最近通返關,多左好多人去旅行,媽咪成日話想去日本旅行🧳不過陪唔到佢去😅唯有帶佢去食比較正宗嘅日本料理☺️呢間位於尖沙咀酒吧街附近,外牆低調而充滿日式風格🇯🇵店內環境唔大,但係坐位尚算舒適,而且店員服務態度好👍當晚點左較多刺身品嚐,體驗不一樣嘅日式享受😎日本深海池魚薄切平時都有食池魚,當然質素未必有咁好🤭呢個比一般的池魚更鮮甜,肉質爽滑肥美! 而且薄切令到每一片魚片味道脂肪比例更均勻,真係令人回味🤭北奇貝刺身擺盤好靚🥰🥰第一次食原隻北寄貝,原來佢真身係咁🤭平時見北寄貝係紅白色,而呢隻係啡白😳真係估唔到😄口感爽口彈牙,非常鮮甜👍八爪魚足呢個都係整得好精緻👍 第一次食八爪魚🐙刺身🥰勁鍾意佢個吸嘴🤤🤤好爽好爽👍足部份就比較淋及嫩口,點上芥末醬油,寧捨鮮味🥰柚子鹽燒白鱔燒到個皮勁香脆,又香口😋而且鱔肉入口好似無骨咁,好好食🤤必點之一雞全翼呢個雞翼都好正,好有比翼相飛嘅感覺🥰而且燒到外皮焦香,肉又唔會乾柴👍日本青椒仔串呢個青椒仔串係師傅推介,本身怕好辣,點知入口又唔會好有辣勁,熟成度岩岩好,都唔錯☺️炸墨魚鬚以炸物黎講,好正👍首先唔會好厚粉漿、而且墨魚鬚又夠新鮮彈牙,唔會炸到過曬火喉🦑稻庭烏冬稻庭烏冬

呢間位於尖沙咀酒吧街附近,外牆低調而充滿日式風格🇯🇵

日本深海池魚薄切

北奇貝刺身
口感爽口彈牙,非常鮮甜👍

八爪魚足

柚子鹽燒白鱔

日本青椒仔串

炸墨魚鬚

稻庭烏冬
稻庭烏冬又滑又彈牙👍加埋好清甜嘅清湯牛腩,好味又飽肚

整體評價:性價比高,而且擺盤精緻💯‼️
想食得好啲嘅時候,真係一個好好嘅選擇🥰🥰

📌 石亭居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道地下11C號舖

#石亭居酒屋 #日式居酒屋 #CP直高 #性價比高 #尖沙咀美食 #居酒屋推介 #日式美食 #油尖旺美食 #美食推介 #刺身 #刺身鮮甜 #節日必去 #高質美食 #香港美食 #yummy #japan #nice #foodie #hkfoodie
2023-02-08
Type of Meal
Dinner
  • 柚子鹽燒白鱔
  • 日本深海池魚薄切
  • 北寄貝刺身
  • 八爪魚足刺身
2023-02-19 41 views
尖沙咀居酒屋🏮環境不算太大,但係嘢食都幾抵食,而且刺身挺新鮮👍🏼 ⭐️ 日本深海池魚薄切 $198時令空運減價池魚好新鮮甜美,每塊都大大塊,可以配蔥花加酸汁,中和膩感⭐️ 吞拿魚刺身三點盛 $298有三款吞拿魚,由瘦的食到肥厚的!吞拿魚肥美,而且唔腥,冇乜筋,而且又香豐富⭐️ 蘆筍豚肉卷串 $32/1豚肉肥瘦適中,夠juicy✅雞軟骨 $20/1⭐️日本和牛 $108/1✅三色飯 $168📍 @sekitei.japanese 💰 $500pp⭐️ 8/10
尖沙咀居酒屋🏮

