2021-08-10 1252 views
細個就興去三聖村,愈大愈貴又俾人抽水咁,就轉番去食西貢小店。可惜食開嘅都執埋喇。幸好搵到海鮮島,一條龍反而高透明度,係曬你面前揀又有曬價錢。真係介紹新鮮時令之選,套餐夠選擇又抵食,萬一真係無貨都絕對會換番相應價錢嘅美食。疫情間大減出街食好野機會,難得黎到,叫番個屈機象拔蚌先!超大條,刀工好好,分開三個唔同部位,我自己就鐘意食爽身位,軟身位就會滑身d。更驚喜係兩味嘅另一款用咗嚟煲粥,非常足料又清甜,可能爐火夠加,粥做到超綿身。下次可唔可以只叫粥食呀?哈哈!很想要呀!再黎大大隻聖子,真係好新鮮所以真心唔需要太多調味,滿滿蒜蓉大量粉絲,聖子又白淨又彈牙。豪開就叫埋龍躉兩味,清濃兩味。配西芹就大大啖無骨肉;芡汁白菜底,有骨位置勁入味,魚雲魚旗一樣有肉,絕對食得飽。招牌瑤柱帝皇雞係海鮮以外我大推嘅,用藥材、瑤柱同蝦米等等材料猛火浸熟。平時唔食雞皮嘅我都忍唔住,連雞皮都浸到入曬味,軟身又保留到應有口感。雞肉就滑身,仲可以一絲絲撕出嚟食。選雞都揀d做開運動嘅,係咪配合奧運?下次繼續食…好彩海鮮係低脂高蛋白,唔怕食得多d!
象拔蚌刺身
疫情間大減出街食好野機會,難得黎到,叫番個屈機象拔蚌先!
蒜蓉蒸聖子
招牌瑤枉帝皇雞

下次繼續食…好彩海鮮係低脂高蛋白,唔怕食得多d!
象拔蚌刺身
蒜蓉蒸聖子
招牌瑤枉帝皇雞
  • 象拔蚌粥
  • 招牌瑤柱帝王雞
2021-05-31 1333 views
前排天氣好好果陣去左行釣魚翁加布袋澳食海鮮!呢到海鮮真係唔錯,又無西貢果啲海鮮餐廳咁商業化。呢到得2間海鮮餐廳,我就鍾意呢間海鮮島啦。$208 花雕蛋白蒸蜆,蛋十分滑,蜆大大粒,入口有花雕味👍🏻$168 魚翁蜆皇湯,呢個係胡椒味既湯,有十零粒大蜆,豆腐同粉絲,但食落一般,無乜特別。$38隻,粉絲蒸扇貝,心叫!大大隻扇貝食落啖啖肉!👍🏻$38隻,豉椒炒蟶子,都係必叫!大大條蟶子!👍🏻$88 咸魚雞粒炒飯,個飯炒得粒粒分明,唔錯!呢餐埋單$700,我地2個人食到超飽,1人$350都係合理價錢。但其實份量係可以3個人食既。
前排天氣好好果陣去左行釣魚翁加布袋澳食海鮮!
呢到海鮮真係唔錯,又無西貢果啲海鮮餐廳咁商業化。
呢到得2間海鮮餐廳,我就鍾意呢間海鮮島啦。

$38隻,粉絲蒸扇貝,心叫!大大隻扇貝食落啖啖肉!👍🏻

$38隻,豉椒炒蟶子,都係必叫!大大條蟶子!👍🏻

$88 咸魚雞粒炒飯,個飯炒得粒粒分明,
唔錯!

