2019-09-24 1631 views
位於銅鑼灣的Sensu,是一間提供全天侯和食料理的餐廳 。曾經跟媽媽來這裡品嚐過下午茶,覺得質素不錯,值得再試。得知餐廳最近推出Weekend Brunch,可以一次過嚐到多種美食,所以再度光顧啦。Weekend Brunch $248-328只在星期六和日供應的Weekend Brunch,供應時間由12:00 -15:00,客人可以自選一款松露意粉和仼食沙律吧及甜品吧,令你飽足又滿足哦。現時在Openrice訂座,可以 優惠價 $248/位享用哦。自選意粉客製化,選擇甚多,可自行配搭出最合自已心意的菜式。意粉種類五選一,包括: 天使麵,闊條麵,菠菜意大利麵,紅菜頭寬麵,意粉。肉類二選一,包括:蜆,蝦,雞肉,煙肉。配菜可仼選: 火腿,黑橄欖,粟米,紅椒,本菇,白玉菇。醬汁四選一: 明太子,卡邦尼,蜆汁,蕃茄汁。服務員會在客人面前刨出新鮮的黑松露片,令整道菜式更有派頭。我選擇 紅菜頭寬麵,蝦肉和雞肉, 火腿丶粟米丶紅椒丶本菇和白玉菇,明太子汁。色澤奪目的自家製意粉,感覺新潮,而且非常美味哦。明太子醬汁緊緊包裏每條意粉,鮮香微辣,使人吃不停囗。意粉質感偏硬,是我喜歡的囗感,搭配多種配料,
位於銅鑼灣的Sensu,是一間提供全天侯和食料理的餐廳 。

Weekend Brunch $248-328

服務員會在客人面前刨出新鮮的黑松露片,令整道菜式更有派頭。

明太子醬汁緊緊包裏每條意粉,鮮香微辣,使人吃不停囗。
意粉質感偏硬,是我喜歡的囗感,搭配多種配料,味道更為豐富。

沙律吧和前菜吧,貴精不貴多,質素不俗哦。有一整個巴馬臣芝士輪,蕃茄水牛芝士,四款火腿拼盤,煙三文魚,自選沙律等。

火腿鹹香勻備,煙三文魚鮮香肥美,自選沙律可配紅腰豆,粟米,麵包粒。

甜品吧則提供多款人氣蛋糕
,例如: 士多啤梨慕斯配法國酥餅,烏龍蜜桃布丁,紅莓海綿蛋糕,焗柚子蛋糕,雙色蕃薯墶。仼食甜品的感覺,真令人興奮唷。

賣相猶如小蘋果的士多啤梨慕斯,非常好吃呢!
 酸甜味道,夾撃味蕾,甜而不膩唷。而雙色蕃薯墶,蕃薯甘甜粉糯,也很不錯呀。
2019-09-22
Lunch
2019-09-04 151 views
經過依間餐廳門口好吸引所以我哋入咗去,佢呢搞到好似酒吧咁,燈光又好迷幻,點知上到去餐廳成間muji咁。晏晝四點幾我哋包場,一個食客都冇。先來個黑松露薯條,黑松露醬好香好好食,我欣賞啲薯條有埋薯皮,好有薯味!同埋薯條唔算太鹹!Deluxe afternoon tea set 包兩杯野飲,但係係講緊凍檸茶熱檸水嗰啲飲品先至包,我哋嗌嘅依兩杯嘢飲只可以半價。cappuccino 同 latte,兩杯都有水準,好香咖啡味,老實講太足料啦所以夜晚我瞓唔着。Deluxe afternoon tea set 顏值極高,大家都食開幾層嘅afternoon tea,依家一層已經可以好靚好優雅。最搶眼嘅就梗係出晒煙嘅綠茶朱古力 mousse,蝦多士略嫌清淡,蝦味唔係好夠。榛子醬甜品好好食,配 scone 既 jam 同 cream 亦都不錯。總括黎講,打卡一流!

