Restaurant: Rue Du Thai
Info:

觀塘🚇宜安街呢間街坊🇹🇭泰菜小館供應多款熱門泰式美食🍴,份量足又有特色,尤其係泰式🧋奶茶椰汁🥥糕更加係外邊少見嘅。小店🥰雖然唔係好大,不過入邊👍裝修都幾有🇹🇭泰式風情。🇹🇭泰式🔥炸蝦餅分量十足,炸得好香脆😍。咬落去好彈牙🦷,啖啖都充滿🦐蝦肉鮮味。🐖肉碎粉絲湯大大煲🍲,而且有明火🔥一路保持住溫度🌡️好貼心。入口味道🤤清香,尤其係肉碎嘅🐷豬肉味配埋軟滑嘅粉絲🍜清甜好味。炒🔥芥蘭少少辣🌶️好惹味,芥蘭🥬新鮮又爽脆。鐵板🦪蠔油炒牛肉🐂又香又滑,加入咗蠔油💧增添多一份😋鮮味。呢度嘅🇹🇭泰式飲品🍹都幾多選擇,我哋就揀咗🥥椰奶沙冰🍧同埋泰式🍋青檸梳打!第一次食🇹🇭泰式奶茶🥥椰汁糕,泰式奶茶🧋同埋椰汁🥥味道好夾,上層軟滑🥰下層係大菜榚嘅清爽,入口🤤十分之有層次!

小店🥰雖然唔係好大,不過入邊👍裝修都幾有🇹🇭泰式風情。

🇹🇭泰式🔥炸蝦餅分量十足,炸得好香脆😍。

咬落去好彈牙🦷,啖啖都充滿🦐蝦肉鮮味。

炒🔥芥蘭少少辣🌶️好惹味,芥蘭🥬新鮮又爽脆。

鐵板🦪蠔油炒牛肉🐂又香又滑,加入咗蠔油💧增添多一份😋鮮味。

2023-04-09 74 views
份量少不斷加辣個菜,食落完全得個辣字 。我食個肉碎飯 啲肉碎就嚟同啲辣椒,差唔多仲要唔好食嘢飲一般。不過少見凍檸茶唔使加錢,相反凍奶茶要加10蚊。都唔係話要求高啦,白飯都少得誇張完全係食落唔會飽。仲有價錢都六十幾 七十蚊 唔高唔低,但唔會係依個質素囉🥲
份量少不斷加辣個菜,食落完全得個辣字 。
我食個肉碎飯 啲肉碎就嚟同啲辣椒,差唔多
仲要唔好食嘢飲一般。不過少見凍檸茶唔使加錢
,相反凍奶茶要加10蚊。
都唔係話要求高啦,白飯都少得誇張完全係食落唔會飽。
仲有價錢都六十幾 七十蚊 唔高唔低,
但唔會係依個質素囉🥲
2023-04-06 570 views
今晚在牛頭角吃晚飯,平時也有特地來這邊吃美食,得知這裡有家新餐廳,便約了朋友試一試。餐廳以棕色為主調,是一貫的泰式風格,簡單卻又發點亞熱帶風情。店員都是泰國人,餐牌所見,有各式各樣的泰國菜式。⭐️炸蝦餅$78/4件蝦餅彈牙,加上泰式醬料,是不錯的小吃。⭐️金柚子鮮蝦沙律$98值得一讚,柚子十分清甜,入口沒有苦澀味,配上大蝦、柚子、腰果、香草、洋蔥、炸乾蔥、檸檬汁等配料,開胃美味。⭐️馬拉盞炒通菜$68這碟通菜同樣出色,入口很爽帶點微辣。⭐️菠蘿雞粒炒飯$88這份菠蘿炒飯也很美味,有菠蘿、雞肉、腰果、肉鬆、提子乾、雞蛋、臘腸。加上臘腸粒更加惹味,米飯炒得粒粒分明,各種配料都發揮了作用,味道很不俗。⭐️泰式青檸梳打$28有青檸,入口非常清爽解渴。⭐️泰國椰青$45(凍)清甜好味。⭐️椰汁西米糕$38/4件泰國甜品也不失色,入口椰味突出,帶點鹹香,很不錯。泰式甜品,斑斕味, 十分分特別,很好吃。

