2016-06-25 1220 views
原來沙嗲王出左「精選2人套餐」好似吾錯,無論主菜,小食,什至飲品都好多選擇! 盛惠$228加一 ,一於試試佢😆🔽是日餐湯沙律或餐湯我就簡左餐湯-周打海鮮薯仔湯,好多薯仔粒,濃郁既忌廉味🔽椒鹽脆豆腐(四件)外皮炸到酥脆內軟,豆腐仍然保持其豆味同嫰滑度,真係誠意推介🔽日式蟹粉豆腐鍋配印度薄餅蟹粉,豆腐,咸蛋幾樣看似簡單的食材用上石鍋盛著,令上枱時仍能保持熱度,有陣咸香好滑好好食 ! 令人欲罷不能吾該,要多碗白飯呀跟餐配的印度薄餅👳熱烘烘的薄餅散發著好香的酥皮味,沾埋蟹粉鍋一流🔽白咖喱香茅豬扒飯 依個絕對係沙嗲王既「皇牌」, 白咖喱加入香茅洋蔥等醃料,比一般咖哩多一份奶油香更濃郁,豬扒外脆裏面肉汁鮮嫩,有4塊豬扒,真係好好食個汁好送飯,份量對於女生絕對足夠🔽鮮芒椰汁沙冰配西米做法將芒果蓉打成沙冰,倒上椰汁,大大杯好重芒果味,配上有咬口既西米,夏日炎炎飲番杯真係透心涼沙嗲王原來已經有25年歷史,座位闊落,好鍾意佢既「禁鐘仔」設計,清晰得黎吾怕侍應睇吾到,而且不斷進步創新,做出迎合港人口味既fushion食物
🔽是日餐湯
🔽椒鹽脆豆腐(四件)
外皮炸到酥脆內軟,豆腐仍然保持其豆味同嫰滑度,真係誠意推介
🔽日式蟹粉豆腐鍋配印度薄餅
吾該,要多碗白飯呀
跟餐配的印度薄餅👳
熱烘烘的薄餅散發著好香的酥皮味,沾埋蟹粉鍋一流
🔽白咖喱香茅豬扒飯
🔽鮮芒椰汁沙冰配西米

• 椒鹽脆豆腐
  • 白咖哩香茅豬扒飯
2016-05-23 903 views
我都有成差不多2、3年無食沙爹王,今日行開荃灣諗住回味一下!7點約咗朋友食晚,所以唔食咁飽,同老公點了2個下午茶,咖哩汁粉絲併即燒黑椒雞扒,另一款係明太子釀無骨雞翼配薯條!先講咖哩汁,熱、香濃咖哩汁、唔辣,食晒成碗粉絲都唔覺膩!不過我個人覺得咖哩汁配飯應該夾啲!雞扒唔覺即燒,熱,不過頗多油,無黑椒味!另一款明太子釀無骨雞翼,一般,唔油膩!掛住食唔記得影相!但配的薯條就走晒樣,成陣油益味!餐飲2杯熱檸水,飲落苦苦地,而且仲成陣爛檸檬味!飲咗2啖無飲了!總結今次嚟有少少失望!
2016-05-17 747 views
沙嗲王係香港都一段歷史, 最有印象深刻應該都係白咖哩飯啦, 所以今次一於回味下點了白咖喱+即燒黑椒雞扒飯, 估唔到塊雞扒超鮮嫩, 一咬入去雞油會流晒出泥, 同埋塊雞皮真係好脆另外, 黑椒味係塊雞扒都入味既, 所以都無撈白咖哩食, 因為已經太正啦另點了咖哩豚肉飯, 呢個相對上有少少遜色, 咖哩汁無乜特別, 不過豚肉都好淋整體泥講, 係正既

整體泥講, 係正既
2016-05-16
Dinner
2016-04-19 735 views
由荃灣嘅沙嗲王需要上樓,所以樓下已經有人企定定喺度派飛,可能我去果陣已經接近2點,唔洗等位,上去直接入得,今次叫咗一個麫,一個pizza同小食,由於前兩樣過咗$30可以以半價加杯嘢飲!首先,沙嗲湯底拉麵,湯底唔辣,好濃,但就油咗啲,而拉麫並非日本果種,係我鐘意嘅有啲煙煙韌靭口感的白色拉麵,唔會太冧,整體覺得幾好味之後上咗個煙肉菠蘿蕃茄醬pizza,果size比想像中細,佢用咗平時叫嘅咖喱薄餅做pizza底,非pizza hut果種,而且蕃茄醬比較重,應較受小朋友歡迎最後小食酥炸蝦仔,好脆,用黎送酒應該唔錯!整頓食咗百幾蚊,唔算捧腹而走,但總算不過不失

