就快就聖誕節,諗好咗同朋友去邊度食大餐呢?今次就同大家介紹呢一間位於尖沙咀嘅韓式料理,呢度位於尖沙咀A出口附近,交通夠哂方便。而且呢度最特別係有供應韓國直送嘅韓牛燒肉。一入座,店員提供六款唔同嘅前菜:菠菜、芽菜、泡菜、薯仔、蒟蒻,顏色同埋份量都好多。我特別鍾意食芽菜,泡菜同埋菠菜,食落幾香脆。難得有由韓國直送嘅韓牛,當然要試吓韓牛燒肉啦,今次我哋兩個人就揀咗呢個500克套餐,有上腰肉、薄桾肉、牛排肉同牛后胸肉。牛肉睇落好吸引,粉嫩而且油脂分布平均,燒到5成至7成成,油脂出哂嚟,食落滑口又富有油香。我地比較鐘意食上腰肉同薄桾肉,岩埋生菜同紫蘇藥食就唔怕油膩。如果怕太豐富,大家都可以散叫唔同嘅部位牛肉!食完牛肉,當然要食返啖冷麵解一解油膩。呢個蕎麥麵食落好幼身滑口,而且分量都幾大碗,配菜有牛腱、梨同青瓜,食落幾清新,而且湯底落左雪梨汁同醋,食落甜甜酸酸。另外,呢度熱食都好足料。海鮮蔥花餅用左原隻蝦、魷魚圈同香蔥,煎得外層香脆,內裡口感非常豐富。而牛肋骨食落帶點甜味,牛肉炆到稔身入味,不論係牛肉定蘿白, 用筷子就可以輕輕分開。冬菇同樣入味。整體而言,呢度食物味道都唔錯。韓牛粉嫩,油脂分布平衡

整體而言,呢度食物味道都唔錯。韓牛粉嫩,油脂分布平衡。雖然小食定價有點高,但幾大份足料,岩哂同朋友嚟聚會食野,有機會都不妨嚟試試~~
2023-12-11 119 views
仲有兩個星期就係聖誕節,諗好咗同朋友去邊度食大餐呢?今次就同大家介紹呢一間位於尖沙咀嘅韓式料理,呢度位於尖沙咀A出口附近,交通夠哂方便。而且呢度最特別係有供應韓國直送嘅韓牛燒肉😍。一入座,店員提供六款唔同嘅前菜:菠菜、芽菜、泡菜、薯仔、蒟蒻,顏色同埋份量都好多。我特別鍾意食芽菜,泡菜同埋菠菜,食落幾香脆🙂。難得有由韓國直送嘅韓牛,當然要試吓韓牛燒肉啦,今次我哋兩個人就揀咗呢個500克套餐,有上腰肉、薄桾肉、牛排肉同牛后胸肉。牛肉睇落好吸引,粉嫩而且油脂分布平均,燒到5成至7成成,油脂出哂嚟🙂,食落滑口又富有油香。我地比較鐘意食上腰肉同薄桾肉,岩埋生菜同紫蘇藥食就唔怕油膩。如果怕太豐富,大家都可以散叫唔同嘅部位牛肉!食完牛肉,當然要食返啖冷麵解一解油膩。呢個蕎麥麵食落好幼身滑口,而且分量都幾大碗😯配菜有牛腱、梨同青瓜,食落幾清新,而且湯底落左雪梨汁同醋,食落甜甜酸酸😃。另外,呢度熱食都好足料。海鮮蔥花餅用左原隻蝦、魷魚圈同香蔥,煎得外層香脆,內裡口感非常豐富。而牛肋骨食落帶點甜味,牛肉炆到稔身入味,不論係牛肉定蘿白, 用筷子🥢就可以輕輕分開。冬菇同樣入味👍🏻。整體而言,呢度食物味道都唔錯

