2021-09-28 783 views
上次講到🧛🏻‍♀️二小姐早排特登去K11 HOW to live well 🍽原因係好欣賞前身位於觀塘的HOW‼️今次嚟到中環旗下另一間SayHi 食下午茶🍴SayHi 裝修簡約型格,主打日本食材,西式做法!🌸Flawless33 日式3層下午茶 $198/per 1見到Menu已經好期待✨除咗款式較特別,亦聯乘本地人氣品牌Grandma‘s Scone😍想試好耐🧁黃金鹹蛋黃炸薯條 先食最邪惡炸薯條😈有2碟,每碟份量好多~每條薯條沾滿鹹蛋,落足料❗️薯條香脆、鹹鮮可口,而且唔油膩🍟一條接一條咁食,唔想停口‼️芥末八爪魚五色海苔沙律 呢款fushion小食夠晒日式,用食用花點綴🌼靚晒!八爪魚滑嘟嘟🐙同海苔、芥末味道匹配,好清新!食完薯條再食沙律,絕對可以令口腔refresh☘️香蔥煎蠔小薄餅煎蠔小薄餅帶粵式、東南亞口味~蠔仔用薑蔥炒🦪香得黎蠔味濃郁,同平時食嘅薑蔥蠔味道好似😂底下簡簡單單配塊薄餅,估唔到效果出奇地夾,有驚喜又夠晒風味👍🏻香煎帶子紅燒肉 廚師👨🏻‍🍳特登將紅燒肉煎到脆卜卜!新鮮帶子鮮甜嫩滑,口感剛好同紅燒肉形成強烈對比,口感豐富🧛🏻‍♀️二小姐叫壺🌸洛神花茶🫖酸酸甜甜,好香花味😋朋友

今次嚟到中環旗下另一間SayHi 食下午茶🍴

SayHi 裝修簡約型格,主打日本食材,西式做法!

黃金鹹蛋黃炸薯條
先食最邪惡炸薯條😈有2碟,每碟份量好多~

芥末八爪魚五色海苔沙律
呢款fushion小食夠晒日式,用食用花點綴🌼靚晒!

