今日去左港島鰂魚涌嘅東匯坊,見到地庫有個小商場(我記得呢度係以前嘅水族館商場)都好多食肆,所以就係度搵食。見到呢間醒辰冰室,裝修幾靚,門口價錢牌又唔算貴。我同老公叫左2個扒餐,追加左小食蒜蓉牛油大蝦同炸物拼盤,同2杯特飲小食先上,一見到炸物拼盤就嚇親,超大碟,份量好多🤩有炸魚手指,網紋春卷,洋蔥圈,麥樂雞同薯條,全部都係新鮮即炸,超香脆❤️仲有3款醬👍🏻真係好細心蒜蓉牛油大蝦:蝦肉開邊放咗好多蒜蓉,上枱已經好香🤤蝦頭仲有好多膏,好滋味安格斯肉眼牛扒:肉質夠鮮嫩多汁,煮得岩岩好,塊扒夠嫩容易切開👍🏻值得一讚個薯菜嘅薯蓉,薯皮焗得好香脆,而薯蓉亦好香滑,有濃厚口感同忌廉香味。美式雜扒餐:叫雜扒餐真係咩都有齊,好抵食🤩雞扒夠juicy , 豬扒雖較薄,但容易切容易入口👍🏻加埋煙肉同香腸🤤份量夠多又惹味我會形容呢間係高級嘅冰室,因為冰室嘅親民價錢,但服務同食物質素都好好。絕對值得回頭再食🤤

見到呢間醒辰冰室,裝修幾靚,門口價錢牌又唔算貴。

炸物拼盤

蒜蓉牛油大蝦

美式雜扒

炸物拼盤
蒜蓉牛油大蝦
美式雜扒
2023-02-19 20 views
最近同朋友放工食飯諗住近近地,喺附近試下e間鰂魚涌穩世冰室,冰室裝修以木製主題為主,座位係闊落卡位🥰坐得好舒服🤩餐廳嘅服務員超好🤩睇下餐牌入面有唔少款色嘅dinner set😍勁多選擇😆🌸前菜~西班牙火腿蜜瓜沙律西班牙火腿蜜瓜係絕配🥰蜜瓜味道香香甜甜同咸香嘅火腿好夾🙊口感爽脆❤️🌸龍蝦湯湯個質地好creamy,味道好香嘅海鮮味😍🌸烤紐西蘭香草牛柳配意粉牛柳餐廳用牛油香草煎封,保持到嫩滑鮮甜🤤味道帶香香嘅香草味☺️加埋黑椒汁一齊食,帶出到牛味😍意粉煮得岩岩好🤩🌸烤美國安格斯肉眼牛扒配意粉肉質細緻,煎得岩岩好🥰同埋份量都多😆🌸香煎龍脷魚柳伴薯菜龍脷魚用左蛋汁煎香,味道又唔腥,加埋檸檬汁一齊食,帶小清新🤩薯蓉好creamy😊🌸 意大利芝士餅芝士餅食落有d似雪糕😍🌸心太軟心太軟係熱辣辣整出嚟🤭入面仲有流心朱古力漿😆食落唔會太甜🌸檸蜜&熱杏霜檸蜜飲完勁滋潤😆熱杏霜暖笠笠❤️

