2019-06-12 52 views
是夜與相識十數載的老友慶祝生日,識做如我一早訂好桌,於這家位於佐敦的廚師發辦料理店好好聚一下舊。餐單方面比較簡單,分別為HKD 880 Set - 潮及 HKD 1300 Set - 酒肴,款式及份量都略有不同,酒肴Set會多兩款前菜、兩款刺身、兩件壽司及燒物。由於我倆都食量不大,於是點了潮Set兩份。Omakase - 潮Ushio Set (HKD 880)前菜店家的前菜相當豐富,款式極多,包括有支豆、黑茶豆、希靈魚、甘旬海帶、尤魚乾、味噌醃芝士、菜心花、昆布、栗米湯、紫菜玉子燒、海膽雜魚卷、芝士魚餅、醃鯖魚及南蠻醃漬魚,每一款都有兩三口的份量,味度包括了鹹、酸、甜等,多元而富層次。刺身間八:味道較清甜,肉實結實有質感;金目𩶘:入口細滑,油份充足,魚香味濃郁;水八爪魚:肉質晶瑩光潔,嚼感嫩滑富彈性。溫物吃完冷盤後店家安排了溫物,好讓我們在吃壽司前暖一暖胃。材料方面同樣豐富,有石𩶘魚、野菜、山芋、年糕、茄子及蕃薯,湯汁入口清新順喉,配料亦大體新鮮爽甜。握リ寿司8貫來到最期待的手握壽司了,這裡的壽司飯呈赤色,皆因按照傳統江戶製法,加入赤醋打壽司飯,使其口感更柔軟,更能烘托出魚鮮味。油甘

刺身

間八:味道較清甜,肉實結實有質感;
金目𩶘:入口細滑,油份充足,魚香味濃郁;
水八爪魚:肉質晶瑩光潔,嚼感嫩滑富彈性。

溫物

握リ寿司8貫

油甘魚
油脂豐富,魚香味隨咀嚼慢慢滲出,愈嚼愈香。

赤鯖
赤鯖腹肉豐腴肥美,油脂感良。

飛魚
營養成分極高的飛魚肉鮮而不腥,入口細膩淡雅。

伊佐木
伊左目質感柔軟,味道濃郁,帶豐富油脂,入口肥美甘香。

紅衫魚
肉質鮮甜帶嚼感,魚香味濃厚。

貝柱
炙烤過的杋立貝外皮微焦,口感嫩滑質感如絲。

中拖羅
色澤淡紅的中拖羅脂肪比例較高,魚油脂入口即化,非常甘香。

鮭魚子海膽碗
滿滿的海膽及三文魚籽份量十足,鮮甜甘醇帶陣陣海水味,加上清新的現磨山葵點綴,幾種鮮味調和得恰到好處,油潤濃厚的香味充滿口腔。

食事
咖哩飯

接著來到熟食,自家調製的日式咖哩加入草莓醬烹煮,微辣加上甜蜜的果香,食感很有層次。

お碗
味噌湯
滾燙的味噌湯加入了大量新鮮野菜,味道清甜順喉。

水菓子
最後是甜品 - 柚子雪葩,酸甜冰涼的味道正好去一下口腔的油膩感。
2019-06-03 77 views
在香港食壽司就食得多了,正宗由日本師父做的壽司真係第一次,真是要好好品嚐一下先.晚上的OMAKASE MENU.大家可看到正宗的日本師傅,十分細心,又十分清潔的,對食材也十分認真.有栗米,雞卷,蛋卷等,師父十分細心.有圖比我地睇,一一介紹食材.十分開胃前菜.魚生魚片十分新鮮爽口,刀工一流,十分鮮味.飛魚用燒的方法,十分香口,也能夠完全帶出了魚香,水準十分之高.帶子爽口,似藝術品來的.全目鯛,完全是魚中之王.最後還配上湯及美味咖哩飯.
晚上的OMAKASE MENU.
有栗米,雞卷,蛋卷等,師父十分細心.
有圖比我地睇,一一介紹食材.
十分開胃前菜.
魚生魚片十分新鮮爽口,刀工一流,十分鮮味.
帶子爽口,似藝術品來的.
全目鯛,完全是魚中之王.
最後還配上湯及美味咖哩飯.
2019-06-01 54 views
今日是出糧的大日子,預約了食日式料理,慰勞一下辛勤工作的自己。餐廳座位不是很多,食物由日本廚師👨‍🍳主理,每一道都很有心思,每一道都很認真。首先上了前菜,有生粟米,蛋卷,雞丸,魚蛋等。之後有立魚,油甘魚,早猴魚三款刺身,很爽口,很新鮮。鹽燒飛魚每一口都是肉,多肉汁,很正。8貫手握壽司🍣由主廚發辦,分別有鰤魚,石立魚,紅衫魚,鷄魚,碟魚,帶子,燒金目鯛和三文魚子海膽。每一款都鮮味十足,海膽更是一試難忘。咖哩飯和湯令是次晚餐更飽足。最後更有甜品,多麼辛苦都忘記了。

