2024-07-18 207 views
本身在尖沙咀工作,放工行下美麗華,一落地庫見到一間新店,門口好大,環境清優,入去看看,彷如去了另一時空,古式古香,座位闊落,其設計俾感覺有一個個人空間,點了一些特色茶再加烏冬,安靜地坐下等店員製作我所點的茶品,望望周圍的茶客,看到其他客的茶具各有不同,原來每款不同的茶有專屬茶具給客戶享用,好期待我所點的碧螺春有什麼茶具,突然店員拿了一小杯的茶來,放在枱面,說頭泡茶,我開始以為我所點的只有這麼一細杯,原來是沖茶師傅泡茶的第一泡菜拿來給我,飲完之後,店員再拎一個盤來,上有裝了茶茶具及茶點,茶清新入味加上環境如入仙境,吃茶點時有特別驚喜,很美味,在這仙境喝喝茶以為只坐不到1小時,但原來已經坐了三個多小時,唔怪之得仙山方一日,人間已千年。
2024-06-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 附送的茶點
2024-07-05 228 views
2個病左的茶友食完lunch想繼續吹下水,知道附近新開了間茶室,當然要去坐下試下茶。裝修吾算好靚,但都舒服簡單,如果吾太了解茶也不會覺得不自在茶方面就比較新穎,吾算係好傳統個d, 2個病人一個只可飲烏龍一個就要飲陳皮,所以點了菊花雪梨大紅袍,同老陳皮白茶。原本以為是俾你即泡散茶,但拎到上來是泡好的茶水配一件小茶點。飲上去好似飲緊加左好多糖的雪梨水同勁濃的陳皮水,飲不出茶味,有少少失望,希望日後會改進。價錢吾算特別貴,當有個位坐下是不错的。

裝修吾算好靚,但都舒服簡單,如果吾太了解茶也不會覺得不自在

價錢吾算特別貴,當有個位坐下是不错的。

行尖沙咀商場見到間新開嘅品茶店,有得坐低輕鬆坐低飲杯茶嘆一嘆品個茶。員工有禮貌同埋好仔細咁解釋茶嘅來源同埋味道,茶葉有黎自中國、日本、泰國,都多選擇。茶室嘅環境幾輕鬆舒服,氣氛幾中式文青風,見到仲有獨立嘅中式VIP房同埋日式座位,另外有一張不斷流水同埋氣霧嘅沉木中式檯好高貴。等緊茶嘅期間,有時間欣賞下茶室嘅設計之餘都見到有好多茶葉同茶具可以買。唔同嘅茶有凍有熱選擇,不過我自己覺得飲茶就要飲熱先飲到個味道。我叫左福鼎原產嘅老陳皮白茶,幾清香,有d柑橘清新感覺,味道甜甜地帶少少陳皮甘香。坐低嘆住茶食住件紅棗軟糖餅,餅身都幾軟,紅棗果肉好香甜。再飲一啖茶,算係幾享受既一個下午。

2024-06-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
2024-06-30 204 views
嫲嫲預祝仔仔生日,去開尖沙咀美麗華,發現呢間超靚打卡茶室,仔仔玩到唔捨得走🤭 茶飲係家中和外出必備🍵唔鍾意飲水,亦係傳統女性鍾意飲茶🫖又健康養生🤪「仙境冰調 🥭喝一口·芒種」💛賦予清新芳香的芒果蜂蜜茉莉花茶,口感如芒果香甜在口融化,伴隨著蜜糖的溫潤柔和,茉莉花香如繁星點點,輕盈飄逸,每一口都像在花園中漫步,柔滑的口感猶如在花瓣上輕輕滑過,仿若絲絨般纏繞舌尖,品味其中,如同探訪一場花香綻放的盛宴。🏞️獨立中式VIP房張枱超靚,立體將中國風情畫融入左係張枱,仲有個變色瀑布咁,仔仔好興奮玩到唔肯走🤭🤩仲有個日式雅座位置加上字畫能靜心脫俗🤪😍今時今日服務真係好緊要,員工們都有禮貌,清晰介紹唔同茶飲💗飲品可以揀座係度慢慢飲諗下野打下卡,或者拎走一路行一路解渴😋仲有茶葉同葉餅賣,買番屋企自己沖黎慢慢嘆又得😋仲有 ’s Tea出品的茶杯套裝,好有品味🤩

