2024-09-23 115 views
朋友同我食生日飯,知我鍾意食日本料理特登帶我去深水埗食好西佢今次book咗房,大家可以盡興少少刺身真係比外面其他料理店新鮮我地叫咗海螺、大Toro、三文魚腩、墨西哥海膽、日本蠔、牡丹蝦個海螺真係不得了,爽口彈牙、清甜,完全無腥味,真係大鄉里……因為未食過吞拿魚腩油脂分佈好均勻,最重要係無筋,入口即溶、油脂勁香三文魚腩都係一樣,但因為我先食吞拿魚腩先,所以三文魚腩就被比下去,都係好入口即溶,但係真係吞拿魚腩好食好多當日無日本海膽,店家入咗啲墨西哥海膽,真係第一次試,入口都順滑,Creamy,但甜味當然點都唔及日本海膽,如果加拿大海膽同墨西哥海膽,我會揀墨西哥,口感上墨西哥會比加拿大嘅更偏似日本海膽,所以都值得一試我都鍾意食生蠔,但我偏好法國Gillardeau,或者其他法國生蠔,之後係美國生蠔,日本生蠔其實我真係唔太鍾意,因為我偏好口感中間,唔會太爽或太Creamy嘅,海水味重,而金屬味唔太重嘅生蠔當然日本生蠔其實除咗太Creamy之外,其他都係我鍾意嘅味道,而呢隻日本厚岸生蠔就係偏偏好creamy,我真係搞唔掂牡丹蝦好少會唔好食,夠大夠甜,真係勁滿足我個人唔好食安康魚肝,所以朋友自己食
朋友同我食生日飯,知我鍾意食日本料理
特登帶我去深水埗食好西
佢今次book咗房,大家可以盡興少少
獺祭清酒
Sapporo生啤

刺身真係比外面其他料理店新鮮
刺身

海螺

吞拿魚腩油脂分佈好均勻,最重要係無筋,入口即溶、油脂勁香
墨西哥海膽

日本厚岸生蠔

牡丹蝦好少會唔好食,夠大夠甜,真係勁滿足
安康魚肝配海葡萄

我個人唔好食安康魚肝,所以朋友自己食,海葡萄係一個幾值得試嘅食物,沖繩特產,幾年前去沖繩食過唔錯㗎

#三上水產
2024-09-21
Celebration
Birthday
2024-05-31 576 views
《CP值高質日本餐廳》今日是一號風球,正當外出工作遇上大雨滂沱,正想避雨之際,無意中經過門口順便看看午餐🍱,睇到午餐餐牌精選選擇很多(魚生飯、雜錦番茄烏東、壽司定食、咖喱飯、叉燒拉麵…等,價錢實惠。內部裝修像是有些年份的普通的日式居酒屋,不過乾淨企理,坐位舒適。對面的食客叫了一客雜錦天婦羅 ;旁邊的食客叫了一份雜錦刺身配蕎麥麵(用鵪鶉蛋)拌麵,感覺很新鮮,下次也想試試。今日先試吓壽司飯定食($68,未加一),因為set A1,通常都係受歡迎的。試食之後覺得味道正宗,猶如置身日本旅行的小店,感到驚喜大滿足。謝謝 !謝謝 !謝謝 ! 這樣美好的偶遇!下次會試日本蠔咖喱飯或者天婦羅😋
《CP值高質日本餐廳》

