2024-02-11 15 views
佢: >⌄<我: 👀依個煙霧瀰漫海鮮芝士雪山飯超適合打卡!個樣笑哈哈,超可愛!而且就快情人節,帶女朋友嚟打卡就啱曬啦~除左芝士雪山飯之外,我仲叫左泡菜煙三文魚他他配酥炸脆球,無諗到泡菜原來可以配住三文魚一齊食,都幾驚喜~而家炸脆球好開胃!食飽飽,就梗係要叫一個窩夫,我叫左玫瑰草莓麻糬窩芙配雪糕,佢嘅窩夫煙煙韌韌,而且草莓都甜,用呢個甜品作為結尾都唔錯。佢嘅飲品都唔錯,洛神花冰極熊西柚白桃梳打仲會有熊仔喺上面,超可愛。

佢: >⌄<
我: 👀

2024-02-09 22 views
今日同朋友慶祝生日,特登book咗將軍澳海旁seoulmate韓國餐廳慶祝早前上網見到朋友介紹已經好想嚟試。餐廳環境闊落 地方企理乾淨 ,食物飲品款式選擇多 味道很不錯。我地都好滿意韓燒牛肉牛油果醬墨西哥脆片 $96韓燒牛肉、牛油果醬、乳酪 配上墨西哥脆片 味道非常夾 食到唔停得口煙霧離漫海鮮芝士雪山飯 $178雪山飯造型好特別,打卡一流,味道好有驚喜,外層蛋白包住海鮮飯 飯粒粒分明有咬口 好味道韓式炸雞 $188甜辣。燒烤。檸檬蜜糖揀左三款口味,三款都好味道,最愛檸檬蜜糖 酸酸甜甜。炸雞皮脆肉嫩 值得推介日本宇治抹茶配麻薯窩夫雪糕 $98甜品有驚喜 暖暖的抹茶窩夫好香脆 外層的麻薯煙煙韌韌 中間夾住士多啤梨雪糕 配搭一流 日本靜岡縣焙茶和特濃朱古力奶蓋雪山 $53雪山賣相一流。香醇焙茶配上特濃朱古力 好啱我口味芒果奶蓋奶昔雪山 $48清新的芒果味 配上幼滑奶蓋 甜度適中

韓燒牛肉牛油果醬墨西哥脆片 $96

煙霧離漫海鮮芝士雪山飯 $178

韓式炸雞 $188
甜辣。燒烤。檸檬蜜糖

日本宇治抹茶配麻薯窩夫雪糕 $98

日本靜岡縣焙茶和特濃朱古力奶蓋雪山 $53
雪山賣相一流。香醇焙茶配上特濃朱古力 好啱我口味

芒果奶蓋奶昔雪山 $48

• 焙茶和特濃朱古力奶蓋雪山
  • 韓燒牛肉牛油果醬墨西哥片
  • 韓式炸雞
2024-02-06 16 views
地址:Seoulmate (MONTEREY Place) (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G25B-G26A號舖美味指數:8/10環境指數:9/10抵食指數:8.5/10韓燒牛肉牛油果醬墨西哥片:個肉醬同啲墨西哥片非常之夾,兩個人食清哂成盤野💯蟹膏甲羅燒蟹肉沙律蟹籽拌飯:將個蟹膏同啲沙律,蟹籽,撈勻晒先食,非常清新,唔會太膩。👍🏻串燒拼盤:整體中規中矩(可能唔夠熱),牛柳有點韌,不過個豬腩肉包住荔枝個串幾特別,成盤份量好多,都可以一試!

