2022-05-16 428 views
放工經過見到朋友曾經推薦過的 #上海菜小店 #尚海人家 ,店舖小小,想不到幾有驚喜,而且價錢很親民,又可以外賣和家人分甘同味😋!🫓皇牌生煎包生煎包皮薄底脆,肉餡多汁,溫馨提示小心咬開,因為一咬開就已經爆汁😋!🐔雞扒菜飯雞扒很大塊和很嫩滑,菜飯很香而不油。🥓上海鹹肉菜飯豬肉肥瘦分明,很有咸香味道🍜開洋蔥油拌麵蔥油香氣四溢,而且每條麵都很爽口🍵酸辣湯酸辣湯有少許太辣🌶️,味道正宗,而且惹味開胃,食材都很豐富,有肉絲、木耳絲、冬菇、竹筍絲、豆腐及薑絲

🫓皇牌生煎包

🐔雞扒菜飯
雞扒很大塊和很嫩滑,菜飯很香而不油。

🥓上海鹹肉菜飯
豬肉肥瘦分明,很有咸香味道

🍜開洋蔥油拌麵
蔥油香氣四溢,而且每條麵都很爽口

🍵酸辣湯

2022-05-14 229 views
尚海人家開咗一段時間,而係今個星期先第一次試呢間係炮台山英皇道既上海菜外賣小店。餐牌選項都多元化,呢間小店既廚房果然殊不簡單。主菜:上海排骨菜飯傳統上海主食,排骨肉質鮮嫩,調味豐富,烹調得當,甘香可口。白菜經調味後再加入飯中,增加上海風味同口感。主菜:上海紅燒肉菜飯紅燒肉有足夠嘅脂肪而係唔肥膩,特調嘅醬汁亦唔會搶過肉嘅風味,仲有小菜協助調和油分,比一般紅燒肉更加健康。配菜:皇牌生煎包畫龍點睛之作,皮薄餡靚,極多肉汁。點上豆瓣醬同醋,咬一啖,裏面嘅鮮甜湯汁流入口中,實屬終極味覺享受也。飲品:豆漿

主菜:上海排骨菜飯

主菜:上海紅燒肉菜飯

配菜:皇牌生煎包

飲品:豆漿
👍🏻 招牌生煎包一打開蓋芝麻香撲鼻而來 雖然外賣距離食用半個鐘有多 不過依然脆身😉肉餡紮實多汁 唔會好油 調味做得唔錯 下次經過會encore👍🏻 韮菜生煎包一咬開 韮菜不論味道、香味 存在感都超強🙌🏻包同肉餡料既表現同招牌差唔多 不過自己私心招牌多啲👻👍🏻 擔擔麵湯底極濃花生味🥜偏鹹偏辣 適合鍾意重口味嘅人士 分湯上唔使擔心啲麵會發脹晒👍🏻 豆沙鍋餅好耐無食過呢款中式甜品啦!自己好怕食到啲好油膩嘅鍋餅 呢度就夠乾身 配合埋清甜嘅豆沙蓉注意事項⚠️-炮台山分店只做外賣🥡如果天氣許可的話 買去東岸公園野餐都唔錯😉
👍🏻 招牌生煎包

👍🏻 韮菜生煎包

👍🏻 擔擔麵

👍🏻 豆沙鍋餅

注意事項⚠️

2022-05-06 150 views
😋做野經過炮台山,見到尚海人家外賣店,餐牌有好多正宗上海美食,決定買返屋企做晚餐🥢佢地係即時製作,加上很多人幫襯,所以都要等一陣😊👑皇牌生煎包6隻$42叫了2份共一打, 因為老公同囡囡太鍾意食, 買得少就會爭食。😂😂生煎包咬開好juicy, 勁多汁,個底煎到好脆, 皮薄餡靚,裏面有好多豬肉餡,足料。💯💯🍗桂花蜜糖雞翼3隻$22雞翼好香,甜甜蜜蜜,小朋友最鍾意。🥤低糖豆漿 $12食上海嘢點少得豆漿,健康解渴,最緊要低糖👏👏

