Restaurant: Shanghai Yu Yuan
Info:

Restaurant: Shanghai Yu Yuan
Info:

2021-03-30 497 views
之前見到人哋介紹呢間個景好似唔錯今次就同屋企人去試吓環境比想像中細,不過有得坐窗口位望住個景試咗佢幾款食物醉雞味道唔錯,但酒味可以再濃啲小籠包個皮夠薄,咬落去好多湯汁XO醬腸粉好大碟,味道唔算太辣有好多芽菜,幾爽口牛肉球冇乜特別,同埋得三粒奶油津白份量好多,上面有少少金華火腿碎不過啲菜就太大棵,有啲難咬素肉包幾好食,有好多菜同熱辣辣麵包都幾鬆軟,同埋啲餡會唔會太多另外試咗佢嘅擔擔麵,帶微辣同埋有少少花生味,上面有啲肉碎,幾惹味唔食得辣嘅都可以試吓甜品方面食咗酒釀丸子湯圓煙煙韌韌,有少少桂花味整體一般價錢都偏貴以米之蓮餐廳嚟講有少少失望員工質素有待改善服務麻麻,試過一次就算
之前見到人哋介紹呢間個景好似唔錯
今次就同屋企人去試吓
環境比想像中細,不過有得坐窗口位望住個景
試咗佢幾款食物
醉雞味道唔錯,但酒味可以再濃啲
小籠包個皮夠薄,咬落去好多湯汁
XO醬腸粉好大碟,味道唔算太辣
有好多芽菜,幾爽口
牛肉球冇乜特別,同埋得三粒
奶油津白份量好多,上面有少少金華火腿碎
不過啲菜就太大棵,有啲難咬
素肉包幾好食,有好多菜同熱辣辣
麵包都幾鬆軟,同埋啲餡會唔會太多
唔食得辣嘅都可以試吓
甜品方面食咗酒釀丸子
湯圓煙煙韌韌,有少少桂花味
整體一般
價錢都偏貴
以米之蓮餐廳嚟講有少少失望
員工質素有待改善
服務麻麻,試過一次就算
清假的日子七(星期四)呢幢building 之前嚟過食野,覺得環境好靚,海風吹埋嚟好舒服,所以今日同屋企人嚟嘆下❣。booked咗位,不過其實都無乜人,咁我地揀張近海景嘅檯,今次同上次嗰間餐廳好唔同,上次係半open 形式,有海風,今次係全落地玻璃,天氣好靚,望出去景色唔錯☀️,圓檯,好適合享下天輪👨‍👩‍👧‍👦,媽表示幾滿意🌟。有set lunch , 我地覺得好似散叫吸引啲。醃蘿蔔幾開胃(應該係策略等你叫多啲野食🤣)小籠包食得上海野必點,四粒啱啱好,熱辣辣👍瑤柱蛋白炒飯份量都偏細,炒得乾身,媽話清清地幾好。燒賣賣相就差啲,有兩粒個底唔平🤔,所以擺唔穩🙄,係斜斜地嘅,蝦彈牙, size 偏細粒。生煎包同另一間出名嘅上海菜相比就差少少,底如果可以再脆啲就更好。高力豆沙後加個甜品,新鮮整好熱辣辣,size同乒乓波差唔多,相比出面細,咬落好濃嘅蕉味🍌,唔太甜,媽表示唔錯🤣open rice book 位有discount, 所以埋單都唔貴,500蚊有找
清假的日子七(星期四)

有set lunch , 我地覺得好似散叫吸引啲。

醃蘿蔔
幾開胃(應該係策略等你叫多啲野食🤣)

