2019-12-15 89 views
來過幾次,每次服務都很差。客人就兩三檯,但好多服務員都在傾偈。傾偈唔緊要,你都望吓啲客有冇需要丫?舉手舉到要行去佢面前叫佢,呢啲服務想扮高級餐廳,真係算數啦。和牛味道一般,路過試吓無防,特登過嚟食就免了。
2019-12-10 1177 views
銅鑼灣一間樓上西日Fusion菜, 環境氣氛浪漫, 走高檔路線, 但價錢沒有預期中昂貴。Menu上款式唔多, All day set、小食, 仲有深受少女們歡迎既high-tea set都係全日供應, 任何時間都可以打卡。從menu圖片所看, 賣相精緻, 打卡的確唔錯。今晚胃口比較好, 所以最後選擇左All day set。 【溫泉蛋雜菌闊條麵 配黑松露忌廉汁】HK$88闊條麵超級creamy, 每條麵平均沾上忌廉汁, 個汁好杰, 野菌跟忌廉味相當濃郁, 配上豐富蛋汁既溫泉蛋, 令口感更加漿口, 闊條麵帶些少口感, 不是偏林那種。當中有少訐菇菌, 增加層次感。+HK$28 是日甜品 - 泡泡菠蘿賣相特別, 冒出乾冰滲透既煙霧, 充滿神秘感, 滿足視覺。表面以菠蘿汁打成既泡泡, 看起來好似jelly咁, 但入口好似"沖涼泡泡"質地, 口感軟綿, 入口即溶; 中心位有半流質椰汁布甸, 甜甜地, 正好平衡一下外層酸味味菠蘿味。底層仲有幾粒鬆脆nuts同埋菠蘿碎粒, 驚喜夠特色!【迷你日山A5和牛漢堡】HK$98A5和牛質地好嫩, keep到甜甜地肉汁唔會太乾, 只係加左少少茄醬同埋醃洋蔥,

今晚胃口比較好, 所以最後選擇左All day set。

【溫泉蛋雜菌闊條麵 配黑松露忌廉汁】HK$88

溫泉蛋雜菌闊條麵 配黑松露忌廉汁

+HK$28 是日甜品 - 泡泡菠蘿
賣相特別, 冒出乾冰滲透既煙霧, 充滿神秘感, 滿足視覺。
泡泡菠蘿

【迷你日山A5和牛漢堡】HK$98
A5和牛質地好嫩, keep到甜甜地肉汁唔會太乾, 只係加左少少茄醬同埋醃洋蔥, 簡單配搭突顯到和牛主角。
迷你日山A5和牛漢堡
2019-12-09
$250 (Dinner)
溫泉蛋雜菌闊條麵 配黑松露忌廉汁
迷你日山A5和牛漢堡
2019-12-08 1273 views
高質和牛定食——————————早排見工成功,經過銅鑼灣就順便食番餐好慶祝下~ 網上見到呢間評價不錯,就同三五知己一齊上來食☺️當日六點左右來到,所以未見太多客人,餐廳走型格風,環境相當昏暗,而每桌都放上一盞小燈泡💡座位寬敞舒適,還有一個大屏幕播放外國歌,不錯~——————————🔹Snack combo $188 這個小食拼盤包含9種食物,所有食物都是用一個木製盒分隔開,非常精緻吸引~ 當中最喜歡是日本A5和牛迷你漢堡,和牛漢堡牛味濃郁,充滿肉汁,配上半溶芝士,絕對一試難忘;日本A5和牛牛肋條,同樣很香和牛味,裏面加入芝士,配上香脆可口的春卷皮,好好食😍;櫻花蝦餅做得很出色,不但彈牙有口感,而且好香蝦的鮮味!🔸燒日山國產和牛定食 (配沙律及湯) $128這個定食比我想像中大份,和牛大約有十塊,中間相信是日本產的溫泉蛋,蛋黃偏橙色。攪勻後飯會更香更滑,和牛亦很有牛味,配上洋蔥絲一齊食,食落甜甜地,不會有油膩感,好滿足☺️
高質和牛定食

