的混種)魚籽顆粒較大,顏色為深棕色或淡金色,卵徑達3.2毫米以上且富有彈性,入口有香濃的奶油味。甜品開心果班戟 ,充滿香濃開心果,為味蕾帶來獨特既享受,食完包保好心情呀!

📍Royal INN😍尖沙咀好味打卡餐廳👍餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍~炭燒12orz安格斯西冷牛扒😍好耐未食過咁正嘅牛扒🥳安格斯牛扒非常牛味😘肉質鮮嫩🤪店員仲好細心幫我哋切成一嚿嚿☺️真係非常抵讚👍伴碟既千層薯蓉亦都非常好食😍~波士頓龍蝦半隻😘非常正嘅龍蝦😍肉質爽口🤪仲要勁多膏😘想食多幾隻🤤~香滑薯蓉🥳薯蓉非常重牛油味🥳質感仲要非常香滑😛各種調味同埋香草亦都做得非常之好☺️係一個90分嘅薯蓉👍📍港鐵尖沙咀站B1出口 步行約3分鐘ROYAL INN (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 1樓L121號舖
📍Royal INN😍尖沙咀好味打卡餐廳👍

非常正嘅龍蝦😍肉質爽口🤪
仲要勁多膏😘想食多幾隻🤤

~香滑薯蓉🥳

📍港鐵尖沙咀站B1出口 步行約3分鐘

ROYAL INN (尖沙咀)

尖沙咀彌敦道100號The ONE 1樓L121號舖
2024-12-12 516 views
如果你鍾意靚靚環境加埋高質食物,咁尖沙咀The One入面嘅Royal Inn真係一個唔錯嘅選擇!一入門口就俾佈滿住特色花飾同聖誕樹嘅設計吸引住,門面仲好似凱旋門咁霸氣。入到去見到黑白磚地板加吊燈,成間餐廳感覺又華麗又優雅,真係好適合打卡同慶祝特別日子。 講返今日嘅頭盤,我哋試咗手工牛油香煎蟹餅, 表面煎到金黃色又香脆,切開見到滿滿嘅蟹肉,啖啖肉真係無得輸!蟹餅上面鋪咗啲切碎嘅三色椒同洋蔥,仲有沙律陪襯,清新得嚟唔會覺得油膩,開胃一流! 主菜方面,我哋叫咗西班牙黑毛豬胺架,真係好正!外層有濃濃嘅炭燒香,入面肉質非常嫩滑,完全無過熟。仲有西蘭花同薯仔等配菜,簡單但又襯得好好。 最後嘅燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉真係一個完美嘅結尾。三文魚扒煎得表面香脆,入面Juicy又滑溜,魚肉味道鮮甜。配埋彈牙嘅戒指意粉同濃郁嘅香草忌廉醬,真係完美組合!

2024-12-11 448 views
之前經過The One的ROYAL INN,都被它的法式裝修風格吸引,都好很想入去試試,這次終於可以有空來食lunch 。被漂亮的花海包圍住食lunch, 感覺太正了!👍👍👍我們叫了Premium business Set Lunch, 真的好食和很抵食❇️自家熬製法式龍蝦湯超級濃郁的龍蝦味❇️是日餐湯蕃茄味很濃郁❇️酸種麵包外皮酥脆,內裏鬆軟,輕微的酸味,很健康的麵包❇️燒安格斯肉限牛扒8安士我們叫了五成熟,熟度剛剛好,牛肉味很濃郁,焦脆的外層以內部嫩滑的肉質形成對比,口感十足😋😋😋❇️開心果仁脆烤羊架賣相已經很吸引,開心果很香脆,羊肉鮮嫩多汁一點也不騷👍👍

