Restaurant: SEOLHAMYEOK
Terms & Details:
2023-07-28 1351 views
餐廳走簡約風格, 環境闊落, 枱與枱之間有舒適距離, 坐得幾舒適。𓊈A4和牛三角肩肉 ✧ 薄切 $𝟸𝟼𝟶𓊉三角肩肉嘅大理雪花紋好靚, 肥瘦均稱, 食落有陣陣油脂香氣, 肉質軟腍, 好好食!𓊈薄切和牛三筋肉配蛋黃汁 $𝟷𝟾𝟻𓊉和牛三筋肉輕輕燒熟, 味道已經好香濃, 充滿牛肉肉汁, 連埋蛋黃汁一齊食, 口感更順滑。𓊈傳統醬油牛肋骨 $𝟹𝟺𝟻𓊉牛助骨連骨帶肉, 長長一條, 醃滿醬汁, 肉質好軟腍, 味道帶韓式醬油嘅甜味, 好多肉汁, 好好食!𓊈和牛牛舌 $𝟷𝟿𝟻𓊉牛舌有幾片薄切配一片厚切, 有濃厚牛肉香氣, 肉質嫩滑, 好有質感。𓊈濟州特上豬五花肉 $𝟷𝟽𝟾𓊉五花肉嘅脂肪同肉構成黃金比例, 充滿油脂香氣, 好juicy 而且嫩滑。𓊈海鮮煎蔥餅 $𝟷𝟼𝟾𓊉海鮮煎餅外皮煎得香脆, 裡面有好多餡料, 帶有濃郁嘅香蔥味。𓇊 有8款前菜提供, 仲可以refill, 好正!

𓊈A4和牛三角肩肉 ✧ 薄切 $𝟸𝟼𝟶𓊉

𓊈薄切和牛三筋肉配蛋黃汁 $𝟷𝟾𝟻𓊉

𓊈傳統醬油牛肋骨 $𝟹𝟺𝟻𓊉

𓊈和牛牛舌 $𝟷𝟿𝟻𓊉

𓊈濟州特上豬五花肉 $𝟷𝟽𝟾𓊉

𓊈海鮮煎蔥餅 $𝟷𝟼𝟾𓊉

𓇊 有8款前菜提供, 仲可以refill, 好正!
$750 (Dinner)
❄️ 海港城高質韓燒 • 雪下覓炙7月中在韓國旅遊沒有嚐到韓牛,心裡總是有一股遺憾,決定要和我的小伙伴吃一頓高質的韓式料理,位於尖沙咀海港城的雪下覓炙單是店名已別具仙氣,餐廳供應高水準的韓牛,及來自不同地區的優秀肉類,讓客人品嚐到最優質的韓式料理。餐廳韓式前菜8款包括 : 泡菜、辣蘿蔔、辣八爪魚鬚、大豆芽、豆角、麻油香菇、涼拌拌土豆絲、蘿蔔條A4和牛三角肩肉 (厚切) $295A4和牛三角肩肉肉身粉嫩厚實,油脂分佈平均,牛肩肉經燒烤後迫出油分,香氣迫人,入口油脂充斥整個口腔,大愛 ❤傳統醬油牛肋骨 $345比手臂更長的牛肋骨超打卡able,如果不知從何入手燒製牛肋骨? 別擔心,店員會幫忙燒製。經傳統醬油醃過的牛肋肉肉質香甜軟腍,充滿肉汁。濟州特上豬梅花肉 $178厚切的豬梅花肉已預先切割好網格狀,加快客人燒烤時間,豬梅花肉燒至2邊微微金黃焦香,香氣滿溢,肉質結實富彈性,單單配鹽已非常好吃。濟州八爪魚 $258巨型的八爪魚鬚,有夠吸引吧!同樣是打卡食物,相機先食的代表。八爪魚燒烤後肉質Q彈,比想像中易入口,十分推薦大家一試。柚子真露 $78柚子真露口感較為清爽和甘甜,適口度比較強,適
❄️ 海港城高質韓燒 • 雪下覓炙

A4和牛三角肩肉 (厚切) $295

傳統醬油牛肋骨 $345

濟州特上豬梅花肉 $178

濟州八爪魚 $258

柚子真露 $78
柚子真露口感較為清爽和甘甜,適口度比較強,適合大部分人群飲用。

茉莉花水果綠茶(熱)$50
由於韓燒的餐廳一般冷氣開得比較猛,怕凍的女生很適合飲用這款茉莉花水果綠茶,入口暖呼呼的,味道帶一點微酸,解膩一流。

小總結:
餐廳設大量卡座,空間感十足,店員會主動幫忙燒烤肉類,食物高質味美,值得回訪。

🍽 餐廳:雪下覓炙SEOLHAMYEOK(尖沙咀)
🌐地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG47-48號舖