美味指數:8/10
環境指數:9/10
抵食指數:8.5/10

👍🏻

今日約咗好姐妹游車河,又去到將軍澳,搵到澳海南岸有好多特色餐廳,其中一間Seoulmate 嘅韓國餐廳,店入面有兩張鞦韆凳,仲有兩間玻璃房,地方舒適。🌋煙霧瀰漫烏卒卒火山章飯蟹肉明太子炒飯 $168~ 店鋪推介,打卡必食,外層竹炭蛋白,咸咸地嘅蛋白,內層有章魚、明太子、蟹肉嘅韓式紫菜炒飯,既香又辣辣地,好吸引!最頂層嘅流心蛋黃好似火山熔岩流向下面。😍🧀🦪芝士泡菜焗生蠔(可走泡菜) $128~芝士泡菜鋪滿生蠔上面,熱辣辣上枱香噴噴!🧇🍨日本宇治抹茶配烤麻糬窩芙和雪糕 $98~ 抹茶窩夫烤到脆卜卜,麻糬加糖粉,再加一球士多啤梨雪糕,仲有忌廉、燒棉花糖、士多啤梨藍莓生果!🐻‍❄️黑加侖子冰極乳酸梳打 $52~黑加侖子汁加乳酸嘅飲品,乳酸冰🐻‍❄️,溶咗仲有味道,唔會沖淡味道!🐻藍蝶花冰極熊柑桔梳打 $52~ 柑桔柚子梳打,配藍蝶豆花冰🐻,味道酸酸甜甜,蝶豆花冰會帶出漸變色嘅效果!

🌋煙霧瀰漫烏卒卒火山章飯蟹肉明太子炒飯 $168

🧀🦪芝士泡菜焗生蠔(可走泡菜) $128
~芝士泡菜鋪滿生蠔上面,熱辣辣上枱香噴噴!

🧇🍨日本宇治抹茶配烤麻糬窩芙和雪糕 $98

🐻‍❄️黑加侖子冰極乳酸梳打 $52

🐻藍蝶花冰極熊柑桔梳打 $52
~ 柑桔柚子梳打,配藍蝶豆花冰🐻,
味道酸酸甜甜,蝶豆花冰會帶出漸變色嘅效果!
2024-01-29
Lunch
  • 煙霧瀰漫烏卒卒火山章魚蟹肉明太子炒飯
  • 日本宇治抹茶配烤麻糬窩芙和雪糕
韓式料理餐廳✨Seoulmate Cafeʕ๑’ㅅ‘๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡將軍澳海濱有一間韓式料理餐廳🇰🇷壁畫設計好靚 有啲公仔做佈置 仲有吊椅坐位✨啲食物賣相都好精緻 岩哂打卡!▪️韓式白菜豚肉鍋冬天凍冰冰真係想食呢暖笠笠嘅鍋物🍲韓式白菜豚肉鍋入面有豆腐、豚肉、白菜、金菇、拉麵等等!真係好豐富✨味道唔會太鹹 算係較清淡嘅選擇👍🏻冬天食鍋物真係一流 佢仲有個北海道鱈場蟹海鮮煲都幾吸引!▫️日本宇治抹茶配烤麻糬窩芙和雪糕甜品叫左我最愛嘅宇治抹茶!抹茶唔會太甜🍵所以加上士多啤梨🍓雪糕一齊食就岩岩好🩷窩芙係偏硬身實淨個種 咬到入面就會有啲麻糬煙煙韌韌!真係好飽肚 一定要開心share✨▫️蟹膏甲羅燒蟹肉沙律、蟹籽拌飯好邪惡嘅蟹膏甲羅燒 蟹蓋上鋪滿蟹膏🦀蟹膏加上少少鮮甜蟹肉 真係夠晒鮮味濃郁!我會撈埋個飯同其他配料 口感豐富✨▪️泡菜三文魚他他 配酥炸雞球成粒波嘅造型好精緻 個酥皮係脆脆地唔錯嘅泡菜味道酸酸辣辣!但整體味道泡菜較突出 所以偏鹹 濃味~ 三文魚會有少少被蓋過左▫️黑加侖子冰極熊乳酸梳打呢杯飲品有隻冰極熊係上面好有造型🐻黑加侖子酸酸甜甜 唔會
韓式料理餐廳✨Seoulmate Cafe
將軍澳海濱有一間韓式料理餐廳🇰🇷
壁畫設計好靚 有啲公仔做佈置 仲有吊椅坐位✨
啲食物賣相都好精緻 岩哂打卡!