黑松露薯條

Latte
Cappuccino

Deluxe  afternoon  tea  set

總括黎講,打卡一流!
黑松露薯條
Latte
Cappuccino
Deluxe  afternoon  tea  set
2019-08-22 2813 views
難得麵包班同學仔Ivan兄話有間嘢想試,當然,要陪吓佢嘅,日期、時間定好,我就純粹配合吓啫。而佢想試嘅餐廳,就喺「五感六覺」(Gosango)其中一家酒吧餐廳「Sensu」。TOWER535喺銅鑼灣新嘅飲食集中地,之前去過地庫嘅「素一」食素,相對今次到訪嘅「Sensu」,感覺好唔同,因為明顯喺走高檔嘅路線,先入眼簾嘅喺酒吧區,黑與金嘅配襯,非常型格。另一邊,見到一排面向街景嘅高腳枱櫈,適合靜靜哋兩個人坐吓、飲吓嘢、傾吓偈。再走入啲,就喺用餐區,設計非常時尚。以4人枱為主,無論喺唔喺梳化位,就算其他座椅,都好挨好坐。再者,柔和嘅燈光,高樓底,都營造出好舒適嘅空間。據侍應介紹,佢哋喺一家提供歐日輕食嘅酒吧,所以,就連餐枱嘅擺設都一絲不苟,別緻嘅蠟燭燈,精緻嘅餐具,都予人賞心悅目之感。既然喺酒吧,就先介紹飲品方面,酒類嘅選擇十分多,更不乏極具特色嘅雞尾酒,尤其一系列以歷史悠久、百年酒商「松本酒造」釀制嘅清酒嚟做雞尾酒,可謂劉伶之福,亦就正正喺老友嘅目標。至於朋友想嚟試,都喺有少少目的嘅,一來佢都喜歡飲酒,二來依家晌7:30pm前落單飲杯嘢,就奉送一客「日山A5和牛迷你漢堡」。另外,若打算要飽

至於朋友想嚟試,都喺有少少目的嘅,一來佢都喜歡飲酒,二來依家晌7:30pm前落單飲杯嘢,就奉送一客「日山A5和牛迷你漢堡」。另外,若打算要飽肚嘅客人,亦有選擇,就喺佢哋推出咗一款「小食拼盤」,一客有9款小食,連一杯飲品。
松 $98

杯雞尾酒嘅成份從餐牌所知就喺咁喇:Matsumoto、Blue Flower、Vodka、Kyoho、Mint,由於杯下加咗啲乾冰,色澤紫紫藍藍,賣相就夠晒迷幻有個性。老實講,小弟無試,真喺講唔到喺點,然而,老友就大讚確喺幾特別,酒精度唔太高,但好醇厚,又帶點點巨峰提子清香,頗為順喉。
Late Autumn $88

小弟呢杯屬非酒精雞尾酒,以Strawberry、Grapefruit、Osmanthus syrup、Plum powder,更放上一片蘋果乾作裝飾,賣相同樣吸晴。整體味道算喺偏甜,但有陣陣桂花香,酸酸甜甜咁,帶有絲絲爽口感。
Late Autumn
Late Autumn
日山A5和牛迷你漢堡

雖然喺細細個嘅迷你版咋,都好足料,用心製作。漢堡送上時,侍應都特別介紹一下,唔單以國寶級日山A5和牛做,更用上法國芝士、秘製醬汁。包身烘得脆脆,牛肉入口堅爆晒汁,又充滿油香,喺食得出用料高質。
日山A5和牛迷你漢堡
因為大家都會各自返歸食飯,所以,今次短聚就單純飲吓嘢,而個迷你漢堡正好墊墊肚。飲和食都嚐到其質素,而服務亦有星級酒店嘅級數,讓人稱心滿意。
$105 (Other)
2019-08-19 140 views
之前食過SENSU嘅dinner,已經覺得好正,今次放工再嚟食個Snack Combo都一樣咁令人回味!Snack Combo ($188/set)Combo裡面包含左好多唔同嘅小食,選擇困難症嘅人就啱晒啦!其中最讚嘅係日山和牛迷你漢堡,肉汁juicy,好重牛味!海膽馬鈴薯沙律,大大份海膽係面,好香💕日山A5和牛牛肋條,好香好有牛味😋Cocktail 都好有特色,勁吸精🤩Seasons($92)用椰子水、青檸、檸檬汁調制,酸酸甜甜,夏天飲就啱曬~Topical由芒果同薄荷調制而成,好清新💕我地再係All day menu裡面叫左兩個菜式~前菜分別有餐湯同沙律,牛尾燉得好淋,好入味,沙律都好fresh日山和牛漢堡 ($188)熱辣辣嘅漢堡真係好吸引,肉汁juicy,好重牛味和牛臉頰鵝肝雲吞 ($178)我好鍾意食Ravioli,因為自己整嘅話,工序係超多超繁複,呢個雲吞嘅餡釀得滿滿的,鵝肝香,又唔會蓋過和牛嘅味道,份量做得啱啱好~是日甜品 (+$38)唔好以為佢係一個包,其實佢裡面由芒果同柚子做成,而外面嘅包,其實係慕絲,上枱嘅時候仲有煙霧效果,真係幾可亂真~甜品 (+$38)有咁嘅質素

