2021-09-28
上次講到🧛🏻♀️二小姐早排特登去K11 HOW to live well 🍽原因係好欣賞前身位於觀塘的HOW‼️今次嚟到中環旗下另一間SayHi 食下午茶🍴SayHi 裝修簡約型格,主打日本食材,西式做法!🌸Flawless33 日式3層下午茶 $198/per 1見到Menu已經好期待✨除咗款式較特別,亦聯乘本地人氣品牌Grandma‘s Scone😍想試好耐🧁黃金鹹蛋黃炸薯條 先食最邪惡炸薯條😈有2碟,每碟份量好多~每條薯條沾滿鹹蛋,落足料❗️薯條香脆、鹹鮮可口,而且唔油膩🍟一條接一條咁食,唔想停口‼️芥末八爪魚五色海苔沙律 呢款fushion小食夠晒日式,用食用花點綴🌼靚晒!八爪魚滑嘟嘟🐙同海苔、芥末味道匹配,好清新!食完薯條再食沙律,絕對可以令口腔refresh☘️香蔥煎蠔小薄餅煎蠔小薄餅帶粵式、東南亞口味~蠔仔用薑蔥炒🦪香得黎蠔味濃郁,同平時食嘅薑蔥蠔味道好似😂底下簡簡單單配塊薄餅,估唔到效果出奇地夾,有驚喜又夠晒風味👍🏻香煎帶子紅燒肉 廚師👨🏻🍳特登將紅燒肉煎到脆卜卜!新鮮帶子鮮甜嫩滑,口感剛好同紅燒肉形成強烈對比,口感豐富🧛🏻♀️二小姐叫壺🌸洛神花茶🫖酸酸甜甜,好香花味😋朋友
今次嚟到中環旗下另一間SayHi 食下午茶🍴
SayHi 裝修簡約型格,主打日本食材,西式做法!
黃金鹹蛋黃炸薯條
先食最邪惡炸薯條😈有2碟,每碟份量好多~
芥末八爪魚五色海苔沙律
呢款fushion小食夠晒日式,用食用花點綴🌼靚晒!
香蔥煎蠔小薄餅
煎蠔小薄餅帶粵式、東南亞口味~
香煎帶子紅燒肉
🧛🏻♀️二小姐叫壺🌸洛神花茶🫖酸酸甜甜,好香花味😋
朋友叫咗杯🍎Apply daily 🍸跟餐半價,Cocktail唔會好藥水,味道易入口
食完鹹點都已經飽左大半❗️
🍌香蕉朱古力批
賣相冇咩特別,但好好食🤩裏面有新鮮香蕉蓉,跟朱古力濃度、比例剛好‼️大推
四款 Grandma‘s scone 🥧
分別有原味、抹茶配黑糖麻糬、朱古力、伯爵茶☕️
原味牛油香豐富🧈清清地,scone唔算乾身,都幾好味~
🍵抹茶味裏面有黑糖mochi,口感煙韌,層次感豐富~
朱古力味道最為濃郁🍫朱古力怪唔好錯過👻
伯爵茶茶味突出,配scone感覺冇咁飽滯
真心覺得tea set 價錢超值❗️除咗嘢食好味,亦有別於一般只啱女仔食嘅Tea set‼️款式、份量,都夠男士們一齊嚟食😋