店員都是泰國人,餐牌所見,有各式各樣的泰國菜式。

⭐️炸蝦餅$78/4件
炸蝦餅

蝦餅彈牙,加上泰式醬料,是不錯的小吃。

⭐️金柚子鮮蝦沙律$98
金柚子鮮蝦沙律

⭐️馬拉盞炒通菜$68
馬拉盞炒通菜

這碟通菜同樣出色,入口很爽帶點微辣。

⭐️菠蘿雞粒炒飯$88

⭐️泰式青檸梳打$28
泰式青檸梳打

有青檸,入口非常清爽解渴。

⭐️泰國椰青$45(凍)
泰國椰青

清甜好味。

⭐️椰汁西米糕$38/4件
椰汁西米糕

泰國甜品也不失色,入口椰味突出,帶點鹹香,很不錯。

泰式甜品,斑斕味, 十分分特別,很好吃。

金柚子鮮蝦沙律
椰汁西米糕
2023-04-06 71 views
呢間小店在觀塘和牛頭角之間,呢條街亦都有好多食店。見到門面好光亮,二話不說即刻入去。入邊貼滿晒食物的照片,給大家知道個樣有幾吸引。Jumbo Lump Crab Meat泰式芒果蟹肉炒飯 $158一上台很好很香🤤炒得非常乾身,粒粒分明,而且蟹肉份量很多,很鮮甜,配埋芒果可以中和一下。泰式凍奶茶一般泰式奶茶,香濃奶滑,不太甜☺️泰式龍眼冰龍眼冰亦都不是死甜,好飲👍🏻泰式炒芥蘭$68賣相一流,非常翠綠,食落亦都好新鮮好爽口呀,喜歡吃辣嘅人應該會好中意!炸蝦餅 7件 $78入邊蝦肉餡料非常多,有驚喜,而且炸粉做得都比較薄。入口彈牙 淡淡蝦肉,好豐富。泰式燒豬頸肉每塊豬頸肉都好大塊,燒得好平均,每塊都好鬆軟,而且每一啖都充滿油香😋點埋佢哋自家製嘅泰式酸甜醬 仲可以解油膩。泰式奶茶椰汁糕 $38糕點加上金箔 好貴氣,泰式奶茶和椰汁幾夾,不太甜,一小口,清新之選👍🏻推介之選:🌟🌟🌟🌟🌟
呢間小店在觀塘和牛頭角之間,呢條街亦都有

