朋友推介我試試元朗一間邊爐趁住最近有全單7折既優惠幾抵梗係去試下空間大坐得寬敞 老細好貼心會親自介紹當日推介湯底太多眼花撩亂都係靠佢先揀到😂😂五味魷魚小食份量大麻辣醬汁配爽口魷魚食到唔停口花膠深海龍躉班片湯呢個湯底好珍貴係用咗好多條魚精心淆製飲落去啖啖精華隨碟有好大件花膠同魚片食落好滋潤牛魔王(牛頸脊/牛舌/牛胸油/黑柏葉)靚靚擺盤每個牛部位都有特別推介牛胸油爽口既油脂一咬即融口感一讚手打黑松露豚肉丸手打丸中既豪華選擇大大舊黑松露放係丸上好豪!食法要將黑松露篤入丸內再煲不得不說手打好彈牙松露香好滿足手包鮮蝦雲吞皮薄餡靚 鮮蝦既份量係爆滿呢個都推薦!益力多沙冰芒果梳打唔止有酒類選擇梳打椰青同沙冰都應有盡有益力多沙冰好解辣份量大杯唔使加單高質火鍋店
朋友推介我試試元朗一間邊爐

係用咗好多條魚精心淆製
飲落去啖啖精華
隨碟有好大件花膠同魚片

食落好滋潤

牛魔王(牛頸脊/牛舌/牛胸油/黑柏葉)

靚靚擺盤

每個牛部位都有
特別推介牛胸油

爽口既油脂一咬即融

口感一讚

手打丸中既豪華選擇
大大舊黑松露放係丸上好豪!

食法要將黑松露篤入丸內再煲

• 花膠龍躉班片煲
  • 五味魷魚
  • 黑松露豚肉丸
2023-04-18 403 views
位於元朗的叁淥火鍋,品嚐了他們的火鍋菜單,從食材的新鮮度到食物的種類,每一道食材都展現出高品質的水準。試了這個韓式泡菜湯$138,是一道非常出色的湯底,以韓式泡菜為主要原料,加入午餐肉配泡九菜提煉出來的湯頭,具有酸辣清爽的口感,湯汁清澈,帶有微微的酸味。另外拼了一個鴛鴦湯底,另一個湯底皮蛋豆腐湯(阿女唔食辣),豆腐和皮蛋的口感柔軟,與湯底相得益彰,令人回味無窮。黑馬王子$38,可樂加雪糕的組合充滿著創新,呀女超愛。在配料方面,「脆鯇魚片$68」魚肉鮮美,細膩有嚼勁,加入火鍋中後,魚肉彈牙肉質甜美,口感更加豐富。另外,「紐西蘭羊肉片$148」的肉質鮮美,油花分佈均勻,經過適當的處理,肉質更加柔軟,肉香四溢。「讚岐烏冬$20.0」口感彈牙,與湯汁相得益彰,非常適合火鍋吸湯食。「紅薯粉$18」入口後具有爽滑的口感,完全了吸收幢幢的精華,薯粉又較少澱粉質更加健康。「田園菇菜拼盤$68」包含了多種新鮮的蔬菜和蘑菇,口感豐富,令人愉悅,食打邊爐最尾一定要食多啲菜!「即炸紫菜響鈴$68」的腐皮和紫菜經過炸製後,外層酥脆,入口脆卜卜,淥嘅時候不用淥太耐。「手打鮮蝦滑$78」是一道必食的火鍋配料,以新鮮

黑馬王子$38,可樂加雪糕的組合充滿著創新,呀女超愛。

澱粉質更加健康。

「手打鮮蝦滑$78」是一道必食的火鍋配料,以新鮮的蝦肉為原料,鮮嫩多汁,口感彈牙。

最後,叁淥手工啤$68是一款自家製品牌啤酒,與德國廠商合作而製,味道爽口,淡雅細膩,呈現出一種清新的氣息,非常適合搭配火鍋

總體而言,叁淥火鍋的食物質素和新鮮度都很高,而且環境寬敞,打完邊爐完全身上沒有臭味。如果您是一位火鍋愛好者,我強烈推薦您到此。

叁淥火鍋 (元朗)
元朗泰利街23-27號地舖

4月全單有7折!❤️

#叁淥火鍋 #元朗 #火鍋 #食評 #食物攝影 #美食 #foodie #foodporn #foodphotography #foodstagram #foodblogger #foodlover #foodgasm #foodpics #foodgram #instafood #foodblog #yummy #delicious #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpics #hkfoodgram #foodreview #hkrestaurant #hkcafe