🔸燒日山國產和牛定食 (配沙律及湯) $128

Snack combo
日本A5和牛迷你漢堡
2019-12-07 96 views
味道係種好有趣嘅感覺,因為無法討好所有人,所以要令多數人滿意嘅餐廳,其實已經好成功。👦🏻👧🏻又出動搵食,餐廳位於銅鑼灣世貿中心附近,行上旋轉樓梯上到二樓,有好多唔同種類既餐廳,今次就揀左呢間日式西式fusion菜餐廳滿足下👧🏻鐘意食牛肉既心。👦🏻叫左溫泉蛋雜菌闊條麵配黑松露忌廉汁,👧🏻就叫左日式燒國產和牛定食(配沙律及湯);👦🏻係闊條麵既忠實粉絲,基本上見到闊條麵都會叫,呢個闊條麵配埋黑松露忌廉汁多左份菇菌既香氣,配埋半熟溫泉蛋同闊條麵真係好夾,黑松露既香氣留係口腔再接一口蛋香味濃既闊條麵,👦🏻👧🏻都好鐘意。日式燒國產和牛定食(配沙律及湯),比較似牛肉飯,亦附上一粒溫泉蛋,日式和牛的確比一般食到既牛肉肉味更濃更香,仲有岩岩好熟度既洋蔥,好岩送飯,而沙律菜都好新鮮,麵豉湯都唔會過鹹,整個定食份量都好足夠。每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)味道 : 4 / 5環境 : 4 / 5外觀 : 4 / 5價錢 : 3.5 / 5服務 : 3.75 / 5 回頭率 : 3.75 / 5總分 :23 / 30性價比:好多時係熱鬧既區搵食都會好驚中伏,因為一係就好食但好貴,另一樣係唔好食都好

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 4 / 5
環境 : 4 / 5
外觀 : 4 / 5
價錢 : 3.5 / 5
服務 : 3.75 / 5
回頭率 : 3.75 / 5
總分 :23 / 30

性價比:好多時係熱鬧既區搵食都會好驚中伏,因為一係就好食但好貴,另一樣係唔好食都好貴,👦🏻👧🏻都認為呢間餐廳性價比都好好,價錢唔算好高而且食物質素同環境都好吸引,不妨約下朋友都chill下,尤其有個下午茶set,👦🏻👧🏻都想試下🤤
Dinner
  • 日式燒國產和牛定食(配沙律及湯)
  • 溫泉蛋雜菌闊條麵配黑松露忌廉汁
2019-12-07 219 views
近來「五感六覺」之餐廳逐漸突出,繼和牛三文治後,Sensu 中的Snack Combo 同樣吸引我,小小的木盒子中每一款食物都是焦點,是簡而精的菜式,也是香港逐漸走向的潮流。那晚終於可品嚐精簡的西日菜走過玻璃鏡碎片與投射海水藍在牆身的旋轉樓梯後,來到「五感六覺」的接待處,已有服務員站立著等待迎接男朋友與我。黑色的牆身與白色霓虹燈做成強烈對比,更突出集團之名路徑吧枱放著數個蛋糕陳列,歡迎訂購查詢,蛋糕有人像、花卉及夢幻系列,快生日的我見得也心動,它們已進入我考慮單名之中Sensu以淺啡色作主色調,同時帶有金色餐具與雲石枱面,在昏暗的燈光,寧靜的環境下,高雅之餘不失和諧與平靜餐牌共一頁,分別有11款主食、2款甜品、4款小吃、下午茶套餐以及我因此慕名而來的Snack Combo,當然要點選試試Snack Combo 附帶1杯日是飲品,我在2款飲品中挑選了桃與西瓜之配搭,漸變紅配上玻璃杯花紋顯明更唯美,還擺放著自家製蘋果乾在上,蘋果被抽乾水份後變得乾身脆口,而且濃縮蘋果味更香濃。興幸飲品不太甜,是新鮮桃味而不是罐頭桃浸糖水味,帶有少許西瓜鮮及其清爽解喝感內有9款小食有脆炸豆腐配士佐醋汁、日山A

Peach  &  Watermelon

Snack  Combo

內有9款小食有脆炸豆腐配士佐醋汁、日山A5和牛壽司、鹽漬昆布沙律、海膽馬鈴薯沙律、日山和牛牛肋條、櫻花蝦餅、脆炸鱔乾、日山A5和牛迷你漢堡及日山A5和牛芝士春卷。在9款食物中已經可品嚐和牛4食,這也是吸引我慕名而來的原因,雖然外表普通但款款出眾,是簡而精的代表。在精美小吃中,我特別喜愛以下5款:
日山A5和牛壽司

