2024-08-03 215 views
今日同媽咪去上水shopping,順便食埋Lunch,行到上水匯就入嚟試吓呢間中菜蒜香石班片蒸飯 ($98)大堆蒜燈鋪喺面勁香,重有荷葉香味,班片口感嫩滑,二人份量啱啱好邪惡惹味豬油渣炒菜遠 ($68)菜心好有鑊氣,顏色翠綠,第一次食豬油渣炒菜,無得輸淮杞圓肉螺片燉湯 ($58)好足料,呢個湯止咳潤肺,而且補而不燥,岩晒呢排有幾聲咳熊仔冰柚子梳打($38)熊仔原來係用梳打水整,加埋柚子醬都幾夾地址:上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號鋪

蒜香石班片蒸飯 ($98)

邪惡惹味豬油渣炒菜遠 ($68)

菜心好有鑊氣,顏色翠綠,第一次食豬油渣炒菜,無得輸

淮杞圓肉螺片燉湯 ($58)

好足料,呢個湯止咳潤肺,而且補而不燥,岩晒呢排有幾聲咳

熊仔冰柚子梳打($38)

熊仔原來係用梳打水整,加埋柚子醬都幾夾

2024-08-01 155 views
國內朋友經常中港兩邊走,尤其是鄰近深圳羅湖嘅上水區,今晚朋友又過來相約到上水晚飯,講到上水真係朋友比我更熟悉,朋友介紹去上水滙的【鋿晶館】,時間6點半,朋友又話啱啱飲完下午茶,唔緊要,我係肚餓嘅。先來一盅沙參玉竹燉斑骨湯,清甜降火無添加。來一籠蒜香石斑片蒸飯,斑片新鮮上面鋪上金銀蒜,下面係炒飯底用荷葉包裹蒸煮,蒜香魚汁落晒炒飯中,鮮香味十足。啫啫通菜煲,有蝦乾、銀魚仔、魷魚乾、豬肉絲爆炒再上煲,通菜爽脆很惹味。鋿晶鋿飲,叫兩杯特飲,抹茶奇異果,椰汁紅豆冰,上面一粒公仔大冰係用飲品原汁冰制,唔會沖淡飲品。朋友話餐廳係自家品牌,點心即點即做,師傅經驗豐富,曾在米之蓮酒店及大型酒樓集團做主管,所以一定要介紹比我,朋友真係無介紹錯。
先來一盅沙參玉竹燉斑骨湯,清甜降火無添加。
2024-08-01
2024-07-17 225 views
為了取回贈品,專程到上水,順道一遊及用餐!見到分店眾多的鋿晶館,發現原來有小菜可供選擇,一於內進晚膳。環境簡潔沖清雅,侍應醒目有禮 👍👍主食點了蒜蓉虎蝦蒸飯 $98賣相有氣勢,吸睛啊!🤭🤭虎蝦開邊釀入蒜蓉,味道匹配!椒鹽豬扒 $78豬扒肉質鬆軟,椒鹽惹味,伴飯一流!豬油渣炒菜芯 $68菜芯都帶了肉香味,要是菜芯切短些,進食更方便!海底椰百合燉無花果湯 $58,清甜潤喉無添加,抵贊!淮杞圓肉螺片燉湯 $58,夠熱夠味,有水準!好飲!山楂蘋果 $38,玫瑰🌹冰粒,太有驚艷吧!用上山楂蘋果的冰粒,冰塊融化都不會減淡味道,有質素!青檸西柚 $38,西檸都來個熊啤啤冰粒,有誠意!

環境簡潔沖清雅,侍應醒目有禮 👍👍

主食點了蒜蓉虎蝦蒸飯 $98

賣相有氣勢,吸睛啊!🤭🤭虎蝦開邊釀入蒜蓉,味道匹配!

椒鹽豬扒 $78

豬扒肉質鬆軟,椒鹽惹味,伴飯一流!

豬油渣炒菜芯 $68

菜芯都帶了肉香味,要是菜芯切短些,進食更方便!

海底椰百合燉無花果湯 $58,清甜潤喉無添加,抵贊!

淮杞圓肉螺片燉湯 $58,夠熱夠味,有水準!好飲!

