2017-11-28 157 views
隨着上海婆婆的分店越開越多,我覺得它的質素好像變了連鎖店一樣,都是非常之有規格,炒飯、小籠包、炒年糕等等,都非常之工整,好像你去黃大仙,或者荃灣,都差不多😪。炒飯也是白雪雪的,沒有什麼鑊氣,不見有甚麼料,非常清淡。上海炒年糕就比較好,因為起碼有點豉油味,年糕也不算幾塊黏一起,已經算是比較好了。小籠包的質素就也是非常普通,外皮厚,而內裏湯汁不太多。排骨麵的排骨偏且鞋偏乾,湯麵淡而沒味,猶如素食😣🤷🏿‍♂️。服務還算不錯,至少不用叫到才前來加茶。

炒飯也是白雪雪的,沒有什麼鑊氣,不見有甚麼料,非常清淡
小籠包的質素就也是非常普通,外皮厚,而內裏湯汁不太多

服務還算不錯,至少不用叫到才前來加茶。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dinner
2017-10-22 140 views
食過上海婆婆數間分店 綠楊坊這間就已經第二次食了比起上次初開的時候服務水平大跌不少。晚市時段 1830到著但店內已經座無虛席綠楊坊中菜選擇不算多2樓的另一中菜館最近結業 我相信不少人因此轉戰上海婆婆。取飛等候約20分鐘左右叫位同事安排我們兩人入座並提醒用餐時間只有一個半小時。我看到座椅上留有客人留下的食物碎屑執枱同事看了一眼 選擇無視不理我亦在她的面前自行使用紙巾擦拭 可惜她看到亦沒有提出幫忙 亦沒有提供餐巾選擇繼續無視。開業至今菜單沒有什麼大改變多了限定的蟹粉系列舉手叫人點菜多次不果 眼看在場職員亦沒有十分忙碌只是純粹看不見客人舉手示意罷了叫菜後 約十五分鐘開始陸續上菜上菜速度應算是上海婆婆的特色 廚房同事手腳頗快的👍🏻先來的招牌小籠包 每個小籠包下面有一塊薄瓜片用筷子夾起小籠包 一撕開瓜片就穿洞了湯汁就這樣白白在眼前流出4粒內有3粒也是這個情況 得出結論是我猜吃法應該是連瓜片吃的這樣湯汁就不會流走了第二道的回鍋肉 是今晚最好吃的一道五花肉薄片 菜量適中 辣度算微辣旁邊的炸龍絲卷 就是一般龍絲卷配煉奶入口沒什麼可失手的。杯中的茶喝完空了十五分鐘亦沒有人加茶旁邊枱的情侶客人亦如此 他們
食過上海婆婆數間分店
綠楊坊這間就已經第二次食了
比起上次初開的時候服務水平大跌不少。

晚市時段 1830到著但店內已經座無虛席
綠楊坊中菜選擇不算多
2樓的另一中菜館最近結業
我相信不少人因此轉戰上海婆婆。

取飛等候約20分鐘左右
叫位同事安排我們兩人入座
並提醒用餐時間只有一個半小時。

我看到座椅上留有客人留下的食物碎屑

這樣湯汁就不會流走了

第二道的回鍋肉 是今晚最好吃的一道
五花肉薄片 菜量適中 辣度算微辣
旁邊的炸龍絲卷 就是一般龍絲卷
配煉奶入口沒什麼可失手的。

杯中的茶喝完空了十五分鐘亦沒有人加茶
旁邊枱的情侶客人亦如此
他們最後忍不住叫了職員加茶
我特地不作聲看職員會否夠細心
會否主動自覺替我們枱上的杯加茶
結果是不會的 我只好叫住職員替我加茶

最後一道上的糯米燒賣
賣相不好 味道亦不好
所以我們亦沒有吃完 沒什麼好說的。

總括而言 食物質素較其他分店略差
荃新天地分店食物質素明顯出色很多。

另外綠楊分店服務質素可說是差劣了
非態度差劣 而是職員較懶惰
星期日晚市時段不算多人 職員人數充足
舉手叫職員沒有一次能一叫就叫得到
職員亦欠缺主動 沒有主動加茶
不會主動收走吃完的餐碟
十分明顯的職業倦怠 我猜沒有第三次了
我推薦去其他分店會有較好的用餐經驗。
2017-08-08 138 views
昨天很肚餓,突然心血來潮很想吃東西,本來想只有一人就去買個包吃罷了,但是突然經過上海婆婆,看見有下午茶,價錢還很優惠,選擇也很多,所以便進去吃了。幾年前曾經和朋友一起到過上海婆婆吃,但是那裏的味道已經忘記了,所以決定再來試試。我叫了一碗雲吞麵,但是這裏的雲吞麵跟我們吃的一般的雲吞麵有點不同,這裏的麵條是上海麵,我們一般吃的是鹼水麵,所以質地比較柔軟,也沒有那麼爽口。雲吞是整個用豬肉做的,質地比較結實。味道有點不像我想像中的那樣

