2024-07-02 2867 views
在一個滂沱大雨的日子,到了一家泰國餐廳食午餐。走入一樓的餐廳,地板是濕漉漉的,真的要小心地滑!用餐處位於室外,又熱又焗,果真很熱帶!先來一杯生啤,較為淡口,不太夠醇,況且跟著食物很久才出現,等到啤酒都不凍了,毫不暢快。之後起碼二十分鐘才上桌的小食拼盤,有串燒雞、串燒牛、素春卷、蝦餅及魚餅。點醬有花生醬、甜酸醬和辣汁等等。串燒牛最香最好食,其次乃蝦餅,爽彈有蝦味,但是就算如此,跟著狂浪的上菜簡直令人受不了。餘下的食物就是轉眼間一湧而上,差點放不下!泰式蟹肉奄列的蛋煎得挺身,不是滑溜溜的那款。蛋是夠香口的,配的酸辣醬也能減低油膩感。無奈吃下就只是蛋、蛋、蛋,完全食不出蟹肉在其中,奇怪。馬沙文咖哩羊膝是不辣的咖哩,但問題在於亦沒有任何香料味。羊膝的肉不夠腍,似乎沒有脂位的調和,極難扯開!配了薄餅,蘸著咖哩汁包著羊肉來吃,仍過不得去。輪到泰式虎蝦炒金邊粉,反為這道好像廚師忘記鹹味般,淡而無味。炒粉除了虎蝦之外,最多的居然是豆乾,還有數條漲卜卜的芽菜伴碟,就這麼多。唯一令小人有意慾再次起筷的竟然是這碟泰式鹹魚炒芥蘭!當鹹魚的鹹香遇上鮮甜的芥蘭,可說是一次完美的邂逅!別以為下雨可以降溫,這餐食到標

生啤

小食拼盤

馬沙文咖哩羊膝

泰式炒鹹魚芥蘭

別以為下雨可以降溫,這餐食到標汗,正正體驗到亞熱帶的焗熱瘋情!
Type of Meal
Lunch
泰式炒鹹魚芥蘭
  • 小食拼盤
5 day(s) ago 0 views
❀ RUAM #灣仔 ❀❗享用最chill泰國brunch❗——————————————————說到泰國菜,必須推薦位於灣仔JSenses 一樓嘅Ruam✨餐廳中裝修充滿東南亞度假風情,好像走進世外桃源餐廳🥰最近推出咗全新「AIX in the City」週末早午餐,可盡情品嚐多款泰式美食及無限暢飲 AIX en Provence rose,超滿足捧住個肚走😆.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ RUAM AIX IN THE CITY FREE FLOW BRUNCH $3882-HOUR FREE FLOW $298.♥ SHARING STARTERS✦ SNACK PLATTER✦ GOLDEN-FRIED LOCAL SQUID TENTACLES淨係小食拼盤已經琳瑯滿目,分別有雞肉及豬肉串、甜辣魚餅、素春卷及香煎蝦餅,每一款都各配有獨特嘅泰式醬汁,讓人回味無窮🔥另外仲有金黃色酥脆炸魷魚,搭配青胡椒等香料非常惹味呢😋.♥ MAIN✦ STIR-FRIED PORK MINCE ✦ WOK-FRIED FLAT RICE NOODLES ✦ RED CURRY WITH FRENCH DUCK L
❀ RUAM #灣仔 ❀
❗享用最chill泰國brunch❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
2-HOUR FREE FLOW $298
♥ SHARING STARTERS
✦ SNACK PLATTER
另外仲有金黃色酥脆炸魷魚,搭配青胡椒等香料非常惹味呢😋

♥ MAIN
✦ STIR-FRIED PORK MINCE
✦ WOK-FRIED FLAT RICE NOODLES
✦ RED CURRY WITH FRENCH DUCK LEG
✦ MORNING GLORY
✦ RICE & ROTI
主菜更加豐盛😆有混入咗法式元素嘅紅咖喱鴨腿,軟腍腍嘅鴨肉配上香濃嘅紅咖喱,絕對是送飯佳選。
另外唔少得經典泰式打炮豬飯及炒金邊粉,都幾有鑊氣㗎👍🏻
另外仲配有炒通菜、飯及烤餅,真係超級飽肚!