從肉眼可見薄切和牛表皮非常閃炩,而且包裹著整件壽司飯,和牛透過口腔內之熱力慢慢溶化,整塊和牛奇妙的在口內消失,最後只剩餘少許壽司飯,而味道較清淡,可選擇沾少許豉油提味,沾太多反而蓋過那陣清幽的牛鮮味
日山和牛牛肋條

肉汁豐富,盛載著牛肋條的黑色匙羹也載滿肉汁,肉質嫩腍帶爽,牛肉容易在口中溶化同時又不失嚼勁,夾雜著少許肥膏令口感更順滑,表面更覆蓋了一層薄薄的燒汁,不太鹹的燒汁令牛肋條變得更腍味
日山A5和牛芝士春卷

看似平平無其的春卷原來內有乾坤,春卷竟帶有南乳味道,該味道非常突出,而且有點過鹹。雖然突出得蓋過了和牛與其他配料的鮮味,但南乳作春卷餡料竟來得非常配合,加上和牛作餡料令春卷質感變得外脆內軟,還不覺油膩
日山A5和牛迷你漢堡

外表簡單迷你漢夾著日山A5和牛、蔬菜片及已溶化芝士,重點在於和牛質感軟腍,吃出鬆軟牛肉但一點也不鬆散,而且自覺牛肉惹味全因內裡包含了黑椒及洋蔥粒,牛肉整體味道與快餐店的豬柳甚為相似,當然口感、肉質及惹味度更勝人一籌,而且麵包脆身令層次感大增
脆炸豆腐配士佐醋汁

脆皮豆腐已變得煙韌彈牙,包裹著滑溜豆腐,滑得可直接滑進喉嚨中,整磚豆腐也被一絲絲非常幼細的醃蘿蔔絲覆蓋,吃下時多了少許爽口感,而且被佐醋汁醃整過帶點醋,有開胃之作用
燒日山國產和牛定食

男朋友擔心不夠飽便點了一款定食品嚐,鋪著和牛的牛肉飯對我來說是多麼奢侈的事,牛肉質感嫩腍配上珍珠米口感完全沒有維和感,加上溫泉蛋令牛肉飯變得更有鮮味與順滑,只可惜牛肉味不太濃郁,未能吃出牛鮮味。旁邊的面鼓湯也令我感到意外,與一般日式餐廳主要以鹹味為主的面鼓湯不一,淡淡的面鼓鹹中帶有香濃木魚味,令湯更有魚鮮甜更有層次。

人大了胃口相對減少,選擇食物時更想選取質素而非質量,這也是snack combo吸引我之處,而且9款食品中過半數也是美味可口,果真是簡而精!
2019-11-27
$348 (Dinner)
Peach  &  Watermelon
Snack  Combo
日山和牛牛肋條
日山A5和牛迷你漢堡
脆炸豆腐配士佐醋汁
  • 日山A5和牛芝士春卷
2019-12-03 101 views
Sensu 在 銅鑼灣駱克道535 ,以歐日酒吧 作定位,餐廳設計摩登時尚,地方寬敞,座位編排得闊落,唔會坐得逼逼夾夾,加上燈光柔和之餘, 加埋一個設計有特色的水吧廚房 ,同老友係到聽下 駐場歌手唱歌, 食下輕食飲下酒, 有傾有講,感覺輕鬆自在。 snack combo 既然今晚預咗輕食就揀咗個snack combo 脆炸豆腐配土佐醋汁 炸豆腐夠嫩滑,唔好睇好似一般炸豆腐咁普通,豆腐入口堅滑溜,而且仲有豆香。日山A5和牛壽司 以生牛入饌,足以證明呢到食物高質又新鮮,而亮點係上日山和牛,日山和牛入口細膩,油脂融化於口腔,柔嫩好食。 鹽漬昆布沙律 沙律以山葵,花生豆饌,比一般蟹籽沙律更加花心思, 整體嚟講清爽輕怡。海膽馬鈴薯沙律 馬鈴薯沙律粉糯清甜,海膽輕輕燒過,咸香細膩。日山A5和牛芝士春卷 春卷即叫即炸,和牛肉味濃郁,配上可以拉絲的芝士,好食。櫻花蝦餅 做得不賴,蝦餅彈牙有蝦味,啖啖肉。脆炸鱔乾連日本菜都有脆鱔真喺好特別,雖然賣相黑黑啡啡,但脆鱔入口脆卜卜,抱酒一流。日山A5 和牛迷你漢堡 唔好睇佢細細個, 仍然落足心機去製作。 上下麵包有烘烤過, 日山和牛漢堡扒勁j

