(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 不專業食評🍽️.【極美生吐司 加配 3款果醬 & 北海道牛油】HK$24 + $35\ 牛奶煉乳\ 伯爵奶茶\ 紅寶石玫瑰紅桑子(🐥) 首先要讚一讚👍 兩款麵包都非常鬆軟❗❗❗極美生吐司係無蛋奶,以湯種方法保留水份,味道似原味麵包味道,冇另一款咁香牛奶味,不過都好好食😊 而3款果醬入面,推介伯爵奶茶&紅寶石玫瑰紅桑子💕 呢2款都幾特別,雖然伯爵奶茶都略甜,但真係幾香🍞 同個生吐司都幾夾!.(👦) 首先👦係淺嘗極美生吐司,因為呢份極美係🐥揀的😂😂 不過餐牌上選擇都係得2款,其實未食過的話都應該會試下👍👍 極美生吐司係無蛋奶配方製作,👦係google到查左一下先知好似無蛋奶都製作到咁柔軟既生吐司其實係難度高好多😆😆 所以大家食呢個極美生吐司應該係要讚賞下無蛋奶配方製作,食極美係食店鋪既功夫技巧👍👍 但味道而言,確實冇左蛋奶的味道只帶柔軟既生吐司未係👦心中的最愛,整體CP值普通,但都值得一試的。🐥 : ⭐⭐⭐⭐(4/5)👦 : ⭐⭐⭐(3/5).【極生生吐司 加配 3款果醬 & 法

(👦)自稱三星米芝蓮食評家
(🐥)自稱拉麵沾麵專家
👉 主打不專業食評🍽️
👉 快閃飲食著數🤑

👉 不專業食評🍽️
\ 牛奶煉乳
\ 伯爵奶茶
\ 紅寶石玫瑰紅桑子
🐥 : ⭐⭐⭐⭐(4/5)
👦 : ⭐⭐⭐(3/5)
【極生生吐司 加配 3款果醬 & 法國傳統牛油 Échiré】HK$26 + $35
\ 冧酒提子
\ 黑芝麻珍珠
\ 托柏石柑橘
(🐥) 推薦極生生吐司~🍞 呢款係特別在有加入牛奶、牛油、蜂蜜製作,所以會食到香甜奶香味,相對地亦更加柔軟🥰 配埋法國傳統牛油 Échiré 真係香到冇得頂😆 差唔多價錢嘅話真係建議大家揀呢款配搭👍 冧酒提子呢個口味幾特別幾surprise!原來用嚟做jam夾面包係咁好食😋
(👦) 極生生吐司🍞 加左北海道牛奶、牛油同蜂蜜,採用中種同湯種製法,簡單d講就係甜d同帶有牛奶味的生吐司😍😍 味道方面已經確實幾驚喜!吐司軟得黎帶香,真係會好想食多幾塊👍👍 值得一提係生吐司本身會有好多果醬配料,今次👦🐥一共試左6款果醬+2款牛油,就直接點出👦最中意的3款果醬跟牛油啦😆😆 👦會建議大家試下(冧酒提子+黑芝麻珍珠+伯爵奶茶+法國傳統牛油) 整體CP值都Ok,係值得一試的店鋪,中意佢地生吐司的話可以買原條會抵食d👍😋
🐥 : ⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
👦 : ⭐⭐⭐⭐(4/5)
👉 餐廳總評
(🐥) 必食極生生吐司👍 心水推介要試埋💜冧酒提子🧡伯爵奶茶💛法國傳統牛油Échiré (大家仲有咩其他Jam推介?🙈 不妨試完share我知😊) 餐廳方面,自開業以嚟都一直排長龍, 早🐥👦就選擇早啲嚟12點至2點就唔算多人排隊~ 不過通常去到6點左右就截隊🤔 想食嘅話記得早啲嚟🙆‍♀️
🐥總分評價:⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
(👦) 餐廳本身裝修都明亮舒適、係木色系cafe😂😂 餐廳其實都幾有人氣,去到基本上都要排隊,留意番生吐司有出爐時間,太遲去會截龍就要下次再過黎架啦🙈🙈 👦覺得味道跟果醬配搭變化都好多,一次都試唔晒咁多款味道😍😍 確實會吸引再光顧!以生吐司黎做下午茶的話都係一個唔錯既選擇👍👍 但留意番堂食會有最低消費飲品一杯😅😅
👦總分評價:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5)
____________
$60 (Tea)
閒日就係有閒日的好處12點左右到達係唔駛排 =)即時買左一斤比家人同2片比同事試一斤極生 :  $50片裝極美 : $24 極生 :  $26所以點都係一斤抵抵抵抵抵好多呀極美極生都係好鬆軟係一絲絲既麵包, 雖然自己有焗開, 不過點都整唔到咁既效果2款都係無蛋, 極生比極美唔同就係多左奶香同蜂蜜既甜味jam 就買左opera 同 earl grey $70opera - 當時係期間限定, 食落同「Ovomaltine」阿華田巧克力醬有d似, 不過仲甜dearl grey  - 茶味唔算太出, 而家都係比較甜
閒日就係有閒日的好處