香蔥煎蠔小薄餅
煎蠔小薄餅帶粵式、東南亞口味~

香煎帶子紅燒肉

🧛🏻‍♀️二小姐叫壺🌸洛神花茶🫖酸酸甜甜,好香花味😋

朋友叫咗杯🍎Apply daily 🍸跟餐半價,Cocktail唔會好藥水,味道易入口

食完鹹點都已經飽左大半❗️

🍌香蕉朱古力批
賣相冇咩特別,但好好食🤩裏面有新鮮香蕉蓉,跟朱古力濃度、比例剛好‼️大推

四款 Grandma‘s scone 🥧
分別有原味、抹茶配黑糖麻糬、朱古力、伯爵茶☕️

原味牛油香豐富🧈清清地,scone唔算乾身,都幾好味~
🍵抹茶味裏面有黑糖mochi,口感煙韌,層次感豐富~

朱古力味道最為濃郁🍫朱古力怪唔好錯過👻
伯爵茶茶味突出,配scone感覺冇咁飽滯

真心覺得tea set 價錢超值❗️除咗嘢食好味,亦有別於一般只啱女仔食嘅Tea set‼️款式、份量,都夠男士們一齊嚟食😋
2021-09-22
Type of Meal
Tea
2021-09-27 38 views
۵ ❥ Sᴀʏ ʜɪ ʙᴀʀ ﹠ ᴅɪɴɪɴɢ ⋆ ۵⑀∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝✑ ✑芝士窩蛋牛肉一丁ᴘɪᴢᴢᴀ$₁₁₈ ✑ ✑ 慢煮厚切日本四元豚肉·薯蓉·肉桂蘋果$₁₈₈ ✑ ✑ 香煎帶子·紅燒肉$₈₈ ✑ ✑ɴɪʜᴏɴ ᴄɪᴛʀᴜs$₁₁₈✑ ✑ʜᴀᴢᴇʟ ʀɪsᴋ$₁₁₈➴ Sᴀʏ ʜɪ ʙᴀʀ ﹠ ᴅɪɴɪɴɢ ﹫sᴀʏʜɪ_ʜᴋ 由觀塘搬到中環及灣仔Sᴀʏ ʜɪ 提供ᴅɪᴄᴇ ғᴏʀ ᴀ ᴅʀɪɴᴋ遊戲➴ 酒吧有戶外位置 更有氣氛小食同主菜都有驚喜小食香煎帶子·紅燒肉$₈₈ 同芝士窩蛋牛肉一丁ᴘɪᴢᴢᴀ$₁₁₈都好食香煎帶子·紅燒肉五花肉入味 配帶子就唔係好夾 我鍾意分開食帶子半熟肉質嫩滑 加上蕃茄莎莎醬好清新➴ 慢煮厚切日本四元豚肉·薯蓉·肉桂蘋果$₁₈₈日本四元豚肉香特別濃郁 肉質有咬口爽口帶 配酸甜玉桂蘋果醬解膩。底下仲有幼滑薯蓉口感軟綿幼滑ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ有十數款選擇 我地都係問店員比意見 ɴɪʜᴏɴ ᴄɪᴛʀᴜs$₁₁₈好清香柚子味道!/✿˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
۵ ❥ Sᴀʏ ʜɪ ʙᴀʀ ﹠ ᴅɪɴɪɴɢ ⋆ ۵

小食同主菜都有驚喜

➴ 慢煮厚切日本四元豚肉·薯蓉·肉桂蘋果$₁₈₈
日本四元豚肉香特別濃郁

/✿

˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
☞ ☞ Sᴀʏ ʜɪ ʙᴀʀ ﹠ ᴅɪɴɪɴɢ ﹫sᴀʏʜɪ₂sᴏᴍᴇᴏɴᴇ

中環士丹利街₁₁號₃樓

♡ 𝑃𝑙𝑒𝑎𝑠𝑒 𝑙𝑖𝑘𝑒﹐ 𝑓𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤 𝑎𝑛𝑑 𝑠ℎ𝑎𝑟𝑒 ⍢ ♡

∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝

🥯𝐿𝑜𝑣𝑒 𝑡𝑜 𝑘𝑛𝑜𝑤 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑟𝑒𝑐𝑒𝑛𝑡 𝑔𝑜﹣𝑡𝑜 𝑠𝑝𝑜𝑡𝑠 𝑖𝑛 𝐻𝐾🥯

﹟Sᴀʏ ʜɪ ﹟ᴀ ᴄʜɪʟʟɪɴɢ ᴍᴏᴍᴇɴᴛ ﹟ᴘᴇʀsᴏɴᴀʟɪsᴇᴅᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ
連續5日假期嘆個tea relax 下~今日黎到位於中環史丹利街的say hi BarFlawless3.3日式三層下午茶$198/per head1. Grandma’s scone 2. Moono tart 3. 香煎帶子紅燒肉4. 香蔥煎蠔小薄餅 5. 芥末八爪魚五色海苔沙律6. 黃金鹹蛋薯條7. 當日水果茶 +$20 可轉養生花壺茶/日式抹茶芥末八爪魚五色海苔沙律 呢款fushion日式小食配合好夾,仲有食用花作點綴~黃金鹹蛋黃炸薯條 一人有一碟,份量好多!鹹蛋都落得好足料~不過如果兩碟薯條分別兩款口味就滿分喇!香蔥煎蠔小薄餅超有驚喜,蔥油蠔肉超鮮味,即刻想夜晚食番碟薑蔥炒蠔香煎帶子紅燒肉 帶子仍保留到新鮮帶子的口感,紅燒肉油脂豐富。另外店家用係ig界火紅嘅 grandmascone 4款都唔同口味,原味富牛油香,抹茶口味食落有mochi口感豐富。Moono tart 有朱古力焦糖流心味同開心果杏仁口味兩款!水果茶:蜜瓜菠蘿水果茶 呢個組合味道幾特別!
連續5日假期嘆個tea relax 下~
今日黎到位於中環史丹利街的say hi Bar

7. 當日水果茶
+$20 可轉養生花壺茶/日式抹茶

黃金鹹蛋黃炸薯條

香蔥煎蠔小薄餅
超有驚喜,蔥油蠔肉超鮮味,即刻想夜晚食番碟薑蔥炒蠔

香煎帶子紅燒肉
帶子仍保留到新鮮帶子的口感,紅燒肉油脂豐富。

另外店家用係ig界火紅嘅 grandmascone

Moono tart
有朱古力焦糖流心味同開心果杏仁口味兩款!

