今次係網上見到,新開既食店龍門一番,佢開大追不都好少過黎,揸車過黎有免費泊車4小時,好多人泊車講到食物環境,由於新裝修,座位新淨同埋空間大,兩個人都會安排坐卡位叫左古法燒烤羊腩$188佢呢個份量中,唔算大份,未食過羊腩嘅可以一試,皮脆肉嫩仲有三個醬汁點,必食之選蝦仔鍋塔豆腐$68平時比較少食豆腐,佢呢個外脆內軟味到濃郁,份量仲要好多,送飯一流!花膠螺頭干貝燉雲吞湯$68一個人起碼兩細碗,雲吞都有4粒,味道唔錯松葉蟹小籠包$58小籠包爆湯,太熱😂建議攤凍啲再食!總括而言呢間餐廳可以再食(2人用餐)
叫左古法燒烤羊腩$188

花膠螺頭干貝燉雲吞湯$68
一個人起碼兩細碗,雲吞都有4粒,味道唔錯

松葉蟹小籠包

松葉蟹小籠包$58
小籠包爆湯,太熱😂建議攤凍啲再食!
總括而言呢間餐廳可以再食(2人用餐)
2023-04-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dinner
古法燒烤羊腩
蝦子鍋塔豆腐
花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯
松葉蟹小籠包
2023-03-29 117 views
沙田禾輋這個名字對大家一定不會陌生,大學時期最鐘意來這裡食夜宵大排檔。今次舊地重遊,發現禾輋廣場煥然一新,新開了不少特式餐廳,見到咦間川滬菜假日午市時段主餐牌可以享有85折優惠,一於試一試!椰子竹笙燉雲吞雞湯 湯品是每日新鮮熬製,真材實料無添加。第一啖入口十分清甜,雞肉輕輕一夾就骨肉分離,燉到入口即溶。椰子竹笙更能帶出雞的鮮味,完全吾油膩!68元一壺老火燉湯湯足夠兩人享用,好抵食!蟹粉小籠包 新鮮熱辣的爆汁小籠包,外皮厚薄適中,入面的豬肉餡料加入左蟹粉,一口咬開伴隨蟹香。不痴底,容易夾起。生煎鍋貼 有驚喜,鍋貼底煎到好香好脆,第一啖咬開煎得香脆的外皮已經感受到好濃烈的肉汁,忍唔住一啖接一啖食落口,超滋味!椰菜回鍋肉套餐,配白飯飲品雖然只係午市套餐,但都好足料,豬腩肉、椰菜、豆干、青椒的份量都幾多,而且炒得惹味有鑊氣。另外,椰菜吸收左甜辣醬汁,好開胃,送飯一流!雲吞湯拉麵套餐,配飲品口味比較清淡的朋友仔可以選擇咦個套餐,雲吞粒粒都好大,皮滑餡靚,內餡菜肉比例適中,配埋拉麵一齊食岩岩好!優惠資訊:新張期間免費入會,可以享有以下優惠1. 消費有9折優惠2. 優先訂座3. 定期贈送會員優惠4.

椰子竹笙燉雲吞雞湯
湯品是每日新鮮熬製,真材實料無添加。

蟹粉小籠包

生煎鍋貼

椰菜回鍋肉套餐,配白飯飲品

雲吞湯拉麵套餐,配飲品

優惠資訊:
新張期間免費入會,可以享有以下優惠
1. 消費有9折優惠
2. 優先訂座
3. 定期贈送會員優惠
4. 半價飲品(不包括生啤類)
2023-03-29 93 views
*呢一站沙田*😋蟹粉小籠包 (7/10)*熱辣辣上枱,外皮薄,一啖咬落去係滿滿湯汁及肉,非常滋味😋自選干鍋(麻辣配藕片、跳跳蛙、萵筍及雞件)(7.5/10)*份量正常,所有配料炸得乾身,唔會太鹹,非常入味😋酸菜炒豬雜(5.5/10)*酸菜味道屬於偏甜,豬雜份量及款式多,包括豬大腸、豬小腸及豬肚,豬肚口感上爽口及豬腸肥瘦適中,可作一試😋火腿扒津白(6/10)*濃味食物中配上清淡津白,減低食物的油膩感及中和口中的麻辣味*津白上的金華火腿偏瘦,充滿鹹香味📌最近有好多優惠:1. 松葉蟹肉蟹膏小籠包4隻價值$58,推廣期內仲要可用半價$29就食到2. 免費成為會員(會員費價值$350),消費有9折優惠、優先訂座、定期贈送會員優惠及半價飲品(不包括生啤類)
*呢一站沙田*
😋蟹粉小籠包 (7/10)
*熱辣辣上枱,外皮薄,一啖咬落去係滿滿湯汁及肉,非常滋味

