Ruru Tapas Restaurant 🇪🇸西班牙炸薯仔|薯仔炸到金黃色😍外脆好脆,入面就好軟身,配埋自家製既spicy sauce,送酒一流👍🏻西班牙燒乳豬|豬皮燒到好鬆化,入口即溶🤤厚肉而肉質都依然好嫩,唔需要點醬汁都好夠味,大讚⭐️⭐️⭐️白酒辣蜆肉意粉|啲蜆好好食好好食好好食!隻隻都好肥美入口仲有海水味架😋意粉味道都調得好好,微辣加埋橄欖油既香味,好回味啊😫Panna Cotta |奶味濃郁,順滑creamy,第一次試panna cotta 加朱古力醬,又幾好味🤣除咗嘢食好味,餐廳樓底夠高,裝修型格,happy hour 黎飲番杯都好正🥰
Ruru Tapas Restaurant 🇪🇸

• 西班牙炸薯仔
  • 白酒辣蜆肉意粉
  • 西班牙乳豬
2021-10-29 14 views
**************book左夜晚3位,餐廳職員下晝打黎confirm booking,仲要同我講今晚見。😊然後夜晚準時去到餐廳,reception位無留到位俾我地,剩係同我講sorry啊原來無留到,然後就無再講任何野嚕😊希望大家下次book左枱會有位啦😊原來confirm左都可以甩枱。咁其實d員工都可以唔使唔辛苦要每張枱都打電話confirm,工作量會少d😊**************
**************

**************
2021-10-29
Waiting Time
999 Minutes (Dine In)
$1 (Dinner)
今晚黎到大角咀杉樹街新開餐廳「RuRu Tapas Restaurant」,品嚐西班牙菜晚餐🇪🇸店內裝修型格時尚,樓底極高,有上下兩層,空間感十足,感覺悠閒舒適金槍魚凍盤顧名思義,主角係吞拿魚刺身,望落去好新鮮,厚切大大片的,鮮甜美味!配檸檬醋、青瓜絲、橄欖油、薄荷醬、海鹽等等,味道清新,作為開胃前菜嘅好選擇西班牙炸薯仔金黃香脆炸薯仔塊🥔外脆內軟,充滿薯香,搭配辣醬、蛋黃醬及橄欖油一同食用,邪惡又美味香辣大蝦意大利麵意粉軟硬適中,加左辣椒🌶️蒜片、大蝦、橄欖油、白酒一齊炒香,色香味俱全,啖啖鮮蝦味,好好食哦

金槍魚凍盤

西班牙炸薯仔

香辣大蝦意大利麵

$200 (Dinner)
2021-10-27 9 views
難得嚟到大角咀奧運呢邊想坐低飲番杯嘢chill一chill結果畀我哋搵到一間小酒吧叫RuRu Tapas Restaurant坐低嘅時候都幾舒服餐廳樓底都幾高坐低都唔會覺得局促呢度都有唔少特色嘅西班牙小食紅酒cocktail啤酒一應俱全首先完試下西班牙辣椒仔辣椒仔其實係唔辣嘅落咗啲鹽炸過幾香口用黎送酒都唔錯紅酒辣肉腸配全麥麵包粒辣肉腸較為濃味食落有口感,又一合適嘅佐酒小食麵包粒幾香脆可以中和辣肉腸嘅鹹味白酒蜆肉意粉蜆肉嘅數量都幾多意粉食落辣辣地,幾開胃Wild Lady女朋友唔想飲酒就來一杯mocktail啦Wild Lady 有香濃嘅士多啤梨味一定好適合女士我就點咗杯Edelweiss飲落好爽,配上小吃真不錯

