Restaurant: Shanghai Lane (Electric Road)
Info:

2022-08-10 819 views
突然想食上海菜,再次到訪這小店晚餐。這店在小巷位置,自成一角,方便駕駛者外賣自取。坐下數分鐘,已見很多人外賣自取,一去到就有得拎,非常方便!正當睇下食乜之際,發現可以用 QR CODE 下單 終於決定食什麼了,由於友人想食小籠包,所以就點了「豐盛一人套餐」及「超值一人套餐」,雖然小了一點,但就可食到不同種類的食物了 ^_^酸辣湯,一人一碗,材料豐富,夠酸辣,開胃!小食選了「鎮江肴肉」及「燻魚」。鎮江肴肉,呈啫喱狀,晶瑩剔透,肉質彈牙,配上鎮江醋及薑絲,份外惹味!燻魚,外酥內軟、味道濃郁、甘甜美味!弄堂回鍋肉,友人至愛,豬腩肉爽口,不肥膩,辣味夠,佐飯一流!所以點了一碗菜飯,配回鍋肉!砂窩餛飩雞,只在「豐盛一人套餐」內,這裡主要食餛飩,所以這道菜就可品嚐餛飩了。餛飩雞,紹菜吸滿火腿雞肉湯汁,清甜、鮮味十足 加$8 轉擔擔麵,麵條沾滿了帶微辣的湯底,香濃美味!最後,當然唔少得的小籠包啦!皮薄、一咬開便爆出鮮甜的湯汁 各加 $3 點了「凍甘庶水」及「凍酸梅湯」,非常豐富的一餐!
突然想食上海菜,再次到訪這小店晚餐。
這店在小巷位置,自成一角,方便駕駛者外賣自取。
坐下數分鐘,已見很多人外賣自取,一去到就有得拎,非常方便!
正當睇下食乜之際,發現可以用 QR CODE 下單
終於決定食什麼了,由於友人想食小籠包,
所以就點了「豐盛一人套餐」及「超值一人套餐」,
雖然小了一點,但就可食到不同種類的食物了 ^_^
酸辣湯
酸辣湯,一人一碗,材料豐富,夠酸辣,開胃!
鎮江肴肉
小食選了「鎮江肴肉」及「燻魚」。

燻魚,外酥內軟、味道濃郁、甘甜美味!
弄堂回鍋肉
菜飯
所以點了一碗菜飯,配回鍋肉!
砂窩餛飩雞
砂窩餛飩雞,只在「豐盛一人套餐」內,

這裡主要食餛飩,所以這道菜就可品嚐餛飩了。
餛飩雞,紹菜吸滿火腿雞肉湯汁,清甜、鮮味十足
擔擔麵
加$8 轉擔擔麵,麵條沾滿了帶微辣的湯底,香濃美味!
小籠包
最後,當然唔少得的小籠包啦!
皮薄、一咬開便爆出鮮甜的湯汁

Dinner
弄堂回鍋肉
菜飯
砂窩餛飩雞
2022-07-19 209 views
行過天后食個late lunch, 中午有午市套餐可叫。$58「蒜香排骨」加陽春麵(另加$5),要加$8要了汽水。蒜香排骨小小辣,剛炸好熱辣辣,外皮香脆,蒜味香濃。陽春麵清清地加上蔥花的點綴,一口接一口吃個不停。上海紅燒牛肉 $68,今次加$10轉擔擔麵,再配汽水。紅燒牛肉有4-5塊,炆得好入味,肉質唔鞋。擔擔麵都幾好食,花生碎加上微辣的湯底,好開胃。另外加了8隻薺菜豬肉餛飩,大大粒,好多餡料,幾有肉味。配上餃子醋, 鮮味增加不少! 呢度仲有生雲吞可以買返屋企,如果鍾意食都可以外賣一打。餐廳環境坐得好舒服,位置方便近天后地鐵站!