環境不算太大,但係嘢食都幾抵食,而且刺身挺新鮮👍🏼

⭐️ 日本深海池魚薄切 $198
時令空運減價
池魚好新鮮甜美,每塊都大大塊,可以配蔥花加酸汁,中和膩感

⭐️ 吞拿魚刺身三點盛 $298

⭐️ 蘆筍豚肉卷串 $32/1
豚肉肥瘦適中,夠juicy

✅雞軟骨 $20/1
⭐️日本和牛 $108/1
✅三色飯 $168

📍 @sekitei.japanese
💰 $500pp
⭐️ 8/10
石亭居酒屋 (尖沙咀)📍尖沙咀赫德道地下11C號舖-🎏尖沙咀非連鎖日式居酒屋有好多,每一間都有自己嘅特色,有啲甚至歷史悠久,而能夠捱得過疫情必定有其實力!📆當晚係星期四,眼見有大量忠實長期顧客支持,🕢一到7點就爆滿,完全可以感受到佢地受歡迎程度!-🪵店舖裝修充滿着傳統居酒屋嘅味道,牆上貼上當日嘅時令海鮮,仲有招牌菜式!-🍽️我哋叫咗兩款刺身,串燒同埋鰻魚飯!-🦑墨魚 $180墨魚刺身肉質又厚又彈,口感爽得來又帶點脆,仲有微微嘅鮮甜,就算唔沾芥末豉油,都可以食得出本身嘅鮮甜味!-🐟伊左木 $380▫️呢個係今晚嘅主菜!賣相好驚艷,除咗伊左木刺身之外,成條伊左木魚嘅骨幹都優美咁成為擺盤裝飾嘅一部份!-▫️薄切伊左木刺身屬於白身魚,每片都白裏透紅,油脂適中,爽得來帶微甜,味道比較清幽淡雅。除咗芥末豉油之外,店主仲提供左另一款特製醬汁,酸酸甜甜,更加可以提升白身魚嘅鮮甜!-▫️店主仲好細心安排咗兩碗用伊左木熬製嘅香濃魚湯俾我哋試!悉心運用咗不同嘅烹調法,完全唔會浪費!🍲魚湯加入咗蕃茄🍅,豆腐,同埋昆布熬製而成,奶白色嘅魚湯非常之濃郁清甜!食咗咁多凍嘢之後飲返碗熱湯非常暖胃!-🐟鮟鱇魚肝 $128鮟鱇魚
石亭居酒屋 (尖沙咀)
📍尖沙咀赫德道地下11C號舖

🍽️我哋叫咗兩款刺身,串燒同埋鰻魚飯!
🦑墨魚 $180
墨魚

🐟伊左木 $380
▫️呢個係今晚嘅主菜!

🐟鮟鱇魚肝 $128
鮟鱇魚肝喺日本佳餚入邊屬於高級美食,有啲人會形容佢為海中鵝肝😜 係其中一款佐酒必備嘅小食!口感非常細緻幼滑,入口即溶。
鮟鱇魚肝

🐙芥末八爪魚 $48
新鮮八爪魚質感爽彈,芥末辛辣程度適中,唔會太攻鼻!細個食壽司必定會叫,兒時回憶番晒黎!
芥末八爪魚

🐟燒鱈魚乾 $48
烤到香脆嘅燒鱈魚乾,脆卜卜鹹鹹地,佐酒開胃小食!
🍅蕃茄豚肉卷串 $32
串燒必點item!
豚肉燒到微微脆,非常香口,而且蕃茄甜甜地,一咬落去爆汁!呢個配搭永遠都唔會失望!
蕃茄豚肉卷串