整體而言,呢度食物味道都唔錯👍🏻。韓牛粉嫩,油脂分布平衡。雖然小食定價有點高,但幾大份足料,岩哂同朋友嚟聚會🎈食野,有機會都不妨嚟試試~~
炖牛肋骨
有一次想食醬油蟹,朋友就介紹我去《三木韓燒》試下正宗韓國人嘅料理。店員介紹佢地嘅食材都係韓國空運到港,加上韓國店主嘅家鄉烹調方式,保證完美還原韓國風味。醬油蟹平時出面食醬油蟹真係要好小心。佢地就選用韓國直送嘅醬油蟹,所以食用方面就有信心嘅保證。同埋見到佢哋嘅蟹肉都係晶凝通透,口感比較爽口,又唔會太鹹嘅醬油味。牛肋骨湯炆煮到入晒味嘅牛肋骨,肉質好輕易就同骨分離,充滿醬油味而口感亦都相當軟腍。人蔘雞湯入面真係足足有半隻雞,加埋韓國人蔘去熬製,味道濃郁又有人蔘嘅香味。調味牛肋骨預先醃晒味嘅牛肋骨,可以用大火煎燒香表面至兩邊焦香。食落完全會乾,又有甜甜地嘅味道。三木韓國料理 (尖沙咀)尖沙咀堪富利士道12-16號宏貿發展大廈2樓

牛肋骨湯

人蔘雞湯

調味牛肋骨

三木韓國料理 (尖沙咀)
尖沙咀堪富利士道12-16號宏貿發展大廈2樓

2023-12-07 113 views
尖沙咀一向有幾多韓國人開店,有聞主打韓牛韓燒的 @samok_bbq 都深受local喜愛,席間隔籬枱都講緊韓文😲既然主打新鮮韓國進口韓牛,當然少不了叫“Korean Beef Set” 我哋點嘅set包括牛肉眼扒 + 薄裙肉 + 菲力 + 牛排肉 四種不同部位🥩 整體韓牛都重牛味嘅品種,各個部位各有特色,由較lean軟腍的菲力,肉質緊實有彈性薄裙肉,到油脂感較出的牛排肉,適合層層遞進而食,選擇困難症可以諗諗! 除咗韓燒,亦有其他傳統韓國菜式,叫左多份韓式煎餅同水冷麵兩個餓鬼都夠曬飽啦- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 📍 三木韓國料理 (尖沙咀)尖沙咀堪富利士道12-16號宏貿發展大廈2樓- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

📍 三木韓國料理 (尖沙咀)
尖沙咀堪富利士道12-16號宏貿發展大廈2樓
鐘意睇🇰🇷韓國綜藝既窮煮婦🙋🏻‍♀️新西遊記都唔知陪伴左我幾多個日與夜😂節目組經常準備好味既🐮韓牛燒肉🔥令人流晒口水💦今年窮煮婦生日就去大快朵頤🥳感受一下🇰🇷韓牛滋味🔥食過先知原來🇰🇷韓牛同🇯🇵和牛真係大不同😲今次去左位於尖沙咀既✨三木韓國料理✨老闆同老闆娘都係來自韓國🇰🇷食材由韓國空運到港✈️韓牛🐮更加係由韓國農場直送👨🏻‍🌾不經急凍❄️保持肉質💓食到啖啖濃郁牛肉汁💦先知韓牛既價值之處㊙️⋯✨三木韓國料理✨正宗韓國人主理🇰🇷韓國入口食材✈️一齊睇下窮煮婦有咩必點之選💁🏻‍♀🔸韓牛套餐特選🇰🇷🐮$1080🔹上腰肉👉🏼油脂唔算太多,勝在肉質夠嫩滑🌷令牛扒嘅口感啱啱好⚖️medium rare就夠了🔥🔹牛排肉👉🏼肉質香滑多汁💦油脂分佈夠均勻,而且唔算太油膩✨配上紫蘇葉一齊食☘️令肉味更加突出🆙🔹薄裙邊👉🏼每口啖啖肉香🐮有口感💥唔會太韌🔹牛后胸👉🏼肋骨同肋骨之間嘅肉平均每隻牛大概得500g左右😳肉質比較煙韌有咬口💥🔸韓式海鮮pancake🦑🦐側邊香脆可口💥中間料厚夠乾身🔥餡有大量蜆,蝦,魷魚,韭菜同辣椒🌊超足料🈵煎餅用鐵板上🔥炸炸聲夠脆夠熱🥰配上秘製醬汁💧咸咸辣辣🌶️特別惹味👍🏼🔸辣炒八爪魚🐙🌶️$300八爪
鐘意睇🇰🇷韓國綜藝既窮煮婦🙋🏻‍♀️
食到啖啖濃郁牛肉汁💦先知韓牛既價值之處㊙️