最後小食酥炸蝦仔,好脆,用黎送酒應該唔錯!
整頓食咗百幾蚊,唔算捧腹而走,但總算不過不失
2016-04-17 561 views
次次去沙嗲王一定會叫既白咖喱豬扒飯 咖哩味好重好香,用來伴飯就最岩 咖哩pizza醬汁很濃,皮薄包脆 雞翼煎得岩岩好,不會太燶,而且肉質又夠滑 炸雞軟骨就比較普通,皮有d會厚左d
次次去沙嗲王一定會叫既白咖喱豬扒飯
白咖喱豬扒飯
咖哩味好重好香,用來伴飯就最岩
咖哩pizza醬汁很濃,皮薄包脆
雞翼煎得岩岩好,不會太燶,而且肉質又夠滑
炸雞軟骨就比較普通,皮有d會厚左d
2016-04-16
$100 (Lunch)
白咖喱豬扒飯
  • 白咖哩豬扒飯
  • 白咖哩香茅豬扒飯
2016-04-05 447 views
一個人不知食什麼意,沒吃午飯的我,到下午茶時段都開始肚餓了,經過沙嗲王,想到食辣都是一個不錯的主意。沙嗲王的咖喱確實做得幾香,可惜他們一般都沒有餐,什麼都是散點,沒想到下午茶時段會出了下午茶餐,一個湯粉配一杯飲品又合我一個人不需吃太飽的要求。沙嗲王餐廳都幾多坐位,環境也坐的舒適,坐多久也不會有人要你離坐,吃飽了下午茶,還可以坐下來慢慢看書都是一個樂趣。*************************任何人來沙嗲王吃飯,每樣食物和飲品也是散點,難得出了下午茶餐,咖哩豬排湯粉,配一杯凍檸茶都只是幾十蚊消費,又可以任坐也是一個不錯的選擇。 咖哩湯香濃而不辣,配上粉吃吸上了咖哩湯很好味。豬扒都有一塊,配上咖哩的味道也一流,確實是不錯的咖哩湯粉。 凍檸茶茶味較為濃了一點,甜度也是甜了一點,不過這樣吃完如此香濃的咖哩,飲了濃茶又多了一份解膩感,唯一覺得是杯點凍檸檬茶份量少了一點。

*************************

Tea
  • 咖哩豬排湯粉
2016-02-17 738 views
說起還在求學的時代,沙爹王簡直是學生聚會的飯堂。以前,價格不高,食物又好味道,就像譚仔一樣,每次光顧一定有自己的獨特配搭,明明選擇很多,但是每次去到都只會點固定的那一兩種食物,白咖喱豬扒或是沙爹肥牛粉絲。最印象深刻的是,消費滿$20送$2現金劵,多年來,就是因為這個原因保持著一路光顧。自從出社會工作後,金錢多了,外面的食肆選擇豐富了,就很久沒有再來了。不是經過眾安街這邊,大概也想不起這學生年代的回憶。再次踏足這地方,裝修風格依舊,變的只是食物,更多元化了。通脹的問題,價格當然不能與以前相比,但是我還是覺得可以接受。將普通的豬扒飯升級為厚切豬扒,只不過相差$4,實在大件又抵食。沾上厚厚的麵包糠,一口咬下,完全不覺油膩,外層金黃酥脆,內裡豬扒不會過乾,口感一流。本人愛吃白咖喱多於黃咖喱,愛它奶油一般的幼滑及香甜,味淡卻更能帶出食物的原味。新推介的明太子雞翼啖啖肉,入口咸香,內涵十足,帶少許微辣,作為小吃是不錯的選擇。另一款小食越式蝦餅就顯得遜色不少,油膩而且質感比較軟身,蝦餅也不彈牙。鰻魚炒飯剛上枱的時候嚇了一跳,圖片與實物的對比相差也太大了吧!份量不僅迷你,鰻魚粒也少得可憐。味道更是一般