Tea
2017-08-08 199 views
暑假日子真係日日精彩,除左做媽媽嘅我要去諗一連串嘅活動之外,連佢地所有親戚都會一齊諗下安排咩節目比我三個妖怪,好等佢地唔洗白白浪費左個暑假。星期一,佢地嘅二伯公就一登請假去陪佢地去玩,玩到下午2點幾肚餓啦,就決定去醫肚啦。因為我地去完金鐘返荃灣,所以決定近近地係綠楊食算,我隻大妖怪見到呢度有小籠包食就大叫話要食呢間。可能因為係星期一嘅下午時間,所以冇咩人。一坐低全程由我二伯父拍板。黃金炒飯:即係咸蛋黃炒飯,咸咸香香咁,飯粒分明唔會痴埋一齊。但蝦仁就好大陣雪味。上海粗炒:炒得好香,味道剛好,但好少肉絲,可能係因為下午茶餐關係?!三鮮湯年糕:湯底算鮮但偏淡,可能係我先入為主左上海菜係比較濃味,三鮮有火腿,雞粒同蝦仁,蝦仁一樣係好大陣雪味,但其他都唔錯,d菜加埋個湯底食係好甜。炸春捲:好香脆,入面嘅餡都好味,冇肉嘅(啱哂我個2個唔中意食肉嘅妖怪),入 母中有蘿蔔絲,木耳,沙葛等。小籠包:湯汁都算好味但偏少,肉好淋好夠味,所以2個大女都食唔停,皮厚少少但都可接受。下午茶算抵食,如果係當午餐食個份量可能就唔夠飽了。另外每個飯/面餐都會送豆漿一杯,豆漿唔會太甜但飲得出係唔夠豆味。
黃金炒飯
上海粗炒
三鮮湯年糕
春捲
小籠包
下午茶算抵食,如果係當午餐食個份量可能就唔夠飽了。
黃金炒飯
春捲
2017-07-31 173 views
約左幾個同事食晚飯小聚,走去荃灣綠楊坊,行左陣去睇樂器之後,6點正就見到上海婆婆岩岩開,係出邊見d位都坐得舒服,就入左去。睇餐牌都見有好多野想食,就決定食d上海特色野,我地總共叫左7個菜麻醫雞絲粉皮夠惹味,撈埋青瓜絲一齊食好清新。小籠包一人一件唔洗爭咬入去d熱湯滲出黎,味道都ok。跟住上左婆婆炒飯,有d蠟味炒埋一齊幾好味,都唔算太油,鐘意食炒飯嘅可以一試!呢味好似叫黃金四季豆,唔肯定個名,但呢個好好食,用鹹蛋黃炒四季豆都幾邪惡,但聞同食落係好香上海年糕質感好有咬口,個汁味道適中。金華火腿津白,津白有甜味,但金華火腿太鹹了,撈埋兩樣一齊食都好鹹。可能係平日晚,成晚都唔算多人,所以我地食完都仲坐多陣先走。價錢都算大眾化,整體上都值得推介!