首先上了前菜,有生粟米,蛋卷,雞丸,魚蛋等。

之後有立魚,油甘魚,早猴魚三款刺身
,很爽口,很新鮮。

鹽燒飛魚每一口都是肉,多肉汁,很正。

咖哩飯和湯令是次晚餐更飽足。

最後更有甜品,多麼辛苦都忘記了。
2019-05-30 64 views
門面以雲石瓦仔舖設,木門頂有間條門簾,門右邊有一個四方型燈牌「和処酒肴」。最近商場應該是作外牆翻新,四處也搭了竹棚,不過無損店內雅緻。店內有一個四人卡座,及大概十個吧枱位,座無虛席。每晚只作一輪,所以若果想來一試的朋友,建議訂桌,確保不會白行一趟。「和処酒肴」算是Omakase性價比最高的店,即使選擇hkd880人頭價套餐,也毫不遜色,味道佳而極豐富。酒肴3種黑茶豆:味道比較濃味,粒粒挺身飽滿。松前漬:以希靈籽、海帶、魷魚乾撈,味道爽口,質感帶點黏稠,味道咸而帶鮮。玉米湯:凍湯玉米味濃郁,質感柔順,帶點奶香。紫菜蛋卷:多層蛋卷入口柔軟嫩滑有層次感,里面夾帶紫菜碎。海膽雜魚卷:魚味濃郁,口感富層次,魚香及海膽鮮味混雜。鯖魚:魚味超濃, 帶有獨特香味。刺身三種間八:肉質爽口彈牙,越咬魚香慢慢滲出,倍感香滑。火灸金目鯛:師傅微灸逼出魚油,肉質細膩柔軟油脂適中,味道鮮甜,越咬越滲出魚油香。水八爪魚:味道帶強烈海水味,口感煙韌富彈性。食事地道關東煮店鋪手握壽司飯以赤醋作主調味,口感會比較有韌性。入口手握鬆緊度適中,濕潤程度及味道比例剛好。每件大小約男士一大口分量,飽肚味佳。油甘魚口感柔軟爽口,咬

酒肴3種

黑茶豆:味道比較濃味,粒粒挺身飽滿。
玉米湯:凍湯玉米味濃郁,質感柔順,帶點奶香。
紫菜蛋卷:多層蛋卷入口柔軟嫩滑有層次感,里面夾帶紫菜碎。
海膽雜魚卷:魚味濃郁,口感富層次,魚香及海膽鮮味混雜。
鯖魚:魚味超濃, 帶有獨特香味。

刺身三種

間八:肉質爽口彈牙,越咬魚香慢慢滲出,倍感香滑。
水八爪魚:味道帶強烈海水味,口感煙韌富彈性。

食事
地道關東煮

油甘魚

口感柔軟爽口,咬下甘甜油潤,魚香十足。

赤鯖
魚質較為紮實密度高,濃厚魚味,油脂均勻,肉質爽口。

飛魚
春季是飛魚最鮮美的旬的季節,鮮而不腥,清淡細膩。

伊佐木
伊佐木屬夏季當造魚,身型較小不足一斤,肉質爽口油脂含量中等,滑身而清爽甜美。

紅衫魚
與香港常食的紅衫魚是同種,但因捕捉的水域不同,故可作刺身,魚味不算濃,但味道鮮甜,質感柔滑。

帆立貝

整件大而厚肉飽滿,肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香。

中拖羅

肉質細緻綿密油潤,入口甘香帶油脂,融化在嘴內

海膽三文魚籽

三文魚子皮脆有內富汁液,海膽新鮮香甜不腥,入口即融軟滑。

雪葩
雪葩顏色雪白,味道清香帶點酸甜,生律解膩 。口感細膩,入口冰極即化,感覺較為輕盈,為飯後最佳甜品之一。

和処酒肴是廚師發辨類的高性價比首選,時令食材新鮮,款式多而飽肚,師傅手法熟練有條不紊,食物豐富美觀,味道出眾,環境舒服。
2019-05-17 68 views
係日本經常食omakase,返到香港如果要食都真係要付出幾貴既價錢先食到,今日經朋友介紹食呢價性比價高既Omakase,大滿足!幸運地坐到bar枱可以望住日本師傅,欣賞整壽司!前菜十味拼盤,擺盤非常之靚。-黑松露玉子 :非常重黑松露味,蛋好嫩滑-三文魚明太子:兩樣好夾,好開胃-鳥卷:雞肉入味-昆布卷:無腥,日本人養生之選-蜆肉泡菜:新鮮蜆肉做成泡菜,酸酸辣辣好好食!-蠔薯仔沙律:食過最好味既薯仔沙律,加入蠔味好鮮甜!-螢光魷魚:個人不太喜歡生魷魚,不過唔腥幾爽口-松前漬:係魷魚同昆布既漬物,好岩送酒!-水茄子:爽口,水份好足!-稚鮎甘露煮:小小一條魚魚味十足,好甜好好味!三點刺身有左口魚、牡丹蝦同𩶘魚。新鮮不在話下,牡丹蝦好鮮甜好好味!𩶘魚同左口魚肉質就厚實,中意食三文魚既香港人未必中意!嚟至北海道既生蠔,鮮甜到一個點,唔使加佢個汁原汁原味最正白子係魚既睪丸,但其實一d都唔腥,好爽口,師傅加上柚子醋,更加清新,白子營養仲好豐富,蛋白質十足!吞拿魚tataki輕炙造成半生熟,魚油濃郁,點佢個特製醬汁好正!鰻魚馬交魚卷,兩種唔同既魚擺埋一齊,又幾好味,馬交魚打左蓉再煎香,有d似我地既鯪魚肉