好多食店。見到門面好光亮,二話不說即刻入去。

入邊貼滿晒食物的照片,給大家知道個樣有幾吸引。

泰式凍奶茶

一般泰式奶茶,香濃奶滑,不太甜☺️

泰式龍眼冰

龍眼冰亦都不是死甜,好飲👍🏻

泰式炒芥蘭$68

炸蝦餅 7件 $78

泰式燒豬頸肉

泰式奶茶椰汁糕 $38

糕點加上金箔 好貴氣,泰式奶茶和椰汁幾夾,

不太甜,一小口,清新之選👍🏻

推介之選:🌟🌟🌟🌟🌟
2023-04-01 63 views
今日同大哥出去食飯,係都要話想食泰國野,所以去左呢間泰國菜我地黎既時候大約係6點幾,餐廳都冇咩人,但後來發現好彩黎得早,都唔使15分鐘就坐滿晒,睇黎我地今日既選擇應該都唔錯豬頸肉炒飯 - 呢到野食既份量都唔少,一碟大既炒飯,仲要滿滿既豬頸肉,豬頸肉好酥軟,好有豬肉味,亦唔會太靭炸薯條配特色泰國香料 - 呢個 Fries 外表唔算太出眾,但真係好新鮮,好脆,再配埋佢嘅特色泰國香料肉碎粉絲湯 - 好多粉絲,浸左係肉湯入面索晒啲味,好平凡嘅嘢但係都好有泰國特色炸蝦餅+炸春捲 - 食泰國嘢唔食炸嘢,就好似食日本嘢唔食壽司咁,其實佢呢度炸嘢都幾新鮮幾 Crispy ,而且個蝦餅入面嘅質感幾彈牙椰汁沙冰 - ,豐富嘅椰汁味,甜度啱啱好椰汁西米糕 - 作為泰國菜數一數二嘅甜品,唔算係啲好複雜嘅嘢,但係就可以為呢一餐飯畫上一個完美嘅句號。
今日同大哥出去食飯,係都要話想食泰國野,所以去左呢間泰國菜
椰汁沙冰 - ,豐富嘅椰汁味,甜度啱啱好
2023-03-30 45 views
嚟到宜安街,見到呢間泰式餐廳特別光鮮,裝修好有泰式嘅風光,又好耐冇食泰國嘢。🌟鮮蝦冬陰功湯🌟有菇菌、新鮮大蝦、蕃茄、泰式香料,飲落甜甜酸酸帶點香辣嘅海鮮味道,鮮蝦有三大隻,一鍋有成五、六碗,認真抵食😍😋😋🌟泰式鳳爪沙律🌟無論任何季節都想食嘅前菜,口感爽脆,甜中帶辣,十分開胃,$20 呢個價錢真係唔知邊度可以搵。🤭🤭🌟蒜蓉炒通菜+豬頸肉🌟蒜蓉味好香,加埋肉質鮮嫩嘅豬頸肉,令通知菜嘅味道更出眾👍🌟香葉辣肉碎炒飯🌟每次去泰國餐廳都必點既一個炒飯,一食就感受到泰國既風味🤩🤩九層塔、檸檬葉、指天椒、魚露的香味,,帶出豬肉的鮮味,,味道很濃,特有嘅泰式香辣味,非常過癮,又開胃又好食🤤🌟咖啡椰汁糕🌟椰汁糕點上面,有啲特別嘅咖啡醬,又香又滑,椰汁糕嘅椰味清幽,加埋底層嘅紅棗糕,非常有層次感😋🌟泰式椰奶特飲、椰青🌟椰汁奶香,椰青清甜解渴。

🌟鮮蝦冬陰功湯🌟

🌟泰式鳳爪沙律🌟

🌟蒜蓉炒通菜+豬頸肉🌟
蒜蓉味好香,加埋肉質鮮嫩嘅豬頸肉,令通知菜嘅味道更出眾👍

🌟香葉辣肉碎炒飯🌟

🌟咖啡椰汁糕🌟

🌟泰式椰奶特飲、椰青🌟
椰汁奶香,椰青清甜解渴。
2023-03-27 36 views
早排去完泰國,返到黎香港依然好掛住泰國既美食🙂呢日搵到呢間正宗既泰國菜!聽到佢哋staff同廚房溝通都講泰文噶🤣我就知冇揀錯地方啦😋酸辣慢煮魷魚🦑湯係冬陰功湯,可聞到好大浸冬陰功香味~加落盤到下面有細火慢煮,上面有原隻魷魚😋大量青檸片增加酸味,粉絲索嗮湯底啲汁,湯越煮越濃,好味!😋炒鐵板河😋鐵板河上黎個陣依然係saaaa🤣要炒炒佢防止痴底~姨姨好熱情幫我地舀啲汁落炒河到,啲汁都幾香濃唔鹹,入面啲蝦都好鮮甜彈牙!燒豬頸肉🐷呢一碟豬頸肉上枱我就覺得就好抵食,份量相當多。每塊豬頸肉都燒到啱啱好,豬頸肉既邊帶脆,裏面嘅肉相當嫩,入口充滿油香。配搭泰式醬料酸酸地,相當夾。泰式鳳爪沙律🥗呢個係開胃之選~酸酸辣辣!甜品有椰奶碗糕😳呢個我可以一個人食十個,超級好食🤣椰奶香濃,食落唔會覺得甜膩,下面仲有層班蘭糕~食完仲會慢慢回味個味道~野飲嗌佐椰青同埋珍多冰~椰青夠大夠重,感覺多汁過我係泰國飲個d😂飲完仲有椰肉筆黎食。珍多冰就係椰汁加啫喱,都唔錯飲總括而言呢間餐廳感覺係好正宗既泰式美食😋未有時間飛轉可以黎呢到試下泰國風味~

