2024-10-24 615 views
成日經過黃金電腦商場都見到呢間上海菜排哂隊,今日決定入去試吓招牌鮮肉爆汁小籠包5隻 $48呢個小籠包做得好出色,大大粒,性價比夠高,真係爆哂汁架要小心食上海豬排擔擔麵 $68豬排炸得好酥脆,熱辣辣,擔擔麵湯底一流,叫唔辣都好香濃,麵質煙韌楊洲炒飯 $ 78炒飯好香,勁多蛋超正,仲有大大粒蝦仁,好足料銀芽炒鱔糊 $110呢個客飯餐都好有份量,碟炒鱔糊好大碟,鱔新鮮好爽脆酸辣湯 $15仲加左15蚊就有咁大配既酸辣湯,足料好好飲

招牌鮮肉爆汁小籠包5隻 $48

上海豬排擔擔麵 $68

楊洲炒飯 $ 78
炒飯好香,勁多蛋超正,仲有大大粒蝦仁,好足料

銀芽炒鱔糊 $110
呢個客飯餐都好有份量,碟炒鱔糊好大碟,鱔新鮮好爽脆

酸辣湯 $15
仲加左15蚊就有咁大配既酸辣湯,足料好好飲
2024-10-21 643 views
蒜泥白肉:腩片夠薄,食落唔會覺得肥膩,配上辣椒同蒜泥,非常惹味。花雕醉雞:花雕味香溢,雞件厚度合適,太大件就會影響入味程度。呢度既醉雞幾入味,亦唔會太肥,送埋菜飯就一流啦。小籠包:充滿湯汁,新鮮現製,熱辣辣上,包皮厚度適中,食落富有肉汁既香味,豬肉亦唔會過熟而影響口感,整體都唔錯椒鹽鮮魷:單人餐黎講 份量頗多,足夠兩個人食。炸粉厚度合適,食落唔會硬掘掘 成口粉咁,鮮魷無雪味,魷魚鬚為主打。白銀蛋莧菜: 食左咁多濃味野,食番d菜 飲下湯 中和下就最合適不過。湯底幾清甜,有菜味無渣。總結:平民區都有好野食,新鮮製作,一人餐性價比好高,份量十足,亦無將價就貨。難怪客似雲來,值得一試。

2024-10-14 691 views
超級抵食份量又多既上海餐@上海萬家村小館因為食過呢間既松子魚一直都念念不忘,今次飯聚同朋友一齊去食,好彩佢地都覺得好食😋超級推介松子魚二人餐,我地叫左兩個餐:冷盤點揀左海蜇同埋雞絲粉皮,清爽開胃;小籠包皮薄多汁、主菜松子魚酸酸甜甜好開胃,起哂骨咁食啖啖都係魚肉又炸得好脆;小炒叫左梅子骨同埋西蘭花蝦球,梅子骨整得好香口又唔會太咸,西蘭花蝦球既大蝦爽口彈牙,湯品就叫哂海鮮湯同酸辣湯各一,兩款既味道都好特別,好飲👍🏻甜品都係豆沙鍋餅同高力豆沙各一,高力豆沙好鬆軟好食;最後仲有楊州炒飯,不過無影到相同埋太飽無食到🤭#吃貨 #吃喝玩樂 #食玩訓 #深水埗美食 #上海菜 #松子魚 #小籠包 #吃貨人生 #hkgirl #hkig #reels #foodie #instafood #instareels #instagram #hkfoodie #gathering
超級抵食份量又多既上海餐@上海萬家村小館

超級推介松子魚二人餐,我地叫左兩個餐:

2024-10-12
$140 (Dinner)
2024-10-03 710 views
深水埗一向有好多美食,今次朋友突然間話想食上海嘢,上OpenRice搵見到呢間人氣好高!一於去試吓首先,揀咗個小食拼盤($109)分別有海蜇,雞絲粉皮,口水雞同埋蒜泥白肉 ! 雞絲粉皮勁好食粉皮好彈牙! 口水雞超滑,又爽口 小籠包勁Juicy!!皮薄餡靚另外叫左豬扒擔擔麵!豬扒略嫌有少少乾身,但擔擔麵真係值得一讚!個面好彈牙,完全唔係腍啤啤姐姐仲送咗兩杯豆漿仲有好多嘢想試絕對會返轉頭,真係好羨慕住深水埗嘅人,如果我住附近一定會成日落嚟間上海野

