2019-11-23 2205 views
這間在北河街的中式香港人小店,好多客人排長隊買懷舊中式零食。好多中式小食選擇,如:水泡餅、南乳餅、白糖糕、芝麻卷、光酥餅、杏仁餅、牛耳餅等等,花多眼亂,唔知點甚麼好?!最後點了:1. 芝麻卷一盒2卷,長長的,芝麻味香又有彈力口感2. 砵仔糕迷你的一盒,紅豆粒軟腍又不會太甜的煙韌黃糖糕3. 老婆餅比較硬身的老婆餅,內餡是甜了點的冬瓜椰絲餡,這個麻麻地4. 黑芝麻脆糖好香脆可口的黑芝麻糖,芝麻味濃郁又大塊!服務姐姐好友善又細心,咁多客人都是有耐性地招呼!

最後點了:
1. 芝麻卷
芝麻卷

一盒2卷,長長的,芝麻味香又有彈力口感

2. 砵仔糕
砵仔糕

迷你的一盒,紅豆粒軟腍又不會太甜的煙韌黃糖糕

3. 老婆餅
老婆餅

比較硬身的老婆餅,內餡是甜了點的冬瓜椰絲餡,這個麻麻地

4. 黑芝麻脆糖
黑芝麻脆糖

好香脆可口的黑芝麻糖,芝麻味濃郁又大塊!

服務姐姐好友善又細心,咁多客人都是有耐性地招呼!
2019-11-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$47 (Other)
芝麻卷
黑芝麻脆糖
  • 黑芝麻脆花生糖
深水埗這舊區,保存著不少香港老字號,其中之一要算是中式餅店「生隆餅家」。閒逛完黃金商場,順道去北河街拜會一下「生隆餅家」,原因是店鋪門前的一張「反送中」文宣,正在網絡瘋傳!餅店選擇非常多,有白糖糕、芝麻餅、合桃酥、米通、蛋散和牛耳等。雖然聞說白糖糕最出名,但最後我揀了迷你砵仔糕($12)和迷你光酥餅($14)兩大心水。迷你砵仔糕一盒八個,紅豆有多有少,分佈不均;甜度適中,不會過份甜;細細粒,至啱買來分甘同味!迷你光酥餅一袋約30多個,非常抵食!口感跟大的差不多,但由於是bite size關係,吃後不會太乾口!「生隆餅家」算是香港碩果僅存的原味道,香港人要好好珍惜,加油!

迷你砵仔糕

迷你光酥餅

2019-11-17
$12 (Tea)
迷你砵仔糕
迷你光酥餅
嚟到深水埗如果想食中式糕點嘅話好多人都會選擇去坤記...但係我都想同大家推薦下另一個好選擇👍🏼生隆餅家係一間老餅店,好多中式嘅糕點都可以係到揾到,選擇非常多☺️而且價錢便宜,深受街坊歡迎㗎🤗我每次去都一定會買砵仔糕同馬蹄糕😋砵仔糕有普通size同迷你size...誠意同大家推介迷你size,一啖一個,夠哂方便💯迷你size係一盒8個咁買,可以淨黃糖/白糖,或者各4個,啱哂兩樣都想試嘅朋友仔👍🏼我今次買嘅係普通size...砵仔糕彈牙,紅豆份量都足夠,而且都夠腍☺️而馬蹄糕同樣好好味,甜度適中,個人認為馬蹄粒可以再多少少🙈大家都要支持呢啲傳統小店啊~係香港人嘅回憶❤️

大家都要支持呢啲傳統小店啊~係香港人嘅回憶❤️
2019-09-02
2019-08-25 1350 views
有40多年歷史的傳統港式老餅店,專賣懷舊唐餅,真係我由細食到大每次到深水埗都會買佢地既砵仔糕由佢地$1 隻細砵仔糕幫襯到依家$12 8 隻但都繼續幫襯佢地1 口砵仔糕真係岩我呢d 1 口食曬入口大月濃郁黃糖,甜到適中唔會粉, 煙韌彈牙而且紅豆嘅比例的適中唔會過多或冇豆既情況出現。食落糕身結實唔會鬆散除左1口砵仔糕,都有傳統既碗仔砵仔糕,就大舊D 次次路過都見幾多人幫襯而且就算加價 都算平!地點都方便係正深水埗街市入面😄
每次到深水埗都會買佢地既砵仔糕
由佢地$1 隻細砵仔糕幫襯到依家$12 8 隻
但都繼續幫襯

