偶然之下食過佢,之後都食過幾次,都好食但最近9月一次嘢飲醬汁都變晒用即棄餐具上,睇到有人食評都有講,點知發現原來依家連湯碗都係...所以都寫吓食評講,賣相差晒仲好唔!環!保!其實疫情有排都唔會完,咁係咪繼續都要用即棄嘢?同埋又唔係全部轉晒,咁個出發點係...?咁點解要有咁嘅改變呢?既然可以堂食其實真係唔需要咁,反而令人唔想再去...PS: 相係今年4月 仲係用緊正常碗碟 嗌咗2人餐 埋單好似400幾
偶然之下食過佢,之後都食過幾次,都好食
所以都寫吓食評講,賣相差晒仲好唔!環!保!

2020-09-26
2020-10-28 349 views
假期lunch時間去 唔洗等位就入左去~入到去坐低先見到堂食竟然用即棄餐具上枱😳望一望隔離枱叫焗飯用外賣錫紙兜上...成件事即刻cheap曬🤭.但入左去坐低左都冇計 照食啦~叫左一份A7吉列豚肉burger, 一份A9燒豚肉眼扒(即係豬扒😂)飲品加左兩杯半價後每杯$20蚊的mocha & hazelnut coffee.好...第一碗上係膠碗serve的餐湯之後上左杯用紙杯裝的有拉花咖啡....🤡心諗 加左$20蚊杯(正價值$40)以為會靚仔d 影相見得下人...點知🤡 即刻downgrade左10倍.萬幸係主菜係用正常碟上👏🏻食物質素就不過不失啦主餐正常 我食個豬扒係juicy , burger就一般,份量搭夠湯同飲品好好好好普通.用即棄餐具真係好好好扣分先唔講環唔環保 係成個用餐體驗cheap曬比左$12x per head 攪到好似食大家樂外賣咁...同場有另一枱都問點解用即棄餐具...信相大家都唔太睇過眼🤭.總結 如果一直用即棄餐具就唔會再去附近大把選擇💁🏻‍♀️
假期lunch時間去 唔洗等位就入左去~
入到去坐低先見到堂食竟然用即棄餐具上枱😳
望一望隔離枱叫焗飯用外賣錫紙兜上...
成件事即刻cheap曬🤭
但入左去坐低左都冇計 照食啦~
叫左一份A7吉列豚肉burger,
一份A9燒豚肉眼扒(即係豬扒😂)
好...第一碗上係膠碗serve的餐湯
之後上左杯用紙杯裝的有拉花咖啡....🤡
心諗 加左$20蚊杯(正價值$40)
以為會靚仔d 影相見得下人...點知🤡
即刻downgrade左10倍
萬幸係主菜係用正常碟上👏🏻
食物質素就不過不失啦
主餐正常 我食個豬扒係juicy ,
burger就一般,份量搭夠
湯同飲品好好好好普通
用即棄餐具真係好好好扣分
先唔講環唔環保 係成個用餐體驗cheap曬
同場有另一枱都問點解用即棄餐具...
信相大家都唔太睇過眼🤭
總結 如果一直用即棄餐具就唔會再去
附近大把選擇💁🏻‍♀️
2020-10-05 431 views
叫左個二人餐,最先黎兩碗帶子南瓜湯,湯夠熱,有南瓜味,最正係帶子好多粒頭盤揀左熱溶芝士肉丸,肉丸超正,有熱溶芝士,份量又多,肉丸好厚實大大粒,唔會成口脂肪,抵讚主菜揀左龍蝦汁帶子海鮮意粉,黎個真係正到爆,帶子好鮮甜,唔會過熟有少少似食刺身,海鮮有好多八爪魚仔,意粉加左菇片再更加好味龍蝦汁又真係有龍蝦味。之前去過一間西餐廳食龍蝦汁意粉($248)都冇佢咁好味,黎間真係好正另外候有3成熟既牛柳,冇咩特別,唔會鞋,真係3成薯條做得超脆,好好味再有少少沙律菜隔一隔野飲跟餐半價,揀左特濃朱古力同奶蓋芝士藍莓奶昔(好似),朱古力好普通,偏淡。反而另一杯有驚喜,芝士好正,我飲到有陣‘笑牛牌’芝士既味,而且質地唔同平時台式飲品店既質地,佢係比較傑身,好得意,藍莓奶昔係自己打發,唔會太甜,推介仲有店員好好笑好nice,服務態度餐廳仲會播音樂,最中意佢音量係細細聲,聽到歌同時又同朋友傾到計又relax燈光暗暗地好舒服我地個晚6:45去到,已經陸陸續續有人入黎,未到8點已經坐滿,證明間餐廳真係掂,一定會再去食