下次會試日本蠔咖喱飯或者天婦羅😋
2024-05-10 642 views
深水埗日本餐廳唔多,呢間三上水產就係比較高質嘅日本餐廳。我通常都係午市幫襯,今次就叫咗大魚雜錦魚生飯,呢個飯都正正常常,唯一缺點就係魚生差唔多每樣都係得一塊。 不過佢哋前菜都多,有沙律同埋日式蒸蛋而且一個餐價錢都唔算貴,lunch仲要免收加一!強烈建議喺深水埗返工嘅你想食日本野嘅時候可以試吓呢間。
2024-01-19 961 views
前排同朋友黎食過,覺得好好食,所以今次帶小朋友黎再食呢度😋上次同朋友主要係刺身為主,今次就係食熟食🍲我認為,三上呢間日本水產餐廳,而家不論係刺身或是熟食,都保持到高水準,深水埗黎講,真係高質!🧡石鍋鮮茄湯烏冬$68烏冬超彈牙,蕃茄湯超濃郁,配石鍋上枱,keep住熱呼呼💨🧡海老築前煮拉麵 $78呢個拉麵都好好食,同埋外面少呢個做法👍❤️石鍋溫泉蛋芝士豬軟骨飯$78❤️鰻魚炒飯 $98呢兩個飯嘅份量都好大份,而且好好味😋大人小朋友都話正😁我哋仲叫咗其他串燒、沙律……..樣樣都好食,而且食到好飽😝下次一定會再黎又再黎😆
前排同朋友黎食過,
覺得好好食,
所以今次帶小朋友黎再食呢度😋
上次同朋友主要係刺身為主,
今次就係食熟食🍲
我認為,三上呢間日本水產餐廳,
而家不論係刺身或是熟食,
都保持到高水準,
深水埗黎講,真係高質!
🧡石鍋鮮茄湯烏冬$68
烏冬超彈牙,蕃茄湯超濃郁,
配石鍋上枱,keep住熱呼呼💨
🧡海老築前煮拉麵 $78
呢個拉麵都好好食,同埋外面少呢個做法👍
❤️石鍋溫泉蛋芝士豬軟骨飯$78
❤️鰻魚炒飯 $98
呢兩個飯嘅份量都好大份,而且好好味😋
大人小朋友都話正😁
我哋仲叫咗其他串燒、沙律……..
樣樣都好食,而且食到好飽😝
下次一定會再黎又再黎😆
2023-12-09 597 views
好個朋友好鍾意食日本嘢,我哋就book咗呢一度同佢食飯慶祝生日🎂一早預先叫舖頭店員預留定兩版🧡海膽🧡海膽超新鮮超甜,😍我覺得係全晚最好食嘅嘢!另一必定要點嘅係🐟深海池魚,油脂味極重,師傅厚切,食落口感好豐富。另外,平時拖羅好少熟食,但係呢度個火焰拖羅🐠一定要點!師傅只係用火槍輕輕咁燒一燒個表面,就已經令佢個香味更加昇華!呢個除咗魚生刺身夠新鮮好味之外,熟食都唔錯👍我推介鐵板厚切牛舌😝
好個朋友好鍾意食日本嘢,
我哋就book咗呢一度同佢食飯慶祝生日🎂
一早預先叫舖頭店員預留定兩版🧡海膽🧡
海膽超新鮮超甜,
😍我覺得係全晚最好食嘅嘢!
另一必定要點嘅係🐟深海池魚,
油脂味極重,師傅厚切,食落口感好豐富。
另外,平時拖羅好少熟食,
但係呢度個火焰拖羅🐠一定要點!
師傅只係用火槍輕輕咁燒一燒個表面,
就已經令佢個香味更加昇華!
呢個除咗魚生刺身夠新鮮好味之外,
熟食都唔錯👍
我推介鐵板厚切牛舌😝
2023-07-29 1011 views
今日去開深水埗,當日時間差唔多兩點,經過呢間日本餐廳,見到價錢及食物OK便入去食午餐,有魚生飯,有牛肉煲等甘我點左燒三文魚魚子飯,佢包括沙律,蒸蛋和湯三文魚無骨既幾香下,有個檸檬係碗比我加檸檬汁,加左之後幾開胃,酸酸地,可以去左魚海水味價錢就$67,支付方法可以使用allipay由於當時2時,故人不多,不用等位,餐廳環境唔錯但有點暗
便入去食午餐,有魚生飯,有牛肉煲等
甘我點左燒三文魚魚子飯,佢包括沙律,蒸蛋和湯