佢地1 口砵仔糕真係岩我呢d 1 口食曬
入口大月濃郁黃糖,甜到適中
食落糕身結實唔會鬆散
除左1口砵仔糕,都有傳統既碗仔砵仔糕,就大舊D

次次路過都見幾多人幫襯
而且就算加價 都算平!
地點都方便係正深水埗街市入面😄
  • 砵仔糕
2019-05-11 2597 views
餓底好鍾意食煙韌野,忽發奇想想要來個食評系列專寫各區的糯米糍,就由一些老字號寫起。好多款中式糕餅,而且好平,同價錢更可以混搭不同口味😍當天剛吃過午餐,今次試住三款先雞屎藤,顏色比一般買到的深色 (因跟糯米糍放在一起所以沾了些少粉)沒有餡料,食落質感幾實,口感怪怪地,"dap"真啲食到有淡淡的雞屎藤味原味燒餅,好迷你!表面沾滿了白芝麻微甜&少少煙韌,有芝麻香,中規中矩來到我這期待的花生糯米糍了,跟燒餅一樣走迷你路線花生餡好香呀,非常獨特的香氣,餓底自問都吃過不少好吃的糯米糍,這個花生餡是頭3位好食!下次來專攻佢既糯米糍先~

好多款中式糕餅,而且好平,同價錢更可以混搭不同口味😍

當天剛吃過午餐,今次試住三款先

原味燒餅,好迷你!表面沾滿了白芝麻

微甜&少少煙韌,有芝麻香,中規中矩

來到我這期待的花生糯米糍了,跟燒餅一樣走迷你路線

• 花生糯米糍
2019-03-26 2119 views
每次去到深水埗我都一定會去生隆餅家,我最鐘意❤️食既雞屎藤同埋芝麻榚。雞屎藤內裡沒有任何饀料,口感不錯同比較甜,不過就比較薄,不過我每次經過都會試。至於芝麻榚的芝麻味不是太夠,但質感就唔錯。下次來就試埋佢既糯米糍同紅豆榚!

至於芝麻榚的芝麻味不是太夠,但質感就唔錯。

下次來就試埋佢既糯米糍同紅豆榚!

2019-03-19 1944 views
深水埗生隆餅店賣的是中式餅食,捧場客亦多。店鋪雖小,但賣的糕點極多元化,有盡各式懐舊小食如雞仔餅,煎堆,光酥餅,馬仔,糯米糍,燒餅等等。今天路經買了馳名的馬蹄糕、光酥餅和鉢仔糕。我最歡吃迷你鉢仔糕,一口一個,吃個痛快!一盒十二元的迷你鉢仔糕有八個,我選的是四個黃糖和四個白糖。鉢仔糕非常煙韌彈牙。糕面的紅豆粒硬度適中,有𡁻口又不太甜。個人認為黃糖鉢仔糕味道較出,白糖做的味道就較淸新。微黃色的馬蹄糕五元一件極彈牙,味道不會太甜,馬蹄碎清爽。如果做的時候加多些馬蹄肉就更理想了。中形光酥餅一包四個,制做材料簡單,但卻是受歡迎的懷舊小色。這店的光酥餅軟熟又不會痴牙,味道也不會太甜。這店售的食物各樣都只是十元八塊,但已能滿足食客懷舊之情!
今天路經買了馳名的馬蹄糕、光酥餅和鉢仔糕。

這店售的食物各樣都只是十元八塊,但已能滿足食客懷舊之情!
2019-03-11
TakeAway
$15 (Other)
  • 馬蹄糕
  • 迷你缽仔糕
2019-02-25 2181 views
奶黃燒餅相對原味燒餅,奶黃燒餅較大個;燒餅唔算好厚,但都做到煙韌感覺;奶黃味偏淡,食唔出係食緊奶黃。雖然味道唔太突出,但奶黃餡增加餅皮濕潤感,比原味出色不少。細粒少少既係豆沙糯米糍最有驚喜豆沙似豆沙糭果隻味,夠幼滑,甜到唔高,恰到好處。糯米糍較細粒,皮唔係勁厚果種,但仍然食到軟滑煙韌口感,唔差。講真,其實我最怕食豆沙,驚太甜太膩,可能正正因為佢細細粒就冇左哩個問題,可以一試!花生糯米糍花生餡較豆沙多,會較大粒。糯米糍既皮同豆沙一樣軟糯,不過因為花生餡比例相對較多,而且花生粒較大,搶左糯米皮既風頭,唔太似食緊糯米糍。原味燒餅燒餅整得好薄同好細個,做唔到煙韌口感,有些粉粉地既感覺;兩面都沾左頗多芝麻,食落令理應煙韌既燒餅變為帶脆既口感,個人唔太鍾意。芝麻糕芝麻味淡到一個點,近乎0似係食緊一舊甜甜地、彈彈地既糕唔洗試馬蹄糕依然係一舊甜甜地、彈彈地既糕。只不過係多左馬蹄既爽脆,無應有既清甜。整體而言,較普通。唯一可取之處係所有糕點,內餡既甜度都唔會太高,食落無負擔、較健康。燒餅比x趣、x華失色。糯米糍雖然係我所試糕點中算最好食既,但同民x都係有啲距離。芝麻糕直頭係failed,不用比較了吧~上