Snack Combo ($188/set)
日山A5和牛牛肋條,好香好有牛味😋

Cocktail 都好有特色,勁吸精🤩
Seasons($92)
用椰子水、青檸、檸檬汁調制,酸酸甜甜,夏天飲就啱曬~

Topical
由芒果同薄荷調制而成,好清新💕

我地再係All day menu裡面叫左兩個菜式~

日山和牛漢堡 ($188)
熱辣辣嘅漢堡真係好吸引,肉汁juicy,好重牛味

和牛臉頰鵝肝雲吞 ($178)

是日甜品 (+$38)

甜品 (+$38)

有咁嘅質素,但係呢個價錢,真係超值!
以後有多一個聚腳點!

Tiff哥四海為家,係港九新界各有餐廳成為我每次必去嘅地方!係銅鑼灣世貿隔離TOWER535嘅SENSU就係我約fd高級食嘅必到之處!由裝修講起,有朋友成日話我寫食評寫裝修是咪傻左。其實好多人都會睇裝修揀餐廳,要我入一間簡陋餐廳食高級菜都唔會啦,何況我d讀者,係咪先。SENSU絕對啱晒風格,仲係超舒適嘅燈光,有LiveBand,聽下歌仔傾下計,得閒摸下手仔.....同姊妹😂😂😂😂係幾有feel嘅。SENSU嘅食物都好講究,無論擺碟,定係煮法都一流!就好似呢碟番茄醬貝殼飯配意大利水牛芝士,d貝殻仔唔會林到毛巾咁,同時粒粒入味,蕃茄味香濃。特飲都好有心思,零舍有feel係朵浮浮沉沉的玫瑰,加上浸左特飲的蘋果乾,絕對係必order飲品之一!我仲好欣賞個日式和牛漢堡,漢堡軟熟,細細粒但係牛就厚厚一塊❤️呢到最啱同你另一半黎撐下檯腳,飲下特飲聽下歌,追緊嘅女女都得,即刻到手亦得,得左🥰

SENSU嘅食物都好講究,無論擺碟,定係煮法都一流!

今個週末就同朋友嚟到Sensu試一試佢嘅DELUXE AFTERNOON TEA SET~食物種類來講都有好多,包括多款特色鹹甜點~自家製橙味英式鬆餅配自家製淡忌廉藍莓果醬味道真心不錯,鬆餅有點甜香,淡忌廉同藍莓果醬個味道都好特別,同平時食嘅有啲唔同,果然係自家製,而且味道都唔錯。鹹甜點有蟹肉脆餅調味合適,有點鮮味加上口感香脆,感覺豐富。鮮蝦多士方面鮮蝦已經打到一粒粒,而且經過調味鹹香更突出,底部的多士也不容忽視,口感香脆非常。日山A5和牛蕃薯餅喜歡食香口野一定不能錯過黃牛番薯餅,外皮炸得金黃香脆鬆化,裏面有一粒粒的黃牛及番薯茸混和在一起,帶點甜甜的可是十分夾。意大利芝士杯又好清香嘅芝士甜味,喜歡芝士的朋友不能錯過~檸檬撻比想像中冇咁酸,不過都係好開胃,比較合乎一般口味。綠茶茉莉花雪糕係一粒細細粒,可說得上是非常精緻,吃起來也入口即化。榛子閃電泡芙表皮鬆化,一吃下去裏面的cream也是立即溶化,甜味怡人。更有兩杯飲品,足以嘆一個下午!