價錢就$67,支付方法可以使用allipay
由於當時2時,故人不多,不用等位,餐廳環境唔錯但有點暗
燒三文魚魚子飯
沙律,蛋和湯
2023-07-22
$67 (Lunch)
燒三文魚魚子飯
沙律,蛋和湯
2023-06-16 918 views
幫襯好幾年抵食日本菜因為附近都易泊車, 所以成日都同屋企人食呢間日本菜仲有間大房, 如果人多可以訂房, 要唔要最低消費就要問返餐廳囉.我地做埋佢會員, 食野儲分仲可以換免費菜式😋清酒煮蜆 .都幾實在, 都有20+隻, 淡淡清酒味, 小朋友都食得😆凍酒花螺 同行朋友們都覺得硬咗啲, 可以不試😋油甘魚壽司, 今日好肥美, 好新鮮, 油脂好香😋帶子裙邊壽好好食 爽爽口, 比起單食帶子壽司來的有口感😋海膽壽司 鮮甜, 無臭味, 可以😋我地一家大細都鐘意食佢燒雞軟骨👍😋燒雞皮都有, 飲返杯BEER, 爽晒~😋香芒軟殼蟹卷都係好味, 芒果大大片, 軟殼蟹唔會好似出面有D得脆粉囉.🥰香芒蟹籽沙律都大大盤, 料都新鮮, 小朋友最愛.🤓帶子炒飯, 喂飽大人個肚是常識吧, 粒粒分明, 炒得都幾乾身, 成日都會點呢個飯. 一定唔會伏#日本菜 #深水埗 #三上水產 #晚飯 #小朋友 #有房BOOK #抵食 #平民價格 #街坊生意 #可做會員 #食材新鮮#foodies #hkfoodies #hkig #foodsearching #foodslover #exploreHK #hkjapanesefood
幫襯好幾年抵食日本菜
因為附近都易泊車, 所以成日都同屋企人食呢間日本菜

我地做埋佢會員, 食野儲分仲可以換免費菜式

😆凍酒花螺 同行朋友們都覺得硬咗啲, 可以不試
😋油甘魚壽司, 今日好肥美, 好新鮮, 油脂好香
😋帶子裙邊壽好好食 爽爽口, 比起單食帶子壽司來的有口感
😋海膽壽司 鮮甜, 無臭味, 可以
😋我地一家大細都鐘意食佢燒雞軟骨👍
😋燒雞皮都有, 飲返杯BEER, 爽晒~
🥰香芒蟹籽沙律都大大盤, 料都新鮮, 小朋友最愛.

#foodies #hkfoodies #hkig #foodsearching #foodslover #exploreHK #hkjapanesefood #japanesefoods #hkfoods
壽司
  • 香芒蟹籽沙律
  • 燒雞皮串
  • 蕃薯天婦羅
2023-03-15 1120 views
在深水埗區,無意中發現一間CP值極高的日本餐廳。看門面,以及裝修,本應以為是日本平價經濟化的日本菜,點知原來質素奇高。叫了一個刺身拼盤套餐,小血鯛一條,將油漬花螺,赤蝦,劍魚腩,三文魚,油甘魚,帶子和加拿大海膽。魚肉鮮甜無腥味,沾酸汁或醬油食用。海膽甜味突出,赤蝦新鮮,並且去除蝦腸等內臟,其他刺身解凍恰到好處,沒有雪味。串燒牛肉比較堅靭大葱雞肉卷,雞肉也有醃製調味,五花腩包蘆筍,燒得不會過乾,小青椒穩陣之選。最後叫了一個泡菜生蠔鍋,生蠔有四隻,湯底也充滿泡菜味,配料有黃芽白,蘿蔔絲,寬粉,豬腩片,豆腐,冬菇,和雜菌,份量甚多,足夠兩個人吃。這樣的價錢,這樣的質素,簡直不惜工本,而且啤酒和清酒價錢合理,實惠隱藏居酒屋。
在深水埗區,無意中發現一間CP值極高的日本餐廳。

串燒牛肉比較堅靭

2023-03-14
Type of Meal
Dinner
2022-07-28 1796 views
5-6年前都有幫襯 因為搬遠左 近期媽咪生日 所以再去食返 味道依然有水準 與其去食日本放題 不如好好地揀一間 樣樣都唔錯既單點日本野餐廳開胃沙律 必點 Mango好甜鰻魚炒飯 鮮甜好好味甜蝦同三文魚 都好新鮮壽司反卷 都好正最後有個流心芝士蛋捲 都好邪惡地好味 爆汁
5-6年前都有幫襯 因為搬遠左