奶黃燒餅
相對原味燒餅,奶黃燒餅較大個;
燒餅唔算好厚,但都做到煙韌感覺;
奶黃味偏淡,食唔出係食緊奶黃。
雖然味道唔太突出,但奶黃餡增加餅皮濕潤感,比原味出色不少。

細粒少少既係豆沙糯米糍
最有驚喜

豆沙似豆沙糭果隻味,夠幼滑,甜到唔高,恰到好處。

花生糯米糍

花生糯米糍
花生餡較豆沙多,會較大粒。
糯米糍既皮同豆沙一樣軟糯,
不過因為花生餡比例相對較多,
而且花生粒較大,搶左糯米皮既風頭,
唔太似食緊糯米糍。

原味燒餅
燒餅整得好薄同好細個,做唔到煙韌口感,有些粉粉地既感覺;

芝麻糕
芝麻味淡到一個點,近乎0
似係食緊一舊甜甜地、彈彈地既糕
唔洗試

馬蹄糕
依然係一舊甜甜地、彈彈地既糕。
只不過係多左馬蹄既爽脆,
無應有既清甜。

整體而言,較普通。

燒餅比x趣、x華失色。
糯米糍雖然係我所試糕點中算最好食既,但同民x都係有啲距離。
芝麻糕直頭係failed,不用比較了吧~

上次食完覺得一般,諗住比個機會佢,結論係以後都唔洗再食了🙅🏻‍♀️
2018-11-04 2613 views
很早之前在這間傳統餅家買過白糖糕、紅豆糕,隱約記得白糖糕不俗。今次想食煙煙韌韌的糕點,所以試下著名花生糯米糍和燒餅10元4個,價格相宜。花生糯米糍大大粒,皮雖有些厚但餡料滿瀉。花生炒的很香,好抵食!雖然排不上我心目中的最好食糯米糍,top5有餘。個人口味,若能把椰絲改成芝麻碎我一定要給它滿分燒餅有豆沙,原味,奶黃,蓮蓉四種,當然是每樣試勻。燒餅雖然也是煙煙韌韌,餡料卻麻麻地,唯有蓮蓉比較好味。且燒餅已經冷了,味道大打折扣。因此想食燒餅仍會去旺角東那間。下次還想試皮蛋酥同雞屎藤餅 黑乎乎幾得意😂

下次還想試皮蛋酥同雞屎藤餅 黑乎乎幾得意😂
  • 花生糯米糍
2018-10-27 2359 views
食飽飽,當然要搵D甜品食下啦~ 但食糖水又真係已經再食唔落,於是即刻網上搜尋下有咩份量少D嘅甜品。最後黎到最後一站 - 生隆餅家。呢間係一間傳統舊式老餅店,前舖後工場,餅店有好多中式嘅糕點: 紅豆糕、砵仔糕、白糖糕、黄糖糕、合桃酥。。。當然仲有出名嘅糯米糍,但味道就只有傳統嘅花生味同豆沙味,價錢亦比較平民 $10/4個。豆沙糯米糍 $10,花生糯米糍 $10糯米糍大大粒,餡料好似就黎滿瀉咁,好抵食。糯米皮好煙韌,豆沙餡料唔太甜。而花生餡料就加入左椰子絲,食落有好香花生味之餘,仲有好香椰絲味。
最後黎到最後一站 - 生隆餅家。