小籠包
食得上海野必點,四粒啱啱好,熱辣辣👍

瑤柱蛋白炒飯
份量都偏細,炒得乾身,媽話清清地幾好。

燒賣

生煎包
同另一間出名嘅上海菜相比就差少少,底如果可以再脆啲就更好。

高力豆沙

2021-03-25
$122 (Lunch)
未開始就可以先黎一個總括而言💩總括而言 佢嘅醉雞醉豬手入味到不得了 兩隻酒經過長時間浸泡食材之後顯得味道有些微差別 豬手腍到我嫲嫲都要得落🤣總括而言 回鍋肉同蒜泥白肉啲肉應該係同一隻 但一樣可以食得到入口即溶&回甘嘅味道 非常值得一試👍🏻總括而言 小籠包皮薄餡靚 啲肉冇渣 會係你口入面消失得無影無蹤🤤總括而言 乾燒蝦球爽口彈牙 同醬汁配合得天衣無縫😃總括而言 佢應該係小編試過最好食嘅上海蘇浙菜 冇之一🤩評分 Score (out of 5⭐️)味道 Taste: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢 Value for money: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務 Services: ⭐️⭐️⭐️⭐️位置 Location: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率 To Return?: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
蒜泥白肉
回鍋肉

未開始就可以先黎一個總括而言💩
總括而言 乾燒蝦球爽口彈牙 同醬汁配合得天衣無縫😃
總括而言 佢應該係小編試過最好食嘅上海蘇浙菜 冇之一🤩

評分 Score (out of 5⭐️)
味道 Taste: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 Services: ⭐️⭐️⭐️⭐️
位置 Location: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率 To Return?: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-02-05
$400 (Lunch)
蒜泥白肉
糟香醉豬手
百頁紅燒肉
回鍋肉
2021-02-28 2511 views
銅鑼灣vPoint 26/F~豫園~味道都唔錯,服務就一般,應該唔會再嚟過幫襯🤪食物❤️❤️❤️紅燒大排翅❤️湯唔夠熱,金華火腿味唔夠濃,以前去新同樂同天官翅果啲好食好多🙄🙄🙄一碟過❤️❤️❤️脆皮素鵝滇江肴肉紹興醉雞香干馬蘭頭四起烤麩富貴雙方❤️❤️❤️同出面果啲一樣,間間差唔多,味道正常鮮松茸火腿豬腱雞腳燉螺頭湯❤️❤️❤️❤️幾好味,我喜歡清炒蝦仁❤️❤️啲蝦好細粒,同埋好油,麻麻地惹味豬全骨❤️❤️❤️還可以,夠淋,味道ok濃湯津白❤️❤️❤️無乜特別,正正常常醬油雞蛋炒飯❤️❤️❤️其實呢個幾好味好多蛋絲,不過已經飽,食唔晒豆沙鍋餅❤️❤️夠薄不過無乜餡,有啲乾份量❤️❤️❤️❤️套餐嚟,除咗個翅,幾飽環境❤️❤️❤️❤️個位都舒服,轉咗位之後😌服務❤️(因為有小插曲)成間鋪得20張枱左右,係電視機後面張枱唔想開比人話驚睇唔到咁多想將果9枱客迫晒係附近,中間啲枱未有人,叫我坐中間,我想坐邊邊,佢就明明有窗口位都叫咗我另一邊,我見到前面有另一張窗口位,佢答我有人book咗。(其實我都5日前訂咗枱點解要我坐walk-in 位?可能全部人都有訂掛,算)問題嚟喇,3分鐘後有個入嚟行入去入面仲有張窗口位,佢哋問可唔可以坐呢度,另外個侍應答佢「都得嘅」,佢哋

食物❤️❤️❤️
紅燒大排翅❤️

一碟過❤️❤️❤️
脆皮素鵝
滇江肴肉
香干馬蘭頭
四起烤麩

富貴雙方❤️❤️❤️
同出面果啲一樣,間間差唔多,味道正常
鮮松茸火腿豬腱雞腳燉螺頭湯❤️❤️❤️❤️
幾好味,我喜歡
清炒蝦仁❤️❤️
啲蝦好細粒,同埋好油,麻麻地

惹味豬全骨❤️❤️❤️
還可以,夠淋,味道ok

濃湯津白❤️❤️❤️
無乜特別,正正常常

醬油雞蛋炒飯❤️❤️❤️
其實呢個幾好味好多蛋絲,不過已經飽,食唔晒

豆沙鍋餅❤️❤️
夠薄不過無乜餡,有啲乾

份量❤️❤️❤️❤️
套餐嚟,除咗個翅,幾飽

環境❤️❤️❤️❤️
個位都舒服,轉咗位之後😌

服務❤️(因為有小插曲)
問題嚟喇,3分鐘後有個入嚟行入去入面仲有張窗口位,佢哋問可唔可以坐呢度,另外個侍應答佢「都得嘅」,佢哋就坐咗去果邊。
我聽到就諗「即係我連walk-in 都不如,咁我點解要book枱」我問番都得嘅,都得嘅話要問番前枱(由頭到尾得兩個侍應,前咩枱呀🤣)帶我入嚟果個見我望住佢,就行埋嚟問有咩幫到我,講完佢就比我坐番窗口位。