另外候有3成熟既牛柳,冇咩特別,唔會鞋,真係3成
薯條做得超脆,好好味
再有少少沙律菜隔一隔

仲有店員好好笑好nice,服務態度

燈光暗暗地好舒服
2020-10-02
$250 (Dinner)
  • 龍蝦汁刺身級帶子海鮮意粉
2020-09-28 378 views
未改名前食過幾次,都覺得質素唔錯見改左名,特登過黎再食未試過係元朗有間西餐廳係因為d 野太難食,而我blacklist 無下次依間都係第一間我地一行五人,所以分左兩台坐(中間有隔板) 所以其實同一齊坐無咩分別d 相因為都係屋企人食完再傳比我地,所以都已經夾左部分食物,但絕對唔影響我對食物味道既評論先上二人set 既南瓜湯,南瓜味係幾濃,帶子量都幾多,但唔多覺有蟹肉普通單set 既青豆湯,青豆味有少少亦都唔腥但最奇怪係個口感,唔係豆蓉豆泥個d,似係生粉水既芡質地,好奇怪二人set 前菜可以揀吞拿魚沙律,吞拿魚比黑椒包圍哂,整係食到黑椒味,食唔到吞拿味味。。。沙律菜都算新鮮爽脆我地仲叫左兩樣小食,係腸拼盤同埋雞翼腸不過不失,辣果兩種都唔錯雞翼個皮炸得夠薄夠脆,但入面有少許乾同埋唔夠味,要點個泰式辣醬補番d 味主食叫左有四款,其中一個係帶子意粉,已經係最好食帶子有d 鮮味,口感類似半生熟,所以唔錯意粉口感都係岩岩好,仲好掛汁,d 汁夠濃,所以依個好快清碟豬鞍扒一黎本身唔算入味,而且比較鞋身,食到有豬蘇味,再加埋面料d 香料碎真係唔夾,薯條係無薯味,但都有做到外脆內軟既。。之後仲有個12oz
未改名前食過幾次,都覺得質素唔錯