水果茶:蜜瓜菠蘿水果茶 呢個組合味道幾特別!
2021-09-25
$200 (Tea)
2021-09-25 30 views
前排放工想飲少少酒relax下,就同朋友去左附近既Say Hi Bar & Dining食野~~呢間係一間居酒屋酒吧,有美酒之餘都有好多特色美食❤️❤️🍝蟹籽炸軟殼蟹蒜香墨汁意粉 $188✨墨汁意粉口感彈牙,唔似平時一般西餐廳食既咁軟身~~蒜片既味道滲哂入意粉度,好好食😋😋蟹籽份量好多,炸軟殼蟹都好厚肉,唔錯👍🏻👍🏻🍖慢煮厚切日本四元豚肉·薯蓉·肉桂蘋果 $238✨擺盤好靚!四元豚肉肥瘦均勻,肉質腍滑,味道鮮甜得黎帶油脂香🤤🤤伴碟既肉桂蘋果醬好fresh,薯蓉亦都好creamy!!配埋少少煎香左既蔬菜,成道菜好豐富🤩🤩🍳香蔥煎蠔小薄餅 $88✨煎蠔肥美多汁,仲有少少香蔥吊出鮮味~~墊底既係印度薄餅,夾埋一齊食有多層口感,推介❤️❤️呢度提供個人化調酒,調酒師會先了解下我地既口味再推薦唔同既cocktails~~想偏重d咩味都可以叫佢調整,仲可以睇住佢喺bar枱整添 😍😍-🍸KOI $148✨呢杯用左果皮花花做裝飾🌸入口好順滑,層次豐富~~先係洛神花少少既甜味,再黎係Gin、Vodka既味道,帶有少少梅酒香~慢慢仲會飲到檸檬汁既酸甜味😋😋-🍹BLESSED GUARDIAN $158✨呢杯coc
呢間係一間居酒屋酒吧,有美酒之餘都有好多特色美食❤️❤️

🍝蟹籽炸軟殼蟹蒜香墨汁意粉 $188✨
墨汁意粉口感彈牙,唔似平時一般西餐廳食既咁軟身~~
蒜片既味道滲哂入意粉度,好好食😋😋
蟹籽份量好多,炸軟殼蟹都好厚肉,唔錯👍🏻👍🏻