2023-04-17
$300 (Dinner)
2023-04-12 34 views
這次來到這家元朗叁淥火鍋店,點了一些招牌菜品,其中最讓我驚豔的是秘製泰國椰子雞煲半隻。這道菜品的湯頭非常濃郁,裡面還有大塊的雞肉和椰子肉,吃起來非常香甜可口。另外一道讓我印象深刻的菜品是胡椒豬肚丸。這道菜品的丸子非常有彈性,而且裡面還有豬肚碎,吃起來口感豐富。韓國濟州黑毛豬五花腩也是一道不容錯過的菜品。這道菜品的五花腩非常嫩滑,而且帶有一點點辣味,吃起來非常開胃。即炸紫菜響鈴外層酥脆,內裡則是柔軟多汁的紫菜娃娃菜則是清爽可口,非常適合作為火鍋的配菜。手包餃拼盤是我們點的拼盤菜品,裡面有白菜餃、韭菜餃和紫菜餃各2隻。這些餃子都非常好吃,外皮薄脆,內裡則是豐富多汁的內餡。最後來到甜點時間,我們點了菠蘿沙冰和益力多特飲。菠蘿沙冰非常清爽,而且裡面還有大塊的新鮮菠蘿;而益力多特飲則是一款比較健康的飲品,非常適合作為火鍋後的消夜。總之,這家火鍋店的菜品都非常好吃,而且價格也很實惠。如果你喜歡吃火鍋,不妨來這家店試試看。

即炸紫菜響鈴外層酥脆,內裡則是柔軟多汁的紫菜
娃娃菜則是清爽可口,非常適合作為火鍋的配菜。

2023-04-05 330 views
工作後約了同事打邊爐,在網上有不少好評的「叁淥火鍋」,門面有中式地道感,店內環境佈置及裝修風格同樣是走港式風格,環境闊落光鮮,餐桌很大很舒適,重點是環境衛生!餐牌食材選擇很豐富,主打火鍋及湯底外,有港式懷疑小菜小炒,海鮮,各式酒品等,醬料也有很多選擇,自制大碟蔥花香菜沙茶醬,加上火鍋豉油,完美的火鍋配搭!吃火鍋前點了個小菜,「鬼馬雙星」,很有特色,油炸鬼外皮脆而墨魚彈牙,鋪上了蟹子後爆脆的口感,十分好吃,香脆不油膩!我們點了招牌湯底之一的「秘製泰國椰子雞煲」,椰香很夠濃,很多椰肉及粟米一起煮,令到湯底美鮮甜無比,餐廳會即場在你面前將雞放下鍋內煮,等五分鐘後即可食用,先喝碗湯感到無比鮮甜,另碟上椰子肉,清爽又甜,也可放入湯底食用,盡吸精華!美國安格斯頂級,有煙噴出來,賣相精緻,打卡一流,加上菜絲點啜很像一個肉火山!份量大碟,牛肉雪花紋理肥瘦均勻,肉厚而嫩滑,牛味香濃而入口爽滑!新推出的爆汁胡椒豬肉丸&墨魚丸,口感飽滿,肉質彈牙滑溜,豬肉咬下去會爆湯汁,手打墨魚丸以墨魚打成膠,食落彈牙非常,有墨魚肉粒,值得一讚是肉質不鬆散!手包韭菜餃,有四大粒,手工制皮薄,餡料內盡是滿滿的韭菜及豬肉,韭菜

手包韭菜餃,有四大粒,手工制皮薄,餡料內盡是滿滿的韭菜及豬肉,韭菜味香濃!

唐生菜,份量大碟,很新鮮翠綠,吃了牛肉後吃多點菜更健康!
讚岐烏冬,手打烏冬口感恰到好處,軟硬適中煙韌又彈牙!

火鍋怎可少得冰凍啤酒,叁淥手工啤,餐廳自家製的手工啤,麥味香濃,很易入口,令人十分回味!

西瓜沙冰,清熱解渴又潤喉,不會太甜,十分合適火煱的飲品,清爽冷涼!