佢地係即時製作,加上很多人幫襯,所以都要等一陣😊

👑皇牌生煎包6隻$42

🍗桂花蜜糖雞翼3隻$22

雞翼好香,甜甜蜜蜜,小朋友最鍾意。

🥤低糖豆漿 $12

食上海嘢點少得豆漿,健康解渴,最緊要低糖👏👏

2022-05-05
TakeAway
話說早排缺乏晚市喺誤打誤撞之下外賣🥡試過呢間 🌟平🌟靚🌟正【尚海人家】正宗上海美食 自從食過佢嘅皇牌生煎飽之後 真係一試難忘💕 後來發現原來係由前米芝蓮小食店總廚主理 唔怪得小店食物質素咁高 最重要價錢合理 所以今次又再外賣返屋企過吓口引😋平日單點🎖皇牌生煎包4隻 講緊$32 但如果選購上海麵/飯套餐 ➡️ 即送皇牌生煎包2️⃣隻 點套餐價錢更為化算🥰❣️上海排骨湯麵🍜($53) 排骨外層金黃香口 份量十足 食落啖啖肉有嚼勁 但唔嚡口 上海麵麵身滑溜柔韌 份量對我嚟講頗多 湯底清甜唔會鹹 搭配入味排骨一齊食啱啱好❣️蔥油雞扒菜飯($53) 大大件雞扒肉質嫩滑好入味 食落唔會油膩 撈埋蔥油落菜飯一齊食 特別惹味😋 最後梗係極速KO咗碗菜飯 如果菜嘅份量多啲就更完美☺️❣️皇牌生煎包 生煎包煎得香脆熱辣♨️ 最鍾意個底脆卜卜 加上入面滿滿嘅肉餡 咬落口感豐富無油膩感覺 咬落去嗰吓仲會爆出香濃湯汁🤩 屬水準之作 當然係必食推介💕❣️桂花蜜糖雞翼($22/3隻) 即叫即做嘅雞翼熱辣辣 外層炸至金黃香脆 未食已經聞到陣陣蜜糖味🍯 食落有淡淡桂花香 甜甜蜜蜜好滋味😋❣️ 酸辣湯(細)🔥$1️⃣換購價❗️ 見到咁
話說早排缺乏晚市

❣️ 酸辣湯(細)🔥$1️⃣換購價❗️ 見到咁優惠嘅價錢 梗係要試吓 即使係換購價 食物質素同樣有水準☺️ 酸辣湯食材豐富 食落啖啖都有有肉絲、木耳絲、冬菇、竹筍絲、豆腐及薑絲 最重要味道正宗 稀稠度控制得宜 惹味開胃又唔會太辣🌶️ 真心抵食💯
2022-05-03
TakeAway
$60 (Tea)
  • 皇牌生煎包
  • 桂花蜜糖雞翼
  • 蔥油雞扒菜飯
2022-04-17 122 views
經過數月沒有堂食的日子,很多餐廳重覆吃過外賣很多次。今次來到炮台山一個死場(我認為是),為了吃它的生煎包。所謂的死場隨著各式外賣店進駐,變得生色不少,而當中其中一家就是尚海人家。外賣唯一的好處是一天可試不同的店家,所以我們只選了三款小食,包括皇牌生煎包6隻、雞絲粉皮及豆沙鍋餅,沒有選擇他們的飯麵。其實吃飯或麵餐似乎比較划算。單是2隻生煎包已要$22,加麵或飯大部分二三十多。店內收八達通,可用消費券。Like & Share 店家的社交平台,送迷你開洋蔥油拌麵。食物等候時間少於十分鐘,店員還貼心的把食物放到我自備的保溫袋。皇牌生煎包6隻($42)生煎包分量愈多就愈便宜,我們於是選了最大份量的6隻。生煎包外皮脆口,外型圓滾滾,咬下去很易爆汁,要小心吃唷!湯汁及調味也較為清淡,肉餡的豬肉也不肥,不用太擔心吃後致肥。雞絲粉皮 ($30)粉皮順滑有咬口,醬汁也做到不錯。青瓜的份量對青瓜控來說有點小。豆沙鍋餅 ($28)這個比堂食吃的有點遜色,最後還是自行再烘一下。烘後豆沙甘香撲鼻而有點流心,甜度不高。