難得嚟到大角咀奧運呢邊

落咗啲鹽炸過幾香口
用黎送酒都唔錯

紅酒辣肉腸配全麥麵包粒
辣肉腸較為濃味
食落有口感,又一合適嘅佐酒小食
麵包粒幾香脆
可以中和辣肉腸嘅鹹味

白酒蜆肉意粉
蜆肉嘅數量都幾多
意粉食落辣辣地,幾開胃

Wild Lady
女朋友唔想飲酒
就來一杯mocktail啦
Wild Lady 有香濃嘅士多啤梨味
一定好適合女士

我就點咗杯Edelweiss
飲落好爽,配上小吃真不錯
2021-10-27 7 views
做完野約左朋友食飯 環境睇落唔錯,有sofa椅坐😍因為唔太肚餓,所以叫左唔多野食,先黎小食🥳西班牙辣椒仔($88)🇪🇸唔算辣,但幾開胃惹味,估唔到食材簡簡單單,但都有啲驚喜💞紅酒辣肉腸配全麥麵包粒($98)呢款辣肉腸個人覺得少少辣喇,都係可接受範圍,辣肉腸切成一口既size,方便進食主食叫左個白酒蜆肉意大利粉佢個醬汁幾特別,配少少辣肉,食落超惹味,意粉軟硬度適中,有口感,蜆肉都幾鮮甜雖然係小店,但野食唔馬虎,可以支持下
做完野約左朋友食飯 環境睇落唔錯,有sofa椅坐😍

因為唔太肚餓,所以叫左唔多野食,先黎小食🥳
西班牙辣椒仔($88)🇪🇸

唔算辣,但幾開胃惹味,估唔到食材簡簡單單,但都有啲驚喜💞
紅酒辣肉腸配全麥麵包粒($98)

主食叫左個白酒蜆肉意大利粉

雖然係小店,但野食唔馬虎,可以支持下

2021-10-26 29 views
假日跟2位朋友到旺角一間西班牙餐廳午餐,餐廳位於旺角和奧運站中間~ 鬧市中帶點寧靜的路邊有一種去了外國旅遊的休閒,進到餐廳發現黑白灰設計餐廳很Chill 很舒適!是假日的開啟模式!我們點了一個西班牙辣椒仔🌶️一個紅酒辣肉腸配全麥麵包粒,紅蝦意大利麵還點了一個套餐~套餐我們選了慢煮和牛肉配薯蓉和一杯水果茶~先說說西班牙辣椒仔,原來是不辣的~ 烤得好香口,味道挺好,十分有特色!再來就是紅酒辣肉腸配全麥麵包粒,麵包粒十分香脆,邊吃邊沾著紅酒汁 吃著入味的辣肉腸,10分夜惹味!特別!紅蝦意大利麵,紅蝦都隱藏在意大利麵內了,其實蝦挺足料了!意大利麵用了香蒜配橄欖油的做法,突出了蒜的味道~ 慢煮和牛臉肉配薯蓉,大贊這個慢煮和牛臉肉,食落去會比牛腩更淋更入味!入口即溶 配着薯蓉 !薯蓉跟蘆筍配著和牛臉肉一起吃是一種享受!水果茶也很清甜為大餐閉上了序幕~

套餐我們選了慢煮和牛肉配薯蓉和一杯水果茶~

水果茶也很清甜為大餐閉上了序幕~
2021-10-26 11 views
西班牙餐廳相對比較少食通常都會食西班牙蛋餅今次餐廳介紹我地食燒春雞同辣椒🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🔅生蠔侍應介紹左兩款小食其中一款就係法國同意大利生蠔兩款海水味都幾濃 意大利果款仲有少少金屬味小編比較喜歡法國 因為海水味濃🔅西班牙辣椒意想不到地勁好食完全吾辣 亦都冇辣椒果陣酸味好清甜 加埋煎到好香必叫 小編再黎一定再叫🔅西班牙燒春雞呢款真係手工菜首先用左西班牙黃油雞壽骨之後然後釀餡料餡料係由麵包、洋蔥、紅蘿蔔同西班牙火腿中碎放入春雞入面焗終於明咩叫雞有雞味😂春雞肉質好嫩好滑 同埋雞香好重雞油滲入晒啲餡料度所以係超好食呢個春雞係必必必必叫另外 侍應態度好好 會問下野食味道又會講下笑