❇️自家熬製法式龍蝦湯
超級濃郁的龍蝦味

❇️是日餐湯
蕃茄味很濃郁

❇️酸種麵包
外皮酥脆,內裏鬆軟,輕微的酸味,很健康的麵包

❇️燒安格斯肉限牛扒8安士

❇️開心果仁脆烤羊架
賣相已經很吸引,開心果很香脆,羊肉鮮嫩多汁一點也不騷👍👍

2024-12-10 611 views
年尾朋友約食飯,再次選去ROYAL INN。因為餐廳的佈畳令人喜歡。坐下侍應遞上餐牌時告訴我們今天餐湯是蘑菇湯。點選這餐牌的餐可享有八八折優惠。我拿著餐牌細看,午市套餐可選擇的款式比以前少,而且沒有意粉和意大利飯。我較為喜歡吃意粉,如果散叫又不抵,始終套餐價格實惠。最後都是選套餐。前菜,朋友要湯,我要沙律。湯是湯,湯口感稠密,蘑菇味濃郁。青蘋果蟹肉沙律,薄切的青蘋果和沙律菜都爽口清新,面層一小撮細碎蟹肉,帶點腥甜,沙律汁甜甜酸酸也令人開胃。主菜四選一,龍蝦包、魚、羊,牛。我們都選魚,牛油香煎盲鰽魚柳。一份有兩件,件頭大,魚柳下面有一個大,最底層是薯蓉,伴碟有青邊豆。以牛油煎香,魚皮微焦,肉滑嫩,沒有骨,肉質一梳一梳,不會散,吃得很充實,把所有食材吃完後已飽飽。加錢要了甜品,提拉米蘇。正方型一塊的提拉米蘇,每吃一口都感受到軟軟綿綿的質感,蛋糕慢融化於口內,微微滲出朱古力的甜味。再喝一口熱咖啡,這一餐完滿結束。
青蘋果蟹肉沙律,
蘑菇湯
牛油香煎盲鰽魚柳
提拉米蘇和熱咖啡
2024-12-06
$196 (Lunch)
牛油香煎盲鰽魚柳
2024-12-10 515 views
尖沙咀行街就係The One附近食飯,來Royal Inn食個簡單西餐。之前都食過幾次,食過翻尋味,今次點噶都係我之前食過覺得好正噶必點系列。燴魚柳,唔記得全名,埋單見到寫住Stew Fish Perperonata。三件魚柳保留佐原食材噶味道,無過分烹煮,點睛之筆係配搭噶醬同薯蓉。自己唔識煮,所以每次來都點呢個。牛油果奶昔我超鍾意呢個milkshake,專門叫佐唔好加糖。牛油果係優質脂肪,milkshake做法同牛油果好搭,冰沙口感中和佐牛油果脂肪噶膩,而且唔加糖就已經好好入口。主食今次點佐香蒜白酒鮮大蜆扁意粉,真係是但點都好食,我每次來食都覺得好驚喜啊,蒜味同白酒味聞到好香,胃口打開。法式風情噶西餐廳,環境好靚,來到食飯心情靚靚,嘿嘿好好彩俾個靚位我地,係餐廳入邊靠窗位,打卡一流。嘢食高質,賣相精緻,口感新鮮,好開心。

牛油果奶昔

2024-12-10 450 views
宜家食野除左好食之外,餐廳裝修都係加分位。Royal Inn 響門口已經被佢高貴堂皇既法國皇室花園感覺吸引住🤩尖沙咀The One分店,係浮雕凱旋門入口已經擺滿聖誕裝飾🎄黑白格仔地磚,藍白色調佈置,入面用上藤椅,水晶燈,打造成個格調都好岩同女仔黎打卡影相。炭燒12oz安格斯西冷牛扒 $368肉味濃郁,肉質緊實,7分熟都能保持肉汁,配搭黑松露薯條$78,黑松露味香氣撲鼻,大推薯條🍟!流心布袋芝士紫薯意大利飯$158素食的意大利飯,流心布袋芝士攬拌時非常拉絲!芝士將每粒飯都包裹住,好香芝士味,紫薯味反而未太突出,不過意大利飯的確好好食,食用花同甘筍伴碟都好靚!