整體來說,這晚十分滿意,火鍋質素高用料好,環境舒適,店員服務態度十分親切,很主動,大滿足的一晚!
  • 鬼馬雙星
  • 秘製泰國椰子雞煲
  • 美國安格斯
  • 爆汁胡椒豬肉丸
  • 手包韭菜餃
2023-04-05 67 views
今日同朋友過嚟元朗打邊爐,間餐廳好大,啲座位好寬敞,我哋兩個人安排咗四人座位,坐得好舒服。店員極力推介打邊爐湯底,佢哋新出花膠冬瓜燉水鴨湯,果然冇介紹錯,入面有半隻水鴨,個湯好濃郁,而且好足料,有冬瓜同埋花膠喺入面,好好飲嘅燉湯,打邊爐前飲咗三碗。椒鹽鱔球即點即炸,肉質彈牙,油香四溢,連啲椒鹽都好好食。新鮮騸牯牛坑抓牛肉好新鮮,餐廳每日都會有不同部位嘅牛肉,今次食嘅呢個部位,肉味濃郁,口感亦都一流,淥幾秒已經食得。手打黑松露豚肉丸滿滿都係黑松露嘅味道,豚肉丸賣相亦都好靚。萵芛片由於個湯底真係好好味,放任何蔬菜落去已經可以吸晒湯嘅味道,如果一點呢個湯底,建議一定要食萵芛片。另外我哋仲嗌咗其他配料,用呢個湯煮烏冬真係冇得輸!飲品方面我哋點咗西瓜沙冰同蘋果沙冰,大大杯透心涼。

椒鹽鱔球
即點即炸,肉質彈牙,油香四溢,連啲椒鹽都好好食。

新鮮騸牯牛坑抓

手打黑松露豚肉丸
滿滿都係黑松露嘅味道,豚肉丸賣相亦都好靚。

萵芛片

另外我哋仲嗌咗其他配料,用呢個湯煮烏冬真係冇得輸!

飲品方面我哋點咗西瓜沙冰同蘋果沙冰,大大杯透心涼。
哈哈,朋友話要帶我食好西🤪 話要幫我慶祝一下😁😁佢介紹呢間位於元朗既叁淥火鍋,地方大,有卡位有私家房有私房菜預約包保坐得舒服😍食物質素仲好高,仲有生日優惠!(有八折😍😍😍)喺朗屏西鐵站出咗行大概5-6分鐘就到達泰利街,喺街頭好快就會見到餐廳既光猛招牌😀😀我地一坐底就俾餐牌第一頁既新鮮手切騸牯牛拼盤 $498(腩頭、吊龍、腩心)吸引咗😃😃 厚住臉皮問一問待應,咩係騸牯牛🥹佢好有耐性同我地講解,騸牯牛係「一歲前奄咗既牛,會細隻啲,多啲脂肪,重牛味」😎😎咁咩係「腩頭、吊龍、腩心」, 原來分別係我地俗稱既牛小排、背脊肉和牛腩中的一條肉😆😆 黎呢度食野仲學野🥰🥰 完美展現咗佢地既專業☺️☺️好想俾好多個like 佢🤣🤣雖然好想試哂三款牛肉,但我地得兩個人又想食下其他野,好似新鮮第一刀!😎 呢個係豬隻被送到豬肉檔時第一刀斬下去的豬肉,睇到餐牌每事問😂😂好彩佢地都好有耐性!服務態度超好😍😍😍我地兩個都係好鐘意食芫茜🌿,所以就揀咗芫茜皮蛋湯底😃 湯底勁多材料呀😃 除咗皮蛋和芫茜,仲有馬蹄☺️☺️正!第一道上既係即炸紫菜響鈴,新鮮炸起!入面仲有紫菜!好有心思!其他菜式都陸續送到,嗜肉既我地梗係食腩頭和第一刀先啦

其他菜式都陸續送到,嗜肉既我地梗係食腩頭和第一刀先啦🥰🥰 腩頭真係好真,好香牛味,每塊都係蝴蝶🦋式起雙飛,感受到油花及咀嚼感😎 第一刀爽口又帶點煙韌,大家真係要試下😀😀