麻醫雞絲粉皮夠惹味,撈埋青瓜絲一齊食好清新。

小籠包一人一件唔洗爭
咬入去d熱湯滲出黎,味道都ok。

上海年糕質感好有咬口,個汁味道適中。

可能係平日晚,成晚都唔算多人,所以我地食完都仲坐多陣先走。

價錢都算大眾化,整體上都值得推介!
2017-06-28
2017-07-28 140 views
第二次食呢間,原因本人怕熱的體質,烈日之下只能搭車出地鐵站食飯,另加一位藍同事天生對茶餐廳過敏,加上性格比較龜毛,近期又戒肉(魚可以食)的條件下,就揀了比較溫和的上海婆婆了。記得第一次食時,藍同事話未食過上海婆婆,我即時好似畀雷劈到咁,開了一世的上海婆婆都沒食過,喺乜玩法(笑咗好耐,因為覺得太神奇🤣🤣🤣🤣)但算了,藍同事的笑點大量,年紀細小的T同事都食過啦!😂😂😂今日五人,四個點了下午茶餐$42有豆漿,就得藍同事食午餐$68(鱔糊)上次就覺得下午茶平好多,今次食到,開心!味道可以!
2017-07-26 145 views
星期六既晚上, 荃灣真係到處都好多人。想食既都大排長龍, 睇落要排反半個鐘至一個鐘先有位。忽然諗起綠揚坊上層都有好幾間食肆, 決定上碰碰運氣。好彩都唔算太多人, 等左五分鐘就有位入喇!!上海婆婆而家個Menu 係咁既, 好似好少女風呀, 成本故事書咁。至於有咩食呢, 都係普通上海菜為主啦, 穩陣既大路菜式!花雕醉雞 花雕酒味都幾濃幾香, 切雞都幾滑, 份量唔算好大, 但幾好食。雪菜炒粉皮 叫呢碟既原因係因為比較少見用雪菜炒粉皮, 多數都係涼拌麻醬多,所以叫黎試試。雖然睇落好似好素好dry咁, 但係調味調得幾好, 清得黎好入味, 唔錯!!生煎包個底煎得金黃, 脆卜卜既。入面既餡都幾大粒, 幾Juicy.. 水準以上~~高力豆沙當然都有叫到我最愛既高力豆沙, 糖霜細滑, 又夠鬆軟~~個餡係香蕉, 甜得黎味道清清地~ 幾清新~上海婆婆仍然係穩陣之選~~
星期六既晚上, 荃灣真係到處都好多人。
想食既都大排長龍, 睇落要排反半個鐘至一個鐘先有位。

忽然諗起綠揚坊上層都有好幾間食肆, 決定上碰碰運氣。
好彩都唔算太多人, 等左五分鐘就有位入喇!!

至於有咩食呢, 都係普通上海菜為主啦, 穩陣既大路菜式!

花雕醉雞

雪菜炒粉皮
所以叫黎試試。

生煎包

高力豆沙
當然都有叫到我最愛既高力豆沙, 糖霜細滑, 又夠鬆軟~~
個餡係香蕉, 甜得黎味道清清地~ 幾清新~

上海婆婆仍然係穩陣之選~~
2017-07-17 169 views
好耐冇食過上海婆婆喇今晚去開荃灣,梗係要食返餐啦🤤梗係唔少得招牌小籠包熱辣辣出爐,啲汁多到爆出嚟,好juicy丫講返前菜先,有四喜烤夫,口感都幾好,甜甜地好開胃。仲有涼拌茄子,不過啲醋酸左少少,越食越肚餓😂當然唔少得生煎包啦,個底煎得啱啱好,脆卜卜,好香口。入邊又係有好多肉汁,同小籠包一樣咁juicy。主菜就食咗上海粗炒,唔係太多油,好健康,同埋好多菜,一個字,正。最後我哋以酒釀湯圓作結,完成左一晚好豐富嘅晚餐🤓
好耐冇食過上海婆婆喇
今晚去開荃灣,梗係要食返餐啦🤤
梗係唔少得招牌小籠包
熱辣辣出爐,啲汁多到爆出嚟,好juicy丫
講返前菜先,
有四喜烤夫,口感都幾好,甜甜地好開胃。
仲有涼拌茄子,不過啲醋酸左少少,越食越肚餓😂
最後我哋以酒釀湯圓作結,完成左一晚好豐富嘅晚餐🤓
綠楊坊2樓越棧對面以前是南翔小籠包,開張初期人流很多,到最後客人寧願站在門前等位吃對面的越棧也不踏足空空如也的南翔,有一次在午飯時段我硬著頭皮去南翔,終於知道為什麼它會沒落:食物質素差,服務態度更差。不久南翔小籠包便結業了,是預料中事。沒想到在同一地點居然開了同樣是經營滬菜的上海婆婆,原本以為隨著南翔小籠包的倒閉,這裡應該會開設其他類型的餐廳,免得重蹈覆轍嘛。偏偏又來了個上海婆婆,多說無用,試過才知道真偽。當日是下午茶時段,店內客人满多的,我的座位是中間的二人檯。雖然店家有提供下午茶餐,不過我仍未吃午飯,向店員查詢後決定還是點午飯套餐,因為午餐的份量比茶餐多,而且午餐可以選擇跟小籠包,茶餐就沒有小籠包這個選擇。我點的是婆婆擔擔麵加小籠包,價格是$63,後來媽媽也來join我,她點了茶餐的擔擔麵配芝麻餅($48),還贈送一杯凍豆漿。午市的擔擔麵比茶餐的多1/3左右,碗也較大。擔擔麵帶著濃厚的花生和麻醬香氣,基本上沒有辣味,倒是很開胃,麵條有彈性,不會太冧太生,麺越吃越好吃,應該是手拉的。小籠包也是上品,皮薄餡鮮,用筷子夾起,原來每個小籠包底下都放了一片薄瓜,有這層薄瓜墊底,小籠包更容易夾