Dinner
Celebration
Birthday
  • 鰻魚炒飯
一開始看openrice 見到食評唔多 都擔心中伏但係見少量的食評裡100%是好評都覺得前往trytry三文魚刺身 $104/12切 (+20轉魚腩)好高質好新鮮的三文魚 大家記得早d叫因為我哋落完單之後 就聽到店員話魚腩賣曬帶子刺身 $64/6切拖羅劍魚 $64/4切高質 肥美 新鮮 好好食石鍋溫泉蛋芝士豬軟骨飯 $78🌟🌟🌟石鍋飯保溫超強 食到最後都係好熱好熱真是超級超級好食 鋪到滿滿的芝士 攪拌之後米飯同芝士融合在一起 拉絲的飯 真是絕了豬軟骨同飯好夾 好軟好好食!!!😱😱😱雞皮串 $22沒什麼特別 可試可唔試 下次我會想試下其他串燒😁😁一入去店員見到我哋拎住個蛋糕就好主動問我哋要唔要雪 每一位店員都好好禮貌 整體來講 環境好舒服 服務100分 食物質素高一定一定會再來🤭🤭🤭
一開始看openrice 見到食評唔多 都擔心中伏
但係見少量的食評裡100%是好評都覺得前往trytry

三文魚刺身 $104/12切 (+20轉魚腩)
好高質好新鮮的三文魚 大家記得早d叫

整體來講 環境好舒服 服務100分 食物質素高
一定一定會再來🤭🤭🤭
2022-05-29
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
  • 石鍋溫泉蛋芝士豬軟骨飯
  • 三文魚刺身
  • 鮮帶子
2021-11-10 1403 views
又係時候去我其中一間飯堂🎏嘅時候喇基本上係對我來講比較就腳🤸‍♂️同埋有返咁上下質素🙆‍♂️而且份量夠多1️⃣築地水產拼盤 $398(主打有飛機魚)血小鯛。 🐟鯛魚就係主角飛機魚啦。魚肉爽口又清甜,清清的白身魚配上酸汁 更突顯鮮味😍其餘既係......三文魚。帶子。劍魚。赤蝦。🐟🦐🦪加拿大海膽。赤貝。油甘魚。🦪🐟🦐所有刺身都非常新鮮,另外特別一提劍魚腩嘅魚油香非常濃郁🤘食完佢哋之後仲可以叫廚房幫手,炸脆個魚頭同埋蝦頭嚟食🤣🤣炸得非常通透鬆脆,飲埋酒一流🍶2️⃣瑤柱帆立貝炒飯🍛$88配有數粒原隻元貝,XO醬嘅瑤柱碎,蔥花帶出香味,飯粒夠乾身爽口👄3️⃣煎雞肉軟骨餃子🥟$42脆口嘅餃子外皮,配合入面嘅雞肉同雞軟骨🐔,整體成隻餃子🥟非常有口感。裏面亦都能夠保持肉汁💦不會太乾身。另外飲品就叫咗4️⃣真澄 🍶清酒一支 $78清酒就唔太特別突出啦,都係叫一啲普通價位嘅清酒🍶但食刺身配上清酒係不錯既👍刺身拼盤絕對值得大家一試🔥不過留意番,⭐️刺身拼盤會因應當日嘅飛機魚來貨,⭐️而有所改變⭐️個人評價: 總結 4.5/ 5星

又係時候去我其中一間飯堂🎏嘅時候喇
基本上係對我來講比較就腳🤸‍♂️
同埋有返咁上下質素🙆‍♂️
而且份量夠多

1️⃣築地水產拼盤 $398(主打有飛機魚)
血小鯛。 🐟
鯛魚就係主角飛機魚啦。
魚肉爽口又清甜,清清的白身魚
配上酸汁 更突顯鮮味😍
其餘既係......
三文魚。帶子。劍魚。赤蝦。🐟🦐🦪
加拿大海膽。赤貝。油甘魚。🦪🐟🦐
所有刺身都非常新鮮,
另外特別一提劍魚腩嘅魚油香非常濃郁🤘
食完佢哋之後仲可以叫廚房幫手,
炸脆個魚頭同埋蝦頭嚟食🤣🤣
炸得非常通透鬆脆,飲埋酒一流🍶