🌸前菜~西班牙火腿蜜瓜沙律

🌸龍蝦湯
湯個質地好creamy,味道好香嘅海鮮味😍

🌸烤紐西蘭香草牛柳配意粉

🌸烤美國安格斯肉眼牛扒配意粉
肉質細緻,煎得岩岩好🥰同埋份量都多😆

🌸香煎龍脷魚柳伴薯菜

🌸 意大利芝士餅
芝士餅食落有d似雪糕😍

🌸心太軟
心太軟係熱辣辣整出嚟🤭入面仲有流心朱古力漿😆食落唔會太甜

🌸檸蜜&熱杏霜
檸蜜飲完勁滋潤😆熱杏霜暖笠笠❤️
2023-02-18 64 views
醒辰冰室位於太古站及鰂魚涌站之間的一個商場《東匯坊》,看似普通一間冰室,原來內藏驚喜。🤭高質素的西式晚餐,親民的價錢,而且食物份量亦好足夠💪🏻💛前菜-蘇格蘭煙三文魚沙律:加$15便可以將原有的西班牙火腿蜜瓜沙律升級為煙三文魚沙律,煙三魚份量都不少有4-5片,非常值得加錢升級👍🏻👍🏻💛龍蝦湯:加$15便可將意大利雜菜湯升級為龍蝦湯,龍蝦湯非常濃郁,好好飲😋💛扒紐西蘭西冷牛扒 伴 薯菜: 牛扒可選熟成度,我選了7成熟,肉嫩、而醬汁分開上,配上薯仔什菜,非常豐富。💛皇牌雜扒 伴 薯菜:雜扒包括有豬扒、雞扒、香腸及煙肉,再加上薯仔及瓜菜,非常皇量級👍🏻💪🏻晚餐可另加$15享用甜品!💛心太軟:濃濃的朱古力,不會太甜,$15抵食之選👍🏻😋💛意大利芝士餅:食落不會苦,而且有雪糕的感覺👍🏻晚餐還會包兩杯餐飲,非常飽之一晚🤪餐廳📍醒辰冰室📍鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊LG樓LG007號舖*價錢抵食😆*味道👍🏻😋

高質素的西式晚餐,親民的價錢,而且食物份量亦好足夠💪🏻

蘇格蘭煙三文漁沙律

紐西蘭西冷牛扒

皇牌雜扒

晚餐可另加$15享用甜品

💛心太軟:濃濃的朱古力,不會太甜,$15抵食之選👍🏻😋
心太軟

💛意大利芝士餅:食落不會苦,而且有雪糕的感覺👍🏻
意大利芝士餅

晚餐還會包兩杯餐飲,非常飽之一晚🤪

餐廳

蘇格蘭煙三文漁沙律
紐西蘭西冷牛扒
皇牌雜扒
2023-02-16 28 views
冰室位於地庫,無論餐廳還是地庫商場都十分新淨,感覺新開不久。餐廳全日免加一,nice😊。‖ 紐西蘭西冷牛扒伴薯菜 ($95) ‖牛扒大大塊,是典型港式冰室肉扒,所以牛味一般,但表面煎得好金黃香脆。‖ 大蝦黑松露蘆筍忌廉汁意粉 ($72) ‖大蝦大隻新鮮爽彈,意粉creamy,忌廉味足夠😋。跟餐的意大利雜菜湯,好足料,調味適中,不錯。蘇格蘭煙三文魚沙律 (+$15),煙三文魚好味,沙律用上黑醋,清新開胃。兩款甜品,店員說是從歐洲送來。意大利芝士餅 (+$15),似雪糕蛋糕,口感細滑,好味☺️。朱古力心太軟 (+$15),焗得過久,所以幾乎沒有流心🤣,但朱古力味好濃的😋。店員好有善,晚餐以這個價錢,其實都幾抵😊。

餐廳全日免加一,nice😊。

‖ 紐西蘭西冷牛扒伴薯菜 ($95) ‖

‖ 大蝦黑松露蘆筍忌廉汁意粉 ($72) ‖

大蝦大隻新鮮爽彈,意粉creamy,忌廉味足夠😋。

跟餐的意大利雜菜湯,好足料,調味適中,不錯。

兩款甜品,店員說是從歐洲送來。

店員好有善,晚餐以這個價錢,其實都幾抵😊。

2023-02-16 44 views
小妹昨晚路過鰂魚涌,竟然發現有間叫醒辰冰室既茶餐廳🍴 呢間茶餐廳充滿藝術氣息,掛上很多壁畫❤️一睇餐牌當然可以找到常餐、炒一丁、碟頭飯等既港式地道食物,但最估唔到同時供應日式咖喱飯、意式料理等🙈無論咩形式都好,小妹都覺得呢間餐廳比坊間一般茶餐廳精緻點,環境寬敞舒適,又不收加一,職員親切有禮☺️👍🏻環境:🌟🌟🌟🌟🌟西班牙火腿包裹蜜瓜片呢款西班牙火腿包裹蜜瓜片鹹香得宜,絕對係開胃前菜❤️貼心位係沙律盤上配個檸檬🍋夾子,方便顧客榨出鮮檸檬🍋汁,非常貼心😍安格斯肉眼牛扒肉紋細緻且味道香濃,牛脂肪分布均勻,即使7成熟都軟嫩可口,再蘸紅酒燒汁吃,味道恰如其份,無喧賓奪主,仲令呢款菜式味覺層次升華~芝士菠菜龍脷柳卷+薯仔沙律🥔芝士菠菜龍脷柳卷感覺清新,味道很夾🤩 而且無諗過🥔薯仔沙律都相當驚喜,雜果與薯仔比例啱好,配上酸甜沙律醬,好滋味,充滿港式茶餐廳風味😝意大利芝士餅晚餐套餐都只係 加$15,好抵食🤗 香軟滑溜,微苦嘅咖啡味,恰道中和,平衡🧀芝士膩感,味道唔錯🤭心太軟暖烘烘既心太軟,配上幼滑朱古力醬,絕對係視覺與味覺的最佳享受!質素:🌟🌟🌟🌟🌟餐廳裝修除咗將香港文化延續外,仲可以食到傳統冰室既西式茶點及
環境:🌟🌟🌟🌟🌟

