食物一般,價錢偏貴,份量極少,服務麻麻,性價比低!茶錢收$8,但剩係得熱水同綠茶揀,想要杯普洱都冇,收得人茶錢,俾人揀杯茶飲,都好正常啫,杯茶淡而無味,同水冇乜分別,問佢哋可唔可唔以濃啲,職員話公司規定個配方,只能夠係咁嘅味道;大佬呀,茶餐廳凍檸茶都可以少甜啦,收得人茶錢,想要杯濃啲嘅茶都話唔得?好我忍!當飲水,不過下次冇幫襯!最奇怪嘅係自助點餐,落單之前要接受所有嘅條款及細則,按接受及確認先至可以落單,去過咁多間餐廳,都係第一次,條文長過水蛇春,食餐飯啫,使唔使簽合約啊?最後問經理係咪一定要接受條款先至可以落單,佢話係,不過佢可以幫手落單,咁要個自助點餐嚟做乜呢?差同冇朋友!如果職員講嘅都係事實,大家樂集團真係要檢討吓,不切實際嘅規矩,冇顧及顧客感受嘅程序,直程係難為了員工,又懲罰咗啲顧客!
食物一般,價錢偏貴,份量極少,服務麻麻,性價比低!

2024-11-03
$100 (Lunch)
2024-09-27 267 views
之前見食評話服務唔到位,都有啲驚有不愉快餐飲經歷,但唔知系咪有改善,還是昨日系閒日無咁多人,我又覺得啲服務員ok nice喎,主動加水,幫手落單(因為有啲半價菜式不懂透過QR code下單),最後我哋食完再叫啲外賣走,個waitress 仲好主動咁同我哋講透過佢下單有8折,都好nice喇。野食方面質素都ok,系個冬瓜茶太甜,個兩面黃可以推介。
野食方面質素都ok,系個冬瓜茶太甜,個兩面黃可以推介。
2024-08-28 529 views
服務態度差、食物淡而無味、價錢貴。我和太太到場時,帶位的服務員在正玩手機,我們站了大約十秒鐘都沒有理會,於是我們直接進場,他才走在我們前面帶位。叫了五樣食物都是淡而無味。走時詢問了一些單據的價錢。那服務員非常不滿地解答我們的問題,有極討厭我們諮詢他的感覺。所以,我們以後不會再去這間餐廳了。
2024-08-15 559 views
Shanghai Lao Lao always delivered consistent Shanghainese comfort food. Their noodles in soup with deep-fried thick-cut spare ribs were authentic and so enticing and you can add another plate of deep-fried pork by supplementing a very reasonable price. Their appetizers have both the light version and the regular-sized version, which made it flexible for people to choose, depending on their needs. I always love their assorted mushrooms wrapped with crispy bean curd sheet (素鵝) and the shredded

the shredded chicken with mung bean noodles in sesame dressing (雞絲粉皮).

Their xiaolongbao has thin skin that I like and

their Yangzhou fried rice is good. According to the Shanghainese who station in HK, Shanghai Lao Lao is their preferred choice. Their pricing is cheaper than other well-established Shanghainese restaurants in town and food is efficiently presented.
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$145 (Lunch)
  • 香煎素鵝
  • 小籠包
  • 上海排骨拉麵
2023-07-19 2243 views
2023.06.28 dinner呢間分店好喎!感覺多好,首先帶位嘅服務員有禮又好人,未坐低未食已經好舒服😌 跟住上菜嘅服務員都好好,所以一定要讚咗先!呢間嘅服務態度真係幾好👍🏼 加上店舖嘅清潔程度好過我哋有去過嘅分店。因為唔太餓,所以叫兩個麵就第了,見到有新嘢(對我來講係😅,可能已經有咗一段時間😝) 薺菜帶子雲吞魚湯拉麵,女友食親上海野多數都係揀擔擔麵。擔擔麵連呢間分店都好味啲😋 唔知點解我碗魚湯麵就比較等得耐⋯⋯湯唔錯,雲吞都好味,清清地我都鐘意,不過就食唔到雲吞內嘅帶子味🤪
2023.06.28 dinner