炭燒12oz安格斯西冷牛扒 $368

流心布袋芝士紫薯意大利飯$158
set lunch有兩種menu可以視乎想食邊款💁🏻‍♀️包餐湯/沙律,$28以下嘅飲品香煎慢煮雞胸香草醬手工扁意粉 $108慢煮雞胸煎過更加香而且都好大塊!唔會太乾扁意粉煙韌得黎唔會太硬同青醬好夾😋牛油香辣蝦蒜香忌廉手工戒指意粉 $108蝦肉彈牙而且煎得好香🤤去埋蝦腸好貼心戒指意粉好煙韌係平時餐廳少有嘅意粉好好食配忌廉汁濃郁得黎唔漏!餐湯蘑菇湯配法包香脆法包點埋用料十足嘅粒粒蘑菇湯好滿足😌🫖美果洋甘菊比起平時嘅洋甘菊茶多左一種風味帶少少酸但好解膩呢個天氣飲熱茶好正好舒服而且環境優美陽光影射入黎打卡簡直一流✨
set lunch有兩種menu可以視乎想食邊款💁🏻‍♀️
包餐湯/沙律,$28以下嘅飲品

香煎慢煮雞胸香草醬手工扁意粉 $108
慢煮雞胸煎過更加香而且都好大塊!唔會太乾
扁意粉煙韌得黎唔會太硬同青醬好夾😋

牛油香辣蝦蒜香忌廉手工戒指意粉 $108
蝦肉彈牙而且煎得好香🤤去埋蝦腸好貼心
戒指意粉好煙韌係平時餐廳少有嘅意粉好好食
配忌廉汁濃郁得黎唔漏!

餐湯蘑菇湯配法包
香脆法包點埋用料十足嘅粒粒蘑菇湯好滿足😌

🫖美果洋甘菊
比起平時嘅洋甘菊茶多左一種風味
帶少少酸但好解膩呢個天氣飲熱茶好正好舒服
而且環境優美陽光影射入黎打卡簡直一流✨
環境好有法式風情~食物質素亦都非常好燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉 $188小朋友最愛,三文魚魚肉好滑,魚皮仲係脆㗎香草忌廉易入口,戒指意粉好彈牙法式大蒜蘑菇忌廉烤雞 $258佢係傳統嘅法國菜式,上面嘅炸香蔥絲好惹味雞扒皮脆肉嫩忌廉汁好Creamy配酸種麵包好好食😋Tiramisu $68酒味咖啡味唔算太濃,亦唔算太甜平衡得唔錯,都幾好食甜蜜香橙茶 $46飲啖茶消消滯~本身想點班戟同埋Smoothies 可惜一早賣晒,想試嘅朋友記住早啲去仲已經好有聖誕氣氛🎄🎄
環境好有法式風情~食物質素亦都非常好

燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉 $188
小朋友最愛,三文魚魚肉好滑,魚皮仲係脆㗎