♥ DESSERTS
✦ CLASSIC THAI MANGO STICKY RICE
✦ BANANA ROTI WITH COCONUT ICE-CREAM
甜品方面唔少得芒果糯米飯,芒果非常香甜!亦有香脆嘅香蕉煎餅,仲要配椰子冰淇淋,絕對係Perfect match😆

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4.1/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
最chill嘅泰國餐廳莫過於Ruam,喺度嘆番餐豐盛嘅泰國brunch簡直就好似去咗東南亞度假咁,非常chill🥰
2024-08-15 1752 views
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯今次會做一個Giveaway有興趣請參閱內文!今次介紹嘅餐廳,絕對稱得上係世外桃源。餐廳位於樓上二樓,整整一層都用咗半開放式嘅設計,配搭大量綠化植物,恍如置身於泰國一樣。Weekend brunch $388 ppSharing starters總共有四款小食,分別係豬頸肉、米卷、生菜包和木瓜沙律。最驚喜一定係豬頸肉,可以見到外層烤到焦香,而內層肉質軟腍又多汁。Mains (select one pp)Pad thai kung食得泰國菜,一定唔少得金邊粉。每一啖都夠晒鑊氣,配搭大蝦、芽菜、花生碎和辣椒混合一齊食,金邊粉甜中帶香辣。gaeng massaman ka gae (+$88)選用澳洲慢煮羊架,上到枱嘅時候都已經比佢哋嘅大小震撼。因為慢煮嘅關係,大份嘅羊架肉質同樣軟腍。配搭馬莎文咖喱,奶油般又帶椰香。ADD ON DESSERTSkhao neeo mamuang (+$68)傳統嘅泰式芒果糯米飯,糯米飯夠晒溫熱,而芒果亦都香甜。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

今次會做一個Giveaway有興趣請參閱內文!

Weekend brunch $388 pp
Sharing starters

Mains (select one pp)

Pad thai kung

gaeng massaman ka gae (+$88)

ADD ON DESSERTS
khao neeo mamuang (+$68)
傳統嘅泰式芒果糯米飯,糯米飯夠晒溫熱,而芒果亦都香甜。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

RUAM (灣仔)
灣仔莊士敦道60號J Senses1樓9號舖

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
同幾個朋友難得一聚, 朋友揀左喺灣仔鬧市嘅一間泰國菜🇹🇭🍽️ 原來離地鐵站幾分鐘路程, 行上一條小樓梯, 有一間隱世泰菜~ 環境好chill, 真係好有渡假嘅感覺🌴 尤其餐廳outdoor嘅位置, 夏天能會熱少少, 但氣氛一流~~平日黎Happy Hour飲返杯傾下計都係唔錯嘅選擇🍻食物都唔錯, 充滿泰式風味🇹🇭 叫左咖哩, 串燒, 炒飯, 炒闊河粉, 炸魷魚鬚🦑…當中特別推薦🌟🌟🌟🌟泰式蟹肉奄列🦀️奄列蛋香配上啖啖蟹肉, 口感同味道都👍🏻👍🏻🌟椰子雪糕🥥食完一餐香濃辛辣嘅泰菜, 最後以椰子雪糕作結非常圓滿❤️ 雪糕香滑, 椰子味好出好fresh🥥