午市的擔擔麵比茶餐的多1/3左右,碗也較大。擔擔麵帶著濃厚的花生和麻醬香氣,基本上沒有辣味,倒是很開胃,麵條有彈性,不會太冧太生,麺越吃越好吃,應該是手拉的。小籠包也是上品,皮薄餡鮮,用筷子夾起,原來每個小籠包底下都放了一片薄瓜,有這層薄瓜墊底,小籠包更容易夾起,不會黏附在蒸籠內,而薄瓜爽脆的口感和鮮肉小籠包形成鮮明的對比,真是絕配!
婆婆擔擔麵
小籠包

不得不提這家上海婆婆的星級服務質素。在用餐的時候已經可以感受店員親切的態度,不只有問必答,有求必應,追單也好,要求加茶水也好,每個服務員的臉上都帶著微笑。我離開的時候,心想這家上海婆婆應該是分析過前任南翔小籠包經營不善的原因,然後加以改善,務求在食物質素和服務態度上不要重蹈南翔的覆轍。想著想著,我居然遺漏了藍牙耳機在店內!當時我根本不知自己丟了耳機,應該說我離開了一整個下午都沒有發現耳機不見了,一直到坐車回家途中才發現耳機不見了。左想右想之下,我覺得最有可能遺漏的地點應該是上海婆婆,回家之後,我打電話去店內查詢,果然店員有發現一個耳機,問我耳機的品牌,我說是Dear ear,店員確認了下午確實有一位客人遺漏了相同品牌的無線藍牙耳機。於是我馬上坐車出去認領失物,到了上海婆婆是晚上8點,門口的店員向經理請示,那女經理拿出我的dear ear藍牙耳機,微笑問了我早前在電話留下的姓名和電話號碼,然後把耳機雙手奉還,失而復得的心情真是難以形容!在此非常感激上海婆婆員工們的星級服務質素,我特別欣賞店員路不拾遺的精神,要知道,那個耳機是最新款式,前不久在百老匯我用差不多$600買的,換了其他的店,要不就是直接扔掉,要不就是店員自己獨吞。是我自己不小心丟了貴重的耳機,我知道店家根本沒有責任還給我的,因為這點,我一定會再光顧,也會推薦給親戚朋友們。
2017-07-06
$60 (Tea)
婆婆擔擔麵
  • 小籠包,擔擔麵
2017-06-22 164 views
好耐冇食上海野,上海婆婆係綠楊新邨進駐新分店,就同媽咪去嗰度試吓餐廳裝修簡潔高貴光猛,員工態度親切,我哋order左幾個餸,上菜速度極快首先黎個四小拼(肴肉,燻魚,烤夫&小排骨)做頭盤,因為樣樣都想食唯有叫過拼盤可以滿足晒食四樣嘢嘅願望。肴肉爽口,熏魚味道濃香口,烤夫如果再凍少少更好,小排骨甜甜酸味適中,好味之後再嚟-雞絲粉皮,雞絲青瓜絲平均分布喺粉皮上邊,加埋麻醬,真係可以增加胃口黃金四季豆-鹹蛋黃均勻咁蓋住四季豆,味道香濃膩,四季豆爽脆清甜,兩三下手就清碟松子魚-甜酸味道適中,炸得皮脆可口,肉質仍然新鮮,好味😋最後食埋個甜品香蕉高力豆沙-一放入口即溶,好味但如果多啲香蕉更加好整體成餐飯都好好,令我覺得另眼相看👏🏻👏🏻