香草忌廉易入口,戒指意粉好彈牙

法式大蒜蘑菇忌廉烤雞 $258
佢係傳統嘅法國菜式,上面嘅炸香蔥絲好惹味

雞扒皮脆肉嫩
忌廉汁好Creamy
配酸種麵包好好食😋

Tiramisu $68
酒味咖啡味唔算太濃,亦唔算太甜
平衡得唔錯,都幾好食

甜蜜香橙茶 $46
飲啖茶消消滯~

本身想點班戟同埋Smoothies
可惜一早賣晒,想試嘅朋友記住早啲去

仲已經好有聖誕氣氛🎄🎄

• 法式大蒜蘑菇忌廉烤雞
2024-12-08 431 views
轉眼又到聖誕,約了在尖沙咀返工的朋友去一間洋溢法式風情的餐廳食午餐。門面裝潢優雅,以凱旋門和法式聖誕花店,我和朋友見到都嚷着要打卡。🥗 Garden Salad 以小蕃茄青瓜片和新鮮沙律菜配上沙律油十分開胃🥣 Soup Of The Day 是忌廉薯仔湯,濃厚的風味,配上一小片香脆蒜蓉法包,十分搭配。🍝香煎煙燻鴨胸香草醬手工捲意粉,以雕花白色碟呈示,煙燻鴨胸上有絲絲的芝士搭配,輕輕香煎帶出木香微燻味,手工捲意粉配以香草醬十分入味,整體來講係好味。🥩 燒美國豬肉眼扒配以長柄西蘭花、烤番茄和薯仔,豬肉眼扒熟成剛好,軟腍適中。☕️ 熱的cappuccino 和Latte 都有美美拉花,手捧著暖暖的咖啡彷如就坐在法國街頭的cafe 悠閒自得地看著美景。法式優雅的氣質 ,可放慢腳步,值得dress up來一趟法式之旅。

2024-12-07 520 views
🌸12月份就係同朋友相聚的月份,朋友話見到呢間餐廳好靚,位置又好方便,就係The One 1樓,就過來試下啦~ 🌸一來到真係覺得好靚呀,餐廳的入口被滿滿的花花包圍,係好華麗的感覺,入餐廳入面呢係deem黑啲的燈光,有好華麗的吊燈,好舒服。🌸我地點左個香煎北海道帶子蕃紅花意大利飯,意大利飯好正宗,飲粒濕潤又有咬口,醬汁係咸咸香香,帶子厚肉得來煎得好香口。🌸另外叫左炭燒8oz安格斯平鐵牛扒,一上枱就知無點錯,塊牛扒煎得好靚,咬落果然好鬆軟,我地叫3成熟,個熟度係剛剛好,配埋黑椒汁,個味道係just perfect, 牛扒隔離個法式焗千層忌廉薯係另一個驚喜,薯蓉咬落食得出一層層的感覺之餘,係軟熟帶creamy, 一定要試!

香煎北海道帶子蕃紅花意大利飯

炭燒8oz安格斯平鐵牛扒

香煎北海道帶子蕃紅花意大利飯
炭燒8oz安格斯平鐵牛扒
  • 香煎北海道帶子番紅花意大利飯
中學嘅時候同閨蜜嘅願望係畢業👩🏻‍🎓之後,可以唔使返工,日日high tea🤣到大咗就知道呢個夢想會破滅💥,最多變成係星期六、日放假嘅時候,偶然dress up下💅🏻💄👠,去high tea輕鬆感享受下休閒嘅下午時光💘呢日係尖沙咀The One睇完Care Bear 同麗英之後,誤打誤撞行到去一間充滿皇室氣派🏰嘅餐廳,以西方宮廷式👑設計為主題,到處都係華麗優雅嘅裝潢,包括特大拱門🕌、水晶燈🪩🔮💡,仲有唔同嘅花🌹🌷🌻作點綴,令人暫時逃避現實😎叫得食high tea當然唔少得叫招牌三層架嘅📌Royal Tea Set☕️打打卡📸每層各有特色,由下而上甘食⬆️最底層係Seafood Canapés✨龍蝦牛油麵包🦞🧈🍞✨煎蝦蛋沙律多士🦐🍳🥗🍞✨北海道刺身帶子薄片🦪中間層係Savoury Canapés✨巴馬火腿蜜瓜🐷🍈✨蕃茄肉丸英式小鬆餅🐷🥯✨鴨肝慕絲配無花果🦆最頂層係Exquisite Sweets✨開心果焦糖燉蛋😁🥚✨迷你鮮果撻🍓🫐✨柑橘瑪德蓮貝殼蛋糕🍊🐚🍰✨七彩馬卡龍🌈🥧✨仲附有2杯餐飲🍹🍹款式豐富🤩,一件一啖🥰同閨蜜👭食住甘傾計都可以繼續儀態萬千,優雅寫意甘享受high tea嘅美好時刻💖