擔擔麵連呢間分店都好味啲😋
四川擔擔麵
薺菜帶子雲吞魚湯拉麵
2023-06-28
$79.2 (Dinner)
2023-04-16 1563 views
喺康怡呢間上海姥姥,d嘢食好一般。環境同服務態度就幾好。啲嘢食貴得來又唔係好好食。同朋友叫左上海小籠包,生煎包,糖醋排骨,-上海小籠包好普通,雖然餡入面有肉汁但咬落去唔覺得好有肉汁味好Juicy 嘅感覺。-生煎包,好油。入面d肉餡幹幹的,沒有肉味,最後放棄無食曬~-糖醋排骨,味道正常。偏酸,食多幾舊,如無另外叫飯就唔係太想食了。總括嚟講,相比其他食上海嘢嘅地方,環境同服務都幾好,但係嘢食偏貴,亦都唔係好好食。唔知其他分店嘅嘢食會唔會好啲?

2023-03-29
Type of Meal
Dinner
2023-04-08 1223 views
上海姥姥😐 咁囉⚠️碗有飯粒 感覺唔太良好⚠️ 呢個場同價位我唔預計會咁食物可以叫半份,適合鍾意食唔同嘢嘅我,但係賣相就普通,俾個細細既碗裏裝住。😳就唔係好靚咁囉😆叫咗半份素鵝($36),烤麩($40),小籠包($43),鍋貼($41)小籠包皮比較厚,特別係個頂,鍋貼脆嗰邊幾好食😋,但係頂啲皮就又係好厚無咩味。素鵝唔算好脆,可能因為佢疊住放,都比較油。烤麩筍味比較重。原來要$12位茶錢,佢地斟茶都好快手既,但係唔會有人會俾你一壺擺喺枱。🥲咁都$12位😨推薦度(10👍🏻滿):6.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):5⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️賣相(10⭐️滿):6.5⭐️味道(10⭐️滿):7⭐️價錢(10⭐️滿):7⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):8⭐[上海姥姥 (太古)]📍太古康山道1-2號康怡廣場北座M樓M3號舖#晚餐#晚市 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #hkfoodpic #hkfood #topcitybiteshk #香港美食 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #食左先講 #852ig #food
上海姥姥😐 咁囉

⚠️碗有飯粒 感覺唔太良好⚠️
呢個場同價位我唔預計會咁

素鵝唔算好脆,可能因為佢疊住放,都比較油。烤麩筍味比較重。

推薦度(10👍🏻滿):6.5👍🏻
服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐

[上海姥姥 (太古)]
📍太古康山道1-2號康怡廣場北座M樓M3號舖

#晚餐#晚市 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #hkfoodpic #hkfood #topcitybiteshk #香港美食 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #食左先講 #852ig #foodiegram #instagood #winsomelai
點了生煎包,食第一口就發覺個味唔同之前,十分油,完全冇肉味,一望就見到個包入面包住另一個類似小籠包咁。 ..............................問完職員,就咁答一句,因為入面有湯汁要用塊皮包住??? 擺明平時就係咁敷衍客人,明眼人都睇到入面係小籠包咁。 十分過份。依間餐廳不會再嚟。..............................

問完職員,就咁答一句,因為入面有湯汁要用塊皮包住???

