2024-08-31 118 views
好生氣 7點入座 等咗40分鐘先上咗兩樣野 一個串燒和一個炸品…當時客人亦不多 地方細 得5張枱仔 客人都已經食緊 員工都留在廚房看手機 不看樓面 入面好像得一個人在煮 同佢反映佢就話一直都燒緊 下一轉要再等一個字 聽落就係仲未燒我地個份 佢話你等唔到我幫你cancel晒佢 根本都唔想整比我地食咁 最尾cancel 走去隔離食 去隔離食都已經9點 餓咗一個小時 以後唔會再黎!份牛同炸物都一般 其實佢啲食物價錢都唔便宜 但一些服務態度都無!
當時客人亦不多 地方細 得5張枱仔 客人都已經食緊
2024-08-27 141 views
最近發現到一間好味嘅元朗日式小店💕芝士軟殼蟹反卷(4件)這是一道非常受歡迎的日式前菜。軟殼蟹經過油炸後裹上芝士,捲成小卷狀,香酥可口,搭配甜酸醬汁食用。作為開胃菜非常合適。❤️吉列黑豚拼炸蝦丼(咖哩風)這是一份豐盛的丼飯菜式。吉列黑豚肉片經過吉列炸製,與炸蝦一同鋪於白米之上,最後淋上濃郁的咖哩醬汁。香脆多汁的肉類和鮮甜的炸蝦,搭配濃郁咖哩風味,是一道非常美味的日式丼飯菜品。💕唐揚炸雞拉麵唐揚炸雞,即日式炸雞塊,鮮嫩多汁,外層酥脆。與勁道的拉麵一同享用,營養豐富,口感層次豐富。這是一道經典的日式拉麵料理。✅武士之魂刺身盛這是一盤精選的生魚片拼盤。包括新鮮的赤貝,帶子、真鯛、魷魚 牡丹蝦、中拖羅、大拖羅,海膽等,搭配醋飯,是一道極富日式風味的刺身料理。色彩鮮艷,食材新鮮,體現日式料理的素雅與講究。
最近發現到一間好味嘅元朗日式小店

💕芝士軟殼蟹反卷(4件)

❤️吉列黑豚拼炸蝦丼(咖哩風)

💕唐揚炸雞拉麵

✅武士之魂刺身

元朗美食多不勝數,這次陪愛吃日本菜的媽媽晚餐,挑了這間位於大坑渠附近的「武士料理」。這間小店雖然不大,但氛圍頗有日本風味。牆上的武士壁畫;店內電視還播著經典日劇《悠長假期》,看著年輕時的木村拓哉和山口智子,讓人回憶起那個年代的日本風潮,感覺特別親切。。❇︎ 味噌湯 下單後店員便奉上熱騰騰的味噌湯供暖胃。。❇︎ 武士之魂刺身盛餐廳的招牌。豐富又打卡able的刺身拼盤,包括牡丹蝦、海膽、大拖羅和五款日本直送鮮魚各兩件。當晚是赤貝、帶子、鯛魚、火炙墨魚及中拖羅,另外追加了多一隻牡丹蝦。每種都有其獨特鮮味,特別是多膏又充滿膠質的牡丹蝦及肥美的拖羅令我們印象深刻。而迷你刺身飯份量不算少,鋪滿三文魚、吞拿魚和蟹柳,很有飽足感。。❇︎ 日本海膽流心忌廉餅 (𝟐件) 外脆內軟,味道不錯,是性價比較高的選擇。。❇︎ 燒時令生蠔 Size驚人,約手掌大小。鮮甜多汁,烤製恰到好處。。❇︎ 明太子雞翼(2隻) 結合明太子的鹹香與雞翼的鮮嫩。。❇︎ 芝脆三文魚反卷 (𝟒件) 裡面的炸蟹棒酥脆,面層的三文魚及芝士火炙後很惹味,不錯。。❇︎ 火炙帝皇蟹棒壽司炙燒焦香與蟹棒相得益彰。