價格
餐前小食$25
商務套餐$398兩位起 $796
紅燒大排翅(位)$528
茶芥(位)$18x2 $36

總數$1524

總結:一開始有不被尊重嘅感覺,之後成晚7點後入嚟得兩枱,第二枱好似係熟客,幾張枱啲人都識得,侍應叫佢乜太。
埋單後覺得係幫襯嘅人大部份都40幾至60幾,可能我打扮得唔太成熟被岐視掛。但除咗呢個插曲其他方面都ok嘅,商務套餐唔洗諗又每樣都有啲,係呢個價錢可以係其他連鎖式餐廳買到一樣嘅味道更好嘅服務同平啲,景觀算開揚但對住個維港無嘢遮價錢差唔多又好食過佢嘅都好多,所以唔會再嚟,留番熟客幫襯。

#hkfoodie #hkfoodies #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfood #hkfoodie_life_港島綫 #hkfoodieyiki #hkfoodieblogger #豫園 #vpoint

脆素鵝肴肉醉雞馬蘭頭烤麩
濃湯津白
醬油雞蛋炒飯
豆沙鍋餅
紅燒大排翅
$762 (Dinner)
鮮松茸火腿豬腱雞腳燉螺頭湯
政府終於放寬有四人限聚同晚市堂食到四點,咁就可以慶祝好友生日,同佢試下呢間上海野,酒樓入面枱與枱之間十分闊落,又有大玻璃望海景, 環境都唔錯,點知叫餸開始就開始中伏⋯⋯因為我地之後打算切生日蛋糕,怕食唔曬,都唔敢叫太多野食,諗住唔夠再叫。唔知係咪侍應姨姨覺得我地叫得少,落單果時個態度已經唔係好好,語氣又差。我地叫左三個冷盤,分別係燻蛋、四喜烤麩同醉雞。燻蛋唔夠半生熟,啲蛋黃已經好似熟到冇乜蛋汁,然後一啲煙燻味都冇,只有好重既准鹽味,仲有啲過分咸。然後四喜烤麩個賣相已經唔多討好,食落口個汁好似冇乜味咁,黑木耳都係得幾舊,唔講以為黑木耳好貴。至於醉雞,叫做有雞髀食,酒味都夠,但略嫌太生,有幾舊直頭滲出血水。然後到砂窩雲吞雞,份量十分少,只分到四人每人一碗,味道十分淡,好似飲緊一碗濃味過清水既湯咁,完全冇雞味,雲吞就不過不失,但都唔會覺得好食。我地仲叫左個松子鮮魚,啲魚都炸得夠脆,但係汁多到氾濫,而且味道太酸,可能係想蓋住魚既腥味,份量尚算多,但係根本吸引到人想不停食,最後都食剩左四份一。最後,我地有生日蛋糕,佢要收切餅費,都冇所謂,但係連應有既服務都冇,我地問佢攞刀,侍應叔叔仲要反問我地係

我地叫左三個冷盤,分別係燻蛋、四喜烤麩同醉雞。

最後,我地有生日蛋糕,佢要收切餅費,都冇所謂,但係連應有既服務都冇,我地問佢攞刀,侍應叔叔仲要反問我地係咪喺度食,蛋糕都拎左出嚟,仲可以唔係喺度食嗎?

可能我同朋友不停傾計又叫咁少野,阻住佢地做生意(但其實當晚有三、四張空枱,唔算好多人),佢地突然間問都唔問有冇野再加就遞左張單上嚟,好似催我地埋單咁,到我地埋左單想坐多一陣,佢地都好直接咁要求我地走,我覺得十點禁堂食嚴格一點都好正常,亦會配合餐廳安排,但係果時講緊係大概九點八,而且仲有其他枱客人都係未走,咁點解要係咁催促我地呢?