▪️韓式白菜豚肉鍋
冬天凍冰冰真係想食呢暖笠笠嘅鍋物🍲
韓式白菜豚肉鍋入面有豆腐、豚肉、白菜、金菇、拉麵等等!
真係好豐富✨味道唔會太鹹 算係較清淡嘅選擇👍🏻
冬天食鍋物真係一流 佢仲有個北海道鱈場蟹海鮮煲都幾吸引!

▫️日本宇治抹茶配烤麻糬窩芙和雪糕
甜品叫左我最愛嘅宇治抹茶!抹茶唔會太甜🍵
所以加上士多啤梨🍓雪糕一齊食就岩岩好🩷
窩芙係偏硬身實淨個種 咬到入面就會有啲麻糬煙煙韌韌!
真係好飽肚 一定要開心share✨

▫️蟹膏甲羅燒蟹肉沙律、蟹籽拌飯
好邪惡嘅蟹膏甲羅燒 蟹蓋上鋪滿蟹膏🦀
蟹膏加上少少鮮甜蟹肉 真係夠晒鮮味濃郁!
我會撈埋個飯同其他配料 口感豐富✨

▪️泡菜三文魚他他 配酥炸雞
成粒波嘅造型好精緻 個酥皮係脆脆地唔錯嘅

▫️黑加侖子冰極熊乳酸梳打
呢杯飲品有隻冰極熊係上面好有造型🐻
黑加侖子酸酸甜甜 唔會有藥水味💜
梳打有啲氣🧊飲返杯真係幾爽!

▪️士多啤梨抹茶鮮奶
士多啤梨係哂個底到 所以一定要撈晃佢!
士多啤梨同抹茶都幾夾 但鮮奶味唔夠濃~

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
📍 Seoulmate Cafe
2024-02-03 18 views
韓式炸雞嘅這次品嘗,絕對係一場味蕾嘅盛宴。選擇咗芝士、水牛城同蜜糖牛油三種不同口味嘅炸雞,每一款都帶來了獨特嘅食感同風味體驗。芝士炸雞以其厚厚嘅芝士層包圍住外層炸得金黃鬆脆嘅雞肉,令人難以抵擋。芝士嘅濃郁同炸雞嘅酥脆完美結合,每一口都是滿足感嘅極致體現。蜜糖牛油炸雞則以其甜中帶鹹嘅獨特風味脫穎而出,蜜糖同牛油嘅比例恰到好處,為炸雞增添咗一份特別嘅甜美,同時保持咗雞肉嘅原始鮮味。水牛城炸雞則以其適中嘅辣度令人印象深刻,辣而不燥,完美平衡咗辣味同雞肉嘅鮮嫩,為喜歡辣味嘅食客帶來咗一次美妙嘅享受。烏卒卒火山忌廉蟹肉蘑菇飯嘅創意呈現,將美食同藝術完美結合。火山外層由蛋白製成,頂部嘅流心蛋象徵著火山爆發,不僅外觀fun又cute,而且炒飯本身亦料足味美,每一口都是享受。手工啤酒韓國南山-柚子花香,以其獨特嘅柚子花香味為特色,為整餐增添咗一絲清新同活力。士多啤梨奶昔雪山則是一個甜蜜嘅結束。豐富嘅芝士鹹奶蓋配上士多啤梨味嘅奶昔,既邪惡又誘人,每一口都是無法抗拒嘅美味。