snack combo
既然今晚預咗輕食就揀咗個snack combo

脆炸豆腐配土佐醋汁

鹽漬昆布沙律

海膽馬鈴薯沙律

馬鈴薯沙律粉糯清甜,海膽輕輕燒過,咸香細膩。

日山A5和牛芝士春卷

春卷即叫即炸,和牛肉味濃郁,配上可以拉絲的芝士,好食。

櫻花蝦餅

做得不賴,蝦餅彈牙有蝦味,啖啖肉。

脆炸鱔乾

日山A5 和牛迷你漢堡

唔好睇佢細細個, 仍然落足心機去製作。 上下麵包有烘烤過, 日山和牛漢堡扒勁juicy。

日山A5 和牛牛肋條

用叉吉落去嗰下已經感受到鬆化, 而且牛肉味勁濃, 軟淋,仲可以唔使點咬添。

跟餐仲有一杯飲品, 我哋揀咗芒果加菠蘿soda, 酸甜清新。

總括嚟講要喺銅鑼灣搵一間坐得舒服又有氣氛嘅西餐廳的確唔易, 最重要係呢度仲會有live band show, 是呀我同朋友就係喺結他與歌聲嘅陪襯之下,喺呢度食咗一餐讓人賞心悅目,又聽出耳油的晚餐。

平日晚上的live band 喺銅鑼灣搵食,一到夜晚周圍都係人山人海,不過 肯走遠少少就會搵到寧靜而又高質素嘅餐廳, 其實講遠少少都照係離港鐵站多兩條街 , 講緊嘅係位於駱克道嘅sensu。 餐廳喺駱克道嘅門口唔算大,就只係一條樓梯向上上一層, 但係其實走到一半已經有服務員招待, 因為同一層仲有另外嘅餐廳,佢會指示你去sensu 的那一邊。 走入餐廳嘅用餐區, 好自然就會感受到當中嘅舒適。 向返駱克道嗰邊係一大排落地玻璃,做咗吧檯。 而再向餐廳入面走, 有一個弧形的 live band舞台, 另外嗰邊就係廚房加水吧。 舒適嘅餐椅加埋 時尚嘅裝修,前來的客人大多數都係斯文客人, 氣氛寧靜可以讓人好舒服地用餐。 我同朋友來的日子係星期二, 餐廳每逢星期二及星期五嘅晚上都會有live band嘅演出, 一邊享用晚餐一邊欣賞音樂, 喺銅鑼灣其他地方絕對搵唔到咁好。 先叫咗一盒黑松露薯條 黑松露薯條係餐廳主打嘅其中一款前菜, 薯條當然係即叫即炸啦 , 外脆內軟 ,最特別之處係黑松露唔係平時食開的黑松露醬, 而係 用黑松露碎片及 同巴馬臣 芝士作調味。 一睇就知餐廳對食物有執著。 燒日本國
平日晚上的live band

先叫咗一盒黑松露薯條

燒日本國產和牛定食128 (配沙律及湯)

日山和牛定食,一客已經已經包括了沙律及 麵豉湯。 沙律菜新鮮不在話下, 麵豉湯也非一般的麵豉湯, 裏面有濃郁的鰹魚味, 也有不少的海帶。

至於和牛定食, 除了有日山和牛片之外也有溫泉蛋。 日山和牛絕對令人體驗到什麼叫做肉質甘香,細嫩軟淋。 燒過後的日山和牛油脂豐盛, 令到肉味非常突出。 日山和牛肉汁澎湃, 溫泉蛋 蛋香濃郁, 加埋有米香和煙韌有口感的日本米飯, 食完感覺勁滿足。

是日甜品
另外加28蚊叫了是日甜品--菠蘿泡泡。

一睇就知呢度甜品做得非常有心思, 送上枱時以乾冰造成 騰雲駕霧 的效果, 淨係打卡已經非常一流 。 菠蘿泡泡,首先是以菠蘿肉以及菠蘿汁打成口感軟綿的泡泡。 泡泡入面就是椰汁布甸,配上有口感酥脆的nuts, 一軟綿一幼滑一脆口, 口感極豐富。