平日黎Happy Hour飲返杯傾下計都係唔錯嘅選擇🍻

當中特別推薦🌟🌟🌟
🌟泰式蟹肉奄列🦀️
奄列蛋香配上啖啖蟹肉, 口感同味道都👍🏻👍🏻

🌟椰子雪糕🥥
椰子雪糕
Type of Meal
Dinner
椰子雪糕
2024-06-29 1327 views
第一次寫食評!當晚係幫朋友慶祝生日,預先訂位時已經講咗甜品碟上字,叫左幾樣野食試,味道不過不失,最後上甜品時估唔到有煙花蠟燭驚喜不過成晚坐係戶外位置都好熱🥵成間餐廳偏暗又冇咩冷氣,而且成晚都好似好痕俾蚊咬咁,到最後埋完單隔咗成個星期見到信用卡俾佢收多咗一次錢,但係餐廳完全冇聯絡過我,直至打去問返佢先至向我道歉,佢offer我黎食多次用返個credit 我心諗緊係唔想啦,最後經理再次話幫我跟返退款,但係過咗幾個禮拜完全冇任何消息,要最後打去信用卡中心幫我處理,呢間餐廳真係試過就夠,唔會再嚟!
2024-06-21 1053 views
📍灣仔-Ruam今日想同大家分享一間同朋友慶祝生日嘅好地方🇹🇭🌸超有儀式感(●°u°●)​ 」!! 食物味道都okay~~🥣冬陰公湯 (大) $198如果多過三個人嘅話,我都建議大家叫大嘅冬陰公湯!🥣🌶️好香椰香味同好足料嘅海鮮🌸🐟🦞!! 勁貼心 上菜果陣會有火heat住‼️🔥🍢小食拼盤 $198依個拼盤幾高性價比 同滿足到三心兩意嘅我🔥😍😍可以試曬大部份嘅小食(●°u°●)​ 」串燒好惹味之餘 炸物好脆口!即叫即炸嘅感覺!🍚冬陰公炒飯 $175依個炒飯唔算特別出色🇹🇭但啲蝦都多同彈牙~ 我會想下次試下炒㷄條🍝🥭芒果糯米飯 $88叫甜品就可以request ‘煙花🧨蠟燭🎂’ 超有儀式感(。・ω・。)!! 食落去糯米飯都好煙韌~~ 特別係黑糯米!🥥Fresh Coconut $60🥥Coco Colada $98🍍Up to you $98🍸Chilli Mojito $98———-📍灣仔-Ruam地址: 灣仔莊士敦道60號J Senses 1樓9號鋪
📍灣仔-Ruam

———-
📍灣仔-Ruam
地址: 灣仔莊士敦道60號J Senses 1樓9號鋪
2024-05-25 1152 views
A resto chosen by my friend, and went here tgt with another friend as well to celebrate her end of semester. .We ordered Yum Woon Sen, Pad Kee Mao Nuea and Banana Roti to share.For Yum Woon Sen, it consisted of glass noodle salad with tiger prawns, fresh squid and minced pork. The salad was refreshing and the squid was chewy. It would be more memorable if the dish could be more savoury. For Pad Kee Mao Nuea, it contained stir-fried flat rice noodles with Australian grass-fed beef. The dish smell

Yum Woon Sen

For Pad Kee Mao Nuea, it contained stir-fried flat rice noodles with Australian grass-fed beef. The dish smelled aromatic becoz of its wok hei. The beef was tender. The portion of the dish could be more generous though.
Pad Kee Mao Nuea

The Banana Roti must be the most impressive dish. With coconut ice cream, the pancake was hotly-served and crispy. The banana combined the sweetness of the sauce and ice cream subtly, and we even encored this dish. Thanks to my friend's dream, we got to have this dessert 🤣.
Banana Roti