2024-02-01 27 views
之前黎過一次,覺得食物造型好靚之餘,味道都好好,今次一早book定餐廳的打卡鞦韆位😍影相一流👍🏻今次黎見到有個冬日期間限定menu, 叫左兩款試下。北海道鱈場蟹海鮮煲$238好足料,鍋蓋都蓋吾晒😂有五隻鱈場蟹腳,肉質幾鮮甜,仲食到海水味😆另外仲有三隻大蝦,三隻藍青口,豆腐,香菇,蔬菜等。湯底係自家制龍蝦湯,幾濃郁比較杰身,飲完吾覺得頸湯👍🏻餐廳幾細心,仲有剪刀同濕紙巾提供,食蟹冇難道🫶🏻芝士泡菜焗生蠔$128估吾到焗蠔都可以用芝士泡菜😆味道又幾夾喎。值得一贊係隻隻蠔都幾肥美飽滿,好鮮味😋日本宇治抹茶配烤麻糬窩芙香雪糕$98造型好靚😍有成塊烤麻糬,窩芙熱辣辣超脆,配埋士多啤梨味雪糕同cream 一齊食好正!士多啤梨烏龍泡沫咖啡$52超好飲!係咖啡加左烏龍茶底,杯底有新鮮士多啤梨汁,面頭有層泡沫,層次好豐富😋口感順滑。洛神花冰極熊西柚白桃梳打$52超可愛熊bear bear 冰🐻 😍酸酸甜甜,清新解渴。總括來說,餐廳裝修小清新,韓風打卡一流。食物味道同造型都幾花心思。餐廳出面仲好近海邊,食完飯可以去海邊散散步。

今次黎見到有個冬日期間限定menu, 叫左兩款試下。

北海道鱈場蟹海鮮煲$238

芝士泡菜焗生蠔$128

日本宇治抹茶配烤麻糬窩芙香雪糕$98

士多啤梨烏龍泡沫咖啡$52

洛神花冰極熊西柚白桃梳打$52
超可愛熊bear bear 冰🐻 😍酸酸甜甜,清新解渴。

2024-01-30
Dinner
  • 芝士泡菜焗生蠔
2024-02-01 17 views
店名: Seoulmate地址: 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G25B-G26A號舖將軍澳站A2出口,行9分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5店鋪內裝飾好可愛,有吊床位,有啲位亦都有公仔攬,牆上亦有副大型壁畫,氣氛好活潑輕鬆,打卡一流!環境都好闊落好好坐,而且野食嘅款式亦好多樣!😎北海道鱈場蟹海鮮煲(龍蝦湯)❤️❤️❤️❤️❤️$238海鮮煲係用咗自製嘅龍蝦湯,一入口就飲到好濃郁嘅龍蝦味☺️個煲除咗鱈場蟹仲有青口、蝦、冬菇、豆腐、娃娃菜非常足料。佢哋仲好貼心提醒我哋要煮到一半就落公仔麵,咁就可以令個麵索哂汁😗整體嚟講,海鮮好有鮮味,配上個龍蝦湯就更加滿足🤤韓燒牛肉牛油果醬墨西哥片❤️❤️❤️❤️❤️$96醬汁主打韓燒牛肉肉醬,有碎肉好有口感,配搭牛油果醬、芝士,驚喜地覺得好配搭,夾埋香脆嘅墨西哥片一齊食,好食!😆日本宇治抹茶奶蓋瀑布奶油蛋糕配雪糕❤️❤️❤️❤️❤️$108呢一款奶蓋瀑布蛋糕真係打卡一流,可以影住啲奶蓋慢慢流出來😋味道方面,抹茶奶蓋做到好香好順滑,食落去會有少少苦反而可以令隔離嘅雪糕同埋cream 食得冇咁膩同埋罪惡感🙈而家海綿蛋糕做得好綿密好軟熟