餐廳環境坐得好舒服,位置方便近天后地鐵站!
2022-07-14 646 views
今天下午休息,約了好友到天后吃午飯,好友提議到「上海弄堂菜肉餛飩」吃上海菜,地點距離天后地鐵站只有數分鐘,非常方便。我們點選兩份「超值一人套餐」便可分享不同的美食,每份「超值一人套餐」包含:湯(2選1);特色涼菜(4選1) ;主菜(4選1) ;飯麵(4選1)和凍飲1杯。點菜時可掃描枱上的QR code自行下單。酸辣湯融合黑木耳、肉絲、冬菇絲等,口感豐富,濃稠度剛好,酸酸辣辣, 十分開胃。特色涼拌:燻魚和鎮江肴肉燻魚口感外酥內軟,烹調時放入醬汁,增加了滋味及色澤,味道甘甜。鎮江肴肉肴肉呈啫喱狀晶瑩剔透,肉質彈牙結實,沾上鎮江醋及薑絲一起品嚐更覺美味。主菜要了無錫排骨和紅燒肉百葉結排骨肉質鬆軟,吸收了醬汁和醋汁,每啖都是軟綿多汁的肉質和香味。 紅燒肉百葉結紅燒肉和百葉結一起烹調,可有降膩作用,豆香味融入紅燒肉中,使肉味更加濃郁。🍜擔擔麵麵條沾滿帶微辣的湯底,加上肉碎,每口滿是肉汁,分量也大,非常滿足。凍甘庶水炎炎夏日,清甜潤喉解渴。整體而言:地方雖然不大,但環境感覺溫馨,店員服務態度良好,令人有種上海家庭小菜的味道。
點菜時可掃描枱上的QR code自行下單。
特色涼拌:燻魚和鎮江肴肉
燻魚
口感外酥內軟,烹調時放入醬汁,增加了滋味及色澤,味道甘甜。
主菜要了無錫排骨和紅燒肉百葉結
無錫排骨
🍜擔擔麵
凍甘庶水
炎炎夏日,清甜潤喉解渴。
凍甘蔗水
2022-07-12
$129 (Lunch)
無錫排骨
擔擔麵
下午三四點在天后搵嘢食,這間小店經過好多次都未試過,便趁著不繁忙時間入去試吓。一坐下有兩杯麥茶,兩個人叫了個一人餐+一客小籠飽,一人餐set有雲吞雞、酸辣湯、擔擔麵、兩碟小食、豆漿。大部分食物都ok,但擔擔麵湯底唔夠厚唔夠濃,比較希!小籠包都好食。結賬時比預算多好多:1) 茶錢$5位(果兩小杯茶原來要收錢😠,坐咗咁耐好似冇嚟幫你添過茶);2) 加一服務費(只有大約四張四人枱咁嘅小店竟然要加一,另外我唔覺得有什麼服務囉😠);3) 餐set裡的前菜主菜有四選一的,原來每項其中一款是要另加$8 (細細隻字怪自己沒留意吧),店主設計一些看似底食的套餐,但又要鬼鬼鼠鼠左加右加你錢,點解要加錢果款要放在set內,咁貴咁巴閉就不要加入set內😠。點菜時預計$200頭,但結賬時差不多接近$300!!另外,入店時,因為前面張枱有位較胖的男仕正在用餐,那麼我朋友選擇坐在我隔離而不是對著坐(因為如果對著我,背後便同那位男仕好貼),但店內位女店員見我們這樣坐好像有點不滿,態度又不好😠 ,最主要係店內食客只係有我們三人!!!價錢貴、服務差,不過會有下次!

結賬時比預算多好多:

點菜時預計$200頭,但結賬時差不多接近$300!!

價錢貴、服務差,不過會有下次!
2022-06-19
$140 (Tea)
2022-06-24 525 views
來到很久沒到過的上海弄堂,個老婆一坐低已經非常雀躍的點菜,發現他們的套餐好像多了選項,我老婆各自揀選了一個一人餐,有一份酸辣湯和飲品,前菜選了寧式熏魚及陳年花雕醉雞,主菜分別選了無錫排骨和醬燒茄子,再跟菜飯或麵。酸辣湯外邊的通常是不夠酸就是不夠辣,這裡的夠酸夠辣,非常醒胃。屬於比較濃稠而且用料充足,每一啖都吃到豆腐,肉碎和木耳等。辣味和酸味只會停留口腔一陣子,餘下的就有材料的香,個人非常喜愛。寧式熏魚及陳年花雕醉雞熏魚用上比較多肉的魚種,雖然有一點碎骨但都算啖啖肉,而且醃製得非常有醬料清甜香味。花雕醉雞的雞件完全充斥花雕的獨有香氣,非常厚肉,皮薄而且肉嫰,不吃雞皮的也建議破戒吃這款。無錫排骨和醬燒茄子無錫骨只聽名字以為去比較多骨,但原來只有可吞下的軟骨,炆得非常軟淋,入口即化,而且味道酸酸甜甜,非常適合配飯麵。茄子感覺上會比較清淡,但實際是相當惹味,醬汁香而不辣,掛滿整條茄子,口感軟綿,配合伴碟的綠豆口感非常滿足。水準完全冇走樣,值得支持!