*份量正常,所有配料炸得乾身,唔會太鹹,非常入味

😋酸菜炒豬雜(5.5/10)

😋火腿扒津白(6/10)
*津白上的金華火腿偏瘦,充滿鹹香味

📌最近有好多優惠:

2023-03-28 809 views
今日傍陀大雨,仲出埋黃雨警告,大街、天橋也盡濕,同朋友雖然有遮,但衫褲都淋濕了,忽然看見《紫砂燉湯》,我馬上同朋友對視,朋友立即意會到係時候喝口靚湯,暖暖身。餐廳座位寬敞舒服,坐低後,服務員細心介紹呢度有好多唔同優惠,包括有松葉蟹肉蟹膏小籠包 4隻半價只要$29;又提我地下次要預早訂位,因為訂座會有88折優惠;又話可以免費成為會員,會有更多著數,例如會定期贈送會員優惠、半價飲品,但不包括生啤類😅。好似仲有其他優惠,但太多,聽佢講完唔記得左。沙田友朋友即時入會,喺佢填資料時,我就揀嘢食😄入嚟最想係飲靚湯,叫左個姬松茸燉雲吞雞湯($68)細細盅,但算幾足料,姬松茸、龍眼肉、雞件、仲有兩大粒雲吞。熱辣辣靚湯,令人有家嘅感覺。小食類揀左花雕泡浸醉雞($78)(又係雞😅)雞肉幾入味,有酒香,皮爽肉嫩。主食 糖醋魚塊($78)酸酸甜甜嘅味道,易咬,入口味濃。蟹粉炒飯($88)蟹粉仿如蟹包飯一樣,全遮蓋了炒飯,一口蟹粉一口飯,富豪嘅感覺。甜品 豆沙鍋餅($42)紅豆餡做到清甜起沙,加上即叫即製,上枱時熱辣辣。其實本來想食優惠價嘅蟹粉小籠飽,但飯筒朋友揀左蟹粉炒飯,咁唯有等下週佢係會員、再訂枱,咁就可