口水雞超滑,又爽口

小籠包勁Juicy!!皮薄餡靚

姐姐仲送咗兩杯豆漿

• 招牌鮮肉爆汁小籠包
2024-09-16 1132 views
呢排心思思想食上海野,今次來開深水埗呢頭睇電腦嘢,一於就食吓呢間喺黃金附近嘅上海萬家村小館啦,聽講性價比仲要好高添,梗係要即刻來食返籠小籠包~招牌鮮肉爆汁小籠包(5隻)💰HK$48外皮非常之薄,口感柔軟細緻,一咬落去內裡嘅湯汁就爆哂出來,內餡充滿豐富嘅肉香,香氣四溢~爆汁蟹粉小籠包(5隻)💰HK$118個人覺得蟹粉小籠包更加優秀,除咗有豬肉嘅香味,仲多咗一種蟹肉嘅鮮甜味,令人回味無窮~香煎鮮肉鍋貼(5隻)💰HK$47鮮肉鍋貼外皮煎到金黃酥脆,內餡豐滿多汁,可以一次過享受哂雙重嘅口感~紅油抄手💰HK$50餃子皮薄得來又好滑,餡料多汁,配搭埋紅油酸酸辣辣,令人好開胃~螞蟻上樹💰HK$78粉絲軟滑得來又夠哂入味,味道微微辣好惹味!豬肉碎亦為粉絲增添咗豐富嘅口感,令人食慾大開忍唔住食晒成兜~✨豆漿入口順滑,豆味香濃~

招牌鮮肉爆汁小籠包(5隻)💰HK$48
招牌鮮肉爆汁小籠包

爆汁蟹粉小籠包(5隻)💰HK$118

香煎鮮肉鍋貼(5隻)💰HK$47

紅油抄手💰HK$50

螞蟻上樹💰HK$78

✨豆漿
入口順滑,豆味香濃~
Type of Meal
Dinner
招牌鮮肉爆汁小籠包
2024-09-10 1114 views
今日嚟深水埗鴨寮街買電子產品,夜晚嚟咗一間叫做上海萬家村小館嘅中菜館食叫咗酸甜咕嚕肉、西蘭花炒鮮魷配兩碗菜飯,兩碟餸都好大碟,咕嚕肉菠蘿食得出唔係罐頭貨,酸酸甜甜好惹味,熱咕嚕肉炸得香脆可口,配埋特調嘅醬汁,令人食得津津有味;至於西蘭花炒得爽脆可口,鮮魷亦都爽口彈牙,好新鮮之後叫咗我最鍾意食嘅瑤柱賽螃蟹同雪菜肉絲炒年糕,賽螃蟹上面嘅瑤柱份量好慷慨,而蛋白都炒得好滑;至於雪菜年糕煙靭彈牙,雪菜充滿鹹香,好高質呢間餐廳地點方便,位於深水埗鬧市,而食物份量充足,味道出色,性價比十足,推薦#上海萬家村小館

#上海萬家村小館
2024-09-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 生煎包
  • 豆沙鍋餅
  • 回鍋肉
  • 鮮肉小籠包
  • 小籠包
2024-08-25 1134 views
今日去咗深水埗一間上海菜餐館平日晚市7點差唔多滿座 都幾旺場首先試咗鮮肉生煎包個皮金黃香脆 裡面嘅肉餡鮮嫩 咬落去有肉汁流出如果個底煎得再脆啲更好另外叫咗蟹粉扒豆苗蟹粉好鮮甜唔腥同埋豆苗炒得恰到好處保持住原汁原味 豆苗嘅清香同蟹肉嘅鮮味完全融晒埋一齊食到一口接一口松子黃花魚 魚肉鮮嫩 松子嘅香氣更添風味甜甜酸酸幾開胃雖然係炸 但唔會太油膩加上一啖白飯,真係絕配!最後仲飲咗一碗豆漿,味道滑順甘甜唔膩 豆香濃郁完美作為呢頓豐富嘅結尾整體嚟講,今餐真係好滿意食材新鮮、味道正宗下次再黎一定要試多啲其他菜式!