泰式鳳爪沙律🥗呢個係開胃之選~酸酸辣辣!

2023-03-23 28 views
住觀塘嘅朋友仔介紹我嚟試季稻,一間係觀塘宜安街新開嘅泰國菜,呢條街食肆林立,正正係凱滙附近,都好方便。珍寶原粒巨型蟹肉奄列 ($158)👍👍有驚喜,因為出面食唔到,另外佢好似炸蠔餅咁,對於鐘意食炸嘢嘅人應該會好鐘意,佢香口但一啲都唔油,仲有蟹肉真係好大粒,好多肉。咖哩雞配酥油薄餅 ($88+$48)咖哩雞正常發揮,薄餅酥皮好多層,又鬆化,夠熱軟身又唔油。鮮蝦柚子沙律 ($98)大力推介👍👍👍大蝦燒得香之餘又夠大隻,又彈牙。柚子份量超多,又大嚿,重點係個汁好好味,乾蒜非常惹味。斑斕椰汁大菜糕唔甜之餘又香斑斕椰香味大菜糕椰奶特飲 椰奶味濃郁,又香又滑,飲完好舒服食泰國菜點少得象啤整體黎講,食左幾樣野都幾特別又好食,季稻泰國菜會再回頭,支持小店👍👍

珍寶原粒巨型蟹肉奄列 ($158)👍👍
珍寶原粒蟹肉奄列

咖哩雞配酥油薄餅 ($88+$48)
咖哩雞正常發揮,薄餅酥皮好多層,又鬆化,夠熱軟身又唔油。
咖哩雞

薄餅

鮮蝦柚子沙律 ($98)大力推介👍👍👍
大蝦燒得香之餘又夠大隻,又彈牙。
柚子份量超多,又大嚿,重點係個汁好好味,乾蒜非常惹味。
鮮蝦柚子沙律

斑斕椰汁大菜糕
唔甜之餘又香斑斕椰香味大菜糕

椰奶特飲
椰奶味濃郁,又香又滑,飲完好舒服
食泰國菜點少得象啤

2023-03-20
珍寶原粒蟹肉奄列
咖哩雞
薄餅
鮮蝦柚子沙律
  • 椰奶特飲
2023-03-22 57 views
🍚冬陰公鮮蝦炒飯好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 一上碟就見到每粒飯顏色均勻,粒粒分明,未食到睇到廚師功架。飯一入口就食到勁香濃嘅冬陰公味,酸味為主調,帶少辣,鐘意冬陰公嘅朋友一定要試下。佢嘅蝦仁亦都好彈牙。🥗鮮木爪沙律好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻入面有青木瓜、花生粒、蝦米乾等等嘅食材。調味係酸酸甜甜帶少辣,非常開胃又健康。🥬炒芥蘭好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 佢嘅芥蘭好翠綠,炒到岩岩好,爽口唔老。不過就比較辣,鐘意食辣嘅朋友就岩哂。🍤炸蝦餅好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 應該係店家手工製作,咬口實正,非常之重嘅鮮蝦味,而且有精心調味,熱辣辣鮮炸,外皮脆卜卜。🧁班蘭大菜糕好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 呢個甜品相當有驚喜。一般係出面食到嘅大菜糕口味都係偏淡,但係店家就整到好香濃嘅斑蘭味,再配上少許嘅椰汁醬,味道一流。佢嘅口感爽口,擺盤精美,作為飯後甜品真係好正!🥥椰青超級大粒,又冰涼清甜,配住食泰國菜,真係一級享受。🍹泰國珍多冰好香濃嘅椰奶味,再配上煙煙韌韌嘅綠色條條,味道同口感都好好。🪑環境坐位都非常企理,適合1-4人入
冬陰公鮮蝦炒飯