✨三木韓國料理✨正宗韓國人主理🇰🇷韓國入口食材✈️
一齊睇下窮煮婦有咩必點之選💁🏻‍♀

🔸韓牛套餐特選🇰🇷🐮$1080

🔹牛排肉👉🏼肉質香滑多汁💦油脂分佈夠均勻,而且唔算太油膩✨
配上紫蘇葉一齊食☘️令肉味更加突出🆙

🔹薄裙邊👉🏼每口啖啖肉香🐮有口感💥唔會太韌

🔸韓式海鮮pancake🦑🦐
側邊香脆可口💥中間料厚夠乾身🔥
餡有大量蜆,蝦,魷魚,韭菜同辣椒🌊超足料🈵
煎餅用鐵板上🔥炸炸聲夠脆夠熱🥰
配上秘製醬汁💧咸咸辣辣🌶️特別惹味👍🏼

🔸辣炒八爪魚🐙🌶️$300
八爪魚夠彈牙💓唔會太乾overcook👍🏼加左韓式辣醬同大量大蔥去炒🌶️🧅香口惹味🥰
絕對係送燒酒嘅perfect partner‼️
Celebration
Birthday
  • 泡菜餅
入到呢間韓國餐廳,感覺有啲似番喺首爾嘅街頭,四圍嘅佈置、歌、仲有個個店員嘅笑容,真係感覺正宗!🇰🇷首先,小菜就已經震撼到我,泡菜唔係嗌辣得滯咁,而係有層次嘅香,可以一啖啖咁夾埋燒肉一齊食,正!邊款肉都好,我個人最鍾意牛上腰,烤得啱啱好,肉香四溢,入口即溶,嘩,摸骨頭咁滑!🥩至於涼麵,吸收晒個湯汁嘅味道,同冰涼嘅口感真係夠哂清新,忽然之間清新咗成個口腔。至於炸醬麵,咸香得嚟唔會膩,伴碟嘅黃瓜絲又係一個爽口嘅好夥伴。頂嗱!啲韓式燒肉真係正,烤到透紅窩心,肉味濃郁又唔肥膩,啲蔬菜同芝士嘅配搭又係一絕。揸起碟紫蘇葉包埋塊肉片,一啖咬落去,滋味真係講唔出!好彩今日冇排隊,快啲嚟試試啦!👏🥢🍽️

2023-11-24 77 views
好耐冇食韓國菜 今次就揀咗尖沙咀呢間韓國餐廳😍 座位闊落 都坐得好舒服㗎! 入到去有幾款韓式前菜 份量都幾大架🤭韓牛set ($1080)呢個set包括上腰 薄桾肉 牛排肉 牛后胸😚 每個部位都好厚身 所以要燒耐啲😚 牛肉非常嫩 亦有唔同嘅口感 亦唔會過分肥膩😍 一個拼盤可以試到唔同部位嘅韓牛啱晒我呢個花心嘅人😋海鮮蔥花餅($180)好足料嘅煎餅🤩🤩 而且新鮮整起嗰邊仲好脆 非常香口🥳 中間有唔同嘅海鮮 香蔥 味道層次都好豐富😋 另外配咗個辣汁 呢個汁先係最好食🤩泡菜湯飯($130)非常香濃嘅泡菜湯 入面仲有豆腐 豬肉等等🤭 味道香濃但係唔會太辣 食完暖笠笠 😌配咗一個飯 用嚟送泡菜湯真係啱晒😍柚子茶($35)味道清新 配燒肉啱晒😋