見改左名,特登過黎再食

依間都係第一間

蟹肉椰汁帶子南瓜忌廉湯

青豆忌廉湯

普通單set 既青豆湯,青豆味有少少亦都唔腥

吞拿魚前菜

我地仲叫左兩樣小食,係腸拼盤同埋雞翼

腸不過不失,辣果兩種都唔錯

帶子意粉

主食叫左有四款,其中一個係帶子意粉,已經係最好食

帶子有d 鮮味,口感類似半生熟,所以唔錯

意粉口感都係岩岩好,仲好掛汁,d 汁夠濃,所以依個好快清碟

豬鞍扒

,薯條係無薯味,但都有做到外脆內軟既。。

之後仲有個12oz 肉眼扒,不得了,一入口勁鹹,而且比較薄身已經接近全熟,口感偏韌,但太鹹真係食完一啖都唔想再食

之後仲有個鴨脾,好鞋身,而且佢用果皮做調味,令到d 肉帶d 酸味,真係好奇怪既調味,又係食完一啖唔想再食

配既芝士薯仔,芝士勁鹹勁漏,單食薯仔較好

所有肉類既主食不論口感,煮法,調味都好唔掂
,絕對唔encore
2020-09-27
$250 (Dinner)
帶子意粉
2020-09-19 286 views
長期困在家裏避疫,就來閉關到要成仙🧚🏻今天我們出發前往另一個國度!元朗國👻,推介一間便宜而且清靜的Cafe~#南瓜湯 (跟餐)南瓜湯已經預先過了篩,所以喝起來沒有南瓜肉,而且南瓜湯添加了忌廉,所以十分順滑🤤而南瓜味也十分突出~味道小評分:😋😋😋😋/5#雜錦海鮮&蟹籽蕃茄忌廉汁意粉 $76主菜意粉偏軟身🍝,如無意外使用的是雪藏海鮮,所以有某部份海鮮有些腥味。因為使用了忌廉,所以較膩,但蕃茄選用了車厘茄,味道較酸甜,所以中和了忌廉的膩。味道小評分:😋😋😋/5#吉烈香茅雞扒煙肉車打芝士雞蛋漢堡配炸蟹鉗和紫菜粉薯條 $82很長~~~~的名字😂雞扒嫩滑而且有淡淡的香茅味😍十分足料的漢堡,一口不能把全部餡料都吃到😂而蟹鉗彈牙,紫菜粉薯條有淡淡的紫菜味🍟,兩種也炸得剛剛好~味道小評分:😋😋😋😋/5整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰💰/5環境:💕💕💕💕/5打卡指數:📸📸📸/5

#南瓜湯 (跟餐)
味道小評分:😋😋😋😋/5

性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕/5
打卡指數:📸📸📸/5

2020-09-13 257 views
本人外出選擇餐館,盡量支持誠意小店,尤其是在持續多時的疫情下。今午去了 Salamat Cafe, 按 goggle map 找到位置,店內枱與枱安排很靠近,入坐率很高,2人一桌,每枱有層板相隔。不用等位就可入座。主菜點了當天午餐美國炭燒厚切豬肉眼扒,配燒菠蘿、紫菜粉薯條、沙律,連餐湯、熱蜂蜜紅茶,$88,假期周六日需加一,收費合理。奉上椰菜花餐湯,因疫情關係,湯及飲料都用即棄餐具。確實令賣相大打折扣,味道方面,椰菜花打成糊狀,吃出椰菜花很濃郁,建議加入切細的椰菜花,會令整個湯入口有質感。主菜色香味俱全,份量不少,色彩悅目。餐單介紹豬扒用肯瓊香料,配方有少許似孜然粉,但更被我接受。肉質鮮嫩,可惜邊位有點過熟。新鮮菠蘿燒過後脫水保留糖份,是最適合燒烤的熱帶水果。蜂蜜紅茶也是紙杯上,茶味適中。在這個悠閒的周日中午,享受一頓美味的午餐,迎接下周辛勞的工作。

蜂蜜紅茶也是紙杯上,茶味適中。

2020-09-06
$100 (Lunch)
2020-07-01 714 views
#Salametcafe 兩款餐湯味道濃郁,食得出菠菜味同甜薯味 龍蝦汁意粉鮮甜多汁,再以香草、芝士粉調味,加分 帶子都幾大粒,仲有蝦、魷魚、青口等等 墨汁意大利飯既米飯軟身易入口,但墨汁有小小咸 香腸拼盤配三款醬料,黃芥末同茄醬比較普通 點泰式酸辣醬比較match,減輕油膩既感覺 豬鞍架淡而無味,肉質好乾好難咬 外層既麵包糠都唔係炸得特別香脆 安格斯牛肉丸因為落左勁多茄醬同芝士 味道有d似ikea 既瑞士肉丸 牛柳煎得耐左,鎖唔到肉汁,唔夠Juicy 不過勝在牛肉汁濃郁,點汁食都ok
2020-06-24 361 views
最近成日去元朗搵食,朋友推介一間小店😋網上又見到食評推介,就BOOK左黎試試!我地叫左個2人套餐,前菜係牛肉丸芝士薯蓉!有驚喜!好味!好耐無食過咁好味既肉丸,仲加左我最愛既芝士😍甜蝦墨魚咀海膽汁意粉意粉!食得出好有心機!好味!仲有豬鞍!伴碟個個青蘋果冬甩,我第一次試到個感覺得好有新鮮感!但豬方面個人覺得硬左小小,可以改善下!餐飲仲可以加錢轉1664!!!環境方面,兩個人坐得舒服可以輕鬆傾下計!總括黎講,價錢方面好合理,水準都好好!不過題外話搵左好多次都MISS左間鋪頭總括黎講,價錢方面好合理,水準都好好!不過題外話搵左好多次都MISS左間鋪頭
最近成日去元朗搵食,朋友推介一間小店😋
網上又見到食評推介,就BOOK左黎試試!