幸運地坐到bar枱可以望住日本師傅,欣賞整壽司
前菜十味拼盤,擺盤非常之靚。

-黑松露玉子 :非常重黑松露味,蛋好嫩滑
-三文魚明太子:兩樣好夾,好開胃
-鳥卷:雞肉入味
-昆布卷:無腥,日本人養生之選
-蜆肉泡菜:新鮮蜆肉做成泡菜,酸酸辣辣好好食!
-蠔薯仔沙律:食過最好味既薯仔沙律,加入蠔味好鮮甜!
-螢光魷魚:個人不太喜歡生魷魚,不過唔腥幾爽口
-松前漬:係魷魚同昆布既漬物,好岩送酒!
-水茄子:爽口,水份好足!
-稚鮎甘露煮:小小一條魚魚味十足,好甜好好味!
三點刺身有左口魚、牡丹蝦同𩶘魚。
新鮮不在話下,牡丹蝦好鮮甜好好味!
𩶘魚同左口魚肉質就厚實,中意食三文魚既香港人未必中意!

嚟至北海道既生蠔,鮮甜到一個點,唔使加佢個汁原汁原味最正
鰻魚馬交魚卷,兩種唔同既魚擺埋一齊,又幾好味,馬交魚打左蓉再煎香,有d似我地既鯪魚肉!
嚟到重頭戲壽司既環節。
魚生一早已𩸆製好,所以加上生磨秋葵已經好好味!

蘆魚:魚味較淡,有咬口
伊佐木:香港少機會食到既魚類,鮮甜魚味濃
鱆紅魚:比較厚實,港人都食開既一種魚
岩手縣 帆立貝:加左碎青檸皮,肥美又鮮甜!好正!
石𩶘魚:𠝹開左魚既背面,令到醬汁更入味
鳥貝 :拍一拍,個尾就會飛起左,好爽口無腥味!
小姫魚 :用左柚子醃漬,成件事好清新
松葉蟹柳 黑魚子:底下係魷魚,無用白飯,有點膩。但蟹柳啖啖肉好滿足!

吞拿魚蔥手卷
吞拿魚魚脂豐富,加上蔥同少少醬油,做成手卷係一件好美味既事!

北海道海膽 三文魚迷你丼
用上北海道既海膽,入口即溶。清甜到爆
加上三文魚子爆開個下好好味
食Omakase有咖哩飯真係好特別,個咖哩係好似老火湯咁用左幾日去烹調,好香濃。
口味有少少微辣,所以就配芒果醬去中和個辣!好特別!
最後送上抹茶蕨餅做一個完結,$1300食到咁多新鮮日本食材真係抵到爛!

2019-05-06
$1300 (Dinner)
  • 前菜
  • 甜品
  • 刺身
  • 白子
  • 壽司八貫
  • 刺身三種盛
2019-05-16 2003 views
一向鍾情日本omakase,意指交由廚房發辦,以最時令的食材做成獨有menu供食客享用!朋友介紹位於尖沙咀的和処酒肴,說可以超低價錢品嘗到由日藉廚師發辦的omakase。地理位置的確有點而難找,但亦因如此,才可以做至低價食高級菜!絕對值得到訪!有幸坐到bar枱,目到日本人kita先生的功架,另類視覺上的享受!是日選了每人$1300的menu,日本也吃不到如此划算的omakase!前菜打頭陣有九味拼盤。1.水茄子—較爽口,水份重!2.昆布卷—昆布入味,吸入湯汁份外清甜3.鳥卷—-雞肉非常入味,配上其他配增強口感!4.蜆肉kimchi—蜆肉新鮮,用韓式泡菜方法餣制,好開胃5.黑松露玉子—傳統玉子卷加上黑松露,平民中加上一點奢侈,非常香滑!6.螢光魷魚—-生螢光魷魚未必每人喜歡,但勝在爽口無腥7.三文魚明太子—兩者非常合拍,同樣令人吃不停。8.稚鮎甘露煮—-甜甜地,小小的魚魚味卻很濃9.蠔薯仔沙律—-是我吃過最好味的薯仔沙律,加蠔肉,無違和感反而多了份鮮甜!10.松前漬—-傳統日本人的漬物前菜還未完,再來一個柚子醋白子,一向不太好內臓,但相信廚師,鼓起勇氣試一試!白子其實是魚類的睾丸,但其實

前菜打頭陣有九味拼盤。
1.水茄子—較爽口,水份重!
2.昆布卷—昆布入味,吸入湯汁份外清甜
3.鳥卷—-雞肉非常入味,配上其他配增強口感!
4.蜆肉kimchi—蜆肉新鮮,用韓式泡菜方法餣制,好開胃
6.螢光魷魚—-生螢光魷魚未必每人喜歡,但勝在爽口無腥
7.三文魚明太子—兩者非常合拍,同樣令人吃不停。
8.稚鮎甘露煮—-甜甜地,小小的魚魚味卻很濃
10.松前漬—-傳統日本人的漬物
10味前菜拼盤
前菜還未完,再來一個柚子醋白子,一向不太好內臓,但相信廚師,鼓起勇氣試一試!白子其實是魚類的睾丸,但其實非常有營養,是日本人補身的食物!