叫得食high tea當然唔少得叫招牌三層架嘅
📌Royal Tea Set☕️

打打卡📸
每層各有特色,由下而上甘食⬆️

最底層係Seafood Canapés

✨迷你鮮果撻🍓🫐
✨柑橘瑪德蓮貝殼蛋糕🍊🐚🍰
✨七彩馬卡龍🌈🥧

✨仲附有2杯餐飲🍹🍹

款式豐富🤩,一件一啖🥰
同閨蜜👭食住甘傾計都可以繼續儀態萬千,優雅寫意甘享受high tea嘅美好時刻💖💖💖

📍ROYAL INN

#皇室氣派
#Carebear
#麗英
2024-12-06 376 views
位於尖沙咀呢間餐廳,真係依家最熱門嘅打卡熱點之一。入到去,第一個映入眼簾就係嗰超靚嘅環境,黑白格仔嘅地面設計,令人有種身處倫敦街頭嘅感覺,整體氛圍時尚又舒服,影相好靚。我哋點咗三道菜,首先係前菜白松露薯條。呢道薯條外脆內軟,加上淡淡嘅松露香氣,味道真係幾特別。跟住試咗香蒜白酒鮮大蜆扁意粉,呢道意粉嘅醬汁味道較清香,香蒜同白酒嘅搭配,令蜆肉嘅鮮味更突出。扁意粉滑滑地,每一口都可以感受到海鮮嘅鮮甜。最後就係西班牙黑毛豬鞍架,呢道主菜肉質鮮嫩多汁,配埋特製醬汁,口感層次分明。每一口都充滿咗肉香,令人心滿意足。餐後甜品我哋選咗apple crumble。呢道甜品嘅蘋果內餡酸甜適中,上面嘅脆皮剛好,真係好好味。呢間餐廳唔單止環境優雅,食物質素都好高。無論係聚會、約會,或者同朋友傾偈,都係一個絕佳選擇。如果你喺尖沙咀附近,千祈唔好錯過呢個充滿英倫風情嘅打卡熱點!

1907 views
1956 views
2024-12-05 376 views
尖沙咀想食西餐真係有好多選擇,知道Royal Inn轉左新Menu, 決定去試下呢個新既Express Lunch menu,可以唔加配餐飲及餐湯,用一個較相宜既價錢就食到咁精緻同美味既西餐我地滿足d,加埋餐湯同埋餐飲 $18香煎慢煮雞胸香草醬手工扁意粉 $108意粉個時間控制得岩岩好,十分彈牙有咬口,雞胸慢煮非常之嫰,香草醬都好出色,成件事好match燒美國豬肉眼排 $118燒豬肉眼排好香,厚切非常juicy, 配菜同醬汁都好唔錯

我地滿足d,加埋餐湯同埋餐飲 $18

香煎慢煮雞胸香草醬手工扁意粉 $108
燒美國豬肉眼排 $118
燒豬肉眼排好香,厚切非常juicy, 配菜同醬汁都好唔錯
白松露薯條$78真係好正!薯條外脆內軟,咬下去有個香濃嘅口感。加咗白松露油,味道特別高級,令人一口接一口。入面仲有芝士,鹽味適中,唔會過咸,仲有啲松露香味撲鼻而來,食完仲想再來一份。炭燒12安士安格斯西冷牛扒$368牛油外表焦香,肉質嫩滑,咬落去肉汁四溢,味道濃郁。配搭少少海鹽,令牛肉味道更加突出。牛扒的熟度剛剛好,肉質彈牙,食落去唔油膩,絕對係肉食者嘅天堂!實在值得一試,仲有搭配嘅沙律,清新又開胃。另外伴碟嘅仲有酥皮薯仔,真係好好味 下次再嚟一定會再點!燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉$188真係好味!三文魚燒得香脆,肉質鮮嫩,配上香草忌廉醬,味道滑順又唔膩。手工戒指意粉口感彈牙,非常吸味,醬汁包圍住每一條意粉,真係好滿足。整體味道平衡,唔會太重,食完有種舒服感。呢個菜式實在係意粉愛好者嘅首選,值得再試!
白松露薯條$78

炭燒12安士安格斯西冷牛扒$368

燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉$188

炭燒12安士安格斯西冷牛扒
燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉
白松露薯條
2024-11-28
$350 (Dinner)
炭燒12安士安格斯西冷牛扒
燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