西班牙餐廳相對比較少食

🔅西班牙燒春雞
呢款真係手工菜
首先用左西班牙黃油雞
壽骨之後然後釀餡料
餡料係由麵包、洋蔥、紅蘿蔔同西班牙火腿中碎放入春雞入面焗
終於明咩叫雞有雞味😂

另外
侍應態度好好 會問下野食味道
又會講下笑
2021-10-25
$230 (Dinner)
  • 西班牙辣椒仔
  • 西班牙燒春雞
2021-10-20 13 views
途經奧運,見到呢間食西班牙嘢既酒吧餐廳,裝修都幾靚,唔知食物會唔會有驚喜,一於試下!座位都有Cushion,坐得好舒服,環境都好寧靜,舒適。🌶️西班牙辣椒仔 $88辣椒炒到輕微軟身,簡單灑左鹽調味,口感軟綿之餘帶有些小脆身,雖然係辣椒,不過係唔辣既,如果配肉,海鮮應該會更好味,🍷紅酒辣肉腸配全麥麵包粒 $98外型幾可愛,用個Pan仔上,辣肉腸既汁好香濃,用左紅酒,蒜,月桂葉等配料調配,辣度輕微,適合重口味人士,麵包粒好鬆脆,蘸住個紅酒汁,另有一番風味!🐮慢煮和牛臉肉配薯蓉 $298牛臉肉本身都非常嫩滑細緻,配上慢煮,燉煮到好軟嫩,牛臉肉膠原蛋白豐厚,肉質更加有彈性,膠質,所以食落有啲Q彈帶勁既口感,食完都唔覺得肥膩,好適合慢煮🤩 薯蓉處理到好Creamy,可以用牛臉肉蘸住食,好方便😋

座位都有Cushion,坐得好舒服,環境都好寧靜,舒適。

🌶️西班牙辣椒仔 $88

🍷紅酒辣肉腸配全麥麵包粒 $98

蘸住個紅酒汁,另有一番風味!

🐮慢煮和牛臉肉配薯蓉 $298

食完都唔覺得肥膩,好適合慢煮🤩
薯蓉處理到好Creamy,可以用牛臉肉蘸住食,好方便😋

2021-10-20 19 views
9 0 後 的 味 蕾.大角咀新開西班牙菜酒吧!.泥水風格裝修,配開放式Bar,啱哂附近打工仔,放工飲番杯,放鬆吓!.🔸西班牙辣椒仔油炸原仔青椒仔,炸至軟身,青椒味冇咁重,平時唔食青椒嘅我都食到😜.🔸白酒辣蜆肉意大利麵彩用粗身少嘅意大利麵,以十數粒蜆肉包圍中間既意大利麵,以炒香既肉碎,配少量辣椒仔煮成醬汁.🔸白酒煮蜆蜆肉配搭蕃茜 、肉碎、洋蔥、辣椒、加白酒煮香,再以兩塊面包點綴.全新裝修,咁環境係幾靚既!
9 0 後 的 味 蕾

大角咀新開西班牙菜酒吧!