If your bday was on that day, they would even offer u a sparkling candle when u order dessert. The whole scene was really memorable🤣.
The resto is semi-open, so it may be quite hot if u go there during Summer. Food was a bit pricey.
2023-05-26
$150 (Dinner)
Banana Roti
  • 香蕉烤餅配椰子雪糕
Ruam位於灣仔J Senses 1樓,是間寵物友善的泰國菜餐廳🇹🇭🐶 因為帶同狗狗用餐的關係,所以店員安排了室外座位給我們🙌🏻 餐廳的裝潢設計充滿泰式風情,營造出東南亞渡假的氛圍,非常chill呢~✨我們點了:🤍泰式虎蝦炒金邊粉 (HKD188)🤍泰式炒通菜 (HKD88)🤍雞肉串燒 (HKD128/3串,另加HKD33/串)🤍炸蝦餅 (HKD128)🤍芒果糯米飯 (HKD88)整體食物質素不俗,當中最推薦”泰式虎蝦炒金邊粉”及”炸蝦餅”😋泰式虎蝦炒金邊粉:虎蝦爽口大隻,金邊粉彈牙有嚼勁,甜酸辣味道平衡,惹味好吃!🔥炸蝦餅:外層炸得非常酥脆,內裡蝦肉Q彈飽滿,且蝦味濃郁🍤 配搭醬汁一起吃更滋味🤤此外,在Happy Hour時段可享酒精飲品買一送一的優惠🤩 我們點了3杯cocktails(HKD98/杯)及1 杯啤酒(HKD85)🍻 另外還點了一杯椰青(HKD60)🥥 當中最推薦Oh Yeahhh(Gin, Lemon Juice, Fresh Ginger Syrup)🌺 薑味突出,味道清新獨特✨📍RUAM - 灣仔莊士敦道60號J Senses 1樓9號舖

我們點了:
🤍泰式虎蝦炒金邊粉 (HKD188)
泰式虎蝦炒金邊粉

🤍泰式炒通菜 (HKD88)
泰式炒通菜

🤍雞肉串燒 (HKD128/3串,另加HKD33/串)
🤍炸蝦餅 (HKD128)
雞肉串燒、炸蝦餅

🤍芒果糯米飯 (HKD88)

Oh Yeahhh
Up  to  You、Beer
椰青

$300 (Dinner)
雞肉串燒、炸蝦餅
Oh Yeahhh
Up  to  You、Beer
椰青
  • Oh  Yeahhh
  • 炸蝦餅
2024-04-14 1066 views
嘩~~~~😳完全沒想過灣仔有間如此熱鬧的泰國菜餐廳呀!!! 根本是泰國後花園吧~餐廳在二樓,地方隱蔽。但踏入餐廳後,有世外桃園的感覺😍。超熱鬧、超多人、超有置身於泰國的感覺呀!!!環境裝潢有度假風情,設有室內和室外坐位。開放式廚房,熊熊烈火🔥,香氣撲鼻,令人口水直流囉!☆ 小食拼盤💕$𝟏𝟗𝟖小食拼盤有5款,雞肉串燒、蝦餅、魚餅、春卷及豬頸肉☺️,每款都配有不同醬汁,好有心思! 我最愛蝦餅,外脆內彈牙。☆ 泰式蟹肉奄列🍳奄列同樣得我歡心,煎得香口,蛋香豐富又話有大量蟹肉。☆ 香草蒸鱸魚🐟鱸魚大大條,二人分享真心滿足😏。魚肉鮮甜,越煮越入味。☆ 泰式芥蘭牛肉炒闊河粉🥢$𝟏𝟔𝟖帶辣的炒闊河粉,相當惹味😍!! 闊河粉彈牙又入味,鑊氣十足,愛辣的朋友必吃~☆ 香蕉烤餅配椰子雪糕🍦$𝟖𝟖甜品除了芒果糯米飯,我也好推介吃香蕉烤餅配椰子雪糕😏!! 香蕉焦糖化,烤餅香脆,好好吃~☆ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐌𝐞 𝐔𝐩🍹$𝟏𝟗𝟖☆ 𝐒𝐨𝐧𝐠𝐤𝐫𝐚𝐧🍸$𝟗𝟖飲品方面也不錯,打卡又好喝! 還可以選有酒精和無酒精呢~太~~~有驚喜泰國菜