韓牛set ($1080)

海鮮蔥花餅($180)

泡菜湯飯($130)

柚子茶($35)
味道清新 配燒肉啱晒😋
今日嚟到尖沙咀食韓國嘢,呢間韓國嘢出名食河流BBQ,不過今日就試咗啲韓式嘅地道菜式,估唔到都咁唔錯喎!🍴海鮮蔥花餅 $180 (9/10)韓國煎餅非常香脆,食落去有餅麵粉嘅香味,都有大蔥蝦肉魷魚,真係食過比較好食嘅韓式煎餅!🍴韓式醬猪蹄 $380 (10/10)豬手鹵好軟腍好入味,係好香嘅甜甜滷水味,個皮好煙靭好有骨膠原,配埋生菜紫蘇葉同埋大蒜食真係一流!好好食大推!🍴炖牛肋骨 $280 (7.5/10)燉牛肉係炆到好軟腍腍入味,牛肉唔使點咬已經花開咗,係甜甜地嘅韓式味露入邊仲有啲冬菇同埋蘿蔔紅棗非常補身🍴牛肉人爪魚鍋 $420 (7/10)海鮮八爪魚鍋,入邊有金菇魷魚牛肉洋蔥白菜,粉絲,都非常足料,食落去係泡菜鍋嘅味道魷魚都彈牙肥牛都唔會太肥啱啱好,食完真係暖身。推薦指數: 8/10雖然餐廳係食韓式燒肉,不過佢嗰日就好想試吓韓式地道菜,叫咗四樣都好好食,非常正宗,老闆同員工都係韓國人,雖然價錢唔算好平好貼地,但勝在份量大份又好食!

🍴海鮮蔥花餅 $180 (9/10)

🍴韓式醬猪蹄 $380 (10/10)

🍴炖牛肋骨 $280 (7.5/10)

🍴牛肉人爪魚鍋 $420 (7/10)

推薦指數: 8/10
2023-11-17 167 views
Booked via OpenRice and there should be a 10% discount. We had to rush to pay and didn’t check the bill, noticed the discount was missing afterwards so I called them but they said it’s past and they won’t be responsible. This discount should’ve been applied automatically but they’re being sneaky and hope the customers don’t notice and forget. The audacity to then say the customer did not request!!! Yes, I should’ve checked my bill, but something that is not even disputable they should take respo

This discount should’ve been applied automatically but they’re being sneaky and hope the customers don’t notice and forget. The audacity to then say the customer did not request!!! Yes, I should’ve checked my bill, but something that is not even disputable they should take responsibility for. This is not a discount at discretion.

【韓國新鮮進口肉🥩極方便地鐵一出就到】推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #尖沙咀 - 三木韓國料理 𝗦𝗮𝗺𝗠𝗼𝗸尖沙嘴地鐵一出就見到門牌,主打新鮮進口韓牛,部位種類多多:肉眼排、牛肩肉、厚裙肉、牛排、菲力、豬腩肉、韓國梅頭肉、護心肉etc🔥 最鍾意個part係小菜樣樣都啱食-·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 石頭拌飯 $135|7/10石頭拌飯有肉碎、芽菜、菠菜,韓式辣醬另外上,可以自行調製辣度🌶️ 但作為食唔到辣嘅人都無乜問題🙋‍♀️ 最出色係有幾多飯焦🍚◐ 蒸雞蛋 $100|6/10極大個蒸雞蛋🥚蛋多到好似要瀉出嚟,一路上台就好似煙囪咁一路冒煙😶‍🌫️ 裏面有紅棗,雞蛋睇落凹凹凸凸,實質滑嫩,唯一就係覺得太淡味…◐ 韓國豬肉眼排 $220/180g|7/10食lunch唔想食韓燒set咁heavy 就簡簡單單嗌個肉燒吓🥩 肉眼排肉質厚,頗有咬口,但唔會有太多脂肪~ 另外附上茄子/本菇片🍆 最好個part係無乜雪藏味*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚
【韓國新鮮進口肉🥩極方便地鐵一出就到】
推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑
📍HK #尖沙咀 - 三木韓國料理 𝗦𝗮𝗺𝗠𝗼𝗸