🐷蘆筍豚肉卷串 $32
蘆筍爽甜幼嫩無渣,口感清新。
蘆筍豚肉卷串

🐣雞全翼 $64
雞翼燒得好香脆,內裏亦都保持嫩滑多汁

🐮牛舌串 $42
厚切牛舌牛脂味濃,after taste 亦帶有陣陣由牛脂散發嘅香氣
牛舌串

🍚鰻魚飯 $138
最後有一個鰻魚飯作結尾,鰻魚肉質柔軟滑溜,食埋個飯就飽晒啦!
鰻魚飯

2023-02-16
$600 (Dinner)
墨魚
鮟鱇魚肝
芥末八爪魚
蕃茄豚肉卷串
蘆筍豚肉卷串
牛舌串
鰻魚飯
今晚又去食居酒屋🏮依間位置偏隱世是赫德道的一間低調高質日本居酒屋~好𝐟𝐮𝐥𝐥 𝐛𝐨𝐨𝐤𝐢𝐧𝐠 晚上𝐟𝐮𝐥𝐥到只接受預約用餐☺️唔係同屋企人嚟都唔知,原來已經有𝟐𝟎幾年歷史 ʕ•̀ 𝐨 •́ʔ 💓所以都積落唔少老熟客,店長&員工都同客人打成一片,餐廳好客款待,氣氛舒適放鬆好適合聚會/淺酌一番☺️‧̍̊˙· 𓆝.° 。˚𓆛˚。 °.𓆞 ·˙‧̍̊˙· 𓆝.° 。˚𓆛˚。 °.𓆞 ·˙‧̍̊♦︎ 前菜($𝟐𝟎/位)♢ 真鯛($𝟑𝟖𝟎)♦︎ 日本室津蠔($𝟏𝟖𝟎/𝟒隻)♢ 北海道海膽壽司 ($𝟏𝟗𝟖/𝟐件)♦︎ 七味魚翅($𝟕𝟖)♢ 炸雞 ($𝟔𝟖) ♦︎ 燒芝士年糕($𝟓𝟖)♢ 柚子鹽燒白鱔($𝟔𝟖)♦︎ 一口蕃薯($𝟐𝟎)♢ 鮮魚奶湯-稻庭烏冬($𝟖𝟖)‧̍̊˙· 𓆝.° 。˚𓆛˚。 °.𓆞 ·˙‧̍̊˙· 𓆝.° 。˚𓆛˚。 °.𓆞 ·˙‧̍̊🐟幾喜歡吃白身魚~當晚推介吃時令鯛魚,魚肉質飽滿、鮮美,🔪師傅刀工唔錯,每片都切得極薄,清淡的甘爽鮮甜中帶點細膩的魚油香,刺身好新鮮,口感彈性十足,配上醃蘿蔔蓉酸汁/醬油芥末食,酸酸甜甜,齒頰留香~( ˘͈ ᵕ ˘͈ ) 另外的日本室津蠔也很出色,十分肥美,入口幼滑𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,味道鮮甜濃郁,

今晚又去食居酒屋🏮依間位置偏隱世
是赫德道的一間低調高質日本居酒屋~
好適合聚會/淺酌一番☺️

♦︎ 前菜($𝟐𝟎/位)
♢ 真鯛($𝟑𝟖𝟎)
♦︎ 日本室津蠔($𝟏𝟖𝟎/𝟒隻)
♢ 北海道海膽壽司 ($𝟏𝟗𝟖/𝟐件)
♦︎ 七味魚翅($𝟕𝟖)
炸雞 ($𝟔𝟖)
♦︎ 燒芝士年糕($𝟓𝟖)
♢ 柚子鹽燒白鱔($𝟔𝟖)
♦︎ 一口蕃薯($𝟐𝟎)
♢ 鮮魚奶湯-稻庭烏冬($𝟖𝟖)

另外的日本室津蠔也很出色,十分肥美,入口幼滑𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,味道鮮甜濃郁,清新爽口,一啲腥味都冇🥰