西班牙火腿包裹蜜瓜片

芝士菠菜龍脷柳卷+薯仔沙律🥔

質素:🌟🌟🌟🌟🌟

餐廳裝修除咗將香港文化延續外,仲可以食到傳統冰室既西式茶點及飲品外,仲增添創新既中西美食,絕對將地道港式風味+正宗西式得味相互結合🥳🤩
價錢:🌟🌟🌟🌟🌟
2023-02-16 22 views
發現鰂魚涌東匯汸裝修後有間隱世小店醒辰冰室 Sai Sons價錢親民高品質全日免加一,高性價比!餐廳以簡約裝修為主環境有寬敞座位多款精選午餐陪是日餐湯加飲品全日早餐同常餐都有✨扒紐西蘭西冷牛扒配紅酒燒汁配薯菜(飯/意粉),$85肉質有彈性,牛味濃,雖然牛扒厚身,但一啲都唔韌,口感軟腍!✨香草烤鮮三文魚伴忌廉汁配薯菜(飯/意粉)$80三文魚皮煎得非常香脆,香濃香草味,三文魚完全冇腥味,肉質鮮嫩,配上美味忌廉汁!
發現鰂魚涌東匯汸裝修後
有間隱世小店醒辰冰室 Sai Sons
價錢親民高品質
全日免加一,高性價比!

餐廳以簡約裝修為主
環境有寬敞座位
多款精選午餐陪是日餐湯加飲品
全日早餐同常餐都有

✨扒紐西蘭西冷牛扒配紅酒燒汁配薯菜(飯/意粉),$85
肉質有彈性,牛味濃,雖然牛扒厚身,但一啲都唔韌,口感軟腍!

✨香草烤鮮三文魚伴忌廉汁配薯菜(飯/意粉)$80
Lunch
2023-02-16 24 views
頭盤加左$15轉左蘇格蘭煙三文魚沙律上枱真係好驚喜❣️擺盤好靚好有心思咁擺左個花花三文魚🌹完全唔似跟餐沙律~沙律菜好新鮮,份量大2個人食都ok👍🏻店家好貼心有個檸檬夾用來唧檸檬汁🍋烤美國安格斯肉眼牛扒:牛表面焦香味已令我食慾大增🤤但係擺盤咁靚,忍唔住要影多幾張相先~ 切開肉質紅嫩,但肉味香濃Juicy,我唔點汁食都ok~香草蒜片烤西班牙極黑豬鞍: 豬香味濃郁,油脂分佈均勻內嫩無筋,真正啖啖肉~套餐+$15就有一個甜品,雖然主菜已經好飽,個甜品係第二個胃🤪所以照叫都食到🤣心太軟即刻焗,熱辣辣既朱古力漿流出黎就聞到香濃朱古力味❣️甜度適中意大利芝士餅好creamy,口感有啲似雪糕~佢哋仲要係全日免收加一👍🏻 位置係以前水族館商場嗰度,姐係海山樓隔離,早去仲可以順便影下相添❣️東匯坊商場內部裝修亦都好有特色,好多打卡位~食完飯不妨影張靚相先走📸
頭盤加左$15轉左蘇格蘭煙三文魚沙律
蘇格蘭煙三文魚沙律