-·-·-
【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】
◐ 石頭拌飯 $135|7/10

◐ 蒸雞蛋 $100|6/10

◐ 韓國豬肉眼排 $220/180g|7/10

三木韓國料理 𝗦𝗮𝗺𝗠𝗼𝗸 𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗥𝗲𝘀𝘁𝘂𝗮𝗿𝗮𝗻𝘁

🚶 尖沙咀站A2出口,步行約1分鐘
📍 尖沙咀堪富利士道12-16號宏貿發展大廈2樓
🕰️ 11:30 - 15:00 / 17:30 - 22:30

🏷️
好正宗嘅韓國菜🥰!餐廳侍應係識講廣東話嘅韓國人😝阿豬媽超可愛!店內裝修好有韓國feel!前菜6個都好正,有馬鈴薯、菠菜、芽菜、泡菜等等🫶🏻-1️⃣「帶子⚪️($180)」超厚超嫩嘅jumbo size燒帶子!有六粒咁多~scallops👍🏻-2️⃣「炖牛尾骨🥩($260)」牛肉超級淋同入味,仲有好多配料,好似冬菇同埋紅蘿蔔,送飯一流~Stewed oxtail bone -3️⃣「牛肩肉🥩($360)」鐵板煎到熱辣辣🫶🏻,牛肉重牛香、好多汁,夠晒肥美~BBQ chuck beef slices👍🏻-4️⃣「韓式醬燒蹄🐖🥬($380)」咁大盆豬手嚇親我😳!佢地幫切晒片去晒骨,可以用紫蘇葉或者生菜包嚟食,重口味人士仲可以點醬~Pork knuckles with lettuce-另外叫左飽肚嘅:4️⃣「海鮮魚湯麵🐟($135)」同埋有湯飲暖下胃!
1️⃣「帶子⚪️($180)」
2️⃣「炖牛尾骨🥩($260)」
3️⃣「牛肩肉🥩($360)」
4️⃣「韓式醬燒蹄🐖🥬($380)」
另外叫左飽肚嘅:
4️⃣「海鮮魚湯麵🐟($135)」
同埋有湯飲暖下胃!
韓國人主理嘅正宗韓國菜!主打1+級韓牛從韓國新鮮直送到港,肉味比急凍貨色更鮮更濃,仲有醬油蟹同各種傳統菜式😋• 醬油蟹 $450喺香港食醬油蟹一定要搵間質素有保證嘅~呢間醬油蟹好多橙紅色嘅蟹膏,蟹肉入曬味,會跟埋一碗紫菜飯,將啲蟹肉蟹膏唧入飯中,加多少少醬油撈勻,真係好食到停不了😋• 韓牛薄裙肉 $430新鮮韓牛同急凍貨完全冇得比!薄裙肉呢個部位相對冇咁多脂肪,偏向有咬口,越咀嚼牛味就越香✨• 韓牛牛後胸 $390至於牛後胸油花就豐富啲,會更加貼近和牛嗰種入口即溶嘅感覺,無論牛味同油香都幾balance,香得嚟唔會好膩🫶🏻• 韓國豬肉眼扒 $220豬肉眼扒為貼近豬頸肉嘅位置,可想而知肉質都係比較嫩滑柔軟😳 • 海鮮純豆腐湯飯 $135食韓國菜我幾乎都鐘意點辣豆腐湯暖下個胃,個湯頭好好飲,會飲到海鮮嘅鮮味同少少辣勁,入口飲落好舒服,而且用料好足👍🏻