青檸西柚 $38,西檸都來個熊啤啤冰粒,有誠意!

2024-07-15 217 views
上水港西風味《鋿晶館》,開到港九新界4間,午飯時間真係好熱鬧坐滿,仲會有機搭枱,食物種類大眾化,價錢親民🍔吉列魚柳菠蘿包賣相超吸引 ,用到菠蘿包夾住蔬菜同麵包麵包香甜,魚柳炸外脆可口內細嫩🥢豉椒炒雞球|豬油炒菜心晚餐晚飯小菜午市都適合叫咗2味菜式雞球炒得有鑊氣,賣相五彩色斑嘅效果,吸收豉椒味道;加埋經典既油渣炒菜極有光澤,久違了澎湃既邪惡脂味,下飯一流🍚🍧玫瑰紅豆冰|🍹荔枝烏龍茶呢度嘅飲品大有特色熊啤啤和玫瑰紅豆造型冰好吸引,大杯得呢好吸眼

🍔吉列魚柳菠蘿包
賣相超吸引 ,用到菠蘿包夾住蔬菜同麵包
麵包香甜,魚柳炸外脆可口內細嫩

🥢豉椒炒雞球|豬油炒菜心
晚餐晚飯小菜午市都適合叫咗2味菜式

🍧玫瑰紅豆冰|🍹荔枝烏龍茶

2024-07-15
Lunch
  • 雞扒菠蘿包
  • 椰汁紅豆冰
2024-07-15 188 views
🚩鋿晶館上水都開左鋿晶館啦|主要都係街坊生意晚市就好似無點心食|不過中式小炒西式焗飯都有裝修都幾亮麗|坐得舒服✧◝(⁰▿⁰)◜✧〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈豉汁欖角鱔片籠仔飯 $98所有籠仔飯都係用左炒飯底|相當有誠意鱔片厚身彈牙|欖角增香精華流曬落飯入面|傳統嘅美味🌈馬拉盞銀魚仔炒通菜 $68除左有魚仔之外|仲有魷魚乾香就夠曬香|不過就略厭鹹左啲(๑•́ ₃ •̀๑)🌈蝦球帶子蒸豆腐 $138加入左蒜蓉豆豉|依個做法又幾特別豆腐好滑嫩|面頭嘅蝦球帶子新鮮🌈海底椰百合無花果燉赤肉湯 $58🌈川芎白芷天麻燉斑骨湯 $68超足料燉湯真係返工人士必備平時真係冇乜幾可有時間飲湯‎(·•᷄ࡇ•᷅ )燉湯完全無落味精|全部都真材實料煲出黎🌈椰汁紅豆冰🌈青檸西柚邊個估到依度嘅飲品都可以咁有誠意分別用左紅豆蓉整嘅玫瑰冰|青檸汁整嘅熊仔冰就算飲到最尾都唔會淡
🚩鋿晶館

鱔片厚身彈牙|欖角增香
精華流曬落飯入面|傳統嘅美味

🌈馬拉盞銀魚仔炒通菜 $68
除左有魚仔之外|仲有魷魚乾
香就夠曬香|不過就略厭鹹左啲(๑•́ ₃ •̀๑)

🌈蝦球帶子蒸豆腐 $138
加入左蒜蓉豆豉|依個做法又幾特別
豆腐好滑嫩|面頭嘅蝦球帶子新鮮

🌈海底椰百合無花果燉赤肉湯 $58
🌈川芎白芷天麻燉斑骨湯 $68
超足料燉湯真係返工人士必備
平時真係冇乜幾可有時間飲湯‎(·•᷄ࡇ•᷅ )
燉湯完全無落味精|全部都真材實料煲出黎