香草蒜片烤西班牙極黑豬鞍

意大利芝士餅好creamy,口感有啲似雪糕~

2023-02-07
Celebration
Anniversary
蘇格蘭煙三文魚沙律
香草蒜片烤西班牙極黑豬鞍
  • 心太軟
2023-02-15 21 views
冰室來說,這店的就真的超多選擇及高質了!情人節居然也有情人節套餐,真的是平有平食,質素也不錯!套餐包裹前菜或沙律,主菜、甜品及飲品,我點了蟹肉龍蝦濃湯,本以為會是茶記貨式,但喝後覺得沒選錯了,龍蝦湯非常濃郁,很重龍蝦味,而且還一點也不油膩,喝得很舒服!主菜有兩款,香草烤西班牙極黑豬鞍及烤美國頂級安格斯牛肉眼牛扒,兩者均有配配芝士煙肉焗法國薯,先說豬鞍,很厚很大件,鬆軟度不錯,入口腍軟多汁;而牛扒更是肉味濃厚,腍軟嫩滑,醬汁更是惹味吸引,而焗薯也超正,外層的煙肉焗得脆香,拌薯蓉吃超正!朱古力心太軟是我最愛,所以額外點的,朱古力味濃郁,流心很彭湃,必吃!

2023-02-08 24 views
▫️鰂魚涌新商場東匯坊好似都開左一段時間,住附近但平時都比較少黎🤔 行逛完見到間冰室,唔係平時食開既碟頭飯而係西餐🤭 而且價錢仲非常親民好吸引🤑🥗 西班牙火腿蜜瓜沙律▫️每份套餐包沙律/ 湯一份,估唔到沙律咁有誠意,有2件parma ham配哈蜜瓜🥓😍 仲有沙律菜可以中和火腿鹹香味🥬▫️碟邊有檸檬夾仔📎 唔怕吱檸檬會整污糟隻手好貼心🍋☺️🥣 意大利雜菜湯▫️蕃茄味好濃郁,好多蕃茄雜菜碎而且湯夠熱🍅🐟 扒鮮三文魚 伴薯菜 $88▫️三文魚油份充足,魚皮煎得香脆,原本配雜果薯仔沙律,但太鐘意食薯條所以轉埋做薯菜🍟😝 伴碟仲有翠肉瓜同蘿蔔仔,煮得夠淋好食又健康🥕🐔 黑椒蒜蓉燒春雞 伴薯菜 $78▫️外皮焗得非常脆身,一切雞汁流晒出黎,juicy又嫰滑💦 同樣配上薯菜🥔 揀左黑椒汁夠惹味🔥🐗 香草蒜片烤西班牙極黑豬鞍 伴意粉 $138▫️豬鞍肉好厚身,但肉質依然嫰滑兼好有豬味🐽 除左選擇既紅酒燒汁,仲另外配上芥末,辣辣地好夾✨ 意粉都煮得夠彈牙🍝🍰 意大利芝士餅 +$15▫️夠冰凍食落質感似雪糕🍨 芝士餅好滑溜,帶點咖啡香味☕️ 如果下午茶黎食再嘆返杯咖啡真係一流🤤🫖 咖啡/ 茶▫️夜媽媽食咁多都係飲杯檸水消下滯🍋

🥗 西班牙火腿蜜瓜沙律
▫️碟邊有檸檬夾仔📎 唔怕吱檸檬會整污糟隻手好貼心🍋☺️

🥣 意大利雜菜湯
▫️蕃茄味好濃郁,好多蕃茄雜菜碎而且湯夠熱🍅

🐟 扒鮮三文魚 伴薯菜 $88

🐔 黑椒蒜蓉燒春雞 伴薯菜 $78

🐗 香草蒜片烤西班牙極黑豬鞍 伴意粉 $138

🍰 意大利芝士餅 +$15

🫖 咖啡/ 茶
▫️夜媽媽食咁多都係飲杯檸水消下滯🍋

2023-02-08 21 views
今日嚟到位於鰂魚涌附近嘅醒辰冰室食飯,餐廳雖然啱啱新開無耐,但我見到今晚都幾多人嚟食。餐廳嘅價錢定位非常之親民,平均六七十蚊都可以食到一個晚飯。龍蝦濃湯龍蝦湯入口唔會太過鹹,仲有蝦嘅鮮甜味。周打魚湯呢個湯入口味道冇龍蝦湯咁濃,啱晒唔想食咁濃味嘅人。芝士焗澳洲帶子帶子又大又鮮甜,連埋焗熔咗嘅芝士一齊食,真係好滋味。烤法國春雞春雞外皮又香又脆,皮下脂肪又唔會太過多,雞肉經過調味之後變得非常之入味。北寄貝蘑菇白酒汁意粉白酒汁入口亦都唔會太過肥膩,連埋北寄貝一齊食,有淡淡的北寄貝鮮味。整體來講,餐廳嘅定價夠晒平,食物分量又大又抵食,唔怪之得咁多人嚟食。