總括而言,如果要我比呢個價錢食所謂的「高級上海菜」,我覺得食物質素同服務都十分需要改善,如果淨係想享受環境都可以一試的👍🏻

Celebration
Birthday
2021-02-27 326 views
無論經理定服務員啲服務態度都好差,落完張單就咁掉落張枱叫我地對一次,一句唔該都冇。餐廳要收工又唔早啲講好似話收就收咁,一行埋嚟就話“我地收工啦 你地要走”食物完全唔似網上comment咁好,水準同價錢不相符!整體上,我無法理解米芝蓮評分從何而來嘢食已經唔好食,個價又唔平。松子魚個條魚係唔差嘅,但個汁好酸。雲吞雞個湯又淡,湯又小。蟹粉小籠包只係普通發揮,唔會令人想食完一粒再食。就啲前菜都差過人,呢間餐廳我只會食一次,伏過今次無下次°
食物完全唔似網上comment咁好,水準同價錢不相符!
整體上,我無法理解米芝蓮評分從何而來
嘢食已經唔好食,個價又唔平。
2021-02-27
位於銅鑼灣的豫園,是一間曾獲米芝蓮推介的高級中菜館。餐廳設在Vpoint的26樓,飽覽維港景色,裝潢高雅有氣派,是跟家人聚餐的地選擇唷~ 當天光顧,為了品嚐全新推出的 美食薈午市行政套餐。以菜式的數量定價,價錢為$118至$238不等。自選款式選擇繁多,全部都是餐廳的拿手好菜呢。我們二人一同選擇五道菜套餐,食得滿足又飽足呀~ 美食薈午市行政套餐 - 五道菜 $238/位 自選五道菜包括: 頭盤、點心、主食、湯 和 甜品。 頭盤: 無錫脆鱔 和 紹興醉雞。 脆卜卜的脆鱔,香脆可口,一條接一條,停不了口。紹興醉雞的酒香濃郁,雞肉滑嫩且完全入味,味道不錯。點心: 蘿蔔絲酥餅 和 生拆蟹粉小籠包+$48。 我最愛吃 蘿蔔絲酥餅,酥化的千絲包裏軟綿蘿蔔蓉,味道一流,真想吃多一個呀~ 薄皮多接口的小籠包,充滿湯汁,吃的時侯要小心呀! 主食: 蟹肉豆苗拌麵 +$58 和 蟹粉擔擔飯+$58。 當天最期待吃這兩道菜式,呈上時一刻令我心花怒放呀~ 被大量蟹肉和蟹粉包裏的上海粗炒的麵條,口感彈牙,鹹鮮美味,很不錯呢! 而蟹粉擔擔飯更合我心意,滿滿的蟹粉蓋在飯粒上,拌匀入口,鮮香惹味,蟹黄味濃,深得我心。湯
位於銅鑼灣的豫園
,是一間曾獲米芝蓮推介的高級中菜館。