寧式熏魚及陳年花雕醉雞

無錫排骨和醬燒茄子

水準完全冇走樣,值得支持!
2022-06-15
$144 (Dinner)
2022-06-12 261 views
中午路經維園旁邊一條不起眼的橫街,看見一家上海菜的小店「上海弄堂」,門前餐牌的菜式很合我胃口,於是入內光顧午膳。舖面雖然不大,但牆上掛著“老上海”的海報和舊照片,一片懷舊風。這裏也是掃QR CODE點菜,上菜有效率,方便上班一族。超值一人餐:包括湯、小食、主菜、飯/麵和飲品。“酸辣湯”,夠味足料,非常醒胃。“燻魚”,甘香酥脆,口感不錯。“無錫排骨”,腍軟入味,入口回甘,是必食之選。“菜飯”,上海菜飯,沒有白飯般寡,美食送飯一流。“蒜香排骨”配湯麵,新鮮即炸排骨,非常脆口,蒜香滲透排骨,十分好味道。“紅燒牛肉”配菜飯,牛腩肉燜得很腍,也很入味。最後是飲品:豆漿、酸梅湯,豆漿新鮮濃郁,豆香四溢。期待下次晚市再來吃小籠包、豆沙鍋餅等。

這裏也是掃QR CODE點菜,上菜有效率,方便上班一族。
超值一人餐:包括湯、小食、主菜、飯/麵和飲品。

“酸辣湯”,夠味足料,非常醒胃。

“燻魚”,甘香酥脆,口感不錯。

“無錫排骨”,腍軟入味,入口回甘,是必食之選。

“菜飯”,上海菜飯,沒有白飯般寡,美食送飯一流。

“紅燒牛肉”配菜飯,牛腩肉燜得很腍,也很入味。

最後是飲品:豆漿、酸梅湯,豆漿新鮮濃郁,豆香四溢。
期待下次晚市再來吃小籠包、豆沙鍋餅等。

2022-06-04 170 views
20分鐘食碗面無啦啦在沒有任何價錢牌寫明計時多收穫$5茶錢再加10% charge…我都唔知邊度有Service可言…嗰杯茶我以為俾嚟洗筷子…俾錢嗰一刻先至坳都無謂啦⋯⋯不過問多兩句佢哋就話係呀夜晚收charge 㗎咁即係彈性收費啦….不過講返食物質素個擔擔麵真係唔得囉….湯底唔夠厚身味道唔夠平均…得個辣字啲麻花生醬都唔知去咗邊…花生碎粒極度慳…麵質一般…一個最基本最見真功夫嘅上海擔擔面就見真章….!,其他唔使是試。
2022-05-30
$61 (Dinner)
  • 擔擔麵
2022-06-03 218 views
疫程緩和,約了喜歡吃上海菜的媽咪到上海弄堂開餐啦已有一輪沒有來過,原來多了一些一人套餐,於是揀了一個$168 來食下。套餐包羅萬有,有湯、涼菜、小食、主菜、飯/麵,及飲品。我們叫了酸辣湯、加$8要了陳年花雕醉雞、香煎鮮肉餃、砂窩餛飩雞、陽春麵,及豆漿,我們還加了個湯年糕。酸辣湯:帶點微辣,材料豐富。陳年花雕醉雞:這個是媽咪必食的,雞肉嫩滑,吃時傳來陣陣酒香。香煎鮮肉餃:皮薄餡靚,外皮脆卜卜。砂窩餛飩雞:湯底清甜,餛飩大大隻,雞件入味。陽春麵:份量十足,麵條彈牙。豆漿:入口充滿豆香。湯年糕:年糕煙靭,湯底非常地道。整體來說,套餐款式多,任君選擇,更可一次過吃曬自己喜歡的精品食物
疫程緩和,約了喜歡吃上海菜的媽咪到上海弄堂開餐啦