今日去咗深水埗一間上海菜餐館

松子黃花魚 魚肉鮮嫩
松子嘅香氣更添風味
甜甜酸酸幾開胃
雖然係炸 但唔會太油膩
加上一啖白飯,真係絕配!

最後仲飲咗一碗豆漿,味道滑順
甘甜唔膩 豆香濃郁
完美作為呢頓豐富嘅結尾

整體嚟講,今餐真係好滿意
食材新鮮、味道正宗
下次再黎一定要試多啲其他菜式!

2024-08-18 1292 views
今日放咗工陪朋友去黃金買電腦零件 好耐無過嚟深水埗呢頭都唔知食咩好 朋友就話帶我試下佢之前食過覺得幾好食嘅上海菜招牌鮮肉爆汁小籠包5隻食上海野就緊係要嗌小籠包 皮薄多汁唔怪之得係招牌 仲有一碟薑絲醋可以自行選擇點唔點涼拌雙併(蒜泥白肉、雞絲粉皮)涼拌菜嘅選擇幾多 可以揀雙併三併或者四併 啱晒心大心細嘅人 不過估唔到雙併嘅份量都幾多 蒜泥白肉嘅豬肉片肥瘦相宜 配埋醬料食辣辣地好惹味 雞絲粉皮嘅雞絲都唔少 撈埋滑嘟嘟嘅粉皮同埋麻醬食好開胃蟹粉賽螃蟹第一次食賽螃蟹 蛋白炒到好嫩滑 面頭鋪滿哂蟹粉令到蛋白吸晒蟹嘅鮮味 我地仲另外叫咗個菜飯share食 呢個餸超級下飯阿油豆腐粉絲湯有唔少嘅豆卜 豬肉條 白菜仔同粉絲係入面 湯底唔會太鹹豆漿正正常常飲落唔會太甜

招牌鮮肉爆汁小籠包5隻

涼拌雙併(蒜泥白肉、雞絲粉皮)

蟹粉賽螃蟹

油豆腐粉絲湯
有唔少嘅豆卜 豬肉條 白菜仔同粉絲係入面 湯底唔會太鹹

正正常常飲落唔會太甜
1919 views
2024-08-18 1263 views
上海萬家村小館最近都好中意周圍揾上海菜食,今次又被我發掘到好食geh上海菜館——上海萬家村小館!上海菜最不能錯過geh就係小籠包!!-D小籠包新鮮滾熱辣剛剛蒸好,香噴噴!皮薄餡多!鮮嫩多汁!大家食geh時候要小心,以免一咬落去比d湯熱親個嘴啊~ 食完一籠,忍唔住想叫多一籠 >.< jeng!生煎包都係每次都一定會叫geh基本上海菜😉-外層金黃酥脆,咬下去餡料飽滿多汁,肉質鮮嫩彈牙,配上軟糯的麵皮,層次豐富,口感完美!這就是上海菜中的經典代表,值得一再回味!開胃酸辣湯-酸辣湯,湯汁濃郁香醇,酸甜微辣!驚喜geh係加左鮮蝦~所以食落去多左重口感同鮮甜geh味道~ 瑤柱賽螃蟹-賽螃蟹主要係以蛋白模仿蟹肉,所以千萬唔好誤會係真蟹肉啊 😀~ 食落去口感都真係好似食緊蟹肉咁,食geh時候加埋d醋一齊,味道就更好!整道菜撈飯食就最正!而且啲瑤柱好香,為道菜增添不少色彩!螞蟻上樹-螞蟻上樹好香豆瓣醬味~作爲豆瓣醬fans真係好滿足!豆瓣醬炒香肉碎同粉絲,成道菜都好有風味~辣辣地好開胃~以上加埋都係$200尾,仲有送兩支飲品。Overall 味道都係不錯!所以呢個價格真係CP值好高!好推
上海萬家村小館

上海菜最不能錯過geh就係小籠包!!