🍖慢煮厚切日本四元豚肉·薯蓉·肉桂蘋果 $238✨
伴碟既肉桂蘋果醬好fresh,薯蓉亦都好creamy!!
配埋少少煎香左既蔬菜,成道菜好豐富🤩🤩

🍳香蔥煎蠔小薄餅 $88✨
煎蠔肥美多汁,仲有少少香蔥吊出鮮味~~
墊底既係印度薄餅,夾埋一齊食有多層口感,推介❤️❤️

🍸KOI $148✨
呢杯用左果皮花花做裝飾🌸入口好順滑,層次豐富~~
🍹BLESSED GUARDIAN $158✨
呢杯cocktail既杯外面全部都係花瓣,望落好靚💕💕
酒精濃度比較高,飲落重櫻花酒既味道~仲有接骨木花既甜味,適合想小醉既朋友🥂🥂
2021-09-25 22 views
雖然過咗中秋節 , 都想去賞月 喺中環知道有一間特色嘅餐廳, 就去 潮聖下,餐廳嘅裝修係行工業風, 設計既簡單又型格 仲特別設立戶外區,冬天嘅時候可以喺出面食呀✧\(>o<)ノ✧ 環境同氣氛幾 Chill  雖然佢係行工業風, 但其實佢係一個居酒🍻屋型嘅酒吧 ****************************** 前菜 芥末八爪魚海苔沙律 八爪魚十分新鮮而且沒有一點腥味, 海苔味道十分清新, 配搭沙律 有種咬口 配搭芥末和沙律醬酸酸甜甜帶有少少辣 味蕾非常新奇ヾ(*’O’*)/美國特級牛小扒 店員推介五成熟最好, 牛扒油脂均勻 外脆內軟, 個人建議唔好點醬汁食最正 慢煮厚切日本豚肉 豚肉慢煮至半熟, 然後再煎到七成熟 肉質非常鮮嫩, 配搭玉桂蘋果酸酸甜甜 雪菜方面除咗薯蓉, 仲有小蕃茄同甘筍 雞尾酒方面:佢哋係自家製調製非常個人化調Apple daily 呢款酒🍻比較適合女士, 清甜易入口 帶有點果香Ginzulization 呢杯酒柚子味為主,帶有少少薑味 ****************************** Say Hi Bar & Dining (士

雖然佢係行工業風, 但其實佢係一個居酒🍻屋型嘅酒吧

雞尾酒方面:佢哋係自家製調製
非常個人化調

Ginzulization 呢杯酒柚子味為主,帶有少少薑味

Say Hi Bar & Dining (士丹利街)
@sayhi_hk
中環士丹利街11號3樓

#sayhi #AChillingMoment #personailsedcocktail. #hkig #foodiesdaily
#hkigfood #2021年韻兒食家日記
2021-09-23 412 views
這間Say Hi Bar & Dining 店舖位於中環士丹利街,係一間餐吧形式嘅店舖,環境都算唔錯🤔,而去嘅店面望著地方坐著感覺寬鬆舒適😙,隨此之外又有露天坐位我覺得都幾好🤔!.Flawless 3.3 日式下午茶 $198/位.Grandma’s Scones朱古力鬆餅,抹茶麻糬鬆餅呢兩款鬆餅口感🤔,味道都唔錯😋,朱古力味道都好香濃郁😙,抹茶麻糬食到入口口感烟韌🤔,而去嘅鬆餅略帶點硬身,如果腍身小小更加好食!.Moono甜品撻蘋果撻,朱古力香蕉撻呢兩款甜品撻賣相都好吸引😍,細細件一咬入口外鬆脆內軟滑😋朱古力香蕉味道特别😋,略帶點濃濃朱古力甜又帶點甜甜香蕉味蘋果撻面放咗滑滑忌廉😋,外脆內軟滑又帶點蘋果肉口感特別🤔,甜度恰恰好😋!.香煎帶子紅燒肉呢一款紅燒肉都好吸引🤔,食到入口味道都幾好😋略帶點硬身,如果腍身D更加好食🤔,上面放咗鮮甜嘅金黄嘅帶子,食到入口感覺好鮮甜美味😋!.香葱煎蠔小薄餅呢一款小薄餅細細件,墊著金黄美味嘅煎蠔,而去嘅薄餅都好鬆脆😙又有口感,再食埋肥美嘅煎蠔😋,兩者相當之夾非常好好味.黃金鹹蛋黃薯條金黄鬆脆一條條,食到入口口感味道相當之好好味😋,好香鹹蛋黃味😙十分之惹味

Flawless 3.3 日式下午茶 $198/位
Grandma’s Scones
朱古力鬆餅,抹茶麻糬鬆餅
Moono甜品
蘋果撻,朱古力香蕉撻
呢兩款甜品撻賣相都好吸引😍,細細件一咬入口外鬆脆內軟滑😋
朱古力香蕉味道特别😋,略帶點濃濃朱古力甜又帶點甜甜香蕉味
香葱煎蠔小薄餅

黃金鹹蛋黃薯條
金黄鬆脆一條條,食到入口口感味道相當之好好味😋,好香鹹蛋黃味😙十分之惹味😋,食到每一條都沾滿鹹蛋黃碎,香口之餘又帶點脆口,食到停唔到口👍!
醬油魷魚軟骨沙律
呢碟沙律細細碟,食到入口味道都幾好😋,沙律食材都唔錯🤔
食到入口芥末嘅味道😙,而食材有魷魚,海帶,沙律菜配埋去嘅醬油令到沙律更加好食😋!