沙田友朋友即時入會,喺佢填資料時,我就揀嘢食😄

入嚟最想係飲靚湯,叫左個姬松茸燉雲吞雞湯($68)
姬松茸燉雲吞雞湯

小食類揀左花雕泡浸醉雞($78)
(又係雞😅)雞肉幾入味,有酒香,皮爽肉嫩。
花雕泡浸醉雞

主食 糖醋魚塊($78)
酸酸甜甜嘅味道,易咬,入口味濃。
糖醋魚塊

蟹粉炒飯($88)
蟹粉炒飯

甜品 豆沙鍋餅($42)
紅豆餡做到清甜起沙,加上即叫即製,上枱時熱辣辣。
豆沙鍋餅

其實本來想食優惠價嘅蟹粉小籠飽,但飯筒朋友揀左蟹粉炒飯,咁唯有等下週佢係會員、再訂枱,咁就可以平上加平,再食過😄。
2023-03-25
Lunch
前牌喺沙田踩單車,跟住睇吓禾輋邨商場有咩好食,無意中發現呢間上海嘢, Menu都幾多嘢食!所以都毫不留手咁叫左好多嘢😂而且上菜速度都好快。⭐️招牌小籠包 本身想叫魔鬼小籠包,但係賣晒,唯有食返最普通嘅🙈推廣期內$29就有交易。都唔差喎!皮薄多汁⭐️魚躍龍門咁你幾搞笑,同埋招牌菜,所以即刻叫咗!佢係將鱸魚片撈埋啲紅蘿蔔絲、芫荽咁樣作為一個冷盤。好香麻油味,好清新🌱⭐️自選四拼冷盤我哋叫咗水晶肴肉、醉鮑魚、麻醬腐皮卷、蒜泥黑毛豬。每樣細細碟,擺盤精緻。最推介醉鮑魚,淡淡酒香,滲晒落去鮑魚到。⭐️鱔糊兩面黃原來兩面黃係炸麵😂 鱔糊份量好多,好大方,肉質爽脆,D汁啱啱好,能夠令到啲麵被汁包住,執鞭仍能保持麵條嘅脆。⭐️紅油抄手正正常常,如果辣啲就好⭐️豆沙鍋餅店員default 係同其他菜一齊上,如果唔想咁快嘅話就可以叫佢最尾先上。炸得香脆,中間嘅紅豆蓉好軟綿綿!另外仲有好多唔同嘅菜式,有傳統上海嘢,又有辣嘢,價錢親民,沙田新城市食到悶嘅話都可以過嚟試吓。令我而家仲可以免費入會,可以享有以下優惠:1. 消費有9折優惠2. 優先訂座3. 定期贈送會員優惠4. 半價飲品(不包括生啤類)我即刻入咗會,下次嚟食嘅

⭐️招牌小籠包

⭐️魚躍龍門

⭐️自選四拼冷盤

⭐️鱔糊兩面黃

⭐️紅油抄手
正正常常,如果辣啲就好

⭐️豆沙鍋餅

令我而家仲可以免費入會,可以享有以下優惠:
1. 消費有9折優惠
2. 優先訂座
3. 定期贈送會員優惠
4. 半價飲品(不包括生啤類)
我即刻入咗會,下次嚟食嘅話有優惠😇
龍門一番川滬·紫砂燉湯 • 沙田早幾日同女朋友去咗沙田呢間餐廳滬菜,感覺價錢抵食之餘,質素都唔錯,所以推介俾大家。特別一提,依家餐廳推出特別菜式 $58嘅松葉蟹肉蟹膏小籠包(4隻),推廣期內更可用半價就享用到!😋😋..✅ 上湯小籠包 🥟 $40小籠包皮薄,入面餡料充滿肉汁,調味做得唔錯。😛..✅ 蟲草花雕醉雞 🐔 $78醉雞好嫩滑,熟嘅程度掌握得幾好。加上花雕酒香,係一道幾好嘅小菜選擇。👍🏼..✅ 蟹粉炒飯 🍛 $88蛋炒飯做到粒粒分明,而且賣相有光澤。飯上面鋪上蟹粉醬,入而仲有幾多蟹肉,蟹粉鮮味好濃,唔錯。😛..✅ 腿茸奶油津白 🥬 $68奶油味幾香,菜亦都好嫩,食落無根,而且鮮甜。😝..✅ 糖醋魚塊 🐟 $78魚塊用咗魚柳,肉質嫩滑,而且無骨。外皮炸至香脆,加上酸甜醬汁,特別開胃,不過調味略嫌重手,但整體都唔錯👍🏼..✅ 黑糖珍珠厚鮮奶 🥛 $32鮮奶濃厚,黑糖香甜,作為一餐飯嘅點綴,非常合適。提提大家,依家留言和訂座,可即時享有88折優惠,而且更可免費成為會員(會員費價值$350)。成為會員後消費可享有9折優惠,優先訂座、半價飲品(不包括生啤類),而且仲會定期贈送會員優惠。
龍門一番川滬·紫砂燉湯 • 沙田
✅ 上湯小籠包 🥟 $40
小籠包皮薄,入面餡料充滿肉汁,調味做得唔錯。😛