2️⃣瑤柱帆立貝炒飯🍛$88
配有數粒原隻元貝,XO醬嘅瑤柱碎,
蔥花帶出香味,飯粒夠乾身爽口👄

3️⃣煎雞肉軟骨餃子🥟$42
脆口嘅餃子外皮,
配合入面嘅雞肉同雞軟骨🐔,
整體成隻餃子🥟非常有口感。
裏面亦都能夠保持肉汁💦不會太乾身。

另外飲品就叫咗
4️⃣真澄 🍶清酒一支 $78
清酒就唔太特別突出啦,
都係叫一啲普通價位嘅清酒🍶
但食刺身配上清酒係不錯既👍

刺身拼盤絕對值得大家一試🔥
不過留意番,⭐️
刺身拼盤會因應當日嘅飛機魚來貨,⭐️
而有所改變⭐️

個人評價: 總結 4.5/ 5星

2021-11-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-11-05 830 views
食物正常,雞翼都非常ok。但係同店員反映聲響播歌有少少太過大聲,蓋過大家正常聲量傾計嘅程度,第一次講左唔理,第二次仲特登較大聲左🙂 我覺得客唔係大哂,店當然可以堅持開咁嘅音量,但唔係咁嘅態度,咁抵俾負評啦
食物正常,雞翼都非常ok。
2021-10-04 851 views
真係好掛住日本,以前一年都會去幾次,一落機第一時間去築地市場,食刺身。依家只可以憑回憶去回想,但係時間越耐,味道漸漸開始喺記憶中消失🥺。好彩香港都係一個好地方,可以喺度搜羅世界各地嘅美食。尋尋覓覓終於搵到你喇😚,三上水產每日都會喺日本新鮮空運食材。終於日本嘅味道又返嚟喇😂😂。刺身好新鮮,鮮甜有魚油既香味,海膽更加不得了,鮮味足夠,紫菜爽脆,包住一齊食真係好爽🥰。呢度三上水產雖然舖頭細細,但睇得出係有誠意俾最好嘅食材大家品嚐,可以一解相思之苦😆。

2021-07-10 885 views
嚟到深水埗,餐廳真係好多,但想食優質嘅嘢選擇好似又唔係太多。友人話幾年前食過呢間日本餐廳幾好食,今次發現仲喺度,當然要試一試。夜晚7:00鐘左右到幾乎爆滿。叫咗五點刺身、燒玉子、燒鰻魚、三文魚腩刺身、三文魚蟹籽沙律同燒蟹棒。刺身整體質素不過不失,唯一缺點係係款式選擇太少,唔知關唔關疫情事。留意餐紙上壽司並非全部有,只是圖鑒。反而燒物質素不錯,燒蟹棒、玉子燒有驚喜。味道適中,蟹捧夠大條。三文魚柚子沙律唔太酸,之前食過其他餐廳有時柚子太多。整體性價比高

整體性價比高
三文魚柚子沙律
燒蟹棒
三文魚腩刺身
五點刺身
老闆誠意之作 日本空運水產三上水產位於深水埗,當然唔係一間好華麗嘅居酒屋。亦因為甘,佢哋老闆食材相對性價比極高⭐今次小魚同朋友仔去食嘅係Omasake,人頭大約hkd1000位,但餐廳已經包埋日本清酒。完全無概念地去到,令人意外驚喜,不但之氣氛及人情味。介紹返食物主要日本空運到貨✈首推薦:岩手螺香港已經無貨供應,就算想買亦難找。 多汁清甜,食到停唔到手👐之後係佢個 長腳蟹/松葉蟹飯🦀 (睇你要幾大而定)師傅用心去執蟹肉再加工炒飯,好精緻!唔少得係佢即晚到嘅10吋厚拖羅...crazy! 新鮮到一個點,係肥美黎形容!其實一晚都有成10個菜式,最後嘅重點菜式🐮係"生切和牛",係香港基本好少餐廳願意做,因為風險大,如果刀法唔好及牛唔多新鮮,會過厚同出血水。個師傅切到一片片厚薄適中,冰鎮上碟,又滑入口即溶。正4個人食,仲有刺身、一盤海膽、熱食串燒、烏東及一夜干!試問點唔贊一下🍶101分~
老闆誠意之作 日本空運水產
完全無概念地去到,令人意外驚喜,不但之氣氛及人情味。
介紹返食物
主要日本空運到貨✈
首推薦:岩手螺

岩手螺

之後係佢個 長腳蟹/松葉蟹飯🦀 (睇你要幾大而定)
師傅用心去執蟹肉再加工炒飯,好精緻!

其實一晚都有成10個菜式,最後嘅重點菜式🐮
係"生切和牛"
個師傅切到一片片厚薄適中,冰鎮上碟,又滑入口即溶。正

• 蟹飯
  • 岩手螺