2023-01-28 914 views
朋友約飯聚,到交通便利的太古港鐵站上蓋的康怡廣場內的「上海姥姥」。🥢 爆汁鮮肉鍋貼一碟三件飽滿的鍋貼。熱呼呼的,一口咬下去,鍋貼皮不算厚,肉質鮮味,肉汁也多。🥢 招牌小籠包 小籠包為上海著名食品,一定要吃呀!皮薄肉餡。加些薑絲和醋,味道好。肉質鮮美,不感肥膩。🥢 香煎素鵝以腐皮裹着東菇的素鵝,煎得香口,烹調得美味。沾點喼汁更具風味。🥢 姥姥厚切排骨手製拉麵手製拉麵彈牙及更帶韌性,順滑口感。湯底味道較清甜。厚切排骨呈金黃色,表面酥脆,內裡豬扒肉質濕潤不乾,甘香可口。
🥢 爆汁鮮肉鍋貼
🥢 招牌小籠包
招牌小籠包
小籠包為上海著名食品,一定要吃呀!
皮薄肉餡。加些薑絲和醋,味道好。
肉質鮮美,不感肥膩。
🥢 香煎素鵝
香煎素鵝
以腐皮裹着東菇的素鵝,煎得香口,烹調得美味。
沾點喼汁更具風味。
🥢 姥姥厚切排骨手製拉麵
姥姥厚切排骨手製拉麵
手製拉麵彈牙及更帶韌性,順滑口感。湯底味道較清甜。
姥姥厚切排骨手製拉麵
2023-01-26 1493 views
2021年開張時經常好長人龍,試過覺得不外如是,現在還是長期很多人,於是決定又再試試。結果還是覺得頗一般。之前每枱有茶壺,可選鐵觀音等茶葉,今次只是服務員統一斟茶。.我們專程在開門前到拿號碼,也有不少人這樣做,一開門已很快滿。.🎈價錢👉雞絲粉皮標準 $64 👉香煎素鵝標準 $64👉四川擔擔麵 $63👉小籠包4件 $43👉爆汁鮮肉鍋貼3件 $41👉茶錢每位$6.🎈餐牌一般的上海前菜、點心、甜品都齊全,唯獨年糕就只有一款上海炒年糕,沒有第二款。.🎈食物.👇雞絲粉皮標準 $64 ⭐️⭐️⭐️⭐️之前試過叫輕盈 ($44),以為要細份一點,可以試多幾樣食物,可以輕盈的份量就似平時酒樓每枱那碟花生的份量,太細又唔抵,所以今次寧願多$20要標準。味道就像一般應有的標準,只是份量偏細。.👇小籠包4件 $43 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️全餐冠軍,在門口已能看到師傅不斷搓麵粉,好多湯汁,可以每人至少一籠,推介。👍.👇香煎素鵝標準 $64 ⭐️⭐️⭐️⭐️輕盈$36,我相信是一條。外皮煎得香脆,裡面的饀料比之前多了一點,上次我給3分,今次有4分。.👇爆汁鮮肉鍋貼3件 $41 ⭐️⭐️ (2.5分)應該要改名,沒有爆汁不特只,而且無乜湯在鍋貼
🎈價錢

🎈餐牌

2029 views

🎈食物
👇雞絲粉皮標準 $64 ⭐️⭐️⭐️⭐️

味道就像一般應有的標準,只是份量偏細。

雞絲粉皮

👇小籠包4件 $43 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
小籠包

👇香煎素鵝標準 $64 ⭐️⭐️⭐️⭐️
香煎素鵝

👇爆汁鮮肉鍋貼3件 $41 ⭐️⭐️ (2.5分)

應該要改名,沒有爆汁不特只,而且無乜湯在鍋貼內,我建議寧願叫多一籠小籠包。

👇四川擔擔麵 $63 ⭐️⭐️

侍應一端上這碗麵,已心知不妙,擔擔麵的其中一大特色是那個有麻醬的湯,香濃又有一點點”傑身”的湯,怎樣這個水稀稀的湯,看都已經很不像樣。平時我都把整碗擔擔麵湯飲完,這碗味道實在不合格。不推介。

擔擔麵

🎈總結
好的是服務員較年青,勤快爽手。手機落單方便。
味道方面推介小籠包,鎮店之選。我覺得他們前菜比較好,只是份量偏細,點心如鍋貼都不太好,擔擔麵直程差。真不太了解為何長期那麼多人排隊,我應該又隔一段長時間才會再考慮幫襯。
2023-01-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
雞絲粉皮
小籠包
2023-01-24 409 views
新年出街食飯篇心血來潮想食上海菜於是便到訪了Shanghai Lao Lao厚切排骨~~干身脆口,唔油膩招牌小籠包~~熱騰騰,充滿肉汁糖心燻蛋~~煙燻味濃,可惜蛋不夠入味香煎素鵝~~這個有驚喜,腐皮鬆脆,菇餡料多四喜烤麩~~麵筋鬆軟菜肉雲吞拉麵~~普普通通,麵份量都算適中整體而言,食物質素中規中矩,餐廳環境舒適,雖然每枱用膳時間限制90分鐘,但上菜速度快,有足夠時間用餐。
新年出街食飯篇
心血來潮想食上海菜
於是便到訪了Shanghai Lao Lao