❇︎ 味噌湯
下單後店員便奉上熱騰騰的味噌湯供暖胃。

❇︎ 武士之魂刺身
武士之魂刺身盛

❇︎ 日本海膽流心忌廉餅 (𝟐件)
外脆內軟,味道不錯,是性價比較高的選擇。

❇︎ 燒時令生蠔
Size驚人,約手掌大小。鮮甜多汁,烤製恰到好處。

❇︎ 明太子雞翼(2隻)
結合明太子的鹹香與雞翼的鮮嫩。

❇︎ 芝脆三文魚反卷 (𝟒件)
裡面的炸蟹棒酥脆,面層的三文魚及芝士火炙後很惹味,不錯。

❇︎ 火炙帝皇蟹棒壽司
炙燒焦香與蟹棒相得益彰。
2024-08-15
$350 (Dinner)
武士之魂刺身盛
2024-08-21 79 views
同好友喺元朗行街見到有間細舖好日本風啊!以日本武士做主題,好有日本居酒屋嘅feel啊!而食物選擇都好多,價錢仲好抵添啊!一於入去試下! 🍱武士之魂刺身盛 $468旋轉級梯擺盤好用心好特別!食材好新鮮!有大拖羅、中拖羅、海膽、魷魚、帶子、鯛魚、赤貝、牡丹蝦。超多種類嘅刺身,全部厚切,最鍾意個拖羅,入口即化,勁肥美!海膽味道甘甜濃滑,牡丹蝦彈牙又多蝦膏,仲有一個迷你魚生丼,二人食夠晒飽!🍣武士之戀 $118海膽好軟綿,魚籽爆漿口感好彈脆,三文魚柔軟鮮甜,三者完美融合,每一口都好有層次好豐富。 🍜蒲燒鰻魚拉麵 $88鰻魚燒得金黃香氣滿滿,仲要好大條份量十足! 🥧日本海膽流心忌廉餅 $28外層炸得金黃酥脆,內裏結合了海膽的鮮味和忌廉的香滑,令人垂涎欲滴。 🍙加州卷(4件) $38 @samurai.cuisine武士料理元朗裕榮徑11號好旺大廈地下6號舖
同好友喺元朗行街見到有間細舖好日本風啊!

🍱武士之魂刺身盛 $468
旋轉級梯擺盤好用心好特別!食材好新鮮!
有大拖羅、中拖羅、海膽、魷魚、帶子、鯛魚、赤貝、牡丹蝦。

🍣武士之戀 $118

🍜蒲燒鰻魚拉麵 $88
鰻魚燒得金黃香氣滿滿,仲要好大條份量十足!

🥧日本海膽流心忌廉餅 $28

🍙加州卷(4件) $38

@samurai.cuisine
武士料理
元朗裕榮徑11號好旺大廈地下6號舖
係人都知元朗有好多好嘢食,次次揀食咩都覺得好煩惱,朋友介紹呢度有間日式居酒屋,雖然係小店,但係質素唔錯,咁就一於嚟試吓啦。呢個武士刺身盛非常靚,好適合打卡。而且佢一層一層咁樣放,方便又衛生。而且佢除咗外表靚之外,佢嘅食材都非常新鮮,同埋份量都好多,絕對唔馬虎㗎。隻生蠔真係仲大過手掌,而且食落好新鮮,海水味好夠,感覺非常高質。我自己最鍾意嘅就係佢嘅牡丹蝦,又係非常大隻,好少見到咁大隻嘅蝦,而且食落好新鮮,蝦肉夠爽滑,而且蝦頭仲有蝦膏㗎。呢度嘅三文魚刺身都好唔錯,所以我哋食完刺身盛之後,都忍唔住自己再加多碟。呢度除咗食物高質之外,佢嘅清酒都好高質。老闆話佢有好多唔同款嘅清酒,而且價錢全部都唔貴,啱晒一大班朋友飲住酒食壽司。呢間小店又多款式,食物質素又高,唔怪得咁多客人啦。