松子魚-甜酸味道適中,炸得皮脆可口,肉質仍然新鮮,好味😋

整體成餐飯都好好,令我覺得另眼相看👏🏻👏🏻

Dinner
2017-06-08 118 views
收工喺荃灣,朋友話想食上海野,跟住就上網check發現原來呢個商場開咗一間自己好鍾意食嘅上海店嘅新分店,其實荃灣嘅食店越開越多,而且佢係荃灣本身已經有一間分店,估唔到佢都會選擇呢度再開一間,決定試一試可能由於係開咗冇耐嘅關係,所有餐具設施都好新,店員嘅服務都好好,我今次都係食返之前自己喜愛的菜式,例如雞絲粉皮,小食黎講佢嘅份量唔算特別多,不過粉皮做得好有咬口,而且我最鍾意佢個醬撈埋雞絲芝麻,十分開胃另一樣我好想食嘅就係黃金四季豆,佢嘅黃金做得好有鹹蛋香味,而且四季豆亦都好爽口,冇渣,而且食完亦都唔會覺得好漏,正另外朋友要食啲飽肚野,結果叫咗一個上海粗炒,估唔到佢個份量都幾多,材料都好足,而且比起出邊好多上海粗炒都做到好鹹,佢就冇呢個情況出現,整體嚟講呢間分店食物水準保持到,希望佢可以創新多一啲新口味,為呢一區帶黎更多新菜式

2017-05-29 207 views
今日和太太往荃灣上海婆婆食上海菜, 我們點了清炒白菜仔, 雲吞湯拉面、婆婆炒菜飯、糖醋魚塊、小籠包和凍豆漿。清炒白菜仔菜好新鮮,炒得爽口乾身, 食落不會太油膩;雲吞湯拉面雲吞皮薄餡靚, 雲吞肉汁鮮甜味美, 拉面食落爽口, 湯底好清甜, 配埋蛋絲, 荷蘭豆和蔥花食落口感豐富, 蛋絲好香滑, 荷蘭豆爽口清甜和蔥花則帶出湯底的鮮味, 味道不俗的雲吞湯拉面;婆婆炒菜飯, 菜飯炒得乾身, 食落不會太油膩, 菜飯配上火腿粒, 火腿粒味道剛剛好, 不會太咸, 份量十足的菜飯;糖醋魚塊賣相一流, 糖醋魚肉質鮮嫩, 好開胃, 配菜有青椒, 紅椒、洋蔥和菠蘿, 青椒和紅椒食落爽脆, 洋蔥爽口,菠蘿清甜開胃, 送飯一流;小籠包熱辣辣, 皮薄肉汁鮮甜, 湯汁味道香濃, 好好食;最後凍豆漿甜度適中,豆味香濃。餐廳環境舒適, 食物美味一流, 其中婆婆炒菜飯,糖醋魚塊和小籠包好高水準,質素甚高的上海菜

凍豆漿
清炒白菜仔
婆婆炒菜飯
糖醋魚塊
雲吞湯拉面
2017-05-16
$180 (Dinner)
2017-05-24 2505 views
經過一天的工作,身體的力量仿彿被抽乾似的。因此好想在晚飯時被米飯填滿肚子,又不想走太遠便選了在荃灣地鐵站附近綠楊坊新開張的上海婆婆,卻出乎意料的不錯。餐廳裝修簡潔,燈光柔和,不會令人有局促刺眼的感覺,而座位亦闊落,環境相當舒服。而值得一讚是服務員落單迅速,會主動添茶,上菜速度亦很快。我們一行二人叫了雞絲水晶粉皮($65),花生醬配上青瓜絲、雞絲和粉皮的涼拌,是一流的前菜,可以挑起食家的胃口。四川麻婆荳腐($62)深紅色的醬汁配著白色的荳腐大顆大顆的,咸辣的味道送下一至兩碗白飯也不是問題、芥末雞方($76)而甜點要了南瓜餅($43/4件),飽飽der~雞絲水晶粉皮($65)花生醬配上青瓜絲、雞絲和粉皮的涼拌,是一流的前菜,可以挑起食家的胃口,花生麻醬份量適中,不會過咸。芥末雞方($76)  有點像日本的吉列雞扒口感,外層炸得金黃香脆, 而裡面仍然保持著雞的鮮嫩肉質, 配上微甜的日式芥末醬,刺激得來又唔會好過份。南瓜餅($43/4件)外層炸得脆卜卜,再灑上花生椰絲碎,有點像糖不甩的感覺,南瓜味不是很突出,口感是煙韌的糯米麻薯,裡面除了有南瓜蓉之外,還有紅豆蓉,配上花生粒真的很香口很有咬口。

而值得一讚是服務員落單迅速,會主動添茶,上菜速度亦很快。

雞絲水晶粉皮

雞絲水晶粉皮($65)

花生醬配上青瓜絲、雞絲和粉皮的涼拌,
是一流的前菜,可以挑起食家的胃口,
花生麻醬份量適中,不會過咸。
芥末雞方

芥末雞方($76)