熱玫瑰鮮奶咖啡 $52
呢杯咖啡賣相都幾好🤔,咖啡味道都好濃郁😙略帶點甜😋,飲到入口感覺都唔錯!

杏桃梳打 $48
飲到入口聞到好香杏桃味😙,甜到適中😋,又帶點清香感覺🤔
係悶熱嘅天氣飲番一杯,心曠神怡😙!
2021-09-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2021-09-22 45 views
得悉這家餐廳推出了日式下午茶,所以決定來試試看🙈。店舖位於中環士丹利街的樓上店,環境舒適涼快,還有一個巨型月亮打卡位🤩,另有戶外用餐區。下午時間去有日式下午茶Tea Set供應,套餐包兩杯飲品😆。-💥Flawless 3.3 日式下午茶 HKD$198/位,這個Tea Set分別用了兩個不同造型的層架放著,感覺挺特別的😎。裡面包括一款沙律、三款咸食和兩款甜食各兩份。-👉醬油魷魚軟骨沙律,這個沙律賣相可以的,裡面還有海帶所以口感更豐富😆。魷魚做味道像芥末八爪魚的味道,挺開胃醒神的感覺🙈。沙律口感清新,醬汁味道酸酸的。-👉香煎帶子紅燒肉 / 香葱煎蠔小薄餅,這兩款咸食用了小匙羹放著,細細件賣相精緻😎。紅燒肉層次分明,帶子口感新鮮爽口。煎蠔味道很香,配著酥脆的薄餅挺特別的。-👉黃金鹹蛋黃薯條,這個金黃色的賣相,咸香味十足,而且份量挺多的。熱辣辣吃口感酥脆,但不會感到油膩。薯條均勻治滿咸蛋黃,還吃到咸蛋黃粒🤩。-👉Grandma’s Scones,當天的口味是朱古力鬆餅和抹茶麻糬鬆餅,口感外脆內軟,帶點濕潤感。味道少許甜,朱古力味道濃郁。抹茶味道甘香,裡面還有麻糬口感更豐富😋。-👉Moono甜

👉Moono甜品撻,當天的口味是蘋果撻和朱古力香蕉撻,兩款撻的賣相精緻,撻皮口感脆脆的。蘋果撻味道酸酸甜甜的,朱古力香蕉撻口感豐富帶點甜味。

💥熱玫瑰鮮奶咖啡 HKD$52 / Affogato HKD$56 / 杏桃梳打 HKD$48,玫瑰咖啡有心型拉花,還有玫瑰花花瓣做點綴,咖啡味道濃郁😚。Affogato有種冰火交融的口感,咖啡味道濃郁不酸。杏桃梳打味道酸酸甜甜的🤩,夏天飲這個很透心涼的感覺。
2021-09-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$220 (Tea)
2021-09-20 30 views
之前去過HOW 覺得環境好正,食物都唔錯。後來朋友講先知原來SAY HI 都係佢地期下,無理由唔試下慢煮厚切日本四元豚肉·薯蓉·肉桂蘋果 $198係日本由四種唔同優質豬混種而成嘅豚肉,厚切外層煎至金黃,烹煮時間拿捏得幾好, 中間仍帶有肉汁唔會乾,肉質軟中帶彈性, 配埋隔邊煮得甜甜蘋果蓉或燒汁一齊食味道唔錯Omakase Cocktail見到有omakase 忍唔住好奇order. 店員會好仔細問你喜好,然後為你度身訂造一杯cocktail. 麻煩友如我一輪嘴up 左一堆要求,要易入口唔太高酒精濃度,帶酸酸嘅較fresh 味道,要靚靚嘅....🤣 之後型仔嘅 Bartender 收到order 沖製前仲特登黎問我喜歡Base whiskey/荔枝酒, 酸度喜歡幾強... 超認真嘅,飲之前已經好期待好奇收到嘅一杯係好精緻嘅~ 上面一層純厚泡仲劃上心心pattern, 中間灑上玫瑰花好可愛。荔枝酒做based, 加左citrus 入口微酸而清爽,喜歡蟹籽炸軟殼蟹蒜香墨汁意粉墨汁意粉粉得幾乾身,有al dente口感。有好香嘅蒜味又帶少少辣,好惹味下。可惜係軟殼蟹好快就淋左,食落有少少油膩感。