皇牌生煎包6隻($42)
生煎包分量愈多就愈便宜,我們於是選了最大份量的6隻。
生煎包外皮脆口,外型圓滾滾,咬下去很易爆汁,要小心吃唷!

雞絲粉皮 ($30)

豆沙鍋餅 ($28)

2022-04-11
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$50 (Dinner)
2022-04-15 113 views
北角呢間外賣店主打上海菜,有多款菜飯可以選擇,亦有上海麵、生煎包等受歡迎菜式,最重要係佢價錢超親民😍👍🏻麵類套餐只係$49,飯類就$52!只可惜分店都集中係港島區,如果九龍都開分店實成日都會幫襯🤪🌟上海排骨擔擔麵套餐 $59 湯同麵分開就唔怕麵會淋晒👍🏻👍🏻麵條採用上海幼麵,麵條柔韌,容易掛汁,啖啖濃郁既花生醬味令人回味無窮🤤🤤排骨醃過,都幾入味,數量都幾多,食落啖啖肉😍👉🏻套餐配皇牌生煎包兩隻,加$8有枝裝豆漿生煎包超正,外皮煎到香脆,咬落會爆汁😋好香濃既肉汁味🤩食既時候小心燙口🤓🌟排骨蔥油拌麵 $42蔥油拌麵唔會太咸,但每條麵條都沾滿醬油,香蔥經過滾油爆香,味道好特出,排骨份量多,抵食之選😝😝📍尚海人家 (英皇道) (北角)北角英皇道278-288號英皇柏麗大道地下2號舖

🌟上海排骨擔擔麵套餐 $59

👉🏻套餐配皇牌生煎包兩隻,加$8有枝裝豆漿

🌟排骨蔥油拌麵 $42

📍尚海人家 (英皇道) (北角)
2022-04-07 1032 views
疫症第五波依然高企, 但公司依然冇安排居家工作, 身心疲累, 放工唔想自己煮, 途經買埋外賣返屋企同家人分享。等緊巴士期間見到呢間外賣小店, 主打上海料理, 有小食、主食...價錢唔貴就買黎試試。其中仲有幾款飯麵套餐選擇tim…揀咗其中一款上海麵套餐【上海排骨擔擔麵】HK$59 (配生煎包2隻); +$8加配豆漿/酸梅湯外賣包裝都很貼心, 湯麵分上下兩層, 拎返屋企期間唔會令麵過份索湯。肉碎都唔少, 麵質偏林, 濃郁花生醬味湯底偏杰、唔辣, 麵條稍微索湯同時又能掛湯, 食落漏咗少少, 相當飽肚; 上海排骨有咬口得黎唔會太硬咬唔開。至於生煎包滿有驚喜, 本身覺得外賣返到去, 盒內出倒汗水會令個包濕濕地變林, 但煎至金黃嘅包底食依然脆口! 包側鬆軟, 一咬鮮甜湯汁隨即湧出, 餡料充滿鮮肉香, 很juicy, 推介!+$8 配支裝密封樽裝豆漿, 少甜又有淡淡豆香【排骨蔥油拌麵】HK$42原本意為蔥油拌麵會油林林, 但食落其實算幾乾身, 連同似係浸過油嘅蔥食, 多一點清香。麵質有彈性, 同樣配上大大件排骨, 飽肚。