店名: Seoulmate

將軍澳站A2出口,行9分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

北海道鱈場蟹海鮮煲(龍蝦湯)❤️❤️❤️❤️❤️

韓燒牛肉牛油果醬墨西哥片❤️❤️❤️❤️❤️

日本宇治抹茶奶蓋瀑布奶油蛋糕配雪糕❤️❤️❤️❤️❤️
呢一款奶蓋瀑布蛋糕真係打卡一流,可以影住啲奶蓋慢慢流出來😋味道方面,抹茶奶蓋做到好香好順滑,食落去會有少少苦反而可以令隔離嘅雪糕同埋cream 食得冇咁膩同埋罪惡感🙈而家海綿蛋糕做得好綿密好軟熟。加上落咗薰衣草嘅花瓣令到個蛋糕多咗一種花香味更加清新😍

藍柑桔百香果梳打❤️❤️❤️❤️
未飲之前想像唔到百香果同柑桔mix 埋嘅味係咁夾。味道酸酸甜甜非常開胃,加上識食咗唔少重口味嘅菜式,用返淡梳打清一清,感覺上冇咁heavy😙

芒果香橙蘇打 ❤️❤️❤️❤️❤️
起初有香橙味,後勁有芒果味道,好夾&無違和感,而且飲落去同樣都好清爽舒暢!😋
2024-01-31 29 views
卡邦尼意粉$48經過見到Lunch set 個意粉咁平就試下啦!有諗過咁平份量會唔會好少呢?點知完全唔會!份量好足,而且仲包1杯嘢飲👍🏻慢慢食,慢慢坐,有夠chill~韓國米酒韓意芝士蛋糕(Lunch set加$32)每一啖都有好香嘅米酒味又混合Tiramisu味,中間嘅手指餅脆脆地,有啲似麥提莎嘅感覺,中層和底層有點濕潤,應該是餅乾浸了米酒。第一次食手指餅加米酒嘅Tiramisu,口感好得意,本身係OpenRice見到好似冇咩人叫,有啲擔心會唔會伏,但好彩不伏,而且好好味,又唔會好甜👍🏻韓山什莓就是什莓汁,冇咩好介紹
卡邦尼意粉$48

韓國米酒韓意芝士蛋糕(Lunch set加$32)

韓山什莓
就是什莓汁,冇咩好介紹
2024-01-31 64 views
行過好多次見間鋪愈來愈多客人諗住水準應該可以,2個人叫左5樣野,食第一樣已經知道呢餐廳純粹係打卡餐廳,難食到後尾先記得影返❌紫菜飯卷未試食飯卷係有沙律醬😂入面全部野都唔夾,無麻油味🥬大蝦柚子蘋果沙律普通,算係成餐飯最好食❌芝士泡菜焗蠔D泡菜同芝士你就咁放係上面無加任何調味料咁焗,所有味道分開晒,咁既配搭搞到d蠔有d腥🐷焗豬仔脾鐵板芝士調味偏淡,肉質較乾❌章魚蟹肉明太子炒飯打卡野唔換太大期待味道,無乜章魚同蟹肉,飯好淡唔會再有下次,成餐好唔知食左d咩