2021-05-31 1531 views
2021年5月26日 晴今日收工約左同事一齊食晚飯, 一直唔知去邊食, 我地幾個坐住同事A部車俾人賣豬仔咁, 完全唔知帶我地去邊。入到去布袋澳原來有兩間餐廳, 我地今次去海鮮島。 佢有兩層, 地下冇冷氣但可以坐係海邊, 上層有冷氣但佢關曬簾咩都睇唔到。一去到我地就揀左上層, 因為天氣太熱la。叫左個4人餐 $1580, 再加左幾樣小菜炒飯咁, 埋單好像都要2千6咁上下, 都幾貴下。不過食得出d 海鮮幾新鮮ge, 但就冇話特別好好食會wow 一聲咁。白灼蝦, 我最中意。簡單但食得出佢係好新鮮ge 蝦, 好食☺️芝士龍蝦伊面, 正常, 個汁都幾好食。豉椒炒蜆, d 肉都飽滿, 但有少少辣, 怕辣人士可能覺得會辣。椒鹽鮮魷, 粉漿唔厚, 魷魚肉質幾彈牙, 佢切到細細舊咁方便放入口都唔錯, 但佢就唔算厚肉, 唔係大魷魚☺️蒸魚, 我都唔記得係咩魚, 正常la, 都幾好。蒸飽魚, 呢個鮑魚夠大隻, 同淋得黎又夠咬口, 好食啊☺️ 佢有果皮開頭心諗會唔會好重味 (因為我唔食果皮) 但食落又冇, 呢個推介😚郊外油菜, 正常一碟菜。紫菜蟹籽炒飯, 呢個有驚喜幾特別。本身想叫海膽炒飯但冇曬, 叫左呢個試下,
2021年5月26日 晴

芝士龍蝦伊面, 正常, 個汁都幾好食。

蒸魚, 我都唔記得係咩魚, 正常la, 都幾好。

郊外油菜, 正常一碟菜。

紫菜蟹籽炒飯, 呢個有驚喜幾特別。本身想叫海膽炒飯但冇曬, 叫左呢個試下, 又幾得意。 佢有d 紫菜ininunun 咁,同蟹籽又幾夾, 幾得意, 可以再食😋

炒面, 唔中意食炒面的我冇食到, 不過同事話都幾好😅

仲有一盤橙, 個橙好甜, 好食

咁arm 呢晚係血紅月亮夜, 大家有冇去睇月亮呢😉
2021-05-26
2021-05-05 1229 views
3月去釣魚翁行山,就順道去布袋澳食海鮮,見這家食評話唔錯所以揀咗呢間。點了一隻瀬尿蝦8兩$240,4隻大蝦15兩$330,兩隻扇貝,炒飯和生菜。好快瀬尿蝦來了,雖然仲熱但感覺不像剛剛煮好,而是像預先煮定的。跟住蒜蓉開邊蒸大蝦來了,數一數得3隻,已經覺得好奇怪,同年輕伙記講,佢叫了另一個年長的男人來,估計是老闆,我哋同佢講少了一隻蝦,佢冇乜反應,我又唔想等佢蒸番一隻俾我,於是提議扣翻一隻錢,佢同意左。處理完呢壇嘢開始食蝦,D肉梅嘅,又冇鮮味,我在超市買的急凍海蝦好味過佢,又向剛才那位年長男士投訴,佢話扎扎跳新鮮蝦點會唔鮮味,我心諗我都好想知點解囉!跟住來的扇貝、生菜都正常,個楊州炒飯D蝦反而有D鮮味。其實食之前已經知道這裏不算抵食,但既然黎開附近就試吓,想唔到就中伏了!

跟住來的扇貝、生菜都正常,個楊州炒飯D蝦反而有D鮮味。

2021-03-28
$440 (Dinner)
2021-04-19 1019 views
某個假日,我哋一行六人去遊西貢,但聽講西貢市區入面嘅海鮮店都會俾人湯😂所以我哋選擇咗去布袋澳食海鮮。首先去到泊車嘅地方都係在山中,要由staff安排你泊車。然後再搵再為揀海鮮。一入過餐廳就有一個非常大嘅魚排,大家可以喺個魚排度隨便揀自己想食嘅海鮮,再加埋手工費。食物方面,非常鮮甜,就算唔係海鮮,炒菜都好有鑊氣,而且有位婆婆會兜售甜品,甜品都非常好食,極之推介。食完後我哋仲可以出碼頭行兩圈,布袋澳真係一個唔錯嘅地方😃