🔸西班牙辣椒仔

🔸白酒辣蜆肉意大利麵

🔸白酒煮蜆

全新裝修,咁環境係幾靚既!
2021-10-19 14 views
我同老公都未試過食西班牙菜,但第一次又唔想畫花好多錢去試吓啲大餐廳,朋友介紹呢一間位於旺角嘅西班牙菜餐廳,我哋驚OpenRice訂位仲有八五折添,咁抵食就一於試吓啦!分別叫咗紅蝦刺身、西班牙蛋餅,同埋香辣大蝦意粉,呢種蛋餅我都係第一次見同埋第一次食,上面嘅肉鹹鹹地但配埋蛋餅嘅甜,估唔到可以咁夾,意大利粉份量都非常十足,個汁都好濃郁,配埋大蝦既鮮,完美既配搭,餐廳座位非常闊落好有氣氛,我自己覺得同其他大餐廳比較既話,呢間嘅CP值更高!
2021-10-19 12 views
餐廳主打西班牙菜,而Tapas係西班牙菜之中前菜/小菜,也是下酒菜小吃。同時,Tapas在西班牙文有蓋子的意思,原來西班牙人好鍾意在戶外進食,通常會飲杯酒,但酒又好容易引蚊蟲,所以就在酒杯口上擺上小麵包/杯墊,然後久而久之就發展到擺小食上去(雖然我覺得擺埋食物上去會更加引來蚊蟲...) 雖然今餐冇飲到酒,不過都試到少少Tapas!西班牙炸薯仔 Patatas Braves($88) 薯香噗鼻!本身薯仔炸得非常香,加上薯仔面嘅醬汁非常特別!本來想走嗰陣問問係咩醬又唔記得左,食落有d似茄膏質地,翻查網上資料就知道,橙色好似海膽的醬係餐廳自家調製嘅辣味大蒜蛋黃醬,撈埋沙律醬一齊食很有風味!Tuna Crudo($138)Tuna伴橄欖油,青醬、Salsa、黑醋,Tuna比較厚身,食落調味料的味道搶了點,如果tuna的調味加多點salt/pepper可能味道可作提升。Spicy Prawn Spaghetti ($188) 大蝦一隻隻漲卜卜夠新鮮和彈牙,炒意粉配以橄欖油、黑胡椒、辣椒和香料。Happy Ending (HH$48) Lemon, Lime, Soda water Selecti

西班牙炸薯仔 Patatas Braves($88)

Tuna Crudo($138)

Spicy Prawn Spaghetti ($188)

Selection of Fruit Tea ($48)

店鋪位置如果步行最近是朗豪坊嗰邊行過去約10分鐘,揸車更方便~

希望有天能去西班牙旅行

2021-10-18 7 views
Ruru Tapas Restaurant 位於旺角同奧運站中間,係新開嘅西班牙餐廳,裝修非常有格調~ 我地唔肚餓,只係叫咗幾款野食~ 🍽西班牙辣椒仔 $88辣椒仔🫑都幾大隻,其實完全唔辣😆 幾香,味道唔錯~ 西班牙炸薯仔 $88炸薯仔🥔 賣相唔錯,炸得好香,配合特別的醬料,非常香口惹味👍🏻😋 係不錯的小食~ 👍🏻香辣大蝦意大利麵 $188有四至五隻大蝦🍤,意大利粉🍝爽口,味道偏淡,唔算辣~ 整體唔錯~

西班牙辣椒仔 $88
辣椒仔🫑都幾大隻,其實完全唔辣😆 幾香,味道唔錯~

西班牙炸薯仔 $88

香辣大蝦意大利麵 $188
2021-10-15 90 views
大咀新開了這間食西班牙菜的 Ru Ru Tapas, 裝修骨子,樓底高,環境開揚舒服,有個開放式廚房。餐廳有提供Tea Set, $398/2 位,有7 款食物配餐飲。西式tea 食得多,西班牙tea 都係第一次。七款食物用一大個木盤盛上,擺盤精美,沒有三層架都一樣呃like.蟹肉牛油果卷,賣相跟蟹肉他他相似,一層牛油果粒配上一層滿滿的蟹肉,再配上三文魚子。蟹肉鮮甜,不是蟹柳絲。味道跟顏色的配搭很好,很開胃。西班牙麵包配吞拿魚番茄醬, 脆卜卜的麵包多士配上蕃茄醬,吞拿魚及洋蔥絲,喜歡吞拿魚沒有太多的沙律醬,簡簡單單的配搭及調味已經足夠,味道清新。牛油果蕃茄凍湯,是西班牙的傳統菜,濃郁的蕃茄湯內有牛油果粒,甜椒粒及洋蔥粒,健康清新,很適合夏天飲。西班牙芝士拼盤,有三款不同的芝士粒,配上一些多士,乾果來搭配。36 月伊比利亞火腿配麵包棒,4 條麵包棒卷著咸香的伊比利亞火腿,薄薄的火腿肉質柔軟,脂肪分佈均勻,充滿甘香及油香。意大利奶凍,味道不會太甜,食到陣陣檸檬味,配上粒粒的brownie, 好味。西班牙脆條是西班牙傳統的甜品,這個香甜的小油炸條外脆內軟,配上濃稠朱古力醬,十分滿足。最後配上