慢煮厚切日本四元豚肉·薯蓉·肉桂蘋果 $198

Omakase Cocktail

蟹籽炸軟殼蟹蒜香墨汁意粉

Blessed Guardian
見到呢杯有elderflower,所以就揀左😂呢杯cocktail嘅presentation幾靚,酒杯外癡滿櫻花花瓣,仲有粉紫色嘅漸變層,非常之igable.味道就係甜甜地同埋淡淡嘅gin味。

2021-09-19 32 views
聽聞了一段日子的Say hi bar終於有機會同朋友嚟試吓Have a drink and chill chill🥂揀Cocktail都揀咗一段時間有幾款想飲最後我揀左signature sayhi spritz係非常容易入口嘅味道無飲開酒嘅人都非常適合一點點柚子香, 粉紅色影相都好靚!French fries with salted egg yolk呢個薯條係必食!超好食!送酒一流!Spaghetti with portobelloCream sauce唔會太heavy菇都煮得幾好食,份量就少左d。Backed chicken roll 雞肉算嫩滑,配搭同味道幾特別。
聽聞了一段日子的Say hi bar
終於有機會同朋友嚟試吓
Have a drink and chill chill🥂

揀Cocktail都揀咗一段時間有幾款想飲
最後我揀左signature sayhi spritz
係非常容易入口嘅味道
無飲開酒嘅人都非常適合
一點點柚子香, 粉紅色影相都好靚!

呢個薯條係必食!超好食!送酒一流!

Spaghetti with portobello
Cream sauce唔會太heavy
菇都煮得幾好食,份量就少左d。

Backed chicken roll
雞肉算嫩滑,配搭同味道幾特別。
2021-09-18 22 views
呢間餐廳係個人化調酒嘅居酒屋酒吧,好鍾意呢度嘅環境同埋氣氛❤️紐西蘭白鱈魚,燒粟米芯露筍,紅菜頭忌廉汁 $188魚塊都好厚,入口嫩滑,冇骨冇腥味,同個紅菜頭忌廉汁好夾,粟米芯➕露筍都好鮮甜烤大蝦,火箭菜,龍蝦汁扁意粉 $188一上枱就聞到大蝦嘅香味,意粉🍝軟硬適中,個龍蝦汁又唔會太濃,味道不錯SAYHI SPRITZ $108呢杯打卡一流👍🏻顏色係好靚嘅橙粉色,味道係以紅柚為主,酒味唔重HAZEL RISK $138一入口就好重威士忌味,有少許青檸嘅味道,幾好飲