食物種類來講都有好多,包括多款特色鹹甜點~

鹹甜點有
蟹肉脆餅調味合適,有點鮮味加上口感香脆,感覺豐富。

日山A5和牛蕃薯餅

意大利芝士杯又好清香嘅芝士甜味,喜歡芝士的朋友不能錯過~

檸檬撻比想像中冇咁酸,不過都係好開胃,比較合乎一般口味。

更有兩杯飲品,足以嘆一個下午!
2019-08-05 95 views
之前已經聽朋友講話呢間既下午茶唔錯,性價比高,今日同閨蜜夾到時間一於黎試下。餐廳環境開揚,樓底高所以空間感十足,而家採光亦都非常好。我地既 Deluxe Afternoon Tea set只係$288,已經係2人既價錢,真係幾抵食,份量算正常一共8款。咸點包括:蟹肉脆餅、鮮蝦多士、日山A5和牛蕃薯餅甜點包括:意大利芝士杯、檸檬撻、綠茶茉莉花雪糕、榛子閃電泡芙、橙味英式鬆餅配自家製淡忌廉藍莓果醬因為每款都係相對簡單既食品,所以每款味道都正常,無特別好食或者唔好食。不過以呢個價錢係銅鑼灣區食到賣相同味道都唔錯既tea set都算係咁啦,係唔錯既選擇。

咸點包括:蟹肉脆餅、鮮蝦多士、日山A5和牛蕃薯餅

2019-08-03 86 views
平日食三層架下午茶食得多😅想轉下口味😸試左sensu既snack combo首先推翻下午茶只能食三層架既概念亦冇分咸點定甜點我最欣賞佢地既和牛壽司原來係日山A5和牛壽司😻😻好正呀~🤤🤤但我略嫌佢個設計唔係好方便因為佢個方塊形設計想切野就唔係好方便😖😖但食物方面質素就好高而且一個都只係188另設加一仲有野飲就好掋食呀~~野飲方面我叫左杯season 係荔枝味唔會好甜 飲落好fresh好岩女仔飲🤤
平日食三層架下午茶食得多😅
但我略嫌佢個設計唔係好方便
因為佢個方塊形設計
想切野就唔係好方便😖😖
但食物方面質素就好高
而且一個都只係188另設加一仲有野飲就好掋食呀~~
野飲方面我叫左杯season 係荔枝味
唔會好甜
飲落好fresh好岩女仔飲🤤
2019-07-31 128 views
閨蜜high tea又多一個新選擇了!今次去到呢間銅鑼灣的隱世西餐廳,從地下上餐廳的途中上一條旋轉樓梯,周遭的裝潢彷如置身一個海底世界,上到去就到達餐廳了!餐廳的燈光鮮明,餐桌用上大理石,十分有氣派。今次跟閨蜜黎到品嚐最新的deluxe afternoontea set,價錢黎講相當抵,$288就可以享用二人份量,而且服務超優質,服務員一直詳細介紹餐點,超細心,貼心服務好似係酒店品嚐下午茶一樣!今次品嚐的精緻下午茶套餐,由每日下午2 時 30 分至5時 30 分供應,包括多款特色鹹甜點,當然最吸引眼球的就係超精緻的餐點擺盤,彷如一幅藝術品!自家製橙味英式鬆餅配自家製淡忌廉&藍莓果醬相信大家都認同英式鬆餅係下午茶的精髓之一!呢家餐廳的英式鬆餅,外脆內軟,有小小橙香味而且咬一口唔會過多鬆餅碎,整個鬆餅是連成一體的。廚師還很貼心地安排兩款醬,一款是淡忌廉,另一款是自家製原粒藍莓果醬!蟹肉脆餅呢款蟹肉脆餅賣相一流,面層還有黑魚子配上蟹肉沙律,連脆餅一齊食,多重口感!鮮蝦多士很喜歡鮮蝦多士的味道,欣賞去皮多士,有少少挺身的口感,面層擺滿大隻鮮蝦,清新之極!日本A5和牛蕃薯餅外脆內軟 一咬開牛味就

今次品嚐的精緻下午茶套餐,由每日下午2 時 30

自家製橙味英式鬆餅配自家製淡忌廉&藍莓果醬

蟹肉脆餅

鮮蝦多士

日本A5和牛蕃薯餅
外脆內軟 一咬開牛味就即時散出黎,超級好食!