12點左右到達係唔駛排 =)
即時買左一斤比家人同2片比同事試
一斤極生 :  $50
片裝極美 : $24 極生 :  $26
所以點都係一斤抵抵抵抵抵好多呀

極美極生都係好鬆軟

係一絲絲既麵包, 雖然自己有焗開, 不過點都整唔到咁既效果
2款都係無蛋, 極生比極美唔同就係多左奶香同蜂蜜既甜味

jam 就買左opera 同 earl grey $70
earl grey  - 茶味唔算太出, 而家都係比較甜
2021-02-25
TakeAway
$50 (Lunch)
  • 極生吐司
  • 極美吐司
2021-04-11 190 views
朝聖日本過江龍🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵麵包原來都可以咁高級😆💕 去到唔洗點排,仲可以買成磚!所以決定一試👍🏻.買左 極生 🍞因為見到佢寫有蜜糖,所以好想試!介紹話 極生 用小麥、北海道牛奶🥛做,仲經過18小時低溫發酵而成💕.隔左一晚做早餐,個包都整熱已經好香,食落口好鬆軟!淡淡蜜糖甜味,唔揸任何野都已經好好食!但一定要口切先夠過癮☺️☺️☺️.我仲買左Earl grey Milk tea 🧋 嘅jam ($70),好好好香earl grey味,好滑,但少甜,絕對可以一試!不過幾貴🤡🤡made in Japan ma💕

2021-04-05 183 views
我真係好鍾意食包,有d女仔話佢有多個胃食甜品,而我就係有多個胃食包🤣今次外賣諗住試多幾款Jam,不過留意返,如果咁樣外賣就一定要一塊吐司跟menu下面嘅其中一樣野,即係話如果想試齋包就要另外買獨立包裝個隻啦,排嘅隊都唔同架😉極美同極生嘅分別就係極美無蛋無奶極生就有奶有牛油有蜂蜜我今次就試左極美x開心果+石榴石草莓開心果jam個味無開心果味,同煉奶冇乜分別,石榴石草莓就係士多啤梨味咁囉,個包就真係堅鬆軟濕潤,好好味!😋😋極生x伯爵奶茶+紅寶石玫瑰紅桑子咩紅寶石玫瑰紅桑子都係紅桑子味囉,無咩特別,4隻Jam入面最好食係伯爵奶茶,真係有earl grey味,同個奶味好夾唔會好搶,至於個因為我無齋食所以味道上唔太分到個分別,但係質地2個都鬆軟濕潤🤤🤤

極美同極生嘅分別就係
極美無蛋無奶
極生就有奶有牛油有蜂蜜

我今次就試左
極美x開心果+石榴石草莓

極生x伯爵奶茶+紅寶石玫瑰紅桑子
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Tea)
2021-03-27 289 views
無得去日本,而家凡係有日本過江龍嘅店大家都應該會九秒九衝去食。有留意ig都應該成日見到呢間野,無錯,就係佢!來自大阪嘅吐司店SAKImoto Bakery 嵜本。今次叫左「極生」吐司,係採用無蛋有奶嘅製作方法。吐司上枱時已經切好左9格,唔係用來玩井字過三關,係方便用來搽上醬。麵包烘得表面脆脆的,食落有本身屬於麵包個種好香嘅麥味,質感亦都鬆軟,係好高汁嘅一塊麵包。但個醬就堅係好甜,甜到我覺得搽落塊面包度簡直係浪費左塊麵包,因為完全蓋過左麵包個味。跟麵包會配一小塊牛油,用牛油去搽會更加適合。另外叫左杯朱古力。朱古力上面有幾粒棉花糖,飲落唔算好濃既朱古力味,不過不失。總括來講,呢間性價比真係唔高,不過都一試無妨。