紐西蘭白鱈魚,燒粟米芯露筍,紅菜頭忌廉汁 $188

烤大蝦,火箭菜,龍蝦汁扁意粉 $188

SAYHI SPRITZ $108

HAZEL RISK $138
一入口就好重威士忌味,有少許青檸嘅味道,幾好飲

2021-09-18 24 views
🥂Say Hi Bar & Dining找到家環境不錯的地方,走進去就看到中間掛著一個超大純白紙燈籠,給人像月亮的感覺,是個適合來安安靜靜喝杯小酒的地方🍸Blessed Guardian利用黑黑的環境跟月亮燈,終於把這杯很美的兩層色調給拍出來,由蝶豆花、接骨木花跟櫻花調成,看著就已經讓我喜歡~酒精濃度微高🦀蟹籽軟殼蟹蒜香墨汁意粉擺盤很可愛,很像蟹活生生在抱著籽籽們一樣,微辣帶蒜香,因為添加了蟹籽讓吃麵時的口感有變化,墨汁收得夠乾不會吃到一口黑。兩款意大利麵中我比較愛這~🦪香蔥煎蠔小薄餅點他是因為在西式餐廳看到有類似熱炒店的菜名,就好加地點點看,上桌就發現跟想像中的不一樣(果然是想多了,以為會在這吃到那種蠔餅的ME😂😂)。可是不得不說味道很讚,用很中式的蔥做出了道Fusion菜,再給多兩份都可以吃完🍝欖油香辣菠菜苗。靈芝意粉辣味比較明顯,視覺的確很吸引,但因為前兩道都有驚喜了,雖然也是好吃的,但相對地覺得就在合格的中高位置。🥃Apple saily甜甜酒味比較輕,適合女生喝💲$350@人🏡中環士丹利街11號3樓☎️34605480
🥂Say Hi Bar & Dining

🍸Blessed Guardian

🦀蟹籽軟殼蟹蒜香墨汁意粉

🦪香蔥煎蠔小薄餅

🍝欖油香辣菠菜苗。靈芝意粉

🥃Apple saily
甜甜酒味比較輕,適合女生喝

💲$350@人
🏡中環士丹利街11號3樓
☎️34605480
2021-09-16 28 views
⬘ 窩蛋和牛一丁Pizza ⬙用一丁麵做pizza底真係夠哂特別😍 外邊微脆,中間係滿滿嘅芝士同牛肉,加埋中間一切開勁流心嘅蛋,好似食緊芝士撈麵咁😌⬘ 香煎帶子•紅燒肉 ⬙紅燒肉嘅咸香,再加埋面頭煎香過鮮甜嫩滑嘅帶子,同埋蕃茄粒,味道好夾又有層次😋⬘ 日式脆炸芝麻雞翼 ⬙芝麻雞翼炸得好香脆,肉質仲好嫩滑😋⬘ 蟹籽炸軟殼蟹蒜香墨汁意粉 ⬙炸軟殼蟹唔會話好油同淋晒,墨汁意粉幾爽口,蒜味都算幾出同帶點辣,幾惹味😌⬘ Apple Daily ⬙橙酒🍊蘋果酒🍏蘋果汁🍎檸檬汁🍋mix埋好refreshing,好易入口,岩哂女仔飲☺️⬘ KOI ⬙賣相好靚😍 面頭個層gin infused 洛神花,加埋vodka,梅酒,檸檬汁同青檸汁,酸酸地不錯😌

⬘ 窩蛋和牛一丁Pizza ⬙
⬘ 香煎帶子•紅燒肉 ⬙
⬘ 日式脆炸芝麻雞翼 ⬙
芝麻雞翼炸得好香脆,肉質仲好嫩滑😋
⬘ 蟹籽炸軟殼蟹蒜香墨汁意粉 ⬙
⬘ Apple Daily ⬙
⬘ KOI ⬙
週末要好好同朋友Say Hi💕上星期週末去左間中環嘅餐廳chill下🌟-香煎澳洲羊鞍·燒蓮藕·燒椰菜花 $258羊鞍足足有3塊咁多!而且大大塊,配上燒蓮藕好特別。-紐西蘭白鱈魚🐟 $188塊魚都係幾大舊,口感比較實淨。配上超靚超sharp嘅紅菜頭汁,頓時覺得配菜更引人入勝。-黃金鹹蛋黃椰菜花 $88呢個就係傳說中嘅隱藏菜式,無意中睇openrice見到所以試下嗌,店主話menu度唔會有,想嗌只能碰碰運氣,皆因佢真係好好味,落足料,賣太多會蝕🤣-Blessed Guardian $158酒上面有層蝶豆花汁,好香,而杯面撒有玫瑰花碎,好靚呀🌹
週末要好好同朋友Say Hi💕
上星期週末去左間中環嘅餐廳chill下🌟