意大利芝士杯
呢家的Tiramisu真係大愛!甜度個人覺得適中,層層疊疊的cream加上少量的蛋糕層,十分creamy,令人回味!

檸檬撻
一口檸檬撻賣相精緻,加入烤過的棉花糖條及桃味的果醬,香甜可口!

綠茶茉莉花雪糕
呢個綠茶茉莉花雪糕個人會比💯,從外觀到味道都很滿意!係玻璃器皿內有兩粒白色巧克力,咬開一半係流心綠茶,有陣陣花香,打卡首選!

榛子閃電泡芙
最後一款長條型泡芙,入面加入了特製榛子醬,外層有小小酥皮的感覺,唔會過膩!

鮮奶咖啡(熱)& 檸檬茶(熱)
精緻下午茶套餐包括兩杯飲品,分別點了一杯檸檬茶和鮮奶咖啡。值得稱讚的是杯子的設計都很雅緻,鮮奶咖啡散發著濃濃咖啡味,與下午茶餐點互相輝映,十分配合!
Tea
2019-07-30 1254 views
最近想節食減下肥😆,所以重質不重量,決定搵啲高質餐廳。Snack combo($188)係9-in-1嘅格仔裡面有唔同嘅精美食物,包括脆炸豆腐配土佐醋汁、鹽漬昆布沙律、海膽馬鈴薯沙律、櫻花蝦餅&脆炸鱔乾。當中最值得提係有四格同和牛有關。日山A5和牛牛肋條唔會太韌,配上自家製醬汁,有少少柚子味,不錯的説。日山A5和牛壽司係和牛刺身,但一啲都唔會有腥味,有啲似食魚嘅口感😆。日山A5和牛迷你漢堡細細個好易入口,漢堡扒好juicy,食得出唔係頹野。日山A5和牛芝士春卷有少少拉絲,配上和牛肉好match,平時酒樓食開果啲無得比。另外仲喺all day menu叫左道菜。餐湯係牛肉燉湯,真材實料,好有牛味。和牛臉頰鵝肝雲吞($178)好特別嘅煮法,不過牛肉味佔重,無咩鵝肝味。甜品(+$38)係假包子😆,一打開等籠仲會噴煙,像真度100%而裡面就有真芒果同淡淡柚子味,出面層慕絲仲入口即溶,真心推薦。Seasons($92)成份有Coconut water, lime, yogurt, lemon juice, lychee syrup& blue sky syrup,當中係用左希臘乳酪,另外仲有ic
最近想節食減下肥😆,所以重質不重量,決定搵啲高質餐廳。

Snack combo($188)

當中最值得提係有四格同和牛有關。
日山A5和牛牛肋條
唔會太韌,配上自家製醬汁,有少少柚子味,不錯的説。

日山A5和牛壽司
係和牛刺身,但一啲都唔會有腥味,有啲似食魚嘅口感😆。

日山A5和牛迷你漢堡
細細個好易入口,漢堡扒好juicy,食得出唔係頹野。

日山A5和牛芝士春卷

另外仲喺all day menu叫左道菜。
餐湯係牛肉燉湯,真材實料,好有牛味。

和牛臉頰鵝肝雲吞($178)
好特別嘅煮法,不過牛肉味佔重,無咩鵝肝味。

Seasons($92)
成份有Coconut water, lime, yogurt, lemon juice, lychee syrup& blue sky syrup,當中係用左希臘乳酪,另外仲有ice ball,好靚,睇得又飲得。