🍣仲有我最愛嘅海膽壽司🧡,軍艦壽司上載滿滿滿嘅海膽,味道甘甜,口感細膩,一啖食落好幾乎入口即溶,好幸福⁽⁽ଘ( ˊᵕˋ )ଓ⁾⁾

🍡🍢其他嘅串燒,炸物好有水準,稻庭烏冬魚湯好好鮮甜,烏冬彈牙,好適合最尾食碗暖胃🍜

🧀芝士年糕都超級愛,煙煙韌韌嘅年糕包住滿滿嘅芝士,但係食嗰陣時要小心熱🥵,因為我太心急食到辣親條脷•̥̥̥̥̥̥̥ ﹏ •̥̥̥̥̥̥̥̥

📍 石亭居酒屋 (尖沙咀)
🐰: 𝟒.𝟒/𝟓

#eatwithkeikei #石亭居酒屋
#sweetiedaily_tst

• 日本室津蠔
  • 海膽
  • 真鯛
2023-02-12 43 views
尖沙咀有好多間高質居酒屋🏮呢間就係其中一間,店舖座位唔算多,大家黎之前記得預約留位🤗前菜$20/位,係菜加炸豆腐薄切日本深海池魚真係要試吓,入口十分鮮甜😋日本室津蠔口感爽滑,非常新鮮肥美白子份量都好多,配上酸汁同蘿蔔蓉一齊食非常香滑活赤貝刺身質感好爽口,食落仲有海水味呢度除咗刺身好高質之外,串燒都好好味👍🏻雞心咬落有點兒似雞腎,雞皮燒得外脆內煙韌柚子鹽燒白鱔好厚肉,個皮燒到脆卜卜第一次食蕃茄豚肉卷串,酸酸甜甜嘅蕃茄剛好減去豚肉嘅油膩感,原來呢兩樣加埋個口感係可以咁夾😍真係好好食呀露筍豚肉卷串入口好豐富,蘆筍咬落甘香爽口,配上燒到脆口嘅豚肉,非常惹味雞全翼冇雪味,燒到皮香肉嫩,食落好滋味特選牛肉稻庭烏冬都好美味,烏冬口感彈牙,牛肉厚身得黎入口香濃軟腍

前菜$20/位,係菜加炸豆腐

薄切日本深海池魚真係要試吓,入口十分鮮甜😋

日本室津蠔口感爽滑,非常新鮮肥美

白子份量都好多,配上酸汁同蘿蔔蓉一齊食非常香滑

活赤貝刺身質感好爽口,食落仲有海水味

呢度除咗刺身好高質之外,串燒都好好味👍🏻
雞心咬落有點兒似雞腎,雞皮燒得外脆內煙韌
柚子鹽燒白鱔好厚肉,個皮燒到脆卜卜

雞全翼冇雪味,燒到皮香肉嫩,食落好滋味

2023-02-12 24 views
這個隱世的日式小店店面坐位並不多,空間稍為迫因為只有2人,只能被安排坐日式高櫈吧枱,如果想坐得舒服點應該要三人以上,食物點了以下幾款串燒,壽司和魚▶前菜▶蟹子沙律▶一口番薯▶雞肝串▶雞心▶牛舌串▶炸豆池魚▶北海道海膽壽司2件▶小柱▶鹽燒鯖魚▶照燒雞扒食物整體賣相味道都正常,壽司新鮮程度可以接受,串燒並不會燒過火,但供應的比較多的是動物內臟的,還有雞扒飯,白飯的份量超級多,比主菜份量多了一倍,不夠飽的建議點一個填飽肚🙂🙂🙂🙂如果在尖沙咀真的真的想不到吃什麼可以找找看這一家🙂🙂🙂🙂
這個隱世的日式小店店面坐位並不多,空間稍為迫

▶前菜
▶小柱
▶鹽燒鯖魚
▶照燒雞扒

2023-02-11 44 views
日本居酒屋,🥰環境好有feel,熟客溫馨,(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)帶有濃濃人情味🫶🏻.蟹籽沙律,🦀鮮橙色的蟹籽非常飽滿,加上沙律醬同白芝麻,🥗會更加提升沙律香味。.日本深海池魚薄切🐟,刀工同擺盤都幾surprised✧(≖ ◡ ≖✿),口感清澈,😍唔會有過多油脂覺得肥膩。肉質鮮嫩。.中意居酒屋feel🍢,更加有多款串燒選擇,香脆可口的雞軟骨,🐤一定是搭配清酒的最佳選擇。.烏冬加入蔥花,🍜海藻,小蘑菇等點綴,🍄湯底入味。

烏冬加入蔥花,🍜海藻,小蘑菇等點綴,🍄湯底入味。
2023-02-09 34 views
之前行街經過已經成日想嚟,門口勁有日本feel,入到去都一樣!仲有啲優惠幾抵師魚 + 牡丹蝦刺身(2隻)$380師魚同油甘魚冇點似,不過肉質再結實啲,油脂亦都重啲,唔係咁常見!好好食,個人好鍾意❤️牡丹蝦好大隻,啖啖肉,蝦頭勁多膏,勁鮮甜白子 $168呢期我大愛,經常食!呢個外皮比較脆口,有爆漿嘅感覺,質感Creamy, 好鮮甜,配酸汁一流雞心 $28 雞肝串 $32來居酒屋一定要食串燒,燒得好惹味😍 雞心好正,我鍾意蕃茄豚肉卷串 $32蘆筍豚肉卷串 $32薄薄嘅豚肉片個自包住蕃茄同蘆筍,燒到微微焦香,但蔬菜嘅水份仲保留到,非常Juicy, 好好味茄子漬 $68朋友好鍾意食日本嘅漬物,酸酸地幾開胃鮮魚奶湯稻庭鳥冬 $88最後食個烏冬飽肚啲,暖暖胃魚湯真係好香濃,好好飲,遵從到日本食麵嘅禮儀,連啲湯都飲晒

