2012-03-07 73 views
我們4個人, 本來想到樓上的和民, 因為較多熱盤及菜式選擇, 但因未試過千両, 聽聞口碑都不俗, 所以就試一下吧~星期日的銅鑼灣超多人, 幸好我們6時到, 店員說只要7時半前交枱便行, 我們當然沒問題。千両主要吃壽司, 其他熱盤真的選擇不多, 我們唯有點用:千両壽司拼盤: 這樣的價錢, 除了手握醋飯值回票價外, 其他食材卻並沒特出之處, 我試了一口海胆, 就覺得不行, 不夠新鮮, 其他的食材也是不過不失而矣~麵豉湯: 味道合格~日式炖蛋: 很滑很香~日式炸豆腐: 口感不錯, 外脆內滑炸軟殼蟹:炸得不錯, 不會太油 胡麻海鮮沙律: 這是全晚最值得推介的菜式, 口感很好, 三文魚及菜都夠新鮮, 芝麻醬香而不膩~我們4人吃花了差不多4百元吃晚餐, 根本吃不飽, 買單前已想好要找別處吃消夜了~

千両主要吃壽司, 其他熱盤真的選擇不多, 我們唯有點用:

麵豉湯: 味道合格~
日式炖蛋: 很滑很香~
日式炸豆腐: 口感不錯, 外脆內滑
炸軟殼蟹:炸得不錯, 不會太油
2012-03-04
$96 (Dinner)
本身今日打算同女朋友去平時食開果間壽司鋪食, 唔知因為咩原因間野執左所以最後擇左好耐冇幫襯ge千両 (其實只係貴價版元氣, 多左d時令刺身選擇only)我仲記得當時佢個炸牛蒡係幾好味, 所以滿懷希望咁入去~去到門口都等左大概10個number先入到去, 一坐低就拿拿林order左1. 北海道海膽壽司 x 1, $502. 三文魚壽司 x 4碟, $64 3. 係迴轉拿了三文魚刺身 x 4片, $40海膽壽司幾好味, 仲有少少海水香刺身口感麻麻, 少左層肉ge彈性, 可能放得太耐掛~~最後迫使我出post ge係三文魚, 因為我係第一次食三文魚壽司係有骨的, 而佢ge質素比百街賣的好像還要差, 只係羸左係舊飯度~~之後好得意ge時刻到左, 我記得之前係冇ge~~有幾個師父出黎sell 活魚, 但真係好似做show咁我被"活魚"兩個字迷惑了, 所以order左佢介紹ge魚, ~~縞鰺~~個名未聽過, 所以叫左黎試 (上圖被斬去頭的那條)出左黎個樣係咁:食落個口感同味道都不太特出, 有少少甜, 冇腥味~~ $40 一碟之後仲order左特級大拖羅 ($50) 和油甘魚腩壽司 ($16
我仲記得當時佢個炸牛蒡係幾好味, 所以滿懷希望咁入去~

1. 北海道海膽壽司 x 1, $50
2. 三文魚壽司 x 4碟, $64
3. 係迴轉拿了三文魚刺身 x 4片, $40

海膽壽司幾好味, 仲有少少海水香

刺身口感麻麻, 少左層肉ge彈性, 可能放得太耐掛~~

之後好得意ge時刻到左, 我記得之前係冇ge~~
有幾個師父出黎sell 活魚, 但真係好似做show咁
個名未聽過, 所以叫左黎試 (上圖被斬去頭的那條)
出左黎個樣係咁:

之後仲order左特級大拖羅 ($50) 和油甘魚腩壽司 ($16)
女朋友食呢舊拖羅食到吐了出來, 因為腥得制~~
成晚最正ge係呢舊油甘魚腩, 好香口同口感佳~