其中仲有幾款飯麵套餐選擇tim…

揀咗其中一款上海麵套餐

上海排骨擔擔麵

至於生煎包滿有驚喜,

+$8 配支裝密封樽裝豆漿, 少甜又有淡淡豆香

【排骨蔥油拌麵】HK$42
排骨蔥油拌麵
2022-04-04
TakeAway
$55 (Dinner)
上海排骨擔擔麵
2022-04-06 94 views
朋友極力推介尚海人家的生煎包,令我心郁郁想試,剛巧附近就有一間分店,決定去買外賣做晚餐!看到正在製作的生煎包已經覺得很吸引。「皇牌生煎包」四隻$32,而每個套餐就跟兩隻生煎包,兩個套餐已經有4隻,化算哦!於是就點兩個套餐!(套餐)《上海排骨擔擔面 $59》湯底香郁,花生味剛好不膩,濃稠度亦都好,味道微辣好吃,平時我不吃辣的也追着吃!排骨多肉,入味香口,不會太乾。(套餐)《蔥油雞扒菜飯 $53》雞扒肉嫩不柴,調味剛好,但菜飯太少菜,有點扣分。當白飯吃的話整體還算不錯。我最注重是的還是「皇牌生煎包」!先得底部脆口,輕輕咬開易爆肉汁!肉餡更是鮮甜美味,我覺得完全不用蘸醋汁已經十分好味,果然有水準!

看到正在製作的生煎包已經覺得很吸引。

於是就點兩個套餐!

(套餐)《上海排骨擔擔面 $59》

排骨多肉,入味香口,不會太乾。

(套餐)《蔥油雞扒菜飯 $53》

我最注重是的還是「皇牌生煎包」!

2022-04-03
$55 (Dinner)
2022-04-03 87 views
今日好想食上海野,突登去屋企附近既上海小店買買買!吃吃吃!#尚海人家店員好好,好有禮貌,而且好有效率👅“尚海人家”主要做外賣 岩哂大家可以拎返屋企同公司食👅😆價錢都好抵 仲會有套餐🤭🤍生煎包(4隻 $28)必食 推介😆 啖啖肉 多多汁 好脆口,一咬落去d汁爆哂出泥,裹面d肉仲好有口感🤣🤣🤍糖醋小排骨菜飯 ($42)餤同飯分開放,好貼身😝 糖醋小排骨酸酸貼貼,不會好漏👅#夠飽肚🤍開洋蔥油拌麵 ($28) 好香蔥油味🤪🤪🤪 好邪惡👅香濃醬油加紫菜絲!!!🤍雞絲粉皮 ($30) 有埋青瓜絲😋😋 勁多麻醬呢!雞絲份量多,很開胃!🤍擔擔麵 ($38) 有小小辣 但係好惹味! 麵質剛好! 花生🥜味好強!🤍甜品 豆沙窩餅 ($28) 勁好食!不油! 勁多豆沙❤️🥰尚海人家 (英皇道) 北角英皇道278-288號英皇柏麗大道地下2號舖
店員好好,好有禮貌,而且好有效率👅

🤍生煎包(4隻 $28)

🤍糖醋小排骨菜飯 ($42)

🤍開洋蔥油拌麵 ($28)
好香蔥油味🤪🤪🤪 好邪惡👅香濃醬油加紫菜絲!!!

🤍雞絲粉皮 ($30)
有埋青瓜絲😋😋 勁多麻醬呢!雞絲份量多,很開胃!

🤍擔擔麵 ($38)
有小小辣 但係好惹味! 麵質剛好! 花生🥜味好強!