豆沙糯米糍 $10,花生糯米糍 $10
糯米滋

糯米糍大大粒,餡料好似就黎滿瀉咁,好抵食。
紅豆糯米滋
花生糯米滋
2018-10-17
糯米滋
紅豆糯米滋
花生糯米滋
2018-09-27 1966 views
傳統糕點,我媽咪好鐘意食,尤其哩間媽咪以前經常會買,有時我出開深水埗都會叫我買d馬蹄糕返黎,我都鐘意食既,另外再買花生糯米糍,10蚊4粒,雖然細粒,但味道好好食。
2018-08-06 3459 views
從前每逢農曆新年都有鄰居自家制的茶果,但近幾年無食了。最近,突然好想食雞屎藤茶果,但真的不知道哪裡有茶果賣,於是上網尋找,發現,有些店是有茶果但沒有雞屎藤,終於找到這間有賣雞屎藤茶果,決心一試呢!這兒白雞屎藤賣相跟我想像中的有出入,而且比較薄及小呢,印有這兒的店名,感覺比較商業化。不過這些也是其次,我著重的是味道呢。內裏沒有饀料,但從前吃的就是有一點點饀料如:花生,哪些是比較正完我不知道呢。但這件吃下去,可能比較薄,所以沒有了茶果沒種口感,而且偏甜了一點,少了花生的香味。嗯,為了過下口癮,勉強還能接受,但是就不是由小到大食慣的雞屎藤味道呢。有點失望吧
從前每逢農曆新年都有鄰居自家制的茶果,但近幾年無食了。
不過這些也是其次,我著重的是味道呢。
2018-07-25
Type of Meal
Other
2018-07-24 3156 views
「黃糖紅豆糕」係三款糕點入面個人認為最好食既!紅豆份量多,雖然分佈得唔平均,但因為鋪滿左紅豆好吸引,未影相都忍唔住咬左一啖><紅豆煮到啱啱好,食落綿密但又不乏顆粒感,增加左口感紅豆冇加糖落去熬,係豆本身既甜味,所以唔會過甜。紅豆糕口感帶煙韌,有淡淡米香,甜度唔高!整體黎講都幾好食~「黃糖糕」係第二位!聞落有黃糖既香氣同米香,厚度都有返咁上下,食落感覺較紅豆糕甜,到最尾會帶些少酸,可以再做好啲。其實我想要白糖糕,但後尾唔知做咩叫左黃糖糕「芝麻糕」個人認為做得唔好!首先,唔重芝麻味,食落冇顆粒感;其次,質感好怪,有啲似厚實啲既啫喱,而唔會糕點;坤記既芝麻糕雖然比較貴,但味道同質感都完勝整體黎講,我試既哩三樣都好似唔太突出,無大家講到咁好味喎。不過,下次經過都想試埋糯米糍同燒餅,睇下會唔會好啲啦~
紅豆糕

「黃糖紅豆糕」係三款糕點入面個人認為最好食既!

紅豆煮到啱啱好,食落綿密但又不乏顆粒感,增加左口感
紅豆冇加糖落去熬,係豆本身既甜味,所以唔會過甜。
紅豆糕口感帶煙韌,有淡淡米香,甜度唔高!
整體黎講都幾好食~
黃糖糕

「黃糖糕」係第二位!
聞落有黃糖既香氣同米香,
厚度都有返咁上下,
食落感覺較紅豆糕甜,到最尾會帶些少酸,可以再做好啲。
其實我想要白糖糕,但後尾唔知做咩叫左黃糖糕

芝麻糕

「芝麻糕」個人認為做得唔好!
首先,唔重芝麻味,食落冇顆粒感;
其次,質感好怪,有啲似厚實啲既啫喱,而唔會糕點;
坤記既芝麻糕雖然比較貴,但味道同質感都完勝

整體黎講,我試既哩三樣都好似唔太突出,無大家講到咁好味喎。
不過,下次經過都想試埋糯米糍同燒餅,睇下會唔會好啲啦~
2018-07-23
紅豆糕
2018-07-19 2155 views
老字號餅鋪,每次必買兩樣,馬蹄糕和糕米滋,價錢又平民,味道又好食,有時都會買菲林卷(即係芝麻卷)比媽咪,佢鐘意食,大家有機會經過可以一試,馬蹄糕經常好快賣晒,想食就真係碰運氣,或者中午3點前買。
2018-06-14 2461 views
今天來到深水埗,懷念兒時爸爸每天早上買糕點作早餐,最愛白糖糕,有點點甜香,又會有點微酸的口感,你食落去唔會覺得好溜,清清甜甜,又好開胃。爸爸話白糖糕之所以有微信嘅感覺,係因為通常要放一晚野,讓糕點發酵,才有果種鬆軟嘅感覺,但係白糖放久了,發酵嘅過程之中也會產生酸,所以便有嗰種酸溜溜嘅感覺。另一個最鍾意食嘅就係黑芝麻糕啦。黑芝麻糕好彈牙滑口,黑芝麻嘅香味係其他食材唔能夠取代嘅,而且佢嘅營養價值高,喺傳統嘅食品糕點當中佢都係受歡迎嘅食物之一,不過唔係好多小朋友鍾意食,就係因為佢嘅黑色嘅外表,當然我依啲注重內在美嘅,就非常之欣賞佢嘅優點啦。另一個好多人鍾意嘅相信就係砵仔糕,特別係勁多紅豆嘅,通常我嘅朋友都會話多豆砵仔糕,叔叔就會揀一啲多項唔到嘅賣啦。不過亦都有啲朋友仔好似我咁,勁唔鍾意紅豆味,所以有啲鋪頭會整啲走豆砵仔糕,我就會買嗰啲啦。不過生隆出品嘅紅豆仔糕,紅豆勁多,砵仔糕又彈牙又滑溜,我屋企人就最鍾意啦,所以就專登買咗一大盒同屋企人分享。
黑芝麻糕白糖糕

黑芝麻糕白糖糕