除咗食火鍋配料,我地仲叫咗碟小炒,係胡椒炒蝦🍤,呢碟好惹味!似足星加坡既胡椒炒蟹!我已經急不及待想再叫埋屋企人再黎食!🥰🥰

叁淥火鍋 (元朗)
元朗泰利街23-27號地舖

#食在元朗 #元朗美食 #香港美食指南 #元朗好去處 #香港美食推薦 #香港元朗美食推薦 #香港探店 #香港旅遊攻略 #香港週末去哪兒 #元朗美食 #香港生活 #吃什麼 #今天晚餐長這樣 #元朗打卡 #美食日常 #吃貨 #香港元朗 #香港美食 #香港留學
2023-04-02
  • 即炸紫菜響鈴
2023-03-04 82 views
打邊爐想坐得舒舒服服,今晚就來到朗屏站附近一間火鍋店,大大張卡位,地方好寬敞,仲有包房耍樂,啱曬大半朋友聚會。想清清地就揀咗芫茜皮蛋豆腐湯底,豆腐同芫茜分量十足。韓國🇰🇷濟州黑毛豬五花腩🐷,肥瘦均勻,夾埋蔬菜一齊吃感覺更加健康。即炸紫菜響鈴,可以即食或沾湯,上碟熱辣辣,好酥脆,除咗豆香仲有淡淡紫菜味。手包餃子拼盤🥟分別有白菜🥬、韭菜同紫菜餃,皮夠薄,餡料充足,味道唔錯。黃金南瓜條🎃係餐前小食,雖然好邪惡,不過鹹蛋黃味道真係好正!串串蝦🦐好新鮮,肉質彈牙,夠鮮甜。

想清清地就揀咗芫茜皮蛋豆腐湯底,豆腐同芫茜分量十足。

串串蝦🦐好新鮮,肉質彈牙,夠鮮甜。

2023-03-01 72 views
今日來到元朗呢邊搵食,揀咗呢間舒服企理嘅火鍋店,餐廳空間感十足,星期五晚市座無虛席!雙拼湯底-芫茜皮蛋拼韓式泡菜湯,職員介紹泡菜湯嘅醬料係師傅自己炒嘅,湯底好香帶微辣,就咁飲都好正!另外一邊嘅芫茜湯底芫茜味好出,芫茜控大愛~金磚豆腐粒,外脆內軟,配埋喼汁食好開胃!牛魔皇(牛頸脊,牛舌,牛胸油,黑柏葉)1碟牛滿足晒所有牛魔皇!上菜時會有乾冰效果,打卡一流~牛頸脊牛味十足,超推介!牛舌口感爽彈黑柏葉大大舊都唔會韌牛胸油比較少有,食落其實似爽口嘅牛脂肪,都幾有特色!即炸魚皮,完全唔會有油益味,好新鮮!浸幾秒掛湯又香口!手打四寶丸(鮮蝦、墨魚、牛肉、鯪魚)全部都係手打,調味同口感一絕,特別係墨丸同牛丸,前者食到啖啖超足料墨魚,後者食到牛丸嘅鮮味,唔會係食粉+味精嘅感覺~手包餃拼盤(白菜餃、韭菜餃、紫菜餃)各2隻全部都脹卜卜,餡料偏向多肉,紫菜餃味道較突出,個人推介!田園菇菜拼盤白桃沙冰、益力多沙冰打邊爐一流,好快encore叫多杯!

金磚豆腐粒,外脆內軟,配埋喼汁食好開胃!

牛魔皇(牛頸脊,牛舌,牛胸油,黑柏葉)
1碟牛滿足晒所有牛魔皇!上菜時會有乾冰效果,打卡一流~
牛頸脊牛味十足,超推介!
牛舌口感爽彈
黑柏葉大大舊都唔會韌
牛胸油比較少有,食落其實似爽口嘅牛脂肪,都幾有特色!

即炸魚皮,完全唔會有油益味,好新鮮!浸幾秒掛湯又香口!

手打四寶丸(鮮蝦、墨魚、牛肉、鯪魚)

手包餃拼盤(白菜餃、韭菜餃、紫菜餃)各2隻
全部都脹卜卜,餡料偏向多肉,紫菜餃味道較突出,個人推介!

田園菇菜拼盤

白桃沙冰、益力多沙冰
打邊爐一流,好快encore叫多杯!