❌紫菜飯卷
未試食飯卷係有沙律醬😂入面全部野都唔夾,無麻油味

🥬大蝦柚子蘋果沙律
普通,算係成餐飯最好食

❌芝士泡菜焗蠔

🐷焗豬仔脾鐵板芝士
調味偏淡,肉質較乾

❌章魚蟹肉明太子炒飯
打卡野唔換太大期待味道,無乜章魚同蟹肉,飯好淡

唔會再有下次,成餐好唔知食左d咩
2023-12-14
✨前菜- 泡菜煙三文魚他他 (配:酥炸脆球)6個脆球裏面都有凍嘅泡菜煙三文魚,係意想不到嘅組合~泡菜煙三文魚帶有香辣同重味,而三文魚好有煙燻味。✨主菜- 北海道鱈場蟹海鮮煲龍蝦湯底好濃郁 偏糊狀嘅🦞🍜青口鮮嫩、蝦肉札實🦐、而蟹肉就真係要用手去剝殼 不過蟹肉好有鹹香🦀裡面仲有幾片煙靭嘅年糕、清甜嘅菜、滑豆腐、菇,好豐富。✨甜品- 日本宇治抹茶奶蓋瀑布奶油蛋糕 (配:香草雪糕)呢個瀑布唔會好甜,抹茶味非常濃郁🍵蛋糕好鬆軟,有微微嘅煙靭感,甜甜地。Vanilla雪糕好食😋✨焙茶+特濃朱古力奶蓋雪山呢個朱古力飲落有少少焙茶香 唔會好濃,中和到朱古力嘅甜,質地上有冰沙嘅感覺。✨芒果奶昔奶蓋雪山佢嘅芒果味就好似平時飲嘅芒果沙冰咁,甜甜地。奶蓋好有鹹香,將奶蓋撈埋啲芒果沙冰一齊飲原來幾好飲。
✨前菜- 泡菜煙三文魚他他 (配:酥炸脆球)

✨主菜- 北海道鱈場蟹海鮮煲

甜品- 日本宇治抹茶奶蓋瀑布奶油蛋糕 (配:香草雪糕)

✨焙茶+特濃朱古力奶蓋雪山

✨芒果奶昔奶蓋雪山
三文魚他他
海鮮煲
抹茶蛋糕
2024-01-25
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$240 (Dinner)
Celebration
Birthday
三文魚他他
海鮮煲
抹茶蛋糕
2024-01-28 18 views
今日嚟將軍澳南澳海濱行下搵下好嘢食見到間裝修好有創意,韓國風格勁多打卡位嘅餐廳見到佢餐牌有我最愛嘅甲羅燒即刻入去試吓😌行到攰攰地勁肚餓,叫咗勁多嘢食🤣韓燒牛肉牛油果醬墨西哥片(韓燒牛肉碎配牛油果醬非常之夾,用一片墨西哥片配嚟食,口感又脆👍🏻正)蟹膏甲羅燒黃金蟹肉意粉🍝(意粉啖啖蟹肉、啖啖蟹膏,掛滿醬汁非常好味)甜品我又點點會唔order😏😏呢度勁多款式,花多眼亂勁吸引韓山雜莓忌廉,麻糬窩夫配雪糕(呢個甜品冇得頂,窩夫夠脆👍🏻仲要等你食完意粉先整甜品,所以個窩夫熱辣辣配雜莓忌廉好好味👍🏻👍🏻)下次多幾個朋友,你可以試多幾款,因為真係好吸引
今日嚟將軍澳南澳海濱行下搵下好嘢食

見到間裝修好有創意,韓國風格勁多打卡位嘅餐廳

見到佢餐牌有我最愛嘅甲羅燒即刻入去試吓😌

行到攰攰地勁肚餓,叫咗勁多嘢食🤣

韓燒牛肉牛油果醬墨西哥片

蟹膏甲羅燒黃金蟹肉意粉🍝
(意粉啖啖蟹肉、啖啖蟹膏,掛滿醬汁非常好味)