仲有啲優惠幾抵

師魚 + 牡丹蝦刺身(2隻)$380
牡丹蝦好大隻,啖啖肉,蝦頭勁多膏,勁鮮甜

白子 $168

雞心 $28 雞肝串 $32
來居酒屋一定要食串燒,燒得好惹味😍 雞心好正,我鍾意

蕃茄豚肉卷串 $32
蘆筍豚肉卷串 $32

茄子漬 $68
朋友好鍾意食日本嘅漬物,酸酸地幾開胃

鮮魚奶湯稻庭鳥冬 $88
最後食個烏冬飽肚啲,暖暖胃
魚湯真係好香濃,好好飲,遵從到日本食麵嘅禮儀,連啲湯都飲晒
2023-01-31
Celebration
Anniversary
個個都去日本洗哂版🇯🇵無得去住,唯有食住正宗居酒屋先啦🥹🍣北海道海膽壽司 $198; 蟹膏壽司 $68; 深海池魚 $68海膽超!鮮!甜!份量超多而且非常新鮮肥美😋蟹膏味道濃郁好味!池魚新鮮鮮甜。食完真係大滿足呀!🐟鮫鰈刺身 $380店入面有塊板仔會寫每日推薦啲咩新鮮嘅菜式~就揀咗鮫鰈黎試😍師傅切完剌身仲燒一燒個面,多咗陣火炙味!而魚群邊嘅油脂燒得岩岩好入口即融超正!最後仲可以叫師傅拎個魚骨黎煮湯烏冬🤓好食到真係連湯都飲哂!另外仲嗌咗d串燒🍢必叫柚子鹽燒白鱔同雞皮串👍白鱔好厚身,燒到皮脆肉嫩!雞皮好邪惡但脆卜卜炸到乾身唔油膩好好食~
個個都去日本洗哂版🇯🇵無得去住,唯有食住正宗居酒屋先啦🥹

🐟鮫鰈刺身 $380

2023-01-26 39 views
哩間隱世日式小店真心好正刺身係勁新鮮燒物、炸物,連前菜螺肉都好出色壽司都好好食 CP值高!牆上手寫日文菜單好有日本feel~~今次帶朋友嚟食佢非常滿意🥰🥰仲話下次要帶佢老公嚟食!.🔸前菜($20/位)係螺肉,勁彈牙,咸咸甜甜又有麻油香,好食呀。🔸尾長鯛($380)魚超鮮甜、富有彈性!好大條!切出一大盤魚生,食到非常滿足❤️!魚頭同尾用嚟煮湯,奶白色嘅魚湯,滋味濃厚鮮美。🔸深海池魚壽司($68/2件)🔸活赤貝壽司($78/2件)赤貝超新鮮甘甜、肥厚爽脆,好好食!池魚清甜淡雅,口感爽身。🔸中拖羅壽司($158/2件)魚好滑身、魚味濃、油脂味適中,魚香而不膩,好食!🔸燒鱈魚干($48)好似食薯片咁脆呀,好香口!.🔸炸豆池魚($48)外皮脆卜卜,中間綿密,魚味都幾甘香,灑咗啲椒鹽提調味,好食。🔸燒芝士年糕($58)我超鍾意食芝士年糕!燒完外脆內軟,加上流心芝士,幸福感滿滿!🔸雞全翼($64/2隻)燒到雞皮脆身緊緻,非常香口,咬開入面雞肉充滿肉汁,好食。.🔸牛舌串($42)好彈牙、口感一流,而牛味都幾濃郁。.🔸鴨心串($32)🔸雞肝串($32)🔸柚子鹽燒白鱔($68)鴨心口感比雞心更結實彈牙,雞肝
哩間隱世日式小店真心好正
刺身係勁新鮮
燒物、炸物,連前菜螺肉都好出色
壽司都好好食 CP值高!
牆上手寫日文菜單好有日本feel~~
今次帶朋友嚟食
佢非常滿意🥰🥰
仲話下次要帶佢老公嚟食!
🔸前菜($20/位)
係螺肉,勁彈牙,咸咸甜甜又有麻油香,好食呀。