2023-02-27 52 views
早收工嗱嗱林殺返元朗打邊爐,呢間邊爐留意左好耐,今次第一次試。兩大一細叫左個什菌湯底,本地手切牛小排,雞什,一份海蝦,牛筋丸,炸魚皮,粟米和菜。海蝦好新鮮,雞什係我暫時食過最好味的,其他食物都正常發揮,係要講一講個牛小排,以接近$400黎講,係我食過最唔好食既牛肉,冇肉味冇口感。如果你係牛魔王我就唔會推薦呢間,如果食海鮮同內臟就不妨一試,選擇夠多,仲有龍蝦和象拔蚌。野飲選擇都係好多,有生啤,凍檸茶,椰青。飲左一杯凍檸茶,一個椰青,一杯生啤,兩支大啤,埋單$14xx
2023-02-24
$450 (Dinner)
2023-02-21 49 views
叁淥火鍋地址:元朗泰利街23-27號地舖===================最近我同朋友去咗元朗一間火鍋店,裝修都幾靚,店員好熱心介紹佢地有咩好食,於是我地就試下佢d 招牌菜。😍我地叫左醬爆龍蝦雞煲,d龍蝦好新鮮,肉質味道鮮美,份量又多。雞煲d 雞肉煮得啱啱好,唔會overcook,搭配火鍋湯仲更加美味。配料方面,鵝腸口感鮮美, 黑毛豬五花腩就肥而唔膩,口感好極,配上雞煲火鍋湯味道令我地感到好滿足。總括講,呢間火鍋店都好值得再去,味道相當出色如果你在尋找一個好食嘅火鍋,呢間係一個好選擇。❤️
叁淥火鍋
地址:元朗泰利街23-27號地舖
===================

2023-02-21 399 views
依排天氣凍番dd, 又係打邊爐既好日子!朋友話依間叁淥雖然偏左少少,但湯底同d 料都唔錯,就黎試下裝修好有舊式香港情懷feel~仲有個戲棚好多款特色湯底可以選擇提供哂手套濕紙巾,全部都有自家logo~白桃沙冰白桃味都幾出,唔會淡,最後係飲得哂成杯架!叁淥豬骨煲店員推介依款豬骨煲,甘岩老公鐘意咬依d 大骨湯料仲有好多粟米,蘿蔔同魚肚粟米好甜,自己都食左幾舊蘿蔔滾耐左就淋好入味!自家製紫菜響鈴依款可以單食或者沾湯底食上碟仲係熱辣辣炸起好脆,沾湯底又係另一味道仲有紫菜搭配,好食!鬼馬雙星油炸鬼配蝦膠~蝦味夠,而且油炸鬼好香脆沾埋辣醬岩岩好!手打四寶丸(鮮蝦、墨魚、牛肉、鯪魚)一睇就知自家製依度既丸唔係彈牙個種口感,係比較淋身但同時味道都比較濃墨丸食到粒粒墨魚添~鮮蝦又係推介娃娃菜洗得好乾淨,用黎吸埋個豬骨底既精華黎食就更加正!新鮮雞什拼盤(雞腸,雞心,雞腎,雞肝)我地係menu 見到依個出面好少見雞雜老公係內臟愛好者梗係要叫黎食雞腎爽口,雞肝雞心口感比較類似幾款雞味都算濃~美國安格斯頂級牛頸脊牛味好濃~~真係要滾到岩岩熟就夠如果唔係會太韌,掌握到就好好食!啖啖牛味~
依排天氣凍番dd, 又係打邊爐既好日子!

朋友話依間叁淥雖然偏左少少,但湯底同d 料都唔錯,就黎試下

裝修好有舊式香港情懷feel~仲有個戲棚

好多款特色湯底可以選擇

提供哂手套濕紙巾,全部都有自家logo~

白桃沙冰
白桃味都幾出,唔會淡,最後係飲得哂成杯架!

叁淥豬骨煲
店員推介依款豬骨煲,甘岩老公鐘意咬依d 大骨
湯料仲有好多粟米,蘿蔔同魚肚
粟米好甜,自己都食左幾舊
蘿蔔滾耐左就淋好入味!

自家製紫菜響鈴
依款可以單食或者沾湯底食
上碟仲係熱辣辣炸起
好脆,沾湯底又係另一味道
仲有紫菜搭配,好食!

鬼馬雙星
油炸鬼配蝦膠~蝦味夠,而且油炸鬼好香脆
沾埋辣醬岩岩好!

手打四寶丸(鮮蝦、墨魚、牛肉、鯪魚)
一睇就知自家製
依度既丸唔係彈牙個種口感,係比較淋身

但同時味道都比較濃
墨丸食到粒粒墨魚添~
鮮蝦又係推介

娃娃菜洗得好乾淨,用黎吸埋個豬骨底既精華黎食就更加正!