🍤炸蝦餅
斑斕大菜糕

🧁班蘭大菜糕

🥥椰青
超級大粒,又冰涼清甜,配住食泰國菜,真係一級享受。
泰國珍多冰

🍹泰國珍多冰

🪑環境
坐位都非常企理,適合1-4人入
2023-03-21
$175 (Dinner)
冬陰公鮮蝦炒飯
鮮木瓜沙律
沙芥蘭
斑斕大菜糕
泰國珍多冰
今晚去左朋友屋企探佢,之後就去左佢屋企附近新開既泰國🇹🇭餐廳食晚飯!泰式船麵(豬肉)$68:碗麵都好多食材有九層塔🌿、爽口芽菜、泰式,魚蛋爽口彈牙、豬肉片、葱花粒、泰國豬皮,十分脆口,還有一些炸過的豬肉粒,麵條幼滑,船麵都好大碗,味道唔錯好又好食。炒通菜$68: 用鮮蒜蓉炒通菜,顏色青綠又夠鑊氣,再加上一些炸過的蒜粒,味道適中又惹味。軟殼蟹黃咖喱飯$108: 軟殼蟹舖左黃咖哩上面,酥香的軟殼蟹,連殼都不用剝一口咬下,蟹肉和外層軟殼在嘴裡交融,螃蟹滋味特別濃厚,而黃咖喱是不辣帶有點甜香,黃咖哩汁撈飯就最match。泰式炸春卷$48: 一碟有4件,春卷皮不是中式的春卷皮,好像是網紋皮,點埋酸甜醬,口感非常甘香脆嫩,內有豬肉碎蝦、蟹肉,入口感覺十分脆口。泰式奶茶椰汁糕$38: 這個甜品都好特別,本身未食過,細細件十分精緻,味道不是太甜,而上面有一小塊金萡放在椰醬上,有奶茶味但不是太濃剛剛好,擁有大菜糕的爽口感。而飲品就order左泰國椰青$45: 椰青鮮甜而且好多汁,椰肉又夠香嫩,十分解渴!軟殼蟹黃咖喱飯套餐飲品珍多冰加$15,跟餐加$15好扺飲,內有椰醬汁、綠色爽條、大樹菠蘿肉,粉條軟滑、

軟殼蟹黃咖喱飯套餐飲品珍多冰加$15,跟餐加$15好扺飲,內有椰醬汁、綠色爽條、大樹菠蘿肉,粉條軟滑、椰漿香甜,確實是消暑良伴。

+++++++++++++++
2023-03-12 40 views
今日想搵間觀塘企理少少嘅泰國嘢食🇹🇭點知俾我搵到間新開無耐嘅 季稻🎑六點幾就去咗食晚飯,一入到去已經好多人😳睇落幾好生意,應該嘢食唔差嘅😛落完單冇耐就已經上咗飲品,飲住等嘢食🍻今日三個人食叫得有啲多,串燒、炸蝦餅、咖喱蟹(必食!)、菠蘿雞粒炒飯、馬拉盞炒通菜、仲有我至愛嘅芒果糯米飯同椰汁西米糕🍽️先上咗串燒同炸蝦餅,開下胃🤣三個人食份量啱啱好,每樣每人食到兩至三件✌🏻炸蝦餅🍤都幾出色,肯定啲油唔係千年油,完全冇油益味同炸燶!個醬汁都唔係杰撻撻嗰啲,好感動🥲再嚟食咗個馬拉盞通菜同菠蘿雞粒炒飯先🍚通菜份量唔算多,但係都幾惹味🌶️(我叫咗小辣,剛剛好);菠蘿雞粒炒飯🍍正常發揮,要讚吓啲肉鬆俾得好多😄主角嚟啦!🦀咖喱炒蟹配薄餅💕充滿期待!賣相都幾好,泰式咖喱獨有嘅蛋香真係好啱配薄餅😌蟹肉結實,又入味!滿足曬我嘅期望🎇甜品竟然有驚喜‼️未有假去旅行✈️芒果糯米飯同椰汁西米糕係用嚟滿足我對泰國嘅思念😂點知!佢啲飯竟然係仲熱架!!係新鮮嘅糯米飯!!!完全意料之外❤️本身都食到飽飽哋,但都一定要食曬佢😛椰汁西米糕嘅椰香味好濃郁🥥鍾意椰子嘅你絕對唔可以錯過!總括嚟講,呢餐飯真係好滿足!原來間舖頭老闆係泰國老公🇹🇭