呢間小店又多款式,食物質素又高,唔怪得咁多客人啦。
  • 武士之魂刺身盛
  • 牡丹蝦
2024-08-14 64 views
星期日特登入到元朗睇動物,順便就喺元朗附近食晚餐,但係難得放假所以都要選間好餐廳,今日就選了一間居酒屋。入到去環境唔算大,但入邊裝修以及氣氛都好有日本嘅風氣。就當然要試一下刺身,我就選了武士之魂刺身盛 $468,再加多一隻牡丹蝦我想講味道真係好震撼,價錢唔算貴,但係每嚿都係厚切,望落去亦都非常之新鮮,當中包括帶子、赤背、魷魚、油金魚、中拖羅、大拖羅、一大碗海膽、牡丹蝦,以前一碗迷你三文魚蟹柳魚子刺身飯😆🍱食落去真係非常新鮮,而且非常厚,真係食唔到口,每一款都時令,非常滋味😆😆另外當然要叫串燒,串燒亦是買一送一😆🍢一口和牛真係真材實料,咬落去肉質鮮嫩,非常之林滑,煎得亦剛剛好,唔會過火🍢雞軟骨串咬落去粒粒脆口,非常惹味🍡天婦羅淮山條呢款我覺得好新奇,所以特登叫,亦是非常最好,好似薯條咁,但係唔同的是呢款係外脆內軟😆🍡明太子雞翼雞翼拆咗骨,釀咗好多明太子😆🍣三文魚加州反卷呢款同刺身飯差唔多,但係變成卷,一樣新鮮好味另外仲有兩碗麵豉湯,雖然麵豉湯間間差唔多,但我覺得依間值得讚嘅係上到台非常之燒,好有誠意😊整體嚟講依間居酒屋都非常好味,主要係刺身真係非常新鮮,嚟到一定要試刺身拼盤,不但煎外觀好

入到去環境唔算大,但入邊裝修以及氣氛都好有日本嘅風氣。

另外當然要叫串燒,串燒亦是買一送一😆
🍢一口和牛

🍢雞軟骨串
咬落去粒粒脆口,非常惹味

🍡天婦羅淮山條

🍡明太子雞翼
雞翼拆咗骨,釀咗好多明太子😆

🍣三文魚加州反卷
呢款同刺身飯差唔多,但係變成卷,一樣新鮮好味

整體嚟講依間居酒屋都非常好味,主要係刺身真係非常新鮮,嚟到一定要試刺身拼盤,不但煎外觀好靚好震撼,而且咬落去真係食得出同出邊唔同嘅鮮味😍😍

2024-08-09 68 views
🚙朋友即慶約食飯❤️真係好happy呢🥳🏮裝修好精緻🎊牆壁上面仲貼曬日本風景畫🪭充滿住日本風情添🇯🇵🍱武士之魂刺身盛:呢個武士之魂刺身盛嘅刺身真係勁新鮮🤤而且仲有好多唔同款式添👍入面有好鮮味紋甲魷魚🦑螢光魷魚🦑赤背🐟好厚肉活帶子🦪勁大隻嘅牡丹蝦🦐吞拿魚🐠充滿住海水味嘅海膽🦪魚生飯🍚肥美嘅大拖羅🐋擺盤又靚又好食呀🥳🍜蒲燒鰻魚拉麵:超厚身嘅鰻魚配埋濃郁湯底嘅拉麵🍜冇得彈👍🍣三文魚加州反卷:加州反卷仲有好厚身嘅三文魚喺上面☝️味道夠晒新鮮💯層次感豐富✅🦀芝士軟殼蟹反卷:芝士反卷入邊嘅軟殼蟹脆卜卜🔥好香口🤤正呀喂🥳
🚙朋友即慶約食飯❤️真係好happy呢🥳