我地叫左個2人套餐,前菜係牛肉丸芝士薯蓉!有驚喜!好味!

好耐無食過咁好味既肉丸,仲加左我最愛既芝士😍
甜蝦墨魚咀海膽汁意粉意粉!食得出好有心機!好味!

仲有豬鞍!
伴碟個個青蘋果冬甩,我第一次試到個感覺得好有新鮮感!
但豬方面個人覺得硬左小小,可以改善下!

餐飲仲可以加錢轉1664!!!

環境方面,兩個人坐得舒服可以輕鬆傾下計!

總括黎講,價錢方面好合理,水準都好好!
不過題外話搵左好多次都MISS左間鋪頭

總括黎講,價錢方面好合理,水準都好好!
不過題外話搵左好多次都MISS左間鋪頭
2020-05-28
$230 (Dinner)
2020-05-28 586 views
之前聽朋友説過不錯,約埋一班好友一齊試一下。環境舒適的小店不會太迫。一枱6人,坐在最入,彷彿只有我們。(其實每張枱都有人⋯⋯)食物整體都不錯,我們6人點了3份2人 set dinner 再一齊分享,食物精美,份量剛剛好,有質素的小店。大家都好滿意。我最愛前菜的沙律和主食的牛柳,香濃美味,享受3小時無拘無束的晚餐。好欣賞店員自動為我們清理乾淨枱面方便上甜品。訂枱時預訂了心太軟+生日字句。好精美!愉快美味的晚餐。
好精美!愉快美味的晚餐。
2020-05-27
$200 (Dinner)
2020-05-13 566 views
炭燒美國頂級牛肩板腱肉配黑松露薯條 $128五成熟嘅牛肩板腱肉煎到外脆內軟,切開仲有d肉汁流出嚟,好juicy。牛味好香濃,肉質軟林林。下面係黑松露薯條,黑松露粉好香,但係放喺牛下面,會比啲油浸住,食落就有啲肥膩,同埋冇咗脆口嘅感覺香煎帆立貝煙三文魚意粉(pesto sauce) $78帆立貝好大隻,夾埋煙三文魚碎,配pesto sauce都幾出味。配菜仲有啡菇、車厘茄,好fresh,成碟都好味。餐廳仲要dog friendly,好岩帶完狗仔散步,一齊食野chill chill
炭燒美國頂級牛肩板腱肉配黑松露薯條 $128

香煎帆立貝煙三文魚意粉(pesto sauce) $78

2020-05-05 473 views
🐶Dog friendly,有2-3張outdoor seats,岩晒同狗仔散完步既愛心❤️主子🥣是日餐湯:忌廉蘑菇湯 🐠主食:照燒魔鬼魚翼🍟🥗來自紐西蘭,魔鬼魚翼煎得好香脆,加埋照燒汁,夠晒睇頭🤩 魔鬼魚既肉質跟普通魚唔一樣,相對較有𡁻口,肉質較實有彈性。配埋即炸既薯條同紫菜粉,係小妹既菜😋 仲有沙律菜可以中和番煎炸既口味解膩,讚👍