☆ 小食拼盤💕$𝟏𝟗𝟖

☆ 泰式蟹肉奄列🍳

奄列同樣得我歡心,煎得香口,蛋香豐富又話有大量蟹肉。

☆ 香草蒸鱸魚🐟

鱸魚大大條,二人分享真心滿足😏。魚肉鮮甜,越煮越入味。

☆ 泰式芥蘭牛肉炒闊河粉🥢$𝟏𝟔𝟖

☆ 香蕉烤餅配椰子雪糕🍦$𝟖𝟖

☆ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐌𝐞 𝐔𝐩🍹$𝟏𝟗𝟖

☆ 𝐒𝐨𝐧𝐠𝐤𝐫𝐚𝐧🍸$𝟗𝟖

𝐴 𝑣𝑖𝑏𝑟𝑎𝑛𝑡-𝑐𝑎𝑠𝑢𝑎𝑙 𝑇ℎ𝑎𝑖 𝑏𝑎𝑟 & 𝑒𝑎𝑡𝑒𝑟𝑦 𝑖𝑛 𝑏𝑢𝑠𝑡𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑊𝑎𝑛 𝐶ℎ𝑎𝑖. 🇹🇭After work + Friend’s birthday dinner!! 🎂🥳 依間泰國 🇹🇭roof top餐廳係前同事推介比我,終於食到!!冇諗過平日夜晚(Non Friday) 都可以咁full, 大家一定一定要早一星期book定!! 好多上班族會去happy hour 🍷 呢間餐廳係一個灣仔嘅一個roof-top, 真係唔算起眼,但d Staff都好nice(仲著哂Hawaii衫咁🤣), 氣氛都好好,野食又好味!😋🌟推薦炭燒豬頸肉同炸魷魚🦑!!必食!👍🏻仲有甜品Banana Roti 🫓 🍌😃炒金邊粉都唔錯,只係d粉少左D, 好多芽菜艽菜😅F͇o͇o͇d͇:͇ 🥘🌟1️⃣ 𝙆𝙤𝙧 𝙈𝙤𝙤 𝙔𝙖𝙣𝙜 炭燒豬頸肉ᴄʜᴀʀʀᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ɴᴇᴄᴋ, ᴊɪᴍ ᴊᴀᴇᴡ🌟2️⃣ 𝙋𝙡𝙖 𝙈𝙪𝙠 泰式炸魷魚鬚 🦑ɢᴏʟᴅᴇɴ-ғʀɪᴇᴅ ʟᴏᴄᴀʟ sǫᴜɪᴅ ᴛᴇɴᴛᴀᴄʟᴇs, ɢʀᴇᴇɴ ᴘᴇᴘᴘᴇʀᴄᴏʀɴ ғʀᴇsʜ ᴍɪɴᴛ & ᴄʜɪʟʟɪ sᴀᴜᴄᴇ🌟3️⃣ 𝙋𝙖𝙙 𝙏𝙝

炒金邊粉都唔錯,只係d粉少左D, 好多芽菜艽菜😅

F͇o͇o͇d͇:͇ 🥘
🌟1️⃣ 𝙆𝙤𝙧 𝙈𝙤𝙤 𝙔𝙖𝙣𝙜 炭燒豬頸肉
ᴄʜᴀʀʀᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ɴᴇᴄᴋ, ᴊɪᴍ ᴊᴀᴇᴡ

🌟2️⃣ 𝙋𝙡𝙖 𝙈𝙪𝙠 泰式炸魷魚鬚 🦑

🌟3️⃣ 𝙋𝙖𝙙 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙆𝙪𝙣𝙜 泰式虎蝦炒金邊粉
ᴘɪǫᴜᴀɴᴛ ʀɪᴄᴇ ɴᴏᴏᴅʟᴇs ᴡɪᴛʜ ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴs, ᴘᴇᴀɴᴜᴛs & ʙᴇᴀɴ sᴘʀᴏᴜᴛs

4️⃣ 𝙆𝙝𝙖𝙤 𝙋𝙖𝙙 𝙋𝙪 泰式蟹肉炒飯
ғʀɪᴇᴅ ʀɪᴄᴇ ᴡɪᴛʜ ᴡɪʟᴅ-ᴄᴀᴜɢʜᴛ ᴄʀᴀʙ ᴍᴇᴀᴛ & sᴘʀɪɴɢ ᴏɴɪᴏɴ

5️⃣ 𝙋𝙖𝙠 𝘽𝙤𝙤𝙣𝙜 𝙁𝙖𝙞 𝘿𝙖𝙣𝙜 泰式炒通菜
ᴍᴏʀɴɪɴɢ ɢʟᴏʀʏ. ғᴇʀᴍᴇɴᴛᴇᴅ sᴏʏʙᴇᴀɴ. ᴄʀɪsᴘʏ ɢᴀʀʟɪᴄ

D͇e͇s͇s͇e͇r͇t͇:͇ 🍨
🌟6️⃣ 𝘽𝙖𝙣𝙖𝙣𝙖 𝙍𝙤𝙩𝙞 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝘾𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩 𝙄𝙘𝙚 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢🥥 香蕉烤餅配梛子雪糕