餐廳嘅價錢定位非常之親民,平均六七十蚊都可以食到一個晚飯。

龍蝦濃湯
龍蝦湯入口唔會太過鹹,仲有蝦嘅鮮甜味。

周打魚湯
呢個湯入口味道冇龍蝦湯咁濃,啱晒唔想食咁濃味嘅人。

芝士焗澳洲帶子
帶子又大又鮮甜,連埋焗熔咗嘅芝士一齊食,真係好滋味。

烤法國春雞

北寄貝蘑菇白酒汁意粉

2023-02-07 14 views
日前经過東匯坊,有間餐廳喺度裝修, 佢嘅裝修好吸睛 ,牆壁嘅人工手作牆畫 ,真係一個打卡嘅好地方。 卒之等到佢開張 ,第一時間去幫襯😆 其實喺冰室都可以食到好嘢嘅呢度價錢都正常唔會太價西班牙極黑火腿伴蜜瓜$58蒜香辣椒乾茄醬天使紅蝦$108美國安格斯肉眼牛扒$208龍蝦湯$38心太軟$28Tiramisu$28紅豆冰$32雜果賓治$32如果以一間冰室黎計,實在質素算係中上,分量亦唔算小龍蝦湯味道濃厚,如果有埋酥皮就100分了😆牛扒肉質都唔錯,不過如果係鐵板上我會更加喜歡😜天使紅蝦意大利粉🍝隻紅蝦大大隻,爽口彈牙👍🏻這間餐廳無論係飲品同埋食物 ,都睇到厨師係用心製作,賣相都是做得饒有心思,下次過開嚟都會嚟食😋
其實喺冰室都可以食到好嘢嘅

心太軟$28
Tiramisu$28
紅豆冰$32
雜果賓治$32

如果以一間冰室黎計,實在質素算係中上,分量亦唔算小
龍蝦湯味道濃厚,如果有埋酥皮就100分了😆
牛扒肉質都唔錯,不過如果係鐵板上我會更加喜歡😜
天使紅蝦意大利粉🍝隻紅蝦大大隻,爽口彈牙👍🏻