甜品我又點點會唔order😏😏
呢度勁多款式,花多眼亂勁吸引

韓山雜莓忌廉,麻糬窩夫配雪糕

下次多幾個朋友,你可以試多幾款,因為真係好吸引

2024-01-06
Lunch
2024-01-27 20 views
主打韓式fusion菜的✨Seoulmate Cafe✨餐廳空間相當大,座位闊落又舒適還有軟萌的毛絨公仔陪伴客人一同享用美食門口的落地玻璃窗旁更設有木系鞦韆整體環境cozy又可愛😚與好友分享之選🍢串燒拼盤豬腩串分別混搭荔枝和京蔥清甜荔枝juicy到爆汁💥與鹹香腩肉迸發的味覺享受令人印象深刻很喜歡牛柳串乾而不柴的口感❤️漂亮的橫切面可以看到絲絲分明的牛肉紋理牛柳裏面是軟嫩的質感哦可愛年糕腸仔串外裹甜而不膩的蜜糖🍯年糕軟糯軟糯的口感非常討喜呢😝烟霧彌漫烏卒卒火山🐙章魚蟹肉明太子炒飯這個絕對是打卡度滿滿呀📸打開玻璃罩時,一陣烟霧跑出來待四圍繚繞的仙氣散開就看到可愛造型的火山炒飯啦皺眉表情好像隨時要火山爆發🤭🌋火山外層其實是打至發起的蛋白頭頂著的熔漿是生雞蛋🥚不得不贊嘆厨房的心思和創意呢味道方面,炒飯有著相當豐富的層次哦配料有微辣明太子、章魚、蟹肉和泡菜等是入口會有啖啖喜悅的炒飯😋泡菜煙三文魚他他配酥炸脆球辛辣泡菜與軟嫩煙三文魚🐟碰撞出的味覺體驗十分有趣是道能打開味蕾、值得推薦的前菜😎甜品玫瑰草莓麻糬窩夫配雪糕造型華麗💕🍓草莓也被悉心雕成玫瑰花的樣子呢🌹煙韌的麻糬窩夫不管沾奶油還是草莓雪糕都很好
主打韓式fusion菜的✨Seoulmate Cafe✨
餐廳空間相當大,座位闊落又舒適
還有軟萌的毛絨公仔陪伴客人一同享用美食

可愛年糕腸仔串外裹甜而不膩的蜜糖🍯
年糕軟糯軟糯的口感非常討喜呢😝

烟霧彌漫烏卒卒火山🐙章魚蟹肉明太子炒飯
這個絕對是打卡度滿滿呀📸
打開玻璃罩時,一陣烟霧跑出來
待四圍繚繞的仙氣散開
就看到可愛造型的火山炒飯啦
皺眉表情好像隨時要火山爆發🤭
🌋火山外層其實是打至發起的蛋白
頭頂著的熔漿是生雞蛋🥚
不得不贊嘆厨房的心思和創意呢
味道方面,炒飯有著相當豐富的層次哦
配料有微辣明太子、章魚、蟹肉和泡菜等
是入口會有啖啖喜悅的炒飯😋

泡菜煙三文魚他他配酥炸脆球
辛辣泡菜與軟嫩煙三文魚🐟碰撞出的味覺體驗十分有趣
是道能打開味蕾、值得推薦的前菜😎

甜品玫瑰草莓麻糬窩夫配雪糕造型華麗💕
🍓草莓也被悉心雕成玫瑰花的樣子呢🌹
煙韌的麻糬窩夫不管沾奶油還是草莓雪糕都很好吃

飲品方面,日本靜岡縣培茶拿鐵(熱)🔥
有著細膩的天鵝🦢拉花,茶香濃郁且奶味醇厚
洛神花冰極熊西柚白桃梳打是款相當refresh的冷飲🧊🌿
可愛小熊懶洋洋地靠在杯邊,吸睛度一流呢🐻💖
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 𝔽𝕝𝕒𝕧𝕠𝕣𝕤 𝕠𝕗 𝕊𝕖𝕠𝕦𝕝𝕗𝕦𝕝 𝕂-𝔽𝕠𝕠𝕕 @ 🌟 Seoulmate《👽食神大媽食韓國嘢》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Hokkaido King Crab & Seafood in Housemade Lobster Bisque Pot HKD 238Cheesy Seafood Rice in Snow Mountain HKD 178Kimchi & Cheese Grilled Oyster HKD 128Japanese Uji Matcha with Mochi Waffles & Ice-cream HKD 98Icy Butterfly Pea Bear on Mandarin Soda HKD 52Icy Roselle Bear on Grapefruit & Peach Soda HKD 52.👽 呢個季節,特別鍾意去海旁行吓,今次就嚟到超級舒服嘅將軍澳海濱隔離嘅韓國餐廳食嘢。佢係同區比較少嘅韓國超適合打卡嘅餐廳,好多可愛嘅毛毛公仔同鞦韆,仲有好多韓式美食選擇。.🦞 佢有期間限定供應嘅冬日美食餐牌
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:

🦞 佢有期間限定供應嘅冬日美食餐牌,當然要試吓啦!第一眼就比呢一個「北海道鱈場蟹海鮮煲」吸引,用上自家熬製龍蝦湯底。湯底真係幾濃位,有北海道鱈場蟹、大蝦、青口!食落暖笠笠,好適合而家呢個天氣呢!