🌈椰汁紅豆冰
🌈青檸西柚
邊個估到依度嘅飲品都可以咁有誠意
分別用左紅豆蓉整嘅玫瑰冰|青檸汁整嘅熊仔冰
就算飲到最尾都唔會淡
2024-07-12 184 views
鋿晶館上水龍琛路48號上水匯二樓 204A & 205AB號舖經開上水站,老友推介地道茶記,款式勁多,又近地鐵,入去 Chill 吓先。😽姬松茸螺片燉赤肉湯燉湯原汁原味,新鮮配料的精華融入湯中,鮮甜可口足料,飲完好舒暢,推薦!😋吞拿魚沙律牛角酥牛角酥外層香脆,內層鬆化,沙律菜新鮮juicy,佈滿了吞拿魚,大滿足!😻香芒士大蝦球面層加了腰果提升層次,酸酸甜甜的芒果醬汁好開胃,蝦球鮮味十足,爽口彈牙,好快畀我清曬。🤤鰻魚蛋包飯原條鰻魚份量十足,口感煙韌,蛋包飯飯底軟硬適中,蛋味濃郁,加了適量的芝麻和鰻魚醬汁,送飯一流。😍雙檸檬可樂冰咸柑桔加檸檬加可樂,用不銹鋼杯 keep 住冰凍,消暑解渴,好爽呀!😘鋿晶館 自家製品牌,即叫即製,師傅曾就職於日本東京富麗華多年,經驗豐富。餐廳食材新鮮,環境舒適夠地道,侍應服務態度好,去到上水必食。😎👍🏻
鋿晶館

鰻魚蛋包飯

雙檸檬可樂冰

2024-07-10
2024-07-08 189 views
🔹️與朋友到上水匯 “鋿晶館” 食飯, 飯館環境舒適衛生, 食物多元化, 有多種款式選擇, 還有特色飲品,師傅極有心思👨🏻‍🍳, 食物高質👍服務稱心滿意👨‍💼🤵‍♀️價錢親民💰🔸️咖喱牛腩飯🐮🍛以香濃咖喱汁、惹味不太辣, 牛腩軟腍多汁, 還有嫩滑牛筋👍配飯無得彈😋🔸️豉汁蒸班頭腩🐟份量滿滿的班頭腩肉質鮮嫩幼滑、肥美厚肉, 加上豉汁蒸更美味開胃👍🔸️豬油渣炒菜心🥬鮮嫩菜心以惹味豬油渣炒, 鑊氣十足, 香口滋味🤤🔸️流心芝士西多士🧀🧇多士外脆金黃、充滿蛋香, 內裡滿滿流心芝士、綿密鹹香, 加上牛油和糖漿🍯 無得輸👍🔸️咖啡紅豆冰🌹🫘🧋想飲一杯特式咖啡?不得不試這杯咖啡紅豆冰, 除了香濃咖啡外, 還加上紅豆🫘嚼勁十足, 仲有靚靚紅豆玫瑰花冰😍😍🔸️抹茶奇異果🐻🥝以柔和綠色的抹茶奇異果, 有清甜奇異果味和甘香綠茶味, 味道好夾, 還有可愛熊仔造型冰🐻🥰

🔸️咖喱牛腩飯🐮🍛

🔸️豉汁蒸班頭腩🐟

🔸️豬油渣炒菜心🥬
鮮嫩菜心以惹味豬油渣炒, 鑊氣十足, 香口滋味🤤

🔸️流心芝士西多士🧀🧇

🔸️咖啡紅豆冰🌹🫘🧋

🔸️抹茶奇異果🐻🥝

Lunch
2024-07-05 145 views
第一次吃鋿晶館是在旺角分店吃點心, 水準不錯, 得知它晚市原來有小菜, 價錢平民化, 所以跟親戚來試一試 🙂 餐館光線充足, 有一幅大壁畫和一幅大字畫, 座位寬闊有空間, 環境不俗。蒜香石班片蒸飯 $98蒸飯含超多蒜粒, 同時被荷葉包圍, 所以除了濃厚的蒜蓉味外, 還有淡淡的荷葉味 😊 班片口感並不粗糙, 絕無腥味, 蒸飯是整頓飯最好吃的🤤意大利黑醋豬扒 $88豬扒煎後灑上黑醋醬汁, 口感軟腍, 味道酸甜, 帶點粘性, 送飯一流! 🤗邪惡惹味豬油渣炒菜遠 $68一上碟看到菜芯顏色翠綠, 感覺滿鮮甜, 事實卻有點落差, 當然這並非廚師技術問題。幸好菜心炒得夠鑊氣, 而且有我喜歡吃的豬油渣 😚 重點是加了豬油渣也不覺油膩! 😁雞扒菠蘿包 $48非常特別的造型, 賣相一流, 超大塊雞扒夾在菠蘿包中間, 雞扒皮脆肉嫩, 多汁水潤 😋 麵包非常鬆軟, 加上菠蘿包的甜味和沙拉醬汁, 咸與甜的混合上取得平衡, 雖然$48是有點昂貴, 熱騰騰的吃一口的確滋味無窮! ☺️個人認為晚餐小炒質素比點心更佳, 不止價錢便宜, 而且份量非常多, 性價比甚高!!