當天光顧,為了品嚐全新推出的 美食薈午市行政套餐

美食薈午市行政套餐 - 五道菜 $238/位

自選五道菜包括: 頭盤、點心、主食、湯 和 甜品。

頭盤: 無錫脆鱔 和 紹興醉雞。

,雞肉滑嫩且完全入味,味道不錯。

點心: 蘿蔔絲酥餅 和 生拆蟹粉小籠包+$48。

我最愛吃 蘿蔔絲酥餅

主食: 蟹肉豆苗拌麵 +$58 和 蟹粉擔擔飯+$58。

當天最期待吃這兩道菜式,呈上時一刻令我心花怒放呀~

湯: 鮮魚羹 和 竹苼花膠紅燒翅+$98。

甜品: 酒釀湯丸 和 豆沙鍋餅。

甜品的味道同樣令人稱心滿意,湯丸軟糯香甜。而豆沙鍋餅則甜而不膩,若果能多點豆沙就更完美啦。
2021-02-10
2021-02-20 457 views
鎮江肴肉 : 如果5分係滿分,有3.3分。正常野,有陳醋味,不過唔係我個人鍾意嘅口味。鮮魚羹 : 如果滿分係5分,有3.4分。冇腥味,不過有少少骨。豆豉蒸排骨 : 如果5分係滿分,有3.8分。味道都OK,肥肉比例較少,口感唔錯。豫園小籠包 : 如果滿分係5分,有3.6分。小籠包頂部有啲硬,味道都算ok嫩雞煨麵如果5分係滿分,有3.5分。啲麵唔係一條條完整嘅,略嫌有啲太碎,不過味道都算可以,麵夠林。上湯小棠菜如果滿分係5分,有3.8分。味道唔錯,係我鍾意嘅口感,林林地整體嚟講,下次都可以再嚟,不過性價比唔算高,但係環境都算ok,有海景望下,都岩傾下計既。
鎮江肴肉 :
如果5分係滿分,有3.3分。
正常野,有陳醋味,不過唔係我個人鍾意嘅口味。
鎮江肴肉

鮮魚羹 :
如果滿分係5分,有3.4分。
冇腥味,不過有少少骨。
鮮魚羹

豆豉蒸排骨 :

如果5分係滿分,有3.8分。
味道都OK,肥肉比例較少,口感唔錯。
豆豉蒸排骨

豫園小籠包 :
如果滿分係5分,有3.6分。
小籠包頂部有啲硬,味道都算ok

嫩雞煨麵
如果5分係滿分,有3.5分。
嫩雞煨麵

上湯小棠菜
如果滿分係5分,有3.8分。
味道唔錯,係我鍾意嘅口感,林林地

豆豉蒸排骨
2021-02-20 251 views
今次是第二次到訪,水準比上次差很遠,好像換了廚房,高力豆沙冇香蕉(Menu 是說有香蕉),皮很硬,不鬆軟,問經理才知道廚房冇香蕉,至於其他餸菜只是一般,其中一個經理很不禮貌,不回應題問,上菜很粗魯,服務差,付起這中上價錢得不到應有的質素,怎能配上米芝蓮推介! 不會再來!
2021-02-20
$340 (Dinner)
2021-02-19 260 views
🌹新年期間相約朋友出來拜年,最好是一起進餐同時進行。找尋食店選擇可以訂位的食店,Open rice找尋,可以即時確認,較為方便。地區選了銅鑼灣區內的《豫園》是上海菜館,高層有海景合乎我選擇條件。🌹年初三訂了13:45 ,到達食店食客頗多,等了一會才能入座,有窗邊位。豫園滲透著古代裝飾,一邊牆身畫了彩繪,是較為突出的。海景就不能夠與尖沙咀區相比較,但視野良好,可以接受。5🌟為滿分點餐椒鹽小黃魚🌟🌟🌟椒鹽香,肉不多上湯津白🌟🌟🌟津白入味,價錢收費稍高酸辣湯🌟🌟🌟細細碗,料不多,收費略高上海粗炒面🌟🌟🌟料多麵軟硬度適中生煎鍋貼🌟🌟🌟餡料豐富高力豆沙🌟🌟覺得皮做得較厚個人評分食物🌟🌟🌟服務🌟🌟🌟環境🌟🌟🌟衛生🌟🌟🌟抵食🌟回頭率🌟食物不過不失,個人覺得收費略高。

5🌟為滿分

點餐

椒鹽小黃魚🌟🌟🌟
椒鹽香,肉不多

上湯津白🌟🌟🌟
津白入味,價錢收費稍高

酸辣湯🌟🌟🌟
細細碗,料不多,收費略高

上海粗炒面🌟🌟🌟

環境🌟🌟🌟
衛生🌟🌟🌟
抵食🌟
回頭率🌟

食物不過不失,個人覺得收費略高。
2021-02-14
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$709 (Lunch)
一言易盡,真係極普通🤡雖然有落地玻璃靚景坐鎮,但樓底唔特別高、檯都擺得比較密,環境格局未到超級好🥸糖心煙燻蛋🥚($24) 睇落幾正但又一道極普通嘅菜式😒,煙燻味唔夠濃,糖心唔夠甜調味唔夠咸,可能想走健康路線👩‍⚕️XO醬炒腸粉($58) 唔夠味➖分,xo醬落得唔夠重手導致唔夠惹味,亦差咁啲火候,有啲失望🤒,反而顏府御膳做得比較出色豫園小籠包($58) 皮偏厚,湯頭正常唔係特別鮮甜,肉餡足料,但唔使特別試肉絲雙面黃($128) 雙面黃蛋味凸出,讚👍🏻不過好多都炸完散曬,一條條碎咁,而且個汁真係冇咩心機整,除左鹹咩味都食唔出。。。 蠔油加豉油d friend
一言易盡,真係極普通🤡