🔸尾長鯛($380)

🔸深海池魚壽司($68/2件)
🔸活赤貝壽司($78/2件)
赤貝超新鮮甘甜、肥厚爽脆,好好食!
池魚清甜淡雅,口感爽身。

🔸中拖羅壽司($158/2件)
魚好滑身、魚味濃、油脂味適中,魚香而不膩,好食!

🔸燒鱈魚干($48)
好似食薯片咁脆呀,好香口!
🔸炸豆池魚($48)

🔸燒芝士年糕($58)

🔸雞全翼($64/2隻)
燒到雞皮脆身緊緻,非常香口,咬開入面雞肉充滿肉汁,好食。
🔸牛舌串($42)
好彈牙、口感一流,而牛味都幾濃郁。
🔸鴨心串($32)
🔸雞肝串($32)
🔸柚子鹽燒白鱔($68)
鴨心口感比雞心更結實彈牙,雞肝粉嫩,兩者用燒汁來燒,好香口惹味。
白鱔就好厚肉,彈牙得嚟肉好綿滑,充滿魚香,就咁鹽燒已經好正!
2023-01-24 408 views
這間位於尖沙咀的隱世居酒屋,內裡佈置好有日本居酒屋的感覺,令人好似置身在日本般!店子小小,但是食物種類都有好多!日本深海池魚薄切,深海池魚薄切好見到師傅的刀功,每片的薄度都一樣,魚片透薄!配有酸汁、蔥花、蘿蔔蓉等配料用來點醬,魚片新鮮又美味!吞拿魚刺身三點,吞拿魚刺身分別有赤身、中拖羅和大拖羅,赤身肉質較實,較有咬口,中拖羅脂肪較多,味道甘香,而大拖羅油脂最多,入口即溶,味道最為濃郁!白子,白子是魚的精囊,自從第一次食過覺得口感好正之後,差唔多每次都會叫!白子的份量都好多,跟酸汁同蘿蔔蓉一齊食,味道更正!安康魚肝,魚肝份量比平時出面食到的多,魚肝食落軟綿,跟酸汁、蔥惹同蘿蔔蓉一齊食更美味!碎蔥吞拿魚腩壽司,吞拿魚蓉上面加上蔥碎和芝麻,紫菜脆口,吞拿魚蓉味道濃郁,中意食吞拿魚的朋友一定會喜歡!炸雞,這裡的炸雞估唔到咁好食,外皮炸到脆卜卜,內裡雞肉嫩滑又juicy!牛舌串,牛舌口感爽口,味道咸香,再加上檸檬汁一齊食味道更惹味!柚子鹽燒白膳,白膳的皮燒到脆卜卜,魚肉爽身鮮甜!蕃茄豚肉卷串,第一次食入面夾住蕃茄的豚肉卷,蕃茄味道酸酸甜甜,能夠減去油膩感,好正!蘆筍豚肉卷串,蘆筍爽甜,配上燒到脆
店子小小,但是食物種類都有好多!
柚子鹽燒白膳,白膳的皮燒到脆卜卜,魚肉爽身鮮甜!
蘆筍豚肉卷串,蘆筍爽甜,配上燒到脆身既豚肉,口感豐富又美味!
2023-01-19
2023-01-21 40 views
趁今日年廿八... 我同朋友就約埋一齊去開心吓... 食餐非常正嘅日本料理😋😋🍶 石亭居酒屋 📌 尖沙咀赫德道地下11C號舖✅ 前菜 $20@先嚟個前菜... 螺頭入味又醒胃!✅ 炸豆池魚 $48超級正!👍 香脆到連魚骨都可以吞埋... 連朋友都大讚! 呢個小食好啱用嚟送酒!✅ 日本深海池魚薄切 $198非常新鮮... 肉質緊緻爽口... 味道帶油香及鮮甜... 蘸醋、薑蓉、蔥花食一流!👏✅ 活赤貝刺身(2隻) $138非常精美... 色澤亮麗... 肉質爽甜彈潤!✅ 北海道海膽壽司(2件) $198非常肥美飽滿... 一睇啲顏色已經知係高質!😍 質感細膩... 幾乎入口即溶!✅ 吞拿魚(大腩)壽司(2件) $178油脂香氣十足.... 口感細緻綿密... 啲油份好似喺口裏面散發出嚟... 魚味香濃! 極品!😋✅ 白子 $168珍貴嘅白子已經食過唔少次... 但呢度嘅確實做得好出色而且好易入口!👍✅ 牛舌串 $42好怕食到啲牛舌係韌到咬唔開... 不過石亭喺時間方面掌握得好好!✅ 柚子鹽燒白鱔 $68大大件夠曬肥美... 肉質嫩滑... 配搭柚子鹽增添香氣!✅ 雞肝串 $32✅