🐮 #cowing吃在尖沙咀

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #吃貨 #食好西 #尖沙咀美食 #雪下覓炙
2023-07-26
2023-07-26 138 views
好耐冇黎海港城嘅呢間韓燒店:雪下覓炙。一坐低冇耐首先上桌的是傅統韓式前菜,它們的味道非常清新,有些菜品還帶有微微的辣味,這些前菜讓我們的胃口開始變得興奮而且部分前菜仲可以refill!🥹我們點了雪花韓式牛肋骨和濟州特上豬五花肉,兩道菜品都非常美味。雪花韓式牛肋骨的肉質非常嫩滑,入口即化,帶有淡淡的香味,濟州特上豬五花肉吃起來則十分有口感,肥瘦相間,口感豐富。😳除此之外,我們還點了濟州八爪魚和梨汁新潟雞腿肉。濟州八爪魚非常鮮美,口感彈牙,梨汁新潟雞腿肉則帶有淡淡的甜味,非常鮮嫩。☺️最後一道菜是泡菜煎餅,這道菜品也是非常美味的。泡菜煎餅的外皮酥脆,裡面有著豐富的泡菜和肉餡,埋單人均約500,捧住個肚走👍🏻

2023-07-22 277 views
之前用海港城coupon 食過的高級韓燒質素服務都幾有水準決定同朋友再回訪位於海港城的雪下覓炙主打韓牛燒肉餐廳以卡座為主,空間感十足ꔐ前菜ꔐ薄切和牛三筋肉配蛋黃汁($185/2件)牛肉輕輕炙燒,油脂充分滲出再沾滿蛋黃汁,口感更柔軟ꔐ傳統醬油牛肋骨($345)超長的牛肋骨,比手臂還要長肉質非常軟腍多汁,醬油香甜更顯肉香ꔐ濟州特上豬梅花肉($158)豬梅花肉好厚切,配上香草一齊香烤豬梅花豬味幾重,豬肉有彈性而肉汁豐富單單配鹽就很好吃,但不宜燒太久肉質會變韌ꔐ海鮮煎蔥餅($168)大大個金黃煎蔥餅肉眼就感受到海鮮非常足料口感香脆而裡面軟綿如果調味重手小小就更好ꔐ人蔘烏雞湯($228)第一次試烏雞蔘湯烏雞會更滋補,蔘味幾重雞湯伴隨蔘香,入口好舒服
之前用海港城coupon 食過的高級韓燒
質素服務都幾有水準
決定同朋友再回訪
位於海港城的雪下覓炙
主打韓牛燒肉
餐廳以卡座為主,空間感十足

ꔐ前菜

ꔐ薄切和牛三筋肉配蛋黃汁($185/2件)
牛肉輕輕炙燒,油脂充分滲出
再沾滿蛋黃汁,口感更柔軟
ꔐ傳統醬油牛肋骨($345)
超長的牛肋骨,比手臂還要長
肉質非常軟腍多汁,醬油香甜更顯肉香