口感有點粉但又爽口,加上柚子醋去除腥味之餘,又可調味,按自己喜好可加上薑、昆布等配料。
柚子醋白子
再來北海道生蠔,北海道盛產海鮮眾人皆知,果然生蠔也特別清甜,蠔味十足!擺盤更非常漂亮。
北海道生蠔
吞拿魚tataki,就是以半生熟方法處理,kita先生功架連我不太愛吞拿魚的,都吃不停口。
首先吞拿魚選擇的位置得宜,魚油十足,入口即溶。
配上蔥及特制醬汁開胃非常,好適合悶熱夏天品嚐!
吞拿魚tataki
刺生三味則有左口魚、𩶘魚及牡丹蝦。
左口魚及𩶘魚口感厚實,屬有咬口的魚類。

牡丹蝦好大隻,十分鮮甜爽口!配上生磨山葵好正!
三味刺身
下一道鳗魚馬交魚同樣驚喜之作,馬交魚膠上加上鰻魚,兩款魚不同味道,但層次好豐富,吃到這個階段已有5成飽肚!
鰻魚馬交魚卷
吃過一輪前菜就到戲肉環節,就是手握壽司

kita先生用上江戶前處理方式,魚生都是經過調味的。
先由淡口壽司開始。

1.蘆魚—-肉質厚實,為最淡口味的魚。
2伊佐木—有咬口。
3鱆紅魚 —同樣很有咬口,魚味較淡口。
4.岩手縣帆立貝—-加上碎青檸皮,肥美鮮甜
5.石𩶘魚—-第一次試這款魚,非常新鮮
6.鳥貝 —廚師拍打後,尾部即向上揚,鮮甜程度爆表,又夠爽口!
7.小姫魚 —用柚子醃漬,酸甜並在,口味較重。
8.松葉蟹柳、黑魚子—底下魷魚用代替飯,配搭新㯋,非常煙靭!

9.吞拿魚蔥手卷—-魚蓉魚油味重,配上蔥調味恰到好處,好味!
吞拿魚蔥手卷

10.北海道海膽 三文魚迷你丼—-用上北海道海膽,入口即化,三文魚子爆醬口感令人有幸福感覺,食材好新鮮!
海膽魚子一口迷你丼
吃完壽司已很飽,猜不到Omakase有咖哩飯,kita先生用上數天烹調咖哩,入味到一個盡頭。
味道微辛,配上芒果醬中和辣味,有趣!
咖哩飯伴芒果醬
甜品送上我最愛的蕨餅,qq口感,畫上完美句號!
抹茶蕨餅

*是日omakase體驗十分滿意,唯kita先生強調很多港人電話預約後no show,很難準備食材,希望大家做個有品香港人,取消要提早通知呢!

2019-05-06
$1300 (Dinner)
10味前菜拼盤
  • 刺身
  • 白子
  • 刺身三種盛
2019-04-29 69 views
再次來到「和処酒餚」。今晚客人多,職員都比較忙碌,日藉師傅亦專注做壽司等食物。最愛邊食邊看師傅準備食物。Omasake價錢分別有 $880+10% 和1300+10%,而我今晚選食的是後者。先來前菜及漬物《酸汁白子》配料與白子分開,自行添加於碗內與酸汁拌勻,令口感彈牙和味鮮香的白子提味香。刺身:有牡丹蝦、佐口魚(白色)金目鯛(金邊)和𩶘魚 (白肉紅邊)。佐口魚和𩶘魚腍身鮮甜,而金目鯛火炙過,魚皮多了一份口感,牡丹蝦肉厚鮮甜,蝦頭內亦有蝦肉不要浪費唷。《燒梭子魚》燒熱過魚香撲鼻,魚肉嫩滑魚味濃厚鮮甜,配有青色的糖漬枝豆和蘿白蓉提味。《𩶘魚炸煮》𩶘魚微微炸過,肉質仍然鮮嫩,魚皮帶點脆口,另外有炸茄子,同樣只屬輕輕炸過,再配上淡色的醬汁和蘿白蓉熱氣感和膩感。壽司十貫:師傅用上江戶前的手法製作壽司,刺身和壽司飯早已調味,不需另蘸醬汁,絕對是筆者杯茶,而且款款鮮甜。第一件壽司會由最淡開始吃起,今晚以「斑」味道最淡,亦有點嚼感。然後是「伊左目」和「春子鯛」厚身極鮮甜的「帶子」第一次吃到的「魚籽鱈蟹」,蟹肉汁甜再配上咸香的魚籽,撞出層層鮮味。「蝶魚」即是右口魚,魚肉帶筋位很有咬口。「甜蝦」賣相精緻,