和風明太子釀無骨雞翼
自家制越式蝦餅
蒲燒鰻魚炒飯
鰻魚炒飯剛上枱的時候嚇了一跳,圖片與實物的對比相差也太大了吧!份量不僅迷你,鰻魚粒也少得可憐。味道更是一般,炒飯偏濕而且鹹味極重,吃兩口就已經後悔了。
石鍋泡菜海鮮湯 配印度薄餅
石鍋泡菜海鮮湯味道酸辣,沒有鮮味,但是用來配白飯還是十分開胃的。最令我驚喜的是印度薄餅做得非常出色,層次分明,又香又酥,入口有咬勁,中間還保持軟糯,值得五星的推介。
台灣珍珠奶茶
珍珠奶茶茶味偏淡,奶味又不足,失敗之作。

雖然現時食物的質素一般般,但是還是會繼續光顧,畢竟這是一份回憶...

2016-02-16
$115 (Lunch)
和風明太子釀無骨雞翼
石鍋泡菜海鮮湯 配印度薄餅
  • 白咖喱厚切豬扒飯
  • 印度薄餅
2016-02-06 560 views
與友人們一起提早團年飯,選擇了''沙嗲王'',我們等了大約15分鐘,便急不及待地翻過餐牌,發現菜式少得可憐,與對上一次的有很大分別了。最後我們每人點了一個特式飯,再加上幾道小食。服務態度方面,員工的態度良好,不過落單的速度略需改善,我們按了2、3次鐘,再等了數分鐘才有員工走過來落單。沙嗲配厚切吉列豬扖($59),賣相方面厚厚的一塊豬扖,表面有一層脆脆的麵包糠,實在吸引,令人垂涎三尺。豬扖炸得剛剛好,仍有少少肉汁,並且厚切的豬扖有強勁的咬感。沙嗲汁也十分惹味,不會過度偏咸,這道菜式實在不錯。好味評分:7/10泡菜安格斯牛柳粒炒飯($71),賣相方面平平無奇,與一般的炒飯大同小異,炒飯的中間只有數條泡菜作裝飾,上菜時,友人已經覺得有'中伏'的感覺。 味道方面,友人已經做好'辣到飛起'的準備,可惜這個炒飯味道過淡,沒有韓式的風味,牛柳粒少之又少,泡菜的味道尚可接受,這個炒飯除了飽肚之外,便沒有其他了。好味評分5/10日式蟹粉豆腐鍋配飯($67),賣相方面,石鍋偏細了一些,但是鍋裡的配料十分豐富,看上十分足料,令人有種飽滿的感覺。豆腐十分嫩滑,'雪'一聲入口,配合著濃濃的湯底,值得一讚,此外有
最後我們每人點了一個特式飯,再加上幾道小食。

豬扖炸得剛剛好,仍有少少肉汁,並且厚切的豬扖有強勁的咬感
好味評分5/10
豆腐十分嫩滑,'雪'一聲入口,配合著濃濃的湯底,值得一讚,此外有不少蟹粉在鍋中,而且有淡淡的蛋黃香味,食到口中瀰漫著蟹粉混合蛋黃味,值得推介。好味評分:8/10
接著小食方面,我們分別點了XO醬炒蘿蔔糕、煙肉菠蘿鮮茄醬PIZZA和印度薄餅。
印度薄餅($25),薄餅外皮鬆脆,內部有一層'煙韌'的薄餅,口感不錯,配合著咖啡汁進食,非常可口。
可惜份量過少,薄餅只有手掌般的大小,令人'不夠喉'。好味評分:6.5/10
煙肉菠蘿鮮茄醬PIZZA($35),這個小食真是令人氣憤,份量只得不足一隻手掌之外,根本不是6吋的大小,而且材料更是少得可憐餅底更是十分薄,根本不算是個PIZZA吧。好味評分:3/10
XO醬炒蘿蔔糕($49),這個有水準了,XO醬十分足料,香味十足,味道方面不會過辣,更是非常惹味,不吃辣的朋友們都一口接一口地吃著,蘿蔔糕質感很有咬口不會很鬆散,值得推介。好味評分:8/10

