御名園//食物非常高質//環境衛生非常好//坐得好舒服//環境闊落//絕對會回頭系列!🌈週末及公眾假期收費//平日收費🌸〚鮑魚燒賣皇〛💰 HK$45.8//$38.8🌸〚黑金流沙奶黃包〛💰 HK$34.8//$29.8🌸〚招牌灌湯小籠包〛💰 HK$34.8//$29.8🌸〚酥脆芝士拔絲紅薯卷〛💰 HK$30.8//$25.8🌸〚鳳爪排骨煲仔飯〛💰 HK$68🌸〚御廚養生燉靚湯〛💰 HK$28.8極抵飲//極足料//唔係講笑!🌸〚紅茄鮮竹泡菜苗〛💰 HK$58🌸〚遠年陳皮牛肉球〛💰 HK$34.8//$29.8🌻🌻🌻🌻🌻/5

🌈
週末及公眾假期收費//平日收費
🌸〚鮑魚燒賣皇〛💰 HK$45.8//$38.8
🌸〚黑金流沙奶黃包〛💰 HK$34.8//$29.8
🌸〚招牌灌湯小籠包〛💰 HK$34.8//$29.8
🌸〚酥脆芝士拔絲紅薯卷〛💰 HK$30.8//$25.8
🌸〚鳳爪排骨煲仔飯〛💰 HK$68
🌸〚御廚養生燉靚湯〛💰 HK$28.8
極抵飲//極足料//唔係講笑!
🌸〚紅茄鮮竹泡菜苗〛💰 HK$58

🌸〚遠年陳皮牛肉球〛
🌸〚黑金流沙奶黃包〛
🌸〚酥脆芝士拔絲紅薯卷〛
2022-02-01
$150 (Lunch)
🌸〚紅茄鮮竹泡菜苗〛
🌸〚招牌灌湯小籠包〛
🌸〚鮑魚燒賣皇〛
🌸〚遠年陳皮牛肉球〛
🌸〚黑金流沙奶黃包〛
2022-01-10 321 views
我喺香港搵到一間點心鋪唔難,不過要高質素既就……(呢日去食既呢間點心ok啦☺️)呢日去左位於將軍澳嘅御名園(90mins放題,每位$238),望落去環境唔算話好大,當日嚟8成滿座,當然要試埋啲嘢食先判斷間嘢係咪掂啦(大家睇埋落去 唔好行開呀🧸)
鮮味蝦餃皇
鮮蝦蒜香脆春卷
燒鵝瀨粉
原隻鮮蝦滑腸粉
椒鹽魷魚鬚
2022-01-09 258 views
之前黎過食晚飯覺得唔錯,今次一黎到坐低就已經聽到旁邊有客人讚話好食不過呢度啲餸菜確實係睇得出係用心的,前菜依然係果仁,仲係紫菜味嘅果仁❤️又香又脆口👍🏻見到餐牌有水晶鎮江餚肉$52,雖然唔係上海餐廳,但都想試吓,整得唔錯,味道唔會太鹹或淡叫咗個晚餐組合C➡️優惠價$398🈶生猛澳洲龍蝦➕上湯焗伊麵底,龍蝦都算大隻,肉質鮮甜得黎又啖啖肉伊麵煮得剛剛好,唔會太淋或硬,好味😋另一個餸就揀咗蝦乾啫啫唐生菜煲,呢個真係超惹味,上菜前先倒入加熱咗嘅煲才上枱,甘就唔怕會好快凍,又唔會令生菜太淋燉湯試咗養生黑蒜燉響螺$58一位用,個湯好足料,而且係一點兒蒜味都冇,飲落係似生熟地煲出黎嘅味道,好好飲仲送左兩碗🍠蕃薯糖水,唔會太甜,而且薑味十足,啱晒甘凍嘅天氣