食物方面,非常鮮甜,就算唔係海鮮,炒菜都好有鑊氣,而且有位婆婆會兜售甜品甜品都非常好食,極之推介。

食完後我哋仲可以出碼頭行兩圈,布袋澳真係一個唔錯嘅地方😃
2021-04-04 779 views
疫情發生後一直沒有機會食海鮮,趁著疫情回落,假期往布袋澳一遊。海鮮島曾經來過,一直念念不忘。今次四人聚餐,每樣海鮮少少,依然享受。布袋澳望出海景開揚,釣魚人和幾條遊艇勾畫出一片悠閒時光。鳳爪及海中蝦作為開胃菜,鳳爪是依然的美味,必不能少,上台清碟,來不及影相😄送的峴湯,味道相當好。扇貝不大不小,蒜蓉蒸是絕配。瀨尿蝦夠鍋氣,肉質鮮美,惹味。蒸魚,跟著叫了炒飯。幾碗飯落肚非常飽足。除了海鮮鮮甜美味,極力推薦雞腳及炒飯。👍

布袋澳望出海景開揚,釣魚人和幾條遊艇勾畫出一片悠閒時光。

白灼海中蝦

峴湯

送的峴湯,味道相當好。

扇貝不大不小,蒜蓉蒸是絕配。
扇貝

瀨尿蝦

瀨尿蝦夠鍋氣,肉質鮮美,惹味。

老虎斑

2021-04-03
$450 (Dinner)
白灼海中蝦
峴湯
扇貝
瀨尿蝦
老虎斑
2021-04-03 2501 views
星期六相約去釣魚翁行山,雖然行山是一個重點,但是終點的布袋澳海鮮餐也是我們的亮點。好不容易終於完成整個行程,行至布袋澳,我們選了海鮮島這間在布袋澳比較出名的餐廳。餐廳出面有很多不同種類的海鮮,龍蝦、大蜆、蟶子等,還有一隻隻肥美巨型的墨魚。因為是假日,很多行完山的人都來這裏吃晚飯,餐廳提供套餐,但是我們喜歡散點!一行八人,我們也點了頗多的食物。首先是炒菜,豆豉鯪魚炒油麥菜、炒菜心,都是比較普通的菜色。招牌的漁翁蜆湯大大兜,入面的大蜆都夠肥美,湯清甜帶奶白色的,有淡淡胡椒味,飲完都幾暖身。砂礓雞腳比較失望,因為一點也不爽口!咕嚕肉也是不過不失。帝王雞我們點了一隻,雖然不鞋口,但也沒有很嫩滑。椒鹽鮮魷份量不多,而且魷魚切到一絲絲,食落一點口感也沒有!海鮮方面點了蒜蓉粉絲蒸扇貝和椒鹽賴尿蝦。扇貝上的蒜蓉很多,味道也不錯,扇貝也新鮮。成餐飯最貴的椒鹽賴尿蝦,有五隻,想點多啲都冇,因為已經賣晒。賴尿蝦好新鮮,不過展開一忽忽,進食有點唔爽快,但係椒鹽做得幾好,好惹味!全餐飯最驚喜的是紫菜蟹黃飯,因為飯炒得粒粒分明,乾身!加入了粒粒孩子,食落卜卜脆有口感。整體質素也不俗,可能行完咁耐山,食落去味道特別

全餐飯最驚喜的是紫菜蟹黃飯,因為飯炒得粒粒分明,乾身!加入了粒粒孩子,食落卜卜脆有口感。整體質素也不俗,可能行完咁耐山,食落去味道特別不錯。

食完仲有生果送,頗貼心!食滿$2000仲有專車可以車返出坑口地鐵站,這點很加分。幸好我們人多,享用到這個優惠,不然去等小巴的話,將會是一件很痛苦的事!