食完呢餐係有滿足感得黎又唔會有罪惡感

Dinner
2019-07-28 1111 views
早放工諗住慶祝chill下,朋友說帶左我黎打卡,打咩卡啊? 原來系Sensu by Gosango 推出既小食拼盤九宮格擺盆,據說隨便拍都可以拍出令人羨慕的美食照片😋5:30就可以Order,snack Combo的九款小食加 一杯特選無酒精雞尾酒,一位HK$188 也挺合理的😌脆炸豆腐配土佐醋汁,豆腐外脆 中間好滑溜,日山A5和牛壽司🍣口感幼滑得想多吃一件鹽漬昆布沙律🥗昆布口感爽味道幾特別海膽馬鈴薯沙律,呢種配搭幾特別日山A5和牛牛肋條😋牛粒入口即溶,櫻花蝦餅蝦餅味香濃😋脆炸鱔乾🤭超級鬆脆日山A5和牛迷你漢堡,這個口感味道挺特出的,A5和牛迷更為惹味日山A5和牛芝士春卷,和牛配芝士春卷香脆得來也挺匹配不得不讚的是他們的特選無酒精雞尾酒配搭別出心思,味道好飲之餘外表很吸引,打卡一流另外點左一個系all day Menu 入面簡左款和牛臉頰鵝肝雲吞呢道菜不得不讚歎一上碟濃郁香濃嘅鵝肝香味慢慢地洋溢出來,薄薄既雲吞皮包裹著和牛臉頰同鵝肝,入口便在口中溶化開去開感覺😋餐湯好濃郁嘅燉牛肉湯味,牛肉燉得好軟林林😋沙律配菜味道清新無酒精Seasons,賣相別緻之餘飲落椰子水、乳酪等味道特出入口幼滑

snack Combo

脆炸豆腐配土佐醋汁,豆腐外脆 中間好滑溜,
日山A5和牛壽司🍣口感幼滑得想多吃一件
鹽漬昆布沙律🥗昆布口感爽味道幾特別
海膽馬鈴薯沙律,呢種配搭幾特別
日山A5和牛牛肋條😋牛粒入口即溶,
櫻花蝦餅蝦餅味香濃😋
脆炸鱔乾🤭超級鬆脆
日山A5和牛芝士春卷,和牛配芝士春卷香脆得來也挺匹配
海膽馬鈴薯沙律+ 日山A5和牛迷你漢堡

另外點左一個系all day Menu 入面簡左款

和牛臉頰鵝肝雲吞

餐湯好濃郁嘅燉牛肉湯味,牛肉燉得好軟林林😋
燉牛肉湯味

沙律配菜味道清新
沙律

無酒精Seasons,賣相別緻之餘飲落椰子水、乳酪等味道特出入口幼滑美味😋
Seasons

靚靚既環境加上美食難怪咁多人黎chill一chill😋
snack Combo
海膽馬鈴薯沙律+ 日山A5和牛迷你漢堡
燉牛肉湯味
Seasons
平時係港島區食個港女TEA最少都$600埋單見FB介紹呢間SENSU推出嘅TEA SET 先$288 FOR TWO 真心抵所以即刻約埋閨密一齊試!TEA SET 包咗兩杯COFFEE OR TEA我嘅 cappuccino 雖然無拉花, 不過好好飲見到有乾冰效果, 梗係要相機食先啦鹹點方面, 鮮蝦多士同A5和牛番薯餅係我最愛甜點嘅 Tiramisu 同榛子泡芙非常出色SCONE 唔知係唔係自家製呢我覺得同其他酒店級有得比喎有whipped cream 同 homemade blueberry jam配埋淡忌廉質感好滑, 果JAM酸酸甜甜, 各有特色分量真係剛好夠兩個女仔食我地清哂所有食物可能仲未有好多人識呢間嘢, 所以好好坐加埋一大約$300倒, 我地兩個傾計傾足3個鐘好開心~
平時係港島區食個港女TEA最少都$600埋單
所以即刻約埋閨密一齊試!