「仙境冰調 🥭喝一口·芒種」💛

今時今日服務真係好緊要,員工們都有禮貌,清晰介紹唔同茶飲💗

仲有茶葉同葉餅賣,買番屋企自己沖黎慢慢嘆又得😋

仲有 ’s Tea出品的茶杯套裝,好有品味🤩
2024-06-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
  • 芒種
2024-06-30 162 views
經過美麗華見到有間新開古典風嘅飲茶就去左睇下個裝修都幾fancy 落order前店員有同我介紹下有d咩推介同埋係用咩茶葉沖泡因為佢哋好開揚仲可以見到佢地點樣去沖調我就叫左好打卡able嘅紫霜凝佢用巨峰葡萄同黑杞子再添上正山小種成杯飲品好清新 仲要配上冰球🧊 好似飲緊cocktail😂除咗可以品嘗茶味仲好適合去打卡見到有獨立中式房同日式style嘅座位臨走店員又同我講,除咗可以同我飲仲可以外賣,另外佢哋都有唔同嘅茶葉同葉餅賣中意自己係屋企沖茶嘅愛好者可以買埋's Tea出品的茶杯套裝
經過美麗華見到有間新開古典風嘅飲茶就去左睇下

個裝修都幾fancy

落order前店員有同我介紹下有d咩推介同埋係用咩茶葉沖泡

因為佢哋好開揚仲可以見到佢地點樣去沖調

我就叫左好打卡able嘅紫霜凝
佢用巨峰葡萄同黑杞子再添上正山小種
成杯飲品好清新 仲要配上冰球🧊 好似飲緊cocktail😂

⭐️尖沙咀特式茶室。apostrophestea ⭐️今日約咗朋友係尖沙咀見面,33度的高溫下早到左就係附近逛下,行到The Mira尖沙咀美麗華,發現有間古色古香的茶室,即刻入去買杯茶飲坐低鬆一鬆,見到其他顧客都好悠閒咁樣飲緊茶,喜歡打卡既我當然唔放過呢度每個靚靚打卡位。一坐低,店長主動的給我介紹一些茶飲,有熱茶、抹茶、也有些特色的凍飲,最後揀了凍飲~仙境冰調。渡金河:融入了百香果的繽紛風情,搭配宇治玉露的清雅香氣,口感如金河流淌,清涼清新,香氣猶如金色暮光映照,百香果氣息如陽光下悠然盤旋,每一口彷彿在穿越金河,品茗中,心隨水流,如渡金色河水,在茶香感受自然之美,沉浸靜謐。配上冰波,入口微酸,十分解暑。店舖設有獨立中式VIP房和有日式雅座 ,可以靜靜地茗茶,洗滌心靈和思緒。另外飲品可以揀堂座或take away ,仲有茶葉同葉餅賣,同埋’s Tea出品的茶杯套裝,真係一站式買到心頭好。‘s Tea 天上人間茶寮電話:6891 6238地址: 尖沙咀彌敦道132號美麗華商場一期地庫B125
⭐️尖沙咀特式茶室。apostrophestea ⭐️

‘s Tea 天上人間茶寮
電話:6891 6238
地址: 尖沙咀彌敦道132號美麗華商場一期地庫B125
2024-06-26
$60 (Tea)
2024-06-28 229 views
尖沙咀新開張咗一間茶店,「天上人間茶寮 Apostrophe s Tea」,除咗有提供唔同靚茶飲,最欣賞依度現場會有茶藝師煮茗,為大家細心解釋各種茶飲嘅特色,仲有唔少得嘅靚靚打卡位俾大家捉膝詳談,所以大家買完飲品後可以揀Takeaway或者堂食,最靚嘅位置莫過於獨立中式VIP房同日式雅座,兩間頂別具心思。想隨時隨地嘆到靚茶,大家仲可以喺店舖內購買到茶葉、茶餅、以及‘s Tea自家製推出嘅精品茶具。今次就揀咗十二道純品茗系列嘅其中一款嘆下,嗰句:喝一泡,少一泡,難能可貴之選,帶出惜茶之道,令我幾期待佢會用咩茶具奉茶。福鼎高山白茶之王白毫銀針伴牛軋糖(單點$118),採用福鼎的大白品種茶樹之春茶茶芽為原料,取其嫩稍一芯一葉沖泡,茶色白如銀、形狀似如針,名符其實,隨着泡茶次數增加,沖泡時間也會相應延長。茶湯甘醇濃郁,呷一口慢茶,嚐一口小點,別具風味,茶香與牛軋糖的味道相得益彰,口感煙韌、不黏牙,齒頰留香。這樣的茶品搭配精緻的小點心,無疑是品茶時的絕佳伴侶。