🍶 石亭居酒屋
📌 尖沙咀赫德道地下11C號舖

✅ 前菜 $20@
先嚟個前菜... 螺頭入味又醒胃!

✅ 炸豆池魚 $48

✅ 日本深海池魚薄切 $198

✅ 活赤貝刺身(2隻) $138
非常精美... 色澤亮麗... 肉質爽甜彈潤!

✅ 北海道海膽壽司(2件) $198

✅ 吞拿魚(大腩)壽司(2件) $178

✅ 白子 $168

✅ 牛舌串 $42

✅ 柚子鹽燒白鱔 $68
大大件夠曬肥美... 肉質嫩滑... 配搭柚子鹽增添香氣!

✅ 雞肝串 $32
✅ 雞心 $28
佢話雞肝口感軟嫩... 風味濃郁! 雞心有彈性、嚼勁!

✅ 鮮魚奶湯 $96
煮到奶白色嘅魚湯鮮味十足... 飲完都舐舐脷!😋

2023-01-20 332 views
《正宗極尚居酒屋🎌》———————————————-#石亭居酒屋 🏮-餐廳位於尖沙咀赫德道,旺中帶靜,而裝潢走日式昭和懷舊風,燈飾擺設別出心裁,好有feel,充滿傳統日本居酒屋嘅風味😌 店員好熱情❤️‍🔥又細心介紹菜式,十分friendly😚 -前菜蟹籽沙律佈滿青瓜絲同蟹柳,同時亦充滿芝麻香☺️ -🦪 日本室津蠔日本直送嘅生蠔好肥美鮮甜,食落口啖啖肉,唔會有海鮮腥味🥰-🧜‍♀️ 刺身壽司呢款日本深海池魚薄切完全大推!時令空運到港,大大盤好正🤤 味道鮮甜,口感爽口,另外可以配酸汁、芥末或者薑蓉,提味一流~ 而吞拿魚就勁肥美,油脂感爆發😍左口魚壽司-🔥 燒吞拿魚餃呢款是日限定好特別,佢嘅部位係吞拿魚嘅下巴,非常罕有限量供應,咁啱我哋嗌到,lucky😝 店員一切開已經超驚喜,略帶焦香,油香爆發 😋-串燒種類都好豐富,我哋嗌咗牛舌串、雞軟骨串同雞全翼,燒得好香🍢 最後以咖喱烏冬埋尾,夠哂滿足😎-⭐ 參考價錢︰(另收加一)燒吞拿魚餃:$268日本室津蠔:$90日本深海池魚薄切:$198吞拿魚刺身:$158咖喱烏冬:$88蟹籽沙律:$68左口魚壽司:$68牛舌串:$42雞軟骨串:$20雞全翼:$64🍌
《正宗極尚居酒屋🎌》
———————————————-
#石亭居酒屋 🏮
前菜蟹籽沙律佈滿青瓜絲同蟹柳,同時亦充滿芝麻香☺️
🦪 日本室津蠔
日本直送嘅生蠔好肥美鮮甜,食落口啖啖肉,唔會有海鮮腥味🥰
🧜‍♀️ 刺身壽司
🔥 燒吞拿魚餃
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
燒吞拿魚餃:$268
雞全翼:$64
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$600
2023-01-18
$600 (Dinner)
2023-01-17 34 views
去完尖沙咀sogo 掃貨,行到腳仔都冇力🦶🏻,好想搵間唔會趕我走嘅餐廳食野😂,為身體差差電🔋我地最後㨂咗石亭居酒屋🏮呢間日式小店,門面唔算好起眼,不過食物唔錯,仲有小店獨有嘅週到服務🫶🏻 一口氣叫咗好多食物,師傅睇住我地進食進度上菜,非常貼心❣️❥ 日本室津蠔(兩隻)津蠔起碼有2/3手掌咁大隻,食落好新鮮,配有酸汁、少量辣椒同檸檬🍋,味道層次好豐富❥ 柚子鹽燒白鱔🌟好少見嘅白膳串燒,魚皮幾香脆,魚肉鮮嫩,咬落帶點魚脂嘅甘香,推介❣️❥ 雞泡魚乾雞泡魚乾有好香濃嘅醬油味,趁住暖暖嘅溫度放入口,外層柔軟,咬落帶點煙靭口感🧡❥ 牛舌串牛舌上面嘅鹹香好吸引,口感食極都唔厭✨❥ 露筍豚肉卷串熱辣辣嘅露筍咬落好juicy ,包住薄切豬肉片咁食,添加咗一份鹹香,頂層灑有芝麻,串燒更加香😋❥ 清酒煮大蜆酒味幾香,蜆肉夠大隻同新鮮,份量都幾多,食咗成碟都冇沙,開心🥳❥ 蟹子沙律有好多青瓜絲🥒同蟹柳絲,上面鋪有蟹籽、沙律醬同芝麻,芝麻味極香,係今餐唯一嘅菜🥬❥ 吞拿魚刺身三點包括有不同程度嘅肥美口感,好有甘香。不過間中有筋,唔係食得最過癮😔❥ 雞軟骨串雞軟骨應該係經典串燒,每次都會叫一份,呢史咬落唔會好油膩,