🍜蒲燒鰻魚拉麵:超厚身嘅鰻魚配埋濃郁湯底嘅拉麵🍜冇得彈👍

2024-08-07 51 views
有元朗朋友介紹之下,黎左一間朗屏附近,比較隱世嘅日式居酒屋。一進去被氛黃燈光包圍,吃到新鮮飛機貨,再感覺到老闆親民態度,非常舒適!武士之魂刺身盛 有多款時令新鮮刺身,每款兩切,再有一個超豐盛丼飯,樓梯款擺設上盤相當吸引!特別要提及馬糞海膽,金黃色海水味濃厚,入口口感慢慢溶化;拖羅、赤身吃出不同魚香口感,魚味尤其濃郁;刺身丼滿滿蟹籽、刺身角切,好大份!牡丹蝦 刺身大大條,蝦頭充滿金黃蝦膏,蝦肉Q彈嫩口,值得特別單點。一週年海膽拖羅武士魚生飯魚生全部都厚切又肥美,份量仲唔少,拖羅嘅魚油送飯一流 。唐揚魷魚鬚新鮮即炸非常脆口魷魚鬚,送酒簡直一流,尤其是用紫菜粉作炸粉,香口之餘又帶一種特別!餐廳仲有唔同優惠,例如串燒買一送一、日本啤酒優惠等等,真的值得來試試。

武士之魂刺身

一週年海膽拖羅武士魚生飯
魚生全部都厚切又肥美,份量仲唔少,拖羅嘅魚油送飯一流 。

唐揚魷魚鬚

2024-08-06 56 views
今日要去嘅係一間喺巷仔嘅日式小店,門口貼住明星合照,好似幾威咁!🍣鋪頭主打既「武士之魂刺身盛」,真係刺身愛好者必點之選!大吞拿魚腩厚切,入口即溶;海膽超級鮮甜,牡丹蝦爽口彈牙,仲有鯛魚、魷魚、帆立貝同赤身,每一淡都保證新鮮。而且仲包埋一碗魚生飯,好難唔滿足另外仲叫左兩款壽司:火炙三文魚壽司,勁厚切呀。芝士軟蟹反卷,芝士同軟殼蟹嘅組合真係絕配!🍚鰻魚飯定食,鰻魚又肥又厚肉🍗炸芝麻雞翼,雞翼炸得皮脆肉嫩,停唔到口

🍚鰻魚飯定食,鰻魚又肥又厚肉

🍗炸芝麻雞翼,雞翼炸得皮脆肉嫩,停唔到口
2024-08-03 29 views
細細間店舖非常富有日本特色特別係牆身嘅日式牆紙真的有點到了日本居酒屋的感覺店舖主打新鮮食材價錢經濟實惠武士之魂刺身盛擺盤很有氣勢魷魚、帶子、鯛魚、赤貝、牡丹蝦、中拖羅、大拖羅、海膽超多種類嘅刺身,而且鮮味很夠特別推薦份量十足的牡丹蝦還有一個迷你海鮮丼極上丼滿滿的馬糞海膽、吞拿魚蓉和魚子章魚小丸子材料十足,吃下去外皮煙靭三文魚加州反卷三文魚大塊配上蟹籽,新鮮好吃在這個炎熱的夏天,當然要配上兩支Sapporo啤酒🍻🍻
細細間店舖非常富有日本特色
特別係牆身嘅日式牆紙
真的有點到了日本居酒屋的感覺