總括來講,呢間性價比真係唔高,不過都一試無妨。
2021-03-27 278 views
我都係秉承住唔使排隊就試下嘅宗旨,行過見到呢間之前人氣旺盛嘅高級麵包店無人,就買左一個未切嘅方包。我揀左有牛奶嘅極生$50,另外嗰款極美$45係無蛋無奶嘅。除左買返屋企食,佢地都有堂食,一塊厚多士$26,另加三款果醬$35。我都係買一個返屋企食划算d🤓🧮嗰麵包好墜手,絕對唔係大集團嗰d空氣包。麵包嘅氣孔密集而細小證明好足料,質地綿滑濕潤富彈性,輕輕按落去好快會彈返上黎,好似篤BB仔嗰面珠咁😚咬落去啖啖紮實,食半塊麵包都已經飽飽地,食到有淡淡奶味同麥香。整體都滿意嘅,但係就真係無大家吹捧到咁好食囉🤷🏻‍♀️

整體都滿意嘅,但係就真係無大家吹捧到咁好食囉🤷🏻‍♀️
2021-03-22 266 views
身為麵包控,一定要來朝聖一下。趁着平日放假的日子,覺得應該不用排隊,就來嘗一嘗。一早,9:00來到,店內不是有太多顧客。來之前已經做好功課,坐低就叫了一份極生吐司和開心果醬、紅豆醬、榛子果醬(因本人不喜歡吃水果的果醬,所以一款也沒有叫)還有一杯朱古力咖啡。先品嚐麵包本身的味道,麵包有很香濃的奶味,還有一份淡淡的甜美,再試試三款不同的醬,但反而覺得像蓋過了麵包本身的味道,本人覺得三款像也太甜,味道也太相似。之後買了一條極美吐司回家試。雖然極美少了一份奶香,但反而有一陣陣麵粉的香氣,很好。如果下次回購,我都會選擇極美。另帶一提,日本人的小心思真的很好,在麵包下方加一個網,令剛焗好的麵包不會弄濕,就不會影響麵包的質感。
2021-03-21 255 views
餐廳環境好日系,主要用木系溫暖色調,令人有舒適放鬆既感覺,但百幾蚊食一塊吐司同果醬+杯茶又值唔值呢?仲要好多時間要拎籌,如果未試過既你,可以諗一諗。我覺得如果唔洗排隊既話可以一試,但應該就唔會有下一次喇! 🤔🤔🤔今次我就試左「極生」吐司with 3款果醬,另外仲有一款「極美」吐司,分別就係前者有加入牛奶、牛油同蜂蜜製作,會帶甜同少少奶香。吐司烘得好完美,外脆內軟,一扯開可以見到拉絲👍🏽👍🏽果醬方面,推薦既口味玫瑰紅嗓子味,酸酸甜甜好開胃,但其他口味就偏甜,冇太多特別既口味,比較特別既有黃豆粉味同石榴石草莓。

2021-03-18 265 views
近期日本人氣麵包店進軍香港其實一路都好想試 但係真係太多人排隊所以一路都冇去試到難得今日放假所以早去排隊食啦但係都等半個鐘以上🥲🥲🥲網上話好出名係啲果醬食物嚟到當然影相先啦 影完相就開始試味個麵包咬落去係真係幾軟熟 果醬就有四隻味選擇其實我對呢間麵包店都幾失望因為我真係覺得好普通唔值得排咁耐隊黎食🥲🥲🥲仲要價錢我覺得都幾貴😂佢話大家純粹想試一試我覺得OK嘅但係唔應該排隊去食😂😂😂仲要食完我覺得一啲都唔飽😂😂
近期日本人氣麵包店進軍香港
但係唔應該排隊去食😂😂😂
仲要食完我覺得一啲都唔飽😂😂
2021-02-28
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-03-17 210 views
黎自日本大阪既超人氣吐司店🍞每日新鮮出爐張賣500條😂我地差唔多3點幾到排左半個鐘先入得🤦🏻‍♀️-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ◾️Toast底 $26我地揀左極生Milk butter~佢價錢比我想像中平🤣本身以為呢d日本開既人氣專門店定價一定好貴🙊◽️三款果醬 + 北海道牛油🧈 $25榛果風味翡翠抺茶黑芝麻珍珠ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ佢有勁多款醬比你揀, 有選擇困難症既我揀左超耐🤣三款入面覺得黑芝麻最出色最香👍🏻榛果都唔錯~但抺茶我覺得偏甜個味怪怪地咁🤔ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ其他fd嗌左唔同口味, 所以可以試d幾款唔同口味🤣🤣伯爵奶茶歐培拉托帕石柑橘ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ食完之後覺得伯爵味真係無得輸🤤其他就可以一試但我唔會encore🙊另外佢每人最低消費一杯野飲, 杯野就想對無toast性價比咁高😂
-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
◾️Toast底 $26