叫咗個晚餐組合C➡️優惠價$398
伊麵煮得剛剛好,唔會太淋或硬,好味😋

2022-01-07 194 views
今日朋友話帶我去佢地頭食飯,叫我自己去御名園,我心諗你當自己係皇后咩,去咩御名園,點知OpenRice一查又真係有喎😂去到餐廳朋友已經開好位等我,碗碟、茶壺都精緻過人,仲有小食添好耐都無飲過湯,叫左個一位用既真功夫豐料靚湯飲下,今日推介係養生黑蒜燉響螺,一打開蓋好香,而且材料多到上湯面,有黑蒜、響螺、雞肉、豬肉,值得飲呀!!金蒜銀絲蒸鮮元貝好抵食,隻隻都大粒,而且新鮮嘅元貝好鮮甜,元貝用蒜蓉粉絲蒸好惹味XO醬翡翠炒深海螺片色香味俱全,XO醬配埋海螺片簡直係鮮上加鮮龍蝦伊麵真係不得之了,勁多龍蝦肉,而且個龍蝦汁用嚟配伊麵一流石岐乳鴿皮薄肉嫩,而且又唔會炸到啲肉乾晒,仲有小小肉汁,幾出色天氣咁冷叫左個生炒臘味糯米飯暖下胃,入面有臘腸、臘肉、蝦米、花生,糯米飯唔會黐埋一舊,仲係一粒粒,我都食左兩碗呀😆最後食左個桃膠西施杏仁茶,又滑又香,為今餐畫上一個完美嘅句號

2022-01-05 1725 views
真係冇諗過天晉樓下竟然有咁抵食既中菜,原本仲諗住呢邊食嘢好貴,估唔到有驚喜呀😍😍😍前菜小食佢嘅小食用心炮製,香口嘅合桃、杏仁、蓮子、腰果配上海苔粉好好食,一粒接一粒食唔停口,比起其他中菜廳嘅淮鹽花生簡直有天淵之別養生黑蒜燉響螺響螺湯好飲就一早知,估唔到加左黑蒜一d蒜味都冇,好神奇,而且一小盅湯料仲多過湯,勁甜勁好飲,誠意推介👍🏻生炒臘味糯米飯熱辣辣嘅糯米飯勁多料,有臘腸、臘肉、蝦米、蔥花、花生、芫荽,煙韌嘅糯米粒粒分明,冬天必食之選金蒜銀絲蒸元貝元貝好大隻,粉絲吸晒蒜蓉同埋元貝嘅鮮味,唔會浪費咗元貝嘅汁上湯焗澳洲龍蝦伊麵澳洲龍蝦肉比較多,龍蝦好鮮甜,伊麵吸收晒龍蝦同芝士上湯嘅精華,強烈建議下次加伊麵底😆紅茄鮮竹浸菜苗用上湯加埋蕃茄、枝竹去浸菜苗,菜苗夠嫩,而且呢個配搭夠晒健康,下次喺屋企都可以試吓呢個配搭🥬五常米釀脆皮鳳全翼🍗呢個簡直係手工菜,將雞全翼起骨,釀入五常米,再拎去炸,食起上嚟好方便,啖啖肉啖啖飯,配埋個泰式辣醬簡直無敵潤燒石岐乳鴿🍖通常去食中菜都會點石岐乳鴿,因為自己屋企整唔到,而且剛剛炸起脆卜卜又好食,用嚟配啤酒一流雪燕焦糖燉蛋🍮冇諗過中餐廳竟然有焦糖燉蛋,今次仲配埋雪燕

前菜小食

養生黑蒜燉響螺

生炒臘味糯米飯

金蒜銀絲蒸元貝
元貝好大隻,粉絲吸晒蒜蓉同埋元貝嘅鮮味,唔會浪費咗元貝嘅汁

上湯焗澳洲龍蝦伊麵

紅茄鮮竹浸菜苗

五常米釀脆皮鳳全翼🍗

潤燒石岐乳鴿🍖

雪燕焦糖燉蛋🍮
冇諗過中餐廳竟然有焦糖燉蛋,今次仲配埋雪燕,面層嘅焦糖又甜又脆,下面嘅燉蛋又夠滑
,不錯不錯
2022-01-03
$300 (Dinner)
2022-01-03 202 views
最近去開將軍澳蒲,發現越來越多餐廳。行行下發現到呢間中菜,見到就算閒日晚上都有人幫襯,我就概係即刻同屋企人入嚟試下睇下正唔正喇。中菜酒樓乜餸都有,我仲見到佢哋午市有點心放題,真係好吸引喎,下次一定要過嚟試下。藜麥花膠皇燒翅($188)- 唔洗兩舊水就有兩両翅湯,除咗湯底好鮮甜外,仲有好多厚身嘅花膠,同加埋藜麥增加口感,好突别好有新鮮感,幾掋食。澳洲龍蝦($338)- 我哋揀咗薑蔥焗龍蝦,呢個價錢有一斤四両,幾大隻,2個人食啱啱好。個龍蝦啖啖用,仲好彈牙多汁,用薑蔥焗令龍蝦嘅鮮味更突岀,好惹味,餸白飯一流,必定要食!