最後配上餐飲就更完美。
2021-10-14
$200 (Tea)
朋友約食飯我俾咗三間餐廳佢揀佢最後揀咗呢間食西班牙菜嘅出發先知原來喺大角咀咁遠😅佢話:你搵嗰陣唔知咁遠嘅咩😂Book咗七點準時到達可能新餐廳嘅關係當晚唔算好多人去到即刻有得入座😆裝修同格調都唔錯但係成間餐廳得兩個侍應負責全場仲要大部份時間都係企喺吧枱入面做野所以成日都好似叫天不應咁😅建議請多個侍應好啲囉👍🏻Truffle mushroom pizza ($138)Pizza超薄底勁香黑松露味👍🏻Iberian ham croquettes ($88)佢好似一個炸薯蓉嘅物體但係完全食唔到火腿或者火腿味喎😅可能係分子料理😂但係係好食嘅👌🏻Avocado tomato salad ($98)其實個沙律應該係好食嘅只係我唔鍾意食佢嗰啲沙律菜😅從來都唔鍾意食類似火箭菜嘅物體😅👌🏻Spanish roast chicken ($268)係全隻雞不過好細隻好似釀雞翼咁入面釀左啲辣肉腸碎如果冇嗰啲辣肉腸碎我覺得隻雞係幾好食嘅😌因為啲辣肉腸碎啲味有少少怪怪地👍🏻Spanish churros ($58)好似西式油炸鬼咁係一條條炸麵包條加朱古力醬睇個樣冇乜特別但係食落又幾好食喎外脆內軟😋但係我覺得啲朱古力
朋友約食飯我俾咗三間餐廳佢揀

佢好似一個炸薯蓉嘅物體
但係完全食唔到火腿或者火腿味喎😅
可能係分子料理😂
但係係好食嘅

👌🏻Avocado tomato salad ($98)
其實個沙律應該係好食嘅
只係我唔鍾意食佢嗰啲沙律菜😅
從來都唔鍾意食類似火箭菜嘅物體😅

係全隻雞不過好細隻
好似釀雞翼咁入面釀左啲辣肉腸碎
如果冇嗰啲辣肉腸碎我覺得隻雞係幾好食嘅😌
因為啲辣肉腸碎啲味有少少怪怪地

👍🏻Spanish churros ($58)
好似西式油炸鬼咁係一條條炸麵包條加朱古力醬
睇個樣冇乜特別但係食落又幾好食喎
外脆內軟😋
但係我覺得啲朱古力醬可以「傑」少少
因為炸麵包條份量有啲少
食完都仲有好大兜朱古力醬
我膽粗粗問佢有無其他野可以俾我點埋d朱古力醬唔好咁晒😛
佢好好人呀俾咗幾條長百力支俾我😌

👌🏻Panna cotta ($58)
上面有啲朱古力醬同埋幾粒藍莓
造型同味道都冇乜特別

而家喺OpenRice 訂位有全單85折
折左$736兩位
如果無折就唔係咁抵食囉
  • Truffle  mushroom  pizza
2021-10-12 10 views
我同舊同事放左工約埋chillax 兼醫肚,有店員推介既生紅蝦刺物加脆卜卜既包岩晒我呢d刺身同fushion 控。晚餐除左呢個生紅蝦刺身,仲有海膽topping 薯仔,都幾特別有crunchy & 同擺入口即溶既口感。甚至只係食呢樣飲個cocktail都會好滿足Pasta 系有店員推介既白酒辣蜆肉意粉,蜆肉夠juicy- 超滿意。同埋賣相都好精緻。呢度除左夠IGable, service 都好好,多謝店員咁大方俾張spare 枱我同朋友放手袋等我地chillax 得夠盡興!如果下次我同朋友再來,希望店員會介紹靚既cocktail我飲。
  • 生紅蝦刺身