◽️三款果醬 + 北海道牛油🧈 $25
榛果風味
翡翠抺茶
黑芝麻珍珠
ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
其他fd嗌左唔同口味, 所以可以試d幾款唔同口味🤣🤣
伯爵奶茶
歐培拉
托帕石柑橘
2021-03-13 269 views
來自大阪的吐司專門店「SAKImoto Bakery 嵜本」,於月前正式登陸尖沙咀。店鋪除了售賣一系列手工果醬外,還販售兩款招牌「極美」及「極生」生吐司。其中一款吐司不添加任何雞蛋與牛奶,因此純素者也可以安心享用!  嵜本的吐司均採用日本麵粉及純天然奶油製作,每條吐司都份量十分。「極美」不含雞蛋和牛奶,選用北美小麥及無蛋奶配方,口感鬆軟富彈性。「極生」則加入了北海道牛奶、牛油和蜂蜜,經18小時低溫發酵而成,口感偏厚實較有質感。兩者各有千秋,對我而言帶有微微蜂蜜甜香的後者較為吸引。  自家製手工果醬一共有15款,是次選了「黑芝麻珍珠」和「開心果」兩種口味。由於兩款的奶味都偏重略甜,味道不算突出,所以不是特別推薦,大家或可試試其他風味。  大家注意!生吐司每日限量共500條。由於數量有限,因此每人每日最多只可購買各口味一條,還需要預先排隊取籌。另外,果醬每日首50名可購3瓶,其後每人限購1瓶,想試就記得早點去排隊了~  價錢及商品清單參考: 手工製果醬 HK$65-70 極美 HK$45/斤 極生 HK$50/斤

價錢及商品清單參考:
手工製果醬 HK$65-70
極美 HK$45/斤
極生 HK$50/斤

2021-03-12 210 views
📍SAKImoto bakery 㟢本這間麵包店其實我期待已久了,看到開分店到台灣,就一直在想什麼時候會開來香港的,滿滿一下麵包控的我🍞吐司分兩款 一款#極生 - 無蛋有奶 ,另一款是#極美 - 無蛋無奶 ,小編喜歡有奶的麵包,所以選了極生( ´ ▽ ` )ノ- 套餐🔸極生 $26 + 3款果醬+ 北海道/法國傳統牛油 $35小編跟朋友各叫齊兩款牛油,果醬方面叫了: 冧酒葡萄、伯爵奶茶、開心果、牛奶煉乳和榛果風味 。先說吐司是真的真的沒有令我失望,很鬆軟而且很香,特別是撕開時更會感受到吐司一絲絲的質感🤤好吸引。吐司是界開了九分,但沒有切到底,方便客人撕開,撕開時感受到中間的微溫而且濕度🥛果醬方面 老實說對小編來說都是偏甜🙈甜度好像有點蓋過了本身果的味道。不過值得一讚是兩款牛油都非常好吃,特別是北海道牛油🧈,雖然是比較淡身,但十分重奶味,吃下去十分creamy,和吐司真的真的絕配!🤩 (我的吃法是把牛油切成小塊就放上司吐面直接吃,就像是菠蘿油那塊牛油,不用揸,更能吃到牛油香和creamy口感☺️) 當天是平日去的 等待時間大概15分鐘左右,也算ok下次有機會再買一整條吐司回家吃🥰
📍SAKImoto bakery 㟢本

當天是平日去的 等待時間大概15分鐘左右,也算ok
下次有機會再買一整條吐司回家吃🥰
2021-03-10 262 views
最近見到呢間日本過江麵包店好有興趣試!星期六lunchtime黎唔洗排隊可能無人lunch食麵包🤣首先揀麵包 極美/極生我就揀左極美之後揀左 三款果醬 + 北海道牛油果醬揀左草莓 開心果同伯爵奶茶另外因為驚d果醬會好甜/漏 叫左iced americano首先賣相好可愛影左好多相🤣🤣塊包好soft 好好味草莓果醬好好味 好有鮮草莓味開心果醬都好濃伯爵奶茶反而唔係好濃味而最令我驚喜既反而係個牛油😂好香 好好味😮反而d牛油茶得最多🤣🤣iced americano好大杯~都唔錯啊
最近見到呢間日本過江麵包店