糖心煙燻蛋🥚($24)

XO醬炒腸粉($58)

豫園小籠包($58)
皮偏厚,湯頭正常唔係特別鮮甜,肉餡足料,但唔使特別試

肉絲雙面黃($128)

$200 (Lunch)
2021-02-08 261 views
成日覺得西餐先有靚景,但銅鑼灣就各式各樣既菜式既可以有靚景😍 想食中菜就揾左V point既豫園🍵我地都幾早去所以都仲有窗邊位~ 叫左2個五道菜既午餐 ($238一位) 係餐牌度任選5樣食物,選擇好多好豐富!花雕醉雞,蟹粉小籠包 (+$48),酸辣湯,竹笙花膠紅燒翅(+$98),排骨菜飯都做得好岀色,每樣都調味得好好,而且作工一啲都唔馬虎。本來以為呢度嘅主食份量會比較細,但原來份量都好多,飲左湯食埋點心黎計,兩個叫一個主食就好足夠😙 除左食物高質之外,呢度既員工都好親切有禮,係五星級既中菜🤩

除左食物高質之外,呢度既員工都好親切有禮,係五星級既中菜🤩
呢間位於銅鑼灣嘅高級上海菜─豫園係米芝蓮指南餐盤餐廳🙈呢度環境清幽,透過玻璃窗仲見到海景,好舒服😌佢地最近仲出左個商務套餐,個人認為cp值超高,介紹比大家💞-午市行政套餐 $238/5道菜🌟呢個價錢唔使講大家都應該已經覺得超值啦🤩食物方面可以揀頭盤、點心、主食、湯同甜品🙌🏻1⃣️頭盤:無錫脆鱔👉🏻其中一道搶手菜式,見到隔離檯想嗌已經冇晒🙈味道有少少似糖醋排骨,酸酸甜甜,香脆可口🤩舟山海蜇頭👉🏻大大舊十分有咬口-2⃣️點心:生拆蟹粉小籠包(+$48)👉🏻每粒小籠包裡面都有蟹粉同蟹肉,而個皮夠薄之餘唔易穿💯-3⃣️紅油抄手👉🏻個抄手汁不得了,勁香,而且味道甜甜地,食完好想飲埋d汁haha😂主食:嫩雞煨麵👉🏻口味較清,麵條吸收晒湯汁💓蟹肉擔擔飯👉🏻用擔擔麵嘅形式去整擔擔飯,唔同嘅係呢個更豪華落左蟹肉🤩好似食緊西式嘅risotto咁,甚是特別🌟4⃣️湯:鮮魚羹👉🏻啖啖魚肉🐟真材實料🙈竹笙花膠紅燒翅(+$98)👉🏻呢個真係不得了!花膠大大舊,唔會碎晒咁,成個湯羹好重膠質💓5⃣️甜品:雷沙湯丸👉🏻爆晒餡咁🤩豆沙鍋餅👉🏻推薦👻鍋餅薄脆,中間夾住滿滿紅豆餡,好香口😻-兩百幾蚊已經食到咁多樣嘢,而且味道方面每樣嘢嘅出品都好
呢間位於銅鑼灣嘅高級上海菜─豫園係米芝蓮指南餐盤餐廳🙈
呢度環境清幽,透過玻璃窗仲見到海景,好舒服😌
佢地最近仲出左個商務套餐,個人認為cp值超高,介紹比大家💞
午市行政套餐 $238/5道菜🌟
呢個價錢唔使講大家都應該已經覺得超值啦🤩
食物方面可以揀頭盤、點心、主食、湯同甜品🙌🏻
舟山海蜇頭👉🏻大大舊十分有咬口
主食:嫩雞煨麵👉🏻口味較清,麵條吸收晒湯汁💓