7️⃣ 𝙆𝙝𝙖𝙤 𝙉𝙚𝙚𝙤 𝙈𝙖𝙢𝙪𝙖𝙣𝙜
  • 泰式炸魷魚鬚
  • Banana Roti 香蕉烤餅配椰子雪糕
  • 豬肉串燒
2024-03-12 994 views
位置: 極方便,由灣仔地鐵站行去只需3-4分鐘環境: 好Chill, 餐廳位於1樓,利用平台做了一個outdoor dinning 的位置,好開陽,唔焗促。   雖然枱與枱比較近,但絕對唔會人貼人,而且每個位都好闊,可以好舒服咁傾計用餐。食物: 初初見佢係BAR RESTAURANT,唔抱太大期望,但好有驚喜,見到擺盤就知係有誠意,味道非常好,而且夠熱,最怕有d餐嘅熱盤熱唔熱凍唔凍。  最愛柚子沙律,個汁好好味,小食拼盤最啱我呢d鐘意樣樣試,大蝦Pad Thai,味道正宗,勁足料,勁多蝦,其他野都好好食,好滿意。服務: 服務員好有禮貌,個個都面帶笑容,又會細心介紹推薦招牌菜式,有朋友唔食辣,佢又提議有部份菜式可以改小辣,甚至走辣。我地由6:30坐到10:00,都冇人催我地走。 整個用餐體驗都非常好,推薦

位置: 極方便,由灣仔地鐵站行去只需3-4分鐘

整個用餐體驗都非常好,推薦
2024-02-11 3010 views
網上訂座可以揀户內户外,冬天坐户外會開暖火爐,而且氣氛好好。嘢食大部分都好高質,而且服務唔錯。*炭燒豬頸肉 kor moo yang $158豬頸肉燒到焦香後厚切,軟嫩但依然有咬口,又唔會成口油、又唔會膩。配炸蒜片、辣醬更加惹味。冬蔭功蝦 tom yum kung $198配料好慷慨,起碼有9-10隻大蝦。湯頭好濃郁,辣但唔會辣到辣嘴,椰汁比例唔高,香料味道更重更惹味,同平時泰國餐廳飲嘅味道好唔同。泰式蟹肉奄列 $188等10-15分鐘,外層黃金焦脆,口感好似芙蓉蛋,但更加鬆軟。蟹肉份量好多,啖啖都帶有鮮香、蛋香,大力推薦!泰式芥蘭炒闊河粉 $148有鑊氣,但河粉炒完腍到軟爛,配料有芥蘭、粟米筍。調味主要係甜鹹,但好重口味,超級鹹。芒果糯米飯 $88糯米飯微熱,煙韌唔乾硬,配凍芒果、厚椰汁,非常好味,而且芒果多汁又甜。Up to You $98vodka, passionfruit, fresh lime清爽夏日feel,酒味最輕。*Oh Yeahhh $98gin, lemon juice, fresh ginger syrup薑味重,配酒意外地夾。Chilli Mojito $98
炭燒豬頸肉 kor moo yang $158