整體評分:6/10,上菜的速度仍然需要作出改善,等了大約半小時才上完點了的菜單,餐廳的地方尚算寬敞,卡箱的位置不錯。

2016-02-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
  • 日式蟹粉豆腐鍋配飯
  • XO醬炒蘿蔔糕
2016-01-08 710 views
今日約左細佬出黎行街買野,行得累累地就去食飯啦!之前做比卡超PROMOTION時我一直無時間去,估唔到今次會咁岩去食飯。我好少揀呢間餐廳食飯,之前老婆講話唔係好好味,所以一直都無試,今日叫左做白咖哩豬扒飯,估唔到又幾好味喎!白咖哩一D都唔辣,食落仲好香!有DD椰子香味,白咖哩D汁好濃,足料!但係佢又唔太糊狀,食完唔會覺得膩。另外,豬扒好「林身」又無骨,食落好方便,食食下仲食到D豬扒有陣香茅味,原來係香茅豬扒! 豬扒肉質亦細嫩,依完一塊想再食!而且食得出豬扒有稍為煎過,好香口,襯埋白咖哩汁好惹味!簡直係PERFECT MATCH!不過店內職員唔多,往往按左掣都要等幾分鐘,野食都上得比較慢!
白咖哩豬扒飯
Other Info. : 幾抵食,食滿20蚊送2蚊COUPON
2015-12-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
白咖哩豬扒飯
2015-11-22 653 views
明太子無骨雞翼今次黎食沙嗲王,司令平時食飯諗唔到食咩都會黎呢度,貪佢野食種類多,而且水準唔差。今次小菜就叫左呢個新推出嘅明太子無骨雞翼,明太子、雞翼、仲要懶人最愛無骨!點可以唔試試?但出到個味道麻麻地🤔 司令都有啲失望。雞翼入面嘅明太子好足料,係包滿晒係雞翼入面,外皮係好食嘅,但重點在於明太子唔太新鮮,所以出到黎腥味都頗嚴重,呢個小菜冇下次呢!牛柳粒溫泉蛋焗意米最近司令愛上左食意米,貪佢口感好好,所以去沙嗲王都冇叫出名嘅白咖喱,反而叫左個意米試試。上到枱熱辣辣同見到牛柳粒圍邊係吸引嘅😍 但牛柳粒煮得有啲過熟,咬唔係好開🤔。個汁好creamy但味道偏淡,加左溫泉蛋同蛋汁一齊食就加返分,司令建議食個陣可以加返芝士粉個味會出啲!

明太子無骨雞翼

牛柳粒溫泉蛋焗意米

2015-10-31 670 views
是日到了最近與Pokémon合作推出期間限定的沙嗲王用膳。我點了鮮茄芝士焗厚切豬扒飯 $67。印象中這裡的焗豬扒飯水準不俗,等了約40分鐘,焗飯終於送上。熱辣辣的焗飯芝士滿載,芝味濃郁,豬扒煮得鬆軟好吃,只是略嫌飯量少了一點,吃完還未夠飽,哈哈。他則選了泡菜安格斯牛柳粒炒飯 $69。份量十足,然而炒飯油光閃閃,頗為油膩。見比卡超餐牌的正餐不太吸引,所以他提議這杯比卡超芒果沙冰 $38。黃色的芒果沙冰裡有黑色的涼粉,旁邊插有比卡超尾巴造型的餅乾,看起來確有幾分像比卡超身影。味道則麻麻,以人工的芒果味為主且過甜。整體食物味道其實不差,不過當天在詢問焗飯進度時遇到不太禮貌的對待,吃了一肚子氣,看來又要跟沙嗲王告別一段時間了。
是日到了最近與Pokémon合作推出期間限定的沙嗲王用膳。
鮮茄芝士焗厚切豬扒飯
泡菜安格斯牛柳粒炒飯
比卡超芒果沙冰

2015-09-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2015-10-23 846 views
個飯都食左好耐啦~ 依排先得閒打返個食評~ 係暑假期間最多卡通人物出現的時期,周圍都係得意的物體出現。我都答應同朋友仔潮聖一次, 食沙嗲王~ 因有比卡超係度坐鎮!!朋友當然係點比卡超啦~ 實質就咖喱飯~ 外表睇卡通人物整得幾傳神, 很精靈咧~個人試了, 味道上來說就還好, 不會太咸, 咖喱汁撈得挺均勻的, 粒粒飯香, 硬身的飯較啱我, 好吃~ 呢排就無咩留意, 唔知仲有無得食呢~
個飯都食左好耐啦~ 依排先得閒打返個食評~

