2024-05-11 229 views
已經好耐冇寫食評,嬲到唔上嚟寫對唔住自己,喺呢間山城小面嗌咗碟蒜泥白肉加個傷心酸辣粉,酸辣粉正正常常冇乜特別,但係個蒜泥白肉我真係好耐未食過咁垃圾,蒜泥同白肉完全冇混合,一啲味道都冇,剩係得紅辣椒絲,咁樣去做生意,真係聽執。
絲,咁樣去做生意,真係聽執。
2024-05-11
$70 (Dinner)
2024-02-12 404 views
本人12/02號16:00左右去買酸辣粉外賣,阿姐坐咗喺度食飯,一開始就語氣很差地講“你講吖我要咩”,因為過年我都算,之後打咗下午茶加嘢飲,但係無比單我,我喺pos見到,之後比個粉我就算,我話唔係下午茶有嘢咩,我見到你入咗,佢勁惡話你話唔要下午茶嘅,請問下午茶47,單點51,既然你入咗下午茶就應該比客人有嘅嘢。啲嘢都算,態度語氣十分惡劣先過份。
TakeAway
2023-11-17 540 views
每次去德福商場二期行逛,都好少上到muji以上層數,今次無意中發現樓上竟然有個food count, 亦竟然有我想食既麻辣粉麵,於是坐定定,試一試佢既一人餐。72蚊有一碗麵,一個小食及一杯飲品,叫了招牌牛肉麵及口水雞翼。牛肉切到細細粒,大概有6至7粒,唔算特別出色。麵叫了粗麵,比較掛湯。這個麵主要是吃他的麻辣粉及辣椒油。口水雞灑滿口水汁,一客有三隻,一樣是雪藏雞翼,同樣呢個餐既價值係食佢既調味汁。豆腐加2蚊,係放lunch時想要點刺激,這個是慳錢的一人選擇。

2023-04-21 1300 views
星期五,Lunch hour黎到德福二期既山城小麵🍜呢到最出名擔擔麵同酸辣粉,所有麵類可以揀辣或者唔辣🌶🌶🍜擔擔麵既湯底濃郁,肉碎都好足料,米線質感適中,唔會淋或太硬!👍🏻🍜酸辣粉揀左小辣,但係=譚仔既10小辣,所以如果你食到再辣啲,建議叫中辣🌶🌶,薯粉同酸辣汁係絕配,味道好夾🤤🤤二人餐包左兩碗麵,2個小食(大推手撕雞,須另加10元,雞唔會鞋同老,唔算太辣又惹味),2碗紅糖冰粉,2盒紙包飲品🍹🍹,共$148。總括性價比高,值得再去!
星期五,Lunch hour黎到德福二期既山城小麵🍜

呢到最出名擔擔麵同酸辣粉,所有麵類可以揀辣或者唔辣🌶🌶

總括性價比高,值得再去!
酸辣粉
擔擔麵
手撕雞
紅糖冰粉,生菜
酸辣粉
手撕雞
紅糖冰粉,生菜
2023-02-27 778 views
食物質素ok,如果叫下午茶餐嘅話,都算抵麵嘅份量算多,軟硬都適中,食完都夠飽雞絲同青瓜嘅份量較少,但下午茶餐平平哋都明睇落好似好辣,但食落去完全唔係中辣冰粉偏甜,份量較少開頭冇人收銀,叫左好耐先有員工出嚟新嘅員工好似冇培訓到咁,出到嚟唔識收銀,棟咗喺度,唔識叫人幫手,等左好耐先點完上一個客之後轉頭做自己嘢,唔識講等一陣或者其他,完全唔知可唔可以點餐整完餐唔識叫飛,就咁用眼喺food court揾上一個客,個客唔嚟就棟喺度,唔收銀,唔做其他嘢另一位員工出嚟幫手,語氣勁差,勁冇禮貌下次唔會再去食
食物質素ok,如果叫下午茶餐嘅話,都算抵