將軍澳天晉有間中菜,今晚終於同屋企人嚟咗試下。環境唔錯,一家人嚟就啱晒。食飯選擇都好多燉湯都好吸引喎。聖子($42/隻)- 呢個金蒜銀絲蒸嘅聖子真係好惹味,蒜香好濃郁,啲粉絲索晒啲蒜味好入味。而聖子都好鮮甜彈牙,一啲過韌嘅感覺都無。金滔海皇西施泡飯($118)- 食咗咁多海鮮,點都要食番啲主食先夠飽嘛。呢個泡飯份量十足,四至五個人食都得。個湯都好足料,最鐘意落埋脆米脆卜卜咁夠香口,可惜我覺得個湯底鹹咗少少。桃膠西施杏仁茶($28)- 最後食返個糖水先夠完美。呢個杏仁茶嘅杏仁味好香,又唔算甜。仲有好多蛋白同桃膠,食完都覺得美顏。
將軍澳天晉有間中菜,今晚終於同屋企人嚟咗試下。

環境唔錯,一家人嚟就啱晒。

食飯選擇都好多

燉湯都好吸引喎。

之前食過覺得呢個餐廳晚餐組合性價比好高🤑,所以食過番尋味再去😆餐廳晚市組合配撘多,菜式多元化,食物質素仲幾高添👍🏻 🍲宮廷花膠雞煲翅 足八兩$588上次已經想食,不過賣曬,所以今次知到有即刻叫🤤!雞湯湯底每日新鮮淆製六個鐘🤩,啖啖都雞味濃郁,飲咗2碗都唔覺口喝,完全無味精嘅感覺💯翅嘅份量好多,一梳梳好完整😍整個花膠雞煲翅可以潷到4碗滿滿的,冬天食真係好滿足😇 🐷精品黑豚叉燒皇$128叉燒肥瘦適中,肉質軟腍得來有口感,油脂好香口😋 🥢晚市組合C$388清蒸游水海花班+豉油王焗海生蝦+陳皮脆香燒鵝王海花班大條又多肉,魚肉嫩滑剛好離骨,蒸嘅火喉掌握得好好🔥海生蝦size細左少少,煮得非常入味燒鵝肥瘦均勻,油香豐富
餐廳晚市組合配撘多,菜式多元化,食物質素仲幾高添👍🏻

🍲宮廷花膠雞煲翅 足八兩$588
上次已經想食,不過賣曬,所以今次知到有即刻叫🤤!
翅嘅份量好多,一梳梳好完整😍
整個花膠雞煲翅可以潷到4碗滿滿的,冬天食真係好滿足😇

🐷精品黑豚叉燒皇$128
叉燒肥瘦適中,肉質軟腍得來有口感,油脂好香口😋

🥢晚市組合C$388
清蒸游水海花班+豉油王焗海生蝦+陳皮脆香燒鵝王
海花班大條又多肉,魚肉嫩滑剛好離骨,蒸嘅火喉掌握得好好🔥
海生蝦size細左少少,煮得非常入味
燒鵝肥瘦均勻,油香豐富
2021-12-28
Type of Meal
Dinner
2021-12-30 100 views
御名園呢間中菜真係無得頂,難得出左bonus 今次食好啲!宮廷花膠雞煲翅 足八兩 $588唔係講少。我真心覺得呢個翅好平!多到當面食唔再講,花膠條條都大大碌!雞湯不出泥已經係白雪雪,證明係真材實料熬製已成!濃烈少咸,但飲完可以唔洗點飲水!精品黑豚叉燒皇 $128超好食,雖然黑豚脂肪比例較多,但咬落去都唔會成口油。少少彈牙口感一流!蜜糖都好足夠,成件都好正晚市組合 C $388清蒸游水海花班火喉非常好,唔痴骨,又夠大條。新鮮唔梅!豉油王焗海生蝦蝦細隻少少,但味道非常好食,剛上菜果陣熱熱地,蝦殻當薯片食埋!陳皮脆香燒鵝王皮下脂肪夠香,唔太油,皮真係好脆!
御名園呢間中菜真係無得頂,難得出左bonus 今次食好啲!

