2019-03-25
今日約左好姐妹同佢慶祝生日,首選食日本料理,搵左好耐決定去試下廚師發辦,可以慢慢食慢慢傾下計,悠哉悠哉,係呢個咁急速即社會放鬆一下心情。呢間地點唔難搵,門口簡簡單單既日本風門面,推門入去地方唔大有一張壽司bar枱同兩張細枱,整間店充滿簡樸既色彩,主要以木黎裝修,令人好舒服好放鬆既感覺。晚餐有兩款:潮($880)同海($1250),貴個款比平個款多左燒物同分量多啲。最後我地選左潮,基於我地都唔好酒精所以就無揀酒。先黎前菜,有好多款,例如魚餅、海菠蘿、黑松露蛋、梅酒浸螺等等⋯⋯侍應耐心介紹完你地就開動了。小妹最鍾意就係~黑松露蛋:好濃好香黑松露味,加上濃濃蛋味,高貴得黎又帶點實左。梅酒浸螺:少少甜既梅酒味加上鮮甜既螺肉,味道好爽又唔怕飲醉。魚餅:微微濃既紫蘇味,配埋甜香既魚肉,完全唔腥,一讚。食完前菜就上白子,之前食過一次所以知係咩,一啲都唔腥,好滑好鮮甜。仲有個海膽茶碗蒸,濃濃既海膽配埋滑不溜口既茶碗蒸確實一絕。再黎就到刺身,總共有3款:𩶘魚,金目鯛,左口魚。𩶘魚鮮甜,肉質爽滑,帶少少紫蘇味。金目鯛塊皮輕輕用火槍燒一燒,食落甜口之如有少少燒過既味道,又唔會太濃,岩岩好。左口魚清清地,加少
魚餅:微微濃既紫蘇味,配埋甜香既魚肉,完全唔腥,一讚。
再黎就到刺身,總共有3款:𩶘魚,金目鯛,左口魚。
𩶘魚鮮甜,肉質爽滑,帶少少紫蘇味。
左口魚清清地,加少少醬油帶岀清甜。
食完刺身就開始食壽司,有八件,由日本師傅主理:油甘魚,鱸魚,帶子,池魚,松葉蟹,海膽三文魚籽等等。小妹比較鍾情啲濃味既油甘魚,帶子,松葉蟹同海膽。
油甘魚比坊間既好唔同,無論顏色定味道,呢款好濃魚油味,食落口有少少拖羅既油質,好好味。
帶子好大隻,一咬落去啖啖肉好鮮甜,好豐滿既感覺。
松葉蟹腳好新鮮好多肉,師傅加左黑魚籽特顯高貴之如仲增加口感,鮮甜味美既蟹腳加埋脆卜卜既口感,層次感做得好好,完美。
海膽口感比較creamy,好有馬糞海膽既感覺,唔腥之如有甜味,海膽味又濃,好鍾意。
食晒八件壽司就到蟹肉蟹羔飯同湯,已經食到尾升,最後甜品係抺茶蕨餅。
呢一餐晚餐,靚人靚食物靚環境令人嘆忘,傾下計咁就過左一個完美既夜晚。