最愛邊食邊看師傅準備食物。

先來前菜及漬物

《酸汁白子》

刺身

《燒梭子魚》

《𩶘魚炸煮》

壽司十貫:
師傅用上江戶前的手法製作壽司刺身壽司飯早已調味,不需另蘸醬汁,絕對是筆者杯茶,而且款款鮮甜。

然後是「伊左目」和「春子鯛」

厚身極鮮甜的「帶子」

「蝶魚」即是右口魚,魚肉帶筋位很有咬口。

「甜蝦」賣相精緻,配有香脆紫菜增加口感。

火炙過的「佐口魚邊」,魚脂極香,入口油潤,半透口感極爽。

「拖羅」魚脂滿滿十分香郁,入口即溶無疑,是高質拖羅。

「海膽魚籽」香郁滑嫩的海膽配上爆鮮的魚籽令整體香濃鮮味。

少見如此足料的「麵豉湯」,湯中有兩夥肉丸、日式腐皮、蔥、芝麻和海帶,味道不咸易入口。

《日式咖哩飯》咖哩汁絕對足夠拌勻全飯,味道甜中帶辣,惹味。

性價比很高,怪不得閒日都全場滿座。
2019-04-28
$1430 (Dinner)
2019-04-26 60 views
位於尖沙咀的和處酒肴,是一間由日本師傅主理的廚師發辦Omakase餐廳。香港的廚師發辦餐廳,實在多不聲數,要在當中選擇,跟親人朋友慶祝實在困難。若果你是從沒吃過日本廚師發辦,首次品嚐想選擇多款式,價值相宜的餐廳,這裡很適合你唷。餐廳的地方不大,隱藏在暗街之中,可能要花點時間才找到啦。只有日本師傅一人打理,客人勻坐上料理台哦。日本師傅能說流利英語,也會一點點廣東話,大家可以試試交流。Sakana Omakase $1300/人這裡的廚師發辦,只有兩種,價格為 $880 和 $1300一人,共提供 七種 或 八種菜式。這份廚師發辦包括: 前菜五種,刺身四種,燒物,煮物,壽司十件,主食,湯,甜品。這個價錢,真是超值和豐富阿。前菜有 茶豆,松前漬,黑松露蛋卷,炸魚,海蜇。前菜有五種, 種類很多,當中我最愛甜甜的松前漬和濕潤的黑松露蛋卷。松前漬是一道日本人的傳統鄉土料理,用魷魚絲和昆布做成的漬物,年菜必備菜品之一。日本煮物,向來合我心意。這份煮左口魚,魚肉纖細,鹹中帶甜,更配有煮至軟爛的茄子,花型紅蘿,芋頭粒,荀,小巧豐盛。壽司包括: 油金魚,馬駮魚,北海道帆立貝,松葉蟹,鳥貝,金目鯛,左囗魚邊

Sakana Omakase $1300/人

前菜
有 茶豆,松前漬,黑松露蛋卷,炸魚,海蜇。

日本煮物

壽司
包括: 油金魚,馬駮魚,北海道帆立貝,松葉蟹,鳥貝,金目鯛,左囗魚邊,三文魚籽海膽。

首件壽司,油金魚魚肉幼軟,味道較淡。

其後是炙燒馬駮魚壽司,馬駮魚燒後味道香濃,魚香特出,放上自家製XO醬,特別惹味呢。

厚肉的軟白帆立貝,來自日本的北海道,整整包裹著壽司飯,太吸引啦。

完整無缺的松葉蟹腳壽司,放上黑魚籽後,豪華本色盡顯唷。

炙燒左口魚邊,是我喜歡的壽司之一,魚油可奇豐富,入口溶化。

最後有三文魚子配海膽壽司,滿足兩種味蕾,鮮味大滿足。

最令人意外的是,竟會提供日式咖喱飯!
我從沒在廚師發辦的菜單中看過有咖喱飯,微辣味濃的咖喱跟甘甜的日本米搭配起來,太美味啦。
2019-04-23
2019-04-26 1319 views
今日係四月份既頭幾日,亦係我出左糧既日子,工作咁辛苦咁大壓力,我既減壓方法,就係食好嘢啦。今日我就book左依間由日本師傅主理的廚師發辦,用我微弱既日文知識,努力交流下啦。依到既Omakase好掋食,有分兩個價錢,包涵好多款嘢食,我都好少食過一間份量如此豐富既廚師發辦。前菜有5種,有蛋卷,炸魚,松前漬等等,炸魚竟然係冷菜,入口涼嫁,令我好驚喜。蛋卷就加左黑松露,好有香氣。刺身有 牡丹蝦,間八,立魚,左囗魚,賣相都好得體。牡丹蝦一早拆晒,仲放有魚子,間八同立魚都好結實,魚肉鮮美,無多加調味已經好食。依兩隻生蠔,黎自北海道,生蠔都好大隻,最特別係用小酒杯裝住啲酒黎食,正。壽司有成十件,件件都好正嫁。松葉蟹壽司好鮮甜,海水味好足好濃,完全係啖啖肉。鳥貝壽司就夠生動,師傅一拍一打,貝肉收縮,好得意呀。炙燒金目鯛,燒後魚味濃郁,好好味喎。最後仲有湯同柚子雪葩。估吾到個湯入面有粒肉丸,肉丸好鬆軟,個湯好滑好有魚鮮!