ꔐ濟州特上豬梅花肉($158)
豬梅花肉好厚切,配上香草一齊香烤
豬梅花豬味幾重,豬肉有彈性而肉汁豐富
單單配鹽就很好吃,但不宜燒太久肉質會變韌

ꔐ海鮮煎蔥餅($168)
大大個金黃煎蔥餅
肉眼就感受到海鮮非常足料
口感香脆而裡面軟綿
如果調味重手小小就更好

ꔐ人蔘烏雞湯($228)
第一次試烏雞蔘湯
烏雞會更滋補,蔘味幾重
雞湯伴隨蔘香,入口好舒服
2023-07-21 208 views
👈🏻雪下覓炙#japjapjap_尖沙咀#japjapjap_韓國菜A4和牛三角肩肉(厚切) $295A4和牛三角肩肉肉身厚實油脂分佈均衡🤩淡粉牛肉佈滿清晰油花熾熱嘅油花令肉身流出嘅肉汁同油脂得到平衡肉質入口軟嫩甘香得嚟又唔油膩絕對係油脂同油味嘅絕佳平衡❤️和牛牛舌拼盤 $358和牛牛舌咬勁十足😘燒到肉身外層微焦豐富濃厚嘅肉汁就會被瞬間鎖住灑上微量嘅鹽猶如雪花紛飛一樣係牛舌身上極速溶解🥰令肉汁嘅鮮味得以昇華到另一個層次韓牛牛小排 $580韓牛牛小排值得一試💗牛味十分濃郁油脂分布相對較少但係肉汁滿滿🥳平壤水冷麵 $118冷麵煮到啱啱好柔軟得黎又有咬口配上黃芥辣同醋更加有層次入面仲配埋青瓜同梨更為清爽😝柚子檸檬梳打 $45柚子檸檬好fresh炎炎夏日飲番一杯梳打超級解渴吖🥰1664白啤酒 $68酒味較淡順口清爽🤩泡沫多而口感細緻氣泡較少清爽得嚟又易入喉好適合初次飲酒嘅人嘗試Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
👈🏻雪下覓炙

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
2023-07-19 205 views
為食妹去食韓國菜🇰🇷 呢排好想食韓國燒烤,男朋友好貼心,介紹我去尖沙咀呢度食下,佢成日叫我唔好食咁多任食既燒烤🍖,要間唔中食下單點既燒烤先會好食😋睇下佢地既前菜都好多款式揀呀!簡直多到好似去咗韓國咁一樣係咁多款式,🔸傳統醬油牛肋骨好大條牛肋骨呀!燒完呢條手肋骨足以飽左一半啦!佢醃製得好入味,燒完肉質鮮嫩好多汁呀!🔸和牛牛舌燒和牛牛舌口感細膩,肉質鮮美,入口即化🔸海鮮煎蔥餅勁大塊勁足料既海鮮煎蔥餅呀!入邊都有好多魷魚🦑,我最鍾意佢邊位煎到脆卜卜🔸濟州特上豬五花肉燒豬五花肉烤得香嫩多汁,油脂分佈均勻,配上佢既特調醬汁更加好食😋🔸A4和牛三角肩肉(薄切)燒A4和牛三角肩肉切得夠曬薄呀,燒到見到佢有轉色就夠啦!入口口感柔軟,肉質鮮美。
為食妹去食韓國菜🇰🇷

🔸傳統醬油牛肋骨
好大條牛肋骨呀!燒完呢條手肋骨足以飽左一半啦!
佢醃製得好入味,燒完肉質鮮嫩好多汁呀!

🔸和牛牛舌
燒和牛牛舌口感細膩,肉質鮮美,入口即化

🔸海鮮煎蔥餅

🔸濟州特上豬五花肉

🔸A4和牛三角肩肉(薄切)

2023-07-16 219 views
上次嚟食咗大醬湯,覺得味道都還可以,雖然價錢有點小貴,今次再嚟諗住試下其他嘢,叫咗個雪龍湯,點知非常失望食過正宗雪濃湯嘅朋友應該都知道雪濃湯應該係純粹牛骨同埋內臟煲出嚟嘅湯,而且調味好簡單,只係自己加鹽,鍾意嘅話可以加啲蔥但係呢度嘅雪濃湯非常之唔正宗,因為飲落去只係得一種死鹹嘅味道,而且好奇怪地用咗牛展佢可以叫呢碗做一碗(勁咸)牛肉湯,但絕對唔係雪濃湯另外可以一讚嘅係呢度嘅泡菜可以無限任添,但係其他食物嘅味道都只係一般

佢可以叫呢碗做一碗(勁咸)牛肉湯,但絕對唔係雪濃湯

雪下覓炙SEOLHAMYEOK(尖沙咀)🥩生牛肉石頭鍋飯Stone Bibimbap with Beef Tartare $138 熱辣辣拎到上枱先會有服務員幫你拌均 牛肉比較碎少少類似免治牛肉程度 好香嘅拌飯 食到最尾個底有飯焦 脆脆地勁驚喜🥰🐓 原味炸雞(半)Fried Chicken(Half) $158肉質好鮮嫩 外面有甜甜地嘅醬汁 個皮唔算太厚 呢個價錢份量略嫌少左啲🥹🦐海鮮煎蔥餅 Seafood Pancake $120 呢個煎餅非常足料 外面睇已經望到原隻蜆肉 魷魚圈等等嘅海鮮 煎得非常香脆 一啲都唔油膩🍚 韓式炒年糕Tteokbokki $85 除左幾彈牙嘅年糕之外 仲有香腸同埋魚豆腐 唔會太膩 加埋個甜辣醬汁 非常唔錯 🇰🇷韓式炒粉絲Korean Stir-Fired Glass Noodle $98 粉絲比較大條又彈牙 略嫌調味唔夠 好多蔬菜做配料 但性價比一般前菜Korean Side Dishes 芽菜同埋泡菜係無限添食 服務員見到你枱入邊冇乜嘅時候就會主動幫你攞去refill ✨所有小菜都加咗少少麻油 幾香幾開胃❗️如果喺商場入邊任何一間店舖嘅員工仲有八折添❗️R
雪下覓炙SEOLHAMYEOK(尖沙咀)