🤍甜品 豆沙窩餅 ($28)
勁好食!不油! 勁多豆沙❤️🥰

尚海人家 (英皇道)
2022-04-02 85 views
好難得會見到一間上海外賣店,價錢還超平,款式又多.店員很親切☺️下單不夠5分鐘已經整好😗😗超快!如果你下午茶時間更加有加有8折優惠,不過我午市時間光顧,沒有等到下午茶🤪有很多款式也想試所以叫了幾款.💠炸醬拌麵$49 🍜+ 2生煎包 🥯Fried Sauce Dry Noodles + Signature Pan-fried Buns(2pcs)套餐會跟兩個生煎包,如果要加飲品便要加$8,有豆漿或酸梅湯.拌麵份量很多,入面加了很多炸醬,還有青瓜絲,跟配一碗湯汁,用來加入麵中,湯汁給了很多,但是我並沒有到整碗倒,成碗到會變成湯麵😂😂所以只是倒了一半,方便撈來食.面的質感滑身,配上炸醬食,簡直是絕配,也不會覺得很齋😝生煎包外皮煎得香脆,入面包着肉,咬落時還有超多肉汁噴出😂💠雞絲酸辣湯 $30🐓🥘Hot & Sour w/ shredded chicken酸辣湯足料大碗,入面有很多雞絲,木耳,少少辣度,又夠酸,幾過癮😆跟配一包醋,加入之後味道更濃烈👍🏻👍🏻飲完超飽😵💠豆沙鍋餅 $28🫘🫔Red Bean Pasted Pancake 鍋餅入面包着很多紅豆蓉,還可見到一粒粒的紅豆,香甜又好食、外脆

💠炸醬拌麵$49 🍜+ 2生煎包 🥯

💠雞絲酸辣湯 $30🐓🥘

💠豆沙鍋餅 $28🫘🫔
Red Bean Pasted Pancake
鍋餅入面包着很多紅豆蓉,還可見到一粒粒的紅豆,香甜又好食、外脆內軟,口感煙韌.
TakeAway
今日去完炮台山拎野,就想搵下好西食,點知真係俾我搵到一間上海小店😍😍😍”尚海人家” ,聽個名已經覺得好特別😆“尚海人家”好近炮台山地鐵站,行5分鐘就到😍不過炮台山分店淨係做外賣,所以當日我外賣完都係拎番屋企慢慢嘆😆價錢都好適中,樣樣都想知,叫叫下真係叫左幾多野食😆😆📍生煎包(6隻@$38)呢個生煎包係我最推介既一個必食既野😍佢拎到番屋企一食仲好脆口,而且一咬勁爆汁,真係好juicy,裏面既肉都好入面😍所以大家食既時候小心爆汁😍😍大推介⭐️⭐️⭐️📍糖醋小排骨菜飯 ($42)排菜飯好特別,因為飯入面加埋菜,味道好夾,清清地亦唔會好漏,加埋個糖醋排骨,完全食到停唔到口🤣 份量適中📍蔥油雞扒湯麵 ($38) 呢個湯麵份量好多,雞扒好香蔥油味😆肉汁好juicy😍雞扒大大塊,食完都好飽肚👍🏻👍🏻最值得讚既係個麵同湯係分開放,番到屋企d麵都唔會淋哂😘老闆真體貼😀低糖豆漿($12)食左咁多野,緊係試埋個飲品解渴🥰價錢唔算貴大家都支持多d小店🥰疫情下真係飲食業唔易做!加油🥰🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿店鋪名稱: 尚海人家 (英皇道) 地址: 北角英皇道278-288號英皇柏麗大道地下2號舖🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

📍生煎包(6隻@$38)

📍糖醋小排骨菜飯 ($42)

📍蔥油雞扒湯麵 ($38)