新鮮雞什拼盤(雞腸,雞心,雞腎,雞肝)
我地係menu 見到依個出面好少見雞雜

老公係內臟愛好者梗係要叫黎食
雞腎爽口,雞肝雞心口感比較類似
幾款雞味都算濃~

美國安格斯頂級牛頸脊
牛味好濃~~真係要滾到岩岩熟就夠
如果唔係會太韌,掌握到就好好食!
啖啖牛味~

2023-02-17
2023-02-15 55 views
元朗出名多好野食,好開心發現一間高質火鍋店🤩 ~ 叁淥火鍋✨, 地點都算方便, 店內裝修整潔,空間感十足,座位好寬敞,仲有好多打卡位。店內有幾間K房,岩又想唱K又想食好野的三五知己相聚。當晚我們點了精選的主打火鍋胡椒雞煲蟹(小辣),新鮮雞什拼盤(雞腸、雞心、雞腎及雞肝)、新鮮本地手切牛小排,即炸紫菜響鈴、生菜及飲品:蜜桃梳打及白雪公主。首先來左即炸紫菜響鈴,脆感豐富,而不膩,直接食都得,好正!店員好細心,會幫手將雞件炒勻至入味,叫我地食完先落湯。雞肉好滑,散發陣陣焦香,色香味俱佳。秘醬胡椒勁惹味,香而不辣,蟹好大隻🦀,啖啖肉,蟹肉細嫩鮮甜。這個湯底不得了,味道清香,打得越耐味道越濃,味道特別用嚟淥牛肉不錯的選擇。連佢地的秘制醬料都唔使,因為已經好夠味,食材全部都好高質,牛味豐富, 十分爽口😋。牛肉擺盤好有心思,好似一座火山咁,中間有煙冒出,即刻影返張相分享俾朋友睇😍。牛肉紋理好靚,油脂分佈均勻,入口即溶,滿口都是牛肉和油脂的香味。 新鮮雞什拼盤,喜歡食內臟的朋友一定要試下,爽滑美味, 口感一絕。份量足,仲有個小筲箕仔裝住,好細心的設計。生菜份量好多,好新鮮。蜜桃梳打及白雪公主飲品亦好大

生菜份量好多,好新鮮。蜜桃梳打及白雪公主飲品亦好大杯,味道好唔錯,幾開胃及清新,配以打邊爐一流!

整體而言,餐廳的食材好新鮮,份量足,擺盤亦有心思,服務一流,值得再來過 😄
元朗叁淥火鍋 心思小店自製醬料 勁多餸沙嗲湯底店內裝修好特別,係舊式屋邨嘅風格,每張枱之間都好闊落,坐得好舒服。醬料特別介紹香辣醬,係大廚秘製配方,食到咸香又辣,好夠味,就咁落呢個加少少豉油同蔥已經超惹味,推介!必落!湯底—松茸野菌湯配沙嗲一上枱滾起已經聞到超級香嘅松茸味道,見到湯底超多材料,完全唔HEA你,飲咗啖好鮮味。鴛鴦湯底另一邊我地揀咗沙嗲,真係好有驚喜,因為要食晒啲底料都已經飽晒呀!大廚落咗幾多豆腐同豬皮,配埋大廚親自炒嘅沙嗲醬,香氣十足,比出面嘅湯底特別有風味,無乜味精,就咁飲都唔會口渴。至尊手切牛拼盤好少本地火鍋店有牛嘅其他部位選擇,所以覺得好特別,而且呢啲部位真係市面少有,包括有牛三角、牛小排、吊龍同牛胸油,勁香勁好味,一次過滿足晒我地口味,推介!唐生菜—勁新鮮,爽脆鮮甜。即炸響鈴卷入面有紫菜,增添香味,佢呢隻非常特別,係近似腐皮卷同一般響鈴之間嘅味道,好香豆味,係老闆親自研發嘅,如果中意食腐皮卷嘅人,一定唔好錯過!手打黑松露豚肉丸呢個好香黑松露味,手打得嚟都算彈牙,幾好食。飲品我地揀咗冰檸茶同咸檸梳打,好飲又非常大杯,打完一餐邊爐都夠飲。總括而言,呢間火鍋店係一間落足
元朗叁淥火鍋 心思小店
自製醬料 勁多餸沙嗲湯底

