大角咀同旺角之間既交界黎既次數真係少之又少,難得今次有朋友搬左黎附近當然要地膽帶我去附近覓食!今次佢帶左我黎呢間西班牙餐廳試試傾下計.西班牙辣椒仔以橄欖油煎香既青辣椒味道香甜唔會辣,入口又唔會過油膩.辣椒口感軟腍之餘仍帶少少脆身.簡單以海鹽調味已經夠香.西班牙炸薯仔炸得金黃香脆既薯仔,外層酥脆香口唔油膩,而內裏充滿薯仔既粉香.薯仔得香又唔會有一陣油益味,配上酸酸甜甜既蛋黃醬蛋黃醬減輕油膩感.辣椒醬味道同樣帶微酸,開胃又中和肥膩感.白酒辣蜆肉意大利粉蜆肉相當豐富既意大利粉,蜆肉保持鮮嫩唔會過熟,帶住淡淡白酒清香.同時亦配上chorizo西班牙香腸,帶陣一陣鹹香既smoky味,令意粉集合蜆肉鮮香及肉香.Happy ending

西班牙辣椒仔

白酒辣蜆肉意大利粉

Happy ending
Type of Meal
Dinner
2021-10-07 5 views
RuRu Tapas Resraurant📍大角咀🍝白酒辣蜆肉意大利麵 $168一入口就好重白酒香,配埋蜆肉味道好夾🍾蜆肉食落完全冇沙,蜆味入晒意粉入面,食到好滿足😚🍳西班牙蛋餅 $88蛋餅好濕潤,上面鋪咗風乾火腿,好有鹹香🥓切開入面有薯仔同埋甜洋蔥,配埋上面嘅風乾火腿食味道啱啱好😋🌶西班牙辣椒仔 $88上碟以為好辣,點知食落一啲都唔辣😛辣椒仔淨係加咗橄欖油同埋海鹽,食落食到蔬菜嗰陣甜味,好特別嘅辣椒🤪
RuRu Tapas Resraurant📍大角咀

🍝白酒辣蜆肉意大利麵 $168

🍳西班牙蛋餅 $88

🌶西班牙辣椒仔 $88
2021-10-06 5 views
前嗰排去咗奧運嗰邊行,奧海城嗰邊都真係幾多嘢行,但我留意到原來嗰邊附近都好多特色嘅餐廳,尤其係都幾多西班牙菜,我朋友話帶我去食啲新嘢,所以就黎左呢一間餐廳。嗰日我哋嗌左一碟西班牙辣椒仔,西班牙蛋餅同香辣大蝦意大利麵。呢一餐都幾有驚喜,而且都坐得舒服,服務都好好。西班牙辣椒仔本身一開始驚有啲辣,但食落口之後發現係甜嘅,而佢係用鹽去烹調,所以成個辣椒仔反而係咸甜嘅味道。西班牙蛋餅蛋餅入邊有薯仔洋蔥等等,最特別嘅係佢上面有西班牙風乾火腿,份量都幾多,冇諗過味道都幾夾。香辣大蝦意大利麵一開始食落口的確係有少少辣,但係係可以接受到嘅程度,意大利麵好彈牙,大蝦食得出好新鮮。

西班牙辣椒仔

香辣大蝦意大利麵

2021-10-05 4 views
最近係大角咀新開咗間西班牙嘢,裝修好型😍經過附近就試下!西班牙辣椒仔 $88西班牙蛋餅 $88先要2個前菜,辣椒仔份量都唔少,調味偏淡一點點,啱送酒。tortilla細細份,即叫即製熱辣辣😍食落香口。Spanish suckling pig $288好期待嘅燒乳豬😍叫咗份細嘅,一個人食啱啱好😋外皮好脆,肉質嫩滑多汁!🥰配上蘋果蓉正好解膩,好好食!📍 RuRu Tapas Restaurant (旺角)旺角杉樹街11號德安樓地下1號舖
最近係大角咀新開咗間西班牙嘢,裝修好型😍經過附近就試下!

西班牙辣椒仔 $88
西班牙蛋餅 $88

先要2個前菜,辣椒仔份量都唔少,調味偏淡一點點,啱送酒。

tortilla細細份,即叫即製熱辣辣😍食落香口。

Spanish suckling pig $288

好期待嘅燒乳豬😍叫咗份細嘅,一個人食啱啱好😋

外皮好脆,肉質嫩滑多汁!🥰配上蘋果蓉正好解膩,好好食!