• 福鼎高山白茶之王白毫銀針伴牛軋糖
聽朋友講尖沙咀美麗華開左一開高質茶室一向鍾意飲茶既我 當然要去試下啦😊依到啲茶好有特色 除左有中式茶之外 仲有好多特色調茶一去就比佢地間獨立中式VIP房吸引左 佈置好典雅另一邊仲有日式雅座 好適合 慢慢坐下 好好享受茶品由於茶既種類真係有太多 職員都好樂意解答同做推介💕我最後揀左藍月光 香水檸檬 蝶豆花 龍井茶 沖調而成飲品除左可以堂食仲可以外賣邊行邊嘆茶我就揀左坐低慢慢飲☺️藍月光依杯飲品既呈現好靚😍同月亮一樣亮黃色 加上蝶豆花嘅紫色好似夜空一樣「藍月光」如一輪明月懸掛天際 蔚藍清冷如夜空之靜謐 每泡一壺「藍月光」溫潤芳香如月下之柔光 如置身出靜森林 細品茶香浸潤心靈 寧靜清幽似身處澄澈湖水之中 澄明明月下 靜賞自心鏡花水月悠然自得~好有詩意畫意 睇得出店家心思之處除左茶飲仲有茶葉茶餅同茶具賣用黎送比朋友夠晒大方得體 又有心思👍
聽朋友講尖沙咀美麗華開左一開高質茶室

好有詩意畫意 睇得出店家心思之處

除左茶飲仲有茶葉茶餅同茶具賣
用黎送比朋友夠晒大方得體 又有心思👍

2024-06-26 66 views
喺呢度呢間茶室坐落好舒服啊!周圍嘅環境好雅靜,擺設簡單但又有品味,好似同時間都停咗咁,令我忘咗啲煩惱。一入商場落一層扶手電梯就到了一杯幽香四溢嘅茶,慢慢浸泡,茶湯嘅醇厚同清新,真係令人心曠神怡。我買嘅時候,送嚟茶嘅旁邊有一個小食都幾靚仔,完全配襯到呢杯好茶。店員細心周到,送茶嘅時候有一一介紹,令人有種賓至如歸嘅感覺,有少少受寵若驚🤣喺呢間茶室,可以同朋友傾計,又或者一個人靜靜咁放鬆。呢度真係一個好棒嘅消遣好去處,就好似世外桃源咁,讓我暫時拋開煩惱,沈浸在佢嘅舒適氛圍之中。香港地好似真係第一次見到呢類型茶室,有機會遇上佢哋真係好好彩!!大推白蘭花烏龍茶,我試熱飲,個香味好似channel 香水味,好正好正好正!朋友仲有試巨峰葡萄茶/香水檸檬我偷飲咗一啖,好飲呀!好想成個menu 來一份但冇錢🥺😂😂臨走仲買咗白蘭花烏龍茶葉同茶味香薰蠟燭返屋企😛買買買!!!會多d嚟希望快d試曬所有茶!
喺呢度呢間茶室坐落好舒服啊!

一入商場落一層扶手電梯就到了

朋友仲有試巨峰葡萄茶/香水檸檬
我偷飲咗一啖,好飲呀!
好想成個menu 來一份但冇錢🥺😂😂

臨走仲買咗白蘭花烏龍茶葉同茶味香薰蠟燭返屋企😛

買買買!!!

會多d嚟希望快d試曬所有茶!
  • 白蘭花高山烏龍茶
當我在美麗華購物時意外遇見一位上司前輩,想找一個舒適的地方坐一坐,但前輩不喝咖啡。剛好發現一個絕佳的選擇 - 's Tea 天上人間茶寮。整體座位十分文青潔雅,我們坐在的日式的榻榻米,我見也有中式設計VIP房好有禪意呢!.而且服務質素也很好,員工有禮貌,由於款式太多,員工也會用心介紹。我就好快,決定了飲抹茶;而前輩就叫了”西湖頭採頂級豆香明前龍井”,前輩說了一句「呢個係好嘢」。.🍵 宇治雲龍抹茶金箔泡沫鮮奶🍵 Uji Unryu gold leaf Matcha Latte對我來說,這杯宇治雲龍抹茶金箔泡沫鮮奶不僅是一種飲料,更是一種藝術品。不但擺盤雅致,而且環境靜謐舒適。一種極致的茶香與奶香交織在口中,帶給我一種難以言喻的美好感受。這款飲料結合了S級賞受賞抹茶的獨特風味與香滑鮮奶的幼滑口感,展現了茶葉與奶的完美結合。 抹茶的苦澀與甘甜在這杯飲料中達到了絕妙的平衡,讓我感受到茶葉本身的豐富層次。金箔點綴在飲料表面,不僅增添了視覺上的奢華感,也為整體口感帶來了微妙的風味。每一口都讓我沉浸在茶香與奶香的交織中,讓心靈得到一種撫慰與放鬆。 .🫖 西湖頭採頂級豆香明前龍井這款明前龍井採自西湖一