醬料

湯底—松茸野菌湯配沙嗲

至尊手切牛拼盤

唐生菜—勁新鮮,爽脆鮮甜。

即炸響鈴卷

手打黑松露豚肉丸
呢個好香黑松露味,手打得嚟都算彈牙,幾好食。

飲品

總括而言,呢間火鍋店係一間落足心思嘅小店,店員好親切,服務超好,大家如果經過,都可以過嚟試吓。
過幾日好似又凍,冬天緊係要打邊爐!呢間火鍋店充滿香港特色,最正有個大大牌坊!坐位闊落舒服,店員仲好nice👍🏻.➡️秘製泰國椰子雞煲 $238➡️韓國濟州黑毛豬五花腩 $288➡️鬼馬雙星 $78➡️唐生菜 $32➡️脆肉鯇魚腩 $98➡️手打蟹籽墨魚丸(半份) $48➡️白桃沙冰 $38➡️菠蘿特飲 $36.成餐最讚就係個椰子雞煲👍🏻好得意有個漏斗計時,夠鐘先可以開蓋😂用上半隻雞和兩大個椰青好足料,湯非常鮮甜Jo飲左好多碗😋雞嫩滑大件,店員仲起埋椰青的椰肉俾我地食,浸落湯到食正🤤.食完雞煲就可以加湯打邊爐😎 黑毛豬五花腩 肥瘦比例剛好不錯👍🏻手打墨魚丸非常彈牙,蟹子脆卜卜口感一流🥰鯇魚腩真的滿脆口,整體食物質素高💕.小食也表現出色,鬼馬雙星下面油炸鬼上面蝦滑,再點泰式辣醬,脆卜卜好好食😋.打邊爐再加杯凍飲透心涼,大推白桃沙冰清香綿滑高質.喜歡充滿香港情懷氣氛下港式打邊爐好有feel,坐得舒服價錢又合理,不錯👍🏻

➡️秘製泰國椰子雞煲 $238
➡️韓國濟州黑毛豬五花腩 $288
➡️鬼馬雙星 $78
➡️唐生菜 $32
➡️脆肉鯇魚腩 $98
➡️手打蟹籽墨魚丸(半份) $48
➡️白桃沙冰 $38
➡️菠蘿特飲 $36

打邊爐再加杯凍飲透心涼,大推白桃沙冰清香綿滑高質
  • 秘製泰國椰子雞煲
2023-02-13 43 views
【元朗 - 原隻龍蝦雞煲火鍋】呢間火鍋店裝修得幾懷舊,入面乾淨企理!職員服務態度好好,好熱情👏🏻👏🏻👏🏻醬爆龍蝦雞煲🦞龍蝦大大隻好新鮮😱😍😍係用原隻新鮮嘅澳洲龍蝦黎整,一捧上台就已經覺得好香🤤蝦肉肉質結實彈牙,味道濃郁好入味!雞煲餐廳選用嘅係原隻清遠雞🐥肉質嫩滑,都係好入味好好食,辣辣地好開胃,有得揀辣度,唔想食太辣可以同職員講微辣就ok‼️食完龍蝦同雞肉之後,就可以加湯開始打邊爐啦🥰牛魔皇(牛頸脊,牛舌,牛胸油,黑柏葉)牛魔皇有4款食材,包括牛頸脊,牛舌,牛胸油,黑柏葉👀擺得幾靚🤤除左肥牛,其實牛頸脊都好適合打邊爐食,牛頸脊脂肪比較少,肉質有彈性,肉味濃厚鮮嫩;牛舌口感爽脆,比起其他牛肉更爽滑彈牙,牛肉味重;牛胸油第一次食,聽講食完皮膚又滑又彈哈哈,即刻食多幾塊,口感唔係我想象中嘅油膩口感,而係爽口嘅😱煮差唔多8秒就食得;黑柏葉新鮮Q彈‼️手打蟹籽墨魚丸大大粒嘅蟹籽墨魚丸,呢款係幾特別嘅一款打邊爐菜式,因為墨魚丸出面包左層蟹籽食落好爽脆,同埋都係好入味,唔洗點醬汁其實都已經夠味,好食💗
【元朗 - 原隻龍蝦雞煲火鍋

醬爆龍蝦雞煲

牛魔皇(牛頸脊,牛舌,牛胸油,黑柏葉)

手打蟹籽墨魚丸