生煎包都係每次都一定會叫geh基本上海菜😉

開胃酸辣湯

瑤柱賽螃蟹

螞蟻上樹

以上加埋都係$200尾,仲有送兩支飲品。Overall 味道都係不錯!所以呢個價格真係CP值好高!好推薦大家試一試!
2024-08-15 1215 views
哩個週末我去咗深水埗一間叫上海萬家村小館嘅餐廳食飯,嗰度真係好正!呢間小店主打上海菜,從環境到食物都非常實惠。當晚我哋點咗瑤柱賽螃蟹 ($108) 和砂鍋雲吞雞二人套餐 ($288),包括1/4隻砂鍋雲吞雞、川式酸菜魚片荣飯和招牌鮮肉爆汁小籠包。最後仲加多咗高力豆沙 (4隻),總共消費$396.先講下瑤柱賽螃蟹,同樣係值得推薦 (😋:8/10)。啲蛋白好滑,而且份量足夠,味道調得剛剛好唔會太鹹或太淡,用料都非常新鮮。至於個二人套餐,砂鍋雲吞雞真係可以一試(😋:7/10)。湯底超級濃郁,可以飲好多碗,但後來會稍微偏鹹。雞肉就算煲完都依然保持嫩滑,加上入味嘅娃娃菜,非常美味。川式酸菜魚片榮飯亦表現不俗,每口都有驚喜,好有風味。而且招牌鮮肉爆汁小籠包真係名副其實,一口咬落去滿嘴都是鮮美的湯汁,不過就稍嫌皮有啲厚(😢)。最後不得不提下作為甜品的高力豆沙💯💯(😋: 10/10),外脆內軟紅豆餡填得恰到好處,不會太甜,是一個令人驚喜中式甜品結尾。當日大約夜晚6:30pm去但全場仍然座無虛席,客流多所以往往開放至11:30pm,職員態度亦十分友善完全唔趕客👏整體嚟講, 呢次喺"上海萬家村"用餐經驗相

整體嚟講, 呢次喺"上海萬家村"用餐經驗相當愉快,各款食品注重品質及細節,有機會一定要再試其他更多特色菜色!
2024-08-09
2024-08-13 1065 views
好耐冇行過深水埗,今日心血來潮諗住去深水埗食傳統的麵店。不知是不是時間太早的關係,想食的麵店未開門,經過見到一間上食上海菜的食肆。好似係OpenRice見到食評都唔錯,一於試吓。裝修比較傳統,但乾淨。午市套餐選擇都幾多,價錢有平有貴。一個套餐包一個餐前小菜,青瓜偏硬味道酸酸辣辣,木耳爽口。上海豬扒擔擔麵 $44炸豬扒有三大塊,熱辣辣,炸得非常香脆。擔擔面也不錯。回鍋肉炒年糕 58回鍋肉都幾多,年糕口感煙靭,炒得很香口,但感覺有少少偏油。招牌鮮肉包汁小籠包5隻 $46上海菜怎能不叫小籠包,小籠包皮薄汁多,果然可以叫得上是招牌。每個套餐都送一杯飲品,可以揀汽水或者豆漿,食上海菜當然配豆漿,豆漿豆味濃郁,味道不是太甜,唔錯。三個餐埋單148 ,價錢真的不算貴,而且老闆人感覺非常好,見到有客人入店買外賣,全身都是汁,還請他飲凍豆漿。

裝修比較傳統,但乾淨。

午市套餐選擇都幾多,價錢有平有貴。

一個套餐包一個餐前小菜,青瓜偏硬味道酸酸辣辣,木耳爽口。

上海豬扒擔擔麵 $44
炸豬扒有三大塊,熱辣辣,炸得非常香脆。
擔擔面也不錯。

回鍋肉炒年糕 58
回鍋肉都幾多,年糕口感煙靭,炒得很香口,但感覺有少少偏油。

招牌鮮肉包汁小籠包5隻 $46

• 招牌鮮肉爆汁小籠包
2024-08-08 838 views
餐廳規模唔算好大,但長期坐滿人,好多人排隊等食🤣🤣餐牌選擇好多,有各種上海菜,連小籠包都有好幾款可以揀!雞絲粉皮 $55好好味!雞絲份量唔少,粉皮好細滑,撈埋麻醬一齊食,酸酸甜甜,好開胃!蟹粉小籠包 $118一籠有5隻,皮薄餡靚,蟹粉好突出,相對味道較濃,估唔到配搭小籠包食咁好食,正!鮮肉小籠包 $48推薦!!同樣一籠有5隻,每隻小籠包咬落去都爆多汁,鮮肉超嫩口,點汁食勁好食!蟹粉黃金炒飯 $108 蟹粉份量超級多,完全唔怕食到最後得翻啲飯,黃金炒飯比預期中炒得出色,粒粒均衡,好香口,唔錯!高力豆沙 $52一碟有4隻,可以當飯後甜品食,而且幾飽肚,好抵