酸辣湯:帶點微辣,材料豐富。
香煎鮮肉餃:皮薄餡靚,外皮脆卜卜。
砂窩餛飩雞:湯底清甜,餛飩大大隻,雞件入味。
陽春麵:份量十足,麵條彈牙。
豆漿:入口充滿豆香。
湯年糕:年糕煙靭,湯底非常地道。
2022-06-02
Lunch
2022-06-02 157 views
位於電氣道的這間(上海弄堂),保留傳統地道口味,味蕾感受滿滿👍👍👍👍餐廳裝修也很有特色,多款美食可供食客選擇!賣香吸引的酸辣湯,開味又好吃。服務人員還溫馨提示趁熱吃,這樣更能保留原有的風味!味道相當好😋😋😋😋鎮江肴肉,吃氣來入味又有口感!感覺還很有骨膠原!上海薰魚,喜歡吃魚的食客不容錯過!這裡的薰魚鮮香好好吃!傳統的地道風味令我垂涎欲滴😋😋😋😋賣相討好的回鍋肉,一上桌已聞到香味,厚簿適中的五花腩吃起來香香的!裡面的配菜也很恰到好處!與清淡的陽春麵搭配也很不錯!紅燒肉配百葉結,廚師精選肥瘦相間的五花腩,吃起來軟淋淋的五花腩!入味之於一點也不膩口,百葉結吸收了湯汁的精華!也特別美味!
2022-05-02 360 views
已經差不多3個多月冇見好友,趁今日放假一於約食lunch 之後再到附近shopping .套餐-蒜香排骨排骨炸到酥香肉嫩,肉味香濃,炸到剛剛好,保留住少少肉汁,配搭菜飯非常恰到好處。套餐-上海粗炒粗麵比較幼身,但非常掛汁,每條麵條都掛上濃濃醬汁,店家用上豬腩片,小唐菜,椰菜等配料加入炒麵,豬腩片炒到鮮嫩可口,蔬菜鮮甜,整體味道豐富。燻魚燻魚味道豐富,鹹香中帶著鮮甜,魚肉還有絲絲的幹香和勁道,吃起來讓人齒頰留香、回味無窮。小籠包新鮮即叫即蒸,一咬開便爆出鮮甜的湯汁,令人忍不住吃完一隻又一隻,超級正。凍甘庶水自家製甘庶水,味道清甜潤口,味道不太甜。凍豆漿豆漿豆味香濃,順口滑溜。

套餐-蒜香排骨

套餐-上海粗炒

凍甘庶水
自家製甘庶水,味道清甜潤口,味道不太甜。

凍豆漿
豆漿豆味香濃,順口滑溜。

Lunch
  • 燻魚
2022-04-28 238 views
喺天后搵緊下午茶嘅時候,竟然見到有間上海菜,舖頭雖然好細,但係都幾整齊!於是我同老公就決定入去試吓😎😎😎第一時間,就咁係點一個小籠包😍😍😍有陣時食到啲小籠包,皮又厚,又冇湯,所以要整得小籠包好食都係好有技巧!然後我叫咗無錫小骨麵!我老公就叫咗醉雞擔擔麵🤣最鍾意就係上海鋪嘅豆漿😍😍😍等咗一陣,啲嘢食就好快到,份量都唔少!!完全over左teatime既份量hehehehhee個肉係偏酸!所以好開胃😍😍好似糖醋骨咁!而小籠包既湯同埋肉既比例都好好😍而且皮都好薄😍真係做到皮薄餡靚😆😆😆😆其實佢仲有啲小菜好想試,但係因為我哋兩個人,諗住食下午茶,根本食唔落咁多嘢,所以我哋就叫唔到,留返下次再試🤣🤣🤣🤣老公話啲醉雞好入味!佢明明好飽,但最後食哂成碟😂😂😂😂😂所以佢話要快d再黎試埋其他😆

然後我叫咗無錫小骨麵!我老公就叫咗醉雞擔擔麵🤣
最鍾意就係上海鋪嘅豆漿😍😍😍
個肉係偏酸!所以好開胃😍😍好似糖醋骨咁!
而小籠包既湯同埋肉既比例都好好😍
而且皮都好薄😍真係做到皮薄餡靚😆😆😆😆

2021-11-14 516 views
巷弄間搵到呢間上海小店地方唔算大🌃賣嘅餸亦都唔係十分Fancy 既大餸🥢 但係試一試佢晚餐有種傳統又溫暖既感覺🏠 大魚大肉食得多 平平淡淡也不錯💕⭐️ 小籠包 🥟皮夠薄👍🏻 肉汁夠Juicy有鮮味🍖 亮點在於唔會太油膩😋⭐️ 上海炒年糕 🍝年糕嘅口感啱啱好❤️ 最喜歡食QQ的口感 醬油濃而不油膩🧂帶點上海菜Signature的甜味🍬⭐️ 上海春卷 🫔現炸脆度唔會乾 🔥雖然餡料係素菜但充滿鮮味🥗⭐️ 鎮江肴肉 🐷睇落去晶瑩剔透✨ 咬落去滿滿骨膠原🦴配上薑絲特別清新⭐️ 菜膽獅子頭 🦁獅子頭煮得好入味😛送飯一流🍚 又唔會太多肥肉 像一道不錯的住家菜👵🏻