厚切排骨~~
干身脆口,唔油膩

招牌小籠包~~
熱騰騰,充滿肉汁

糖心燻蛋~~
煙燻味濃,可惜蛋不夠入味

香煎素鵝~~
這個有驚喜,腐皮鬆脆,菇餡料多

四喜烤麩~~
麵筋鬆軟

菜肉雲吞拉麵~~
普普通通,麵份量都算適中

厚切排骨
糖心燻蛋
四喜烤麩
菜肉雲吞拉麵
2023-01-14 406 views
小龍包 皮夠薄,湯汁多夠鮮味❤️上海炒年糕味道尚可,不過不失🤔叫左個瑤柱魚肚羹,嘩。。。真係唔太掂。又淡食落去又有振怪味,仲要收我$58一碗,酸辣湯都好味過佢😪之後唔夠飽,叫多左個糖醋魚塊,尼個就真係好好味,夠酸,唔會淨係得個甜,勁開胃!最後叫咗個頭沙鍋餅,分配平均。甜而不膩。唔錯唔錯💪🏻
小龍包 皮夠薄,湯汁多夠鮮味❤️
上海炒年糕味道尚可,不過不失🤔
叫左個瑤柱魚肚羹,嘩。。。

最後叫咗個頭沙鍋餅,分配平均。甜而不膩。唔錯唔錯💪🏻

2023-01-08 423 views
正當我們吃完飯埋完單, 走到出門口突然間有個【戴眼鏡的男職員】衝出嚟 ,在人群中話我哋冇埋單, 搞到我哋超尷尬,所有人都望住我哋 ,跟住我哋即刻攞張單出嚟話埋咗。佢就衝過第二個人到話人哋冇埋單。最後一句對唔住都冇講到,搞到我哋超尷尬!超差嘅體驗
超差嘅體驗
2022-12-05 582 views
之前冇試過呢度嘅lunch原來lunch set 又真係都幾好wor主菜 + 38蚊 可以有野飲+小食!點拉麵仲可以有 豬扒 牛肉等傢tim啊呢個撈麵 我覺得幾好wor有牛肉 仲有2粒餛飩一齊!撈麵仲辣辣地好會開胃吸引啊!
之前冇試過呢度嘅lunch
原來l

unch set 又真係都幾好wor
主菜 + 38蚊 可以有野飲+小食!
點拉麵仲可以有 豬扒 牛肉等傢tim啊

呢個撈麵 我覺得幾好wor
有牛肉 仲有2粒餛飩一齊!
撈麵仲辣辣地好會開胃吸引啊!

2022-11-21 427 views
平時想食上海菜,呢間其實都係唔錯嘅選擇,價錢相宜得嚟又多分店😂 今次兩個人食又叫到成枱餸啦🤭🤭🍽涼拌海蜇-輕盈($48) / 香煎素鵝-輕盈($34)好喜歡叫呢度嘅涼菜小食,因為有分標準同輕盈份量,好啱兩個人都叫到嚟食!今日叫咗兩個試下,海哲幾厚身食落口感好好,有陣麻油香油,推介!素鵝餡料係雜菌,調味比較重,加上油炸,都係食少少好啦~🍽干貝鮮魚魚肚豆腐羹($56)味道極淡,魚肚切到好細好碎,基本上都唔係好食到!🍽滬式蔥油雞($82)佢嘅薑蔥加醬油整得好香好好味!雞肉肉質滑,主要比雞背同脾位,不過偏肥🤭 加埋啲汁都好多油,整體比較肥膩。🍽招牌小籠包($42)小籠包蒸好馬上上枱,食落夠晒熱👍🏻 皮薄,味道都唔錯,食落好多汁!🍽五香牛肉拉麵($68)配厚切排骨($35)牛𦟌片大約有五片,配清湯底整體味道偏淡。拉麵係師傅即時手拉製作嘅,今日嘅麵質就偏硬喇~ 厚切排骨食咗幾次佢都係幾鞋口,但厚度係有嘅,唔太推介大家加錢加🥲

🍽涼拌海蜇-輕盈($48) / 香煎素鵝-輕盈($34)

🍽干貝鮮魚魚肚豆腐羹($56)
味道極淡,魚肚切到好細好碎,基本上都唔係好食到!

🍽滬式蔥油雞($82)

🍽招牌小籠包($42)

🍽五香牛肉拉麵($68)配厚切排骨($35)