📍 RuRu Tapas Restaurant (旺角)
旺角杉樹街11號德安樓地下1號舖
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2021-10-03 7 views
餐廳喺大角嘴杉樹街,走酒吧風格,店面唔大但樓底高,播住輕快流行歐美歌曲,夜晚都幾好feel。 食物小巧精緻,器皿都幾有特式。兩小食一主食。【西班牙辣椒仔】青椒仔,用咗橄欖油同海鹽調味,味道唔辣帶少少甜。【紅酒辣肉腸配全麥麵包粒】用pan仔上,個汁係用紅甜椒粉、紅酒、橄欖油、蒜調配,再加上月桂葉、香芹,香辣十足,麵包粒鬆脆,蘸埋汁食幾正~【香辣大蝦意大利麵】落咗香蒜同白酒炒,仲有香菜提味;大蝦爽口,少少辣又香口。

食物小巧精緻,器皿都幾有特式。兩小食一主食。

【西班牙辣椒仔】
青椒仔,用咗橄欖油同海鹽調味,味道唔辣帶少少甜。

【紅酒辣肉腸配全麥麵包粒】

【香辣大蝦意大利麵】
落咗香蒜同白酒炒,仲有香菜提味;大蝦爽口,少少辣又香口。
2021-09-30 9 views
精緻西班牙餐廳同朋友去食呢間西班牙餐廳,好令的裝修,好簡約高貴,打卡一流!叫左幾道菜,最有印象呢一道:西班牙生紅蝦刺身:$178好清新的一道菜,蝦好新鮮,薄切配上魚子醬,配上面包,味道好搭,魚子醬好香!紅酒辣肉腸配全麥面包粒:$98以前西班牙旅行時,見到當地市場好多吾同類型的腸!呢個辣肉腸係西班牙都好出名,咸香十足,配埋面包,好飽肚!白酒辣蜆肉意粉:$168酒香味濃,配埋海鮮蜆肉,同彈牙意粉,幾好的一道主菜!下次再利過🥰
精緻西班牙餐廳

叫左幾道菜,最有印象呢一道:
西班牙生紅蝦刺身:$178

紅酒辣肉腸配全麥面包粒:$98

白酒辣蜆肉意粉:$168
酒香味濃,配埋海鮮蜆肉,同彈牙意粉,幾好的一道主菜!

下次再利過🥰

2021-09-27 21 views
大角咀新貴Ruru Tapas, 主打西班牙Tapas, 一啖酒配一啖西班牙小點, 瞬間讓人 有種置身於於歐洲的感覺。餐廳樓底高坐得舒服, 下午時分來到也有各種brunch可以選擇, 可以配搭Juice或花茶, 當然也可以配搭House Wine, 天未黑, 就以花茶代替酒吧。西班牙蛋餅材料簡單, 卻是正宗地道西班牙菜 , 材料就只有 薯仔蛋 和洋蔥, 還有畫龍點睛的 西班牙火腿, 蛋餅煎得金黃色, 薯仔軟熟, 西班牙火腿為整份蛋餅帶來 讓人深刻的鹹香味。白酒辣蜆肉意大利麵大蜆 氹氹轉 包圍著意粉, 一睇就知份量多 ,而且賣相仲不錯,以香蒜 入饌 ,味道很香。蜆肉和意粉散發著微微的白酒和辣味, 惹味非常。蜆肉肉質鮮甜, 帶海水的鹹香味, 意粉煮得口感煙韌, 整碟意粉乾爽得嚟而又帶惹味,好食。-檸檬/百香果花茶沒有做作的果茶味, 飲落潤喉舒服。

白酒辣蜆肉意大利麵

檸檬/百香果花茶

沒有做作的果茶味, 飲落潤喉舒服。
2021-09-25 20 views
好耐冇食西班牙菜,又想支持下啲小店所以嚟咗呢一間!西班牙蛋餅一上枱就聞到好香濃嘅蛋味,望落就好似奄列咁,面頭仲鋪咗啲西班牙火腿。咬落裏面口感豐富,有啲切件嘅薯仔、辣肉腸粒、洋蔥,重點係啲蛋唔會過熟,咬落重囉有啲汁,唔錯!紅酒辣肉腸配全麥麵包粒幾的骰嘅一道菜式,主角係口感紮實,好濃味,仲帶點煙燻味嘅切粒辣肉腸。旁邊伴住骰仔狀嘅全麥麵包,烤到好脆身,沾埋腸下充滿油脂香氣嘅紅酒汁食,呢個先係成碟小菜嘅精髓!送酒一絕👍🏻香辣大蝦意大利麵一入口好有驚喜,意粉煮得啱啱好,個質感真係al dente好有嚼口,值得一讚👍🏻大蝦數量唔少,夠新鮮,咬落爽口彈牙。整體味道方面唔會過鹹過淡,橄欖油同白酒配合得非常好。另外佢用上原隻乾辣椒,所以辣度足夠,仲增添額外嘅香氣。成餐飯坐得都幾舒服,位置唔會太逼,而餐廳會播住啲好輕鬆嘅音樂,襯埋杯酒,絕對係適合同朋友小聚相見嘅地方~
好耐冇食西班牙菜,又想支持下啲小店所以嚟咗呢一間!