前菜有5種

刺身有 牡丹蝦,間八,立魚,左囗魚
,賣相都好得體。

壽司有成十件

2019-04-25
2019-04-13 999 views
今年好朋友約我生日飯,帶我到尖沙嘴食日本野,給我驚喜,來到了漆咸圍,餐廳門口簡潔富和風,入內一張大吧枱,原來帶我食Omakase好開心。海/UMI $1250包括有海菠蘿、山茶豆、魚肉卷扎粟米蛋卷、辣味蚌仔、麵豉青瓜、三文明太子、芝麻松前漬、南蠻漬,店員提到沒有分前後食用,每款做法有特色,味道口感豐富,很少一次過可以食到這樣多款用心製作的前菜。白子酸汁-最愛白子的質感,配上酸汁又幾特別。刺身4種:左口魚 - 肉質爽嫩,味道較清淡。𩶘魚 - 口感好煙韌,鮮味十足,配有紫蘇葉。金目鯛 - 輕炙過,還不錯。牡丹蝦 - 新鮮鮮甜味美。梭子魚 - 魚全熟,肉十分厚身,魚味香濃鮮甜帶咸香,配上糖漬枝豆。𩶘魚炸煮 - 上層有京蔥絲和紅蘿蔔絲,有茄子墊底寿司10貫斑 - 肉好厚實,味道鮮甜。伊左木 - 色澤漂亮,經過調味,鮮甜入味。春子鯛 - 魚肉晶瑩,帶子 - 帶子大得把飯全蓋住了,香甜鮮美。鱈蟹 - 上層有黑魚子,蟹肉質感輕盈。右口魚 - 肉質軟腍帶煙韌,很有口感。小肌 - 魚身細長,肉質腍軟,經調味帶微酸,味道豐富。左口魚邊 - 火炙過,魚油豐富溢出,平時食到的是柔軟,今日食到的是爽口的,好喜歡