香煎澳洲羊鞍·燒蓮藕·燒椰菜花 $258
羊鞍足足有3塊咁多!而且大大塊,
配上燒蓮藕好特別。

紐西蘭白鱈魚🐟 $188
塊魚都係幾大舊,口感比較實淨。
配上超靚超sharp嘅紅菜頭汁,頓時覺得配菜更引人入勝。

黃金鹹蛋黃椰菜花 $88

Blessed Guardian $158
酒上面有層蝶豆花汁,好香,而杯面撒有玫瑰花碎,好靚呀🌹
2021-09-15 23 views
去酒吧食物和酒固之然重要, say hi在這兩個地方上還有一份親切感, 氣氛極好沒有拘束感,是居酒屋和酒吧的混合感覺。一去酒吧我首先看得一定是signature cocktail, 這個最能夠代表酒吧的性格, 一看之下,有不少選擇創意,重酒味的,與咖啡混合的還有不同基調的味道, 一會兒推介兩杯我覺得適合兩種人的口味。如果你覺得餐牌上的cocktail不能夠滿足您,還可以要求個人化調酒,他們有omakase的提供。Signature Cocktail Blessed Guardian (Gin infused Butterfly Pea) 158近期infused gin 是我的喜好, 一上枱這個酒杯設計十分有心思,外面是花瓣, 由於這個 雞尾酒是去冰的,所以酒精濃度會略為高, 但是這個gin味道很出而且帶有herbs感覺, 他們裏面還有roku。Ginzulization 138這個相對大眾化一般女士能夠接受, 覺得這個技巧在於如何平衡每種成分的味道,他們裏面有薑汁,蜂蜜,yuzi bitter 等等, 一入口你會覺得味道非常平衡, 薑味尤其突出。 食物超級有居酒屋感覺, 當然他們有西

Signature Cocktail

Ginzulization 138

食物超級有居酒屋感覺, 當然他們有西餐選擇也又居酒屋一些創意餐牌設計。

窩蛋和牛一丁Pizza 118
出前一丁麵先炒再焗,上面加上和牛及窩蛋, 樣子平凡,味道不簡單, 如果你遺忘了他,你會覺得可惜。

香蔥煎蠔小薄餅 88
這個可以說是中印日的混合, 煎蠔有日式嘅感覺,香蔥帶中式味道,印度薄餅包著來吃。 好正喎!

慢煮厚切日本四元豚肉、薯蓉、肉桂蘋果 238
這個最需要欣賞的就是豚用軟淋及厚切的感覺。 慢煮最需要控制火候如果你有特別需要的要先跟餐廳職員溝通。
2021-09-14 17 views
收工經過中環竟然發現咗一間特別的居酒屋嘅酒吧 Say Hi !食物Fusion 多元化環境舒適!特別鍾意佢嘅吧枱Say hi to Someone 樓底高裝飾幾精緻 而且有分室內同埋室外適合同朋友一齊食飯chill 下鮮蝦濃湯鮮蝦大大隻而且個湯都好濃郁配上香脆嘅包包 好飲!香煎帶子紅燒肉帶子大大粒配上紅燒肉脆卜卜 開胃惹味蟹籽炸軟殼蟹蒜香墨魚汁意粉 軟殼蟹香脆可口配上墨魚汁意粉幾特別蒜香味濃而且仲有少少辣 yum ! 柚子蜜烤無骨鴨賣相吸引 外邊香脆肉質滑溜酸酸甜甜幾好味Cocktail 仲可以個人化調酒今次我地擇左Blessed Guardian 易入口清新少甜嘅口味好適合女仔而且好適合打卡好靚Bloody kingdom 少少朱古力味 會濃少少 都好飲下次會想試下坐室外🥰Say hi 地址中環士丹利街11號3樓

環境舒適!

特別鍾意佢嘅吧枱Say hi to Someone

樓底高裝飾幾精緻 而且有分室內同埋室外
適合同朋友一齊食飯chill 下

鮮蝦濃湯

鮮蝦大大隻而且個湯都好濃郁
配上香脆嘅包包 好飲!

帶子大大粒配上紅燒肉脆卜卜 開胃惹味

蟹籽炸軟殼蟹蒜香墨魚汁意粉