最後飲品叫了sensu 的signature drinks;

Bamboo Charcoal Caramel Latte with Coffee Jelly 加入了竹炭的 焦糖咖啡, 顏色呈深灰色,頗為特別。 而且最讓人 驚喜的是飲品底部有咖啡造成的啫喱, 有o趙頭 也有濃濃的咖啡味。

是日晚上,身處銅鑼灣中心地帶, 以不算太貴 的價錢, 既欣賞了駐場歌手monkeyliu 的演出, 也品嚐了一客 讓人齒頰留香的日山和牛定食, 的確能夠讓人五感六官也稱心滿意。
2019-11-28 126 views
優美環境製造了對用餐之期待感, 心情和食慾立即提昇。之前看過文章推介日山A5和牛迷李漢堡, 果然, 真是有樣有內涵! 包身軟, 牛肉棉而juicy, 很香牛味, 配上特製醬汁, 惹味而獨特! 會令人一個又一個把它們吃完整! 點了個日山燒國產和牛定食, 牛軟, 飯粒也是重點, 日本米, 新鮮好吃, 整個過程是鮮甜, 軟棉, 啖啖香! 我本身喜愛飲奶綠, 見其Sensu 特飲系列如此吸引, 即被它的Blue Taro Matcha Mile Tea吸了去點! 結果, 飲完一口又一口! 清香是基本, 其香的味道有層次, 有茶香也有芋頭香,互相提昇, 奶香滑, 加埋寒天口感獨到! 最後, 當我腦袋出現"想encore 漢堡和試試其他飲品"慾望之時, 我朋友發現餐牌上印了Sensu 特飲加一個迷李漢堡是$48! 我超開心! 下次出開銅鑼灣, Tea Time 仲唔係它!
日山燒國產和牛定食
迷李日山A5  和牛漢堡
芒果梳乎厘蛋糕
Blus  Taro  Matcha  Milk  Tea
2019-11-27 125 views
今日和J食lunch, 我地揀左Sensu, 之前經過好多次都話要揾日試下,今日終於訂定位上嚟食lunchSensu給人一種很時尚和舒適的感覺,窗外隱隱透着和的陽光,令人非常輕鬆舒服All day set menu共有8款選擇,價錢由$78至$128不等,其他還有小食和甜品可供選擇。我和J不約而同都係揀左日式燒國產和牛定食,再加2個小食和甜品。秘製香辣日山A5牛$68~牛厚身有頭,秘製汁麻麻辣辣好滋味!Deep fried chicken wings $68~雞翼炸得非常香脆,咬落肉質嫩滑,肉汁豐富,配泡菜沙律汁,酸酸辣辣非惹味,我好喜歡這個醬汁日式燒國產和牛定食 $128沙律菜+$12非常新鮮,配上酸酸甜甜的沙律汁非常開胃!和牛份量很多,肉質很鬆軟,部份位置有咬口,牛的味道非常濃郁,好好味!把温泉蛋和飯撈混,再加上和牛汁和大量的洋葱,幼滑而濃郁的蛋漿和日本米飯非常相配,還有充滿牛的精華的肉汁,每一口都帶着和牛的鮮味,每一口都有幸福的感覺!凡於12:00-2:30惠顧一款單點主菜,可免費獲贈coffee or tea, 我和J都係指定動作,order左熱檬水和凍檬茶。PInea

日式燒國產和牛定食 $128

沙律菜+$12非常新鮮,配上酸酸甜甜的沙律汁非常開胃!

PIneapple Mousse $28~以椰子雪糕和菠蘿mousse 混合而成,還有可食用的玫瑰花瓣和金萡作點綴,口味非常清新! 食到底部還有一塊曲奇餅, 新鮮菠蘿粒和nuts, 真是層次分明,口感豐富,好美味!