麵嘅份量算多,軟硬都適中,食完都夠飽
雞絲同青瓜嘅份量較少,但下午茶餐平平哋都明
睇落好似好辣,但食落去完全唔係中辣
冰粉偏甜,份量較少

開頭冇人收銀,叫左好耐先有員工出嚟

另一位員工出嚟幫手,語氣勁差,勁冇禮貌

下次唔會再去食
TakeAway
2022-11-08 1020 views
原來德福廣場有food court, 仲要有咁多不同種類的食店。咁多選擇,就試二人餐,可以有啲規範去選。二人餐各選兩款粉,種類多,有辣有唔辣,我哋揀了牛肉紅薯粉同肥腸米線(小辣)。牛肉味道不錯,軟硬適中,不覺得鞋。湯清而甜,幾口都感到滿意。肥腸份量足,有肥脂也有薄的。小辣卻是十分多辣的調味料,所以一早就攞走先。小食揀了蒜泥白肉同麻辣手撕雞,其實調味料是一樣,所以味道一樣~正常,小食份量來說,算多。起初見到個餐以為不多,還想加其他店的炸雞,但怕眼濶肚窄,暫緩行動。二人餐有兩碗送的甜品,唔知點形容,不是負面。食完辣野,飲埋呢碗甜品,很滿足。口感像豆腐花/啫喱,面頭有提子乾及山揸乾。一百三十多元,很抵👍🏻
2022-11-07
$70 (Dinner)
2022-11-04 653 views
原來德福的food court咁多野食,見到呢間特別長龍,所以一於試下。叫左個二人餐,包兩個麵、兩個小食、兩個甜品同兩包飲品。唔洗$160有咁多野食,真係好抵。[]個名相當激動,但其實係肉燥麵,唔食得辣的我叫左走辣,味道可能冇咁豐富,但調味係足夠的,肉燥偏瘦,刀削麵唔夠有咬勁。[] 個樣好辣,但其實一啲都唔辣,只係油比較多,都香口的。[]同樣係油多但唔辣。兩個小食相比,豬耳比較惹味。
燃情刀削麵
[[燃情刀削麵]]
麻辣豬耳
[[麻辣豬耳]]
個樣好辣,但其實一啲都唔辣,只係油比較多,都香口的。
[[蒜泥白肉]]
同樣係油多但唔辣。兩個小食相比,豬耳比較惹味。
燃情刀削麵
麻辣豬耳
2022-10-08 530 views
今次到山城小麵晚餐🥢,位於九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓Foodeli S10號舖。 餐廳主打川菜,見到有二人套餐好抵食,山城二人餐$138 (山城牛肉麵轉刀削麵$3、 紅燒肥腸米線、 涼拌滷豬耳$10、 尖椒皮蛋、 紅糖冰粉、黑糖薑母茶、 凍豆漿$2) 。 🔸尖椒皮蛋 ~ 涼拌前菜,但味道唔夠濃。 🔸涼拌滷豬耳 ~ 脆脆的口感, 好惹味。 🔸山城牛肉刀削麵 ~ 加$3可以轉刀削麵,口感Q彈有嚼勁, 牛肉軟腍, 點了微辣, 麻的感覺偏重, 有提味的作用,越食越開胃。 🔸紅燒肥腸米線 ~ 湯頭味道又香又麻, 辣度剛剛好, 肥腸好入味。 🔸紅糖冰粉 ~ 食完辣嘢, 嘆番碗紅糖冰粉, 清甜爽滑的口感,完美的消暑甜品。 🔸黑糖薑母茶 ~ 薑味唔夠, 我喜歡重薑。 🔸凍豆漿 ~ 豆漿味道濃郁, 幾好飲。 二人套餐價錢相宜, 整體味道亦不錯😊。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