係暑假期間最多卡通人物出現的時期,周圍都係得意的物體出現。

朋友當然係點比卡超啦~ 實質就咖喱飯~

外表睇卡通人物整得幾傳神, 很精靈咧~

硬身的飯較啱我, 好吃~

呢排就無咩留意, 唔知仲有無得食呢~
2015-08-18
Dinner
2015-10-11 572 views
比卡超咖哩豬排飯 配藍柑咖哩汁$78嘩終於係10月25日限期前食到尼個飯,真的巧打耳啊!💙——————————————一早做好調查,別人都說三種汁中(蕃茄咖哩、菠菜咖哩和藍柑咖哩),藍咖哩是不會太伏甚至好吃,於是點了後真發現自己做了正確選擇✌️。比卡超出黎喇!搞笑的比卡超眼睛和嘴巴是吃得下肚的紙,豬排藏於飯內,配合咖哩汁也不錯,始終咖哩飯不會差得去哪吧。藍咖哩吃下去甚至有點甜,但整體還是特別新鮮能入口的☺️。話說這個餐還送小禮物便利條,我們抽中了車厘龜😍。我表示這個價錢吃潮流的味道竟不錯而且有禮物送都算挺好了。INSTAGRAM @hktpy 《K》

比卡超咖哩豬排飯 配藍柑咖哩汁$78
嘩終於係10月25日限期前食到尼個飯,真的巧打耳啊!💙
——————————————

藍咖哩吃下去甚至有點甜,但整體還是特別新鮮能入口的☺️。
就這樣毀掉了...haha

INSTAGRAM @hktpy
《K》
2015-10-09
2015-10-03 585 views
早前已經到旺角的沙嗲王一嘗比卡超,每次吃完沙嗲王都會有優惠券贈送,所以今次就跟朋友再度朝聖。因為公眾假期的關係,原本已經多人的沙嗲王更加大排長龍,等了約45分鐘才有位。上到去,我們將票交給店員,誰知他不知道發生甚麼事,隔了一會才順利安排我們入座。沙嗲王是沿用按掣式呼叫侍應,可是侍應們每次都等很久才過來,這種形式並沒有增加店員效率。點完食物,我們等了很久食物仍未到,於是又呼叫侍應,那個侍應卻說一般要等半小時才會到,我屈指一算,入座及等食物足足用了一個小時多,還要接受侍應那些討人生氣的態度,我真的寧願走人比卡超豬扒飯上次試過番茄汁,今次就試藍柑咖哩汁,顏色特別,但味道不錯,份量挺多,而且那個汁吃太多會有點「滯」。比薩份量不算多,味道普普通通,只有賣相可取。韓式泡菜炒年糕雖然比起正宗炒年糕並不可相提並論,但亦不算太差,不是太辣,份量算多,年糕都是幾塊癡住,吃的時候不方便。
比卡超豬扒飯
比薩
份量不算多,味道普普通通,只有賣相可取。
韓式泡菜炒年糕

2015-10-01
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$82 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2015-10-02 650 views
比卡超咖哩豬扒飯司令最近終於試左熱潮已過既比卡超飯喇!雖然司令好想試下藍咖哩,但始終過唔到心入面個關,揀左個菠菜咖哩。講下個菠菜咖哩,食落冇菠菜味,個味就同沙嗲皇最出名既白咖哩一樣。而比卡超飯呢樣野,我相信好多人都知佢將塊豬排切到一嚿嚿收埋左喺比卡超個頭入面。所以對司令嚟講係同白咖哩豬扒飯一樣,只係變左綠色咁解。司令又覺得冇話好差,不過司令覺得比卡超耳仔黑色個嚿飯真係難食到,又硬又乾。P.S. 有消息指呢個飯尼幾日就完,轉左另一款係比卡超蛋包飯,相信司令可能又會等到佢就快冇先去試。

比卡超咖哩豬扒飯

Waiting Time
60 Minutes (Dine In)