伯爵奶茶反而唔係好濃味
而最令我驚喜既反而係個牛油😂
好香 好好味😮
反而d牛油茶得最多🤣🤣

iced americano好大杯~
都唔錯啊

《 人氣日本過江龍生吐司-嵜本 🍞🇯🇵 》之前去大阪食完一次一直念念不忘🥲依家終於開到嚟香港港威商場啦!😎💕🍞好開心朋友同我一齊癲 一朝早8:00就去咗排隊🤣- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1️⃣極生吐司+3款果醬+ 北海道牛油 $61極生吐司口感香醇濃郁😚好香奶味 撕開麵包的組織 柔軟不失彈性 食得到麵粉天然的香甜 開心果:⭐️⭐️意大利西西里產嘅開心果💕好香堅果味 奶味偏重 味道算甜 (8.5/10)伯爵茶:⭐️⭐️⭐️earl grey味好出!雖然甜咗少少但係好smooth (8.9/10)牛奶煉乳:⭐️⭐️濃厚幼滑💕帶有濃郁乳香 好似食緊牛奶糖咁樣 (8.2/10)2️⃣ 極生吐司+3款果醬+ 法國傳統牛油 $61紅桑子:甘甜但吾會膩💕味道都好突出 三隻裏邊最鍾意呢個 (8.8/10)石榴石草莓🍓:急速冷凍嘅草莓同砂糖整成嘅果醬💕微甜中帶點果粒 質感比較稀 (8/10)藍莓🫐:酸酸甜甜嘅藍莓裡面帶有檸檬嘅清新🍋 不過感覺上好平常 同平時食開個D冇乜分別(7.8/10)麵包熱辣辣送到🍞🤫烘到微微金黃色🥰外脆內軟 好
《 人氣日本過江龍生吐司-嵜本 🍞🇯🇵 》

1️⃣極生吐司+3款果醬+ 北海道牛油 $61

2️⃣ 極生吐司+3款果醬+ 法國傳統牛油 $61

麵包熱辣辣送到🍞🤫烘到微微金黃色🥰外脆內軟 好鍾意佢個麵包邊有啲似danish嘅感覺 好鬆脆💕

兩種牛油質地輕盈🧈淡雅的奶油同吐司搭配得啱啱好 唔會太過油膩

吐司方面有「極美」同「極生」🍞可以堂食或外賣😘都可以就咁買單片$24/$26同埋成個$46/$50💕仲有15款日本直送手工果醬揀!

「極美」:無蛋奶😈用北美小麥整成💕感覺比較原始 保持濕潤之餘食到小麥嘅香味 展現麵粉跟酵母最純粹的味道

「極生」:用北海道牛奶🥛牛油🧈同蜂蜜🍯整成 聽講係用中種同湯種方法低溫發酵😍😍口感好鬆軟!食得出小麥既香同蜂蜜嘅甘甜 我就比較鍾意呢個!😚
📍 SAKImoto bakery 嵜本 高級Shokupan專門店 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3208號舖
2021-03-09 164 views
休閒的下午 ☕星期日去到竟然不用排隊!之前都會排長龍!!吐司成分天然 不外加任何添加物對蛋奶敏感都食到!極生 跟 極美自己比較偏愛 極生不過兩款都很鬆軟而其中15款果醬,分為3個系列,包括水果果醬、牛奶果醬和日式果醬。飲品方面不過不失 都達到正常水準!本人推介抹茶&開心果❤️其中開心果更驚喜!另外果醬 吐司可以自行購買回家果醬一樽售$70 ,不算便宜啊
休閒的下午 ☕
星期日去到竟然不用排隊!
之前都會排長龍!!

吐司成分天然 不外加任何添加物
對蛋奶敏感都食到!

極生 跟 極美
自己比較偏愛 極生
不過兩款都很鬆軟

而其中15款果醬,分為3個系列,
包括水果果醬、牛奶果醬和日式果醬。

飲品方面不過不失
都達到正常水準!

本人推介抹茶&開心果❤️
其中開心果更驚喜!
另外果醬 吐司可以自行購買回家
果醬一樽售$70 ,不算便宜啊