紅酒辣肉腸配全麥麵包粒

香辣大蝦意大利麵

• 西班牙蛋餅
2021-09-24 1218 views
我同朋友都鍾意食西班牙菜🇪🇸,得知大角咀開咗間新店「RuRu Tapas Restaurant」,就決定星期五晚嚟個西班牙之夜。我哋對RuRu有信心,因為之前幫襯過同集團嘅其他餐廳覺得唔錯。餐廳主打西班牙菜,即係一定唔少得各式各樣嘅Tapas小食同Paella西班牙飯。由於我哋都唔太肚餓,所以就唔係嗌咗好多嘢食😄。慢煮和牛臉肉配薯蓉($298),慢煮出細貨,牛臉肉炆到好軟、好入味,一份有三件🐮。牛臉肉嘅瘦肉同脂肪比例均匀,食落口感細嫩,筋膜位充滿骨膠原。牛臉肉上面有啲撞咗色嘅焦糖洋蔥,甜甜的。另外,主菜仲會搭配薯蓉同四季豆。牛油果蕃茄凍湯($88),🍅蕃茄凍湯好精緻咁放進三個杯仔內,細呷一啖成個人已經即刻醒神晒,因為酸味都幾強,好開胃。湯品較杰身,當中亦加入咗牛油果。西班牙炸薯仔($88),🥔炸薯粒好正,外層炸得超脆,而內裡就保持稔身。淋上薯粒面嘅醬汁係精華所在,佢並唔係普通嘅沙律醬,而係餐廳自家調製嘅辣味大蒜蛋黃醬Spicy Aioli Sauce🧄。總括嚟講,餐廳菜式富有正宗西班牙風味,全部均係香濃之選。食物以外,店員們嘅態度親切有禮,抵讚👍。最後,餐廳環境亦都唔錯,高樓底嘅舖面別
牛油果蕃茄凍湯
西班牙炸薯仔
總括嚟講,餐廳菜式富有正宗西班牙風味,全部均係香濃之選。食物以外,店員們嘅態度親切有禮,抵讚👍。最後,餐廳環境亦都唔錯,高樓底嘅舖面別具氣派。
2021-09-17
$265 (Dinner)
2021-09-23 13 views
假期做乜好,你話呢?😂😂😂平日都喜歡喝紅酒的我,中秋節假期又怎能不喝呢?😂————————-🟥西班牙紅酒🍷:入口時有小小澀味,不過唞一唞之後再飲嘅時候就即刻純好多😊———————🟩西班牙辣椒仔:比起平日食開嘅青紅辣椒🌶️鮮甜D,好肥美嘅感覺💬———————-🟫紅酒辣肉腸配全蜜麵包粒:呢個幾有特色,辣辣地幾開胃、又有紅酒嘅香、佐酒一流⋯⋯———————- 🟧西班牙伊比利亞火腿配麥包:我最鍾意食伊比利亞火腿,尤其是飲紅酒🍷鹹鹹地又嫩滑嘅質地👍將火腿放在又脆又鬆化的麥包內————————-🟧西班牙蛋餅:用西班牙火腿配在煎蛋上,入面蛋內清香滑溜、有薯仔🥔和肉碎的配搭⋯⋯————————⬛️西班牙墨汁飯:入面有好多海鮮,有蝦、魷魚:青口、蜆、用墨魚汁做嘅飯好香又好滑,又好有口感,我最鍾意食呢種煙煙靭靭嗰種感覺嘅飯😋—————————🟪焦香芝士蛋糕:一個命名為焦香芝士蛋糕的名字,芝士焦香其實就是焦燶了蛋糕的面頭,但味道就一點焦味也沒有,反而令蛋糕更加焦香的味道,更加吃得濃香一的味道😋—————————-🟦西班牙脆條配朱古力汁:我好鍾意食呢一個甜品,就等於中國坐人嘅油炸鬼,而佢就係一個西式嘅油炸鬼,而佢
假期做乜好,你話呢?😂😂😂
平日都喜歡喝紅酒的我,中秋節假期又怎能不喝呢?😂