⭐️ 小籠包 🥟

⭐️ 鎮江肴肉 🐷
睇落去晶瑩剔透✨ 咬落去滿滿骨膠原🦴配上薑絲特別清新

⭐️ 菜膽獅子頭 🦁
2021-11-13 432 views
我呢一間嘅上海雲吞真係非常之好食,單講賣相已經好吸引,而且有我最鍾意食嘅小棠菜雲吞,菜肉餡料比例平均,每一啖都食到小棠菜嘅爽甜😋而且豬肉又唔會太肥同埋佢哋嘅糖醋魚塊都係我嘅心水推介,甜甜酸酸真係非常之開胃,而且份量非常之多,鍾意食糖醋魚嘅朋友一定要試!而且午餐價錢更加抵食,配埋菜飯,感覺非常之健康😍😍另外我都再叫咗一個小食,棒棒雞聽個名幾得意,其實係用雞絲同青瓜再配搭芝麻醬,味道冇得輸💁🏻‍♀️雞絲撕得非常之有幼細,在配搭青瓜爽口清甜,做前菜真係一流👍🏻😋😋正

2021-11-10 365 views
約左港島既朋友食飯,佢指明要食返上次天后既「上海弄堂」,佢話好掛住個擔擔麵,出面食既無果種花生香,無一間有呢個質素舖仔細細,但好多人幫襯有全日套餐,亦有散點,全日免收加一素食選擇亦很多酸辣湯熱焫焫又足料,帶酸又夠辣,刺激惹味,非常開胃糖醋魚塊配擔擔麵擔擔麵沒有令朋友失望,保持高水準,花生香味濃郁,麵質爽滑糖醋魚塊第一次食,酸酸甜甜好開胃,皮又唔厚,魚肉嫩滑份量重幾多下添,配埋菠蘿、三色椒,很豐富紅油炒手六大粒,粒粒結實漲卜卜,夠辣夠惹味每次都必食既煎餃子煎得好靚,皮薄帶脆,內裏飽滿結實,好好食整體保持一貫高質
,無一間有呢個質素

舖仔細細,但好多人幫襯

有全日套餐,亦有散點,全日免收加一

素食選擇亦很多

酸辣湯
熱焫焫又足料,帶酸又夠辣,刺激惹味,非常開胃

糖醋魚塊配擔擔麵
擔擔麵沒有令朋友失望,保持高水準,花生香味濃郁,麵質爽滑

糖醋魚塊第一次食,酸酸甜甜好開胃,皮又唔厚,魚肉嫩滑
份量重幾多下添,配埋菠蘿、三色椒,很豐富

紅油炒手

六大粒,粒粒結實漲卜卜,夠辣夠惹味

每次都必食既煎餃子

煎得好靚,皮薄帶脆,內裏飽滿結實,好好食

整體保持一貫高質

Dinner
涼爽既天氣終於開始!! 呢個時候當然要食下D暖暖既點心同湯麵啦~話說,中式菜來講,我都幾鍾意食上海菜!! 有日放工就去左天后覓食,而家天后都好多野食啦~食街咁! 今次就去左呢間上海弄堂菜肉餛飩! 叫左必食既:..🥢小籠包 (4件)充滿湯汁既小籠包,記得趁熱食啦! 我既食法就係將成件小籠包一野擺入口度食,裡面既湯汁係口腔度爆發!! 超正!! 好好味!!..🥟弄堂菜肉餛飩 (4件)餐廳招牌既上海手工餛飩,點都要試試既! 大大粒既餛飩,皮薄餡厚,每件都好足料! 配埋暖湯一齊食,好味呀! ..🍱套餐 - 無鍚排骨 配 酸辣湯 及 菜飯酸辣湯好惹味,夠酸夠辣,真係飲到出哂汗,好爽!! 無錫排骨炆得好入味好軟腍,調味剛剛好,撈埋菜飯食一流! 講起食上海菜,識食既話,配飯當然要揀菜飯啦..🍜 嫩雞煨麵呢道料理可以話係我最喜愛既湯麵之一! 雖然只係簡單既雞肉同菜同麵,但雞湯湯底好鮮美,麵幼滑且軟,雞肉嫩,青菜爽,就係一個好完美既組合!..呢餐真係食到身心都暖一暖! 店鋪店面不大,但幾乾淨! 價錢不貴,想食下家庭上海菜可以來呢間食👍🏻
🥢小籠包 (4件)
🥟弄堂菜肉餛飩 (4件)
🍱套餐 - 無鍚排骨 配 酸辣湯 及 菜飯
🍜 嫩雞煨麵
2021-10-21
$120 (Dinner)
  • 小籠包
  • 弄堂菜肉餛飩