海/UMI $1250

白子酸汁

白子酸汁-最愛白子的質感,配上酸汁又幾特別。
刺身4種

刺身4種:
左口魚 - 肉質爽嫩,味道較清淡。
𩶘魚 - 口感好煙韌,鮮味十足,配有紫蘇葉。
金目鯛 - 輕炙過,還不錯。
牡丹蝦 - 新鮮鮮甜味美。

梭子魚 𩶘魚炸煮

𩶘魚炸煮 - 上層有京蔥絲和紅蘿蔔絲,有茄子墊底

寿司10貫
斑 伊左木

斑 - 肉好厚實,味道鮮甜。
伊左木 - 色澤漂亮,經過調味,鮮甜入味。
春子鯛 帶子

春子鯛 - 魚肉晶瑩,
帶子 - 帶子大得把飯全蓋住了,香甜鮮美。
鱈蟹 右口魚

鱈蟹 - 上層有黑魚子,蟹肉質感輕盈。
右口魚 - 肉質軟腍帶煙韌,很有口感。
小肌 左口魚邊

小肌 - 魚身細長,肉質腍軟,經調味帶微酸,味道豐富。
左口魚邊 - 火炙過,魚油豐富溢出,平時食到的是柔軟,今日食到的是爽口的,好喜歡。
拖羅 海膽三文魚子

拖羅 - 色澤紋路漂亮,油潤,入口滿滿油脂香,溶化了。
海膽三文魚子 - 粒粒魚子爆出鮮味,海膽同樣鮮甜,整體入口非常Juicy,配搭不錯。
咖哩飯

咖哩飯-帶微辣,味道香濃惹味。

麵豉湯-十分足料的,有肉丸、豆腐、海帶

其實都已經飽了,最後還來了個咖哩雞肉飯和麵豉湯 - 師傅提到咖哩製作需時四天,難怪那麼入味,雞肉就稍為干韌。

非常滿意這裡的廚師發板,下次再來。
2019-04-03
$1375 (Dinner)
白子酸汁
  • 鱈蟹右口魚
  • 斑伊左木
  • 梭子魚𩶘魚炸煮
2019-04-09 53 views
今日同媽咪去食日本菜,地點選擇左一間高級日式餐廳。主打omakase的日式餐廳,環境充滿日系風味。我地一人點上一個套餐$880。前菜非常精美啊!有昆布、茶豆、海帶魚籽、明太子三文魚、茄子!另外有粟米雞蛋卷、魚肉卷、豬肉卷、壽司。款款都好出色!食完已經飽左小小啦!油甘魚、左口魚、立魚刺身。媽媽唔食得刺身比哂我!我有口福啦!燒油甘魚鮫!魚肉香嫩完全唔會好鞋口!我地好鐘意食蒸蛋!餡料好豐富,有蝦、有魚、有雞肉,食完好暖好滿足。一人一碟壽司!華魚、春子鯛、金目鯛、石鯛、天使蝦、鰤魚等等。我地好鐘意香嫩新鮮既白身魚架!三文魚籽海膽。好新鮮的海膽,完全無腥味!份量好足好抵食!$1000有找既omakase好抵食呀!
我地一人點上一個套餐$880。
油甘魚、左口魚、立魚刺身
媽媽唔食得刺身比哂我!我有口福啦!
燒油甘魚鮫!魚肉香嫩完全唔會好鞋口!
一人一碟壽司
三文魚籽海膽。好新鮮的海膽,完全無腥味!
份量好足好抵食!$1000有找既omakase好抵食呀!
2019-04-09 42 views
今日同朋友去左食好東西啊!第一次食omakase咋,朋友帶路去左尖沙咀一間日式餐廳。環境幾有日式風味,我地叫左兩個「潮」套餐。先送上前菜。前菜好精緻啊,山茶豆、昆布明太子三文魚、海帶、茄子、粟米雞蛋、魚肉卷、豬肉卷、壽司。好靚好吸引,我地都好鐘意魚肉卷和粟米雞蛋卷!魚肉油香中間有魚肉碎,夠哂有咬口!雞蛋卷香嫩香滑!前菜已經咁出色啊!刺身第三盛,左口魚、油甘魚和立魚。我地超欣賞油香豐富的油甘魚啊!香嫩魚味突出!油甘魚鮫!燒得夠哂香口,魚肉香嫩,完全唔會乾身!海鮮蒸蛋,有蝦、有魚、有魚肉!壽司8件!上枱好霸氣!超長壽司碟!分別有金目鯛、華魚、春子鯛、鰤魚、天使蝦、石鯛等等。我地當然最愛最後一件壽司啦!三文魚籽配海膽!鮮甜味超濃郁啊!最後仲有咖哩飯和麵豉湯!
油甘魚鮫!燒得夠哂香口,魚肉香嫩,完全唔會乾身!
海鮮蒸蛋,有蝦、有魚、有魚肉!
壽司8件!上枱好霸氣!超長壽司碟!
分別有金目鯛、華魚、春子鯛、鰤魚、天使蝦、石鯛等等。
最後仲有咖哩飯和麵豉湯!

2019-03-28 44 views
朋友推介尖沙咀有間性價比好高的Omakase, 趁朋友有空就打電話訂位來食。餐廳位於漆咸圍的小街上,門口不算太突出易搵,裝修呈日式風格,主要用淺黃色的木,入面有一張長吧台同幾張四人桌等。餐廳好有心思地會每個月換餐牌上的套餐菜式,這個月係做潮Ushio 同海Umi 兩款套餐,我地朋友都揀咗更較豐富的海Umi 套餐,$1250.前菜5款,有黑松露蛋卷,東風螺, 瑩光魷魚, 昆布,蘿蔔薯仔沙律,枝豆等。蛋卷軟稔,有好香的蛋味同黑松露味。東風螺肉質結實香甜,吸收晒醬油的濃味。北海道生蠔柚子酸汁,酸汁味道較濃,可以增加生蠔的鮮甜,厚肉嫩滑,入口較爽滑,有淡淡的海水味。刺身4款,有左口魚, 𩶘魚, 北海道帶子, 薑蔥豉油, 鰹魚。左口魚同𩶘魚肉質晶瑩剔透,彈牙煙韌,咬落口感特別,似啫喱質感,鰹魚的皮經過微烤處理,香味散發,肉質鮮甜嫩滑,魚味香甜。燒油甘魚加芽白同糖漬茶豆, 燒得油脂豐腴,肉質呈白色,軟稔鮮甜。 茶碗蒸,即蒸熟,熱辣辣,蛋滑溜而香甜,加上有蟹膏,松葉蟹肉等,鮮甜而口感富層次感。 手握壽司 10貫,師傅的手勢超高,飯的溫度適中,味道香甜,用赤醋飯,口感鬆軟。黑鰽魚,質感彈牙煙韌。鰤魚,

我地朋友都揀咗更較豐富的海Umi 套餐,$1250.

黑鰽魚,質感彈牙煙韌。鰤魚,質感軟稔,油脂分佈平均,入口即溶。松葉蟹腳,有香甜蟹味。池魚, 金目鯛, 魴鮄, 鱸魚,肉質嫩滑鮮甜,咬落有口感。牡丹蝦,鮮甜爽口。 拖羅, 入口即溶,咬落滑溜而油脂味香濃。三文魚籽海膽, 海膽鮮甜嫩滑。