TEA SET 包咗兩杯COFFEE OR TEA
我嘅 cappuccino 雖然無拉花, 不過好好飲

見到有乾冰效果, 梗係要相機食先啦

鹹點方面, 鮮蝦多士同A5和牛番薯餅係我最愛

甜點嘅 Tiramisu 同榛子泡芙非常出色

SCONE 唔知係唔係自家製呢
我覺得同其他酒店級有得比喎
淡忌廉質感好滑, 果JAM酸酸甜甜, 各有特色

分量真係剛好夠兩個女仔食
我地清哂所有食物

可能仲未有好多人識呢間嘢, 所以好好坐
加埋一大約$300倒, 我地兩個傾計傾足3個鐘
好開心~
2019-07-25 97 views
港女打卡必到近排悶悶地雨季又開始費時係户外約下朋友會一會開心一下嘆個tea先288for two 加一有齊7款野加鬆餅Happy Time 1.蟹肉脆餅好得意的色,有少脆碗,放住蟹肉。2.鮮蝦多士多士好脆,蝦肉好彈牙,沙律醬 .好濃味。3.日山A5和牛薯餅圓滾滾入面 口口牛,好脆,好香4.意大利芝士杯Cream好滑,最底有小cake 同有小酒味5.檸檬撻 有別平常撻,上次有蛋白糖條,冇特別味,但影相幾好6.綠茶䒩莉花雪糕影相一流,有乾冰係面,有點煙效果,看似朱古力,其實係雪糕,第一口食落口有少少茶味,再食下去有有茉莉味,好特別。7.棒子閃電泡笶濃棒子味,細細件不太滑8.橙味鬆餅配自家cream 同藍莓醬Cream好滑,有奶香味配上濃濃藍莓加果肉。最後食tea點少得茶or咖啡可以選擇意式泡沫咖啡同拿鐵本身已經好夠飽肚又滿足了打卡再咖啡滿足了
港女打卡必到

288for two 加一

有齊7款野加鬆餅

Happy Time

1.蟹肉脆餅
好得意的色,有少脆碗,放住蟹肉。
2.鮮蝦多士
多士好脆,蝦肉好彈牙,沙律醬 .好濃味。
3.日山A5和牛薯餅
圓滾滾入面 口口牛,好脆,好香
4.意大利芝士杯
Cream好滑,最底有小cake 同有小酒味

5.檸檬撻
有別平常撻,上次有蛋白糖條,冇特別味,但影相幾好
6.綠茶䒩莉花雪糕

7.棒子閃電泡笶
濃棒子味,細細件不太滑
8.橙味鬆餅配自家cream 同藍莓醬
Cream好滑,有奶香味
配上濃濃藍莓加果肉。

最後食tea點少得茶or咖啡
可以選擇意式泡沫咖啡同拿鐵
本身已經好夠飽肚又滿足了打卡
再咖啡滿足了

2019-07-25 743 views
想覺得這棟大廈很摩登。老公說吃過Seafood Room,裝潢浮誇,後來關門大吉。早陣子見到介紹,下午茶的相片漂亮,還有很賣相吸引的cocktail。樓底很高,空間感特別強。超有禮貌的服務,一入門口,店員替我們鎖起雨傘,再給我們閃令令的牌仔。新簇的裝潢、開揚的環境、超有禮貌的服務,讓人有置身酒店的感覺。Strawberry Mango Tea下午茶餐包兩杯茶或咖啡, 不過我們點了下午茶餐不包的飲品。總覺得果茶好聞不好喝,聞起來很香,飲起來卻淡而無味。這個帶少少酸,都算可以。Blue Flower Taro Latte拉花有點奇怪。實用角度,奶泡都幾多,入口濃密,奶味幾香,滲著芋頭味。個人覺得這個藍都幾artistic,但作為食物就不怎麼討好。Tea Set賣相漂亮。一共八款,份量不多。蟹肉脆餅,是威化上放了蟹肉沙律,鮮蝦多士則是蝦沙律,多士有少少韌,不夠脆。日山A5和牛蕃薯餅名字吸引,原來是個炸波波。不脆,中間偏實,沒吃到牛肉香,不看餐牌還以為是粒普通的炸薯波。轉戰甜食。最好吃是閃雷泡芙,榛子忌廉又滑又香。檸檬撻其實是餅加點檸檬醬,餅底的牛油味重,檸檬還好,不太假。Tiramisu最失