🦐海鮮煎蔥餅 Seafood Pancake $120

🍚 韓式炒年糕Tteokbokki $85

前菜Korean Side Dishes

❗️如果喺商場入邊任何一間店舖嘅員工仲有八折添❗️
Recommend:🐖🐖🐖🐖
🌎地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG47-48號鋪
#noideatst
  • 生牛肉石頭鍋飯
  • 海鮮煎蔥餅
《📍雪下覓炙食評分享 》@ihungry.hk小編又名韓國之鬼👻,最最最中意食韓國菜😋!今日小編為大家發掘到一間超正嘅韓國餐廳,位於尖沙咀海港城嘅雪下覓炙🔥!雪下覓炙提供多款傳統而破格嘅韓烤燒肉及料理,設有熟成肉櫃及引入不同各國的牛肉品種,等大家係香港都可以食到高水準嘅韓牛及地道嘅料理💓!唔洗飛去韓國,嚟雪下覓炙就可以感受到韓之風味喇🇰🇷!🔥限時優惠🔥宜家經OpenRice訂購主菜餐牌,即可獲得正價85折,仲唔快啲嚟預訂! 🔸『前菜FREE 』▶️包括泡菜、醃章魚、醃芽菜、醃蘿蔔、醃枝豆、醃脆肉瓜、醃年前菜種類好多,十足十係韓國餐廳食一樣咁多😍!特別要讚醃蔬菜好新鮮,醃醬料唔會過辣,唔會搶走蔬菜嘅鮮甜,亦都保留到蔬菜嘅爽脆,而小編特別中意食醃章魚,口感香辣,章魚嚼勁有彈牙,超正啊!重點係部分前菜仲可以再Refill,食唔夠可以再叫😚!🔸『北海道和牛Set - $650/位(一切以餐廳當日供應為準)』▶️和牛包括A4和牛三角肩肉、名品牛小排、厚切西冷、和牛牛舌雪下覓炙係小編食過最有水準嘅韓牛🐄!三角肩肉、名品牛小排、厚切西冷以厚切入饌,厚切脂肪分佈均勻,唔會過肥,保留到口感之餘既有入口即溶嘅
《📍雪下覓炙食評分享 》@ihungry.hk

🔸『前菜FREE 』

雪下覓炙係小編食過最有水準嘅韓牛🐄!三角肩肉、名品牛小排、厚切西冷以厚切入饌,厚切脂肪分佈均勻,唔會過肥,保留到口感之餘既有入口即溶嘅感覺,仲要一咬落口就有豐富嘅肉汁湧出嚟💦,絕對好食到「嘩😲」一聲!而和牛牛舌厚薄適中,脂肪較多,非常軟腍,中意入口即溶嘅您係絕對唔可以錯過!

▶️和牛Set再送Tiramisu (一切以餐廳當日供應為準)
Tiramisu同樣地高質素,恰到好處嘅咖啡香,香濃奶油,完美地為晚餐劃上句號💟!

🔸『醬油蝦及帶子(價錢以餐廳當日所示為準)』
醬油蝦同帶子係超超超超超肥美,大大粒帶子肉,爽口又鮮甜:仲有超肥美大頭蝦,肉質肥美又彈牙,蝦頭啲膏仲要係好甜,唔會發苦,相信就咁食都一樣咁正!不過當然要配埋特製嘅鮮甜醬油,令成個味道天加昇華,小編表示食一百隻醬油蝦同帶子都得啊👌👌👌!

🔸『日本大墨魚 - $218』
大大條墨魚入饌🐙,真係值得先打個卡!墨魚肉質係超肥美,爽口彈牙,唔會過硬,而且燒過嘅墨魚充滿炭香,令到鮮味更突出!