Other Info. : 總括黎講, 水準真係一般, 期代有改善
2012-03-04
15 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
  • 油甘魚腩壽司
  • 北海道海膽壽司
2011-10-19 22 views
最討厭的下雨天,午飯吃時來到銅鑼灣鬧市,在皇室堡附近不想走太遠,怕走得愈遠,衫裙只會被雨打得更濕。朋友建議到恆隆中心的千兩吃日本菜,路程只是一分鐘,加上很久沒有吃迴轉壽司,當然絕無異議。千兩與元氣一樣,同屬美心集團,千兩是較高檔次路線,所以對食物的期望自然地會高一點。午市有壽司定食提供,價錢由$72起,也很抵吃,但定食套餐的配搭不太合心意,跟朋友都決定散點來吃。先來兩款刺身,帶子刺身,$40,及三文魚刺身,$40。帶子刺身肉厚鮮甜,而三文魚刺身,新鮮肥美,魚油豐腴。再來的是我愛吃的燒玉子,$12,只帶微暖,不夠熱,蛋香不算十分濃郁,以迴轉壽司來說較愛吃在和花亭的玉子,數年前第一次在和花亭,嚐了一口熱烘烘又美味的燒玉子,自此愛上燒玉子。壽司方面,我們點了四款,赤海蝦壽司,$16,蝦肉挺爽口;他他牛壽司,$30,第一次吃牛的壽司,安格斯他他牛的脂肪較少,但牛味都香濃,有點入口即融的感覺,如再多一點脂肪,口感一定更好;燒鰻魚壽司,$19,賣相吸引,但鰻魚不算肥美,配上鰻魚汁,很惹味;腐皮壽司,$12,來了數款鹹的壽司,想吃些甜的,壽司飯吸引了甜的腐皮汁,好味。還點一款炸物,炸蝦,$40,炸漿
還點一款炸物,炸蝦,$40,炸漿不厚,蝦肉炸過後仍然保持嫩身爽口,而且味道不錯,都很滿意!
最後喝一杯柚子梳打作結尾,$18,半隻西柚伴梳打汽上送上,自己還可動動手,利用榨汁器把西柚汁榨出,按自己喜愛的酸度以決定加多少西柚汁到梳打汽水內。以迴轉壽司來說,千兩的質素算是不錯。吃了頓豐富的午餐過後,雨已經停了,真好呢!

$150 (Lunch)
2011-06-22 13 views
又係同阿森二人行 <3本來係想食元氣架(去到先知原來係同一集團)但因為在cb又不想走來走去,it's raining結果行完街就決定去試呢間,因為未食過,加上之前有朋友話好食叫了燉蛋,中拖羅壽司,帶子壽司,三文魚籽壽司,三文魚腩壽司,甜蛋,三文魚皮手卷,面豉湯,鰻魚卷除左燉蛋very good(勁滑多料)之外,其他一般不過不失我覺得要知道一間日本料理是否出色,並非看壽司的味道關鍵在於面豉湯,所以點了但結果是失望的,雖然已經比很多連鎖店的出色(因為好多都勁鹹)呢間反而係太淡,好似連面豉味都冇埋,雖然湯既用料係有誠意,但未夠我要搵到一間面豉湯係做得出色的!埋單$330,合理本來想再去宜家食熱狗,但落好大雨冇去家中不再熱鬧,討厭这种感覺几时再一齊出去呀:'(我只想有人陪这样的幸福會不會很快消失
又係同阿森二人行 <3

本來係想食元氣架(去到先知原來係同一集團)
但因為在cb又不想走來走去,it's raining
結果行完街就決定去試呢間,因為未食過,加上之前有朋友話好食

我覺得要知道一間日本料理是否出色,並非看壽司的味道
關鍵在於面豉湯,所以點了
但結果是失望的,雖然已經比很多連鎖店的出色(因為好多都勁鹹
我要搵到一間面豉湯係做得出色的!

埋單$330,合理

本來想再去宜家食熱狗,但落好大雨冇去
家中不再熱鬧,討厭这种感覺
几时再一齊出去呀:'(
我只想有人陪
这样的幸福會不會很快消失
2011-06-21
$170 (Dinner)
2011-03-30 14 views
呢間分店d質素都掂喎!!大吞拿魚腩, 中吞拿魚腩, 特選吞拿魚腩, 極上吞拿魚鮫...唔講都知呢幾個係掂到爆燈!!左口魚裙邊~ juicy 加 爽口, 應該無其他刺身可以食到呢種感覺!! 火灸左口魚裙邊 ~ 千分juicy, 油份可以同大吞拿魚腩比美!!槍魷魚 ~ 好鮮甜爽口!!海胆 ~ 海胆好多, 好屎味...即好重海胆味...good!!油甘魚刺身 ~ 圓方好味d, 呢間d油甘魚一般!!牡丹蝦 ~ size比一般大隻, 好肥美又爽口!!立鮮 ~ 雖然唔肥美, 但很爽口新鮮!!和牛刺身 ~ 非常划人之肥美又無渣, 之前多時食到都會有渣!!
呢間分店d質素都掂喎!!

大吞拿魚腩,
中吞拿魚腩,
特選吞拿魚腩,
極上吞拿魚鮫...唔講都知呢幾個係掂到爆燈!!

槍魷魚 ~ 好鮮甜爽口!!

油甘魚刺身 ~ 圓方好味d, 呢間d油甘魚一般!!

牡丹蝦 ~ size比一般大隻, 好肥美又爽口!!

立鮮 ~ 雖然唔肥美, 但很爽口新鮮!!

千兩
$340 (Dinner)
2011-03-07 23 views
我們倆最愛最愛的就是吃壽司就算不久前才吃過,還是會常常心癢癢的想吃吃過很多間千兩的分店中環尖沙嘴太古和銅鑼灣的兩間感覺是這一間在百德新街的是水準最穩定好吃壽司雖然有時也會想試新的口味但其實說到底來來去去都是叫那些所以不用有甚麼驚喜,水準穩定最重要每一次看到你吃到特別喜歡的壽司時的傻瓜開心樣就想笑哈哈
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
甜蝦,新鮮好味
是次新嘗試,活北寄貝,還不錯
你最最最愛的蟹膏甜蝦(你喜歡它還多過我 T^T))和海膽
朱古力餅和雪糕,出乎意料之外的好吃!下次希望會有卷蛋甜品試試
這是上一次吃這裡時拍的了,這次沒有那個太太太好味的三文魚腩,不過這裡的三文魚質素已有保證
你的最愛
  • 三文魚腩
  • 蟹膏甜蝦軍艦
2010-12-06 14 views
趁6點未係好多人, 唔使等位有迴轉卡位坐見有新款北海道蠔壽司同北海道蠔麵豉湯蠔壽司----好鮮, 唔腥, 不過壽司飯有啲散, 差啲夾唔到入口北海道蠔麵豉湯----有4隻蠔, 頗大碗, 仲有啲紅蘿蔔及白蘿蔔, 不過湯無乜蠔味, 但係整體係好味嘅 三文魚皮手卷---魚皮有啲"un", 有部份咬唔開軟殼蟹手卷飛魚子壽司枝豆三文魚子手卷左口魚群邊軍艦梅子紫蘇卷槍魷魚壽司腐皮壽司全部都好味, 埋單$355, 用恆生enjoy卡仲有$50蚊優惠卷下次用

三文魚皮手卷

蠔麵豉湯

北海道蠔壽司

趁6點未係好多人, 唔使等位有迴轉卡位坐
見有新款北海道蠔壽司同北海道蠔麵豉湯

不過湯無乜蠔味, 但係整體係好味嘅

三文魚皮手卷---魚皮有啲"un", 有部份咬唔開

2010-12-05
$120 (Dinner)
北海道蠔壽司
蠔麵豉湯
2010-10-31 8 views
因為上次用enjoy卡送咗張$50優惠券今次一家三ロ再嚟嘅度食, 呢度係元氣嘅高級版, 魚佬鍾意呢度多過板前或板長, 因為靜啲同芥辣係好味啲先嚟秋刀魚壽司:唔腥, 但我唔鍾意嗰種好濃嘅味道, 魚佬就好buy, 佢食咗三件, 我都係鍾意燒秋刀魚多啲推介--火炙左ロ魚群邊: 燒完又軟, 魚油出晒嚟, 正推介--紫蘇梅子卷:每一次都叫, 好開胃, 差啲要嚟多round甜旦:上枱仲熱, 唔乾身, 正無特大帶子, 點咗普通帶子, 好味枝豆係凍嘅, 熱會好味D, 呢樣板前優勝啲三文魚子壽司+飛鱼子壽司好新鮮, 粒粒卜卜脆槍魷魚壽司+腐皮壽司k海膽:帶苦味, 一般中吞拿魚腩:喜歡中吞拿多過大吞拿, 魚味同肥油比例合我ロ味多D 麵豉湯:唔係平時行貨豆腐+海帶, 有菇仔+一絲絲嘅海帶, 唔係死咸, 好味芝士蛋糕:今次上嘅好似放咗好耐, 溶咗咁, 一般扣咗$50優惠券, 埋單$500
因為上次用enjoy卡送咗張$50優惠券
推介--火炙左ロ魚群邊: 燒完又軟, 魚油出晒嚟, 正

甜旦:上枱仲熱, 唔乾身, 正
無特大帶子, 點咗普通帶子, 好味
枝豆係凍嘅, 熱會好味D, 呢樣板前優勝啲
三文魚子壽司+飛鱼子壽司好新鮮, 粒粒卜卜脆
槍魷魚壽司+腐皮壽司
k
海膽:帶苦味, 一般
芝士蛋糕:今次上嘅好似放咗好耐, 溶咗咁, 一般

扣咗$50優惠券, 埋單$500
麵豉湯
芝士蛋糕
2010-10-30
15 Minutes (Dine In)
$160 (Tea)
日本芥辣
麵豉湯
  • 紫蘇梅子卷
  • 火炙左ロ魚群邊
2010-10-23 18 views
本来食完都不是觉得十分好,仲嫌贵添,但是下午对比完另一件好高人气的寿司店后,顿时觉得,其实这一家真的也算是一个好选择。。。先来菜单,我吃的是:秋刀鱼刺身,$138,貌似是现在这个时候推荐的:嗯,第一次食秋刀鱼刺身,觉得几滑,都是鱼香就不是太浓,都得个滑,可能我不太中意吧,但下午对比过,这家秋刀鱼算是高质素。特选大拖罗寿司,$35,大拖罗寿司,$30:个人认为特选那个反而没有什么特别,反而便宜一点的大拖罗寿司就非常香,有点筋。今餐比较不满的是,这两碟都有血丝和血点在里面,看着有点感觉不好。。。三文鱼腩寿司, $18,三文鱼寿司,$14:好味,饱满,有光泽。火炙带子:有黑椒在里面,觉得不太夹味,不推荐。忘记几钱。不过我还是觉得几贵,可能是因为我吃了秋刀鱼刺身的关系。。。埋单$275但是好似没咩点食甘。。。不过,质素真是算几好,而一般的寿司在20-40之间,同某高人气的寿司店差不多,但是坐得舒服,服务也算可以。下次应该还会再来,但是不会再点贵刺身和特选拖罗,对了,三文鱼刺身好像是$40-50。

先来菜单,我吃的是:

火炙带子:有黑椒在里面,觉得不太夹味,不推荐。忘记几钱。

2010-10-23
$275 (Lunch)
  • 大拖罗寿司
2010-08-13 25 views
來了銅鑼灣看傢俬, 不巧要離開的時候突然下雨, 只好打消去別處吃午飯的念頭, 一個箭步衝去對面恆隆中心。見門口豎著的宣傳牌說有定食供應, 反正未食過又去吃一下。被餐牌上大大幅万両定食 ($78) 的圖片吸引, 便點了它。這個定食包括壽司倂盤、前菜和麵豉湯。前菜由一隻炸蠔加少許生菜絲和蕃茄, 和一 pat 沙律醬組成, 炸蠔夠熱夠脆不覺腥味也就頗細隻, 配菜就真是配菜而已。麵豉湯放了四隻蝦頭, 不見得增加了蝦味, 蝦膏也沒有溶入湯內, 反而令湯有一點點腥。壽司倂盤係擺得幾靚的, 一件件壽司排在碟上像一朵花的樣子。總共有 8 款壽司, 順時針起分別為:1. 鱈魚肝軍艦 - 初時以為是鮟鱇魚肝, 因為挺幼滑而且吃到淡淡的類似肝醬的味道; 看餐牌才知道是鱈魚肝。2. 辛辣卷 - 又是對照餐牌才知它叫辛辣卷, 裡面是吞拿魚和菜, 外面滾上芝麻; 可是我完全吃不出辣味啊! 賣相倒是不錯。3. 吞拿魚醬油漬 - 是一款江户前壽司, 吞拿魚肉用醬油製過而成, 其實又不大覺有醬油味 (可能我自己點了豉油所以分不出來), 跟普通吞拿魚分別不大。4. 油甘魚 - 已內置 wasabi, 過得去。5. 𩶘魚

見門口豎著的宣傳牌說有定食供應, 反正未食過又去吃一下。

壽司倂盤係擺得幾靚的, 一件件壽司排在碟上像一朵花的樣子。

總共有 8 款壽司, 順時針起分別為:
4. 油甘魚 - 已內置 wasabi, 過得去。
5. 𩶘魚 - 沒什麼味道。
6. 特大帶子 - 果然特大, 一隻可以切開兩片鋪在壽司飯上, 壽司飯已比一般壽司小但我也要分兩口才吃完一件。
7. 赤海蝦 - 又甜又大隻, 不錯。
8. 中間那件是三文魚子, 魚子放在一團飯上, 比較難整件夾起, 然後魚子又會散到一碟都是。

最後, 當然要止一止我的甜蛋癮啦, 所以又單點了千両特製厚燒甜蛋 ($12)。蛋微甜又煎得一層層的, 當甜品吃也可以。

服務呢就真的幾好的, 我坐吧檯對著風口, 坐一會已覺得凍, 請服務生給我換位置, 他們很快便辦妥, 又會貼心地提醒我小心那個「神神地」的熱水機。

當然銅鑼灣區要吃壽司的話還有更好的選擇, 但講到方便實惠多花款, 又少不了千両。
就係佢!!!!!
万両定食
千両特製厚燒甜蛋
$99 (Lunch)
就係佢!!!!!
万両定食
千両特製厚燒甜蛋
2010-07-30 4 views
八時許,與故人聚首,當要暢談盡興結果千両的軟墊卡位配上柔和燈光也相當舒服,三人吃壽司,談談天,甚是高興當天吃了鮟鱇魚肝壽司、甜蝦蟹膏壽司、火炙三文魚壽司、帆立貝壽司、鰻魚壽司、他他牛壽司等等當中以他他牛壽司較為出色。wasabi 不夠山葵味,飯糰握得鬆馳有度,結實。千両終究沒有給我十分企理衛生,魚生十分新鮮,工作人員親切認真的感覺,而且食物種類不算多,與頂級壽司店當然遠遠不及,勝在百多元一位而有相當質素,笑臉還是給她吧!
八時許,與故人聚首,當要暢談盡興
當中以他他牛壽司較為出色。
wasabi 不夠山葵味,飯糰握得鬆馳有度,結實。

15 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2010-06-05 4 views
今日放左工..同朋友一心諗住出cwb 食壽司....最終決定食sen-ryo, 諗住佢同元氣係子母公司....而且聽聞用料貴價d~應該都ok....服務真係好好, 見d客人拎住d 大件行李, 都會主動幫佢地處理星期五夜晚例牌多人, 我坐order 枱,都預左d 壽司冇咁快到~但估唔到我既諗法係錯....每次order 都係5-10分鐘內上灑所有菜~侍應又有禮貌~~服務底讚!!不過..........味道就好一般.............. 食壽司 一定要有芥末......但呢間d 芥末係怪怪地....沒有芥末的味道.... 個人認為手握壽司d飯一定要實...但呢間唔洗夾上黎....d 飯都已經散左...... 用料完全唔新鮮......食三文魚沒有三文魚味道....... 款式太少選擇..........總結..每人$160 食咁少菜....真係唔多底食.....而且.話明食飯.......不是食服務,,,,所以唔會有下次!!!!
今日放左工..同朋友一心諗住出cwb 食壽司....

侍應又有禮貌~~服務底讚!!

款式太少選擇..........

2010-06-04
$160 (Dinner)
2010-05-18
尋晚行開恆隆, 決定同老公去千兩食晚餐, 真係估唔倒, 只係事隔半年無幫襯嗟, 啲質素可以差成咁優:- 店員服務細心周到 老公拖住個喼, 佢地見狀會主動提出幫我地keep 住喺cashier, 等我哋可以安心食飯缺:- 魚生唔夠新鮮 最初拎碟三文魚, 食落去點解咁"泡" 嘅呢, 無乜質素之餘亦都無乜魚味 以為只係三文魚咁嗟, 之後繼續拎多幾款魚生壽司食, 同樣情況依然出現 我只可以總結一句放0係壽司飯上邊啲魚生唔夠新鮮, 真係我食過最差勁嘅- 又咸又勁味精 試左佢個醬漬牛蒡條, 咬第一口...嘩...咸到苦..真係浸左過耐醬油 even 沖左水都仲係咸到乜咁..真係好勉強先食埋落去 但就換來我依個味精敏感嘅人即晚頭痛欲裂嘅苦況總括而言, 依個價錢食迴轉壽司仲有大把選擇, 而我亦未試過食壽司都可以攪到頭痛...我以後都唔會再幫襯

優:
- 店員服務細心周到

缺:
- 魚生唔夠新鮮
- 又咸又勁味精
試左佢個醬漬牛蒡條, 咬第一口...嘩...咸到苦
..真係浸左過耐醬油
even 沖左水都仲係咸到乜咁..真係好勉強先食埋落去
但就換來我依個味精敏感嘅人即晚頭痛欲裂嘅苦況

我以後都唔會再幫襯
2010-05-17
$150 (Dinner)
2010-04-27 2 views
今日放工同女朋友如常地為左食乜而煩惱....於是去左屋企附近間好耐無去既千兩一入門口,唔洗等位,正!!我哋坐左係壽司吧,立即起筷,食左兩碟迴轉壽司 --> 分別係,海老三味同燒魷魚壽司。海老三味真係名副其實咁“老”.... 好似放左好耐咁,一D都唔新鮮 反而燒魷魚壽司就唔錯,入口咬感都OK食玩兩碟迴轉壽司後,發覺都係唔好攞迴轉野來食,都係哎D即叫即整野好,於是我叫左碟三文魚壽司,三文魚手卷,蛋壽司,腐皮壽司同一罐我至愛既Asahi啤酒(無錯,我都係哎D平野,生活艱難呀嘛~)入返正題,蛋壽司同腐皮壽司先到,食落OK,唔錯。突然,o係我正enjoy緊個腐皮之際,個waiter突然埋黎話:“先生,唔好意思,我地DAsahi啤酒賣曬啦..“ 係果一刻,我成個口即刻無曬味覺.....好唔開心..... 不過,見個waiter服務態度好好,無所謂啦接著,就上左我之前叫既三文魚壽司同三文魚手卷。先講三文魚壽司,食落好乾,好鞋,好唔掂。我覺得同對面惠康賣既壽司質數差唔多。 我跟住就攞起個三文魚手卷大口咬落。哇!!!呢個仲精景!個三文魚手卷成個雪糕咁,凍到我D牙都痛!!! 我無知乜事,但個
一入門口,唔洗等位,正!!

我哋坐左係壽司吧,立即起筷
,食左兩碟迴轉壽司 --> 分別係,海老三味同燒魷魚壽司

反而燒魷魚壽司就唔錯,入口咬感都OK

入返正題,蛋壽司同腐皮壽司先到,食落OK,唔錯。
不過,見個waiter服務態度好好,無所謂啦
我無知乜事,但個三文魚應該係arm arm 係雪櫃“歷”出來,好X凍。
我立刻舉手要求換過個。Again, 由於waiter既服務態度依然很好,我就無所謂啦.... 過左大概5分鐘,個waiter攞左碟新既三文魚手卷比我。我隨即大口咬落,發覺 ---"有無搞錯呀!!!???
又係凍既!?!?!?!?
我要強調既係,D三文魚唔係普通既凍,係冰~凍!!!
我於是食左一淡就好不滿咁買單走人。

係呢度,我想講多少少野,就係我一直都好支持千兩既。我從兩年前就一直幫襯呢間餐廳,要排隊我照等,有板長都唔去。但係,我都發覺到千兩既水準從上年開始就日益下降。我個人認為,一間日本餐廳既成功,係同管理質數有莫大既關係。好似今日咁發生D無啤酒同冰凍三文魚既事就證明呢間野既管理已經變得非常之差。我好希望個老闆搞好D間餐廳。
(完)

2010-04-27
$100 (Dinner)
2010-04-13 6 views
好耐無試過迴轉壽司真係拎條帶d野食,因為怕放左好耐,唔新鮮,會叫返order。今次算係少數既一次,因為見d野食轉幾圈就有新野食出,壽司:三文魚($14): 肥瘦剛好,不錯。三文魚腩($18): 好肥,有一陣油脂味,一入口脂肪便溶在口裏。油甘魚腩($14): 之前有朋友介紹說千両的油甘魚腩很好味,今次特意一試,或許我不太懂得欣賞,我覺得味道普通,沒有甚麼特別,又沒有魚腩的肥油味。帆立貝($25): 可能是自己點的關係,師傳先從雪櫃拎出來,所以帆立貝好凍,無咩味。特長天婦羅海鰻($18): 熱食一陣油炸味,涼了再食亦是一陣油炸味,不好味。梅子左口魚裙邊($30): 以為梅子會酸酸地,點知一點酸味都無,而且無乜味。靖魚($14): 這個反而酸酸地,幾開胃,不錯。墨魚($12): 無論去那一間壽司店,墨魚始終係好靭,這裡也不例外。海老三味($38): 有熟蝦,甜蝦,赤海蝦。不錯,都幾抵。赤海蝦實身d,幾好食。小食:味噌蕃茄($14): 凍蕃茄配以味噌和芥辣的汁好奇怪,爽口,如果無wasabi味仲好。牛蒡薄脆($18): 幾好,好似薯片咁,脆卜卜,有少許黑掓調味。玉子($12): 好甜,又好ju

壽司:

三文魚($14): 肥瘦剛好,不錯。

靖魚($14): 這個反而酸酸地,幾開胃,不錯。

小食:

玉子($12): 好甜,又好juicy。

以為"千兩"好貴,點知計數先發覺同元氣差不多而且質素不俗。美中不足係無拉面食。下次諗唔到食咩會再嚟過。
味噌番茄
三文魚腩
梅子左口魚裙邊
靖魚
2010-04-10
$125 (Dinner)
味噌番茄
牛蒡薄脆