甜品竟然有驚喜‼️

總括嚟講,呢餐飯真係好滿足!原來間舖頭老闆係泰國老公🇹🇭同咗香港老婆🇭🇰結咗婚,決定同老婆喺香港定居!兩夫妻經營🥰仲要好後生添!呢間係好有心同好食嘅泰國餐廳🈵
串燒
咖喱蟹配薄餅
芒果糯米飯
2023-03-12
串燒
咖喱蟹配薄餅
芒果糯米飯
2023-03-10 25 views
一直想試這家泰菜 - 季稻 Rue Du Thai太多朋友推薦了! 餐廳環境舒服 如分析是正宗泰國菜 主要看店員跟老闆是否是泰國人吧!🤣目測 以泰語對話 應該都算正宗吧😙最近不能吃辣 店員推薦了幾款~🦀Jumb 炒飯炒飯 很干爽 粒粒分明調味剛好 不會過鹹餸料有蟹肉、雞蛋、洋蔥、蒜頭味道不錯👍🏻~鮮🦐🍝蝦炒金邊粉金邊粉份量多 有六七隻鮮蝦 肉質鮮嫩金邊粉酸酸甜甜好開胃~🧄🥬蒜蓉炒通菜很香濃 炒得爽口不一定要辣炒 也很好味😋~🥘肉碎粉絲湯唔唔得辣 所以選擇了這款湯清清淡淡 帶少量胡椒味👍🏼煲內粉絲好多 亦有肉碎 超級暖胃😍~🍮斑斕椰汁大菜糕賣相好看 兩層不同口味的大菜糕斑斕椰汁🥥天然 不會過甜底層有西米粒 有咬勁~泰國椰青🥥食泰國野少得椰青非常清甜❤️❤️❤️
一直想試這家泰菜 - 季稻 Rue Du Thai
太多朋友推薦了!
餐廳環境舒服
如分析是正宗泰國菜
主要看店員跟老闆是否是泰國人吧!🤣
目測 以泰語對話 應該都算正宗吧😙
最近不能吃辣 店員推薦了幾款