宮廷花膠雞煲翅 足八兩 $588

精品黑豚叉燒皇 $128

晚市組合 C $388
清蒸游水海花班
火喉非常好,唔痴骨,又夠大條。新鮮唔梅!

豉油王焗海生蝦

陳皮脆香燒鵝王
皮下脂肪夠香,唔太油,皮真係好脆!
2021-12-28
$650 (Dinner)
2021-12-28 107 views
📍 御名園聖誕節食中餐唔加價是常識吧!今次同屋企人黎到御名園食飯,估唔到仲有優惠添。入到餐廳只見店內燈光柔和,裝修雅致整齊,座位分隔合理,環境相當唔錯。餐桌上的餐具特別精緻,盡顯秀麗典雅。➖➖📌 薑蔥生啫5頭南非鮮鮑魚 $48/隻新鮮南非鮑魚有手掌心咁大,鮑魚在生啫時盡吸了薑蔥的精華,食落好滑唔韌,夠曬鮮甜野味。➖➖📌 精品黑豚叉燒皇 $98/例精品黑豚叉燒皇是由黑豚五花腩製作而成,大細均勻,色澤鮮明。肥肉部分微燶焦香,瘦肉部分肉質細膩, 食落爽口多汁,甜鹹適中,令人驚喜十足。➖➖📌 蝦乾啫啫唐生菜煲 $88上來時更是蝦醬飄香,熱氣騰騰煲裡的生菜碧油翠綠,咬落爽脆,夾雜著蝦乾和蝦醬鮮香其味道只能意會,難以言傳。這道蝦乾喳喳生菜煲菜式可以講係色、香、味俱全,不容錯過。➖➖📌 金獎蝦醬海珊骨表皮酥脆內裡多汁,咬落口有一陣濃鬱嘅蝦醬香味,拿來送啤酒或送飯絕對一流。➖➖📌 蟹籽蝦球銀絲煲熱氣騰騰,大大只的蝦球爽口彈牙,咬落卜蔔脆,幹身的粉絲吸收的大蝦同蟹籽的鮮味,絕對是這道菜的精華。➖➖地址:御名園 (將軍澳)將軍澳唐俊街12號天晉匯1樓102號舖➖➖
📍 御名園

📌 薑蔥生啫5頭南非鮮鮑魚 $48/隻

📌 精品黑豚叉燒皇 $98/例

📌 蝦乾啫啫唐生菜煲 $88

📌 金獎蝦醬海珊骨

📌 蟹籽蝦球銀絲煲

➖➖
地址:御名園 (將軍澳)
將軍澳唐俊街12號天晉匯1樓102號舖
2021-12-21 125 views
臨近冬至,約左老友聚餐,想坐得舒服又傾到計, 我建議去御名園,價錢合理又高質素。點左個晚市組合加條魚, 慢慢食。 晚市組合B $338/份「上湯焗波士頓龍蝦伊麵、即燒脆皮文昌雞半隻」 上湯焗波士頓龍蝦伊麵龍蝦爽口彈牙,肉同伊麵掛滿香濃上湯汁,令人難以抗拒誘惑,食過不停。即燒脆皮文昌雞即燒即食好香口,雞皮焦脆無脂肪,肉質嫩滑,食落好juicy。清蒸老虎斑 $188時間蒸得啱啱好, 鮮味嫩滑,淋上惹味豉油,值得一試。最後再叫左個糕點, hea下。乾清棗皇糕 $28/3pcs非常濃郁的紅棗香,棗香味喺口中留有餘韻,口感煙韌不太甜。走前仲送左一人一碗杏仁茶, 香滑杏味濃郁
臨近冬至,約左老友聚餐,
想坐得舒服又傾到計, 我建議去御名園,
價錢合理又高質素。