蒜香石班片蒸飯 $98

意大利黑醋豬扒 $88

邪惡惹味豬油渣炒菜遠 $68
邪惡惹味豬油渣炒菜遠

雞扒菠蘿包 $48

2024-06-26
$160 (Dinner)
邪惡惹味豬油渣炒菜遠
2024-07-05 74 views
北區高水準的粵菜🌸准杞圓肉螺片燉赤肉湯 $58🌟🌟🌟🌟🌟真材實料,燉湯味道濃郁,螺片燉得夠淋身但仍有滿滿螺肉味。🌸 香芒大蝦球6粒 $118🌟🌟🌟🌟🌟香芒汁酸甜度適中,大蝦球炸到外脆內爽口,配料係新鮮沙律菜,將香芒汁及腰果碎拌埋沙律菜,味蕾提升。🌸 燒鰻魚蛋包飯 $98🌟🌟🌟🌟🌟份量十足,大大條燒鰻魚,鰻魚燒到表面焦香,配搭動彈既蛋包飯一齊食,每一啖都好滿足。🌸 椰汁紅豆冰 $38🌟🌟🌟🌟🌟椰汁味濃郁,玫瑰花造型冰是以紅豆沙整成的,紅豆沙冰溶左少少,會吃到有淡淡陳皮味道,所以就算溶了造型冰,也不會令飲品變得淡味,反而令飲品味道提昇左。
北區高水準的粵菜

🌸准杞圓肉螺片燉赤肉湯 $58🌟🌟🌟🌟🌟
真材實料,燉湯味道濃郁,螺片燉得夠淋身但仍有滿滿螺肉味。

🌸 香芒大蝦球6粒 $118🌟🌟🌟🌟🌟

• 椰汁紅豆冰
  • 香芒大蝦球
  • 燒鰻魚蛋包飯
2024-07-04 68 views
去上水探朋友,順道吃個靚飯🤤這間鋿晶館主打中式小菜、地道炒粉麵飯丶足料燉湯💗另外還有多款港式常餐和小吃。而各款小菜另加$10可轉附白飯和飲品的套餐,份量好足~抵食。🤍原盅無添加養生燉湯 養生燉湯好滋補,有近10款選擇,海底椰無花果燉湯 ($58)清甜滋潤,川芎白芷天麻燉斑骨湯($68)鮮甜無比,滿有天麻香👍🏼2款都超足料~大推 💗🤍 咕嚕脆魚柳 $88經典港式小炒配上了脆魚柳,魚柳外脆內嫩,加上微酸微甜咕嚕汁和甜美多汁的菠蘿片,十分開胃。🤍芹香雲耳炒鮮淮山 $68西芹和淮山都炒得爽口鮮味,配以薑片和雲耳,多款蔬菜料配搭健康又美味。🤍蒜香排骨蒸飯 $78荷葉籠仔蒸飯☺️份量多,足夠2-3人分享,排骨蒜香味濃,採用炒飯底,有家鄉風味。🤍 香煎豬扒包 $46香脆飽飽夾着豬扒、青瓜片和蕃茄片,豬扒鬆軟入味👍🏼充滿地道feel! 🤍鹹檸七 $28店家主廚曾在東京著名中國飯店富麗華任職多年,回港後曾任多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團的主管,經驗豐富~來頭不少啊。