• 心太軟
  • 意大利芝士餅
  • 龍蝦湯
2023-01-19 212 views
今日要去鰂魚涌拎獎品,出開去當然食個晚飯。都有一段時間來鰂魚涌,有不少地方都變得好光鮮了,今晚就走入了經裝修後的東匯坊。原來內有不少食肆,見到這間冰室環境不錯,整齊企理,裝潢有格調,今晚一於試試。內裏設有兩排舒適的卡座,還有一排面向牆的單人位,枱與枱之間有一定距離,坐得自在。廚師精選晚餐menu 選擇都不少,每款晚餐包前菜/湯、主菜和餐飲,另加錢可將前菜/湯升級和追加甜品。我揀了鮮三文魚伴薯菜晚餐($88),另加一客龍蝦湯、焗西蘭花和甜品,大滿足。******************************先上前菜西班牙火腿蜜瓜沙律($0/跟餐),沙律菜好新鮮清爽,加了些酸咪咪的醋汁,好醒胃。鹹香肉嫩的西班牙火腿捲着甜美多汁的蜜瓜,加唧些檸檬汁中和油膩感,整體好夾,好吃!******************************再來一客熱辣辣的龍蝦湯($28),湯色澤濃,湯身稀稠度適中,口感幼滑,且啖啖鮮香,如果配塊脆多士就更佳。******************************芝士蒜片忌廉汁焗西蘭花($18)熱度十足,西蘭花非常爽脆新鮮,配上鹹香的芝士忌廉汁和幾片金黃香脆
芝士蒜片忌廉汁焗西蘭花
芝士蒜片忌廉汁焗西蘭花($18)熱度十足,西蘭花非常爽脆新鮮,配上鹹香的芝士忌廉汁和幾片金黃香脆的蒜片,簡單而美味。
鮮三文魚伴薯菜
主菜是鮮三文魚伴薯菜($88),賣相一流!三文魚煎得金黃,外脆內嫩,還有魚油香,特別喜歡脆卜卜的魚皮,正!薯菜有爽脆的西蘭花和甜美的甘荀,兩者都少油少鹽,好清新。薯條就微脆,亦不油膩,蘸上茄汁就更好味。
意大利芝士餅
甜品要了一客意大利芝士餅(+$15),入口好似雪糕,冰凍幼滑,蛋糕底濕潤,有咖啡和酒香,有質素!
最後來一杯熱檸蜜($0/跟餐),暖笠笠,甜美滋潤,加了檸檬便酸酸甜甜,有助消化。
在忙碌的一天能靜靜地獨個兒享受一頓舒適晚餐,真是加力量的好方法。
2023-01-16
芝士蒜片忌廉汁焗西蘭花
2023-01-11 154 views
間唔中都會嚟鰂魚涌東匯坊食晚飯,之前幫襯過地庫嗰間石燒牛扒專門店,今晚唔想食住家飯,提議落嚟「醒辰冰室」開餐。餐廳以快速慢食(Fast Casual)為營運理念,店內裝潢時尚,牆上繪有由本地插畫家創作嘅壁畫,線條簡潔,率性幽默,為餐廳添上藝術氣息。冰室晚市有套餐供應,選擇非常豐富,足足有成 20 款,而且仲要免收加一,夠曬經濟抵食。我哋每人點咗一個 Dinner Set,套餐奉送意大利雜菜湯 或 西班牙火腿蜜瓜沙律,包咖啡或茶,配甜品亦只需另 +$15。個沙律做得好有誠意,唔單止擺碟精美,而且每件密瓜都用西班牙火腿包裹住,火腿片鹹香油潤,同清甜爽口嘅哈密瓜簡直係絕配!扒鮮三文魚伴雜果薯仔沙律 ($88) 三文魚扒大大塊,非常厚身,魚皮煎得超香脆,魚肉剛熟,火候控制得恰好,仍然保持嫩滑質感,入口啖啖肉,相當 Juicy。無諗過連薯仔沙律都有驚喜,雜果同薯仔嘅比例啱啱好,配上嘅酸酸甜甜沙律醬,很滋味,充滿港式茶餐廳風味。至於另一客烤紐西蘭香草牛柳伴意粉 ($128)  亦做得好有水準,牛柳嘅生熟度剛好,肉質軟滑,粉紅嫩心,再加上紅酒燒汁,令肉味更濃郁,以彈牙嘅意粉伴吃,Perfect Ma
至於另一客烤紐西蘭香草牛柳伴意粉 ($128)  亦做得好有水準,牛柳嘅生熟度剛好,肉質軟滑,粉紅嫩心,再加上紅酒燒汁,令肉味更濃郁,以彈牙嘅意粉伴吃,Perfect Match。
一場嚟到,梗係要食埋甜品先走,意大利芝士餅 同 心太軟,每款都只係 $15,非常抵食。
Tiramisu 香軟滑溜,微苦嘅咖啡味,恰恰中和了咖啡酒嘅甜,也平衡了芝士嘅膩感,味道唔錯。心太軟有流心效果,入面嘅朱古力醬好濃郁,蛋糕亦非常鬆軟,為晚餐完美作結。
2023-01-05 137 views
平時真係好少會係鰂魚涌覓食‼️今日等緊🐻🐻剪頭髮,就係附近行下東匯坊呢個區內商場應該係新落成,非常有設計感,又夠闊落,勁好行逛❤️雖然裡面嘅店舖大部分都係連鎖店,不過我發現有1️⃣間清泉呢間冰室有別於傳統冰室,令人有煥然一新嘅感覺食物方面主打食西餐🥩🍝價錢亦非常親民🤑 所以二話不說今晚dinner非佢莫屬「烤焗法國春雞」雞皮烤到金黃色,勁吸引肉質嫩滑多汁,外皮烤得好乾身,令雞皮好脆口本身春雞有啲鹽味,食落完全唔單調,不過點埋“紅酒燒汁”⭐️ 味道更上一層樓「紐西蘭西冷牛扒」西冷牛扒好有牛味❤️肉質軟嫩‼️不過略嫌淋左啲,令口感差啲啲~但呢塊扒亦非常高質主菜當然係主角,出色係必然的‼️但估唔到連前菜沙律都咁有質素好有heart份量相當大份,西班牙火腿唔會太多油花,味道甘香亦唔乾❤️包住蜜瓜一齊食最Perfect‼️甜品:意大利芝士蛋糕🍰呢個蛋糕非常有記憶點有微微嘅Rum酒香,食落有啲日式cheese cake嘅感覺,非常滑口,富有芝士香朱古力心太軟✨✨下次我一定會特登在嚟鰂魚涌食呢間冰室❤️❤️
平時真係好少會係鰂魚涌覓食‼️
今日等緊🐻🐻剪頭髮,就係附近行下