✅ 蟲草花雕醉雞 🐔 $78

✅ 蟹粉炒飯 🍛 $88

✅ 腿茸奶油津白 🥬 $68
奶油味幾香,菜亦都好嫩,食落無根,而且鮮甜。😝

✅ 糖醋魚塊 🐟 $78

✅ 黑糖珍珠厚鮮奶 🥛 $32
鮮奶濃厚,黑糖香甜,作為一餐飯嘅點綴,非常合適。

2023-03-21 89 views
📍龍門一番川滬·紫砂燉湯🍜四川擔擔麵 $48依個自選湯麵午市套餐,有好多款可以揀。今次我就揀咗四川擔擔麵,碗麵啲湯嘅味道夠曬濃味,有少少辣,完全係可以接受嘅程度👌但如果係鐘意食辣嘅朋友仔可能就會覺得佢有少少淡🫣碗麵嘅份量夠曬大份,啲麵好彈牙,性價比一流👍🏻另外,着校服或者有學生證嘅朋友更加可以有減5蚊嘅優惠✨🍞魔鬼天使小籠包 $58個皮非常薄,湯汁飽滿,食嘅時候一定要小心裏面啲汁,會爆汁🤤裏面嘅餡係豬肉餡,味道鮮甜🫢黑色皮嘅小籠包係用到黑蒜,所以有勁濃嘅黑蒜味🫶🐥口水雞 $88每一舊都係雞髀位,啖啖肉,食得好滿足😻啲雞肉夠曬嫩,唔會霉🤘係張相都見到係雞肉嘅上面醬汁夠曬多,對我黎講個口水雞辣得啱啱好,超級惹味🤩🥟生煎鍋貼 $42一碟有四隻,份量唔算好多😶‍🌫️雖然個鍋貼皮略厚,但係勝在夠曬脆,足以彌補翻個皮嘅問題🥳另外啲餡包到好滿,總括黎講都唔錯😌✨紅油抄手 $48依間嘅抄手包法同出面其他店嘅唔同,佢嘅抄手係扁身嘅,食落嘅口感就同平時食開嘅唔大分別🧐但重點反而係個汁到,食抄手睇嘅就係個個辣汁,麻辣味好濃,一食落口啲味已經出曬黎,同埋啲麵一齊食簡直一流😝⭐️好味指數:8/10📍龍門一番川滬·紫
📍龍門一番川滬·紫砂燉湯

紅油抄手
腐皮卷
雞絲粉皮
2023-03-19 80 views
上海野好似愈尼愈少 估唔到禾輋商場竟然開左間 仲有台式飲品🤩 秒衝🏅糖醋魚塊 啖啖肉 同埋就算每塊都沾滿糖醋汁 但個炸皮仲係脆既😍同埋一啲都唔酸 但就有陣醋香味 ✨上海粗炒係每次食上海野都會叫既野食 粗炒炒得乾身 而且醬料好均勻 唔錯👍🏻✨肴肉又係必叫野食 呢到既肴肉好香肉味 同埋真係好啫喱 唔會一夾就散 又唔會過實🫶🏻🫶🏻🫶🏻✨蟹粉小籠包 外皮適中唔會夾起漏汁 攤凍些少之後成粒放入口 超爆汁💦💦好鮮甜✨蒜泥白肉 真係好鍾意食蒜😜 醬汁夠甜 仲有辣辣既生蒜蓉 呢個醬汁絕對食唔停口 食到底既粉皮索哂個汁 超正✨✨台式飲品當然唔少得 我地揀左蜂蜜分子冷泡茉莉綠茶同埋冷泡白桃四季春 蜂蜜分子勁得意 口感好似大粒魚子 咬開就爆啲蜂蜜出尼☺️☺️☺️ 白桃四季春裡面真係有桃粒 我原先以為係只有桃味 意想不到😆優惠資訊:留言同訂座會有88折免費做會員(有9折優惠)仲會定期送優惠 優先訂座飲品半價 (除左生啤類)