低糖豆漿($12)
食左咁多野,緊係試埋個飲品解渴🥰價錢唔算貴

大家都支持多d小店🥰疫情下真係飲食業唔易做!加油🥰

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿
店鋪名稱: 尚海人家 (英皇道)
地址: 北角英皇道278-288號英皇柏麗大道地下2號舖
🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿
2022-03-20 55 views
今日好想食上海美食,所以就買外賣回家同家人分享,行緊埋去時,已經見到有人排緊隊,見到個個都買生煎包,就知有幾吸引首先叫咗份開胃冷盤【雞絲粉皮 $30】麻醬汁夠多,仲有好多雞絲,加埋啲煙韌嘅粉皮,真係夠哂正除咗叫咗份冷盤,上海美食當然要叫番碗【雞絲酸辣湯 $28】好多配料嘅酸辣湯,仲好多雞絲,酸酸辣辣仲好大碗,好好飲夠哂開胃最後就叫咗份 “高湯上海面套餐”【擔擔麵 + 皇牌生煎包兩隻 $46】外賣擔擔麵,湯同麵係分開放,咁就唔怕啲麵腍哂,食嘅時候放番啲麵落啲湯到就得,真係夠哂方便。香濃花生味湯底,湯底內有花生、蝦米、酸菜粒及肉碎,食完個麵,連個湯底都飲埋仲有兩隻熱辣辣嘅生煎包,個皮煎到金黃色,配埋香蔥、黑白芝麻,香氣撲鼻,一口咬落去啲湯汁噴哂出嚟,真係勁juicy,肉味香濃,肉質夠嫩滑,食兩隻真係唔夠喉跟餐配埋【+ $6 豆漿】香滑凍豆漿,飲完夠哂滿足。$115 就食到咁多美食,真係夠哂抵食,好味道尚海人家 (英皇道)北角英皇道278-288號英皇柏麗大道地下2號舖

尚海人家 (英皇道)
2022-03-19
TakeAway
$115 (Lunch)
  • 皇牌生煎包
  • 擔擔麵
  • 雞絲酸辣湯
  • 雞絲粉皮
2022-03-18 49 views
好多餐廳都冇開,行過見到有間新餐廳試業中,又見價錢好實惠,一於買返屋企食👍🏻叫咗個菜飯餐,誤會咗以為生煎包加小食再加飯餐😂所以今次試唔到生煎包😭揀咗糖醋排骨菜飯,排骨炆得夠林👍🏻糖醋汁夠酸酸甜甜,係我最鍾意嘅味道🤤今餐小食叫咗涼拌小木耳,少少辣少少酸夠晒開胃👍🏻另外叫多咗個桂花蜜糖雞翼,唔好睇佢好似冇乜汁咁😎佢係夠味同埋有陣陣桂花香🤤食過返尋味,好後悔叫咗三隻咁少🥲另外嗌多咗個酥炸蔥油餅,外型好得意成個包咁,裏便係滿滿嘅蔥餡👍🏻👍🏻👍🏻最後梗係唔少得甜品🍮就試桂花酒釀小丸子,食落去好驚喜,好香桂花味🌼同埋佢個糖水好清甜總括而言,呢間餐廳我會再encore👍🏻又實惠又好食

糖醋排骨(套餐)
菜飯(套餐)

涼拌小木耳
今餐小食叫咗涼拌小木耳,少少辣少少酸夠晒開胃👍🏻
桂花蜜糖雞翼
酥炸蔥油餅
桂花酒釀小丸子

總括而言,呢間餐廳我會再encore👍🏻又實惠又好食
2022-03-16 37 views
懶懶子既我今日又懶得煮飯,突然好想食上海菜,跟住就去openrice search下屋企附近有咩上海菜餐廳,見到有間上海菜外賣店d套餐幾實惠。排骨蔥油拌麵拌麵份量夠曬多,蔥油味濃郁,食完後口腔還是滿滿蔥油味,排骨炸得好酥香。生煎包個皮煎到金黃色,底部脆脆的,咬落去第一啖已經超多肉汁爆出黎,餡料肉質嫩滑。上海雞排菜飯雞排煎得好金黃色,雞肉嫩滑,配菜飯夠曬健康。蛋白杏仁茶杏仁茶味道超濃郁,滑滑既蛋白,簡直是美顏之選

排骨蔥油拌麵

上海雞排菜飯
雞排煎得好金黃色,雞肉嫩滑,配菜飯夠曬健康。

蛋白杏仁茶
杏仁茶味道超濃郁,滑滑既蛋白,簡直是美顏之選