2022-07-28
住屯門既朋友話市中心有間食牛火鍋既舖頭好多台灣特色打咭位, 而且味道唔錯, 就趁住星期日一家人去黃金海岸行完, 一於book 位試下。五個大人可以有兩個鍋, 而且每個鍋仲可以鴛鴦, 咁當然揀4款味啦, 老婆就揀左臭臭鍋同麻辣, 我呢D唔食辣既就花雕醉雞同椰子雪耳。由於疫情, 都冇乜機會出街食飯, 一於就試最貴既饌和牛餐豪一豪佢。我媽媽就蝕底啦, 一入黎見到出面咁多小食, 牛未到就出去攞勁多入黎, 有牛筋, 牛肚, 雲耳, 海蜇等等.... 令我意外的是, 小食好好食wo, 我個人最鐘意就係牛筋同海蜇, 真係好好食, 浪費左我食牛既quota, 過左幾分鐘, 主食來了, 一黎就係兩款牛: 饌‧和牛同埋月見封門柳, 饌‧和牛雪花都幾平均, 而且食落有牛味而且唔靭, 唔錯, 而月見封門柳既牛味會再更出, 食落更有口感, 另有多款不同部位的牛, 有嫩肩里肌肉, 牛爽腩, 牛扑肉, 除了饌‧和牛, 個人覺得其次最好就係牛扑肉, 都係入口唔靭而且牛味豐富。除了牛, 美國黑毛豬都係好食, 另有其他海鮮料例如大蝦, 沙白, 白鱔片, 脆肉鯇等等, 樣樣都好新鮮呀。特別一提, 就係個臭臭湯底, 入面D
除了牛, 美國黑毛豬都係好食, 另有其他海鮮料例如大蝦, 沙白, 白鱔片, 脆肉鯇等等, 樣樣都好新鮮呀。特別一提, 就係個臭臭湯底, 入面D 豆腐真係好臭豆腐, 鐘意食臭豆腐既朋友千其唔好錯過, 出面唔係咁多地方食到。仲有多款台灣小食例如蚵仔煎都相當唔錯, 好有台灣風味。出面飲品櫃有多款茶類好好飲, 白桃烏龍同茉莉烏龍都同火鍋好夾。最後食埋個九份仙草芋圓同十分愛玉芋圓就滿足晒啦。
Other Info. :
店舖裝修有多個台灣場境打咭, 好靚。美中不足既係食餐時間太短, 只有90分鐘真係唔夠又牛, 又小食, 又打咭, 個人覺得起碼都120分鐘, 否則好趕。另外枱面不算太寬敞, 如果帶小朋友去尤其係BB其實就不太方便的。