• 醬油蟹 $450

• 韓牛薄裙肉 $430

• 韓牛牛後胸 $390

• 韓國豬肉眼扒 $220
豬肉眼扒為貼近豬頸肉嘅位置,可想而知肉質都係比較嫩滑柔軟😳

• 海鮮純豆腐湯飯 $135
2023-10-22 147 views
其實除左尖沙咀嘅韓國街外 尖沙咀亦有好多正宗嘅傳統韓國餐廳呢間三木韓式餐廳一入去就感覺到充滿韓國感覺係lunch time 時間都有好多在港嘅韓國人黎食Lunch set menu嘅款式好多選擇係上菜前嘅韓式小菜同樣足料而且款式又多炆牛肋骨韓國料理入面我自己最鍾意之一炆牛肋骨好軟腍咬開唔會好黐牙牛肋骨肉好易離骨味道帶甜而且炆得入味再配埋紅蘿蔔炆味道更甜泡菜餅泡菜餅煎得好香脆咬入口每啖都充滿泡菜絲味道香辣得黎唔會過嗆泡菜餅嘅泡菜餡比麵粉多所以食完都唔會覺得太膩醬油蟹最經典嘅韓國菜之一由韓國人自家醃製嘅醬油蟹將紫菜飯加入蟹蓋同蟹黃拌入一齊食帶出香甜同濃厚鮮味 味道亦唔會過鹹白飯小偷呢個名果然係實至名歸
其實除左尖沙咀嘅韓國街外

白飯小偷呢個名果然係實至名歸

Type of Meal
Lunch
醬油蟹
聽講三木的午餐抵食,於是去試試☻︎ lunch special平均$100左右,有很多選擇… 我們選擇了炆牛肋骨、海鮮蔥花餅,都好抵食❣︎ 另外,受不住誘惑,還叫了份醬油蟹🤣🎈醬油蟹 $450有2隻醬油蟹🤗 滿滿的蟹肉蟹膏,肥美香甜♡︎ 記得要沾上鹹鮮的醬油,更惹味!再配上一口紫菜飯,好滿足呀🥰🎈炆牛肋骨 $100Lunch要食這炆牛肋骨,軟腍入味,而且份量十足,配珍珠米飯、海帶湯,好抵呀!🎈海鮮蔥花餅這蔥花餅熱焫焫,表層相當香脆可口,亦好大份,美味又超值!還有,韓國餐廳少不了涼拌前菜,值得一讚是,前菜款式多,新鮮又好味,帶淡淡麻油香,我喜歡😊

🎈醬油蟹 $450

🎈炆牛肋骨 $100

🎈海鮮蔥花餅
這蔥花餅熱焫焫,表層相當香脆可口,亦好大份,美味又超值!
2023-10-18 34 views
這間位於尖沙咀的韓國料理,由韓國人主理,店員也是韓國人,餐廳選取新鮮空運食材入饌,提供充滿韓國風味的正宗韓國料理,為食客帶來最道地的美食體驗。🦋韓國西海醬油蟹 $450/2隻新鮮的西海醬油蟹,肥美多肉,味道極其鮮美,配紫菜飯天下一絕。🦋牛肉眼扒 $410/150g來自韓國空運的新鮮韓牛,入口肉汁豐富,肉質軟腍,牛味濃郁,跟冷凍肉無法媲美。🦋韓國豬腩肉 $200/180g肥肉相間的豬腩肉,燒烤過程中,釋放油份,入口甘香脆口,脂香四溢。🦋海鮮蔥花餅 $180非常足料的海鮮蔥花餅,有大蝦、元貝、魷魚、蔥花,且份量十足,足3-4人享用,薄餅邊位帶微脆,惹味吸引。🦋牛尾骨湯飯 $140經過長時間熬製呈奶白色的牛尾骨湯,用料豐富,入口清甜,飽腹暖胃。🦋凍湯辣醬蕎冷麵 $140爽口彈牙的蕎冷麵,加上豐富的配菜,有牛展、雞蛋、白蘿蔔、雪梨,再以雪梨汁造成凍湯底,味道清新解膩。

🦋韓國西海醬油蟹 $450/2隻

🦋牛肉眼扒 $410/150g