Strawberry Mango Tea
Blue Flower Taro Latte
Tea Set賣相漂亮。

Tiramisu最失望,吃忌廉般,不是期待的mascarpone,想要杏仁酒香更是過份的奢望。

有煙霧瀰漫效果的,是綠茶茉莉花雪糕,猜沒有人吃得出吧?外層是薄薄的白朱古力脆,咬開爆出雪糕,味道被白朱古力的甜蓋過。不看它的名字,味道還可以。

見用matsumoto 做的Cocktail幾有趣,而且圖片超漂亮便點了一杯。這杯叫「本」。店員介紹有奶油啤酒的效果。成份有matsumoto, Bombay gin, oolong, cheese foam, truffle, salt。

賣相沒預期好,味道更是不太討好。奶蓋跟酒完全不夾,一粗一柔,口感混在一起很怪,而且完全蓋過酒的味道。吃奶蓋,貪其地道,做得精緻便失去那風味,倒不如去買杯大大的奶蓋茶。清酒本來的優雅,也被破壞。放在上面的一片松露,除了視覺效果,令它看起來矜貴一些,沒有其他作用。

餐枱放得密,枱與枱之間不夠空間,欠私癮度。幸好樓底夠高,加上落地玻璃,都算坐得舒服。$288的下午茶,夠抵,兩個女生拍下照,不為吃飽,慢慢坐,傾下計,都是個選擇。
2019-07-23 406 views
約到8年無見的朋友食下午茶,真是太好了。 我們要找一個好地方長談半天,選擇了Sensu, 喜歡這裡座位闊落,環境舒適。我們點了Deluxe afternoon tea set,2人份量$288,10%服務費,價格是不貴的,因為比較其他五星級酒店的下午茶,一個afternoon tea set的費用約為每人$300。這個afternoon tea set很漂亮,裝飾著可愛的小花朵。綠茶茉莉花雪糕非常有趣, 用小杯子盛著乾冰,冒著煙的很夢幻。外層是脆脆的白朱古力,灑上綠茶粉,裡面是茉莉花雪糕,弄成半圓形,一口一粒的雪糕,很有創意。 橙味英式鬆餅質地很鬆化,我最喜歡呢。 裏面有雲呢拿籽, 橙味和雲呢拿味非常濃郁。 個人認為藍莓果醬更適合鬆餅, 因為本身用了水果味道,所以藍莓醬酸酸甜甜,比較配合。 這個下午茶中的招牌食品是A5 和牛蕃薯餅。 番薯餅裡面的牛肉新鮮嫩滑,咬開有牛肉香,品嚐它之前,先讓嗅覺享受一下牛肉的香味, 外面薯餅口感煙韌,還吃到牛肉的脂肪香呢。雖然tea set裡的所有甜點都很好吃,但我最喜歡檸檬撻。檸檬味酸酸甜甜的,而且有清新香氣,吃完本來有點飽的,立刻又再開胃了,可以繼續

雖然tea set裡的所有甜點都很好吃,但我最喜歡檸檬撻。檸檬味酸酸甜甜的,而且有清新香氣,吃完本來有點飽的,立刻又再開胃了,可以繼續吃其他的東西!

蟹肉脆餅, 蟹肉配上沙律醬放在脆脆的威化餅底上,以黑松露點綴,香氣頓時提升不少,味道鮮甜。
鮮蝦多士,多士烤得脆脆的,上面蝦肉切碎伴沙律醬,份量小小的,不會覺得膩,味道相對清淡一些。

榛子閃電泡芙,這個泡芙是切開一半的,與平時一整粒,裏面唧上忌廉稍有不同。但質感也是很鬆軟,裏面的榛子忌廉醬很香滑,甜品控都會喜歡這個香甜味道。

意大利芝士杯,由terimisu稍加變化, 下層仍然有咖啡味海綿蛋糕和酒心,上面的芝士醬不規則地舖面,灑上朱古力粉,又滑又香濃。

這個afternoon tea set 還包括兩杯咖啡,我們選了cappuccino, 喜歡他的泡沫在口裏爆破的感覺,混和咖啡一起,滑嘟嘟的口感,咖啡香濃,品質不錯。

在這裏只消費了一個afternoon tea set, 便坐足半天。職員服務殷勤,不停為我們加水,陽光透過玻璃斜斜照進,令心境變得柔和,很喜歡這個環境呢!

2019-07-20
$160 (Tea)