🍵 宇治雲龍抹茶金箔泡沫鮮奶

🫖 西湖頭採頂級豆香明前龍井
這款明前龍井採自西湖一帶的頭採茶葉,精心製作而成,展現了豆香清新的特色。
首先,當我沏泡這款龍井茶時,散發出來的香氣讓我心曠神怡。豆香清新的香氣彷彿穿越時空,讓我感受到茶葉的細膩氣息。
茶湯清澈明亮,帶有淡淡的黃綠色澤,讓人一眼就能感受到其品質之高。

入口後,豆香明前龍井的滋味令人難忘。茶湯帶有一種獨特的鮮甜味道,伴隨著微妙的豆香,讓人回味無窮。口感清爽而潤滑,讓人感受到茶葉在舌尖上綻放的豐富層次。茶湯回甘悠長,讓人沉浸在茶香中久久不忘。
西湖頭採頂級豆香明前龍井這款茶,無疑是茶中的極品。其獨特的豆香清新風味,以及細緻的製茶工藝,讓人感受到茶葉的純淨與高雅。每一口都是一次品茗的享受,讓人感受到茶的魅力與深邃。這款茶值得被珍藏與品味,讓人在茶香中尋找平靜與愉悅。

與前輩聊天,大約一個小時便離開了。飲品可以揀堂座或take away 、仲有茶葉同葉餅和 's Tea出品的茶杯套裝賣;前輩走了一圈,買了一些東西回家去。
apostrophestea 絕對是在尖沙咀或美麗華廣場閑聊休息的好地方

#香港 #尖沙咀 #tst #tsimshatsui #茶 #茶飲店 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀美食 #尖沙咀cafe #尖沙咀打卡 #hkfoodie #foodstagram #instafood #香港美食指南 #香港美食推介 #香港美食 #茶室 #茶療 #茶飲 #飲品 #飲茶 #香港打卡
2024-06-24 105 views
今次我約左朋友去尖沙咀食飯,但係佢要OT,唯有自己行住等,見到呢間新開既茶室幾特別,就入去坐陣等朋友啦😌呢度環境好有茶道既氣息,有獨立中式VIP房,張枱好靚,好似有條小瀑布咁,另外一邊就有日式雅座,榻榻米式既座位,職員都幾好服務,有介紹呢度有咩特色既茶飲,大熱天時我就想飲凍既,佢都有逐一介紹😁桃之韵($88)我就叫左仙境冰調既桃之韵,係白桃蜂蜜鐵觀音黎既,付上兩塊餅餸茶,支茶無論個樽定係擺設都做得好靚, 用大大粒既波波冰保持茶既冰凍溫度,茶有好香既蜂蜜桃味,再有d茶味既回甘,感覺好清新🐝🍑🍵佢地除左可以堂食,仲可以外賣,另外有各款茶葉同茶餅賣,同埋佢地都有茶杯套裝,送禮自用都唔錯👍🏻

桃之韵($88)

2024-06-20
Type of Meal
Dinner
2024-06-24 47 views
Yeah! 's Tea 茶室係美麗華開左啦😍 夏日咁熱,飲杯冷茶消暑又解渴🎉有獨立的中式VIP房,張台和佈置都非常考究,感到非常舒適和尊貴。🍵✨仲可以take away,或買茶葉/茶餅/'s Tea出品的茶杯套裝,送禮/自用一流。🍵📦今次揀左仙境冰調🤩紫霜凝聚著巨蜂葡蜀的芬芳。融合黑杞子的獨特風味。再添上正山小種的濃醇。如紫霜凝結在山樑,口感如柔滑😍💕店員服務質素又好又熱情,提供非常清晰的介紹。非常貼心。🌟🌟

今次揀左仙境冰調🤩紫霜凝聚著巨蜂葡蜀的芬芳。
2024-06-23 48 views
位於尖沙咀美麗華一期地庫新派茶舍正式開幕!! 中意飲茶既我,當然要即刻去試下同打下卡店內既環境都好靚,有好多打卡位 除咗有日式雅座 之外,仲會有充滿中國風嘅特色獨立VIP房 岩曬想同 三五知己一路傾偈又想要小小私隱度既朋友老闆娘同員工 非常有禮貌,仲會主動跟進飲品既情況我就揀左呢一杯仙境冰調 喝一口。冰河川清涼清爽如冰河之魂。 柔和香甜似柚子花窟。宛如漫步於詩情畫意之中。不得不讚,上茶既時候係 仲會配埋冰波底,夏天熱辣辣呢個冰波底真係一流,加 分 而且份量好大樽,一個人既話有機會飲唔曬,可以選擇堂 座或 take away 而且仲會有茶葉同葉餅賣,同埋佢哋獨家出 品既「'S tea 茶杯套裝」
位於尖沙咀美麗華一期地庫新派茶舍正式開幕!!
中意飲茶既我,當然要即刻去試下同打下卡