🔸尖椒皮蛋 ~ 涼拌前菜,但味道唔夠濃。
尖椒皮蛋

🔸涼拌滷豬耳 ~ 脆脆的口感, 好惹味。
涼拌滷豬耳

山城牛肉麵轉刀削麵

紅燒肥腸米線

紅糖冰粉

🔸黑糖薑母茶 ~ 薑味唔夠, 我喜歡重薑。

🔸凍豆漿 ~ 豆漿味道濃郁, 幾好飲。

黑糖薑母茶、 凍豆漿

二人套餐價錢相宜, 整體味道亦不錯😊。

2022-10-06
$77 (Dinner)
涼拌滷豬耳
山城牛肉麵轉刀削麵
紅燒肥腸米線
紅糖冰粉
  • 山城二人餐$138(山城牛肉麵轉刀削麵$3、紅燒肥腸米線、涼拌滷豬耳$10、尖椒皮蛋、紅糖冰粉、黑糖薑母茶、凍豆漿$2)
今日黎九龍灣德福行街,去左foodeli食lunch,foodeli係一間food court,入面有唔同食店,環境唔錯,地方幾乾淨,坐位擺得幾梳,冷氣夠涼。但係食物方面,今次食呢間山城小麵就唔多掂,今次叫了秘製排骨麵轉薯粉套餐套餐跟一個小食,揀了蒜泥白肉,跟一包飲品維他檸檬茶。秘製排骨麵薯粉我揀了中辣,成碗佈滿紅油,睇落就重口味,但係食落只有嗆喉,不辣不麻不香,湯底淡如水無咸味,因為多辣椒碎,一淡湯飲落又成口辣椒碎,辣椒碎仲要有d苦味,薯粉又係無味同滾水淥完就入口無分別,排骨味道一般同平時食果啲滷排骨差不多,不過呢度四件排骨,四件都係中間一大條骨,骨多肉少,如果無加多個蒜泥白肉,根本唔夠飽。蒜泥白肉因為個底有少少醬油,所以好過個麵,都仲有少少咸味,不過同樣地,辣椒油不香不麻不辣,同其他地方比呢度的蒜泥白肉算差。性價比低成個餐69蚊,雖然預左商場舖係貴啲,但單就食物份量同味道同其他街舖米線比較,呢間性價比算低,味道亦差。

秘製排骨麵

性價比低

☑️在九龍灣德福廣場逛了許久,然後無意中搜索到這家山城手小面。真的是太吸引了,一個人的套餐才79,然後配上小菜,我們是加了錢配了手撕雞,配上一大碗牛肉刀削面,再配上一碗涼粉,實在是太劃算了。先說一說刀削面的味道,覺得湯底非常的好喝,牛肉也。牛肉也做的非常的入味,非常有嚼勁,反正整個體驗是很棒的。然後麻辣手撕雞配上辣醬,實在是好吃到絕了。值得一提的是,手撕雞的分量真的比我想象中大很多,手撕雞再配上黃瓜條,實在是太美味了。再來說說涼粉,這個冰粉實在是太好吃了,有紅棗橘子的味道。
再來說說涼粉,這個冰粉實在是太好吃了,有紅棗橘子的味道。
2022-07-05 490 views
成碗嘢冇乜味,只係得面嗰層辣油有辣味。但佢得個辣字,完全冇香味可言,仲油膩到爆,好似飲緊油落肚咁。奉勸各位睇緊呢個food court有咩食嘅睇到呢到可以揀過另一間,唔好嘥時間嘥錢。
2022-05-01 530 views
山城小麵之前試過外賣撈麻醬涼麵 還ok可以接受 但是一次堂食就叫左次渝港擔擔麵套餐 其中麵底我選擇米線 應該好過擔擔麵 畢竟我個人對擔擔麵感觀一般般 首先米線偏霖 唔爽口 微辣對於我黎講好辣 食完立即喉嚨痛 份量算多 但係湯太多 令色相唔美觀 湯會令你有錯覺好清淡 但係食落我就覺得真是人不可貌相 但係肉粒醬你就知道真心辣🤯🤯唔係吹水。 你試試落就覺得真係重口味 果然都係試返之前食過麻醬涼麵同涼拌青瓜穩陣d🫣😹😂🫠 附送圖片 有圖真相
山城小麵
渝港擔擔麵
2021-09-04 695 views
平日係九龍灣返工,想食麻辣野係一件好難既事,所以見到呢間鋪頭專係食川菜都非常有期望。款式種類都好多,唔少得酸辣粉、擔擔面、牛肉麵、紅油抄手等。見到張相碗酸辣粉好似好吸引,即管嗌咗一碗嚟試吓。單人套餐連小食$69,小食就嗌咗蒜泥白肉。▪️酸辣粉呢間鋪頭嘅酸辣粉湯頭好鹹,一味死辣,仲要係用乾辣椒碎(從來未試過食酸辣粉係會落乾辣椒碎),成碗薯粉油到不得了,薯粉吸哂啲油,每食一啖都係油!食咗幾啖完全冇再食,實在太難食了!▪️蒜泥白肉蒜泥白肉面頭一樣落左呢種乾辣椒碎(唔明點解蒜泥白肉都會落),乾辣椒碎破壞晒蒜泥白肉嘅味道同口感,又係食咗兩啖冇食!成餐飯冇食過啲乜,完全係覺得中伏!希望見到呢篇食評嘅你,唔好好似我咁中伏😢📍山城小麵九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓Foodeli S10號舖

▪️酸辣粉

▪️蒜泥白肉

📍山城小麵
2021-06-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-08-31 970 views
去德福附近,好多餐廳選擇,上OpenRice見這家幾多讚,決定試吓。.🎈餐牌有一人套餐及二人餐.🎈食物.我叫了一人餐,擔擔麵,湯要了中辣,轉薯粉,小食方面,要了麻辣手撕雞 (另加$10), 加飲品或紅糖冰粉,全餐共$79。..擔擔麵,中辣湯,轉薯粉 ⭐️⭐️⭐️💫(3.5分)擔擔麵的湯底有好幾大種,香港餐廳很多是那種芝蔴醬式的較多,這碗則不是,是辣油較多,以港人口味來說是頗油膩的,明顯有一層油。.我要的是中辣,湯雖然紅,其實油多過辣,喜歡辣的朋友可能要試下大辣。肉粒不算多,有點肥。.我轉了薯粉,彈牙煙韌,可以。.麻辣手撕雞 ⭐️⭐️⭐️💫(3.5分)好處是碟底不是墊滿青瓜,是真的大部分是手撕雞,無骨容易食。同樣地不覺得辣,亦沒有覺得麻辣獨特的香味,只屬十分一般。.紅糖冰粉 ⭐️⭐️⭐️💫(3.5分)這個紅糖冰粉我是第一次吃,那些小粒是山楂粒,酸酸甜甜頗醒胃,冰粉有點像涼粉和啫喱的混合體,對我來說挺新鮮得來不算特別到留下深刻印象,甜度可以和適中。總體而言中規中矩,辣度不算高,較油膩。收銀員態度好。
🎈餐牌

有一人套餐及二人餐

🎈食物
擔擔麵加麻辣手撕雞餐 (3.5分)

擔擔麵,中辣湯,轉薯粉 ⭐️⭐️⭐️💫(3.5分)

肉粒不算多,有點肥。

擔擔麵餐 (3.5分)

我轉了薯粉,彈牙煙韌,可以。

薯粉 (3.5分)

麻辣手撕雞 ⭐️⭐️⭐️💫(3.5分)

麻辣手撕雞 (3.5分)

紅糖冰粉 ⭐️⭐️⭐️💫(3.5分)

紅糖冰粉 (3.5分)

紅糖冰粉 (3.5分)

總體而言中規中矩,辣度不算高,較油膩。收銀員態度好。
2021-08-20
$79 (Lunch)
2021-08-30 364 views
🌸正宗酸辣粉 ,正宗手工酸辣粉,夠酸,夠辣,夠勁,帶給你記憶中的味道,加入肉碎,花生、蔥等佐料,味道超級好吃,越食越想食!🌸擔擔麵,滑嘟嘟麵條在惹味麻辣湯料中,伴著豬肉碎和蔥花,每食一啖,都叫味蕾跳躍起來。🌸皮蛋,川味嘅配搭,真係無得頂。🌸蒜泥白肉,一股醬油、辣椒油和大蒜組合的香味直撲鼻端,使人食慾大振。 蒜味濃厚,肥而不膩。山城小麵 (德福廣場) (九龍灣)九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓Foodeli S10號舖

🌸皮蛋,川味嘅配搭,真係無得頂。

山城小麵 (德福廣場) (九龍灣)