🌋 另一款就係呢一個招牌推介嘅「煙霧瀰漫海鮮芝士雪山飯」,簡直係每一台都必要嘅打卡精選!佢哋呢個雪山飯真係好特別,外層好似一個雪山咁樣嘅蛋白外殼,裏面包住海鮮飯粒,加上芝士,好豐富又滿足。

🦪 期間限定餐牌仲有「芝士泡菜焗生蠔」,焗熱嘅生蠔上面蓋滿咗芝士同埋泡菜!一入口,蠔嘅鮮味同芝士嘅濃郁完美結合,再加上泡菜嘅酸辣,好正!

🧇 點可以唔叫甜品?!呢款「日本宇治抹茶配烤麻糬窩芙同雪糕」,擺盤好似一間好可愛嘅屋仔咁。抹茶窩夫味道香濃,鋪上一大塊麻糬做屋頂,再加上雪糕嘅冰涼口感,真係好邪惡。

🐻 嘢飲方面好推介叫呢一款打卡精選,有大大隻啤啤熊嘅「藍蝶花冰極熊柑桔梳打」同「洛神花冰極熊西柚白桃梳打」!冰極熊嘅顏色超靚又吸睛,味道酸甜夠清爽,好適合配搭其他惹食。

Icy Bear on Soda

😝 如果嚟呢度食嘢,記得提前BOOK鞦韆卡位,好搶手㗎!

📍 將軍澳海唐俊街23號MONTEREY Place地下G25B-G26A號舖
📲 +(852)2577-6338
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$405 (Dinner)
Icy Bear on Soda
2024-01-25 16 views
📍TKO - HONG KONG📍#蜂蜜炸雞髀拼柚子炸雞講真,見佢個樣勁震撼咁🤣點知黎到都真係好誇張🤣 手掌咁大隻雞髀炸到脆卜卜重皮薄多汗🍗柚子炸雞一樣都好脆,重有番薯條同年糕🍟同朋友食完呢個飽咗一大半🤣🤣#蟹膏甲羅燒黃金蟹肉意粉不得了!鹹蛋黃做嘅醬汁,加埋鵪鶉蛋同蟹膏🦀好邪惡,不過好鮮🤣 個汁點咩都好好食不過真係會漏嫁,要飲下野🤣野飲叫左甜d,重好香桃味嘅#洛神花冰極熊白柚梳打同#藍蝶花冰極熊柑桔梳打酸d開胃🧃,不過最重要都係隻qq打卡熊仔🩷🐻#玫瑰草莓麻糬窩夫配雪糕出面好脆,但入面就有麻糬個種煙韌🧇整體又唔甜,加埋cream同雪糕🍦玫瑰同士多啤梨又好夾🌹食完真係好飽🤣
📍TKO - HONG KONG📍

#蜂蜜炸雞髀拼柚子炸雞
講真,見佢個樣勁震撼咁🤣
柚子炸雞一樣都好脆,重有番薯條同年糕🍟
同朋友食完呢個飽咗一大半🤣🤣

#蟹膏甲羅燒黃金蟹肉意粉
不過真係會漏嫁,要飲下野🤣

#玫瑰草莓麻糬窩夫配雪糕
出面好脆,但入面就有麻糬個種煙韌🧇
整體又唔甜,加埋cream同雪糕🍦
玫瑰同士多啤梨又好夾🌹食完真係好飽🤣