2019-11-12
Lunch
  • Deep fried chicken wings
  • 日式燒國產和牛定食
  • PIneapple Mousse
2019-11-25 63 views
今晚去左Sensu五感六覺食晚餐。食完之後我同朋友大讚好味,我地決定下月再回頭,今晚想即刻食完即刻同朋友分享下。我地入到餐廳已經好浪漫,枱面有燭光,好有情調。menu選擇唔多,我地一早已經鎖定日本和牛啦!我叫左日本國產牛烏冬,朋友叫左日本國產牛燒肉丼。牛肉牛味極高極重,無肥肉無油脂,但係牛肉爽嫩夠哂驚喜。我地食到停唔到口,牛肉質素的確好滿意。我地加點一個snack combo,小食拼盤夠哂豐富,我地最愛日本和牛漢堡,日本牛肋條!
將美食同味覺融為一體既「Sensu by Gosango」,由名設計師貫穿西日風格,突破界限,聯同其餘兩間新派餐廳造就五感六覺主題。Sensu既格局有少少似VIP Lounge,白色雲石枱襯上和式木椅,特別高雅。一邊吧枱另一邊對住成個落地大玻璃,樓底又高,採光度十足。Lunch time過黎份外醒神,而夜晚黎就有唔同既燈光效果,視覺上都餵飽左你呀!👇📌燒日山國產和牛定食 · 沙律 · 湯 - $128👉當中最出名主打「日山和牛」系列,其實日山和牛遠近馳名,係日本有超過50年歷史,亦係眾多日本米芝蓮餐廳既供應商之一。呢個定食面頭上既大大隻日本溫泉蛋,蓋住日本既新潟米,旁邊圍住一去塊重量級和牛,賣相搶眼。而和牛入口既牛肉味道相當濃厚,質感唔乾身,呢個價錢黎講,性價比相當高!📌焦糖爆谷朱古力蛋糕 · 黑加倫子雪葩 - $48👉無論男女老幼都難以抵抗既甜品之一,外型十分精緻,外層既朱古力相當濃郁。食落唔會單純普通朱古力味,有幾種層次係到,加埋焦糖爆谷,加強香脆口感。雪葩入口酸酸甜甜,唔會太濃,主要用黎refresh一下朱古力既飽滯,唔錯。📌Mocktail ♦Seasons - $44 (

📌燒日山國產和牛定食 · 沙律 · 湯 - $128

呢個價錢黎講,性價比相當高!

📌焦糖爆谷朱古力蛋糕 · 黑加倫子雪葩 - $48

📌Mocktail
♦Seasons - $44 (Lunch Set Rromotion)

▪ Coconut Water
▪ Lime
▪ Yogurt
▪ Lemon Juice
▪ Lychee Syrup
▪ Blue Sky Syrup
▫ 性價比高就係高在連呢個Lunch time嗌既Moctail都可以用半價埋單,我就嗌左呢杯Staff推薦既皇牌「Seasons」。
主要成份用左Greek Yogurt、自家煮荔枝糖水、椰子水形成入口甜甜地。
杯口加左少少士多啤梨粉圈中和返個層次,做到唔會太"漏"既感覺,飲得過!
2019-11-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
  • 燒日山國產和牛定食 · 沙律 · 湯
  • 焦糖爆谷朱古力蛋糕 · 黑加倫子雪葩
  • Seasons
2019-11-22 54 views
女朋友超愛日本和牛,成日叫我陪佢去食。今晚黎到朋友介紹既和牛餐廳,主打日本和牛。餐廳Sensu,環境好chill好大好舒服,座位寬敞而且有氣氛有情調。女朋友非常滿意啊!我地一人叫左一個餐。我叫左日本國產燒牛肉丼飯。女朋友叫左國產牛肉烏冬。食物好快就上枱,牛味非常濃香!牛肉口感非常嫩滑,牛味重又突出。烏冬好煙韌。燒牛肉丼飯配上甜甜的醬汁,夠哂香甜滋味。飯粒吸哂牛味香味,加上半熟雞蛋好滿足。我叫左一個特飲,西瓜蜜桃梳打。
2019-11-21 62 views
第一次來到 SENSU, 走上彎曲的樓梯進入寛敞明亮的餐眼前最吸引我的是一個個很漂亮的蛋糕, 剛好女兒快生日了, 馬上訂了一個。餐廰非常型格,走年青chill路線,而且坐位宽闊,很舒服。坐下來看看餐牌,要了一個SNACK COMBO set有九款不同類型的小食,用木盤分九格上桌,很精緻,另外還配上一杯mocktail。九款小食中,以日山A5 和牛迷你漢堡和A5和牛壽司最好吃和牛漢堡勁濃香軟滑夠juicy, 跟平日漢堡完全不同口感。另外A5和牛芝士春捲趁熱食,半溶芝士配和牛,每個味蕾都歡呼著。A5和牛牛肋條,肉香加油香,配上柚子味燒汁,口感豐富。
第一次來到 SENSU, 走上彎曲的樓梯進入寛敞明亮的餐