🤍原盅無添加養生燉湯

🤍 咕嚕脆魚柳 $88

🤍芹香雲耳炒鮮淮山 $68

🤍蒜香排骨蒸飯 $78

🤍 香煎豬扒包 $46

🤍鹹檸七 $28

2024-07-02 65 views
鋿晶館去開上水探朋友,行過見到呢間鋪滿座就查下間鋪資料,原來師傅曾經就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富,餐廳係自家製品牌,所有點心現場即點即做,手作點心,唔怪得生意咁好💛 姬松茸響螺燉赤肉湯 $58湯好飲!見到佢好足料,飲落好補咁一啲都唔會口乾,無味精💛老干媽京蔥牛肉 $88好足料!京蔥爽甜,牛肉嫩口帶老干媽少少香辣味道,香辣惹味!💛麻辣土雞蒸飯 配湯 $128上枱有驚喜到,荷葉底包住左好多雞😋雞加上麻辣醬汁,雞份量都多配上炒飯底、蔥花都好夾,一下子就食哂💛南瓜海皇浸菜芯 $88入面有鮮蝦、魚肉、帶子、木耳、菜芯、南瓜無諗過咁足料,新鮮好味!💛芝士火腿牛角酥 $48牛角酥好酥脆!配上芝士、火腿、青瓜、蕃茄唔會膩又好好味😋💛椰汁紅豆冰 $38玫瑰花冰造型上真係好靚😍 椰汁味好濃郁,紅豆好綿密💛荔枝梳打 $38熊仔造型好打卡😍 好睇又好飲價錢:$486(兩個人)⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️📍鋿晶館 (上水)上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖
鋿晶館
去開上水探朋友,行過見到呢間鋪滿座

💛 姬松茸響螺燉赤肉湯 $58
湯好飲!見到佢好足料,飲落好補咁
一啲都唔會口乾,無味精

💛老干媽京蔥牛肉 $88
好足料!京蔥爽甜,牛肉嫩口
帶老干媽少少香辣味道,香辣惹味!

💛麻辣土雞蒸飯 配湯 $128
上枱有驚喜到,荷葉底包住左好多雞😋
雞加上麻辣醬汁,雞份量都多
配上炒飯底、蔥花都好夾,一下子就食哂

💛南瓜海皇浸菜芯 $88
入面有鮮蝦、魚肉、帶子、木耳、菜芯、南瓜
無諗過咁足料,新鮮好味!

💛芝士火腿牛角酥 $48
牛角酥好酥脆!配上芝士、火腿、青瓜、蕃茄
唔會膩又好好味😋

💛椰汁紅豆冰 $38
玫瑰花冰造型上真係好靚😍
椰汁味好濃郁,紅豆好綿密

💛荔枝梳打 $38
熊仔造型好打卡😍 好睇又好飲

價錢:$486(兩個人)

⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️

📍鋿晶館 (上水)
上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖
上星期同屋企人入上水,鋿晶館嘅菜式好似幾正就入左去食!呢間真係值得推介,好有心機芹香雲耳炒鮮淮山 ($68) 係一道清新嘅素菜,雲耳同淮山炒得好香口,啱晒想食啲健康嘢嘅你!咕嚕脆魚柳($88) 炸得香脆,魚肉又鮮嫩,酸甜嘅醬汁配搭。唔食咕嚕肉嘅我都覺得好好食!豉蒜帶子蒸飯($98) 放係佈左荷葉嘅蒸籠上面,帶子非常鮮甜,飯粒吸滿咗豉汁,味道濃郁。重點係炒飯底但唔油膩,蛋香滿滿,睇得出用左好多心機整!雞扒菠蘿包好有創意,雞扒外脆內嫩,加上菠蘿包嘅甜味,非常配搭。我覺得呢個一定要襯熱食!菠蘿脆脆同雞扒嘅口感好特別😙椰汁紅豆冰($38)甜而不膩,椰香同紅豆味道平衡得好好,紅豆玫瑰花好靚不過飲到最後都未溶曬😆係完美嘅飯後甜品。奇異果梳打($38)好fresh,上面隻熊仔好可愛!呢間餐廳係由米芝蓮西餐大廚同中華料理嘅專家合作,餐牌中西融合,可以用平民價食到咁高質嘅水準!鋿晶館 (上水)地址:上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖

鋿晶館 (上水)
依間餐廳有多款正野食,包括即燉靚湯、小菜、籠仔蒸飯。[燉湯]淮杞圓肉螺片燉湯姬松茸赤肉燉螺片剛燉起非常熱燙,細細啖飲係超好飲。湯頭色澤較深,味道好濃郁,仲有好多配料增加口感!我超鍾意❤️飲湯,一人飲左2碗,暖下肚仔。[小菜]南瓜海皇浸菜遠蔬菜軟身無渣;南瓜🎃溶令湯底更香甜。咖喱牛腩煲牛腩索晒咖喱汁🍛好惹味,味香!吉列豬排菠蘿包見到餐牌有依款突然好想食!即炸吉列豬排好脆又唔鞋口;配埋菠蘿🍍一起食減少油膩感。[主菜]蒜香班頭腩蒸飯我不嬲鍾意籠仔蒸飯多d,覺得會入味同米飯🍚會冧D。班頭腩好嫩滑,加埋蒜粒🧄超邪惡👿的好味🤤
依間餐廳有多款正野食,包括即燉靚湯、小菜、籠仔蒸飯。

[燉湯]
淮杞圓肉螺片燉湯
姬松茸赤肉燉螺片

[小菜]
南瓜海皇浸菜遠
蔬菜軟身無渣;南瓜🎃溶令湯底更香甜。

咖喱牛腩煲
牛腩索晒咖喱汁🍛好惹味,味香!

吉列豬排菠蘿包

[主菜]
蒜香班頭腩蒸飯
  • 燉湯
2024-06-19 40 views
今日經開呢邊過嚟食晚飯,想食炒小菜,見到呢間茶餐廳又有炒小菜又有啲西餐菜式所以就入去試一試。俾我感覺係少有茶餐廳衛生情況咁理想,周圍都乾淨企連,座位以至餐具俾我感覺都非常乾淨!有潔癖嘅我食得很放心!呢度嘅盅湯非常足料了,絕無味精,味道超級濃郁!推介南瓜海皇浸菜心!超級足料!南瓜蓉令整個湯好鮮甜!海鮮好新鮮!忍唔住飲哂啲湯!蛋沙律牛角酥外脆內軟,蛋沙律超級豐富!咖喱雞扒意粉都好好食!咖喱味香濃!😋😋
呢度嘅盅湯非常足料了,絕無味精,味道超級濃郁!
蛋沙律牛角酥外脆內軟,蛋沙律超級豐富!
咖喱雞扒意粉都好好食!咖喱味香濃!😋😋
2024-06-18 69 views
今日趁着返晏,就同屋企人食完午餐再返工。平時行過唔留意都唔發覺有依間店,中午時段坐滿人,都要排隊先有位。🐥茄汁豬扒火腿飯豬扒外脆內嫩,淋上茄汁酸甜適中,有2塊火腿,都幾開胃🐥滑蛋炒大蝦球蝦球夠大鮮嫩多汁,滑蛋則嫩滑如絲,兩樣炒埋夠鑊氣🐥吉列魚柳菠蘿包真係驚喜之作,酥脆的魚柳夾係鬆軟菠蘿包中間,魚香同菠蘿的甜香完美結合,帶左不同層次味覺體驗,個人幾欣賞🐥海底椰百合燉豬肉湯 ($58)湯入口清甜,海底椰同百合味道濃足料。豬肉軟嫩入味,真係滋補養生感覺🐥蟲草花紅棗杞子燉雞湯($58)蟲草花配合紅棗同杞子甜味,雞肉鮮美,湯汁濃郁,飲落滋陰養顏,真係補氣佳品,比較喜歡呢碗湯🐥咸零七喜鹹甜適中,帶有清爽氣泡感

🐥茄汁豬扒火腿飯
豬扒外脆內嫩,淋上茄汁酸甜適中,有2塊火腿,都幾開胃

🐥滑蛋炒大蝦球
蝦球夠大鮮嫩多汁,滑蛋則嫩滑如絲,兩樣炒埋夠鑊氣

🐥吉列魚柳菠蘿包

🐥海底椰百合燉豬肉湯 ($58)

🐥蟲草花紅棗杞子燉雞湯($58)

🐥咸零七喜
鹹甜適中,帶有清爽氣泡感