🥣是日餐湯:忌廉蘑菇湯

🐠主食:照燒魔鬼魚翼🍟🥗
2020-04-13 591 views
天氣好靚,好想坐outdoor ,但無奈outdoor已full , in door 好細,檯已經好細張,側邊係廚房,staff 行嚟行去出餐,好擾民,點咗個chicken burger 賣想非常靚,不過唔係我想像中咁好味,先食薯條,有紫菜喺面,又炸得香,配茄醬同辣醬,like , 則邊有蟹鉗,完全無蟹肉味,得啲粉,個burger 睇落好靚,雞扒都好大塊,可惜雞扒炸到過咗火位,好乾,上面嘅煙肉係無煎香,所以唔吸引,對我嚟講最大問題係已落咗沙律醬,我本人唔太鍾意食沙律醬,所以我差唔多成個包都無食。朋友order咗個魔鬼魚,香港真係唔多地方有魔鬼魚食,我人生都係第二次食,所以值得一讚,share咗少少試下,個汁幾惹味,魚都整得幾香。例牌點我最愛嘅mocha ,跟餐要加19蚊,上埋杯咖啡張檯完全無位,真心細同坐得唔舒服,旁邊沖咖啡又好嘈,完全破壞假期心情同靚天氣,食食下望倒門囗仲要貼住張紙繁忙時間用餐時間係45分鐘,我一向好討厭限時嘅餐廳,只想快啲食完快啲走。
雞扒burger
魔鬼魚
跟餐加嘅mocha
2020-04-12
$113 (Lunch)
2020-04-05 467 views
疫情下😷友人同我慶生,已經預先訂左位,不過因為餐廳太細,同政府規定要有1.5米距離,所以我地就被安排坐左張3人面壁嘅檯,初時咁坐都覺得怪,但後期反而覺得幾好,因為影食物相都靚好多錯有錯著我地叫左3款野食,分別有帶子意大利粉、露筍雜菌意大利飯、全日早餐,野飲方面就有凍、熱朱古力🍫同百香果梳打(唔係好記得係咪依種生果,只記得係梳打)餐湯就有青豆湯個湯飲落我覺得忌廉重啲,但都算滑嘅第一道係帶子意大利粉,我覺得尚算唔錯,味道有點咸,但兩隻帶子都好大隻第二道露筍雜菌意大利飯,我覺得飯比意大利粉好食,不過可以少啲忌廉較好,因為食落口太濕,但味道唔差嘅第三道全日早餐,材料都幾豐富架,有粟米🌽漢堡扒、香腸、炒滑蛋、多士、沙律🥗蜜瓜,味道就無咩特別啦,都可以一試嘅最後,就係友人為我預備嘅小驚喜啦餐廳都好細心,會留意你食到幾多,決定幾時上甜品友人都讚出其不意地送上寫左名嘅藍莓芝士蛋糕🍰配雲呢拿雪糕
錯有錯著
個湯飲落我覺得忌廉重啲,但都算滑嘅
青豆湯
飲品

帶子意大利粉

露筍雜菌意大利飯

全日早餐

最後,就係友人為我預備嘅小驚喜啦
餐廳都好細心,會留意你食到幾多,決定幾時上甜品
友人都讚出其不意地送上寫左名嘅藍莓芝士蛋糕🍰配雲呢拿雪糕

生日甜品-藍莓芝士蛋糕配雲尼拿雪糕
2020-03-29
Type of Meal
Lunch
2020-03-07 396 views
難得入元朗一次,又想搵間環境好啲既舖頭食野,上Openrice搵左呢間。一去到門口已經有位店員好熱心咁幫手安排座位,又有位女店員比個籃裝住個袋。叫左一個二人餐,有個前菜,一個意粉同一個主菜,仲有湯同餐飲。上菜個陣已經覺得擺盤好有心思,但職員既態度更令人驚喜。一般餐廳唔會咁好服務,差唔多每次都同你換碟,但呢到職員勁勤力!下面呢個係前菜 牛肉丸芝士薯蓉始終係前菜 薯蓉既份量唔係太多但真係好好味跟住係甜蝦墨魚咀海膽汁意粉呢個配搭都幾新鮮 有啲日式fusion feel再下面果個係橙香鴨脾跟焗芝士薯仔食完真係好飽 鴨脾有驚喜唯一無奈既位係舖頭地方唔大所以枱同枱之間都算近不過都唔影響進食而且店員唔會趕人走~

下面呢個係前菜 牛肉丸芝士薯蓉

食完真係好飽 鴨脾有驚喜

唯一無奈既位係舖頭地方唔大
所以枱同枱之間都算近
不過都唔影響進食
而且店員唔會趕人走~
2020-03-07
$200 (Dinner)
2020-01-12 525 views
尋晚剛剛試完覺得食物質素不錯! 👍🏻Set dinner墨汁意大利飯同燒魔鬼魚都出乎意料地好食! OpenRice訂枱有mention慶祝生日,餐廳有準備小surprise朱古力心太軟同雪糕 😊 媽咪好開心!一家人過咗愉快嘅一晚~ 下次可以試吓佢d咖啡先☕️
尋晚剛剛試完覺得食物質素不錯! 👍🏻

下次可以試吓佢d咖啡先☕️