🦀Jumb 炒飯
炒飯 很干爽 粒粒分明
調味剛好 不會過鹹
餸料有蟹肉、雞蛋、洋蔥、蒜頭
味道不錯👍🏻

泰國椰青🥥
食泰國野少得椰青
非常清甜❤️❤️❤️

2023-03-10 45 views
好耐冇過來官塘宜安街食飯,朋友帶我去食泰國菜。餐廳地方不大,但裝修幾精緻,燈光明亮。椰青好清甜,又解口渴龍眼冰有好多龍眼肉,甜度適中。泰式鳳爪沙律,鳳爪爽脆酸酸辣辣好開胃。蒜蓉炒通菜,通菜炒到好碧綠又唔會過老,通菜又夠味道蒜蓉味香濃。豬頸肉炒金邊粉,豬頸肉燒到好香又不肥膩,豬頸肉肉淋淋又好入味,金邊粉有花生碎,豆干,芽菜,撈埋金邊粉好香,味道香濃。咖喱炒軟殼蟹,咖喱汁好香又唔辣甜甜地,軟殼蟹大大隻好肥美,軟殼蟹糕好香濃,咖喱汁撈白飯超好味。班蘭椰大菜糕唔會太甜,大菜糕好爽脆。
好耐冇過來官塘宜安街食飯,朋友帶我去食泰國菜。
餐廳地方不大,但裝修幾精緻,燈光明亮。
椰青
椰青好清甜,又解口渴
龍眼冰有好多龍眼肉,甜度適中。
泰式鳳爪沙律
泰式鳳爪沙律,鳳爪爽脆酸酸辣辣好開胃。
蒜蓉炒通菜
班蘭椰大菜糕
班蘭椰大菜糕唔會太甜,大菜糕好爽脆。

2023-03-06
$212 (Dinner)
蒜蓉炒通菜
班蘭椰大菜糕
2023-03-08 24 views
我最近在季稻(觀塘)用餐,店舖裝潢很有熱帶feel,店員很多都是泰國人很有善,而且笑容掛在臉上,令客人感覺很舒服,這次用餐體驗非常好🥰🌟泰式海南雞飯~海南雞去骨,雞肉鮮嫩肉滑,香氣四溢軟糯油飯,再配上廚師秘制醬汁👍👍🌟鮮蝦冬陰功湯麵~酸酸辣辣冬陰功香味,樸鼻,新鮮大蝦,肉質爽口彈牙,還有多款鮮嫩菇類。這湯色澤全紅,湯味馥郁可口,辣度適中很配合港人口味🌟燒豬頸肉沙律~豬頸肉爽口彈牙, 香口又惹味,配上生菜同吃,加上自家制酸辣醮汁,味道和口感豐富得令人欲罷不能🌟龍眼冰~龍眼味適中,味道清甜又香醇🌟椰青~味道清甜,入口潤喉🌟椰汁馬蹄露~第一次品嚐這款泰式椰汁馬蹄露,將馬蹄切細粒狀,外層裹着煙煙韌韌入色木糬粉,軟糯得來又爽口,配入鮮香椰汁,一試難忘🥰🥰
我最近在季稻(觀塘)用餐,

🌟泰式海南雞飯~

🌟鮮蝦冬陰功湯麵~

🌟燒豬頸肉沙律~

🌟龍眼冰~

龍眼味適中,味道清甜又香醇
🌟椰青~

味道清甜,入口潤喉
🌟椰汁馬蹄露~

2023-03-08 27 views
今日去觀塘探望朋友 一行鍾意食辣嘅我又想周圍搵吓有咩好嘢食 見到觀塘開咗間新嘅泰國嘢 門面裝修都幾光鮮 餐牌又唔貴 夜晚都幾多人食 決定試吓坐低先叫咗兩大個鮮甜椰青 好解渴睇吓個餐牌先 選擇好豐富~首先叫咗個我最鍾意嘅冬陰功湯!味道正宗好香香料味 酸辣開胃! 有好多隻大蝦 主菜我哋叫咗珍寶蟹肉奄列 呢個奄列好有驚喜 好鮮甜蟹肉味 冇諗過蟹肉同埋雞蛋可以咁夾!奄列用鐵板上枱,熱辣辣 加分~另外再嗌咗個泰式腰果炒雞丁 夠鑊氣 腰果香脆 雞丁香口 最後甜品叫咗椰汁馬蹄露為這餐豐富晚餐作結值得一讚嘅係呢度嘅服務好好~
坐低先叫咗兩大個鮮甜椰青 好解渴

睇吓個餐牌先 選擇好豐富~

奄列用鐵板上枱,熱辣辣 加分~
另外再嗌咗個泰式腰果炒雞丁 夠鑊氣 腰果香脆 雞丁香口

最後甜品叫咗椰汁馬蹄露為這餐豐富晚餐作結

值得一讚嘅係呢度嘅服務好好~