飯糰,煎過香脆美味,可以混在味噌湯中一齊食。

甜品有綠茶蕨餅,質感軟稔香甜,綠茶味濃郁。
2019-03-28 878 views
久仰Omakase大名,今晚朋友帶我來到尖沙咀見識見識 ! 餐廳門面不大起眼,頗有隱世味。內裝修雅緻舒適,座位不多,我們坐在吧枱前, 友善的日本籍廚師隨即為我們準備食材,他能說一口流利英語,更會說少許廣東話,份外親切!餐單有兩款,$880的"潮"及$1250的"海" , 我們點了 "海" 特色前菜: 海菠蘿,黑松露捲蛋,海蜇,芝麻螢光魷魚,响螺,菊花葉薯仔沙律... 全都小巧精緻, 充滿獨特的日本風味!刺身4款: 劍魚,立魚,左口魚,牡丹蝦 ~肉肥魚香,晶瑩剔透,鮮甜得令人一片接一片,爽口的質感,一點也不會漏!魚白子 ~ 白子質感輕盈軟綿, 入口滑溜 , 為了凸顯食材鮮味,烹調手法保持簡單!北海道生蠔配酸醋 ~ 肥美清爽,食完有淡淡海水味在口腔來回,再配少許酸醋提升鮮香味道,更覺鮮甜,正!寿司共有10款之多: 油甘魚腩, 芝麻池魚,帶子(面舖少許袖子皮), 彷彿魚, 松葉蟹, 火炙黑, 金木魚, 天使蝦 ( 蝦膏舖面), 火炙左口魚 ~ 全部鮮味無比,顏色光澤誘人,肉質通透,配上軟綿壽司飯,令人一試難忘,每一啖都很滿足 海膽三文魚子 ~ 海膽及魚子份量不少,兩者皆鮮甜而不腥臊!燒

海膽三文魚子 ~ 海膽及魚子份量不少,兩者皆鮮甜而不腥臊!

燒鰤魚~ 頗香口,大啖肉又不會鞋口,
最適合不會挑骨的我呢!

膽茶碗蒸 ~ 海瞻on top, 內有枝豆,銀杏,蝦肉及豬肉,材料豐富,蛋香滑溜!

最後以清新淡雅的"抹茶蕨餅"為今晚的晚餐劃上句號!

今晚首嚐Omakase,對我來說實在有驚喜,一邊嘆美食一邊欣賞來自東京的日本廚師一絲不苟的為我們製作正宗日本料理,真的大開眼界!

2019-03-25
Type of Meal
Dinner
2019-03-27 41 views
約左朋友喺尖沙咀食飯, 大家都鍾意食日本野又唔介意budget, 當然就揀omakase 啦😍之前行過門口見到呢一間和処酒肴睇黎唔錯咁, 所以今晚就特地預訂左位先, 費時walkin 入黎冇得食ma😂黑松露蛋卷, 東風螺, 瑩光魷魚, 薯仔沙律侍應話食既次序無乜所謂, 我個人喜好都係會先食較淡味既沙律先, 跟住就食帶點淡淡黑松露香味既蛋卷, 東風螺都算入味👍最後食個較濃味既瑩光魷魚, 枝豆最後食黎舒緩番個味覺😂北海道生蠔生蠔多數會滴檸檬汁茄汁等較酸既醬汁黎去腥, 呢度既生蠔就配左柚子酸汁, 味道會較濃, 所以唔好落太多, 落少少已經有柚子味, 成功帶出到生蠔既鮮甜味😍左口魚首先刺身部分, 當然係食味道較淡既白身魚先, 左口魚都係季節時令魚, 所以鮮甜味十足, 透白既外貌非常吸引😍𩶘魚𩶘魚係另一款季節時令魚, 同樣都係白身魚, 魚肉質會較左口魚爽dd, 一d 都唔會膩北海道帶子帶子非常肥美鮮甜😍口感好滑👍鰹魚鰹魚通常會較重魚腥味, 師傅驚食客未必個個接受到, 就聰明地以薑蔥豉油取代刺身豉油, 薑絲能夠有效去除魚腥味👍鰹魚個肉質會再結實dd, 有咀嚼感👍油甘魚然後就食個熟食先, 有呢款燒油

黑松露蛋卷, 東風螺, 瑩光魷魚, 薯仔沙律

左口魚

𩶘魚

北海道帶子

帶子非常肥美鮮甜😍口感好滑👍

鰹魚

油甘魚

然後就食個熟食先, 有呢款燒油甘魚, 魚脂都燒晒出黎極為香濃, 配以芽白(深紅色部分不可吃)同糖漬茶豆, 一酸一甜既配搭令你充分感受到油甘魚既香🤤

壽司部分

全部壽司都係師傅即埋握製, 用既係醋漬飯, 味道已調好, 唔洗再點豉油, 師傅握壽司力度拿捏得好, 放上碟既時候好似識郁咁, 極具空氣感, 賞心悅目😍

黑鰽魚食落彈牙爽口好似食緊啫喱咁😂
鰤魚既質感會較為軟稔, 油脂分佈平均, 好似入口即溶咁😋
松葉蟹腳配魚籽較為少見, 因為多數都係就咁食松葉蟹腳刺身嘛😂
仲有大路d 既池魚, 金目鯛, 魴鮄, 鱸魚, 牡丹蝦, 拖羅, 全部都新鮮美味🤤😍份量好足好飽👍

最後食埋個鮮甜既三文魚籽海膽
港人至愛

最後個燒飯糰, 師傅建解放落個麵豉湯度一齊食, 好似食緊湯飯咁, 不過的確係好過就咁食, 因為連湯食會冇咁乾, 飯粒吸左湯既味道都好夾👍