❥ 日本室津蠔(兩隻)

❥ 柚子鹽燒白鱔

❥ 雞泡魚乾

❥ 牛舌串
牛舌上面嘅鹹香好吸引,口感食極都唔厭✨

❥ 露筍豚肉卷串

❥ 清酒煮大蜆

❥ 蟹子沙律

❥ 吞拿魚刺身三點

❥ 雞軟骨串
雞軟骨應該係經典串燒,每次都會叫一份,呢史咬落唔會好油膩,有少少鹽提起味道✨

❥ 雞扒飯
雞肉好juicy ,雞皮煎得好香脆,雞汁浸入下面嘅日本米飯,為煙靭嘅米飯加入雞汁雞味,有驚喜❣️

❥ 蔥吞拿魚腩
吞拿魚腩比較鬆散,味道正常發揮。以吞拿魚刺身粒配搭蔥粒,外層嘅芝麻香好突出again 👏🏻
2023-01-14 56 views
📍 @sekitei.japanese in Tsim Sha Tsui JapaneseFood: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price:💰 $1800Favourite:💖 sashimi------------------------------✅ Located at Hart Ave, takes only 3 minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR station. Very convenient and in a lovely neighbourhood.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering Japanese sashimi, sushi, yakitori, main dishes and drinks.✅ There are many Japanese sake, umeshu, beer options, which is very wonderful.✅ Authentic
Japanese

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price:💰 $1800
Favourite:💖 sashimi

✅ Authentic and excellent

✅ It just looks like a japanese local izakaya, with nice sake cellar that give it life and vibrancy. Definitely it's a good spot for some sake and some kushiyaki.

✅ Portions are generous and not expensive
✅ All fresh ingredients
✅ Highly recommend homemade sashimi, super fresh.
✅ Environment is very comfy and relaxing, felt like back to Japan
✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to chill with friends or date night.
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to making a booking well in advance
✅ Overall the food quality was outstanding
✅ Very nice food as usual. I would highly recommend this place for its food and drink.
✅Servers are also great and always efficient, happy and polite

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨ #globaleats #eatwithfoodiez