店舖主打新鮮食材
價錢經濟實惠

武士之魂刺身
擺盤很有氣勢
魷魚、帶子、鯛魚、赤貝、牡丹蝦、中拖羅、大拖羅、海膽
超多種類嘅刺身,而且鮮味很夠
特別推薦份量十足的牡丹蝦
還有一個迷你海鮮丼

極上丼
滿滿的馬糞海膽、吞拿魚蓉和魚子

章魚小丸子
材料十足,吃下去外皮煙靭

三文魚加州反卷
三文魚大塊配上蟹籽,新鮮好吃

在這個炎熱的夏天,當然要配上兩支Sapporo啤酒🍻🍻
2024-08-03 30 views
好少入嚟元朗元朗究竟有咩好食呢朋友推介我一間人細嘅日本料理環境細細間但係味道幾出色😋✅首先嚟個刺身拼盤打下卡先有赤貝,帶子、真鯛、魷魚🦑牡丹蝦、中拖羅、大拖羅,海膽。下面仲有碗角切三文魚三文魚籽飯😍全部都大大件好厚肉好新鮮吉列豚肉拉麵我好鍾意食呢個吉列豬扒拉麵佢嘅吉列豬扒配呢個沙律醬汁,味道好夾好香脆😋😋炸芝士一口芝士一啖食落去充滿着香味嘅濃郁芝士真係回味無窮燒雞翼串最正就係佢哋塊雞皮都笑得好趣真係值得一試 肉汁juice 😋

首先嚟個刺身拼盤打下卡先

有赤貝,帶子、真鯛、魷魚🦑牡丹蝦、中拖
羅、大拖羅,海膽。下面仲有碗角切三文魚三文魚籽飯😍
全部都大大件好厚肉好新鮮

吉列豚肉拉麵

炸芝士
一口芝士一啖食落去充滿着香味嘅濃郁芝士真係回味無窮

燒雞翼串
2024-08-01 37 views
餐廳舖位細細,但裝修充滿日式風味,好似置身日本居酒屋咁🥷武士之魂刺身盛($438)赤貝、帶 子、鯛魚、墨魚、牡丹蝦、中拖羅、海膽、大拖羅同迷你三文魚親子丼,樣樣都好新鮮,大拖羅仲要係蛇腹位。可以一次過試哂咁多款刺身,非常抵食🥔天婦羅淮山條($16) 呢條天婦羅淮山條炸得外脆內軟,淮山嘅甜味同麵糊嘅香脆口感完美結合 🐤唐揚炸雞($38)炸雞皮脆肉嫩,雞肉醃得入味,每一啖都充滿肉汁🍣火炙北海道帶子壽司($28)鮮甜肥美:北海道帶子又大又厚,火炙過後,帶子嘅鮮甜味更加突出。 🍣中拖羅壽司($58)中拖羅嘅油脂分佈均勻,入口即溶,吞拿魚嘅鮮甜味非常濃郁🥚燒玉子($18)燒玉子甜絲絲,口感軟嫩,蛋香十足
餐廳舖位細細,但裝修充滿日式風味,好似置身日本居酒屋咁

🥷武士之魂刺身盛($438)

🥔天婦羅淮山條($16)

🐤唐揚炸雞($38)
炸雞皮脆肉嫩,雞肉醃得入味,每一啖都充滿肉汁

🍣火炙北海道帶子壽司($28)

🍣中拖羅壽司($58)
中拖羅嘅油脂分佈均勻,入口即溶,吞拿魚嘅鮮甜味非常濃郁

🥚燒玉子($18)
燒玉子甜絲絲,口感軟嫩,蛋香十足

🐽 武士料確刺身盛赤貝新鮮爽口,魷魚唔會太咸唔會太硬,北海道帶子鮮甜好滑,鯛魚嘅鮮味好濃郁,牡丹蝦鮮甜彈牙,吞拿魚赤身新鮮有咬勁,海膽滑順鮮甜,大拖羅既肥美絕對係一個完美既結尾🐽 燒芝士玉子壽司同蟹籽軍艦燒芝士玉子壽司嘅芝士香濃融化口中,令人感覺好幸福;蟹籽軍艦滿載蟹籽嘅鮮味,新鮮爽口,一啖落去就係滿滿嘅海洋滋味🐽 炸芝士年糕同芝麻雞翼炸芝士年糕外脆內軟,芝麻雞翼皮香肉嫩,滿口香脆,幾過癮🐽 唐揚炸雞拉麵啲唐揚炸雞香脆多汁,配埋拉麵湯底,味道更加突出,細細條拉麵入口即化,令人回味無窮。
🐽 武士料確刺身