泰式芥蘭炒闊河粉 $148
泰式芥蘭炒闊河粉

芒果糯米飯 $88

Up to You $98
清爽夏日feel,酒味最輕。
Oh Yeahhh $98
薑味重,配酒意外地夾。
Oh  yeahhh

Chilli Mojito $98
rum, lemongrass, kaffir lime, soda
最重酒味,有啲辣度,幾特別。
Chilli Mojito
2024-01-24
$270 (Dinner)
炭燒豬頸肉
冬蔭功蝦
Chilli Mojito
2024-01-01 1690 views
❤️ RUAM📍灣仔莊士敦道60號J Senses 1樓9號鋪------------------------------1️⃣ 頭盤推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻泰式自家製炸魚餅 驚喜 新鮮熱辣 口感彈牙 有魚的鮮味🤩還有泰式香草味 搭配了泰式酸辣醬 酸酸辣辣 味道豐富😍泰式烤豬頸肉 燒得剛剛好 有少許炭燒香味 口感爽口 有少少肉汁 不錯☺️還搭配了蔥油醬2️⃣ 主菜推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻泰式虎蝦炒金邊粉 虎蝦爽口彈牙 金邊粉份量足 炒得很香🥰加入了蛋及豆乾去炒 有口感 醬汁甜甜哋 惹味☺️碟邊還有花生碎 乾辣椒 青檸 牙菜 可按個人喜好加入泰式香葉肉碎蛋飯 肉碎份量多 加入了辣椒香葉 豆角 有淡淡的香葉味 頗辣 適合鍾意食辣的人☺️味道豐富 還有一隻流心荷包蛋 拌飯一流 惹味❣️3️⃣ 甜品推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻芒果糯米飯 芒果清甜多汁 糯米飯煙煙韌韌 有椰子味 上面淋了不少椰漿 鹹鹹哋😆椰子雪糕 椰子味濃郁 加入了椰子肉 粟米粒 花生 米通 蒟蒻 和雪糕一起食 口感及味道十分豐富 美味😋4️⃣ 飲品推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻泰式奶茶 奶味較重 但不會太甜🤩-----------------------
❤️ RUAM

推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

4️⃣ 飲品
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
泰式奶茶 奶味較重 但不會太甜🤩

午市套餐 $178 可選前菜 主菜 甜品及飲品 食物質素和服務態度不錯🥰餐廳環境佈置得很用心 令人好像置身於泰國一樣 可放鬆心情 值得一去☺️

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-12-10 1395 views
灣仔泰國菜 Ruam 泰國菜一向以其獨特風味同辣椒醬料而聞名,今次的哥要分享對泰國菜兩款美食嘅評論:香煎豬頸肉同炒金邊粉。呢兩款菜品絕對係泰國菜愛好者嘅首選。豬頸肉係一道泰國菜中非常受歡迎嘅菜式,佢嘅口感鮮嫩多汁,味道豐富。煎至金黃嘅豬頸肉,外脆內嫩,每一口咬落去都帶嚟香脆嘅口感同豐富嘅肉汁。炒金邊粉係另一道經典泰國菜,金邊粉係用平板炒熟,帶嚟獨特嘅彈牙口感。金邊粉炒熟之後,加入新鮮蝦仁、蛋同埋豆芽等配料,炒出香氣撲鼻嘅美味。兩款菜式結合在一起,絕對係一道美味嘅組合。香煎豬頸肉嘅鮮嫩同脆口,同炒金邊粉嘅柔軟彈牙交織出一種絕妙嘅口感。而金邊粉嘅鮮味同豐富配料更加提升咗整道菜嘅風味。泰國菜嘅辣椒醬料亦係呢道菜嘅亮點,加入啲辣椒醬料可以增添一抹辣味同酸爽嘅風味。價錢:$ 100-$150分數:8/10地址:灣仔莊士敦道60號」Senses1樓9號舖
灣仔泰國菜 Ruam

價錢:$ 100-$150
分數:8/10
地址:灣仔莊士敦道60號」Senses1樓9號

接待員 態度非常惡劣,完全不歡迎食客。是次已經訂枱,安排座位後竟然叫我們50分鐘後還枱,但是餐廳是完全沒有人的,我們唯有離開! Terrible service! Never go again! Reception has very bad attitude. We have booked a table , after we seat down they requested us to return table in 50 mins. But the restaurant is completely empty. We just have to leave straight before we order. I feel very sorry for the restaurant. Staffs are not welcome for customer.