🔸『海鮮煎蔥餅 - $140』
海鮮煎蔥餅大大份,裹面仲有豐富嘅海鮮料🦪🐟🦀🦑🦐,重點係煎得非常之脆,邊邊位全部都係脆卜卜,之後再會食到Q彈嘅海鮮同埋香口嘅香蔥,小編表示非常滿足啊😎~

🔸『柚子檸檬梳打/提子梳打 - $48』
賣相打卡🍹,味道都係非常唔錯!水果梳打酸酸甜甜,神清氣爽嘅氣泡中和晒韓牛嘅膩感!

⚠用膳時間 90分鐘⚠

🤪iHungry開心指數:9/10分
食物確實不錯,但員工質素非常參差!希望培訓某些員工服務態度,顧客是俾錢消費的!就算有折扣都是消費在你們餐廳,希望你們公司培訓有質素的員工!餐飲業都是服務性行業!!
2023-06-21
Type of Meal
Lunch
2023-06-02 566 views
Despite without loud sizzle and smokey grill aroma, our dishes offered a satisfying meal. Galbi, King Prawns, thick pork belly, and glass noodles were all nicely grilled and stir-fried. We ordered sweet rice wine to go with. It completes the meal.

2023-05-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
  • 濟州特上豬梅花肉
2023-04-22 970 views
海港城高質燒肉店,因為我喺海港城返工,所以成日收工都會過去食,位置闊落, 卡位坐得舒服唔逼夾,服務生都好客氣,非常一流。終點推薦呢度嘅泡菜海鮮煎餅,非常足料之餘,煎得非常香脆唔油膩。仲有梗係和牛啦,雖然價錢唔平,不過一分錢一分貨,高質有牛味,但唔係入口即溶嗰啲。同埋呢度嘅梨汁雞,好出色,基本上呢幾款係每次嚟到必點,如果再肚餓啲的話會點埋五花豚肉同埋香辣豆腐湯,不過個人認為香辣豆腐湯唔夠辣,如果鍾意食辣嘅人可以同侍應講要求廚房加辣
2023-04-07 728 views
今晚同老婆慶祝生日,揀咗好多間,最後見 comment 幾好所以揀呢到,最後證明無揀錯。 Order 咗 A4 和牛,特級牛肋肉,石頭鍋飯,八爪魚同埋年糕,八爪魚係一個叫阿儀嘅推介,好好食,老婆好滿足,阿儀嘅服務非常好,而且幫手燒得好有心機,值得一讚👍,會再食過👍。
2023-04-04
$650 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 和牛三筋肉
因為帶住BB,最理想就係行商場,尤其係海港城,帶住BB真係冇得頂,樣樣都齊全。就係行BB嘢個陣見到有間新開嘅韓國燒烤,決定一家三口一齊去,即日就喺OpenRice訂位,仲有個專屬套餐,仲可以額外用埋海港城coupon,所以真係好鬼抵食。套餐真係好豐富,除咗有醬油鮑魚帶子,仲有非常之多韓國特色泡菜,最好仲可以有得無限添加,呢樣真係啱晒我哋最鍾意食韓國前菜嘅人。燒烤更加唔使講,肉類非常新鮮,而且仲有侍應親自幫我地燒,食物同服務真係唔話得!最感動嘅位就係員工非常親切,因為同行有個BB,冇諗過侍應姐姐仲攞埋私伙玩具俾小朋友玩,知道BB心急等燒烤食,仲切咗啲水果片俾我BB,呢啲暖心嘅行為,真係唔係間間餐廳嘅員工都有,完全感動咗我同我老公。下次有機會我一定唔會再帶埋BB同老公一齊去食!

• 牛饌燒烤
  • 前菜
  • 韓式前菜
2023-03-22 666 views
哩間店以前都嚟食過幾次。之前印象都幾好。但係今次真係大失所望!!!切記千萬不要點套餐,720一位,兩個人成1400幾蚊,都無乜嘢食。一個拼盤得7件肉,一人得3件半,而且攞上來已經融曬血水,仲要等佐好耐!醬油拼盤的味道同質素都係好一般,唔夠新鮮!最後兩個人share一個石鍋飯已經結束。兩個人食完都未夠五成飽。千幾蚊選擇食哩個套餐真係搵笨。個套餐做成咁真係不如單點,將顧客當成水魚,浪費曬個環境同心情!
2023-03-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$700 (Dinner)