優惠資訊:
留言同訂座會有88折
免費做會員(有9折優惠)
仲會定期送優惠 優先訂座
飲品半價 (除左生啤類)
  • 蟹粉小籠包
  • 糖醋魚塊
2023-03-17 72 views
由於媽媽住禾輋 所以係禾輋商場常客 最近見到禾輋商場新開了一間上海菜 見到menu好吸引 所以試試 見到佢而家可以免費成為會員(會員費價值$350-)之後消費即刻有9折優惠又可以優先訂座師奶仔嘅我即刻入會🤭上海菜點少得小籠包見到推介嘅魔鬼天使小籠包相當吸引😍黑色魔鬼👹無添加墨魚汁、黑蒜肉、豬肉及海膽白色天使👼 帶子、豬肉、魚子醬真心皮薄餡靚一咬落去爆汁 真心不錯 涼拌茄子🍆塔甜甜地帶點特製酸汁作為開胃一流干鍋一直係我其中一樣必點菜今次揀咗肥牛、萵筍、鯛魚片及土豆片.小辣小辣都好香口 有辣味 干鍋炒得入味 我仲點左原味炸鍋巴伴食結果非常配合😍至於迷你胡椒餅 口感似肉包 同我想像唔到頗有驚喜
由於媽媽住禾輋
所以係禾輋商場常客
最近見到禾輋商場新開了一間上海菜
見到menu好吸引 所以試試

見到佢而家可以免費成為會員
(會員費價值$350-)
之後消費即刻有9折優惠
又可以優先訂座
師奶仔嘅我即刻入會🤭

上海菜點少得小籠包
見到推介嘅魔鬼天使小籠包相當吸引😍
黑色魔鬼👹無添加墨魚汁、黑蒜肉、豬肉及海膽
白色天使👼 帶子、豬肉、魚子醬
真心皮薄餡靚
一咬落去爆汁 真心不錯

涼拌茄子🍆塔
甜甜地帶點特製酸汁
作為開胃一流

干鍋一直係我其中一樣必點菜
今次揀咗肥牛、萵筍、鯛魚片及土豆片.小辣
小辣都好香口 有辣味

口感似肉包
同我想像唔到
頗有驚喜
2023-03-15 82 views
而家上午多左時間,就更加想周圍搵新野食,鍾意有新鮮感又試到新既口味😆😆自己本身沙田友,係沙田其實野食都好多元化,今日行去禾峯搵食,知佢開左間上海野又想try try . 撞正lunch tune ,都好多中學生係度排隊。見到佢宣傳緊成為會員每次消費有9折優惠又有得優先訂座咁,如果係附近會定期食都幾好。最後等左陣就入得,我地2個人叫左啲野嘗試吓:🥢魚躍龍門:第一個感覺有啲似過年揮春名😆😆睇落原來係冷盤,將魚片雪凍,再用麻油撈下,連埋蘿蔔絲、芫茜去撈,營造爽口感覺。🥢香葉肉碎配叉子:上海做法的醬汁爆香肉碎,再將肉碎放入叉子,帶啲特別口感。🥢上湯小籠包:一籠四個,湯汁鎖到,包的外皮薄身,要慢慢夾。🥢豆沙窩餅:可以食到臨尾先叫佢起,豆沙唔會好甜,外面炸得剛好。🥢午市金湯豬肚雞套餐:跟一個白飯,同一杯野飲,豬肚同雞肉好配,再配埋大大杯四季春茶。🥢午市四川擔擔麵套餐:帶豆辦醬既味,麵質唔算彈牙但適中,沙底唔會太多花生醬既味,配伯爵紅茶。
最後等左陣就入得,我地2個人叫左啲野嘗試吓:

🥢上湯小籠包:一籠四個,湯汁鎖到,包的外皮薄身,要慢慢夾。

2023-03-15 55 views
由屯門、荃灣有分店嘅時候有已經食開今次開到嚟沙田禾輋作為沙田友ge我點會唔去試吓😋🍽️四川口水雞口水雞醬汁開胃惹味辣中帶香麻嫩滑雞肉作為開胃前菜真係不二之選不過略嫌多左d碎骨食個陣要小心d 🍽️回鍋肉粗炒辣辣地好香好惹味椰菜吸左豆瓣醬醬汁嘅味道好好食🍽️上海小籠包即叫即蒸,肉餡新鮮又超多肉汁!皮夠薄 唔會一夾就穿我地仲encore左🍽️生煎鍋貼鍋貼底煎到好香鍋貼入邊竟然仲有少少肉汁🍽️豆沙窩餅外皮煎炸得又香又脆豆沙餡香滑軟熟唔會太甜比想像中好食😋食埋甜品真係完美 夠哂飽-💬依加留言同訂座就即時有88折優惠免費做埋會員仲有9折優惠同優先訂座🤩
由屯門、荃灣有分店嘅時候有已經食開
今次開到嚟沙田禾輋