九款小食中,以日山A5 和牛迷你漢堡和A5和牛壽司最好吃

和牛漢堡勁濃香軟滑夠juicy, 跟平日漢堡完全不同口感。

A5和牛牛肋條,肉香加油香,配上柚子味燒汁,口感豐富。

• SNACKCOMBO
今晚黎到銅鑼灣食西日 Fusion 菜, 餐廳室內設計簡約, 但又不失現代感逢星期二 & 星期五仲有 Live Band 表演一眼睇晒 Menu 上嘅食物, 選擇雖然唔多, 但每款都好吸引日山國產和牛烏冬餐廳主打日山和牛, 所以點都要試下, 呢個烏冬可揀麻辣湯底或木魚花湯底。 烏冬口感煙韌彈牙, 配上麻辣湯底, 非常刺激。 和牛份量唔少, 而且都幾厚切, 味道甘香, 牛味較濃Snack Combo呢個九宮格 Snack Combo 有 9 款小食: 脆炸豆腐配土佐醋汁 (外脆內軟, 豆腐配酸汁, Perfect Match)、日山 A5 和牛壽司 (油花甘香豐富, 口感超級滑嫩)、鹽漬昆布沙律 (有秋葵、花生芽及昆布, 夠晒清新)、海膽馬鈴薯沙律 (用鮮薯仔整成, 所以會食到薯粒)、日山 A5 和牛芝士春卷 (用和牛同芝士做餡料, 炸到好脆身)、櫻花蝦餅 (口感結實, 表面鋪左櫻花蝦)、脆炸鱔乾 (非常香脆, 微甜得黎有 D 咸香, 好適合佐酒)、日山 A5 和牛迷你漢堡 (牛味香濃而且夠 Juicy)、日山 A5 和牛牛肋條 (肉質較嫩, 但又帶點嚼勁)乳酪雪糕配香茅蜜瓜雪葩 呢款雪

逢星期二 & 星期五仲有 Live Band 表演

日山國產和牛烏冬

Snack Combo

乳酪雪糕配香茅蜜瓜雪葩
呢款雪葩味道非常特別, 以蜜瓜嘅清甜 Mix 入香茅獨特香味, 大愛
2019-11-19
2019-11-20 236 views
話說之前去過五味六覺的和牛蕃食過念念不忘,同事提意不如去試下同位置的Sensu。佢無lunch set但有all day set,價錢由$78-128,大家都睇中個「日式燒國產和牛定食(配沙律和湯)」($128),另外仲加多個「秘製香辣日山A5牛展」($68)。個牛展少少辣,好腍好入味!有些蔥花芝麻在面,味道幾好!至於主菜,碗飯比想像中大,和牛份量好多,好有牛味!飯裡面有洋蔥絲,整體味道好好。仲有隻温泉蛋攪勻食令d飯更滑!連埋個湯同沙律,其實都相當飽!不過我地仲加左$28要埋甜品!嘩,呢個真係驚喜!係一個會噴煙(乾冰效果)的pineapple mousse, 面頭仲有金箔同花瓣,首先賣相已經拎滿分,無諗過只係+$28都有咁靚咁用心思的菜式。食完更加發現佢唔少嘢!裡面有椰子味雪糕淋上菠蘿汁,仲有好多細細粒的新鮮菠蘿,另外仲有nuts和一塊餅!味道酸酸甜甜,完全可以解滯!好驚喜,我唔知係咪每次都係呢個甜品,但值得一試!

個牛展少少辣,好腍好入味!有些蔥花芝麻在面,味道幾好!
秘製香辣日山A5牛展

至於主菜,碗飯比想像中大,和牛份量好多,好有牛味!
日式燒國產和牛定食(配沙律和湯)

不過我地仲加左$28要埋甜品!嘩,呢個真係驚喜!
Pineapple  mousse

好驚喜,我唔知係咪每次都係呢個甜品,但值得一試!
秘製香辣日山A5牛展
日式燒國產和牛定食(配沙律和湯)
Pineapple  mousse