我就揀左呢一杯仙境冰調 喝一口。冰河川

清涼清爽如冰河之魂。 柔和香甜似柚子花窟。

2024-06-23 42 views
尖沙咀又有新嘅好去處啦 🙌🏻🙌🏻 「‘S Tea 天上人間茶寮」位於尖沙咀美麗華一期地庫新派茶舍正式開幕!! 🥳🥳🥳 每日都不停口飲茶既我,當然要即刻去試下同八卦下啦 😉😉 一去到就見到有住五花八門既茶飲,即叫即沖,凍飲同熱飲都有,而且座位都非常闊落,如果想同朋友一路飲野一路傾計,真係最適合不過啦👍🏻👍🏻👍🏻 店內既環境都好靚,有好多打卡位 ☺️☺️ 除咗有日式 🇯🇵 雅座之外,仲會有充滿中國風嘅特色獨立VIP房 😎😎😎 岩曬想同三五知己一路傾偈又想要小小私隱度既朋友 😉 老闆娘同員工非常有禮貌,仲會主動跟進飲品既情況 👍🏻👍🏻本身比較鍾意飲果茶,所以今次我就揀左呢一杯 🩷仙景冰調 「芒種 🥭」賦予清新芳香的芒果蜂蜜茉莉花茶,口感如芒果香甜在口融化,伴隨着蜜糖的溫潤柔和,茉莉花香如繁星點點,輕盈飄逸,每一口都像花園中漫步,柔滑的口感猶如在花瓣上輕輕滑過,仿若絲絨般纏繞舌尖,品味其中,如同探訪一場花香綻放的盛宴推介介數: 5星 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️!! 不得不讚,上茶既時候係仲會配埋冰波底,夏天熱辣辣 🌞 呢個冰波底真係一流!!🤤🤤 而且份量好大樽,一個人既話有機會飲唔曬,可以選擇堂座或take a

推介介數: 5星 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️!! 不得不讚,上茶既時候係仲會配埋冰波底,夏天熱辣辣 🌞 呢個冰波底真係一流!!🤤🤤 而且份量好大樽,一個人既話有機會飲唔曬,可以選擇堂座或take away 😉而且仲會有茶葉同葉餅賣,同埋佢哋獨家出品既「’S tea 茶杯套裝」 😍😍😍

• 芒種
最近係尖沙咀美麗華廣場新開左間茶室,名為's Tea 天上人間茶寮😝同我一樣鍾意飲茶既朋友仔真係要黎走返轉😌有多種不同款式既茶飲,另外有獨立中式VIP房及日式雅座,張枱都有道具可以學下沖茶🤩不過我個人鍾意熱茶,起碼飲到最原汁原味😋依度有提供冷熱茶飲,店員們主動去了解我既口味,從而介紹返合適既茶飲比我,相當專業,好岩選擇困難症既我🤭最後叫左福鼎高山白茶之王白毫銀針($118),估唔到都有咁多道具,入面有張小卡係介紹茶既來源同埋沖泡指南😳上枱後店員都向我地講解沖法步驟,非常清晰👍🏻茶杯入面有白毫銀針既茶葉,外觀幾靚架,沖出黎係清澈透明,仲聞到陣花香味,口感好順滑,仲帶點回甘同淡涼果香,飲落去都幾舒服,就算沖左幾次都係飲到茶香,真係每一啖都好滿足🤗飲品可以揀堂座或take away👍🏻另外有賣茶葉同葉餅及's Tea出品的茶杯套裝。全部都好高質素✌🏻購買茶葉會提供包裝服務,可以自訂名字或句子,都係由店員親手寫架,買黎自用或送禮都唔錯呀🫶🏻📍's Tea 天上人間茶寮電話:6891 6238地址: 尖沙咀彌敦道132號美麗華商場一期地庫B125

同我一樣鍾意飲茶既朋友仔真係要黎走返轉😌
不過我個人鍾意熱茶,起碼飲到最原汁原味😋

上枱後店員都向我地講解沖法步驟,非常清晰👍🏻
茶杯入面有白毫銀針既茶葉,外觀幾靚架,

📍's Tea 天上人間茶寮
電話:6891 6238