2021-03-12
Type of Meal
Dinner
2021-03-25 779 views
自從食過之後,每次想食海鮮都會諗起呢度。雖然地點上無市區咁方便,但同時換到個好環境食飯。鐘意係海邊浪浪地,但係內灣又唔會吹到頭都痛埋,亦唔會有太重嘅海水味影響味覺。食極唔厭除左好味,仲因為有唔同配搭,刺身都可以每次換一款食。墨魚係好抵食,仲要有得兩食。刺身鮮味,椒鹽香口,完全係兩種感覺。今次我地就豐富喇,大蜆湯不嬲必叫,真係好鮮蜆又大粒,有時唔想食咁重味,唔炒煮都一樣咁正,仲更食到本身鮮甜味!龍蝦肉勁豐厚啖啖肉,醬汁上唔會過濃出番海鮮原味﹐伊麵底亦唔會太heavy。 蝦黎講size都係平均咁大,身質爽口。鮑魚用左陳皮蒸好入味,再襯番清神生蔥粒平衡味道,火喉都岩岩好,剛離殼仍然Juicy。瀨尿蝦黎講平時係街都唔太捨得叫,一黎唔平,二黎質素成日都好參次。但根據上兩次美味經驗,有足夠信心去試,最後都無令我地失望!好味!一般黎講,海鮮島調味都唔重,主食番原味鮮味。但黎到薑蔥炒蟹,香氣鑊氣一向係呢味餸嘅重點。大廚做到呢點而食完亦唔會令人好口乾,拎到個平衡。魚肉蒸完魚身好飽滿,時間掌握得岩岩好,好滑身,無泥味都係重點之一!最後,必須食我最愛嘅小食-係沙薑雞腳,真係好鐘意食個隻味,用汁煮嘅時間好夠,

蝦黎講size都係平均咁大,身質爽口。

最後,必須食我最愛嘅小食-係沙薑雞腳,真係好鐘意食個隻味,用汁煮嘅時間好夠,淋身得黎唔爛,仲可以咬開到軟骨食。
2021-03-21 640 views
墨魚刺身,蒜蓉粉絲蒸扇貝,海蝦,紅瓜子,豆腐湯,
  • 墨魚刺身
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 蒜蓉蒸扇貝
  • 白灼蝦
2020-12-14 1716 views
作為遊客其實預左俾人劏😂不過睇睇佢地餐牌其實價錢算合理 我地叫左鮮魷兩味兩隻扇貝一條魚兩碗白飯兩個人 $650 還好 魷魚刺身一入口就知新鮮 可以一個人食哂一碟就好😂😂😂🙄椒鹽鮮魷非常爽彈 新鮮就是無敵 我們自選了這條魚十分鐘前她還在游水😅最後仲有兩隻比碗更大的扇貝😂😂😂還有無敵大海景唯廁所實在太污糟大家要有心理準備😂
作為遊客

還有無敵大海景

唯廁所實在太污糟
大家要有心理準備😂
2020-11-25 1252 views
早幾日咁耐冇見的朋友請食飯,約咗布袋澳,布袋澳我都好耐冇黎,雖然有點遠,但朋友相聚都要去一次,以前泊車超多人, 找個Parking都難,可能疫情關係,冇乜人今次泊車超方便。 入到去朋友已經叫了海鮮,今日海鮮有.....墨魚刺身,椒鹽賴尿蝦,蒸海斑,豉油王大蝦,海鮮湯,白灼蝦,象拔蚌刺身,奄仔蟹及蝴蝶蚌。.....象拔蚌刺身超甜,賴尿蝦有高羔,白灼蝦彈牙,唔知係咪人少了,比我以前來食有進步,唯一係嗰個海斑一般。少少呃,價錢亦都唔係好優惠。所以真的要小心選擇叫什麼海鮮
2020-10-16 1935 views
上星期同屋企人去完離島玩左一日,順便去西貢食下海鮮😍😍渣車入去布代澳海鮮嚟嚟去去都係食果d野,係人都知最緊要新鮮,抵食,呢排仲要加埋唔好咁多人😂😂呢到就滿足到三個願望,我地叫左8個餸,有瀨尿蝦,薑蔥蟹,墨魚刺生,大大隻勝子皇等等。。魚係西貢船家到買既,酒家收左我地$40(老闆話是但收啦😁)分兩枱6人食份量都係埋單18xx,味道仲炒得好好,海鮮又新鮮,放假會再嚟食野😍😍❤️❤️