辣辣地好香好惹味
椰菜吸左豆瓣醬醬汁嘅味道
好好食

🍽️上海小籠包
即叫即蒸,肉餡新鮮又超多肉汁!
皮夠薄 唔會一夾就穿

💬依加留言同訂座就即時有88折優惠
免費做埋會員
仲有9折優惠同優先訂座🤩
Dinner
最近發現沙田 禾輋商場 開咗間 叫龍門一番 新餐廳 ,呢間分店係主打 川滬菜式 ~ 見到有最鍾意食嘅小籠包同 豆沙鍋餅 ,所以就入去食咗個lunch~ 環境同座位都幾闊落~ 裝修都幾清新~係木系加雲石枱~ 我見到餐牌有呢個小籠包幾吸引,係黑配白色嘅小籠包, 呢款係魔鬼天使小籠包 ~魔鬼小籠包~ 餐牌寫用咗無添加嘅墨魚汁 、黑蒜、豬肉同海膽做材料~ 白色嘅天使小籠包用上帶子、 豬肉配搭魚子醬~ 賣相配兩黑兩白都幾有睇頭喎~ 小籠包湯汁都幾豐富 我同小朋友都鍾意食呢度啲 小籠包 ~我地仲鍾意食呢度嘅豆沙鍋餅, 呢個豆沙鍋餅我幾欣賞佢個脆皮有一種我覺得係蛋香味, 食落都幾鬆化~加上佢甜度適中,岩我地口味~一份上碟切開8件,佢一個人食咗五件, 只係淨返三件豆沙鍋餅畀我🤣我見啲lunch set都幾吸引喎~見到呢個干鍋套餐,餐牌寫住有著校服或者持有學生證嘅話,呢個干鍋套餐仲可以減$5,可以自選三餸或者四餸, 配白飯同飲品~ 有海鮮、有肉同有菜~ 仲可以自選辣度~ 我哋就選擇咗個唔辣嘅 孜然口味配 青口、五花腩片同埋秋葵 ~ 惹味! ~我個小朋友食呢個菜式好開胃咁連餸菜再食咗大半碗白飯~呢個干鍋

環境同座位都幾闊落~ 裝修都幾清新~係木系加雲石枱~

我同小朋友都鍾意食呢度啲 小籠包 ~

呢個干鍋套餐本身都已經包埋白飯同飲品,見到餐牌寫飲品可以選擇汽水 、四季春、伯爵紅茶或者茉莉綠茶 ,我哋仲將個餐飲升級咗,我地呢杯係黑糖鮮奶珍珠~甜甜地幾岩飲~

附上一啲餐牌俾大家參考下~

2023-03-14 50 views
放假同朋友一齊去沙田踩單車,順便食個飯,見到和暢有一間食上海嘢,感覺到吸引,所以就入咗去試吓!今次我哋就叫咗個冷盤小食:涼拌茄子,雞絲粉皮,蒜泥黑毛豬,醉蝦,其他小食上海雲吞,迷你胡椒餅,四川擔擔麵,帶子粒粒炒飯,魔鬼天使小籠包,香葉肉碎配叉子燒餅,豆沙鍋餅,酸菜大蜆,黑糖珍珠厚鮮奶,冷泡白桃四季春小編重點推介佢哋嘅魔鬼天使小籠包,好有特色,黑色皮就係墨魚汁+黑蒜肉+豬肉+海膽,至於白色個皮,就係帶子+豬肉+魚子醬至於香葉肉碎配叉子燒餅,味道唔錯,而且仲有少少泰國風味添,酸菜大蜆好足料,超大碟!