————————-
🟥西班牙紅酒🍷:
入口時有小小澀味,不過唞一唞之後再飲嘅時候就即刻純好多😊

———————
🟩西班牙辣椒仔:
比起平日食開嘅青紅辣椒🌶️鮮甜D,好肥美嘅感覺💬
———————-
🟫紅酒辣肉腸配全蜜麵包粒:
呢個幾有特色,辣辣地幾開胃、又有紅酒嘅香、佐酒一流⋯⋯

———————-
🟧西班牙伊比利亞火腿配麥包:
我最鍾意食伊比利亞火腿,尤其是飲紅酒🍷鹹鹹地又嫩滑嘅質地👍
將火腿放在又脆又鬆化的麥包內

————————-
🟧西班牙蛋餅:

————————
⬛️西班牙墨汁飯:

🟪焦香芝士蛋糕:
—————————-
🟦西班牙脆條配朱古力汁:
我好鍾意食呢一個甜品,就等於中國坐人嘅油炸鬼,而佢就係一個西式嘅油炸鬼,而佢食落又有柔和口感嘅味道、又帶脆又香口,有些人喜歡點朱古力醬,而我就喜歡就咁食,不過各人有各人嘅口味,點唔點醬由你選擇👍

其實開心🥳⋯⋯簡單就在你身邊
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
2021-09-20 50 views
上次搵田田嘅時候見到附近有啲新開嘅餐廳裝修幾別緻舒適趁有mood就去試吓—————————————————————餐廳主打西班牙菜睇完мєиυ最後決定試下3款菜式辣肉腸配全麥麵包粒呢個好得意細細份連埋個細煎Pan上除左ριzzα之外中島都係第一次咁樣食辣肉腸已經切到一粒粒啱曬同樣切成一粒粒嘅全麥麵包粒一齊食腸仔好香蒜頭味又唔似莎樂美腸禁咸用新鮮脆脆麵包粒襯托簡直完美另外叫左個炸薯仔粒雖然簡簡單單平平無奇但越簡單先越難整得好食😋薯仔保持有咬口唔過火最後叫個主食白酒辣蜆肉意粉平時食果的所謂白酒意粉基本上上枱果陣都淨返的蒜味 完全冇酒味不過今次好唔同首先的蜆肉食落已經好香白酒味好似用酒浸過吸晒的味我鍾意個意粉質地比較煙韌有咬口而且落左芫荽同小小辣肉醬好香口惹味—————————————————————◉ 西班牙炸薯仔 $88◉ 紅酒辣肉腸配全麥麵包粒 $98◉ 白酒辣蜆肉意大利麵 $168
上次搵田田嘅時候

◉ 白酒辣蜆肉意大利麵 $168
白酒辣蜆肉意粉
白酒辣蜆肉意粉
2021-09-19
最近發現都真係有好多西班牙菜開張,可能都算係一個新嘅熱潮,以大角咀嗰邊就有一間小店新開,個名已經有Tapas呢個字,代表係小食。特別適合女仔叫幾款小食一齊share,飲番杯傾吓計!我哋就叫咗兩款Tapas 紅酒辣肉腸配全麥麵包粒$98佢個辣肉腸同出面有啲唔同,裏面比較多質感同埋比較肥大少少,有水份。味道鹹香香辣之外都有少少紅酒嘅清新味,當然因為味道需要配搭香脆麵包粒中和一下,咁就唔會太鹹。西班牙炸薯仔$88聽落炸薯仔好似好普通,原來一啲都唔普通,佢表面有個好特別嘅醬汁係酸酸辣辣,開胃又獨特,加上炸薯仔每一粒嘅size都唔大,炸得都好均勻夠金黃。而且份量都多,抵食過某啲西班牙餐廳。慢煮和牛面肉配薯蓉$298呢個total有三件,質感軟林,而且有紅酒味,令到整體特別香。因為慢煮嘅關係裏面仲有少少粉紅色,好靚!底部嘅薯蓉方面都相當軟滑,鍾意食軟林林而且又夠香嘅牛面肉就好值得推介!MENU

我哋就叫咗兩款Tapas
紅酒辣肉腸配全麥麵包粒$98

西班牙炸薯仔$88

慢煮和牛面肉配薯蓉$298

MENU
星期五晚,約同朋友一齊前往Ruru放鬆吓,食西班牙菜。Ruru的樓底很高,充滿空間感,裝潢又好靚,好適合約埋朋友來傾計。先食個前菜牛油果蕃茄沙律🥗,顏色豐富,有爽甜的蕃茄,牛油果、水牛芝士,沙律菜,十分清新。紅酒辣肉腸配全麥麵包粒🌭,辣肉腸用了紅酒去烹調,配上少許辣,味道豐富,沾麵包粒食挺配合。慢煮和牛臉肉配薯蓉🥔,這個烹調需要些時間,以慢煮和牛臉肉,配上特製醬汁熬煮,肉稔多汁,加入薯蓉,口感Creamy。舒服的環境,聽著輕快的音樂,得以放鬆同朋友談天闊地呀!