2020-07-04 1927 views
今晚同一大班同事出黎食海鮮。 同事專登揸車入去布袋澳食海鮮。 今晚有口福啦!由於現時是休魚期 餐廳內的魚缸都不是很多種類 而且數量也不多。我們有一些失望但我們仍然叫了一個12人的套餐另加小食,希望好食啦我們的套餐有白灼蝦、蒜蓉蒸扇貝、清蒸鮑魚、三味魚腩、龍躉、龍蝦伊面、花雕酒蒸蟹、椒鹽賴尿蝦、清蒸聖子及辣酒煮螺, 最後仲有一個蛋白炒飯。白灼蝦: 不過不失清蒸鮑魚: 好大隻 味道都幾好蒜蓉蒸扇貝: 帶子幾甜 龍蝦伊面: 龍蝦都大隻 幾好肉 配埋伊面椒鹽賴尿蝦: 炸得好脆 好正清蒸聖子: 十分好食 超甜 而且聖子好大隻三味魚腩: 魚腩肥美 吃落係有魚膠的感覺花雕酒蒸蟹: 是今晚最好食的一碟❤️ 個個都搶花雕酒蒸蛋黎袋 整體來說, 海鮮質素唔錯, 我地食得開心。下次等秋天再入黎食黃油蟹

白灼蝦: 不過不失

清蒸鮑魚: 好大隻 味道都幾好

蒜蓉蒸扇貝: 帶子幾甜

龍蝦伊面: 龍蝦都大隻 幾好肉 配埋伊面

椒鹽賴尿蝦: 炸得好脆 好正

清蒸聖子: 十分好食 超甜 而且聖子好大隻

三味魚腩: 魚腩肥美 吃落係有魚膠的感覺

整體來說, 海鮮質素唔錯, 我地食得開心。
下次等秋天再入黎食黃油蟹

2020-07-03
2020-05-21 1920 views
趁假日揸車入布袋澳食海鮮十一點去到冇乜人,直接揀咗個海景位嚟坐因為得兩個人唔係食得好多嘢,所以淨係嗌咗兩隻象拔蚌, 兩隻貴妃蚌, 一碟炒飯, 一大碗海鮮湯碗湯都好多蜆, 而且都幾好味,但係感覺到味精比較重 啲海鮮大大隻, 就咁蒜蓉粉絲蒸都已經好夠,係新鮮既而碟炒飯一般般勝在夠大碟, 原來蟹皇炒飯即係蟹子炒飯, 感覺冇咩特別我覺得如果純粹因為想食海鮮嘅話, 唔使專登入布袋澳食因為交通都比較唔方便,入面又冇咩嘢行海鮮又唔係特別好食或者平
趁假日揸車入布袋澳食海鮮

十一點去到冇乜人,直接揀咗個海景位嚟坐
碗湯都好多蜆, 而且都幾好味,但係感覺到味精比較重
啲海鮮大大隻, 就咁蒜蓉粉絲蒸都已經好夠,係新鮮既

我覺得如果純粹因為想食海鮮嘅話, 唔使專登入布袋澳食
因為交通都比較唔方便,入面又冇咩嘢行
海鮮又唔係特別好食或者平

2020-05-03
$200 (Lunch)
2020-04-23 1307 views
服務態度非常差,由揀海鮮的阿哥到待應態度,都非常差劣。全間酒樓只有我們兩張枱,全餐飯,一隻碟都冇換過,一壺茶都冇換過。因疫情關係。我們七人要分開兩張枱,請酒樓將菜分開買碟,待應只是一句廚房唔記得咗分兩碟,照一碟攞比我吔自己分,未到九點,全餐廳伙記,盯住我吔。意思叫我吔快d走,唔好阻住佢吔收工的態度,對待客人。我吔一心老遠去到布袋澳食海鮮,竟換來一套火,真是十分失望。今日時今日咁樣服務態度,我相信唔會有人再想去幫襯
2020-04-22
Type of Meal