🐽 燒芝士玉子壽司同蟹籽軍艦

🐽 炸芝士年糕同芝麻雞翼
炸芝士年糕外脆內軟,芝麻雞翼皮香肉嫩,滿口香脆,幾過癮

🐽 唐揚炸雞拉麵
2024-07-27 28 views
最近喺元朗發現一間隱世日式居酒屋,裝修獨特,原來嘢食都非常出眾。🍤刺生🍣我同朋友嗌咗一個🌼🌼🌼武士之魂刺身盛🌹🌹🌹呢個刺身盛一出場已經成為全場焦點,階梯式嘅擺盤,由上而下,順序放左由淡至濃嘅不同刺身,包括爽口彈牙嘅赤貝、咬口十足而且10分Creamy嘅魷魚、清甜嘅帶子、新鮮回甘嘅池魚、鮮甜大滿足嘅牡丹蝦、色澤均勻嘅吞拿魚、加拿大馬糞海膽、頂級大拖羅。刺身盛中間仲貼心地準備咗一碗角切魚生飯,上邊有三文魚、巨量魚子、蟹柳棒同埋鮮魚片,撈埋自家製嘅豉油一齊食,感覺非常清新可口。食完呢個刺生盛已經非常滿足,朋友建議試吓佢哋嘅串燒,於是嗌咗幾串諗住試吓,點知有驚喜😍😍🍢串燒🍺包括有日本甜薯、自家製雞肉棒串、雞軟骨串、鹽燒白鱔、日本豚五花串,特別欣賞佢嘅自家製雞肉棒串,香酥嘅雞肉入邊竟然有雞軟骨碎粒,食落去口感十足。另一樣令我印象深刻嘅係鹽燒白鱔,白鱔嘅外皮燒得香脆可口,除咗食到爽口彈牙嘅魚肉, 師傅適當的調味成功帶出魚嘅鮮味,令人齒頰留香。指定時段串燒仲買一送一添,啤酒亦都可以任飲,絕對係朋友小聚嘅好地方🍺🍺🍶🍶

🍤刺生🍣

🍢串燒🍺

• 串燒
位於元朗嘅🇯🇵日式料理小店🌟武士料理🌟 ,由幾十蚊嘅🍚丼飯/拉麵🍜,到採用✨高級食材嘅刺身拼盤🐟都有,豐儉由人!🐟武士之魂刺身盛 $468🦐追加牡丹蝦一隻 +$48包含晒店家是日最新鮮嘅食材!赤貝爽口鮮甜!帶子清甜可口!輕炙過嘅紋甲魷魚軟糯甘甜!火炙目張魚嘅甜美愈嚼愈出!牡丹蝦肥大肉厚!中拖羅魚味香郁!海膽creamy美味!大拖羅油香極重!刺身盛仲會跟埋迷你丼同埋麵豉湯,角切魚生飯+三文魚子份量足!🍣芝士軟殼蟹反卷 $58|三文魚加州反卷 $48特色卷物都幾大件,size同太卷差唔多,大到一口咬唔晒,要分幾啖!🥟日式炸餃子 $32|枝豆 $23即炸嘅餃子熱辣辣兼香脆!同枝豆一樣,都係佐酒嘅良品!🍻支裝Sapporo $20|罐裝汽水 $12武士料理嘅酒水都幾平,另有日本生啤供應!

🐟武士之魂刺身盛 $468

🦐追加牡丹蝦一隻 +$48

🍣芝士軟殼蟹反卷 $58|三文魚加州反卷 $48

🥟日式炸餃子 $32|枝豆 $23

即炸嘅餃子熱辣辣兼香脆!同枝豆一樣,都係佐酒嘅良品!

🍻支裝Sapporo $20|罐裝汽水 $12

武士料理嘅酒水都幾平,另有日本生啤供應!