4⃣️湯:鮮魚羹👉🏻啖啖魚肉🐟真材實料🙈

5⃣️甜品
雷沙湯丸👉🏻爆晒餡咁🤩
豆沙鍋餅👉🏻推薦👻鍋餅薄脆,中間夾住滿滿紅豆餡,好香口😻
兩百幾蚊已經食到咁多樣嘢,而且味道方面每樣嘢嘅出品都好好,冇咩好挑剔🙈而環境、服務同氣氛都好唔錯,大家如果搵地方食lunch可以揀呢度呀🥰
2021-01-29 370 views
呢間係米芝蓮推介之滬菜(上海菜館),位於銅鑼灣近時代廣場,樓上舖,26樓高,環境一流,職員服務好,全海景的餐館,感覺舒適,放假唔趕時間嚟嘆下最佳,試了以下幾款點心及小菜,個人口味。。評論。。除 四川擔擔麵 (大家可以不試)外,其他 糟溜鮮魚片,醉雞(靚紹興酒,非常香),小籠包,生煎包,蘿蔔絲酥餅,都非常不錯。。。大家搵下 有網站訂位,散叫柯打 50% 折扣優惠,限 1330 或 1400 時段,平日放假,最好選 下午2點 時段,午飯人潮散走,絕對可選近窗海景位置。我當日見下午2點,近窗口位枱,客人全部走晒。
糟溜鮮魚片
紹興酒醉雞
四川擔擔麵
2021-01-29
$192 (Lunch)
糟溜鮮魚片
紹興酒醉雞
  • 蘿蔔絲酥餅
  • 南翔小籠包
依間中菜廳主打高級滬菜,更獲2019米芝蓮指南餐盤餐廳。由於位於大廈嘅高層位置,加上落地大玻璃,環境開揚而且仲會見到海景❤️ 佢哋最近推出咗嘅午市行政套餐,可選2至5道菜(價錢由$118-$238),從 頭盤,點心,主菜,湯同甜品入面自由配搭!如果揀五道菜嘅情況下,平均一道菜只需$48😱 仲可以試多啲菜式添--頭盤-無錫脆鱔🐟: 採用黃鱔皮,醬汁超濃郁!口感酥脆👍🏽 平時正價叫要$88㗎~鎮江肴肉: 廚師特登將肴肉同凝固嘅鎮江甜醋合體,幾有創意😂 肴肉有好多肉粒,食落更有咬口同層次感😜*-點心-豫園小龍包:小龍包嘅皮造得幾薄👍🏽 夾起外皮都唔會容易穿~咬開即刻流出滿滿嘅湯汁😍 成個比例做得唔錯紅油抄手:沾上酸酸辣辣嘅醬汁,幾惹味。不過除咗個皮幾滑,整體味道無咩特別😂*-主食-蟹肉擔擔飯(+$58):飯粒軟綿分明,食落有啲似Risotto, 面頭再鋪上一絲絲蟹肉,配上濃郁蟹黃汁!蟹味超濃🦀 係口感比較單一*-湯-鮮魚羹🥄:加咗魚肉、蛋花,鮮菇,木耳絲,荀絲等🍄飲落鮮甜,質感濃稠而且幾重胡椒味~ 唔講唔知原來原價要$98!酸辣湯:同樣好多配料,仲有龍蝦肉添🤩 酸味幾夠,但辣味欠捧🌶竹笙花膠紅

-頭盤-

-點心-

-主食-

-湯-

竹笙花膠紅燒翅(+$98)魚翅有返咁上下份量、竹笙、花膠,口感軟稔。而個燴汁食到就主要為蠔油,醬油為主~

-甜品-
桂花酒釀丸子:丸子十分有咬口😎配埋桂花散發怡人嘅香氣,食完有種放鬆嘅感覺。最重要係唔會過甜

杞子桂花糕:擺盤竟然喺兩條鯉魚,打卡一流📷 桂花糕食落唔會鬆散,味道清新

茶芥($18/每位),餐前小食: 醃酸蘿蔔($25)