點左個晚市組合加條魚, 慢慢食。

晚市組合B $338/份
「上湯焗波士頓龍蝦伊麵、
即燒脆皮文昌雞半隻」

上湯焗波士頓龍蝦伊麵
龍蝦爽口彈牙,肉同伊麵掛滿香濃上湯汁,
令人難以抗拒誘惑,食過不停。

即燒脆皮文昌雞
即燒即食好香口,雞皮焦脆無脂肪,
肉質嫩滑,食落好juicy。

清蒸老虎斑 $188
時間蒸得啱啱好, 鮮味嫩滑,
淋上惹味豉油,值得一試。

最後再叫左個糕點, hea下。

乾清棗皇糕 $28/3pcs
非常濃郁的紅棗香,
棗香味喺口中留有餘韻,口感煙韌不太甜。

走前仲送左一人一碗杏仁茶, 香滑杏味濃郁

2021-12-15 161 views
朋友新居入伙,參觀完豪宅之後去附近嘆下中菜,朋友推薦呢間,佢其實都有幾間分店😊呢個季節佢哋都推出左好多合時菜式,我至鍾意佢嘅羊腩煲,下次一定要試吓👍🏻晚飯菜式又平又正,小菜幾十元起,又有不同套餐,豐儉由人,今晚我睇中咗佢個龍蝦套餐🥰原隻波士頓龍蝦🦞,加上芝士伊麵,未食就已經流口水🤤,啖啖肉,分量十足,龍蝦爽口彈牙,正😄精品黑豚叉燒皇$98,正宗黑豚肉,肥而不膩,入口鬆化甘香👍🏻一層一層,肥瘦適中,叉燒脆邊蜜香,回味無窮🥰蝦乾啫啫水煮芥菜煲$88,惹味又可口,芥菜嫩滑爽口,蝦乾香口咸香,特別滋味👍🏻紅燒花膠珍菌豆腐,配搭得宜,滋補養生又好味,木耳爽口新鮮,健康之選😋咁多野食,埋單都係六百頭,有冇咁抵呀🤤而且好味服務周到,唔怪之得咁多客人幫襯🥰
一層一層,肥瘦適中,叉燒脆邊蜜香,回味無窮🥰
咁多野食,埋單都係六百頭,有冇咁抵呀🤤
而且好味服務周到,唔怪之得咁多客人幫襯🥰
2021-12-09 195 views
趁放假天氣又好便出去逛逛😄午餐就來呢度歎茶✌️呢度啲點心款式多,價錢又合理,仲有好多特價點心添,食完才在門口見到有90分鐘午市點心放題,平日成人$138/位😍啱晒大胃王龍門海鮮炒鴛鴦米~大大碟,配料有魷魚鬚、叉燒絲、雞蛋、洋蔥絲、九王和青椒,炒得乾身又唔會太油👍蟹粉小籠包~做緊優惠價$56有3隻,非常香又足料😋蠔皇流汁叉燒包~皮薄餡靚✌️鮮蝦田園菜苗餃~好飽滿,蝦彈牙爽口😋四寶淮山雞扎~雞件夠滑,淮山都好粉芝麻芋脆軟夾~煙韌香口招牌灌湯小籠包~皮薄晶瑩剔透,配上陳醋係最佳配搭✌️
趁放假天氣又好便出去逛逛😄午餐就來呢度歎茶✌️
蟹粉小籠包~做緊優惠價$56有3隻,非常香又足料😋
蠔皇流汁叉燒包~皮薄餡靚✌️
鮮蝦田園菜苗餃~好飽滿,蝦彈牙爽口😋
四寶淮山雞扎~雞件夠滑,淮山都好粉
芝麻芋脆軟夾~煙韌香口
招牌灌湯小籠包~皮薄晶瑩剔透,配上陳醋係最佳配搭✌️
2021-12-08
2021-11-05 383 views
本來一心同家人食餐好,叫龍蝦食下,南澳龍蝦2斤4,出來個樣仲衰過例牌龍蝦,$888元 真係死喊。 羊腩煲$368 以為好正,點知食落味道好怪,羊肉似放左好耐黑媽媽又梅,配料都好難食。黑醋骨有雪味,秋葵貓耳朵上枱無左秋葵,同佢講就攞入去加番3 粒秋葵係上面,蟲草百合泡菜苗,景然無菜苗改左菜心無話我地知,救命。最後同經理講個羊腩煲好唔得,佢回應:「下次唔好食佢啦」。我再問佢菜苗點解改左菜心,佢唔出聲只係咁講「多謝晒」。三個字,無下次。

三個字,無下次。
2021-11-05
$300 (Dinner)
2021-10-28 433 views
點心放題 152蚊一個人 ,食物質素普通 ,水準之下 ,冇人招呼 ,叫沖茶等等等 ,等到天荒地老 ,叫經理跟 一下 的食物單 ,又叫我地等等等, 坐低時落單食物 ,埋單先拎嚟, 叫咗好少嘢 都食唔曬 ,唔係因為 飽肚 ,係因為啲嘢差到唔想食 。