2023-03-13 53 views
帶爸爸媽咪去沙田禾輋睇花禾輋既洋紫荊花,一排排開得好靚影完去左呢間位於禾輋商場既龍門一番川滬·紫砂燉湯 餐廳裝修簡約舒適,以卡位為主午市時間真係坐滿晒人所以都等左一陣先有位ꔐ花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯($228)店家名菜之一,每日新鮮製造無添加物,真正既老火燉湯雲吞同雞湯分開上除了雲吞還有半隻雞,炆煮到輕輕一夾就骨肉分離雞湯湯底清澈但味道十分濃郁入口好舒服,完全唔油膩雲吞肉餡菜肉比例幾好,外皮滑Lulu一煲份量可以分到6至8碗!ꔐ干鍋自選系列必須點4款菜安格斯肥牛($68),大蜆($42),鮑魚($48)藕片($28)點選微辣,微辣辣度都有番咁上下不過食辣幾惹味,媽咪仲舉手要左碗湯麵配住食每樣菜既份量都蠻多最索味係蜆同藕片,藕片真係必點而鮑魚好新鮮彈牙,牛肉就稍為老左啲ꔐ雪菜肉絲湯麵($68)雲菜肉絲份量幾多但唔知係咪干鍋太重味,令湯麵比較淡口少少ꔐ鮮果伯爵紅茶($38)伯爵味好明顯,配水果又幾好飲
帶爸爸媽咪去沙田禾輋睇花
禾輋既洋紫荊花,一排排開得好靚

影完去左呢間位於禾輋商場既
龍門一番川滬·紫砂燉湯

餐廳裝修簡約舒適,以卡位為主
午市時間真係坐滿晒人
所以都等左一陣先有位

ꔐ花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯($228)
店家名菜之一,每日新鮮製造
無添加物,真正既老火燉湯
雲吞同雞湯分開上
除了雲吞還有半隻雞,炆煮到輕輕一夾就骨肉分離
雞湯湯底清澈但味道十分濃郁
入口好舒服,完全唔油膩
雲吞肉餡菜肉比例幾好,外皮滑Lulu
一煲份量可以分到6至8碗!

ꔐ干鍋自選系列
必須點4款菜
安格斯肥牛($68),大蜆($42),鮑魚($48)
藕片($28)
點選微辣,微辣辣度都有番咁上下
不過食辣幾惹味,媽咪仲舉手要左碗湯麵配住食
每樣菜既份量都蠻多
最索味係蜆同藕片,藕片真係必點
而鮑魚好新鮮彈牙,牛肉就稍為老左啲

ꔐ雪菜肉絲湯麵($68)
雲菜肉絲份量幾多
但唔知係咪干鍋太重味,令湯麵比較淡口少少

ꔐ鮮果伯爵紅茶($38)
伯爵味好明顯,配水果又幾好飲
2023-03-08 77 views
去咗沙田探朋友,途經禾輋商場見到一間新開嘅上海菜,咁我哋梗係入去試吓啦,裝修風格以木系簡約,感覺舒服,而家留言和訂座即時有88折優惠,加入免費成為會員消費仲有9折優惠而且仲有優先訂座,非常吸引。自選四拼 $138我哋揀咗雞絲水晶粉皮 、凉拌茄子塔、自家製水晶肴肉、醉香鮑魚上碟擺設精緻,絕對推介醉香鮑魚,淡淡酒香融入鮑魚。椒鹽小黃魚 $88炸得鬆脆,入口即化,小黃魚肉質香滑。鱔糊粗炒 $92份量十足,性價比高,配上豆瓣醬伴食口感更加豐富。四川擔擔麵 $58湯底香濃,麵質特別非常掛湯。總括而言:份量十足性價比高龍門一番川滬·紫砂燉湯 (沙田)沙田德厚街3號禾輋邨禾輋廣場2樓210A號舖

自選四拼 $138
上碟擺設精緻,絕對推介醉香鮑魚,淡淡酒香融入鮑魚。

椒鹽小黃魚 $88
炸得鬆脆,入口即化,小黃魚肉質香滑。

鱔糊粗炒 $92
份量十足,性價比高,配上豆瓣醬伴食口感更加豐富。

四川擔擔麵 $58
湯底香濃,麵質特別非常掛湯。

總括而言:份量十足性價比高

龍門一番川滬·紫砂燉湯 (沙田)
沙田德厚街3號禾輋邨禾輋廣場2樓210A號舖