南瓜餅

南瓜餅($43/4件)

外層炸得脆卜卜,再灑上花生椰絲碎,有點像糖不甩的感覺,
南瓜味不是很突出,口感是煙韌的糯米麻薯,
裡面除了有南瓜蓉之外,還有紅豆蓉,
配上花生粒真的很香口很有咬口。
2017-05-03
$150 (Dinner)
芥末雞方
2017-05-19 1131 views
自從上次在「上海婆婆」的上水分店用餐後,我一直對其念念不忘。這天路經荃灣綠揚坊,發現「上海婆婆」在此開了分店,我立馬便拉著男朋友進去探望我懷念已久的「上海婆婆」。綠揚坊分店的裝潢較懷舊,讓客人享受不同的餐飲體驗。這道是干貝賽螃蟹雞蛋白的份量挺多,蛋白厚實之餘亦不忘嫩滑的口感。配上調味的襯托味道更突出,而配菜如蠶豆,則為菜式增加不同的口感。由於我們上次在上水分店嚐過鱔糊,覺得味道不錯,這次再點一份。不同的是我們這次點了鱔糊炒年糕,感覺較飽肚。鱔的肉質結實,醬汁濃厚,整碟菜的醬汁亦相當入味。上海年糕較扁平,沒有平日韓國年糕那種濟感。大籠包在近期十分流行,在農曆新年的年宵市場我亦嚐過大籠包,可是只嚐到腥臭味⋯沒有其標榜的鮮甜,餡又少得可憐,最足料定必是外皮,因為極度厚皮。然而,「上海婆婆」的大籠包則是真材實料。這份大籠包的性價比相當高,又圓又大件,包內充滿飽滿的湯汁,味道鮮甜清新;肉餡味濃不腥臭。上桌時,大籠包隨著店員的動作左右晃動,看到其湯汁真的非常充沛。店員更為我們送上吸管,讓我們好好享用包內飽滿的湯汁。用湯匙來品嚐湯汁的話,會較易外瀉。大籠包的外皮亦充滿彈性,不是一般的厚粉外皮。這道婆

綠揚坊分店的裝潢較懷舊,讓客人享受不同的餐飲體驗。

大籠包的外皮亦充滿彈性,不是一般的厚粉外皮。

這道婆婆小籠包尺寸一點也不迷你,每粒都相當足料,擠滿點心籠。

小籠包的內餡豐富,甫咬開外層,便是滿滿的肉餡伴隨著肉香的鮮味。肉汁亦濃香美味,為我最愛的配搭。以$36元4件來說,這入小籠包的性價比相當高。想一次過滿足不同的口味,做個貪心的人,拼盤是最合適不過。這次我點了四小拼,有4款冷盤可讓我每款都嚐嚐。

這份是肴肉,有點像果凍的口感,但質感較結實。吃的過程伴隨著肉粒,更有層次感。

這份是燻魚,肉質較硬,醬汁酸酸的很開胃。
這份是烤夫,有點像海綿的結構,很好咬口。
小排骨的醬汁亦是走濃厚路線,肉質結實但不難咬。醬汁惹味,配飯一流!
2017-05-19 91 views
荃灣新開左分度係mtr格離超近!向來大家都知我中意食小籠包!今日其實都係特登去食!味道黎講多湯多汁,新鮮又熱!照舊都係4件份量不多不少,價錢都係正常介於35-45左右炒牛肉夠香,份量正常,唯獨有點多油雜菜都有點多,但炒黎好味又夠香!呢個我覺得一定要試,佢d撈麵本身就爽口彈牙!配合埋佢格離d醬拷起來食,其實好好味,醬料味道偏重!正常撈麵都係要配重味既醬料先好食!因為無左湯。豆漿係暖暖地既,熱飲黎~雖然係夏天,但係飲熱飲會健康d!
今日其實都係特登去食!
味道黎講多湯多汁,新鮮又熱!
照舊都係4件份量不多不少,價錢都係正常
介於35-45左右
炒牛肉夠香,份量正常,唯獨有點多油
雜菜都有點多,但炒黎好味又夠香!
呢個我覺得一定要試,佢d撈麵本身就爽口彈牙!
配合埋佢格離d醬拷起來食,其實好好味,醬料味道偏重!
正常撈麵都係要配重味既醬料先好食!因為無左湯。

豆漿係暖暖地既,熱飲黎~
雖然係夏天,但係飲熱飲會健康d!
2017-05-17