舒服的環境,聽著輕快的音樂,得以放鬆同朋友談天闊地呀!
  • 慢煮和牛臉肉配薯蓉
2021-09-19 11 views
Spanish Cuisines 🎈RuRu Tapas Restaurant/Potatoes, onion and eggs make up this popular Spanish Omelette./一間位於大角咀嘅西班牙餐廳兼酒吧🍻裝修簡單 但就俾人一種舒服自在嘅感覺 呢點先係最重要😉Brunch Set可以跟茶 果汁 或者汽水🍽西班牙蛋餅Spanish Tortilla ($98)似薯仔煎蛋 一塊塊薯仔隱藏喺蛋餅之間Parma harm鹹香混合些少辣椒油充斥住蛋香味 亦帶點開胃嘅刺激感🔥白酒辣蜆肉意大利麵Spaghetti Alle Vongole ($168)蜆肉肥美鮮甜 數目都唔少喎😮當中黑色嘅肉碎 其實係西班牙辣香腸碎 微微辣度突出白酒味 食完都唔怕濟😝
Spanish Cuisines

🎈RuRu Tapas Restaurant

一間位於大角咀嘅西班牙餐廳兼酒吧🍻
裝修簡單 但就俾人一種舒服自在嘅感覺
呢點先係最重要😉

Brunch Set可以跟茶 果汁 或者汽水🍽

西班牙蛋餅Spanish Tortilla ($98)
似薯仔煎蛋 一塊塊薯仔隱藏喺蛋餅之間
Parma harm鹹香混合些少辣椒油
充斥住蛋香味 亦帶點開胃嘅刺激感🔥

蜆肉肥美鮮甜 數目都唔少喎😮
當中黑色嘅肉碎 其實係西班牙辣香腸碎
微微辣度突出白酒味 食完都唔怕濟😝

📍 RuRu Tapas Restaurant📍 旺角 • 杉樹街11號德安樓地下1號舖-週末來到了大角咀全新西班牙餐廳《RuRu Tapas Restaurant》,享受一頓weekend brunch 🍴 -餐廳乾淨明亮、感覺舒適感覺下班以後在這裡喝喝東西、吃吃tapas會蠻享受的🥰-雖然餐廳主打西班牙菜,但中午餐的選擇沒有很多帶西班牙風味的選擇,可是其他風格的料理同樣有質素❣️Brunch配有飲品,如水果茶、果汁,也可以加錢改配其他飲品或加配甜品🍰-牛油果拼盤配全麥麵包 ($138)Avocado platter w/ whole wheat bread牛油果切好,跟配料一起整齊擺放在方盤內可以按個人喜好把材料放上薄脆的全麥麵包,口感豐富配上一杯熱茶,就是幸福的早午餐享受了 ♥•慢煮和牛臉肉配薯蓉 ($198)Slow-cooked wagyu beef cheek stew w/ mashed potato另外一份是這個 { 慢煮和牛臉肉🐮 }牛臉肉超級香軟柔嫩,牛味夠,配搭同煮的紅酒還有其他材料,很惹味~下面配上細膩的薯蓉,好吃又配搭得宜👍-下次再來試一下他
📍 RuRu Tapas Restaurant

📍 旺角 • 杉樹街11號德安樓地下1號舖
餐廳乾淨明亮、感覺舒適
感覺下班以後在這裡喝喝東西、吃吃tapas會蠻享受的🥰
牛油果拼盤配全麥麵包 ($138)
牛油果拼盤配全麥麵包
牛油果切好,跟配料一起整齊擺放在方盤內
可以按個人喜好把材料放上薄脆的全麥麵包,口感豐富
配上一杯熱茶,就是幸福的早午餐享受了 ♥

慢煮和牛臉肉配薯蓉 ($198)
另外一份是這個 { 慢煮和牛臉肉🐮 }
下面配上細膩的薯蓉,好吃又配搭得宜👍
下次再來試一下他們的tapas還有其他帶西班牙風味的菜式🇪🇸

Menu: