2019-04-29 568 views
海港城的千兩往往比其他分店少人和輪候時間較快. 這也是我經常去這裡的原因. 唐揚甜蝦可以整條食, 十分方便. 蝦味濃郁且甘甜, 跟啤酒十分搭配, 值得推薦!火灼牛油赤海蝦壽司是我最喜歡和必點的選擇! 溶化的牛油跟赤海蝦非常搭配且鮮味! 炸蝦卷和玉子都是現做, 所以都是熱上的(也是我喜歡的原因). 每次光顧都能保持水準不會令人失望!
唐陽甜蝦

唐陽甜蝦
2019-04-15 429 views
琴晚同男友去食-枝豆-叫佢整熱.佢唔似其他店用水蒸或灼.而係放去微波爐整.導致枝豆乾同唔好食-壽司拼盤-兩人360-唔似千兩質素 壽司唔太新鮮-豐州‘縞參’同‘彷彿’壽司-我唔太記得點寫但讀音係近似. 縞參好新鮮但彷佛唔好食-茶碗蒸-正常野唔comment總結呢間千兩同多年前食既感覺一樣. 壽司唔太新鮮. 唔值千兩呢個pricing 同埋琴晚介紹佢個新menu同事.佢似背書多過介紹.一講完仲想叫我地即刻落單....如果你背書我諗我地唔駛你介紹呀:(我諗下次都是唔好偷懶. 去其他方店食好過...一般係因為縞參壽司:(
琴晚同男友去食
-壽司拼盤-兩人360-唔似千兩質素 壽司唔太新鮮
-茶碗蒸-正常野唔comment
我諗下次都是唔好偷懶. 去其他方店食好過...
一般係因為縞參壽司:(
2019-04-14
$200 (Dinner)
2019-04-12 1959 views
今日小編老細一臉春風得意甘同大家講請大家去尖沙嘴食日本野WOR,小編和眾同事們仲不停FF梗D星級日本菜,點之最後原來黎左千両,真係O曬嘴,唔係話千両唔好食,冇特別LOR!中環IFC間千両就長期爆滿,都唔知渠點解甘好生意,又唔係特別正,又冇SET,服務一般,相反今次小編第一次黎九龍酒店呢間千両真心不能夠不寫一篇食評讃渠,當然唔係食物質素啦,又係一般甘LOR,反而有位員工(疑似經理)叫CoCX Wxx(下稱可可), 非常極度非常極度非常極度(重要既野要REPEAT三次)殷勤有禮唔假唔做作,真心非常好有誠意極度有HEART,話說我班同事呢,都幾麻X煩,一個今日就病左唔舒服唔想食生野凍野炸野啦,然後可可就推介食個牛肉豆腐鍋再配個稻庭烏冬,繼而我既另一個同事一向唔食生野炸野辣野然後可可又建議渠食個多D熟野既SET啦,D食物OK既,但可可好細心,知道我同事唔舒服就不停幫我地添茶添水,同事話就快走啦不用添水,可可話舒服飲多D水啦,我地呢度有廁所WOR,嘩,真係,小編真心滾動呀,香港服務業唔係絕望架!當然呢D甘既一流服務小編除左O係呢度表揚,都一定一定再寫信去美心集團表揚渠呢D甘優質既服務!而小編都留意到唯獨呢間九龍酒店既千両系完全冇負皮既!勁!
2019-04-12
$150 (Lunch)
  • ALL
2019-04-05 417 views
lunch去左海港城入面既千兩食,其實都知道海港城入面既食肆係好食,只係價錢有啲貴,不過如果lunch黎食都ok 嘅,因為有lunch set... 我點左個冷烏冬配壽司同炸物,套餐跟沙律,個沙律好fresh, 車厘茄好甜超多汁! 個烏冬彈牙口感好好; 壽司都係火灸類,新鮮可口,似係即製而唔係一早整定... 唯獨炸物稍遜,不過都係中上水平,所以整體用餐體驗都係大滿足!
2019-04-03
$100 (Lunch)
2019-03-14 431 views
由於之前食壽司食到好失望,今次決定再去食過第二間。千兩裝修舒服,侍應都有禮貌。第一印象吾錯🤓叫左鰻魚,赤海蝦,三文魚,三文魚腩,帶子,左口魚壽司🤩由於我鐘意食鰻魚,所以對鰻魚要求都會高啲。呢個鰻魚只屬合格質素,有d失望…赤海蝦好鮮甜,咬落去蝦肉有彈性😋三文魚就正常質素,但下次再食我會叫三文魚腩,因為我鍾意佢油脂豐富啲🙊帶子好厚身,食落去唔會有陣腥味,食到帶子新鮮嘅味道,十分推介👍左口魚食咬落去有啲汁彈出嚟,有少少鹹味又彈牙爽口🤭原本想叫和牛卷,點知賣晒。最後叫咗個牛油果軟殼蟹卷,賣相好靚好吸引。食落去軟殼蟹要用D力先咬得爛,牛油果太薄身唔係好食得出牛油果味。總嘅黎講壽司質素中上,環境舒適,服務周到,侍應會主動過嚟斟茶…
由於之前食壽司食到好失望,今次決定再去食過第二間。
千兩裝修舒服,侍應都有禮貌。第一印象吾錯🤓

叫左鰻魚,赤海蝦,三文魚,三文魚腩,帶子,左口魚壽司🤩
由於我鐘意食鰻魚,所以對鰻魚要求都會高啲。

2019-02-25 418 views
千兩即係高級版元氣。所以環境裝修會感覺更舒服,服務當然更有禮。中午來就叫了兩個套餐和太太吃,在這裡,那份寧靜就和外邊拼命購物的戰場沾不上邊。兩者都是壽司餐。不同的是熱吃,一個是牛肉烏冬,一個是海老湯。湯味濃好飲。烏冬彈牙。壽司和元氣或者和元氣差不多價位的比。會大件點,新鮮點,味道深厚點。必定推介那件拖羅壽司,那種豐厚,久久不捨吞下,但好的拖羅就會在口中溶化。不給你留存的機會炸肉餅熱呼呼的,外脆內鬆軟。口腔中充斥飽滿感。這個中午,嘆一餐。心中的苦惱排開不少
千兩即係高級版元氣。
所以環境裝修會感覺更舒服,服務當然更有禮。

湯味濃好飲。烏冬彈牙。壽司和元氣或者和元氣差不多價位的比。
會大件點,新鮮點,味道深厚點。

炸肉餅熱呼呼的,外脆內鬆軟。口腔中充斥飽滿感。

這個中午,嘆一餐。心中的苦惱排開不少
2019-01-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
2K
2019-01-14 1495 views
🐚刺身 💛馬糞海膽($560/120克) 👍🏻正值當造期的北海道 #馬糞海膽,色澤呈金黃帶橘💯,紋理清晰,粒粒分明😋入口鮮甜,甘香馥郁,是初春必嚐之選👅 😍象拔蚌刺身拌海膽醬油 ($118/份) 肥厚肉大的象拔蚌鮮甜無比👅,肉質爽滑帶脆😋,入口鮮甜交融🥰 🍣壽司 🐚活象拔蚌壽司($42/件) 活象拔蚌肉質爽口彈牙😋口感爽脆煙韌👅配上壽司飯的酸香🍣令人一試難忘😍 🔥燒物 🦀燒鱈場蟹伴蟹味噌醬🦀 蟹腳飽滿鮮甜多汁,以🔥爐燒🔥方式不但令其更焦香可口,更能保留蟹身淡淡海水鮮味😍 👍🏻旁邊的蟹味噌醬先係精華🥰,濃稠醬汁鹹香鮮甜,鮮味更突出👅 🦀芝士蟹甲羅🧀 ($88/份) 💕松葉蟹蓋放滿蟹肉,配上香濃蟹膏,再以爐火燒煮🔥,表面的芝士與蟹膏融為一體🦀🧀,香氣四溢💯 🐟鱈魚鮫西京燒🐟 選用鱈魚魚鮫部位,質感嫩滑😍 用上白味噌醬汁醃製,烤至外層金黃香脆,🐟外酥內嫩的魚身散發豐腴甜香的魚油🤤 . 🍲蝦味噌海鮮鍋($238/鍋) 🦐蝦味噌海鮮鍋內有鱈場蟹🦀、蠔、有殼海鮮🦀等海鮮🦞,配以本菇🍄、旺菜、水菜、豆腐、葛絲等

🐚刺身

💛馬糞海膽($560/120克)

😍象拔蚌刺身拌海膽醬油 ($118/份)

肥厚肉大的象拔蚌鮮甜無比👅,肉質爽滑帶脆😋,入口鮮甜交融🥰

🍣壽司

🐚活象拔蚌壽司($42/件)

🔥燒物

🦀燒鱈場蟹伴蟹味噌醬🦀

🦀芝士蟹甲羅🧀 ($88/份)

🐟鱈魚鮫西京燒🐟

選用鱈魚魚鮫部位,質感嫩滑😍

🍲蝦味噌海鮮鍋($238/鍋)

🦐蝦味噌海鮮鍋內有鱈場蟹🦀、蠔、有殼海鮮🦀等海鮮🦞,配以本菇🍄、旺菜、水菜、豆腐、葛絲等蔬菜細意烹煮,配以濃味蝦味噌湯底,超美味😋

🍶燒酎

🔸獺祭 寒造早槽48純米大吟釀生酒

有華麗清新花果香之餘帶香濃蜜香😍

🔹獺祭 三割九分遠心分離 純米大吟釀

🍬微微甘甜口感的純米大吟釀,以「三割九分」的方式取每粒米最精華的百分之三十九去釀造,滴滴甘醇,果香馥郁🍾

‪‬====—====—====—====—

2019-01-11
2019-01-13 588 views
新一年,千両又有新搞作,以最時令、最上盛嘅海鮮呈獻「初春の膳」,包括魚拔蚌、海膽、鱈場蟹等,由依家直至3月上旬都有得食!馬糞海膽 $560/120克馬糞海膽色澤金黃,光澤飽滿,鮮甜無比,甘香馥郁,乃初春必嚐之選💛🧡活象拔蚌刺身伴海膽醬油 $118/份厚切刺身口感爽脆,肉質彈牙、鮮甜味美🤤活象拔蚌壽司 $42/件肥大肉厚的活象拔蚌非常鮮甜,肉質爽滑帶脆,經大廚細心薄切,令人一吃難忘😍🦀燒鱈場蟹伴蟹味噌醬 $270/份蟹腳飽滿鮮甜多汁,以爐燒的方式令其更焦香可口,亦保留蟹身淡淡的海水鮮味。附上蟹味噌醬,鹹香鮮甜,鮮味更突出🤗🦀芝士蟹甲羅 $88/份在松葉蟹蓋上放滿蟹肉,配上香濃蟹膏,再以爐火燒煮,香氣四溢!芝士與蟹膏融為一體,入口香濃鮮甜,美味無窮🧀🎣鱈魚鮫西京燒 $108/份特別選用鱈魚鮫部位,肉質嫩滑,用上白味噌醬汁醃製,烤至表面金黃香脆,外穌內軟,作為佐酒料理一流!👍🏻🍲蝦味噌海鮮鍋🦐 $238/鍋內有鱈場蟹、蠔、有殼帶子等海鮮,配以本菇、香菇、王菜、水菜、豆腐、葛絲等蔬菜烹煮,蝦味噌湯底濃郁鮮味,令人一飲而盡!😊獺祭 寒造早槽48純米大吟釀生酒🍶($98/150ml; $185/3

馬糞海膽 $560/120克

活象拔蚌刺身伴海膽醬油 $118/份

厚切刺身口感爽脆,肉質彈牙、鮮甜味美🤤

活象拔蚌壽司 $42/件

🦀燒鱈場蟹伴蟹味噌醬 $270/份

附上蟹味噌醬,鹹香鮮甜,鮮味更突出🤗

🦀芝士蟹甲羅 $88/份

芝士與蟹膏融為一體,入口香濃鮮甜,美味無窮🧀

🎣鱈魚鮫西京燒 $108/份

🍲蝦味噌海鮮鍋🦐 $238/鍋

獺祭 寒造早槽48純米大吟釀生酒🍶
($98/150ml; $185/300ml; $425/720ml)

其酒名以數字表示精米步合,只取每粒米最精華的48%去釀造,入口有清新花果香之餘更帶蜜香,讓人在初春找到最特別的微醺滋味🌸☺️

呢餐真係無與倫比,食材新鮮上乘,經過總廚匠心獨運,款款精巧美味,稱之為日本料理龍頭絕不為過!
2019-01-11
Type of Meal
Dinner
2018-12-16 604 views
午餐時間到附近的千両,去到未係太多人,女服務員叫我等等。到有位時,她帶我入座,全程態度黑着面又唔想理我咁,真奇怪🤔不過其他的服務員都很有禮貎。千両特上刺身丼定食魚生刺身都幾厚切幾鮮,但帶子就切碎粒,無咁好食,海佬刺身大隻彈牙,配有沙津和麵豉湯。關鰺刺身這是限定,魚肉富彈性,口感清爽煙靭,配上酸橘汁更能突出鮮味。
千両特上刺身丼定食
關鰺刺身
2018-12-08 533 views
一直以來連鎖店比我嘅感覺都係會有合格嘅分數但係唔可以有大驚喜,今次食千兩都唔例外。係好食但係冇俾人wow既感覺!今次我tea time 時間去食左個set, 入面有包沙律,唔同嘅壽司以及綠茶冷麵。壽司都幾好食,尤其係嗰一舊火炙三文魚。三文魚好肥美。至於其他嘢例如綠茶冷麵都不過不失咁啦,只係個面煮得比較淋得滯,所以呢度要減分。但係食tea來講,百零蚊就貴左少少。但係餐廳環境坐得闊落舒服,間唔中一次都可以啦。

只係個面煮得比較淋得滯,所以呢度要減分。

$120 (Tea)
2018-11-23 546 views
中午食飯,唔想人太多又擠逼所以就嚟咗呢間千零度食個set lunch中呢度款式都幾多選擇而且刺身壽司好新鮮。壽司d飯用上日本米變成好重。咬落大大把唔會散口。三文魚大大嚿。好肉地。咬落去又分佈均勻。天婦羅炸得恰當好處。唔會太多炸粉薄薄地。咬落鬆化可口。個麵豉湯配上蝦頭。飲落有一陣嚇的清香。鰻魚燒得焦香味重。蛋壽司均勻,蛋黃味濃郁。甜品細細粒又好味,整得好精緻幼細。總括而言都算係,幾滿意。埋單150價錢算係中規中矩。

呢度款式都幾多選擇而且刺身壽司好新鮮

壽司d飯用上日本米變成好重。
咬落大大把唔會散口。

三文魚大大嚿。好肉地。咬落去又分佈均勻。
天婦羅炸得恰當好處。唔會太多炸粉薄薄地。
咬落鬆化可口。

個麵豉湯配上蝦頭。飲落有一陣嚇的清香。

鰻魚燒得焦香味重。蛋壽司均勻,蛋黃味濃郁。

甜品細細粒又好味,整得好精緻幼細。

總括而言都算係,幾滿意。

埋單150
價錢算係中規中矩。
2018-11-22 387 views
我寫食評一向唔寫連鎖店,因為太普通,唔型😆 但其實千両我成日食,一諗起想食有質素、新鮮、快又唔太貴既刺身壽司,就會諗起千両,尤其係係九龍酒店地庫呢間,好多時都唔洗排隊次次黎都食刺身壽司,因為佢選料新鮮,食得出魚既鮮味,最鍾意食大吞拿魚刺身,$150三塊係唔平,但好鍾意佢食完啲魚油仲停留係口腔入面既味道,回味無窮千両而家有午餐,大約$100一個set,幾抵食,難得百零蚊食到用料咁好既壽司次次食千両都會滿足咁離開,因為食物質素有保證

午餐

次次食千両都會滿足咁離開,因為食物質素有保證
2018-11-22
$260 (Tea)
午餐
  • 大吞拿魚刺身
2018-11-15 388 views
千兩一直是走高價路綫的日本餐廳,主打壽司、魚生等菜式,食材新鮮。而這次點了特上刺身拼盤,烏冬、牛油果軟殼蟹手卷,刺身一如既往地新鮮,手卷亦保持水準,而烏冬則較為軟身,只是一碗淨麵,喜歡軟滑口感的人可以一試。除此之外,侍應服務態度良好,定時會為顧客加茶,值得一讚。而且餐廳的裝潢優雅,不會過於嘈雜,適合一班人聚會,聊天。即使不好魚生的人亦可以有串燒、主食等選擇,顧及大部分顧客的口味。是一間值得回頭的日本餐廳。
2018-11-05 263 views
雖然平時好多時候都會去比較多分店嘅元嘟食壽司,但其實我比較鍾意去貴少少嘅千兩食壽司。雖然都唔係貴幾多但係喺食物嘅質素上有的而且確比較好。今次我就同朋友去咗呢間食,大大嚿魚生擺入口,好滿足好正呀!
2018-11-04 305 views
在尖沙咀逛街後,來到這間連鎖壽司店歇一歇,先「醫飽個肚」再去繼續戰鬥!首先點了一碗日式海鮮燉蛋。實屬每次必點,雞蛋蒸得十分滑溜,蛋香味濃,加上冬菇、小帶子、蝦肉等食材,更顯鮮味。(由左至右)中吞拿魚腩、油金魚腩、吞拿魚、他他牛。最喜歡中吞拿魚腩壽司,油香豐富,吞拿魚亦不太薄身,口感和味道也相當不錯。而普通吞拿魚則有筋,水準略嫌不足。海膽軍艦也是必點之一。海膽份量不少,用上鮮味日本海膽,味道濃郁甜美,入口即融。最後以鹹香四溢的手羽先串燒作結。

首先點了一碗日式海鮮燉蛋。

(由左至右)
中吞拿魚腩、油金魚腩、吞拿魚、他他牛。

最後以鹹香四溢的手羽先串燒作結。