東匯坊呢個區內商場應該係新落成,
非常有設計感,又夠闊落,勁好行逛❤️
雖然裡面嘅店舖大部分都係連鎖店,

不過我發現有1️⃣間清泉

呢間冰室有別於傳統冰室,令人有煥然一新嘅感覺

食物方面主打食西餐🥩🍝

價錢亦非常親民🤑 所以二話不說今晚dinner非佢莫屬

「烤焗法國春雞」
雞皮烤到金黃色,勁吸引

肉質嫩滑多汁,外皮烤得好乾身,令雞皮好脆口

本身春雞有啲鹽味,食落完全唔單調,
不過點埋“紅酒燒汁”⭐️ 味道更上一層樓

「紐西蘭西冷牛扒」
西冷牛扒好有牛味❤️肉質軟嫩‼️
不過略嫌淋左啲,令口感差啲啲~
但呢塊扒亦非常高質

主菜當然係主角,出色係必然的‼️
但估唔到連前菜沙律都咁有質素
好有heart

份量相當大份,西班牙火腿唔會太多油花,味道甘香亦唔乾❤️
包住蜜瓜一齊食最Perfect‼️

甜品:意大利芝士蛋糕🍰
呢個蛋糕非常有記憶點

有微微嘅Rum酒香,
食落有啲日式cheese cake嘅感覺,
非常滑口,富有芝士香

朱古力心太軟

✨✨下次我一定會特登在嚟鰂魚涌食呢間冰室❤️❤️
2023-01-04
Dinner
  • 烤焗法國春雞
  • 意大利芝士蛋糕
2023-01-03 103 views
經過新張開業的「醒辰冰室」被牆壁上插畫吸引,順路吃過晚餐又可慢慢欣賞。冰室餐牌給我的感覺似西餐廳多些,主推多款西式晚餐、啤酒與洋酒,豐儉由人很多選擇。我的晚餐是西班牙火腿蜜瓜沙律,烤美國安格斯肉眼牛扒配紅酒燒汁,甜品是心太軟和熱餐飲鴛鴦。鹹香得宜的西班牙火腿包裹蜜瓜片吃,是很開胃的前菜,沙律盤跟上一個檸檬夾子,方客人榨出鮮檸檬汁,的確是很貼心的用具。安格斯肉眼牛扒肉紋細緻、肉味香濃,脂肪分布均勻,就算七成熟,肉質也軟嫩可口,再蘸紅酒燒汁吃,紅酒燒汁味道恰如其份,而沒有喧賓奪主成為味霸,令牛扒多一份味覺層次。我比較少嘗熱鴛鴦,這杯熱鴛鴦却飄來陣陣咖啡香味吸引著我的嗅覺,輕輕的一口淺嘗,感受香港人的獨特飲食文化,口腔裏又盪漾著滑滑奶茶口感,這是多麼奇妙的享受啊!暖烘烘的心太軟,幼滑的朱古力醬,是視覺與味覺的最佳享受!由於今晚做了無飯主婦,自己享受美食之後,也外賣回家給家人。套餐:芝士焗菠蘿豬扒、熱鴛鴦、西班牙火腿蜜瓜沙律和慢火烤蜜糖原隻春雞配紅酒燒汁,兩款都有著不同的特價優惠,外賣包裝是盒面有透明膠片的紙盒,符合大部份環保原則,包裝紙盒也蠻美觀的。新店鋪服務員服務良好有禮,也值得一讚!

熱鴛鴦

暖烘烘的心太軟,幼滑的朱古力醬,是視覺與味覺的最佳享受!

心太軟

由於今晚做了無飯主婦,自己享受美食之後,也外賣回家給家人。

芝士焗菠蘿豬扒

慢火烤蜜糖原隻春雞

熱鴛鴦、西班牙火腿蜜瓜沙律

新店鋪服務員服務良好有禮,也值得一讚!
2023-01-03
熱鴛鴦