雞絲粉皮 $55

蟹粉小籠包 $118

鮮肉小籠包 $48

蟹粉黃金炒飯 $108

高力豆沙 $52
一碟有4隻,可以當飯後甜品食,而且幾飽肚,好抵
2024-08-04 572 views
今日想食上海野,就點咗獅子頭、魚香茄子煲和小籠包,食物質素都好好。可惜職員大聲嘈架,執碗時發脾氣勁大聲,十分影響食慾🤬🤬🤬想講都算高級餐廳,點解員工質素咁差,一邊傳菜一邊鬧,d口水噴晒落餸度,完全食得唔開心😑😑😑如果職員有問題,我覺得佢地可以私底下傾下,不應該在客人面前嘈架………………………………………………………………………………..
2024-08-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2024-08-01 635 views
我想推介嘅係佢哋嘅炸豬扒。呢款炸豬扒真係無得挑剔,外皮炸得金黃酥脆,入口就係一個鮮嫩多汁嘅豬肉。而且佢哋係用啲新鮮嘅豬肉,所以味道更加香濃,令人回味無窮。而乾煸四季豆味道好正宗,四季豆炒得剛剛好,保持住豆嘅脆度同鮮甜味道。而且佢哋加咗啲蒜蓉同辣椒,增加咗味道嘅層次感,好開胃又下飯。如果你係甜品迷,咁一定要試下佢哋嘅高力豆沙。高力豆沙係一種傳統嘅甜品,佢哋嘅做法非常細緻,豆沙餡鬆軟滑溜,甜度適中,一口咬落去,豆香同甜味嘅結合真係好撩人。而佢哋嘅糖醋魚片炸得金黃酥脆,再加上糖醋醬汁,酸甜味道好平衡,好開胃。魚片都好鮮嫩,一咬就斷,真係好好味。最後,水煮海鱸係一道川菜,佢哋嘅做法非常獨特。魚肉煮得鮮嫩多汁,配上辣椒粉同花椒,味道麻辣香濃,真係一道辣得過癮嘅菜式。如果你想食啲簡單又好味嘅飯,咁佢哋嘅菜飯絕對係一個好選擇。菜飯裡面有啲炒菜同炸豬扒,飯粒鬆軟,配料豐富,食落去好滿足。推介!

2024-08-01 579 views
深水埗嘅上海菜館上海萬家村小館,走親民路線,晚市主食都係幾十蚊就有交易,難怪長期滿座!招牌鮮肉爆汁小籠包5隻 $48|香煎鮮肉鍋貼唔隻 $48食上海嘢又點可以冇小籠包同埋鍋貼?上海萬家村小館標榜用鮮肉製造,小籠包果然隻隻爆汁,不愧為招牌菜!瑤柱蛋白炒飯 $88炒到粒粒分明,而且都幾大碟,十分抵食!上海豬扒擔擔麵 $68豬扒炸到香口,可選上湯麵、酸菜湯麵或者擔擔麵!高力豆沙4隻 $52|豆漿 $10高力豆沙口感軟綿而且甜度適中,再飲返杯豆漿!

招牌鮮肉爆汁小籠包5隻 $48|香煎鮮肉鍋貼唔隻 $48

瑤柱蛋白炒飯 $88

炒到粒粒分明,而且都幾大碟,十分抵食!

上海豬扒擔擔麵 $68

豬扒炸到香口,可選上湯麵、酸菜湯麵或者擔擔麵!

高力豆沙4隻 $52|豆漿 $10

高力豆沙口感軟綿而且甜度適中,再飲返杯豆漿!